
AMD kertoi viime viikolla medialle lisää yksityiskohtia uudesta Zen-koodinimellisestä x86-arkkitehtuuristaan ja ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä eli tammi-maaliskuussa virallisesti julkaistavasta Summit Ridge -koodinimellisestä työpöytäprosessorista. io-tech.fi vieraili San Franciscon kupeessa järjestetyssä AMD Tech Summit -tapahtumassa ottamassa omin käsin ensituntumat uutuusprosessorista.
Uusi kilpailukykyinen x86-arkkitehtuuri on ollut valtava neljän vuoden projekti AMD:lta ja projektin parissa on työskennellyt samanaikaisesti parhaimmillaan 300 insinööriä. Toimitusjohtaja Lisa Sun mukaan yrityksen oli pakko kehittää suorituskykyinen arkkitehtuuri, jotta sen heterogeeniseen laskentaan eli prosessori- ja grafiikkaytimien yhdistämiseen nojautuva strategia onnistuu kääntämään yrityksen kurssin voitolliseksi seuraavan viiden vuoden aikana.
Suurin uutinen on, että AMD:n Summit Ridge -koodinimellisen työpöytäprosessorin virallinen nimi tulee olemaan Ryzen. Huhut nimen ympärillä alkoivat liikkua hiljattain, kun netissä paljastui yrityksen hakeneen 28. heinäkuuta Ryzen-tavaramerkkiä. Vaihtoehtoiseksi kirjoitusasuksi hakemukseen on merkitty ”Risen”. Ryzen on uutuusprosessoreiden brändinimi ja lopullisessa tuotenimessä on todennäköisesti lisäksi mukana tunniste ja mallinumero. AMD tulee käyttämään Ryzen-nimeä työpöytäprosessoreissaan ainakin seuraavan viiden vuoden ajan.
AMD on toistaiseksi kertonut yksityiskohtia vain 8-ytimisestä ja 16 säiettä tukevasta prosessorista, mutta kun aika koittaa, markkinoille julkaistaan todennäköisesti myös 4- ja 6-ytimisiä Ryzen-prosessoreita. Suorituskykyisin 8-ytiminen malli toimii 3,4 GHz:n perustaajuudella, mutta rasituksessa Boost-ominaisuus tulee nostamaan ytimien kellotaajuuden korkeammalle. AMD ei ole toistaiseksi paljastanut, kuinka korkealle se aikoo Boost-kellotaajuuden virittää.
Välimuistihierarkia on uudistettu Zenissä täysin ja 8-ytimisessä Ryzenissä sitä on yhteensä 20 megatavua, josta L3-välimuistia on 16 megatavua ja L2-välimuistia neljä megatavua. L3-välimuisti on jaettu kahdeksi kahdeksan megatavun lohkoksi, joihin kumpaankin on yhteydessä neljä ydintä. Jokaisella ytimellä on oma 512 kilotavun L2-välimuisti.
Päivitys: Lisa Su kertoi tiistaina järjestetyssä New Horizon -livestreamissa, että Globalfoundersin 14 nanometrin FinFet-prosessilla valmistettavan 8-ytimisen Ryzen-prosessorin TDP-arvo on 95 wattia.
AMD SenseMI -tekniikka
”SenseMI, a set of sensing and adapting technologies, including an artificial network inside every “Zen” processor to anticipate future decision, preload instructions, and choose the best path through the CPU”
Uusien teknisten yksityiskohtien lisäksi AMD esitteli SenseMI-tekniikan, joka käsittää joukon prosessorin suorituskykyyn ja toimintaan liittyviä ominaisuuksia. Vähemmän yllättäen jokaisella SenseMI-tekniikan ominaisuudella on oma markkinointinimensä, joten uusista termeistä ei tule olemaan pulaa.
Virransäästöstä on vastuussa Pure Power -ominaisuus, joka tarkkailee prosessorin lämpötilaa, kellotaajuutta ja käyttöjännitettä. Jos mahdollista, Pure Power optimoi reaaliajassa prosessorin parametrejä alhaisemman virrankulutuksen saavuttamiseksi ylläpitäen tarvittavan suorituskyvyn.
