io-tech testasi Motorolan 199 euron hintaisen Moto G30 -älypuhelimen 90 hertsin näytöllä.

Motorola julkaisi uudet Moto g10- ja g30:n helmikuun puolessa välissä ja samalla uudistui myös Motorolan nimeämispolitiikka. Edellisistä g-sarjalaisista tutut g:tä seuranneet sukupolvinumero ja mallisarjan erottanut lisänimi poistettiin. Uusi nimeäminen tarjoaa g:n perään edelleen numeron, mutta sukupolven sijaan se kertoo mihin laite g-sarjassa asettuu – pienemmät numerot ovat edullisemmille puhelimille ja suuremmat kalliimmille.

Moto g30 itsessään toimii 199 euron suositushintansa perusteella seuraajana alkuvuodesta testissä käyneelle ja viime kesänä julkaistulle Moto g9 Playlle. g9 Playn tapaan Moto g30 sisältää 5000 mAh:n akun ja Snapdragon 662 -järjestelmäpiirin. Suomeen myyntiin tulleessa versiossa on myös vastaava 4 Gt:n RAM-muisti, mutta ulkomailla saatavilla on myös 6 Gt:n versioita. Tallennustilan osalta Moto g30 tarjoaa 128 gigatavua G9 Playn 64 gigatavun sijaan. Kuitenkin suurimpana päivityksenä Moto g30 tarjoaa nopeamman 90 hertsin näytön.

Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan puhelinta on saatavilla artikkelin kirjoitushetkellä maaliskuun lopulla suositushintaan.

Tässä testiartikkelissa tutustumme Motorola Moto g30:een noin viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta täysimittaista testirutiinia lyhyemmässä muodossa.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Motorola toimittaa Moto g30:n edeltäjämalleista tutussa tummansinisessä pakkauksessa, jonka päällä komeilee vain valmistajan logo ja vihreällä kirjoitettu puhelimen mallinimi. Moto g9 Playn pakkauksen tapaan myös g30:n paketti aukeaa perinteisen irrallisen kansiosan sijaan oikealta vasemmalle.

Toimitussisältöön kuuluu itse puhelimen lisäksi läpikuultava joustava suojakuori, korttikelkan avaustyökalu, USB Type-A -> Type-C -kaapeli, 20 watin verkkovirta-adapteri ja perinteiset ohjelappuset.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Moto g30:n etupuolella näytön ylälaitaa rikkoo g9 Playsta tuttu ja nykyisin keskimäärin jo hieman vanhahtava pisaramallinen kameralovi erillisen kamerareiän sijaan. Takana kamerajärjestelmä on siirretty keskeltä vasempaan yläkulmaan, mutta Motorola-logoon sijoitettu sormenjälkilukija on säilynyt paikallaan. Lukija toimi testijaksolla hyvin, mutta jostain syystä puhelimen näytön aukaiseva animaatio on selvästi hitaampi, kuin itse tunnistus, josta puhelin ilmoittaa omalla äänimerkillään.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 165,2 x 75,7 x 9,1 mm
  • Paino: 200 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 82,2 %

Ulkomitoiltaan Motorolan uutuus on lähes prikulleen samankokoinen kuin Moto g9 Play, joskin paksuutta laitteelta on karsiutunut millin kymmenys. Myös muotoilultaan puhelin on säilynyt samankaltaisena, mutta takakuoren pitkien sivujen kaareutumista kylkiä kohden on vähennetty, minkä myötä uutuus on aavistuksen Moto g9 Playta kulmikkaampi.

Moto g30:n rakenne on edeltäjänsä tavoin kokonaan muovinen. Kyljet ja takakuori ovat yhtenevät, eli rakenteessa ei ole erillistä kehystä, eikä näkyvillä ole selviä saumoja. Muovi on pinnaltaan kiiltävää, mutta ei suoranaisesti lasia jäljittelevää, minkä lisäksi ainakin testissä käynyt vaaleanpunainen yksilö onnistuu näyttämään ihan mukavalta. Kiiltävänä muovina puhelin kerää jonkin verran sormenjälkiä, mutteivat ne ainakaan testiyksilön värivaihtoehdossa olleet erityisen näkyviä. Positiivisena huomiona laite ei tuntunut keräävän pahemmin pölyä.

