Apple esitteli jälleen syyskuussa viimeisimmät iPhone-älypuhelimensa. Tällä kertaa Pro-mallisto ansaitsi päivityksen teräskuorista titaanikuoriin, Pro Max uuden viisinkertaisen zoomin pääkameraan verrattuna tarjoavan telekameran ja kaikki mallit USB-C-latausliitännän jo vuodesta 2013 saakka käytössä olleen Lightningin tilalle. Viime vuonna kasvaneita hintojakin Apple hillitsi hieman ja hinnat laskivat muuten läpi koko kattauksen, mutta iPhone 15 Pro Maxin suositushinta säilytettiin ennallaan ja tallennustila tuplattiin.
Tällä kertaa io-techin testipenkkiin päätyneen 256 Gt:n tallennustilalla varustetun iPhone 15 Pro Maxin suositushinta on siis 1499 euroa, mikä on väistämättä älypuhelimelle, huippumalliakin edustavalla, korkea. Testiartikkelissa otamme selvää, tarjoaako puhelin hinnalleen vastinetta, miltä titaanikuoret tuntuvat käsissä, vaikuttaako telekameran pidennetty optiikka kuvanlaatuun ja minkälainen paketti uusi iPhone 15 Pro Max kokonaisuudessaan on.
Lue artikkeli: Testissä iPhone 15 Pro Max
Kyllä. Aika lailla kaikissa testeissä mitä olen nähnyt on tuo uusin pro max voittanut akunkeston.
Ja eilen julkaistulla 17.0.3 versiolla akunkesto ilmeisesti parantunut vielä entuudestaan ja ainakin itsellä myös benchmarkkien tulokset nousivat päivityksen jälkeen.
Itseä kiinnostaa muutaman tunnin akkukestoa enemmän akun kestävyys seuraavien vuosien aikana, kun esim. on kokemusta että valmistajan X akku säilyttää kapasiteettinsa huomattavasti paremmin kuin valmistajan Y, jossa voi olla että jo parin vuoden jälkeen akku alkaa olla vaihtokunnossa.
Kun vaimon iPad minin akku kuoli yllättävän nopeasti
Jep, vaikeita on, mutta oman käyttöprofiilin perusteella saa kyllä muodostettua aika hyvän yleiskuvan siitä miten puhelin siinä jaksaa. GSMArenan testit on vertailun kannalta hyviä, mutta ei taas sinällään vastaa sekalaista normaalikäyttöä, kun niissä rasitus on tasaista melko matalan rasituksen homogenista käyttöä, kuten puhelua, nettiselailua ja videotoistoa.
Eikö tuo ole aika huono argumentti? Jos tuotteessa on puute tarpeeksi pitkään niin sitten sitten sitä ei pidä enää huomioida arvostelussa? En ehkä ihan tajua sinun ajatuksen juoksua.
Ei se mikään puute ole. Ja lisäksi ko. puhelimen kohderyhmä takuulla tietää erikseen sanomatta, että muistikorttipaikkaa ei tänäkään vuonna ole.
Kuitenkin on edelleenkin jopa premium luureja joissa SD-korttipaikka ja 3.5mm socketti.
Mitäs nämä tällaiset luurit on? S23 Ultrassa ei taida olla ainakaan korttipaikka vaikka siitä ei jostain syystä huomauteltu io-techin artikkelissa…
Kyseiset huomautukset ovat vain valmiina artikkelipohjassa ja katsoin @Juha Kokkonen niitä viime aikojen puhelinartikkeleissa pitäneen mukana, joten jätin myös tähänkin. Kyseessä ei ole mikään miinus tai muu vastaava, vain huomio vain siitä ovatko ne mukana.
Itse vielä aiemmin, eli S23 Ultran arvostelun aikaan käytin huomiota vain kertomaan, mikäli kyseiset ominaisuudet löytyivät, mutta muutin tämän vastaamaan Juhan viimeaikaisia artikkeleita.