Precision Boost on AMD:n uusi markkinointinimi perinteiselle Turbo-ominaisuudelle ja kellotaajuutta pystytään säätämään rasituksessa huomattavasti aiempaa tarkemmin. Precision Boost toimii rinnakkain Pure Power -ominaisuuden kanssa eli lämpötila, kellotaajuus ja käyttöjännite ovat jatkuvasti tarkkailtavana. Tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan prosessorin kellotaajuutta voidaan säätää 25 MHz:n askelin tuhat kertaa sekunnissa, kun perinteisesti prosessoreissa Turbo-tasot ovat olleet minimissään 100 MHz:n välein.
Extended Frequency Range eli XFR mahdollistaa prosessorin kellotaajuuden nostamisen automaattisesti yli maksimiksi määritellyn Precision Boost -taajuuden, jos prosessorin jäähdytys on kunnossa ja lämpötila riittävän alhainen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kellotaajuus skaalautuu korkeammalle, mitä parempaa jäähdytystä prosessorilla käytetään. Esimerkkigraafissa punainen viiva eli Precision Boost -maksimitaajuus on asetettu neljännelle tasolle, joka voidaan tulkita 4 GHz:ksi. XFR:n avulla ja hyvällä jäähdytyksellä kellotaajuus nousee graafissa hetkellisesti 4,5 GHz:iin.
AMD Ryzen vs Intel Core i7-6900K
AMD tarjoili median edustajille tuoreen katsauksen Zenin suorituskykyyn ja demossa vastakkain olivat 3,4 GHz:n kellotaajuudella toiminut Ryzen-prosessori ja Intelin vakiona toiminut Broadwell-E-koodinimellinen Core i7-6900K -prosessori. AMD:n Ryzen-prosessorissa ei ollut vielä Precision Boost -ominaisuus käytössä, vaan se toimi 3,4 GHz:n perustaajuudella. Intelin 6900K toimii vakiona 3,2 GHz:n perustaajuudella, mutta rasituksessa 3,7 GHz:n Turbo-taajuudella.
Molemmat prosessorit ovat 8-ytimisiä ja kykenevät käsittelemään samanaikaisesti 16 säiettä. AMD ei ole paljastanut 8-ytimisen Ryzenin TDP-arvoa, mutta Core i7-6900K:lla se on 140 wattia. Intelin Core i7-6900K julkaistiin toukokuun lopulla ja sen hintataso Suomessa on tällä hetkellä alkaen 1150 euroa.
Ensimmäisenä ajettiin Handbrake-testi ja videon enkoodaus, jossa kokonaislukuyksiköt pääsevät tositoimiin. Ryzen-kokoonpano oli Handbrake-testissä noin 3-4 sekuntia suorituskykyisempi kuin Core i7-6900K-kokoonpano. Tehonkulutusmittauksissa Blender-renderöintiohjelmistolla mallinnettiin 3D-grafiikkaa ja Ryzen -kokoonpanolla tehonkulutus oli rasituksessa noin 5 wattia alhaisempi kuin 6900K-kokoonpanolla.
Lisa Su kertoi testien lopuksi, että Ryzeniä viilataan vielä kohti julkaisua ja suorituskyky paranee ainakin vielä, kun Precision Boost -ominaisuus kytketään käyttöön. Kannattaa kuitenkin huomioida, että lopullisia johtopäätöksiä AMD:n omista testeistä ei kannata vetää, vaan odottaa puoleettomia testejä. io-tech.fi tulee testaamaan ja ylikellottamaan Ryzen-prosessorin heti julkaisun yhteydessä, joten pysykää kanavalla.
AM4-emolevyt
Ryzen-prosessoreissa on 1331 liitäntäpinniä ja ne sopivat uuteen AM4-prosessorikantaan, joka on käytössä myös Bristol Ridge -koodinimellisissä 7. sukupolven APU-piireissä. Muistiohjain tukee DDR4-muisteja ja PCI Express -ohjain 3.0 -standardia.
Emolevyvalmistajilta on ensi vuonna luvassa runsaasti AM4-kantaisia emolevyjä, jotka pohjautuvat uuteen X370-piirisarjaan. Tuettuna ovat kaikki nykypäivän ominaisuudet, kuten USB 3.1 (Gen 2), M.2-formaatin SSD-asemat, NVMe-protokolla ja SATA Express -liitäntä.
[QUOTE="Melbac, post: 286791, member: 3181"]Maaliskuussa noita kai on vasta kaupan hyllyllä.[/QUOTE]
Jos viittaat tuohon DigiTimesin huhuun niin ottaisin suolan kera ainakin tämän kohdan takia:
[quote]
The sources pointed out that they have started receiving high-end X370, mainstream B350 and entry-level A320 chipsets from AMD and are now in the final stage of finishing related testing and motherboard designing.
