Testasimme OnePlussan uuden Hasselblad-kameralla varustetun 9 Pro -huippumallin.
io-techin huhtikuun ensimmäisessä testiartikkelissa tutustutaan OnePlussan juuri kauppoihin tulleeseen 9 Pro -huippumalliin, jonka hinnat alkavat 899 eurosta. OnePlus 9 Pron keskeisimpiä ominaisuuksia ovat 6,7-tuumainen LTPO AMOLED-näyttö 1440p-tarkkuudella ja 120 hertsin ruudunpäivitysnopeudella, Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri, Hasselbladin kanssa yhteistyössä toteutettu neloistakakamera sekä 4500 mAh akku nopealla 65 watin pikalataustuella.
Tutustumme laitteeseen kattavasti runsaan kahden viikon käyttötestin pohjalta. OnePlus 9 -testiartikkeli julkaistaan huomenna.
Lue artikkeli: Testissä OnePlus 9 Pro
Onkohan kyseessä tämän hetken uusin kamerasovelluksen versio vai jokin aikaisempi? Ilmeisesti viime päivinä julkaistut päivitykset (OxygenOS 11.2.2.2 ja 11.2.3.3) olisi tuoneet jotain parannuksia kameran kuvanlaatuun.
Kuten artikkelissa mainitaan, testijakson lopulla tuli pari päivitystä, joista jälkimmäinen oli tuo 2.2.2.
Aikaisempi versio. Nykyinen on kuuleman mukaan v6.2.364
Vaikuttaa hyvältä kamerapuhelimelta, MUTTA ei voi kuin ihmetellä miksi vain 256GT muistia
160Mbit/s videota kuvaa 231Gt:lle 24min. Todella paha puute toi muistikortin puuttuminen tossa mielessä.
Miten lämpeni tolla bittiviralla?
Tykkäsin tavastasi esitellä vakautusta kävellessä näkee hyvin erot ja miten kuvaat.
Kiinnitin huomioni verrattaessa Oneplus 9 artikkelin todella hyvää 8k 30 vakautukseen ja jäin miettimään mistä se ero johtuu, kuvaustavat vai onko vakautuskoodit erilaiset?
Kyllä se selvästi lämpenee jos paremmilla laaduilla pidempään kuvaa. 8K-videon vakautus toimii kyllä tässä aika hyvin, videoeditori ei vaan antanut liittää sitä mukaan tuohon koosteelle joten se jäi pois. Uskoisin, että molemmissa puhelimissa vakautus toimii ihan samalla tavalla.
Esim. joku tällainen kuva niin alkaa laatu erottua.
Apple iPhone XR Test: Die Spar-Variante zum iPhone XS (Max) – Bild in Originalgröße (8)
http://www.areamobile.de
Apple iPhone XR Test: Die Spar-Variante zum iPhone XS (Max) – Bild in Originalgröße (19)
http://www.areamobile.de
On tuosta ollut joskus aiemminkin puhetta ja ollut myös suunnitteilla jo pitkään, mutta en ole saanut vaan aikaiseksi moista toteuttaa. Lisäksi testaajia on useampi, joten kaikilla pitäisi olla moinen erikseen ja tuollaisen kyhälmän säilyttäminen on asuintiloissa vähän haastavaa. Mutta täytyy katsoa jos itselle saisi moisen jossain muodossa vielä toteutettua.
Onnistuisiko tuossakin vaan siten, että kävisi yhden päivän jommalla kummalla toimistolla jossa sitten tekisi "labraoloissa" tuon testin? Minultakin kannatusta idealle.
Ei se oikein onnistu, kun yksi asuu Oulussa, toinen Helsingissä, toimisto Tampereella. Ei kuitenkaan kokonaisuutta tarkastellessa niin merkittävästä asiasta kyse, että siihen kannattaisi käyttää tuntitolkulla työaikaa. Mutta tosiaan omiin testeihini tuo olisi toteutettavissa kunhan saisin vaan aikaan ja keksisin mitä romua lavastukseen laittaa.
Jotain tällaista haen mitä eilen itse otin kun testasin toimiston uutta Panasonic LX15:tä. Referenssinä Nokia 7.2.