200 euron puhelimelle muovinen rakenne ei ole suoranaisesti yllätys, vaan varsin tavanomainen valinta. Valitettavasti laaduntunnultaan Moto g30:n muovi ei yllä parhaiden joukkoon, sillä puhelinta puristellessa ja liikutellessa se pitää pientä natisevaa ääntä. Näytön suojana olevaa lasia Motorola ei ole määritellyt, joten kyseessä ei todennäköisesti ole kenenkään tunnetun valmistajan suojalasi.

Motorola lupaa Moto g30:n olevan vettä hylkivä, minkä lisäksi laitteella on myös virallinen IP52-sertifikaatti. Kyseessä ei ole erityisen kattava vedenkestävyys, vaan se tarjoaa suojauksen pölyltä ja sateelta, mutta kuitenkin tässä hintaluokassa mikä vain suojaus on jo plussaa.

Moto g30:n pohjan USB Type-C-liitäntä tukee hintaluokalle tyypilliseen tapaan vain USB 2.0 -nopeuksia. Liittimen vasemmalla puolella sijaitsee yhden puhelimen mikrofoneista sisältävä reikä ja oikealla puolella laitteen monokaiuttimen reikärivistö. Monokaiutin on harmillinen, joskaan ei harvinainen miinus 200 euron puhelimessa. Kuitenkin muun muassa edullisemmat OnePlus Nord N100 ja Poco M3 tarjoavat stereokaiuttimet.

Yläpäädyssä on vain toisen puhelimen mikrofoneista sisältävä reikä ja 3,5 mm:n kuulokeliitäntä. Kuulokeliitäntä tarjoaa suhteellisen hyvin äänenpainetta ja se kykenee ajamaan kohtalaisen vaikeasoittoisia AKG:n K612 Pro -kuulokkeita riittävällä äänenvoimakkuudella.

Näytön ylälaidan pisaraloveen sijoitettu 13 megapikselin etukamera tuottaa päivänvalossa siedettävää, mutta yksityiskohdiltaan kuitenkin suhteellisen pehmeää jälkeä. Hämärässä jälki ymmärrettävästi pehmenee lisää, mutta kuvanlaatu pitää kuitenkin pintansa ja kasvot jäävät selkeiksi, vaikka tummaan taustaan jonkin verran kohinaa jo syntyykin.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,5” IPS LCD -näyttö, 90 Hz
  • 20:9-kuvasuhde, 720 x 1600 pikseliä, 269 PPI

Näyttö on Moto g30:n kenties suurin päivitys edeltäjäänsä ja yleisesti ottaen alle 200 euron hintaluokan puhelimiin verrattuna. Hintaluokassaan suhteellisen tyypillisestä 720p-resoluutiosta huolimatta näyttö onnistuu nousemaan edukseen 90 hertsin virkistystaajuudellaan. Näytön nopeus näkyy myös arkikäytössä ja puhelimen käyttäminen tuntuu tavanomaista sulavammalta. Käytännössä alle 200 euroon vastaavaa kykenee tarjoamaan tällä hetkellä vain OnePlussan Nord N100. Toisinaan tarjouksista voi kuitenkin saada 200 euron pintaan myös OnePlus Nord N10:n tai Motorolan Moto G 5G Plussan, jotka tarjoavat 90 hertsin virkistystaajuuden tarkemmassa Full HD -näytössä.

6,5-tuuman koossa 720p-resoluutio osoittaa toki jo rajansa, eikä 269 PPI:n näyttö onnistu olemaan erityisen tarkka, mutta kyseessä ei kuitenkaan ole poikkeuksellisen huono resoluutio alle 200 euron laitteelle. Poco M3 tarjoaa 170 euroon 1080p-paneelin, mutta vain perinteisellä 60 hertsin virkistystaajuudella.

Muilta osin näyttö on suhteellisen hyvä. Valkotasapaino vaikuttaisi silmämääräisesti olevan kohdillaan suoraan paketista otettuna, minkä lisäksi myös värintoisto on pääosin luonnollista. Asetuksista näytön värintoiston voi valita kolmesta asetuksesta: luonnollinen, tehostettu ja kylläinen. Myös virkistystaajuudelle löytyy kolme vaihtoehtoa: Auto, joka säätää virkistystaajuutta tilanteen mukaan, 60 Hz ja 90 Hz. Valitettavasti valkotasapainolle ei Moto g30:stä löydy omaa säädintään.