[/quote]
A320 / B350 piirisarjat ovat olleet jo hyvän aikaa saatavilla ja käytössä Bristol Ridge (OEM) emoissa
Off topikkina laitan ny tän jos jollain sattuu olemaan fx 6300-8350 myydä pois niin täälä olisi innokas ostaja sellaselle. Kerkeis vie kikkaileen ennen ku tilaa uutta rautaa Ryzenin saapuessa 😀
>Toimitusjohtaja Lisa Sun mukaan yrityksen oli pakko kehittää suorituskykyinen arkkitehtuuri, jotta sen heterogeeniseen laskentaan eli prosessori- ja grafiikkaytimien yhdistämiseen nojautuva strategia onnistuu kääntämään yrityksen kurssin voitolliseksi seuraavan viiden vuoden aikana.
Eikös AMD ole hokenut muuttuvansa voitolliseksi seuraavan viiden vuoden aikana viimeiset kymmenen vuotta?
No, ilmeisesti ainakin rahaa on alkanut taas valua firmalle:
Mitä nyt olen vähän lueskellut niin patonkipojat laittoivat kyllä aikamoisen "piiloviestin" siihen lehteen, jossa olivat Zeniä testailleet. Oli binäärilukusarja, jossa luki että ZenOC@Air=5G. Luulen, että on vain kettuilua.
[QUOTE="Tup3x, post: 290214, member: 2708"]Mitä nyt olen vähän lueskellut niin patonkipojat laittoivat kyllä aikamoisen "piiloviestin" siihen lehteen, jossa olivat Zeniä testailleet. Oli binäärilukusarja, jossa luki että ZenOC@Air=5G. Luulen, että on vain kettuilua.[/QUOTE]
Ei se teoriassa olisi täysin mahdotonta kun se TDP on sen 95W ja 14nm prosessi joten jos GF:n prosessilla tuotettu prossa sietäisi yhtähyvin volteja/watteja kuin Intelin vastaavat niin teoriassa sitä voisi löylytää niin paljon että sen teoriassa saisi venymään ilmalla jonnekkin 5Ghz luokkaan mutta kyllä se erittäin epätodennäköiseltä kuulostaa varsinkin jollain ES prossulla tehtynä.
Ei senpuoleen itse pitäisin jo 4,5Ghz kellotuksen saavuttamista kaikki ytimet käytössä tosi hyvänä saavutuksena, joka on kumminkin varsin kaukana verrattuna siihen esiteltyyn 3,4Ghz lähtötasoon.
Mielenkiintoista, päätinpä siirtää omaa prossuhankintaa tämän takia, I7 2600k 4,6ghz kelloilla palvellut jo 5 vuotta ja vieläkään ei sinällään paniikkia, prossupainotteinen BF1 esimerkiksi pyörii oikein kauniisti :). Edellinen amd oli AMD Phenom II X4 955 joka oli kelpo kortti, ja jos Ryzen osoittautuu esittelyjen veroiseksi, tuen kyllä punaista leiriä vaihteeksi mielelläni.
Odotan innolla siis Sampsan testejä!
Ps. Tämä I7 2600k on Asmolalta ostettu joskus 2011 tienoilla, hyvä kirittäjä ollut tuhansien pelituntien parissa. Prossu tuntui aikoinaan arvokkaalta, mutta kyllä siihen loppujen lopuksi kannattaa panostaa, kun päivitysvälin tarvekin siinä kasvaa komponentin ollessa tehokas/laadukas 😀
AMD 1055t:llä on pärjätty ihan hyvin. Nyt alkais olla tarvetta päivittää, joten pitää nyt varmaan odotella tosiaan noi "Rytzolän" testit 🙂
Testi..
[QUOTE="spede, post: 284383, member: 199"]Twitch, joka lienee helposti maailman suurin reaaliaikaista videota tarjoileva saitti, asettaa kohtuullisen tuuheat vaatimukset bittivirran suhteen. Maksimi, mitä Twitchiin saa tuupata on n. 4Mbps, vähän pärstäkertoimestakin riippuen. Videon maailmassa tuo neljä megabittiä on todella vähän, riittäen kehnosti 1080p30 streamaukseen ja vielä kehnommin 1080p60 streamiin.[/QUOTE]
Menee OT, mutta kyllä Twitchiin saa paljon isompaa bitratea kuin 4Mbps sisään, Shadowplaylla ainakin saa ~9Mbps sisään. Myös Twitchin staffi on kirjoitellut siihen malliin, että eivät varsinaisesti rajaa tuota laatua, kunhan ei ole häiritsevää liikennettä (ei siis varmaan ihan UHD:t kulje. :).
