Kasaamme videolla Samsungin kaarevan 49-tuumaisen pelinäytön, jossa on yhdistetty kaksi 2560×1440-resoluution 120 hertin VA-paneelia saumattomasti rinnakkain ja kokonaisresoluutioksi muodostuu 5120×1440. 1400 euron hintainen CRG9 on päivitetty malli viime vuonna kokeillusta vastaavan kokoisesta CHG90-näytöstä, jossa oli kaksi Full HD -paneelia rinnakkain ja käytössä oli 3840×1080-resoluutio.
Tutustumme videolla pikaisesti näytön ominaisuuksiin ja kokeilemme pelata PlayersUnknown’s Battleground -peliä 5120×1440-resoluutiolla ja Ultra-kuvanlaatuasetuksilla. GeForce RTX 2080 Ti jaksoi pyörittää peliä noin 90 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella.
Laajan kuvan myötä peleihin tuntuu uppoavan ja kasvaneesta näköalasta saattaa olla hyötyä esimerkiksi kauas katsoessa ja hahmottamaan sivulta tulevia vihollisia. Lähitaistelutilanteissa suurella näytöllä nopeat liikkeet puolestaan saattavat johtaa vaikeuksiin. First Person Shooter -pelien sijaan näyttö päässee paremmin oikeuksiinsa esimerkiksi autopeleissä.
Korkeamman resoluutionsa myötä CRG9:ää on työpöytäkäytössä huomattavasti miellyttävämpi käyttää eivätkä kuvakkeet ja tekstit näytä enää rosoisilta, kuten aiemmalla CHG90-näytöllä.
Jos pidit videosta, käy tykkäämässä videota, tilaa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!
Testatkaa ensi vuonna 7680×2160 näytön kanssa sitten joku ajopeli, niin pääsee demoamaan leveän näytön hyödyt. Vai leikkaako erikoinen kuvasuhde ajoneuvot pois :lol:?
Mistä nuo 40 lisäpikseliä tulee leveyteen?
Ajatus- ja kirjoitusvirheestä. Korjattu.
Vaikka CRG9:ää markkinoidaan erityisesti pelikäyttöön, niin voisin hyvin kuvitella tällaisen "superultrawiden" sopivan hyötykäyttöön jopa paremmin kuin pelaamiseen (hyötykäytössä leveyttä on helppo hyödyntää, peleissä ultrawide ja leveämmät eivät aina toimi optimaalisesti).
Vertasin CRG9:n speksejä (valmistajan ilmoittamia, mittauksia ei taida vielä olla missään) huvikseni 3000 euron Asus PG35VQ:n. CRG9 tarjoaa puoleen hintaan 1,4 kertaa enemmän kuvapinta-alaa (active viewing area), laajemman värintoiston (95% DCI-P3 vs. Asus 90% DCI-P3), ja paremman valovoiman (600 cd/m^2 vs. Asus 500 cd/m^2). Molemmissa on VA-paneeli, ja HDR1000-tuki. Asuksen etuna on lähinnä suurempi virkistystaajuus (200 Hz vs. 120 Hz) ja FALD. Ovatko ne 1500 euron arvoisia lisäominaisuuksia?
Niin ongelma on, että tälläiset näytöt menevät enemmän sinne ”niche” osastolle, jolloin pelinkehittäjät eivät kehitä tukea resoluutiolle peleihinsä. Sinällään onhan tuo upea näyttö voisin kuvitella näytön olevan hieno esim. simulaattoripeleissä tms. tai peleissä joissa on tuki tuolle resoluutiolle.
5K-termin käyttö on hieman harhaanjohtavaa, koska "oikeassa" 5K-näytössä (eli 16:9-suhteen näytössä) on tuplasti enemmän pikseleitä kuin tässä. Parepi ilmaisu tälle olisi 2QHD-näyttö. Tiedän toki, että markkinoilla käytetään näitä ilmaisuja ja termejä ihan miten sattuu eli mikä kuulostaa markkinointiosastolle parhaimmalta. Itse asiassahan 4K UHD -näytöllä on enemmän pikseleitä kuin tällä Samsungilla, joka sekin puhuu sen puolesta, että 5K on harhaanjohtava ilmaisu.
t: pilkunviilauksen ammattilainen
5k:hon viitataan resoluution leveyden osalta. Noin muuten sitä on sitten käytetty videon teeman ja viihteen takia.
Kyseinen resoluutio on joko 5K 32:9, Super ultrawide 1440p tai SUW5K. 2QHD on vähän kehno nimike, koska tuo "2" ei ole minkään standardin mukainen liitännäinen.
Yksi ongelma näin leveissä näytöissä on se, että kaiuttimia on hankala sijoittaa niiden yhteyteen niin, että stereovaikutelma olisi hyvä. Jos kaiuttimet sijoittaa näytön sivuille, ne ovat niin etäällä toisistaan, että stereokuva ”repeää” keskeltä (ellei käyttäjä ole poikkeuksellisen etäällä näytöstä). Useimmat kaiuttimet eivät toisaalta mahdu näytön alle, ainakaan jos näyttö on ergonomisesti toimivalla korkeudella. Yläpuolinen sijoittelu taas on hankala toteuttaa. Kuulokekäytössä ongelmaa ei ole, mutta useimmat halunnevat käyttää tietokoneen yhteydessä myös kaiuttimia.
Samaa mieltä. Viilataan vielä vähän eli 2xQHD.
Tällä näytöllä ei ole 5K:n kanssa mitään tekemistä.
Näissä videoissa olisi kiva nähdä joku kokeilu myös peleistä tyyliin Dark Souls 3 joka ei tue tuota ultrawidea. Itellä oli muutamia eri ultrawide näyttöjä, mutta luovuin niistä juuri tuon takia, että tuntui olevan monen pelin kanssa kikkailua, että sai toimimaan ja jotenkin ne palkit häiritsi.
Melko villi väite, että 5120 pikselin leveydellä ei olisi mitään 5K:n kanssa tekemistä.
Huomenna pitäisi vastaavan näytön tulla kotiin. Saa laittaa 34" Asuksen joko myyntiin tai Samsung takaisin. Ainakin hyvillä fiiliksillä liikenteessä kun kaverilla katellut sen 49" vanhempaa mallia.
Saako ruudun jaettua yhteen 21:9-ruuduksi ja jättää lopputila omaksi näytökseen? Ainakin jako kahteen 16:9-näyttöön onnistuu, joten luulisi myös tämän.
Leffateatterityyliin verhot sivulle jotka liukuvat mustan alueen päälle.
Nuo samat tyypit väänsi jo aikoinaan siitä onko 2560×1440 2k resoluutio 😆
Jep. Enemmän tämä on 5k näyttö, kuin 2160peen uhdnäyttö olisi 4k näyttö.
Varmaan näytön freesync hyvin nvidian kanssa yhteensopiva?
Odotellaan kuka tuo ensimmäisenä 1 pikelin korkuiseen 5K tietokone näytön.
Tuollaisesta saivartelusta rapsahti Sampsalle 20 punnerrusta.
Onkos ko. näytön 1000HDR ihan HDR10 tai DolbyVision standardit täyttävä ruutu? 120Hz?
Näin kitaramiehenä taustamusiikit oli sopivat:tup:
En pidä enkä katso videoita, minulle se on teksti.
Toisaalta pidän erinnomaisen sitä että tarjontaa on myös niille ketä viedoitoa katsoo.