Raudaltaan Moto g30 muistuttaa pääosin edeltäjäänsä. Sisällä sykkii jo yli pari vuotta vanha Snapdragon 662 -järjestelmäpiiri, jonka parina on 4 Gt RAM-muistia ja 5000 mAh:n akku, joka tukee 15 watin pikalatausta suoraan paketissa toimitettavalla laturilla. Tallennustilan määrä on kuitenkin kasvatettu 64:stä 128 gigatavuun.

Snapdragon 662 on alle 200 euron hintaluokassa suhteellisen toimiva järjestelmäpiiri, mutta 199 euron suositushinnalla se ei onnistu enää yltämään parhaimmistoon, sillä ainakin artikkelin kirjoitushetkellä muun muassa Redmi Note 9T:n hinta on tippunut takaisin 199 Eary Bird -hinnan tasolle. Kyseinen puhelin sisältää tehokkaamman MediaTekin Dimensity 800U -järjestelmäpiirin.

Yhteysominaisuuksien osalta Moto g30 ei tarjoa 5G-yhteyksiä, jotka juuri mainitusta Redmi Note 9T:stä löytyisi, mutta se ei vielä tällä hetkellä ole 200 euron hintaluokassa mitenkään poikkeuksellista. LTE-yhteyksien nopeudesta puhelin ansaitsee kuitenkin pienen miinuksen, sillä ne jäävät alhaiselle Cat.4-perustasolle. Muilta osin Moto g30 vastaa hintaluokkansa standardeja: tuettuna on Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0 ja NFC.

Tekniset ominaisuudet:

  • Snapdragon 662 -järjestelmäpiiri (4 x 2,0 GHz Kryo 260 Gold (Cortex-A73), 4 x 1,8 GHz Kryo 260 Silver (Cortex-A53) CPU & Adreno 610 GPU)
  • 4 RAM-muistia
  • 128 gigatavua tallennustilaa (128 Gt:n mallissa vapaana n. 107 Gt), microSD-korttipaikka (max. 512 Gt)
  • LTE Cat.4 (150/50), Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac (Wi-Fi 5), Dual Band, Bluetooth 5.0, (A)GPS, GLONASS, Galileo, LTEPP, SUPL, NFC
  • Sormenjälkilukija takakannessa, 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
  • 5000 mAh akku, USB Type-C (USB 2.0), 20 watin latausnopeus

 

Kamera

Moto g30:n kamerajärjestelmä sijaitsee takakuoren vasemmassa yläkulmassa suorakaiteen muotoisessa kamerakehyksessä. Kehys on viimeaikojen puhelinmarkkinoilla varsin tavanomaisen näköinen.

Kameran tekniset tiedot:

  • 64 megapikselin pääkamera (1/1,97”, 0,7 um pikselikoko), f1.7, automaattitarkennus
  • 8 megapikselin ultralaajakulmakamera (1/4”, 1,12 um pikselikoko), f2.2
  • 2 megapikselin makrokamera, f2.4
  • 2 megapikselin syvyystietokamera, f2.4
  • 13 megapikselin etukamera (1,12 um pikselikoko), f2.2
  • LED-salama
  • Videokuvaus:
    • 1080p 30 & 60 FPS
    • hidastusvideo: 720p 120 FPS

Pääkamerana toimii 64 megapikselin sensori Quad Bayer -suotimella, eli Moto g30 ottaa perusasetuksillaan 16 megapikselin kuvia, mutta myös täyden 64 megapikselin kuvien ottaminen on mahdollista. Ultralaajakulmakameran resoluutio on 8 megapikseliä, eikä se valitettavasti tue automaattitarkennusta. Myöskään makrokamera ei tue automaattitarkennusta, minkä lisäksi se on resoluutioltaan markkinoiden alempaa kastia.

Videokuvausta Moto g30 tukee 1080p-resoluutiolla ja korkeintaan 60 FPS:n nopeudella. 4K-videokuvauksen puute alkaa ehdottomasti olla jo 200 euron hintaluokassa harmillinen puute. Puhelimen 720p-hidastusvideon nopeutta Motorola ei ole listannut, mutta pikaisen testin perusteella se vaikuttaisi olevan 120 FPS.

Motorola on uudistanut kamerasovelluksensa kokonaan. Ulkonäöllisesti uusi sovellus on miellyttävän yksinkertainen, mutta osa käyttöliittymäratkaisuista vaatii totuttelua.