Pahoittelen laiskuuttani enkä koko ketjua jaksa kahlata, mutta onko coolerin kiinnitys siis tuttu muovikehikkosysteemi aiemmista AMD-kannoista, ts. vanhat coolerit eivät jouda SER-koppaan?
[QUOTE="9700 Pro, post: 292994, member: 648"]Pahoittelen laiskuuttani enkä koko ketjua jaksa kahlata, mutta onko coolerin kiinnitys siis tuttu muovikehikkosysteemi aiemmista AMD-kannoista, ts. vanhat coolerit eivät jouda SER-koppaan?[/QUOTE]
Käsitin, että AM4 tarvitsee uuden kiinnityskitin.
[QUOTE="Nerkoon, post: 293023, member: 2866"]Käsitin, että AM4 tarvitsee uuden kiinnityskitin.[/QUOTE]
Eikun tuli mieleen vaan kun TPU uutisoi jostain protoemon PCB:stä, äkkiseltään kiinnitysreiät näyttäisi olevan edes jotakuinkin AM2/3 kantojen luokkaa.
https://www.techpowerup.com/229076/gigabyte-ax370-gaming-k3-socket-am4-motherboard-pcb-pictured
Tässäpä uutinen toukokuulta, jossa väitetään AM4 olevan yhteensopiva AM3:n kanssa:
https://www.pcper.com/news/Cases-and-Cooling/Report-AMD-Socket-AM4-Compatible-Existing-AM2AM3-Coolers
[QUOTE="Merri, post: 293125, member: 8052"]Tässäpä uutinen toukokuulta, jossa väitetään AM4 olevan yhteensopiva AM3:n kanssa:
https://www.pcper.com/news/Cases-and-Cooling/Report-AMD-Socket-AM4-Compatible-Existing-AM2AM3-Coolers[/QUOTE]
Tämä tuoreempi uutinen taas kertoo toista. https://www.overclock3d.net/news/cpu_mainboard/amd_s_am4_socket_will_not_be_compatible_with_old_cpu_coolers/1
[QUOTE="9700 Pro, post: 293086, member: 648"]Eikun tuli mieleen vaan kun TPU uutisoi jostain protoemon PCB:stä, äkkiseltään kiinnitysreiät näyttäisi olevan edes jotakuinkin AM2/3 kantojen luokkaa.
https://www.techpowerup.com/229076/gigabyte-ax370-gaming-k3-socket-am4-motherboard-pcb-pictured
Aika köykäiseltä vaikuttaa emolevyn virransyöttö, tiettyjen muiden valmistajien tuotteisiin nähden o_O
Vaikkakaan kyseinen lankku tuskin edustaa Gigabyten high-end tarjontaa.
Ja tosiaan, AM4 ei ole yhteensopiva vanhempien AM2-FM2+ jäähdyttimien kanssa, ellei jäähdytin kiinnity emolevyn alkuperäisiin kiinnikkeisiin (asennuskehikko / palikat).
AM4 on yhteensopiva kaikkien Socket 754 – FM2+ yhteensopivien, alkuperäisiin kiinnikkeisiin kiinnittyvien siilten kanssa.
[QUOTE="Delarent, post: 293398, member: 1541"]Tämä tuoreempi uutinen taas kertoo toista. https://www.overclock3d.net/news/cpu_mainboard/amd_s_am4_socket_will_not_be_compatible_with_old_cpu_coolers/1[/QUOTE]
Eiköhän toi selviä kun sampsa testaa tota.Saa kuitenkin emon/prossun testiin muttei siihen sopivaa siiltä.. :D:D
/offtopic
Mitä lukenut niin noiden ero on todella pieni eli noiden emon reikien paikat on siirtynyt juuri sen verran ettei am3+ yhteensopivat siilet enää käy?.
[QUOTE="The Stilt, post: 294424, member: 4604"]Aika köykäiseltä vaikuttaa emolevyn virransyöttö, tiettyjen muiden valmistajien tuotteisiin nähden o_O
Vaikkakaan kyseinen lankku tuskin edustaa Gigabyten high-end tarjontaa.
