
Samsung aloitti uusien Galaxy S9 -malliensa myynnin perjantaina (16. maaliskuuta) ja tarjoilemme tuoreeltaan testiartikkelin uutuuksia koskien. 899 euron hintainen Galaxy S9 ja 999 euron hintainen Galaxy S9+ ovat varustettu Super AMOLED -näytöllä, uudella Exynos 9810 -järjestelmäpiirillä, vaihdettavalla aukkosuhteella varustetulla kameralla sekä Dolby Atmos -yhteensopivilla stereokaiuttimilla. Plus-malli eroaa sisarestaan suuremman näytön, akun ja RAM-muistimäärän sekä kaksoistakakameran osalta.
Galaxy S9:n testijakso on päättynyt, mutta Galaxy S9+ saapui toimitukseen vasta tällä viikolla, joten sen testijakso on vasta käynnissä, joten plus-malliin liittyviä yksityiskohtia päivitetään artikkeliin lähipäivien aikana ja niistä ilmoitetaan erikseen artikkelin kommenttiketjussa.
Lue artikkeli: Testissä Samsung Galaxy S9 ja S9+
Tässä tapauksessa on lisäksi kuvasensorin takana integroitu DRAM-muisti, joka sekin saattaa lämmetä rasituksessa merkittävästi.
Käytetäänkö tuota dramia muuhunkin kuin super-slowmotioniin? Kaikki muuhan saadaan pureskeltua on the fly, tai näin oletan.
Olen ymmärtänyt että Android-laitteissa on aina ollut rajoituksia tallennettaessa videota parhaalla laadulla. Ennen 4K-tukea myös FullHD 60 fps taisi olla rajoitettu? Onko tuo sitten Qualcommin, käyttöjärjestelmän vai jonkun muun vika.
Mikäli tuon viiden minuutin rajoituksen voisi jotenkin kiertääkin niin eikö seuraavaksi tulisi vastaan Androidin tiedostojärjestelmän rajat, yhden tiedoston maksimikoko 4 gigatavua? Tämä tulisi vastaan noin kymmenen minuutin kohdalla? Muistikortille tallennettaessa tämän voi kiertää mutta vaatii melko nopean (kalliin) muistikortin. Eikö itse puhelimen tiedostojärjestelmä on antiikkinen FAT jossa siis tuo kokorajoitus?
Hieman epämääräisesti minulle sanottiin Samsungin edustajan toimesta, että sitä hyödynnetään myös muissa nopeutta vaativissa tehtävissä. Sen tarkemmin en tiedä miten, mutta mahdollisesti ainakin tuossa uudistetussa 12 framen hämäräkuvauksessa sitä saatettaisiin hyödyntää.
Aivan. Sen olinkin unohtanut.
Taitaa "paras veikkaus" olla se että snapdragonit ylikuumenee jonka takia pituutta on rajoitettu. Se että Samsungin pitää sopimusten takia tehdä jenkeille qualcomm versio pakottaa tähän rajoitukseen. Sitten taas olisi huonoa markkinointia ja aiheuttaisi sekaannusta jos saman luurin specsit olisi täysin eri riippuen mistä ostaa… Tosin S7 aikana Exynoksella ei ollut rajoja, mutta snapdragonilla oli 10min raja. Eli tämäkin on vain arvaus.
Toivotaan että tuosta saisi jonkun selon samsungilta ja että päättäisivät poistaa turhan rajan. Toisinaan on kyllä tarpeen saada yli 5min videota.
hm.. nyt jäin miettimään että olisiko rajoitus jonkun editointisoftan tjsp takia? S9 4GB muisti voisi ahdistaa jos yrittää editoida 15min 4K 60fps videota. 😀
Videoeditoinnissa ei tarvita välitöntä muistia hirveästi. Suurin osa asioista on framekohtaista kamaa ja muistia ei tarvita määrättömästi.
Ei myöskään teknistä syytä rajoittaa videota 5min… mutta joku syy taustalla varmasti on.
Meillä on nyt lähipiirissä kolme kpl Galaxy S9 -puhelimia ja niissä kaikissa on esiintynyt nykimistä elektronista vakautusta käytettäessä.
Näkyy hyvin myös tässä videossa, kohdasta 00:30 alkaen:
https://www.youtube.com/watch?v=NcNlr-LnTfc
Huomasitteko te mitään vastaavaa testeissä? Kun tuon elektronisen vakautuksen kytkee pois niin meno on paljon sujuvampaa, joten ilmeisesti Samsungin softapuolesta tuo johtuu.