Kuvaustilat on siirretty kuvausnäkymän oikealta puolelta lähemmäs puhelimen laitaa kuvauspainikkeen oikealle puolelle. Näkyvillä suoraan ovat pelkät valokuva ja video loppujen ollessa lisävalikon takana. Kenties hieman epätavallisesti samalla myös perinteisesti kuvausnäkymän vasemmalla puolella sijainneet pikavalikot on siirretty ja ne löytyy etsinnäkymän oikealta puolelta. Tällä lienee haettu parempaa yhden käden käytettävyyttä, kun valtaosa toiminnoista on peukalon ulottuvilla. Suoraan painettavissa on vain salaman ja itselaukaisimen painikkeet loppujen ollessa nuolen takana. Nuolta painaessa kuvausruudun eteen tulee pika-asetusvalikko, josta asetuksia voi muuttaa. Kehut sovellus ansaitsee makrokameran sijoittamisesta ultralaajakulmakameran ja pääkameran kanssa samaan pikavalintaan erillisen kuvaustilan sijaan.

Hyvässä valaistuksessa Moto g30:n 64 megapikselin pääkamera tuottaa hintaluokassaan kiitettävää jälkeä. Värit toistuvat miellyttävinä ja pääosin luonnollisina, joskin kontrastia kuvissa on aavistuksen liikaa. Yksityiskohtia kamera kerää hyvin ja kuvat näyttävät teräviltä, joskin pikselitasolla on havaittavissa jälkeä liian kovasta terävöityksestä yhdessä suurehkon kontrastin kanssa. Dynamiikaltaan kuvat ovat hyviä.

Hämärässä kameran rajat tulevat vastaan. Valon ollessa jotakuinkin riittävää ovat kuvat 200 euron kameralle jopa erinomaisia, mutta haastavammissa tilanteissa kuvista alkaa tulla erittäin tummia ja niihin ilmestyy vihertävä värimaailma. Yksityiskohtien määrä heikkenee, värintoisto kärsii ja dynamiikan rajat tulevat vastaan kirkkaiden kohtien palaessa puhki. Positiivisena puolena kohina pysyy hyvin aisoissa.

Moto g30 tukee myös erillistä yökuvatilaa, joka ottaa kuvia parin sekunnin ajan ja parsii niistä lopullisen otoksen pyrkien valottamaan kuvaa perustilaa enemmän ja parantamaan myös sen dynamiikkaa.

Yökuvatila onnistuu tehtävässään suhteellisen hyvin. Öisessä kaupunkimaisemassa kuviin kertyy huomattavasti enemmän valoa, minkä lisäksi myös kirkkaat yksityiskohdat palautuvat kuviin. Valitettavasti kuvat tärähtävät helposti yökuvatilassa ja lopputulokset voivat tuolloin jäädä hieman sumeiksi. Lisäksi pimeissä ympäristöissä, joissa perustilalla oli haasteita, voi yökuvatila selvästi ylikompensoida valaistusta tuottaen epärealistisen näköisiä lopputuloksia. Samalla myös perustilassa kuviin ilmestynyt vihertävä värimaailma korostuu. Kokonaisuudessaan tila kykenee parhaimmillaan tuottamaan perustilaa parempaa jälkeä, mutta lopputulosten laatu on kuitenkin vaihtelevaa.

Ultralaajakulmakameran resoluutiovalinnat ovat hämmentävästi sidottuja pääkameran resoluution. Tämän myötä se ottaa 16-megapikselin lopputuloksia, vaikka itse sensorin resoluutio onkin vain 8 megapikseliä. Kuvia siis suurennetaan digitaalisesti. Tämä ei ymmärrettävästi lisää yksityiskohtia, joten pikselitason tarkastelussa kuvat ovat selvästi sumeita. Käytännössä lopputulosta resoluution tuplaus ei huononna, mutta sen seurauksena kuvat vievät enemmän tilaa kuin tarve olisi.

Kuvanlaadultaan ultralaajakulmakamera on hintaluokalleen tavanomainen. Päivänvalossa kuvat ovat laadukkaita, sensorin todellinen 8 megapikselin resoluutio huomioiden niihin kertyy hyvin yksityiskohtia, dynamiikka on kirkkaasta päästä riittävää ja värintoisto on luonnollista. Pääkameran tavoin myös ultralaajakulmakamera kuitenkin kontrastoi kuvia liikaa tuottaen toisinaan umpeen tummuneita varjoja.