Ja tosiaan, AM4 ei ole yhteensopiva vanhempien AM2-FM2+ jäähdyttimien kanssa, ellei jäähdytin kiinnity emolevyn alkuperäisiin kiinnikkeisiin (asennuskehikko / palikat).
AM4 on yhteensopiva kaikkien Socket 754 – FM2+ yhteensopivien, alkuperäisiin kiinnikkeisiin kiinnittyvien siilten kanssa.
Ihan mutu, onko tuohon muutokseen pää syy se että on haluttu parantaa vetojen tekoa DDR4 muistipiirejä varten.
No pieni on ero näemmä, mutta toisaalta onhan Intelilläkin vaihdellut millin-pari suuntaan jos toiseen LGA775-1366-115X välillä.
Mitkä backplatet tuossa nyt ovat? Nuohan eivät samaan emolevyyn kiinni mene.
[QUOTE="The Stilt, post: 294424, member: 4604"]Aika köykäiseltä vaikuttaa emolevyn virransyöttö, tiettyjen muiden valmistajien tuotteisiin nähden o_O
Vaikkakaan kyseinen lankku tuskin edustaa Gigabyten high-end tarjontaa.[/QUOTE]
Kun katsoo tuota emon pci-e liitinvalikoimaa, niin lienee aika selvää, että tuo on joku halpismalli.
[QUOTE="zepi, post: 295976, member: 1823"]Kun katsoo tuota emon pci-e liitinvalikoimaa, niin lienee aika selvää, että tuo on joku halpismalli.[/QUOTE]
Millä tavalla?
Tuossahan on väylien (PCI-E & M.2) puolesta 27 linkkiä käytettynä, PCI-E väyläinen verkkopiiri mukaanluettuna 28. Sen lisäksi X370 ottaa 4 linkkiä, eli 32 käytössä :think:
[QUOTE="SatanTwister, post: 295567, member: 1459"]Mitkä backplatet tuossa nyt ovat? Nuohan eivät samaan emolevyyn kiinni mene.[/QUOTE]
Postaamani kuvan oikeanpuoleinen, vasen on AM2-FM2+.
Kyselin Fractal Designilta, että onko AIO jäähyihin tulossa AM4 kiinnikkeitä..
Ei ollut suunnitteilla, mutta lupasivat viedä toiveen insinööreille. Olin kuulemma ainut asiasta kiinnostunut.
180€ jäähy ei oo menossa vaihtoon muuttuneen prosessorikannan takia, joten joutuuko nyt tämän takia hankkimaan Kaby Laken..
[QUOTE="The Stilt, post: 296274, member: 4604"]Millä tavalla?
Tuossahan on väylien (PCI-E & M.2) puolesta 27 linkkiä käytettynä, PCI-E väyläinen verkkopiiri mukaanluettuna 28. Sen lisäksi X370 ottaa 4 linkkiä, eli 32 käytössä :think:[/QUOTE]
Siitä tulee kato heti highendiä ku pistetään tusina PCIe x16 -kokoista liitintä vaikkei niille piisaisikaan kuin pari kaistaa kullekin
[QUOTE="The Stilt, post: 296274, member: 4604"]Millä tavalla?
Tuossahan on väylien (PCI-E & M.2) puolesta 27 linkkiä käytettynä, PCI-E väyläinen verkkopiiri mukaanluettuna 28. Sen lisäksi X370 ottaa 4 linkkiä, eli 32 käytössä :think:[/QUOTE]
Kaikki edes semisti vakavammat emot tarjonnevat crossfire tuen.
Tai ainakin tähän asti näin on käsittääkseni ollut.
Ei kai gigabytellä ole yhtään enthusiast tason täysikokoista emoa jossa ei olisi tupla x16 liittimiä? Mitä nyt nopeasti katsoin, niin en löytänyt yhtä ainutta z/h/q170 emoa ilman tupla x16 liittimiä ja mainostusta 2-way gpu supportista.
Pci-e väyliä kyllä on liian vähän, mutta ei se ole markkinointia ennenkään hidastanut.
Dual GPU on kyllä aikalailla :dead:
Mitä ilmeisimmin jopa AMD tiedostaa tuon, kun katsoo Zeppelinin speksejä.
