Haasteessa tavoiteltiin 25 FPS:n suorituskykyä ISA-väyläisellä näytönohjaimella, mihin riitti 12,5 MHz:n väyläkellotaajuus, mutta lopulta testit saatiin pyörimään jopa 25 MHz:n väylätaajuudella.

Nettiin ilmestyy aina silloin tällöin mielenkiintoisia retroprojekteja. Tällä kertaa menneitä parempia aikoja muistelleiden sydäntä lämmittää VswitchZero, joka on lähtenyt testaamaan ISA-väylän rajoja.

VswitchZero on ottanut vastaan CPU Galaxyn #ISADoom25FPS-haasteen ja lähtenyt metsästämään 25 FPS:n rajapyykkiä alkuperäisessä Doomissa ISA-väyläisellä näytönohjaimella. Tavoite kuulostaa ensi alkuun helpolta, mutta äärimmäisen hitaalla ISA-väylällä aikansa nopeatkin näytönohjaimet pääsivät helpolla vain noin 20 FPS:ään.

VswitchZero valitsi haasteeseensa MSI:n emolevyn SiS:n piirisarjalla, johon asennettiin Evergreenin ”päivitysprosessori” AMD:n Am5x86-prosessori, joka on käytännössä nopein mahdollinen 486-luokan prosessori. Prosessoria ajettiin testeissä 150 MHz:n kellotaajuudella (3 x 50 MHz). Näytönohjaimena toimi ATi Mach32. Tallennustilaksi asennettiin VESA Local Busiin sopivalla kortilla ja adapterilla CompactFlash-muistia.

Videolla käydään läpi VswitchZeron matkalla kohtaamia ongelmia muun muassa BIOSin kanssa, sillä oikotie onneen ja 25 FPS:n Doomiin vaati ISA-väylän ylikellotusta, mikä ei onnistunut ensi alkuun. BIOS-päivityksen ja sen muokkaamisen jälkeen VswitchZero sai kuitenkin ylikellotuksen toimimaan ja sen myötä hän pääsi tavoittelemaan sulavaa Doomia.

Vakiona ISA-väylä toimii noin 8 MHz:n kellotaajuudella, mutta tässä tapauksessa vakiona se tippui erillisen kellopiirin myötä 7,16 MHz:iin. Tulostaulukossa se tuotti vaivaisen 18,7 FPS:n suorituskyvyn. 8,33 MHz väylänopeus nosti tuloksen 21,1 FPS:ään ja 10 MHz jostain syystä vain 21,6 FPS:ään. 12,5 MHz:n ISA-väylä tuotti jo parempaa tulosta ja hän saavutti 25 FPS:n tavoitteensa, tarkemmin 25,1 FPS. Kun rauta on kuumaa, sitä kuuluu takoa, ja ylikellotustestit saivat jatkoa. 16,67 MHz:iin ylikellotetulla ISA-väylällä kokoonpano ylti jo 30,4 FPS:ään ja lopulta 25 MHz:n kellotaajuudella jopa 35,7 FPS:n suorituskykyyn. Käytännössä siis ISA-väylän kellotaajuuden noin 3,5-kertaistaminen tuotti kokoonpanolla 90 % paremman suorituskyvyn Doomissa. Lisäksi videolta löytyy Doom-tuloksia eri asetuksilla ja puhtaalla ISA-kokoonpanolla ilman VLB-väyää sekä 3DBench 1.0c -testiohjelman tulokset. Samat kellotukset toivat 3DBenchissä noin 70 % parannuksen.

Lähde: Tom’s Hardware

This site uses XenWord.
;