Tuonhan voisi periaatteessa tehdä niinkin, että jokaisella testaajalla käy yksi referenssipuhelin (esim. markkinoiden paras kamerapuhelin) ja sitten verrataan siihen referenssikuvaan kaikkia muita. Tuolloin ei tarvitsisi kierrättää joka luuria vaan olisi verrokkikuvat olemassa. Toki kotiympäristössä voi olla mahdoton toteuttaa.
Kamera voisi nyt ainakin olla vielä parempi, softapuolella sillä saralla edelleen selvästi kirittävää. Akku voisi olla isompi ja sitä kautta sitten saataisiin parempaa akunkestoa, mutta tämä menee sitten taas sinne kompromissiosastolle sen designin suhteen.
Totta, mutta jos ajattelee, niin alkaa olla aika marginaalista tuo kehitys, että joka vuosi vähän parempi kenno kameraan, vähän isompi akku (jotka nekin alkaa olla rajoilla koska teknologia akuissa ei ole 80-90- luvun jälkeen käytännössä kehittynyt) ja uusi prosessori joka marginaalisesti tehokkaampi kuin aiemmin. Ennenhän tähän listaan pystyi laskemaan mukaan myös kasvaneen rammin ja muistin määrän, mutta nekin alkaneet vähän junnata paikoillaan. Sentään on nähty tätä ennen langaton lataus, sormenjälkilukijat, sitten näytön alle sijoitetut moiset, nyt etukameraa näytön alle tulossa joskus jos tulee, vähän polkee paikallaan tuollaiselle 2x/vuosi tahdille jo. No ehkä apple keksii jotain oikeasti uutta taas kohta, että muut voi matkia.
Sitähän se on, ei siitä pääse mihinkään. Toisaalta sitten kuitenkin jos otat vaikka 3-4 vuotta vanhan huippumallin käyttöön, niin eroa alkaakin jo olla. Esimerkiksi joku Galaxy S9 alkaa tuntua yksine kameroineen jo aika antiikkiselta, jos on tottunut käyttämään uudempaa.
Tästä olen samaa mieltä mutta taas joku OnePlus 7pro esim. niin en ole enää varma voisiko pokkana suositella, että joo hyppää vaan sukupolven yli, nyt saat niin paljon parempaa.
Siinä ei tosiaan ole vielä valtavaa gäppiä, mutta sitten kun mennään kuutossarjaan niin alkaa jo tuntua enemmän.
Eikös noissa kalleimmissa jo kamerat ole kohdillaan, ohjelmistopuolella sitten voi jotain vielä parantaa. Videopuolella on sitten enemmän tekemistä varsinkin zoomauspuolella. Ongelmana näyttäs olevan toi lempeneminen riittävän isoilla bittivirroilla/ laskentatehoilla ja akunkesto? Hankala yhtälö pitäis saada pieneen tilaan iso akku sekä kunnon jäähdytys prossulle. Akkuja ei voi vaihtaa itse on huono suunta, mutta erityisen huonoa on toi muistikorttipaikan puute. En oikein ymmärrä mikä on se syy, ettei korttipaikkaa saada enää mahtumaan.
OP6 on edelleen parasta mitä OnePlus on saanut aikaiseksi. Sen jälkeen on menty alaspäin kyllä todella vauhdikkaasti, näin siis omasta mielestäni.
Pilvipalveluiden käyttö on sen verran yleistynyt ettei muistikortteja niin paljon enään käytetä.
Jos IP68-suojausta mainostetaan (kuten OnePlus tekee), niin takuun pitää kattaa sen alaiset vauriot, sillä takuu ei saa olla heikompi kuin valmistajan virhevastuu. Eri asia tietenkin on, jos laite rikkoutuu jossain muussa kuin IP68:n mukaisessa käytössä (kuten merivesi).
Jos tämä 8pro olisi hiukan pienempi, niin olisi ihana. On nyttenkin aika ihana. Ja päivitin kutosesta tähän. Kaarevuus kans hiukan
Kauankos 200Gt videon lataus pilveen kestää? Mitä tällainen pilvipalvelu maksaa?
Jos pitää ottaa 200gt video luurilla, työkalut on yleensä väärät. Toki tapansa kullakin.
Kalliimpien puhelimien videokamerat ovat jopa kohtuu vaativalle harrastajalle jo niin hyviä, että niitä voi hyvin käyttää ns. kakkoskamerana jolla elävöitetään kuvaa (ja toimii apuna tilanteissa joissa 1. kameran kanssa on ongelmia, esim joku kävelee sen eteen). Lomareisullakin riittää jo monelle.
Eikös niiden kameroiden normaalikäyttöä ole, että niillä kuvataan?
Joo, kakkoskamerana toimiminen siltä varalta, että ykköskamera hajoaa on täysin jokapäiväistä valtaosalle käyttäjistä. Turha kuluerä, marginaaliryhmällä tarve, oletettavasti vaikuttaisi IP luokitukseen (tai ainakin tekisi kalliimmaksi/vaikeammaksi toteuttaa), sekä veisi tilaa joltain oikeasti tärkeältä kuten vaikka akulta. Jos ollaan koneen ääressä, usbilla siirto paljon käytännöllisempää, harvassa koneessa on paikkaa muistikortille. Sen sijaan usbit löytyy joka koneesta. Onnistuu myös wifin yli ilman piuhoja.
Siellä on paikka SIM-kortille, useissa puhelimissa on siinä samalla kelkalla paikka myös microSD-kortille. Kulueränä tuskin kummoinen. IP-luokitukseen tuskin vaikuttaa enempää kuin toi SIM-kortti. Tilantarvekin lienee (suhteessa akkuun) olematon. Muistikortti on halpa (lue: halvempi) tapa lisätä puhelimen muistia ( puhelimeeni käy 512Gt kortti), kun tarvetta tulee. Eikös ne pelitkin tallenneta muistiin? <- ei ole mitään kokemusta noista uusista peleistä.
Eli aina kun otat muistikortin pois, joudut avaamaan simkorttikelkan, jollon yhteydet katkeaa? Kätevää. Aika taikuri saa olla jos normikäytössä saa 256 gigaa puhelimen muistia täyteen siten, että ei oikeasti säilytä siellä mitään "turhaa". En ainakaan itse ole koskaan joutunut tyhjentämään puhelimen muistia siksi, että se olisi täynnä. Mutta ehkä se tästä OTsta
Joo käyttötapoja ja tarkoituksia on useita. Itse pidän muistikorttia helppona tapana siirtää tietoa ja tallennan sille kaikki kuvat ja videot. Edellisen puhelimeni hajotessa (ei ollut riittävän hyvä videokuvaukseen) oli mukavaa kun kaikki kuvat oli muistikortilla.
Valtaosalle käyttäjistä puhelin on se ykköskamera. Lisäksi nykypäivänä tutkimusten mukaan kamera on käyttäjille yksi älypuhelimen tärkeimpiä ominaisuuksia. Itsekin jonkin verran valokuvausta harrastanut ja useamman järkkärin omistan, mutta siitä huolimatta kamerapuhelimien parantuessa yhä harvemmin on erilliskamera mukana jos ei ole tarkoitus erikseen hifistellä ja harrastaa.
Harvassa high-end-puhelimessa on enää nykyään muistikorttipaikka. Valitettavasti.
Allekirjoitan tuon täysin, että monelle se puhelin on ykköskamera, mutta ymmärsin tuon kommentin mihin vastasin niin, että puhelin toimii kakkoskamerana kunnon kameralle, jolloin kyseessä jonkunlaista harrastuneisuutta/ammattimaista kuvaamista. 256gb tallennustilalla pääsee aika pitkälle, enkä itse ainakaan ole kokenut tarvetta muistikortille, toki jos ostaa pienemmänllä muistilla varustetun mallin, voi se ehkä olla aiheellista. Jos omassa järkkärissä olisi 256gb sisäistä tallennustilaa, en siinäkään kaipaisi muistikortteja, saisin materiaalin pois usb:llä tai vaikka wifin yli. Toki samanlainen keskustelu kuin 3.5mm kuulokeliitin, jonka itse ottaisin koska vain muistikorttipaikan sijasta
Minulla puhelin on täysin korvannut ns. taskukameran. Muistikortin tarve liittyy myös "laiskuuteen" voi pitempään kuvailla, ilman välitallennusta mihinkään. Kortin voi jättää tarvittaessa varmuuskopioksikin. Todella harmillista, jos tosta muistikortin puutteesta tulee ns. standardi. Jos korttipaikkaa ei ole, joutuu ostamaan sen isoimmalla muistilla olevan version, joka maksaa lisähintana enemmän kuin muistikortin osto. => Itselle vaikuttaa aivan ratkaisevasti (suunnilleen samalla muulla laadulla olevien kesken) ostanko puhelimen vai en. Pakon edessä taivuin jo tolle "kertakäyttöakulle"
Isoin ongelma tossa ollee heille, jotka lomailevat kuvaillen ja tykkäävät pelata näitä uusia graafisesti näyttäviä pelejä. Luulen niiden pelienkin vievän useita kymmeniä Gt muistia?
Ainoastaan Apple ja OnePlus vastasivat yksiselitteisesti "ei" takuun osalta mutta Apple huomauttaa kuitenkin seuraavaa:
Käytännössä siis Applekin korjaa tapauskohtaisesti nestevahingot. Takuu kun ei saa olla heikompi kuin lakisääteinen virhevastuu. Samasta syystä Applen takuu on Suomessa käytännössä 2 vuotta, vaikka puhuvatkin 1 vuoden takuusta.
Eli vaikka OnePlus väittää kiven kovaa, ettei takuu ei kata nestevahinkoja, niin käytännössä tilanne ei mene ihan niin. Se on kuitenkin harmillista, jos valmistajan linja on tällainen ja oikeuksia joutuu hakemaan esim. kuluttajariitalautakunnasta. Kuluttaja-lehdessä on kuitenkin mainittu tapauksia, joissa valmistaja on lopulta joutunut korjaamaan vesivahingot takuun piikkiin. Lisäksi valmistajalla on vastuu näyttää toteen, että puhelinta olisi käytetty väärin.
Andrei Frumusanu on Anandtechin artikkelissa kaivanut OP9 Pro:Sta erikoista suorituskykykäyttäytymistä.
https://www.anandtech.com/show/16794/oneplus-9-performance-examination
Ilmeisesti OP9Pro:ssa on käytössä suorituskykyä heikentäviä ja akkukestoa parantavia kernel-hackejä.
Geekbench poisti OP9 mallien tulokset tietokannastaan tämän kikkailun vuoksi.
Mahdollisesti, sillä OnePlussan kikkailulla pystytään periaatteessa kiertämään lämmönsäätelyn rajat peruskäytössä. Eli asetetaan lämpörajat turhan korkealle, että benchmarkeissa saadaan hyviä tuloksia (vakiona). Peruskäytössä säädetään suorituskykyä kuitenkin blacklistatuilla sovelluksilla, jolloin korkealle asetettuja lämpörajoja ei saavuteta ja puhelin pysyy viileänä toimien hitaammin.
Eli periaatteessa kyseessä on vanha kunnon benchmark koijaus mutta toteutettuna vähän hienovaraisemmin ikään kuin kääntäen. Sen sijaan, että puhelin toimii vain benchmarkeissa boostattuna, niin se toimiikin koko ajan paitsi, kun käytössä on blacklistattu sovellus. Blacklistattuja sovelluksia taitaa olla melkoinen pino .
No, ainakin selvisi, miksi io-tech sai todella heikkoja tuloksia SunSpiderissa (selainpohjainen testi).
Jep, jotenkin noin se varmaan on. Ovat varmasti kovasti testanneet, että peruskäytössä ei huomaa hitautta, kun sovellukset pyörivätkin little-coreilla, jotka tuota lämpöä varmasti vähemmän tuottavat. Mitenköhän ovat toisen tehopiirin (Exynos 2100), eli Samsung Galaxy S21 sarjan luurien laita?
Ei, OnePlussan oma OxygenOS-käyttöliittymä, joka muistuttaa monilta osin vakio-Androidia.