io-tech testasi tuoreeltaan Fractal Desingin uuden Meshify C -kotelon.
![](https://www.io-tech.fi/wp-content/uploads/2017/08/meshify-c-4.jpg)
io-techin kesän ensimmäisessä koteloartikkelissa tututustaan Fractal Designin uunituoreeseen Meshify C -koteloon, joka julkaistiin tänään. Noin 90 euron hintainen kotelo perustuu samaan runkoon alkuvuodesta esitellyn Define C -mallin kanssa, mutta keskittyy ulkomuodossaan enemmän näyttävyyteen äänenvaimennuksen sijaan. Uutta kotelossa on verkkopintainen etupaneeli, lasinen kylki sekä sisustan mustat yksityiskohdat.
Artikkelissa käymme tuttuun tapaan läpi kotelon rakenteellisen toteutuksen, yksityiskohdat, komponenttien asennettavuuden sekä suoritamme lämpötila- ja melumittaukset.
Lue artikkeli: Testissä Fractal Design Meshify C
Tässä Meshify C:ssä tuo virtanappi on tosiaan tosi lyhytliikkeinen enkä näe että se vois jäädä pohjaan.
Oli myös Anandtechin testissä Define C oli vastassa. Viileämpi kuin velipoika, mutta äänekkäämpi, eli aika vastaavat johtopäätökset kuin tässä testissä.
Onko testiluolassa vielä olemassa se alkuperäinen Define C? Onko se kattopaneeli yhteensopiva tuon uuden mallin kanssa?
Löytyy vielä tuolta jostain. Voin huomenna kaivaa esiin ja testata. Pitäisi olla yhteensopiva, koska runko käsittääkseni täysin sama.
Voin lisätä tähänkin artikkeliin vertailutulokset Define C:llä, kunhan saan ne ajettua tuolla uudella testikokoonpanolla. Loppupäätelmät ovat kuitenkin varmasti samat, eli tämä vähän viileämpi, mutta meluisampi, koska vaimennus ja moduvent-peitelevy puuttuu.
Olisi todella hyvä testi, jos testattaisiin, mikä ero tulee kun referenssituulettimet pyörivät samalla nopeudella (jos aikaa on (ei ole) niin olisi hienoa jos olisi parikin eri nopeutta kuten 600rpm, 800rpm ja 1000rpm) ja erona on vain etupaneeli ja/tai etupaneeli + kattopaneeli. Meshify on viileämpi ja hiljaisempi mutta kuinka paljon ja pysyykö ero samana tuulettimennopeudesta riippumatta?
Tästä voisi mielestäni tehdä ihan erillisenkin artikkelin, sikäli kun tämä jotain muutakin kiinnostaisi. :think:
En ole ihan varma ymmärsinkö mitä tällä tarkoitit: "erona on vain etupaneeli ja/tai etupaneeli + kattopaneeli"? Ajankäytöllisesti ei ole oikein järkevää testata kovin montaa erilaista jäähdytysvaihtoehtoa, koska niitä saattaa osassa koteloista kertyä muutenkin aikamoinen läjä, joka vaikuttaa suoraan testausaikaan.
Sen sijaan noiden erojen testaaminen erillisessä artikkelissa voisikin olla fiksua ja itse asiassa sellainen juttu on ollut jo jossain muodossa suunnitelmissa.
Konfiguraatio 1: Default Define C (referenssituulettimilla)
Konfiguraatio 2: Default Meshify C (referenssituulettimilla)
Konfiguraatio 3: Meshify C, mutta Define C:n kattopaneelilla (referenssituulettimilla)
Jokeri: Define C ilman etupaneelia ja kattoa ja ei pölyfilttereitä edessä eikä ylhäällä
Jokaisella konfiguraatiolla testit low rpm (vaikka 500rpm) medium rpm (vaikka 800rpm) ja high (1100rpm). Lämpötila- ja meluerot ylös ja taulukkoon. Tähänhän menee aikaa: maksimit, mutta ei tätä tosiaan tarvitse jokaisella kotelolla tehdä. Minusta näiden koteloiden kohdalla on kuitenkin aika uniikki mahdollisuus nähdä suorat erot sen välillä, että miten paljon tuo etupaneelin toteutus vaikuttaa lämpötiloihin ja äänekkyyteen. Ja eritoten kiinnostaa, että suhtautuuko kaikki konffit samalla kulmakertoimella rpm:n nostoon/laskuun. Tässä jää kyllä toki äänekkyyden kohdalla vielä eroavaisuudeksi tuo vasen kylki (lasi vs. vaimennettu paneeli) mutta erot lienevät niin pienet, että teidän mittaustuloksissa eroja ei edes huomaa (kuten itsekin mainitset 1dB marginaalista).
