Alkuvuodesta maailmaa kohahduttaneet Spectre- ja Meltdown-haavoittuvuudet ovat alkaneet valua pikku hiljaa pois uutisvirrasta, vaikka päivityksiä odotellaan edelleen useille alustoille. Intel on nyt julkaissut mikrokoodipäivitykset kaikille 5 vuoden sisään julkaistuille prosessoreilleen.
Intel ei kuitenkaan jää kyseisten haavoittuvuuksien osalta lepäämään laakereillaan, vaan rautatason korjaukset ovat tulossa etenkin kuluttajapuolelle aiemmin kuin kenties kukaan uskalsi kuvitella.
Yhtiön toimitusjohtajan Brian Krzanichin mukaan rautakorjauksia Spectren kakkosvariantille ja Meltdownille sisältävät 8. sukupolven Core-prosessorit saapuvat markkinoille kuluvan vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Palvelinpuolella rautatason korjaukset ovat puolestaan tulossa markkinoille seuraavan sukupolven Cascade Lake -koodinimellisten Xeon Scalable -prosessoreiden mukana. Spectren ykkösvariantin korjaukset tulevat myös näiden päivitysten jälkeen olemaan ohjelmistopohjaisia.
Lähde: Intel
Kysymys kuuluu: Onko suorituskyky samalla tasolla kuin ennen ramppauttamista?
Sitä tässä jännityksellä odotetaan.
Aika varmasti tulee penalttia:
Eli purkkaviritys kyseessä. Ehkä ensi vuonna tulee "oikeasti" korjattu huomattavasti pienemmällä penaltilla.
Tuo samalla kertoo siitä että Coffee/Kaby Lakea uudempaa prossua ei Inteliltä ole tulossa tänä vuonna.
Eli vaikuttaa että nykyinen softapach on vain mumplautettu "rautatasolle". Tarkoittaako oikeasti rautatasoa vai sitä että on vain oletuksena mikrokoodissa? Nopeasti kyllä korjasivat jos rautatasolle olisi korjaus… joten veikkaan myös että kyse on "korjatusta" mallista, joka on vain mikrokoodilla korjattu. Tokihan se on parempi mainostaa korjattuna, jolloin voi taas myydä lisää piirejä.
Jos olisi pelkkä mikrokoodi, niin tulisi myyntiin huomenna, eli on rautatasollakin jotain tehty.
Onko ensi syksyinen julkaisu sitten miten hyvä vs. joku ensi vuoden julkaisu jää sitten testien osoittamaksi, jahka noita ilmestyy! ihan niinkuin nykyisinkin.
Eli varmaankin parasta, mitä tulee, on se jo aiemmin uumoiltu 8-ytiminen Coffee Lake.
Arvailun ja mutuilun sijaan voisit mieluummin selvittää kuinka paljon penaltia tuli intelin spectre ja meltdown (mikrokoodi ja windows) "purkkaviritysten" jälkeen? Hidastuiko pelit vai jäikö pudotus virhemarginaaliin?
Johan se tiedetään että aika paljon tulee penalttia tietyissä tilanteissa. Ei sitä tarvitse selvittää koska se tiedetään.
Mitä taas tulee peleihin, FPS lukema ei kerro asiasta juuri mitään. Sen sijaan se kuuluisa sulavuus kärsii ja AMD karkaa noiden patsien ansiosta entistä kauemmas edelle.
Kahdeksan ytimen antaminen kuluttajalla vain voi olla Intelille sen verran karvas pala että yrittävät myydä uudet emolevyt…
Todellinen maksimi kulutus tuskin ainakaan laskee, joten ymmärrän sen osittain. Tai sitten laskee kelloja sen verran, että mitätöi suorituskykyetunsa Zen+ nähden :rofl:
Missäs välissä AMD on karannut edes vähän edelle? Tästä on tälläkin foorumilla käyttäjäkokemuksia Intelin hyväksi, vai mitä @Kapteeni_kuolio tähän sanoo?