Hämärässä ultralaajakulmakameran laatu kuitenkin romahtaa selvästi, mikä on erityisesti edullisemmassa päässä varsin tavanomaista. Kuvista tulee todella tummia ja yksityiskohtien määrä heikkenee huomattavasti.  Kohinaakin kuviin muodostuu, mutta se pysyy kuitenkin yksisävyisenä, eikä pääse olemaan erityisen häiritsevää. Heikon hämäräsuorituskyvyn myötä onkin harmillista, ettei yökuvatila tue ultralaajakulmakameraa.

Moto g30:n ultralaajakulmakamera ei tue automaattitarkennusta, joten lähikuvien ottaminen sillä ei ole mahdollista.

Moto g30:n makrokamera sijoittuu 2 megapikselin resoluutiollaan markkinoiden epätarkimpien joukkoon, eikä se myöskään tue automaattitarkennusta, joten kuvaa ottaessa on oltava tarkkana, että etäisyys kohteeseen on sopiva. Ominaisuudet ovat kuitenkin hyvin linjassa monien muiden alle 200 euron puhelinten kanssa.

Kuvanlaadultaan kamera ei onnistu vakuuttamaan. Alhainen resoluutio on nähtävissä yksityiskohtien vähäisyytenä, minkä seurauksena kuvista tulee pahimmillaan jopa hieman maalausmaisia. Myöskään värintoisto tai dynamiikka eivät ole kovin kummoisia, vaan kuvat jäävät hyvin haaleiksi ja kirkkaat yksityiskohdat palavat helposti puhki.

Videota Moto g30 kuvaa pääkamerallaan korkeimmillaan 1080p 60 FPS -tasolla, mutta muista Snapdragon 662 -puhelimista totuttuun tapaan elektroninen kuvanvakain ei tuolloin ole käytössä. Tämän seurauksena kuvasta tulee kävellessä hyvin kiikkerää, minkä lisäksi 60 FPS-tilassa kävellessä kameralla oli taipumusta pumpata myös tarkennustaan edestakaisin.

Kuvanlaadultaan video mukailee valokuvien linjaa ollen resoluutio huomioiden suhteellisen yksityiskohtaista ja värintoistoltaan miellyttävää. Kontrasti on kuitenkin myös videossa ylikorostunutta, minkä myötä dynamiikka kärsii.

Pääkameran 1080p 30 FPS -tilassa elektroninen kuvanvakain on käytettävissä ja se tuottaa kävellessä hyvää jälkeä, mutta valitettavasti tila tuo mukanaan myös merkittävän iskun kuvanlaatuun. Kontrasti ylikorostuu todella paljon, minkä seurauksena yksityiskohtien määrä heikkenee jo reilusti ja kuvasta tulee varsin tumma.

Ultralaajakulmakamera tukee korkeimmillaan 1080p 30 FPS -tasoa elektronisesti kuvanvakautettuna. Jälki on selvästi pääkameraa sumeampaa ja värintoistoltaan haaleampaa, mutta vakautus tekee suhteellisen hyvää jälkeä. Kontrastia on myös ultralaajakulmakamerassa liikaa, muttei kuitenkaan yhtä paljon kuin pääkameran 1080p 30 FPS- tilassa.

 

Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto

Motorola Moto g30:n käyttöjärjestelmänä on Androidin tuorein 11-versio, mikä on alle 200 euron hintaluokassa yhä harmillisen harvinaista. Tietoturvakorjaukset olivat testijaksolla tammikuun tasolla, joten siltäkin osin puhelin on suhteellisen ajantasainen. Motorola lupaa g30:lle yhden suuren Android-versiopäivityksen ja kahden vuoden tietoturvapäivitykset.

