
AMD kertoi viime viikolla medialle lisää yksityiskohtia uudesta Zen-koodinimellisestä x86-arkkitehtuuristaan ja ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä eli tammi-maaliskuussa virallisesti julkaistavasta Summit Ridge -koodinimellisestä työpöytäprosessorista. io-tech.fi vieraili San Franciscon kupeessa järjestetyssä AMD Tech Summit -tapahtumassa ottamassa omin käsin ensituntumat uutuusprosessorista.
Uusi kilpailukykyinen x86-arkkitehtuuri on ollut valtava neljän vuoden projekti AMD:lta ja projektin parissa on työskennellyt samanaikaisesti parhaimmillaan 300 insinööriä. Toimitusjohtaja Lisa Sun mukaan yrityksen oli pakko kehittää suorituskykyinen arkkitehtuuri, jotta sen heterogeeniseen laskentaan eli prosessori- ja grafiikkaytimien yhdistämiseen nojautuva strategia onnistuu kääntämään yrityksen kurssin voitolliseksi seuraavan viiden vuoden aikana.
Suurin uutinen on, että AMD:n Summit Ridge -koodinimellisen työpöytäprosessorin virallinen nimi tulee olemaan Ryzen. Huhut nimen ympärillä alkoivat liikkua hiljattain, kun netissä paljastui yrityksen hakeneen 28. heinäkuuta Ryzen-tavaramerkkiä. Vaihtoehtoiseksi kirjoitusasuksi hakemukseen on merkitty ”Risen”. Ryzen on uutuusprosessoreiden brändinimi ja lopullisessa tuotenimessä on todennäköisesti lisäksi mukana tunniste ja mallinumero. AMD tulee käyttämään Ryzen-nimeä työpöytäprosessoreissaan ainakin seuraavan viiden vuoden ajan.
AMD on toistaiseksi kertonut yksityiskohtia vain 8-ytimisestä ja 16 säiettä tukevasta prosessorista, mutta kun aika koittaa, markkinoille julkaistaan todennäköisesti myös 4- ja 6-ytimisiä Ryzen-prosessoreita. Suorituskykyisin 8-ytiminen malli toimii 3,4 GHz:n perustaajuudella, mutta rasituksessa Boost-ominaisuus tulee nostamaan ytimien kellotaajuuden korkeammalle. AMD ei ole toistaiseksi paljastanut, kuinka korkealle se aikoo Boost-kellotaajuuden virittää.
Välimuistihierarkia on uudistettu Zenissä täysin ja 8-ytimisessä Ryzenissä sitä on yhteensä 20 megatavua, josta L3-välimuistia on 16 megatavua ja L2-välimuistia neljä megatavua. L3-välimuisti on jaettu kahdeksi kahdeksan megatavun lohkoksi, joihin kumpaankin on yhteydessä neljä ydintä. Jokaisella ytimellä on oma 512 kilotavun L2-välimuisti.
Päivitys: Lisa Su kertoi tiistaina järjestetyssä New Horizon -livestreamissa, että Globalfoundersin 14 nanometrin FinFet-prosessilla valmistettavan 8-ytimisen Ryzen-prosessorin TDP-arvo on 95 wattia.
AMD SenseMI -tekniikka
”SenseMI, a set of sensing and adapting technologies, including an artificial network inside every “Zen” processor to anticipate future decision, preload instructions, and choose the best path through the CPU”
Uusien teknisten yksityiskohtien lisäksi AMD esitteli SenseMI-tekniikan, joka käsittää joukon prosessorin suorituskykyyn ja toimintaan liittyviä ominaisuuksia. Vähemmän yllättäen jokaisella SenseMI-tekniikan ominaisuudella on oma markkinointinimensä, joten uusista termeistä ei tule olemaan pulaa.
Virransäästöstä on vastuussa Pure Power -ominaisuus, joka tarkkailee prosessorin lämpötilaa, kellotaajuutta ja käyttöjännitettä. Jos mahdollista, Pure Power optimoi reaaliajassa prosessorin parametrejä alhaisemman virrankulutuksen saavuttamiseksi ylläpitäen tarvittavan suorituskyvyn.