No tietysti siinä sulavuudesta, mistä ei ole toistaiseksi saatu mitään todisteita :vihellys: Toivon toki AMDeelle menestystä, mutta en kuitenkaan jaksaisi lukea paskaa.
En jaksa edes kommentoida noihin threadripperin "sulavuus" väitteisiin; ne on puhdasta paskaa. Vielä ei oo tullu yhtään peliä vastaan missä ryzen ois vikkelämpi kuin 8700K, 2700X on tulossa 'testiin' heti kun ne tulee myyntiin X470 laudan kanssa. Toivon että sais Taichia 🙂
Väittelyketjuta löytyy linkitettynä parikin artikkelia joiden perusteella AMD oli vuosia sitten edellä. Intelin puolesta artikkeleita löytyy lähinnä peleistä jotka eivät toimi kunnolla millään alustalla.
Todisteita mainittu väittelyketjussa. Tosin ei yllätä etteivät kelpaa koska "liian vanhoja" tmv.
Jos vähän tutustuisitte siihen mitä Meltdown patsi korjaa ja miten, huomaatte sen vaikuttavan sulavaan kokemukseen.
FPS ja sulava pelikokemus ovatkin eri asioita. Eiköhän tuokin vielä joskus pystytä kunnolla testaamaan.
Laitas pari.
Tuosta jutusta löytyy Core 2 vs Phenom II, FPS sama Phenom II:lla ja Core 2:lla (tai Phenom II:lla jopa pienempi), Phenom II pyörittää selvästi sulavammin CrossFireX and the Phenom II X4 940 – Competitive or Not?
CrossFireX and the Phenom II X4 940 – Competitive or Not?
Sitten oli sokkotesti jossa vierekkäin FX-8150 vs 3770K Battlefieldissä AMD Reality Check at FX GamExperience – Legit Reviews
AMD tarjosi paremman pelikokemuksen.
Kerros nyt noin ihan omin sanoin, että miten se vaikuttaa sulavaan kokemukseen ja minkä vuoksi/mihin perustuen?
Jo pelkästään I/O latenssin kasvu aiheuttaa väistämättä vähemmän sulavan pelikokemuksen.
Meneekö emo vaihtoon?
Tuonhan voi käytännössä kuka tahansa testata suurnopeuskameralla, eipä ainakaan jäisi jossiteltavaa, että ilmoittaako softat frametimet oikein tmv. Silti ei ole jostain syystä hirveästi näkynyt testejä…
Siitä 6 vuotta vanhaa dataa/ot
Veikkaan noiden uusien suojaustasojen lisäävän virrankulutusta sen verran ettei nykyinen pinnimäärä riitä vaan prosessorikantaan täytyy lisätä yksi pinni lisää, jolloin saadaan LGA1152.
Ei ihan täysin koska siinä jää huomoimatta käyttäjän tekemät toimet.
Siinä olet oikeassa ettei tuota ole testailtu juuri ollenkaan. Johtuisiko siitä ettei Intel pärjäisikään niin hyvin :think:
No sitten laittaa hiiren/näppäimistön samaan kuvaan näytön kanssa jolloin siinä pystysi viiveitä mittaamaan. Ei tosin taida kukaan edes AMD:llä uskoa, että olisivat maagisesti tuossa jotenkin parempia tai olisi kyllä testiä näkynyt jo.
Jos ~15v katsoo taaksepäin, niin Amd64 ja Opteron, mutta joo…
Ei vaan juuri toisin päin. Koska nykyisillä menetelmillä Intel on parempi, Intelillä olisi pelkästään hävittävää noissa, AMD:lla voitettavaa. Miksi AMD ei siis haluaisi tuollaisia testejä? Ja miksi niitä eivät ne kuuluisat "kolmannet osapuolet tee"?
Sitä voi miettiä.