Totuttuun tapaan Motorolan käyttöliittymä on ulkoisesti lähes muokkaamaton Android, johon valmistaja on lähinnä lisännyt ominaisuuksia, kuten kuvankaappaukset mahdollistava ja ilmoitukset hiljentävä pelitila sekä Motorolan omat eleohjaukset. Googlen vakiokattauksen lisäksi puhelimeen on esiasennettuna totuttuun tapaan Moto-sovellus, joka sisältää ohjeita ja linkit Motorolan omiin lisäyksiin kuten eleasetuksiin. Lisäksi mukana ovat Motorolan omat FM-radio, käyttöohjeita, takuutietoja ja vianmääritysohjeita sisältävä Laiteohje, Motorolan sähköpostiviestintää ja mainostusta varten käyttäjätunnuksen luova Motorola-ilmoitukset ja taustakuvia sisältävä Interaktiiviset taustakuvat. Valitettavana miinuspuolena yhtäkään Motorolan lisäsovellusta ei ole mahdollista poistaa.

Suorituskyvyn osalta Moto g30 asettuu alle 200 euron hintaluokassa totuttuun rakoon. Snapdragon 662 tarjoaa riittävää, joskaan ei erityisen maata mullistavaa suorituskykyä, mutta näytön 90 hertsin virkistystaajuus saa puhelimen kuitenkin tuntumaan monia kilpailijoitaan sulavammalta päivittäisessä käytössä. Pelaamiseenkin piiri kykenee. PUBG Mobile rajoittaa kuitenkin grafiikka-asetukset näytön 720p-resoluutiosta huolimatta korkeimmillaan toiseksi alimmalle balanced-tasolle ja silloinkin FPS on rajoitettava medium-asetukseen. Peli itsessään pyöri noilla asetuksilla pelattavasti. High-tason FPS-valinnan saa käyttöön pudottamalla grafiikat minimille.

Akunkeston osalta 5000 mAh:n akku pärjäsi odotetusti hyvin. Yhdellä latauksella puhelin kesti kolme kokonaista kevyehköä päivää näytön päälläoloaikojen yltäessä reiluun kolmeen ja puoleen tuntiin (3 h 37 min). Kuitenkin kertaalleen akku kului alle 15 prosenttiin ja toisen päivän puolivälissä näytön päälläoloaikojen ollessa vain kahden ja puolen tunnin seutuvilla. Todennäköisesti syynä oli jollain tavalla jumiin jäänyt sovellus.

Latausnopeuden osalta Moto g30 tukee hintaluokassa tavanomaista 15 watin tehoa suoraan paketissa mukana toimitettavalla laturilla. Tyhjästä täyteen akku latautuu reilussa kahdessa ja puolessa tunnissa (2 h 31 min). Puolessa tunnissa latausta kertyi 28, tunnissa 55 ja puolessatoista tunnissa 81 prosenttia. 90 prosentin lataus saavutettiin tunnissa ja 44 minuutissa (1h 44 min), eli viimeiseen kymmeneen prosenttiin kului aikaa reilut 45 minuuttia.

 

Yhteenveto

Moto g30 on Motorolan ensimmäinen uutta nimeämistapaa edustava g-sarjan laite ja suhteessa viime vuoden vastaavalla 199 euron suositushinnalla varustettuun Moto g9 Playhin kyseessä on myös varsin onnistunut päivitys.

Ulkoisesti Moto g30 on ottanut uusia suuntia edeltäjäänsä verrattuna, mutta siitä huolimatta laite tuntuu kädessä hyvin tutulta. Rakenne on kokonaan muovinen ja muotoilu on kulmista kaareutuvaa, joskin kaarta on jonkin verran vähennetty edeltäjäänsä verrattuna. Valitettavana miinuspuolena Moto g30:n muovirakenne osoittautui yllättävän halvan tuntuiseksi ja puhelin natisee sitä kädessä rutistellessa.

Myös järjestelmäpiiri on säilynyt ennallaan Snapdragon 662:ssa, kuten myös 4 Gt:n RAM-muisti. Lukemat ovat hintaluokassaan varsin tyypillisiä ja järjestelmäpiiri tarjoaa riittävää suorituskykyä, mutta Xiaomin Redmi Note 9T:n hinnan pudottua jälleen 199 euron Early Bird -hinnan tasolle ei piirivalintaa voi pitää enää järin suorituskykyisenä uudelle puhelinmallille. Lisäksi on otettava huomioon, että Moto g9 Play on pudottanut hintansa jo 150 euroon, missä 662 on ehdottomasti parempi vastine rahalle.