Puute? Siellä on lopussa huomio, eli faktan toteaminen. Jokainen voi sitten itse tulkita onko itselleen oleellinen asia. Vastaavat huomiot on muissakin artikkeleissa, Applen puhelimilla ei ole mitään erikoiskohtelua, älypuhelimia siinä missä muutkin.
Käytännössä kukaan ei tuota h264 tallennusta käytä, sillä toi vaihtoehtoinen koodekki tarjoaa paremman pakkaussuhteenkin.
Hyvä huomio, lisätty maininta syvemmistä video-ominaisuuksista. Samalla päivitetty artikkeliin mukaan myös HEVC-pakatun videon tiedot suoraan puhelimesta, kun huomasin että iPhone oli muuttanut pakkauksen H.264:ään tietokoneelle siirtäessä.
Joo se vakiona kai transkoodaa ne lennosta siirron yhteydessä jos kohde tunnistuu windows koneena.
Varmaan hyvä idea ollu joskus kun hevc oli uus juttu, mutta nykysin tuo on ihan käsittämätön default toimintatapa.
Täytyy liittyä viimeisiin ios 16 päivityksiin ja nyt samaa myös 17 kanssa.
" 1749 euron hinnalla tallennustilan saa tuplattua 1749 euroon "
Voisiko siitä nyt vihdoin ja viimein laittaa maininnan, kun iPhonen päivitystuki ei enää ole täysin ylivoimainen muihin verrattuna?
Ei windowsissa ole niille tukea vieläkään vakiona vaan koodekki pitää ostaa sovelluskaupasta (1€ / 10 konetta).
Mitä tarkoittaa taaskaan ja vihdoin ja viimein? Maininta on ollut plussana iPhone-artikkeleissa niin pitkään kuin muistan. Tästä jutusta nyt oli näemmä unohtunut pois. Ei sen kummempaa.
Hieno firma. Enpä ole itse huomannut puutetta kun koodekit näköjään asentuneet jotain toista kautta automaattisesti. Resolven kautta tai sit jonkun videosoittimen yhteydessä.
IoTechin arvosteluissa se maininta on itseasiassa ollut aiempienkin mallien kohdalla. Peukku siitä!
Tuntuu vaan, että kyseessä on asia joka on unohdettu turhan usein. Mutta asiaan on vihdoin alettu kiinnittämään laajemmin huomiota, ja myös muut valmistajat ovat lähteneet pituuskilpailuun mukaan.
Miespuolinen Lightning-liitäntä oli kuitenkin fyysisesti napakampi. Puhelinta voi roikuttaa ilman, että latausliitin irtoaa. Naispuolinen USB-C on löysempi ja väljyys lisääntyy ajan saatossa. Onhan tietysti se liittimen leveyskin kasvanut 6.7mm -> 8.4mm
Parannushan se kokonaisuutena onkin. Voit nyt helposti kytkeä luuriin lisälaitteita esim mikrofonin, ulkoisen tallennusmedian jne jne.
Joku luurin roikottelu latauspiuhasta tuskin on kovin monelle kovinkaan tärkeä ominaisuus.
En nyt hätäisesti keksinyt muuta käyttötapausta lähettyvillä olevilla tarvikkeilla kuin ladata AirPodeja (USB-C -> Lightning), niin kyllä saman aikaisesti voi laittaa langattomaan lataukseen puhelimen (perus Qi laturi).