Öö, eihän Intel liity AMD:n mahdollisiin testaamisiin oikein millään tavalla eikä niitä pystyisi estämään. Ei tuollainen testi AMD:n kokoiselle firmalle edes veisi merkittävästi resursseja, joten voi tosiaan miettiä miksi sitä ei ole tehty, tai ehkei sitä kovin pitkään tarvitse miettiä.
Voisitko näyttää tämän toteen? Millä peleillä tätä tapahtuu? Mikä peli hakee niin paljon dataa kiintolevyltä jatkuvasti, että sen suorituskyvyssä voidaan havaita vähemmän sulavan pelikokemuksen?
Pikkasen epäilyttää että ongelma olisi oikeasti kokonaisuudessaan korjattu rautatasolla kun se johtyy siitä ringbus väylästä jolla prosessoriytimet on kytketty toisiinsa eli sitä ei tuosatavaan korjata.
Tietenkin ne on voineet tehdä joitain rautatason lisäyksiä (joku palomuurin tyylinen prossuytimeen yms ?) ongelman kiertämiseksi mutta ei se miikään täydlllinen/kunnillinen rautatason ratkaisu ole.
Tarkoitin näitä "kolmannen osapuolen testejä". Testi pelkästään AMD:n tekemänä ei riittäisi koska se "on kuitenkin puolueellinen". Kysymys kuuluukin, miksi ne kolmannet osapuolet eivät ole tehneet. Kustannuskysymys?
I/O latenssi kasvaa = USB latenssi kasvaa = peli reagoi hitaammin kaikkeen mikä tulee USB:n kautta (hiiri, näppäimistö, ohjain…). Ei tuohon sen ihmeempää tarvita.
Palomuurin tyyppisestä ratkaisusta Intel tj. tuossa linkin takana puhuikin.
Liian nopealla aikataululla tulee korjaus ollakseen muuta kuin purkkaviritys.
Doritosin ja Pepsin sponsoroimat "urheilijat" eivät tule tykkäämään tästä 😀
Aivan, aivan. Saiskos vielä lähteet ja testatut tulokset lisäksi?
:facepalm:
Kuten jo sanoin, ihan kun katsot mihin se Meltdown fixi vaikuttaa, niin siinä on tarpeeksi faktaa. Testitulokset evvk.
No joo, eiköhän tämä sitten oltukin taputeltu tässä.
Aikalailla samoilla peleillähän niitä testataan kun vertaillaan jotain keskenään…
Se mitä ne tulokset oli vuosia sitten, ei paljon kiinnosta tänäpäivänä.
Kyllä sieltä AMD:n puolelta olis edes teoriaa asiasta tullu, josta sitten kolmannet osapuolet olis tehny testejä paikkaansapitävyydestä, jos asialla nyt mitän väliä ees olis.
Niin, eihän niitä testailla kannata miten paljon mikäkin vaikuttaa… Teoriahan asiasta tiedetään, mutta kun teoria ei aina vastaa miten vaikuttaa real world. Siksi niitä testataan.
Ainiin, sun mukaanhan niitä benchmarkkejakin on turha tehä kun osaat specseistä kattoo paljonko juuri sillä kokoonpanolla saat fps peleihin, tai kuin nopee rendaa videot. Paitsi jos sattuu oleen AMD:n hyväks joku artikkeli.
Ei sinänsä mitään ihmeellistä, jos jonkinlainen oikea rautafixi tulee ongelmaan n vuosi sen ongelman tietoontulemisen jälkeen..
Ihan turha kuvitella, että kiinnostaisi Intelin prossut tällä hetkellä kun AMD:lläkin on ihan kilpailukykyiset prossut. Vaikka yrittävätkin pakkosyöttää prossupäivitystä ”kandee päivittää tai S.P.E.C.T.R.E. tulee ja sulattaa pornokokoelmasi!”
Intelin IMEskely on syvältä (vaikka onhan AMD:llakin TrustZone, mutta pidän sitä pienempänä pahana.)