En kyllä kiinnittänyt erityisesti huomiota, tosin eipä tullut juuri myöskään kuvattua muuta kuin parhaalla laadulla (ilman elektronista vakautusta). Tuossa videolla näyttää kyllä häiritsevältä.
Niinhän se on, mutta se reaaliaika jäänee aika lyhyeksi jos tuohon on uhrata yksi puhelin. Tekee esim. paperille aina merkinnän kun laittaa "pelin pyörimään/akun latautumaan" tuon tehnee helposti minuutissa? => 600kertaan kuluu max n. 6-8tuntia. Usealle akulle tehtynä tosiaa aivan turhan työläs tehdä. Mutta tehtynä aina kun aikaa/intoa löytyy?, eikä se haitaa vaikka kestäisi parikin vuotta. Pääasia, että testin tekijään voidaan luottaa.
Sais ainakin tietoa mitä tietty litium-akku kestää latauskertoja tuollaisella tyhjäksi-täyteen-tyhjäksi menetelmällä. Itse uskon, että erot nykyaikaisten litium-akkujen kesken eivät olisi suuria? Jos tekee tuon kestoaikakuvauksen siitä voinee päätellä jotain lyhyemmälläkin latauskerroilla. Olettaen, että muutokset ilmenevät esim. jo 120 latauskerran jälkeen?
Tiedä sitten voisiko "foorumilaisia" jotka käyttävät puhelintaan paljon saada talkoisiin mukaan?
Useimmille riittävän pitkä aika. Ahkeralle pelaajalle aika kallis "pelikone", jos reilun vuoden jälkeen akkuremontiin joutuu. Ehkä siihen joku 200-300 € riittää?
On joskus tullut, olosuhdeiden pakosta, kuvattua yhdellä videokameralla 20min pätkiäkin, kun kohde ei pitänyt mitään taukoa. => kamera-ajoa tuli paljon , älkää ampuko minua 🙂 ääniä ei voinut leikata pois. Mm. sen tähden kiinnostaa noi vakausominaisuudetkin. Minulle 3min paikallaan olevan kameran kuvaa on jo yleensä selvästi liikaa. Puhelinta voinee käyttää ns. kakkoskamerana (pärjää yllättävän hyvin hämärässä) ja aina tulee tilanteita, joissa muuta ei ole käyttettävissä.
Toi 50fps on huomattavasti parempi (kuin 25fps) nopean liikkeen (esim. bändien soitto) toistoon. Kuinka nopeasti voi ton GS9 laittaa uudestaan kuvaamaan 4K 50fps kun tuo 5 minuuttia tulee täyteen.
Artikkeliin on päivitetty kuvavertailu eri olosuhteissa f1.5- ja f2.4-aukkosuhteen välillä.
Kuten tuossa aiemmin jo vähän avasin, teoreettinen ja käytännön ajankäytöllinen vaikutus tuollaista pitkäaikaista juttua testaillessa on aika eri ja yksittäisen tapauksen lopputuloksesta ei voi oikein pitäviä johtopäätöksiä tehdä. Tässä kun pikkuporukalla tätä isohkoa sivustoa ja taustafirmaa pyöritetään, niin sitä ylimääräistä aikaa ei valitettavasti ole käytännössä lainkaan :beye:
Sanoisin, että erot voivat olla hyvinkin suuria valmistajasta ja latauselektroniikasta yms. riippuen. Esimerkiksi Sonyhän käyttää Qnovon lataustekniikan juuri akunkeston pidetämiseksi. Noiden käytännön vaikutuksista pitkällä aikavälillä itsellä ei ole, mutta Sony lupaa käyttöiän jopa kaksinkertaistuvan. Älypuhelimet, joilla on paras akkukesto – Sony Mobile (Suomi)
Kyllä noihin pari vuotta vanhoihin lippulaivoihin jo kohtalaisen edullisesti saa akun vaihdatettua. Nopealla googlettamisella esim. Galaxy S7:ään saa uuden alkuperäisen akun 69 eurolla töineen ja takuulla.
Testasin äsken, ja 4K-kuvauksen jatkaminen onnistuu heti, kun edellinen pätkä on loppunut. Puhelin lämpeni tuon viiden minuutin aikana hieman, mutta ei merkittävästi. H.265-pakkauksella viiden minuutin 4K 60 FPS -pätkän kooksi tuli noin 1,5 Gt.
Jaha USA versio vie Eurooppa versiota kuin kilon mittaa…
https://www.anandtech.com/show/12520/the-galaxy-s9-review/12
Aika erikoinen tilanne, jossa Snapdragon versio on paljon Exynos versiota nopsempi ihan kaikessa muussa paitsi synteettisissä bensmarkeissa…