En minä tiedä kiinnostaisiko tämmöiset ketään muita kuin itseä, mutta lupaan lukea useaan kertaan pariltakin koneelta, niin tulee lukukertoja. :tup:
Ryzen 7 240mm vesijäähyllä kattoon ja Vega 64 240mm vesijäähyllä etuseinään. Kummatkin puhaltaa ulos.
Takaseinän ja pohjan tuuletin imee raitista ilmaa sisään. taakse tietty custom suodatin.
Referenssijäähdytyksen tuloksista:
Jos nyt oikein katsoin tuloksia, vakiojäähdytyksellä prossu oli 56C, vakiojäähdytys 6V:llä 59C ja noctuoilla 55C. Eikös ero olisi siis yksi aste prossun lämpötilaan?
Omaan makuun kyllä näyttää tuo etumeshi siltä, että pari kertaa olisi ottanut osumaa, ja jäänyt tuon näköiseksi. 😀
Kyllä. Joo ei kans omaa silmää miellytä.
Itse pitäisin enemmän tasaisesta meshistä. Tuo muotoilu ei oikein vain sovi ulkonäköön.
Olipa perusteellinen artikkeli, kiitos.
Tuota koteloa voisi kuvitella itsekkin harkitsevan seuraavaan kokoonpanoon, jos omasta rankasti modatusta ysärikotelosta joskus raaskii luopua.
"Tämä tavanomainen asettelu on msaahdollista toteuttaa useimmissa markkinoilta löytyvissä koteloissa. "
Yksi typo löytyi.
Erittäin hyvin kirjoitettu artikkeli, olin yllättynyt testien lukumäärästä.
Itseäni olisi kiinnostanut melumittaukset kokoonpanon kanssa (esimerkiksi verrattuna juurikin Define C ja/tai Define R5). Tälläisen testauksen voisi tehdä jokaiselle kotelolle samalla tietokonekokoonpanolla, jolloin tulokset olisivat vertailtavissa keskenään.
Kiitos palautteesta!:tup:
Kuten jutussakin olen maininnut, tein näitä joskus aiemmin, mutta käytössä oleva mittausympäristö sekä -laitteisto ei ole riittävän tarkkaa, että kyseisistä mittauksista saisi useimmissa tapauksissa järkeviä eroja aikaan. Erot olivat useimmiten 0,5-2 desibelin luokkaa ja jos mittarin tarkkuus on luokkaa 1 dBa, ei kyseisistä mittauksista saa hirveästi irti :geek:
Näin valistuneena arviona ja jo tehtyjen testien perusteella voisin päätellä, että Meshify käyttäytyy hyvin samalla tavalla kuin Define C lämpötilojen suhteen, mutta Meshify on avoimen etupaneelin myötä hieman viileämpi. Melueroja voikin jo päätellä tämän artikkelin melumittaustuloksista.
Noista eri vaihtoehdoista tulee valitettavasti äkkiä niin paljon mittauskertoja, että aika ei valitettavasti riitä tuollaisten tekemiseen. Nämä osien vaihtamiset koteloiden välillä olisivat kyllä varmasti mielenkiintoisia testattavia, mutta valitettavasti kuinkin niin niche-juttuja, että ainakaan tällaisten tuotetestien yhteydessä ei oikein järkeviä tehdä.
Erillisessä kotelojäähdytykseen liittyvässä artikkelissa noihin asioihin voidaankin tulevaisuudessa varmasti pureutua.