En pidä itseäni AMD-fanboyna, vaan pikemminkin kilpailufanboyna … Intelin valtakausi on muutenkin ollut liian pitkä, ja sen on kyllä huomannut prossujen kehityksessä 😉
Tällä hetkellä meillä useimmissa koneissa Intelin prossu, pelikoneessa 2500K ja hyvin pyörittää VR-pelejäkin vaikka Oculus muuta väittääkin…
Toki rautatasolla on tehty muutoksia koska eri prossu, mutta onko rautatasolla tehty vuoto-ongelmille on eri juttu.
Tähänkään asti ei uudet prossut ole tulleet myyntiin valmistumisen aikaan, vaan silloin kun markkinointi niin päättää.
Venytys voi olla vain paniikin viilenemisen odottelua.
Mikään tuho olisi, kyllähän ne emolevyvalmistajat riemusta kiljaisisivat kun saisivat taas uutta kamaa myyntiin. Ja asiakkaat kyllä ostaisivat… Puucee valmistajillehan tuo on parasta mitä voisi tapahtua. Noitten takiahan sitä ennen muinoin oli niitä rebränddäytjä OEM näyttiksiäkin.
Ei. Meltdowinin osalta nykyistä "softapatchiä" ei voi MITENKÄÄN mumplauttaa "rautatasolle". Prosessorilla ei ole mitään valtaa päättää sitä, mihin käyttöjärjestelmä muistinsa mappaa ja koska.
Oikeasti rautaa, meltdownille ei ole koskaan tullut eikä ole tulossa mitään mikrokoodipäivitystä.
Haavoittuvuuksien löytymisestä on nyt aikaa melkein puoli vuotta, ja kyse on tuotteesta, joka on tulossa n. puolen vuoden päästä markkinoille. Eli siis kyse on n. vuodesta aikaa haavoittuvuuden löytämisestä tuotteen markkinoilletuloon.
Itseasiassa ylikin, Intelille kerrottiin noista kesäkuussa 2017 (ja jotain ennakkotietoja taisi olla jo alkuvuodesta kun helmikuussa 2017 Intel varasi CVE-numerot näille haavottuvuuksille)
Voisiko 10nm myöhästyminen osittain johtua myös siitä, että uusiin prossuihin halutaan fiksata mahdollisimman paljon näitä ongelmia?
Hankala uskoa, kun Piti jo pari vuotta sitten tulla tuo cannon lake.
Ei oikein, Cannon Lake on jo tuotannossa, ja siihen nämä korjaukset eivät ehtineet.
Intel tiesi haavoittuvuuksista jo vuosi sitten.
Tuossa intelin tiedonannossa sanotaan selvästi, että tuotteissa jotka "shipping in H2". EI tuotteissa jotka on shipping aiemmin.
Cannon Lakea on jo toimitettu OEM-valmistajille, näiden valmistaessa koneitaan varastoon julkaisua varten, se on shipping NYT eikä 2018H2.
Tämä onkin hyvä tieto… Voi suosiolla lykätä kaiken ostamisen jouluun.
Niin no uutta mitä inteliltä on tulossa kohtuu varmuudella H2:ssa on Cascade Lake X(kuten uutisessakin mainitaan). Eli todennäköiset korjatut prosessorit tulee olemaan seuraavat skaalatut Xeonit. Tämä onkin Intelille se tärkein korjattava, sillä puolen ne suuret asiakkaat ovatkin ja ne näistä eniten kärsivät. Eli jos et ole HEDT ostamassa joutunet intelin puolella venailemaan HW korjattua siruja Icelakeen asti, mikä näillä näppäimillä on tulossa 2019.
Intellin tidoteesta lainaus: ”These changes will begin with our next-generation Intel® Xeon® Scalable processors (code-named Cascade Lake) as well as 8th Generation Intel® Core™ processors expected to ship in the second half of 2018”