[USER=1823]@zepi[/USER] Kun puhut x16 liittimistä niin tarkoitat varmaan koonsa puolesta x16 liittimiä, etkä liittimiä jotka elektronisesti kykenevät samanaikaisesti x16 kaistaan. Kaikissa paitsi X99 ja aivan kalleimmissa Z170 emolevyissä x16 kokoiset liittimet toimivat elektronisesti x8/x8 tilassa mikäli SLI tuki löytyy, ja x16/x4 mikäli SLI tukea ei löydy.
[QUOTE="lehtv, post: 296429, member: 3835"][USER=1823]@zepi[/USER] Kun puhut x16 liittimistä niin tarkoitat varmaan koonsa puolesta x16 liittimiä, etkä liittimiä jotka elektronisesti kykenevät samanaikaisesti x16 kaistaan. Kaikissa paitsi X99 ja aivan kalleimmissa Z170 emolevyissä x16 kokoiset liittimet toimivat elektronisesti x8/x8 tilassa mikäli SLI tuki löytyy, ja x16/x4 mikäli SLI tukea ei löydy.[/QUOTE]
Ja aivan varmasti tulee myös x8/x8 SLI tukevia levyjä Zenillekin.
[QUOTE="spede, post: 284383, member: 199"]Ohjelmoitava enkooderi tuottaa aina rauta/ASIC enkooderia parempaa kuvanlaatua bittivirralla X.
Twitch, joka lienee helposti maailman suurin reaaliaikaista videota tarjoileva saitti, asettaa kohtuullisen tuuheat vaatimukset bittivirran suhteen. Maksimi, mitä Twitchiin saa tuupata on n. 4Mbps, vähän pärstäkertoimestakin riippuen. Videon maailmassa tuo neljä megabittiä on todella vähän, riittäen kehnosti 1080p30 streamaukseen ja vielä kehnommin 1080p60 streamiin.
Nuo kaksi teesiä kun yhdistää, niin selvenee miksi näytönohjaimella ei tosissaan streamata toisin kuin aiemmin väitettiin.
Mikäli Twitchiin voisi lähettää esimerkiksi 10Mbps videota, niin tuolla saisi NVENCilläkin jo ihan hyvää laatua eikä niiden "tosissaan" eli ammatikseen streamaavien tarvitsisi ostaa tonnin 6-8 ytimisiä i7 alle pelkästään kuvaa pakkaamaan. :kahvi:
http://i.imgur.com/LdnASzv.jpg
Ylhäällä 3Mbps NVENC (GPU h.264 enkooderi) alhaalla 3Mbps x264. Paskalta näyttää molemmat, mutta kuten kuvasta näkyy niin näyttis onnistuu olemaan vielä huomattavasti paskempi ja kuva pikselöityy näpsäkästi.[/QUOTE]
Eikös noi osaa pakata jo hvec lennosta nykyään?.
[QUOTE="zepi, post: 295976, member: 1823"]Kun katsoo tuota emon pci-e liitinvalikoimaa, niin lienee aika selvää, että tuo on joku halpismalli.[/QUOTE]
Gaming sarja ei taida olla halvimpia.Se toinen 16x liitin on vain 4x.
Puhu fyysisesti x16 liittimistä välittämättä elektronisista kytkennöistä.
On selvää, että lga115x sarjan emoilla täysiä pci-e väyliä ei prossun ja liittimien välillä ole tarpeeksi. Mutta markkinointimiehiä se ei ole ennenkään haitannut. (Sama on vissiin AM4 prossuissa?)
Toivottavasti stilt on oikeassa ja sli/xfire on viimein kuoppaantumassa…
Dual-Gpu kortille voisi jotai käyttöä olla, mutta piirit pitäisi yhdistää jollain järkyttävän nopealla väylällä. Ehkä molemmat gpu:t voisi lämätä silicon interposerin päälle ja yhdistää hbm-tyyppisesti niin, että ne voisivat osoittaa toistensa muistiin tarpeeksi nopeasti. En pidätä hengitystäni odotellessa.
[QUOTE="Melbac, post: 296487, member: 3181"]Eikös noi osaa pakata jo hvec lennosta nykyään?.[/QUOTE]
Polaris (tietääkseni) tukee H.265 4K@60FPS enkoodausta, tosin en vannomaan mene ja NVIDIA:n puolelta en tiedä.