Saisi tulla ilman koko liitintä, sillä turha pölynkerääjähän tuo reikä on. Lataus tullut tehtyä jo useammassa mallissa täysin langattomasti ja nykyiseen 13 pro maxiinkaan ei ole ikinä tullut lightning porttiin mitään kytkettyä.
data-unfurl="true" data-result-id="521858" data-url="https://www.euronews.com/my-europe/2023/07/25/new-eu-regulation-plans-for-smartphones-to-include-replaceable-batteries" data-host="www.euronews.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
New EU law plans for smartphones to include replaceable batteries
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.euronews.com
Applehan aloitti tämän suuntauksen, että akkua ei voi enää vaihtaa. Kohta ollaan siinä pisteessä, että tod.näk. hidastuu tuo piirien valmistustekniikan pienennyskehitys ja sitä kautta nopeusparannukset kännyköissä, josta seuraa se, että puhelimien uusimis-syklit hidastuvat. Vaihdettavalle akulle on näin ollen lisää syitä.
Kännykkävalmistajien perspektiivistä tämä EU:n toimesta pakotettu USB-C, joka siirti Applen kohdalla USB-2 -nopeuksiset liitännät nykyaikaan on todella pieni miinus tulokseen sen rinnalla jos akkua voi ruveta vaihtamaan.
Purku ja pakkaus(?) tuki löytyy, mutta ei välttämättä vakio kamera-appi sitä hyödynnä vielä.
Ei se toki ole ollut yksin tähänkään asti. Pienemmät valmistajat vain helposti unohtuvat isojen valmistajien markkinointivyörytyksessä. Esimerkiksi Fairphone on tarjonnut pitkiä päivätystukia jo kauan. Vuonna 2015 julkaistu Fairphone 2 saa tietoturvapäivitykset edelleen, ja sen Android on vuosien aikana päivittynyt versiosta 5.1 versioon 10. Uusimpaan Fairphone 5:een aiotaan tuoda käyttöjärjestelmä- ja tietoturvapäivitykset vuoteen 2031 asti (5 Android-versiota 13:n jälkeen). Muitakin pitkään päivitettäviä Android-puhelimia löytynee, mutta en tunne koko markkinakenttää.
Linux-puhelimet ovat jossain määrin oma lukunsa, mutta joitakin niistä päivitetään vielä pidempään. Esimerkiksi Purism sanoo päivittävänsä Librem 5 -puhelimensa käyttöjärjestelmän ja ohjelmistot “puhelimen koko eliniän ajan”.
USB type-C liittimeen siirtyminen on itselle positiivinen juttu. Taloudessa kun on ollut sekä Android-laitteita että iPhoneja, niin se sopivan laturin löytäminen on aina pieni haaste esim. reissuun lähtiessä. Parhaimmaksi ratkaisuksi todettiin lataustelakka USB type-C liittimellä, niin saa kaikkien laitteet ladattua.
Toinen positiivinen juttu on, että vihdoinkin ulkoisen kovalevyn saa iPhoneen kiinni ilman käsittämätöntä adapteri sekamelskaa ja erillistä virtalähdettä. Pilvestäkin ne kuvat saa mutta monessa tilanteessa todennut erillisen tarvittaessa mukana kulkevan kovalevyn käytännölliseksi.
En tiedä, onko asetuksen valmistelulla ollut mitään vaikutusta mutta onhan Apple muuttanut iPhonien rakennetta helpommin korjattavaksi. Tosin näissä iPhone 15 Pro malleissa ei pääsekään käsiksi esimerkiksi akkuun, kun perusmalleissa. Sinällään sääli, kun tuossa olisi loistava mahdollisuus parantaa korjattavuutta. Tosin on siellä ne paritusjutut hyvine ja huonoine puolineenkin.
Napakka se usb-c on kun ostaa napakan kaapelin. Myöskään se portti ei mihinkään siitä löysty, kaapelit löystyvät jos joku. Kyllä tuo kaikin puolin on parannus.
