Motorola uudisti g-sarjansa nimeämistä tänä vuonna kymmenennen sukupolvensa myötä. g-kirjaimen perässä seuranneista sukupolvinumeroista ja niitä seuranneista mallinimistä luovuttiin ja sen sijaan g-sarjan perässä oleva numero kertoo suoraan mallin sijoittumisen valmistajan katalogissa – mitä suurempi numero, sitä kalliimpi malli. io-techin testiin kymmennen sukupolven g-sarjalaisista päätyi Moto g30, joka 199 euron suositushinnallaan asemoituu seuraajaksi viime vuoden Moto G9 Playlle. Uutuus jakaa edeltäjänsä kanssa yhtenevän Snapdragon 662 -järjestelmäpiirin ja 4 gigatavun RAM-muistin, mutta tallennustilaa on kasvatettu 128 gigatavuun ja näytön virkistystaajuus on nostettu 90 hertsiin. Moto g30:n 64 megapikselin pääkameran parina on 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, 2 megapikselin makrokamera ja niin ikään 2 megapikselin syvyystietokamera.
Testiartikkelissa tutustumme Motorolan Moto g30:een hieman täysimittaista testirutiinia lyhyemmin vajaan viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.
Lue artikkeli: Testissä Motorola moto g30
Veikkaisin kyllä, että Sonyn kenno löytyy taustalta, koska se on Z4:ssakin: Photos taken with camera of Motorola Moto Z4
Siitä seuraa tietenkin se, että niukan valon kuvia saa tuntuvasti paremmaksi Googlen kameraohjelmalla.
Tuo jopa kolmen päivän akunkesto 90Hz näytöllä on hyvä suoritus, akku toki 5000mAh. Kohtalaisen hyvän arkipuhelimen ainekset on jopa tuolla hinnalla jo kasassa.
Epäilen tuon olevan enemmän muistin määrästä kiinni. Itselläni on Moto G 5G Plus, jossa paperilla nopeampi Snapdragon 765, mutta myöskin vain 4GB RAM ja puhelin hidastelee jatkuvasti. Muistin käyttöä seuraamalla näkee, että tuo 4GB muisti on käytännössä koko ajan täynnä.
Androidin muistinhallinta on suunniteltu käyttämään lähestulkoon kaiken tarjolla olevan RAM-muistin, joten sen käytöstä ei sinällään voi vielä päätellä onko se käytön kannalta "loppumassa". Muistia voi olla varattuna, mutta se on silti vapautettavissa tarvittaessa sovellusten käytettäväksi.
Toki hidastelu siis voi johtua muistin loppumisesta, mutta sitä ei pelkkää käytössä olevan RAM-muistin määrää katsomalla pysty siis suoraan toteamaan.
Mikähän tuon lagin sitten aiheuttaa? Huomaa ihan tuollaisista, että kun selaimesta hyppää takaisin aloitusruutuun, niin välillä siinä kestää hetki tai kun käynnistää kamerasovelluksen, niin se saattaa lagata. Vaihdoin Firefoxiin, kun siihen saa adblockit, niin tuntuu sentään surffaaminen sujuvammalta kuin Chromella.
Voihan se siitä tosiaan johtua, riippuen vähän kuinka paljon ja mitä sovelluksia käytät. Voin myös olla kyse ihan valmistajan huonoista optimoinneista tms. Voi kuitenkin olla niin tapauskohtaista.
Chromen kanssa on ollut useilla käyttäjillä ongelmia Android 10:n myötä enkä tiedä, onko vikaa vieläkään oikein saatu korjattua. Asiasta löytyy lisää juttua Androidin selaimet -ketjussa. Ehkä Chromen juonittelut johtuu siitä?
Mitä tulee Androidin muistinhallintaan, niin ylempänä olikin hyvä video aiheesta. Alla on vielä AndroidAuthorityn juttu aiheesta parin vuoden takaa.
Itsellä on tällä hetkellä käytössä Xperia XZ1 Compact 4Gt muistilla enkä ole kokenut sitä ongelmaksi mutta saattahan se joillakin jo ahdistaa. XZ1 Compactissa on myös 720p näyttö, mikä hieman helpottaa asiaa. Enemmän ahdistaa kuitenkin 32Gt tallennustila mutta onneksi löytyy muistikorttipaikka.
Alla vielä omia testailuja muistinhallinnasta jonkin aikaa sitten. Sitten kun aktiiviset sovellukset alkaa viemään yli 3Gt, niin 4Gt:n saattaa alkaa ahdistamaan.