Joo, olin omissa muistiinpanoissa katsonut väärää riviä tuloksia analysoidessa :beye: Artikkelin taulukossa on luvut ihan oikein. Nyt korjattu myös tekstiin :tup:
Tällaiset kotelot on suunnattu kotelon ulkonäköä arvostaville, kertoohan siitä tuo lasi-ikkunakin. Siksi olisi ollut mukava bonus että kotelo
olisi kuvattu muutama ledituuletin etupaneelissa, siitähän niiden pitäisi näkyä läpi. 😉
Ei mahdu tuohon koteloon tuulettimet etupaneelin alle, mitä YouTubesta katsoin arvosteluita. Komeasti olisi kyllä ledituulettimet näkynyt verkon alta. Ihme, etteivät ottaneet tuota huomioon etupaneelia suunnitellessa.
Kyllä ne ledituulettimien valot varmasti näkyvät ihan hyvin sieltä verkon takaa, vaikka ei rungon etupuolelle niitä tuulettimia kiinnitäkään.
Tilanhallinnan ja komponenttien asettelun kannalta onkin vähän ihme, että tuulettimet on mahdollista asentaa vain rungon sisään. Ei ole siistin näköinen kun ledituulettimia käytettäessä näkyy asennuskohtien raudat peittämässä ledirinkulaa. Tosin ledejä käytettäessä tulee näkymään verkon tukipalkitkin. Kotelon ulkonäkö kyllä muuttuu pimeässä kun sisäpuolen valot saa kaiken näkymään.
Olen samaa mieltä. Kotelon ulkomittoja se toki kasvattaa sillä 25 mm:llä, joten ehkä siitä syystä ovat mahdollistaneet tuulettimien sijoittamisen vain sisäpuolelle.
Joo tarkoitin tietysti että etupaneelin ja pölysuodattimen alle minne ne kuulukin asentaa, kun molemmat ovat läpinäkyviä niin kyllä se valoshow sieltä pilkottaa.
Saattaa olla positiivinenkin muutos, tai vähintään mielenkiintoinen. 😀
Vasta nyt huomasin tämän topicin, ku kattellu viimepäivinä uusia koteloita ja tämä sattui tulemaan vastaan. Tästä se valkoinen versio on hyvin lähellä täydellistä modernin kodin sisustukseen sopivaa PC-koteloa, jossa on kuin huomaamattoman huonekalun taikka bluetooth-kaiuttimien tyyliä mukaileva muotoilu. Harvassa tuntuu olevan aidosti tyylikkäät kotelot, ja etenkin tähän hintaluokkaan, siinämielessä Fractal on hyvin lähellä luoda mestariteoksen, jos tästä saisi vielä paremman variaation. Itsehän toivoisin että tekisivät tällä tyylillä SFX-virtalähteille sopivan kotelon ATX-emon mahtuessa sisälle, tällöin saisi aikaan äärimmäisen kompaktin ja tyylikkään paketin. Ja samalla voisivat luopua noista kovalevyhyllyistä etuosassa, ku pikkuhiljaa M.2 levyt muuttuu standardeiksi, tämäkin pienentäisi kotelon kokoa kummasti.
Ei. Minä haluan 160mm isolle ilmajäähylleni ja vähintään 120mm tuulettimen taakse.
Maailmassa ei saa olla muita mielipiteitä ja tarpeita ?
Aina saa olla eri mieltä. Mutta tässä tapauksessa kotelolle on suurempi yleisö, kun se tukee niitä standardiratkaisuja.
Syy sille leveydelle ei ole pelkkä virtalähde + kovalevykehikot, vaan osa tulee siitä, että taakse ja CPU-jäähyyn on hyvä saada se vähintään 120mm tuuletin.
Virtalähdettä voi kääntää halutessaan 90 astetta ja kovokelkat poistaa, mutta jotenkin se ilma pitäisi saada kiertämään kotelossa.
Ei sillä leveydellä olisikaan väliä, mutta syvyydellä ja korkeudella olisi ATX-emojen suhteen. Ku sille emokokoluokalle olevat kotelot on lähestulkoon kaikki joko rumia taikka sitte ne on yli 45 cm syviä/korkeita.