Tallennustilaa Moto g30 tarjoaa kuitenkin edeltäjäänsä nähden tuplasti ja 128 gigatavun massamuistia voikin pitää parin sadan euron laitteelle ehdottomasti hyvänä suorituksena. 5000 mAh:n akku alkaa nykypäivänä olla tässä luokassa lähes standardi ja esimerkiksi Poco M3 tarjoaa jopa 6000 mAh:n akun. Moto g30:n akunkesto osoittautui ainakin lyhyehkön testijakson aikana kuitenkin hyväksi jaksaen yhdellä latauksella jopa kolme päivää.

Moto g30:n ehdottomasti paras päivitys on sen näyttö, joka yltää nyt 90 hertsin virkistystaajuuteen. Nopeampi näyttö sulavoittaakin käyttökokemusta havaittavasti. Järjestelmäpiiri toki osoittaa toisinaan rajansa ja puhelin itsessään hidastelee, mutta silloin kun piiri jaksaa vääntää, tuo korkeampi virkistystaajuus mukanaan selvän mukavuuslisän. Valitettavasti nopeamman virkistystaajuuden vastapainona näyttö on edelleen vain 720p-resoluutioinen, mikä ei toki tässä hintaluokassa ole suoranaisesti poikkeuksellista.

Kameravalikoimaltaan Moto g30 on myös petrannut. g9 Playsta löytyneen pääkameran ja makrokameran lisäksi Moto g30 tarjoaa myös ultralaajakulmakameran, joka monipuolistaa kuvausmahdollisuuksia huomattavasti. Pääkamera on kuvanlaadultaan vakuuttava erityisesti päivänvalossa, mutta hämärässä sen suorituskyky laskee selvästi.

Käyttöjärjestelmä Moto g30:ssä miellyttänee totuttuun tapaan vakiokuntoisen Androidin ystäviä. Motorolan tekemät lisäykset ovat hillittyjä ja käyttöliittymä itsessään oli testijaksolla sulava ja miellyttävä käyttää. Motorola lupaa puhelimelle yhden suuren versiopäivityksen ja kahden vuoden tietoturvapäivitykset, mikä on tässä hintaluokassa asiallinen perustason tulos, vaikkakaan se ei pärjää HMD Globalin Nokia-puhelinten Android One -sertifikaatin mukanaan tuomalle molempien osa-alueiden suhteen vuoden pidemmälle päivitystuelle. Moto g30 ansaitsee kuitenkin kehut Android 11:n sisällyttämisestä suoraan paketissa, minkä myötä sen yksi suuri päivitys riittää kantamaan ensi syksynä julkaistavaan Android 12:een saakka.

Kokonaisuudessaan Moto g30 on tasapainoinen, laadukas puhelin ja hyvä seuraaja Moto g9 Playlle. 199 euron suositushinnallaan se kuitenkin kohtaa aiemmin mainitun Redmi Note 9T:n, minkä lisäksi osaa viime vuoden 5G-puhelimista, kuten Moto g 5G Plus ja OnePlus Nord N10 on ollut jo saatavilla 200 euron hintapisteessä. Tuossa kilpailussa Moto g30:n käytännössä ainoaksi kilpailuvaltiksi jää tuore Android 11 -käyttöjärjestelmä ja sen myötä mahdollisesti pidempi ohjelmistotuki. Tästä huolimatta 200 euron hintaan laitetta ei juurikaan voi suositella, jos 5G-puhelinten tarjoukset jatkuvat samanlaisina.

Todennäköisesti myös Moto g30:n hinta kuitenkin aikanaan tippuu ja jo Poco M3:a vastaavaan 170 euron hintaan kyseessä on hyvä laite. Edeltäjämalli Moto g9 Playta sai vuoden vaihteen tienoilla edullisimmillaan jopa 99 euron hintaan ja yleisesti hintataso putosi jo 150 euron luokkaan, joten myös Moto g30:n voinee odottaa pudottavan hintaansa jonkin verran, joka helpottaa sen asemaa kilpailijoihin nähden.

Plussaa

  • Hyvä akunkesto
  • Nopea 90 hertsin näyttö
  • Luokassaan sulava käyttökokemus
  • Android 11
  • Pääkameran kuvanlaatu luokassaan

Miinusta

  • Näytön 720p-resoluutio varauksin
  • Ei kuvanvakautusta 1080p 60 FPS -videoon
  • Ei 4K-videokuvausta
  • Ei stereokaiuttimia
  • Kokonaan muovinen aavistuksen natiseva rakenne

 

This site uses XenWord.
;