Mutta H.265 laatu nykyisillä enkoodereilla on ihan täyttä hevosen paskaa verrattuna H.264, eli ei mitään merkitystä tukivat eli eivät. Tiedostokoot H.265 ovat mukavan pieniä, mutta enkoodaukseen menee esim. x265:llä 20-kertainen määrä aikaa verrattuna x264. Ei mitään järkeä vielä, ehkä joskus tulevaisuudessa kun open source miehet tekevät hommiaan.
Itse olen kyllä hyvinkin kiinnostunut näiden Zenien x265 nopeudesta. En streamauksen takia, vaan sen takia että olisi paljon löyhästi pakattuja h264 videoita joita olisi kiva saada pienempään. Kameroiden encooderit kun tekevät hyvää laatua, mutta samalla jäätävän kokoisia filuja. Nykyisellä koneella menee tuskallisen pitkään encodata mitään x256 riittävän laadukkaana.
Guru3d:n puolella oli maininta tästä ranskalaislehden Ryzen-artikkelista, ilmeisesti yhdellä artikkelin sivulla oli pätkä binäärikoodia joka kääntyy muotoon "ZenOC@Air=5G". Jotenkin hitusen jaksan epäillä, että 8c/16t prossun sais ilmalla vääntyyn 5Ghz lukemille, ettei kyseessä olis ennemminkin artikkelin kirjottajan käytännön pila.
http://www.guru3d.com/news-story/amd-ryzen-processors-reach-5-ghz-on-air.html
[QUOTE="Puurokulho, post: 298753, member: 4612"]Guru3d:n puolella oli maininta tästä ranskalaislehden Ryzen-artikkelista, ilmeisesti yhdellä artikkelin sivulla oli pätkä binäärikoodia joka kääntyy muotoon "ZenOC@Air=5G". Jotenkin hitusen jaksan epäillä, että 8c/16t prossun sais ilmalla vääntyyn 5Ghz lukemille, ettei kyseessä olis ennemminkin artikkelin kirjottajan käytännön pila.
http://www.guru3d.com/news-story/amd-ryzen-processors-reach-5-ghz-on-air.html[/QUOTE]
Tästäpä näytti redditissä olevän keskustelu että oli yhdellä corella [MEDIA=reddit]path=%2Fr%2FAmd%2Fcomments%2F5l33or%2F[/MEDIA]
Bits And Chipsiltä kyllä hyviä twittejä aina:
[MEDIA=twitter]814894218544037892[/MEDIA]
Itse veikkailin, että kellotuksessa tappi tulee vastaan siinä ~4 GHz tuntumassa. Kaiken tämän uuden tiedon jälkeen vaikuttaa siltä, että saattaa kulkea ihan yhtä hyvin kuin Sandy Bridge. Jos näin tulee olemaan, niin aijat tulevat olemaan aika tuskaisia Intelille (tai sitten joutuvat oikein huolella laskemaan hintoja).
Sitten kun näitä piirejä joskus alkaa saamaan, niin kuinkakohan monta viittausta tulee näihin vanhoihin ketjuihin tyyliin "enkö sanonutkin jo silloin.."?
Kysyin thermalrightilta tänään että tuleeko heiltä sopivia kiinnikkeitä vanhempiin coolereihin tolle tulevalle ryzenille ja niitä tukeviin emoihin samalla kun tilasin sieltä muutamaa pikku osaa tähän silver arrow ib-e:hen. Voin sitten laittaa tähän threadiin vastauksen kunhan se saapuu. Menee varmaan ensiviikkoon.
Hintojen laskua tässä kaikki odottavatkin kun nykyinen taloudellinen tilanne on mitä on. 😀 (minä ainakin odotan :hammer:)
Ei nyt kannata pidättää hengitystään tuon CPC:n väitetyn 5GHz shotin kanssa.
Visheralla oli mahdollista saada screenshotti 6GHz taajuudella AIO jäähyllä, mutta prosessori ei ollut silti 24/7 vakaa yli 4.7GHz kelloilla.
5GHz shotti yhdellä ytimellä, käyttäen tappojännitteitä voi tarkoittaa mitä tahansa 3.5 – 4.5GHz väliltä 24/7 vakaudeksi.