Se nyt on itsestään selvää, että jokaisella käyttäjällä on omat tarpeensa kotelon suhteen, mutta minulta meni myös vähän ohi, että miten tämä kommentti liittyi DD-Indeedin viestiin :confused:
Sori, minulla on tänään taas ongelmia sanoa, mitä tarkoitan. Niin se tulee vähän töksähdellen ulos ajoittain. Pitkä työpäivä, selvästi.
Meshifyn ostaneena haluaisin, että näillä pohjaratkaisuilla edelleen tehdään koteloita, eikä lähdetä muuttamaan "winning formulaa". Meshify on yksinkertaisesti mielestäni paras kotelo ja sitä ei saa muuttaa. Kotelo, jossa on tehty kaikki oikein. Tämä kotelo menisi huonompaan suuntaan, jos siinä silverstonemaisesti laitettaisiin SFX-virtalähde ja väkipakolla laitettaisiin vieläkin kompaktimmaksi. Se on jo melkein samankokoinen, kuin entiset MATX-kotelot (eli pieni).
Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että @DD-Indeed saisi kotelonsa (jollain toisella mallilla), mutta en itse halua, että Meshify C (tämän artikkelin kotelo) muutettaisiin SFX ja ohuemmaksi – niin, ettei kunnon ilmajäähdytys mahdu.
Eli käytännössä luin DD-Indeedin viestin niin, että "tämä olisi hyvä kotelo, kunhan laittaisivat SFX-virtalähteen ja vähän karsisivat mittoja. " ja olin vastaavinani, että "ei, suurin osa käyttäjistä ei haluaisi näitä muutoksia".
Tietenkin siinä vaiheessa en tiennyt/huomannut, että myös syvyys on tärkeä dimensio.
Hyvin selvennetty :tup: Vaikutti tosiaan tuollaisenaan melkoiselta töksäytykseltä 😀 Itse ymmärsin nuo DD-Indeedin toiveet ennemminkin niin, ettei tätä perus-Meshifyä tarvitsisi alkaa muokkaamaan tuollaiseksi, vaan että olisi mukava jos markkinoille tulisi tuollainen hänen toiveitaan vielä enemmän mukaileva toinen versio tästä kotelosta.
Juuri näin.
Pahoitteluni teille molemmille, kun minä ymmärsin väärin. Minun virheeni.
Maailma tarvitsee kyllä lisää kauniita koteloita, niin uutta kaunista koteloa vastaan minulla ei ole yhtään mitään.
Ku se mitä ajattelin ni olisi tosiaankin toinen kotelo tällä samalla tyylillä, mutta eri mitoilla ja ratkaisuilla. Nythän tuo on ihan tuikitavallinen miditower-kokoluokan kotelo. Itseä kovasti kiinnostaisi tuosta semmoinen toinen versio, joka olisi matalampi ja lyhyempi, mutta voi olla vähän leveämpi. Samoin jos ulkopuolen valkoinen väri olisi semmoinen korkeakiilto valkoinen, mitä huonekaluissa on, ni silloin olisi erittäin hyvä. ATX-emolevylle ois syytä olla tilaa ja voihan ne kovopaikat sijoittaa emolevyn taakse sinne runkopellin toiselle puolelle, saahan ne kaapelit sinnekkin vedettyä. Mut lähinnä siksi SFX-poweria ois syytä käyttää noissa jotta sen saisi helposti sijoitettua johonkin. Ongelmana tuonkin kanssa on juurikin noi emolevystandardit ja näyttisten ynnä muiden komponenttien standardit, joiden mukaan joutuu suunnittelemaan kotelot.
Minulla on tuollainenkin, jossa on karsittu sitä syvyyttä ja on korkeakiilto valkoinen:
Phanteks Eclipse P300 Tempered Glass, ikkunallinen ATX -miditornikotelo, valkoinen – 59,90€
Tuossa on sitten vastineena huonompi ilmanvaihto, enkä laittaisi sinne GTX 1080:ia, jonka uskalsin laittaa Meshifyyn.
Mutta jos olisi lähempänä sinun tarpeitasi..
Mitähän sä oikein lueskelet ja kattelet, ku toihan on isompi ku tää Meshify…
Jos vaikka annetaan tän keskustelun olla, ku näköjään pitää ratakiskosta vääntää asiat.