Ei ole ainuttakaan sellaista USB-C-kaapelia tullut vastaan, jossa ei olisi ollut sitä pientä klappia. Kaikki heiluu enemmän tai vähemmän. Viimeisimpänä tuli koeteltua hermoja tehokäyttöön tarkoitetulla 3,5 kiloeuron Dellin läppärillä, jossa parin sadan euron Dellin telakan tupla-USB heiluu niin, että kuva hävisi joka kerta ulkoiselta näytöltä läppäriä siirrettäessä. Syynä oli juurikin tuo USB-liitäntä ja paksut 240W kaapelit. Oma kolmen tonnin MacBook Proon USB-C on myös väljä kaikilla kaapeleilla (suurimmaksi osaksi Ankerin) vaikka ne napsahtaakin varsin mukavasti aina kiinni. Lightningilla ei ollut ikinä tuollaisia välyksiä edes kymmenen vuotta vanhoilla kaapeleilla. Kannatan kuitenkin yhden liittimen ideologiaa, mutta kumpa se USB-standardi olisi valinnut vain fyysisesti paremman liittimen.
Mutta mitä se haittaa? Eikös se ole vain positiivinen asia että ei ole liian tiukka, jos vaikka portissa on jotain likaa yms. niin parempi että ei ole liian tiukaksi tehty. Itsellä jämäkin kaapeli taitaa olla PS5:n mukana tullut usb-c ja löytyy puhelimina s10+, s22 ultra ja nyt iphone 15 pm, niin jokaisessa kaapelit hölskyy ihan samalla tavalla kaapelista riippuen, eli tämä todistaa sen, että portit eivät ole löystyneet, kun kaikissa on identtinen jämäkkyys.
Ainoa vika noissa ”käytännön testeissä” on se, että asiat kuten näytön kirkkaus vaikuttavat merkittävästi tuloksiin. Etenkin kun on taas entistä kirkkaampi näyttö -> energian kulutuksen etenkin screen-on käytössä määrää lähinnä valmistajan ohjelmoima automaattinen kirkkausprofiili…
Apple ajaa perinteisesti näyttöjään todella kirkkaana, eikä säästele sähköä. En tiedä miten se vertautuu muihin valmistajiin, mutta 2000Nits peak näytöllä sähköä kyllä kuluu jos vaan automatiikan annetaan sitä potentiaalista kirkkautta käyttää.
Mutta käytännössä suurin osa käyttäjistä antanee kirkkauden olla automaatilla, eikä kukaan normalisoi ruutuja jollekin 200nit vakiokirkkaudelle. Vaikka vertailut eivät tällä tavalla ole apples-to-apples, niin minkäs teet? Tosimaailman akkukestosta saanee silti kuvan, venyttää voi reilustikin jos hinaa kirkkautta käsin alemmas.
Saman hintaluokan Dellin työläppäri ja samantehoinen laturi. Ja vaikka muuten kaikki on jämäkän ja kestävän oloista, niin joka kerta tuota johtoa tökätessä käy mielessä, että kuinkahan pitkäikäinen se on. Mutta taitaa olla seitsemäs (?) vuosi ja kolmas kone menossa, jossa telakka usb-c:n kautta, ja kaikki ne ovat kestäneet ja toimineet pätkimättä.
Sanoisin että nuo akkuasiat on sellaisia, että mikä tahansa testaustapa on ongelmallinen jollain tavalla, etenkin jos halutaan saada kuvaa käytännön akunkestosta. Testaaja itse saa ainakin aika hyvän tatsin ja vertailukohdan oman käytön pohjalta artikkelissa kerrottavaksi, mutta toki erilaiset käyttötottumukset vaikuttaa aina jonkin verran lopputulokseen. Näytön kirkkauden suhteen en ainakaan 15 perusmallin kohdalla huomannut mitään poikkeavaa.
Tuo dellien usb-c istuvuus on kyllä naurettavaa. Eikä siihen vaikuta edes hinta, meillä on joku muutaman satkun muovi delli ja mun työkone jonka hinta oli jotain 7,5k€ ja ihan yhtä paskasti istuu. On se toki toiminut, mutta konetta kääntäessä muljahtaa helposti toinen piuha irti.