[QUOTE="Dygaza, post: 298898, member: 5363"]Bits And Chipsiltä kyllä hyviä twittejä aina:
[MEDIA=twitter]814894218544037892[/MEDIA][/QUOTE]
Aika mielenkiintoisen kuuloinen, jos pitää paikkansa. Ainoa syy tilata piirejä Samsungilta taitaisi olla, että AMD uskoo tuotetta menevän enemmän mitä GloFo saa pihalle. Taino on toki sekin vaihtoehto, että GloFo saa pihalle priimaa hyvin vähän, mutta tuskin tässä tilanteessa näillä on suurta eroa.
[QUOTE="The Stilt, post: 299885, member: 4604"]Ei nyt kannata pidättää hengitystään tuon CPC:n väitetyn 5GHz shotin kanssa.
Visheralla oli mahdollista saada screenshotti 6GHz taajuudella AIO jäähyllä, mutta prosessori ei ollut silti 24/7 vakaa yli 4.7GHz kelloilla.
5GHz shotti yhdellä ytimellä, käyttäen tappojännitteitä voi tarkoittaa mitä tahansa 3.5 – 4.5GHz väliltä 24/7 vakaudeksi.
[/QUOTE]
Tästä on vähän vaikea sanoa mitään. Toisaalta kyseessä on Engineering Sample jota on voitu viilailla enemmän tai vähemmän vielä tuotantoversioon nähden. Mitään tietoa eikai ole kuinka lähellä tuotantoversiota tuo sämppeli on?
BAC on nykyään vielä WCCFTechiäkin pahempi klikkihuoraussivusto, eikä sen tarkkuus ole ainakaan em. sivustoa parempi.
Viimeaikaisiin uutisiin kuuluu mm. kaksi eri prosessitoimittajaa Zeppelinille (GF & TSMC), Bristol Ridgen 16 GPU yksikköä, Bristol Ridgen DDR4-3200 tuki, HBM2 muistit kuluttajapuolen Raven Ridge APU:issa, yms.
[QUOTE="FireFly Renaissance, post: 300126, member: 4314"]Tästä on vähän vaikea sanoa mitään. Toisaalta kyseessä on Engineering Sample jota on voitu viilailla enemmän tai vähemmän vielä tuotantoversioon nähden. Mitään tietoa eikai ole kuinka lähellä tuotantoversiota tuo sämppeli on?[/QUOTE]
Väitetyissä vuodoissa ollut prosessori ei väitetysti edusta nykyistä steppingiä :kahvi:
Väitetysti uudempien steppingien suurimmat muutokset on suorituskykyä heikentävien erratoiden korjaus. Osa erratoista voidaan korjata softalla, muttei välttämättä kaikkia, ainakaan siten että korjausta vaativat osat haluttaisiin laittaa massatuotantoon.
Kuulostaa melkoselta lotolta kyllä. Jäämme odottamaan Sampsan testejä.
[QUOTE="FireFly Renaissance, post: 300123, member: 4314"]Aika mielenkiintoisen kuuloinen, jos pitää paikkansa. Ainoa syy tilata piirejä Samsungilta taitaisi olla, että AMD uskoo tuotetta menevän enemmän mitä GloFo saa pihalle. Taino on toki sekin vaihtoehto, että GloFo saa pihalle priimaa hyvin vähän, mutta tuskin tässä tilanteessa näillä on suurta eroa.[/QUOTE]
http://www.thebitbag.com/apple-imac-2017-with-amd-ryzen-processor/212804
Tässä käy taas niin kuin joskus ennenkin kun AMD saa jonkun vähänkään mielenkiintoisen tuotteen pihalle. Kysyntä tulee olemaan niin kovaa että siihen ei yksinkertaisesti ole mitään mahdollisuutta vastata. :think:
[QUOTE="RageDaddy, post: 300509, member: 736"]http://www.thebitbag.com/apple-imac-2017-with-amd-ryzen-processor/212804
[/QUOTE]
Tämä on varmaan täällä tulkittu niin, että Apple laittaa FX-Zenit iMacceihin, koska niissä on suuresti prosessointitehoja ja ne on parhaita.
Todennäköisesti Apple on taas saanut prosessoreita etuajassa ja noihin iMacceihin tulee APUt. Eli Applen tuotteissa ei nähdä niitä desktop-FX:iä, vaan ihan APUja, joiden TDP (ja sitä kautta maksimikellot) ovat rajallisia. Jos nyt joku jaksaa katsoa iMacin historiaa Intelin kanssa, niissä on ollut S-malleja ja max. 65W:n malleja, eikä niitä tehoprosessoreja ennenkään.
Roskapönttöön voi sitten tunkea Napolin.