io-techin testiin saapui Samsungin uusi 49-tuumainen ja 3840x1080-resoluution CHG90 QLED -pelinäyttö.

Tutustumme videolla kaarevan pelinäytön ominaisuuksiin ja kokeilemme pelata PlayersUnknown’s Battleground -hittipeliä AMD:n Radeon RX Vega 64 -näytönohjaimen kanssa.
Suomessa noin 1500 euron hintainen CHG90-näyttö on varustettu kahdella Full HD -resoluution VA-paneelilla, jotka on liitetty yhdeksi kokonaisuudeksi. Paneelien vasteaika on 1 millisekunti (MPRT) ja ominaisuuksiin kuuluu HDR-tuki ja FreeSync 2. Mielenkiintoisen pelikokemuksen tarjoava näyttö on 1,2 metriä leveä ja painaa 15 kg, joten pöydältä täytyy löytyä riittävästi tilaa.
Käy tilaamassa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!
En kyllä allekirjoita tätä. Ultrawidellä on tosi hyvä pitää monta ikkunaa vierekkäin. Esim. kirjoittaessa todella kätevää kun mahtuu nettiselain, Word ja vielä vaikka laskin rinnakkain näytölle, eikä tarvitse alt-tabailla ympäriinsä jatkuvasti. Viihdekäytössäkin kiva kun lähes kaikki leffat mahtuu koko ruutuun ilman mustia palkkeja, ja vaihtoehtoisesti voi olla video pyörimässä näytön toisessa laidassa ja vaikka nettiselain toisessa. Kyllä nimittäin tuntuu koululla olevat 16:9 -näytöt ahtailta kun on tottunut tähän 21:9.
Ja mitä pelaamiseen tulee, niin ainakin itsellä on tosi herkkä "sivusilmällä liikkeen huomaaminen". Eli jos pelissä on itse paikallaan, niin huomaa kyllä heti jos näytön laidassa alkaa tapahtua jotain. Itse asiassa on monta kertaa pitänyt siirtää hiirimaton vieressä oleva rannekello muualle, kun sekuntiviisarin liike näkyy silmäkulmassa ja häiritsee. Eri asia tietysti sitten, jos koko ruudulla on liikettä. Silloin se havainnointialue on paljon keskittyneempi näytön keskelle, tai mitä osaa näytöstä sitten katsookaan. Immersiota peleihin tämä leveä näyttö kyllä lisää merkittävästi, vaikka oliskin kovasti liikettä koko näytöllä.
Ongelmaksi muodostuu pari asiaa: jos tämä Samsungin näyttö venytettäisiin korkeussuunnassa kuvasuhteeseen 4:3, kokonaisresoluutio olis ihan naurettavan korkea, eikä mikään peli pyöris ilman jotain 1080 Ti SLI-kokoonpanoa. Toiseksi hyvin, hyvin monessa pelissä on paljon tärkeämpää nähdä sivuille kuin mahdollisimman paljon ylös ja alas. Koska alhaalla on yleensä vain edessä olevaa maata ja ylhäällä puiden latvoja ja taivasta. Poikkeuksena ehkä lentosimut, joissa on ohjaamon nappuloita sekä ohjaamon katossa että lentäjän takapuolen tasolla. 360-asteiset näytöt: VR-lasit. Niillähän se immersio on parhaimmillaan, kun voit katsoa ihan mihin tahansa suuntaan ja nähdä pelimaailman. VR-lasit simuloi hyvin pitkälti sitä, että pelaaja istuu sisällä pallossa, jonka sisäpinta on pelkkää näyttöä.
Jos haluaa neliömäisemmän näkymän pelin maailmaan, niin silloinhan voi hankkia vaikka 3 kpl 2560×1080 -näyttöjä (21:9), kääntää ne pystyyn ja laittaa vierekkäin. Saa käytännössä 3240×2560 -näytön (9:7), joka on erittäin lähellä 4:3 -suhdelukua. Pikselimäärä on täsmälleen sama kuin 4K-näytössä, mutta kuvasuhde vain on eri.
?
Tai sitten voi vaan vaihtaa resoluutiota näytössä 😀 Olen suunnitellutkin että kun mun tietokone alkaa vanhenemaan, niin alan ehkä käyttämään 4:3 kuvasuhderesoluutiota peleissä (1440×1080), niin ei tarvi yhtä paljon suoritinvoimaa.
Uskon että tuo 4k kuvaus ahistaa noita kovempia fpsiä
Jos tuon näytön venyttää 4:3-kuvasuhteeseen, resoluutioksi tulee 3840×2880 (11 Mpix), joka on 33% suurempi kuin 4K-resoluutio (3840×2160 [8,3 Mpix]). Tarvii melkoista rautaa että pelit pyörii.
Tuo nyt ei edes ole ultra wide näyttö, vaan ihan 16:9 UHD, joten ei se ihmekkään ole, että sen 16:9 alueen reunat siirtyy.
:rolleyes:
Ultra widessä ei siirry, jos on tarpeeksi vaakaresoa ja peli tukee sitä kunnolla.
Niin nuohan on molemmat 16:9 -näyttöjä, toinen vaan on huomattavasti isompi, jolloin näytön reunalla olevat viholliset on kauempana näkökentän laidalla isommalla näytöllä. Juuri tuon takia ultrawide onkin kätevä, kuten tuossa yllä on kerrottu.