Hämmentävää kyllä on. Tuommoinen pikkuruinen usb-c-liitin toimii kyllä mainiosti kun jonkin hiiren tökkää kiinni, mutta tuo telakan johto on niin paksu että sillä on oma tahto, ja siten helposti vääntää liitintä melko kovasti. Tästäkin huolimatta, kannatan silti lämpimästi usb-c-liitintä. Delli olisi vain voinut toteuttaa sen vähän paremmin telakkaansa.
Työläppärinä täälläkin mainittu Dell ja sen telakan tupla USB-C onkin asia ihan erikseen, niitä laittaessakin tuntuu aina että meniköhän ne edes pohjaan.
Entisissä kännyköissä USB-C toimi vuosia hyvin, eikä yhtään mitään väljyyttä tullut sen enempiä.
"Äänet: AAC LC, 198 kbit/s".
Mikä siinä on, ettei vuonna 2023 saada vaikka vaihtoehdoksi videoaudiolle sitä LPCM-koodekkia TAI edes kunnollinen bittivirta, luokkaa 400-500 kbps. Jos tälläkin huippuvideokamerapuhelimella haluaa vakavasti kuvata, pitää edelleen olla erillinen äänitallennin, mistä seuraavat varmat synkkaustalkoot.
Ei tule mieleen kamerapuhelinta, joka videon yhteyteen tuollaista ääntä tallentaa
Näinpä. Sinänsähän pelkkä puhelimen mikitys on yllättävänkin laadukas. Esim. Samsungeissa on yleensä sentään 256 kbps:n bittivirta stereoäänessä, ja linnunlaulukin erottuu kohtuullisen hyvin, mutta varmaan myöskin tällä Applella saadaan kohtalainen äänenlaatu. Niin jos valmistajat antaisivat mahdollisuuden parempaan ääneen, niin se olisi hienoa. Käytännössä mielestäni kaikki alle 320 kbps:n bittivirrat ovat ainakin CD-laatua heikompia. Jos ääntä on tarkoitus jälkikäsitellä, olisi tosiaan sen bittivirran oltava reilusti isompi, mielellään häviötön LPCM. Huonon bittivirran kuulee selvästi esimerkiksi videoreportaaseissa, kun käyttävät nykyään juttujen kuvaamiseen ilmeisesti älypuhelimia ja kun raitaa on käsitelty, pakattu ääni alkaakin erottua jo korvin kuultavasti. Jospa vielä joskus tulisi LPCM-laatuinen videokamera puhelimeen. Ja siitähän olisi valtava hyöty myös ulkoista mikkiä käyttäville, kun ääni olisi silloin pakkaamaton ja näin ulkoisen mikin edut voitaisiin hyödyntää täysimääräisesti.
Ei tämän enempää aiheen ohi rustailua, kun kyseessä oli vain Applen luuri. Mutta ehkä keskittääkseni tämän kirjoituksen takaisin aiheeseen, olisi jo viimeistän nyt tosiaan Omenalta odottanut huippuluokan ääntäkin.
En nyt nopealla selauksella löytänyt infoa millä koodekilla Samsung tuota ääntä pakkaa, joten 192kbps AAC(-LC) vs 256kbps ??? vertailu ei välttämättä ole niin suoraviivaista ja selatessa tuli kuitenkin vastaan, että 192kbps AAC on melko vaikea jo erottaa alkuperäisestä ääniraidasta.
DXOmarkilla näyttää olevan puhelimille myös audiotestejä tehtynä ja melko rinta-rinnan näyttää iPhone 15 Pro Max ja Samsung S23 Ultra suoriutuvan äänityksestä:
data-unfurl="true" data-result-id="523895" data-url="https://www.dxomark.com/apple-iphone-15-pro-max-audio-test/" data-host="www.dxomark.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Apple iPhone 15 Pro Max Audio test – DXOMARK
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.dxomark.com
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä