
io-techin tuoreimmassa puhelinarvostelussa testipenkkiin on päätynyt OnePlussan suositun ja arvostelumenestystäkin niittäneen Nord-älypuhelinmalliston uusin jäsenen – Nord 3. Nord 3 tuo mukanaan keskihintaluokkaan varsin erottuvaa suorituskykyä toimittavan lippulaivaluokan MediaTek Dimensity 9000 -järjestelmäpiirin ja suuren 6,74-tuumaisen 120 hertsin näytön varsin omalaatuisella 2772 x 1240 -resoluutiolla.
Puhelimen 5000 mAh:n akku tukee peräti 80 watin SuperVOOC-pikalatausta ja kamerajärjestelmän osalta Nord 3 luottaa 50 megapikselin pääkameraan, 8 megapikselin ultralaajakulmakameraan sekä 2 megapikselin makrokameraan.
Testiartikkelissa tutustumme Nord 3:een viikon ympärivuorokautisen käyttöjakson pohjalta ja otamme selvää, tarjoaako laite vastinetta 449 euroon nousseelle suositushinnalleen.
Lue artikkeli: Testissä OnePlus Nord 3
Eipä sitä toisaalta tarvitse. Tähän käy lähes kaikkien One Plus mallien manuaalit joita voi ladata sen kotisivuilta koska niissä Android on käytännössä samanlainen. Käyttöoppaat Ainoastaan laitteen ulkopuoliset toiminnot voivat erota mallien kesken mutta nekin on yleensä helppokäyttöisiä.
Johtuu siitä, että siinä on taiwanilainen Mediatek-piirisarja, eikä yhdysvaltalainen Qualcomm-piirisarja. Qualcomm heikentää keinotekoisesti tarkkuutta 3 metriin.
OnePlus Community
community.oneplus.com
Kokeilin puhelimesta löytyvää Oxygen Updater ohjelmaa ja lataa kyllä uusimman päivityksen, mutta ei päivitä.
Sen ohjeessa käsketään menemään latauksen jälkeen puhelimen asetuksiin ja sieltä "järjestelmäpäivitys", ei siellä sellaista kohtaa ole.
Sain sen kuitenkin päivitettyä klikkaamalla ilmoituksista päivityssaatavuutta ja sitä kautta päivitys onnistui, Oxygen Updateria se ei siinä kyllä käyttänyt.
Onko tuo ohjelma siis ihan turha?
Toinen kummastusta aiheuttava on kun puhelimen sammuttaa ja laittaa virran takas päälle.
Sen pitäisi ensin kysyä SIM-kortin pin-koodi ja sitten puhelimen lukituskoodi.
SIM:n koodin se hyväksyi vasta kolmannella yrittämällä ja puhelimen lukituskoodi olikin sama kuin SIM:n koodi vaikka piti olla nelinumeroinen eri koodi kuten oli viimeksi kun hänen kanssaan näitä yhdessä ihmettelimme
Isäni on näistä kovin kiinnostunut ja käyttää puhelinta aktiivisesti toisin kuin minä, mutta käytettävyys on ehkä vähän haasteellista 76-vuotiaalle ja tuntuu olevan sitä myös 5-kymppiselle.
Itselle syttyi punainen täplä tuohon Settings-valikon päälle kun oli 13.1 päivitys valmiina asennettavaksi. Olisiko ollut viime viikolla? En ole käyttänyt mitä updateria, kuulostaa ohjelmasta joka auttaa jossain erikoistilanteessa?
Toinen mitä kautta voi katsoa ohjelmaversion ja päivitystilanteen on: Settings -> About device -> OxygenOS. En itse tajunnut aluksi että sitä OxygenOS on nappi mitä voi paina.
Kannattaa muistaa päivittää myös Play-kaupan kautta puhelimen äpit.
Laiteohjeet – puhelimet, tabletit ja älykellot – Elisa
katso liitettä 1180727
Jos tämä näyttö tulee näkyviin, päivitys on saatavilla. Asenna ohjelmistopäivitys näyttöön tulevien ohjeiden mukaisesti.
Jos tämä näyttö ei tule näkyviin, laitteessa OnePlus Nord 3 5G on jo ohjelmiston uusin versio.
Palaa aloitusnäyttöön.
Oxygen Updater ohjelmaa ei siis tarvita missään vaiheessa ja vaan sekoittaa toimimattomuudellaan tietämättömien päätä.
Oxygen Updater ei ole OnePlussan virallinen sovellus, vaan jonkun kolmannen osapuolen lisäsovellus, jolla joissain tilanteissa on saanut ladattua päivityksen puhelimeen nopeammin sen julkaisun jälkeen. Virallinen valmistajan tapa on tosiaan tuolta Tietoja laitteesta -valikon kautta. Puhelimen pitäisi myös ilmoittaa ilmoitusvalikossa, kun päivitys on tullut saataville.
Noh hänen käyttö on sitä että jos on hetki aikaa, niin puhelin otetaan käteen ja aletaan selata ip lehtiä ja kaikkea mahdollista somea, tikotok, instagram ja mitä näitä nyt on.
Minulla oli hetken aikaa sama puhelin mitä hänellä oli ennen ja omalla käytöllä akku kesti melkein 3 päivää, hänen piti ladata iltapäivällä ja yöksi uudestaan laturiin että aamulla akku täynnä.
Nord 3 tuli valituksi sen "järkevyyden" takia, mutta pelkään että tästä on vaan tullut minulle päänsäryn aihe koska valitsin puhelimen mikä ei kestäkään lataamatta tarpeeksi pitkään. Olen myös koittanut sanoa että lataa 10 minuuttia kerrallaan jos on luppohetki, niin akku pysyy täynnä suurinpiirtein jatkuvasti koska on niin tehokas lataus.
Pahoittelut avautumisesta.
Niin meidän testeissä kuin ulkomaisissakin testeissä akunkesto on ollut keskivertoa parempaa. Toki käytännön akunkesto riippuu ihan siitä mitä puhelimella tekee ja kuinka paljon. Kannattaa kysyä voiko kurkata, että minkälaisia käyttöaikoja ja minkälaisilla sovelluksilla hänellä siellä akkuvalikossa on. Ja vähän kuin itsekin sivusit, tässä puhelimessa valttina on vielä nopea lataus, jolla saa sitten varausta pikaisesti lisää jos meinaa loppua kesken.
Parhaimmillaan kolmannelle päivälle, pahimmillaan samana päivänä. Screen on time jotain 6-8h väliltä, että aika raskaasti saa tuijottaa jos haluaa päivittäin latailla. Eipä se minkään kokoinen akku kestä kun käyttää tarpeeksi. IG, TikTok yms. taitaa olla tunnetusti aika virtasyöppöjä, varsinkin jos pyörii taustalla.
Mutta suurin etuhan tässä on nimenomaan tuo lataus. Jos reilun 10min latauksella saa puolet akusta täyteen niin helppohan tuo on pitää virroissa.
Meidän taloudessa on useamman one+ kokemuksella tehty havainto että näiden akut lurpsahtaa parissa kuukaudessa selkeästi heikommiksi. Ei tule enää noita pikalatureita käyttöön. Tai oneplussia
Viallinen se sitten on, ellei sovellukset käytä akkua tyhjäksi.
Heti uutena tuli ostettua tämä puhelin, eikä tällaisia ongelmia ole ollut. Akku kestää edelleen kuten uutenakin. Mutta en käytä Metan/tokTikin/tmv. sovelluksia.
Useamman 1+:n kokemuksella voin sanoa että ei mene.
Omassa Oneplus 11 Instagram sovellus oli rikki ja oli 30% akunkäytöstä vaikka en sovellusta käyttänyt. Uudelleenasennus korjasi.
Kannattaa tosiaan tarkistaa mitkä sovellukset akkua tyhjentävät.
Nord 2 akunkesto tosin kyllä selkeästi huononi kun teki Android versiopäivityksiä…
Ei ole lediä.
Miten ihmiset oikein elävät tämän merkkivalottomuuden kanssa?
Älyranneke ranteeseen värisemään
. Tuossa on onneksi OLED näyttö, niin näyttöä voi käyttää ilmoitus ledinä. Alla esimerkkinä yksi sovellus hoitamaan asiaa.
Mielenkiintoista kuulla Kuluttaja-lehden tuloksista. Ensimmäisenä tulee mieleen, että eikös tämän voi tulkita myös toisin päin? Jos laite on pärjännyt ympäri maailman eri tahojen testeissä varsin hyvin, se asettaa samalla yksittäisen hyvin poikkeavan testituloksen outoon valoon?
Kuluttaja-lehden testi ei ole julkisesti luettavissa, joten en tiedä mitä siellä on testattu ja arvioitu ja millä periaatteilla, mutta luonnollisesti testimetodit ja painotukset voivat vaikuttaa paljon lopputulokseen.
Miten esimerkiksi kestävyyttä on testattu Kuluttaja-lehden toimesta? Tuollaista asiaahan on tyypillisesti hyvin vaikea testata luotettavasti ilman lukuisia testikappaleita ja siihen tarkoitettuja testilaitteistoja.
Ei tässä mitään herneitä ole vedetty, älä huoli
Kattavasti tehdyt puolueettomat kestävyystestit ovat kyllä mielenkiintoisia, eikä sellasia valitettavasti kovinkaan moni taho tee ihan puhtaasti jo resurssisyistä. Luonnollisestikaan meillä ei ole mahdollisuutta laitteiden kestävyyttä järkevästi testata, joten testiarvio perustuu puhtaasti käyttötestijaksolla havaittujen asioiden pohjalle. Tämä koskee myös lähes kaikkia kansainvälisiä puhelintestisivustoja. Kuluttajalehden testi on valitettavasti maksumuurin takana, joten kukkaron nyörejä avaamatta siihen ei tätä referaattia syvemmin pääse tätä ketjua lukevat tutustumaan.
Hieman offtopic: Tradekan jäsenet pääsevät lukemaan ilmaiseksi digi-Kuluttaja-lehteä ja testejä.
Älä huoli. Täällä tohelolla ollut julkaisusta asti käytössä ja edelleen ehjä. Normaalisti puhelimet tässä vaiheessa jo jotenkin hajalla tippumisen takia, mutta OnePlus edelleen täysin ehkä. Ainoastaan panssarilasisuoja kulmasta vähän lohjennnut. Ja tietenkin suojaava suojakuori puhelimessa myös, kuten muissakin ollut.
Mitkä suojakuoret puhelimessa oli testissä kun pudotusta testattiin? Jos en väärin muista niin tässä ei ollut suojakuoria paketissa. Ei nykyiset älypuhelimet kestä tiputusta laattalattialle joten suojakuorien kanssa pitää hoitaa kestotestit.
No nuo pisteytyksetkään ei ihan hirveänä kerro jossei ole mainittu mihin se perustuu ja selvitetty testimetodeja kunnolla. Ja jos siellä on joku 1500€ luuri pisteillä 9-10 niin eikö 6 ole aika lailla se mitä voisi olettaa (tai jopa paremmin) alle 500€ luurilta.
Eikös tuo ole ihan normaalia nykypuhelimilla ja pikalatauksilla jos vedät akun lähes tyhjäksi. Tyhjän tai lähes täyden akun lataaminen kuluttaa eniten, eli ne 0-10 ja 90-100% noin karkeasti.
Koko latausalgoritmi tuntuu olevan vaan muuten aika hanurista. Oppinut että en työpäivän aikana omaan puhelimeen juuri koske niin laittaa tuon "nukkumismoodin" päälle ja rajoittaa latauksen 80%. Kiva jos saisi edes nollattua sen sijaan että pitää aina manuaalisesti täpätä lataa täyteen.
Akunkesto ei noin muutenkaan kovin ihmeellinen ole. Ei nyt huono, mutta ei kyllä mikään hyväkään.
Joo, mutta on huonontunut selvästi siitä mitä oli uutena. Ihan tyhjää puhelinta kun alkaa lataamaan, niin menee minuuttitolkulla, että lähtee ottamaan kunnolla virtaa. Ei se ihan samanlainen paketista otettuna ollut. Taitaa tuo 80 watin lataus olla akulle liian paljon. Olen alkanutkin käyttämään vanhan nordin 35 watin laturia.
Joo, mutta on huonontunut selvästi siitä mitä oli uutena. Ihan tyhjää puhelinta kun alkaa lataamaan, niin menee minuuttitolkulla, että lähtee ottamaan kunnolla virtaa. Ei se ihan samanlainen paketista otettuna ollut. Taitaa tuo 80 watin lataus olla akulle liian paljon. Olen alkanutkin käyttämään vanhan nordin 35 watin laturia.
Tuo täysin tyhjän puhelimen lataushidastelu taitaa olla joku oneplussan "ominaisuus", tullut jossain yhteydessä vastaan.
Androidissa on nykyään akun kunto näkyvillä. Itsellä näyttää 97% akun kunnoksi, ostettu launchissa heinäkuussa ja käytetty pelkästään tuota 80w pikalaturia.
katso liitettä 1287882
Helposti
katso liitettä 1289093
Teki ihan samaa aiemmin itsellä, 5G tippui jatkuvasti verkosta kun yhteyttä rasitti mitenkään, esim. Speedtest pyörimään ja
yhteys katkeaa.
OnePlussan tuki kehotti nollaamaan verkkoasetukset, Asetukset – Lisäasetukset – Varmuuskopioi ja nollaa – Nollaa puhelin – Nollaa verkkoasetukset. Tämä ei tosin auttanut minulla.
Tuon jälkeen pudotin yhteyden 4G:lle kun se taas toimi kuin junan vessa enkä jaksanut sen enempiä selvitellä.
Nyt on ehkä kuukauden toiminut 5G:kin hyvin, mitään muutoksia en ole tehnyt paitsi ajanut päivitykset puhelimeen. Yhdessäkään pätsinotessa tosin ei ollut mitään puhetta yhteyksien parantamisesta.
Itse tykkäisin zoomi-ominaisuuksista voisi kuvata puistossa sorsia jne. paremmin. Harmillista vaan että zoomin halutessaan vaihtoehdot alkaa siitä 700 EUR+ hujakoilta vasta (Googlen Pixel PROt ja Samsung S23 FE) ja niissäkin on vähän trade-offeja muissa ominaisuuksissa (esim. akku, suorituskyky)
Mulla toimii Elisalla aika hyvin 5G NSA, mutta käytettäessä Elisan 5G SA-moodia eli saattaa hävittää verkon ja hetken päästä taas ilmestyy.
Tai käyttää lentokonetilassa.
Itselle jäänyt ihan eri kuva eli jos aamulla lataa puhelimen ja käyttää kovasti, niin illalla saattaa olla se 10-30% jäljellä.
Minulla näyttää snapchat kuluttavan eniten akkua. pitäskö kokeilla tyhjentää data?
Ainakin toisessa 1+ luurissa voi sovelluskohtaisesti laittaa ettei pyöri taustalla.