Precision Boost on AMD:n uusi markkinointinimi perinteiselle Turbo-ominaisuudelle ja kellotaajuutta pystytään säätämään rasituksessa huomattavasti aiempaa tarkemmin. Precision Boost toimii rinnakkain Pure Power -ominaisuuden kanssa eli lämpötila, kellotaajuus ja käyttöjännite ovat jatkuvasti tarkkailtavana. Tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan prosessorin kellotaajuutta voidaan säätää 25 MHz:n askelin tuhat kertaa sekunnissa, kun perinteisesti prosessoreissa Turbo-tasot ovat olleet minimissään 100 MHz:n välein.
Extended Frequency Range eli XFR mahdollistaa prosessorin kellotaajuuden nostamisen automaattisesti yli maksimiksi määritellyn Precision Boost -taajuuden, jos prosessorin jäähdytys on kunnossa ja lämpötila riittävän alhainen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kellotaajuus skaalautuu korkeammalle, mitä parempaa jäähdytystä prosessorilla käytetään. Esimerkkigraafissa punainen viiva eli Precision Boost -maksimitaajuus on asetettu neljännelle tasolle, joka voidaan tulkita 4 GHz:ksi. XFR:n avulla ja hyvällä jäähdytyksellä kellotaajuus nousee graafissa hetkellisesti 4,5 GHz:iin.
AMD Ryzen vs Intel Core i7-6900K
AMD tarjoili median edustajille tuoreen katsauksen Zenin suorituskykyyn ja demossa vastakkain olivat 3,4 GHz:n kellotaajuudella toiminut Ryzen-prosessori ja Intelin vakiona toiminut Broadwell-E-koodinimellinen Core i7-6900K -prosessori. AMD:n Ryzen-prosessorissa ei ollut vielä Precision Boost -ominaisuus käytössä, vaan se toimi 3,4 GHz:n perustaajuudella. Intelin 6900K toimii vakiona 3,2 GHz:n perustaajuudella, mutta rasituksessa 3,7 GHz:n Turbo-taajuudella.
Molemmat prosessorit ovat 8-ytimisiä ja kykenevät käsittelemään samanaikaisesti 16 säiettä. AMD ei ole paljastanut 8-ytimisen Ryzenin TDP-arvoa, mutta Core i7-6900K:lla se on 140 wattia. Intelin Core i7-6900K julkaistiin toukokuun lopulla ja sen hintataso Suomessa on tällä hetkellä alkaen 1150 euroa.
Ensimmäisenä ajettiin Handbrake-testi ja videon enkoodaus, jossa kokonaislukuyksiköt pääsevät tositoimiin. Ryzen-kokoonpano oli Handbrake-testissä noin 3-4 sekuntia suorituskykyisempi kuin Core i7-6900K-kokoonpano. Tehonkulutusmittauksissa Blender-renderöintiohjelmistolla mallinnettiin 3D-grafiikkaa ja Ryzen -kokoonpanolla tehonkulutus oli rasituksessa noin 5 wattia alhaisempi kuin 6900K-kokoonpanolla.
Lisa Su kertoi testien lopuksi, että Ryzeniä viilataan vielä kohti julkaisua ja suorituskyky paranee ainakin vielä, kun Precision Boost -ominaisuus kytketään käyttöön. Kannattaa kuitenkin huomioida, että lopullisia johtopäätöksiä AMD:n omista testeistä ei kannata vetää, vaan odottaa puoleettomia testejä. io-tech.fi tulee testaamaan ja ylikellottamaan Ryzen-prosessorin heti julkaisun yhteydessä, joten pysykää kanavalla.
AM4-emolevyt
Ryzen-prosessoreissa on 1331 liitäntäpinniä ja ne sopivat uuteen AM4-prosessorikantaan, joka on käytössä myös Bristol Ridge -koodinimellisissä 7. sukupolven APU-piireissä. Muistiohjain tukee DDR4-muisteja ja PCI Express -ohjain 3.0 -standardia.
Emolevyvalmistajilta on ensi vuonna luvassa runsaasti AM4-kantaisia emolevyjä, jotka pohjautuvat uuteen X370-piirisarjaan. Tuettuna ovat kaikki nykypäivän ominaisuudet, kuten USB 3.1 (Gen 2), M.2-formaatin SSD-asemat, NVMe-protokolla ja SATA Express -liitäntä.
[QUOTE="hsalonen, post: 301316, member: 2074"]Tämä on varmaan täällä tulkittu niin, että Apple laittaa FX-Zenit iMacceihin, koska niissä on suuresti prosessointitehoja ja ne on parhaita.
Todennäköisesti Apple on taas saanut prosessoreita etuajassa ja noihin iMacceihin tulee APUt. Eli Applen tuotteissa ei nähdä niitä desktop-FX:iä, vaan ihan APUja, joiden TDP (ja sitä kautta maksimikellot) ovat rajallisia. Jos nyt joku jaksaa katsoa iMacin historiaa Intelin kanssa, niissä on ollut S-malleja ja max. 65W:n malleja, eikä niitä tehoprosessoreja ennenkään.
Roskapönttöön voi sitten tunkea Napolin.[/QUOTE]
Apple on aika kova ajamaan tuotteiden kokoa mahdolisimman pieneksi (paksuus) ja sen lisäksi hakee kaikki mahdolliset keinot tehdä ne halvemmalla yksi iso keino on se että saa prosessorin johon on integroitu mahdollisimman tehokas GPU mahdollisimman halvalla.
Intel tinkiin niin että sitä tehokkainta GPU:ta ei integroida muuta kuin kalliinpään prosesoreihin niin tuossa on rako jolla AMD voi saada Ryzen Apun Apple koneeseen kun tekee edullisemman prossan tehokkaimmalla integroidulla GPU:lla.
Sitten on vielä se että AMD nykyään lisensoi tuotteitaan ulos joten Apple voi olla kiinnostunut ostamaan sen Ryzen Apun valmistuslisensin ja valmistuttaa niitä omaan lukuun sillä tehtaalla millä haluaa (tämä voisi selittää Ryzen Samsung huhun).
AMD kun on nykyään tehtaaton IP talo niin sille on sama saako rahat lisensin myymisestä vai prosessorin myynnistä silläerolla että se prosessorin myynti sisältää oman valmistusriskin ja sitää rahoja siihen prosessorin valmistukseen, varastointiin ja kuljetukseen.
[QUOTE="hsalonen, post: 302170, member: 2074"]Näytin olevan väärässä, niin kävin katsomassa ja tutkimassa.
Nuo 27" mallit ovat olleet erillis-GPU:lla, niinkuin sanoit. Luin vain ensimmäisen sivun ja oletin väärin :facepalm:
http://www.apple.com/fi/imac/specs/
Tehokkaamman (90W+ TDP) i7:n saa iMacciin laitettua, mutta perusvalikoimassa se ei ole. Vieläkin mietin, miten sitä jäähdytetään tehokkaasti noin pienessä paketissa, mutta kyllä sen sinne saa. Tässäkin olin siis olettanut katsomatta tarkemmin.
Kiitos korjauksista. Nyt tiedän paremmin.[/QUOTE]
Lämpö throtlaus on keksitty sitä varten että koneen pystyy myymään muka tehokkaimmalla CPU:lla vaikka se ei käytännössä koskaan toimisi täydellä teholla lämpö rajan vuoksi.
[QUOTE="Taneli-, post: 311312, member: 1355"]Noh, ei Nano tai Fury nyt huonoja kortteja olleet jos hinta oli oikea. Eli 300-400€ mutta se 700€+ :facepalm:[/QUOTE]
Ongelma taitaa olla se että koska käytössä on ensimmäisen sukupolven HBM muistit niin tuo oikea hinta ei tuo hilloa AMD:n laariin kun sen GPU:n valmistuskustannukset on sen verta suuret.
[QUOTE="IcePen, post: 321781, member: 1600"]Sitten on vielä se että AMD nykyään lisensoi tuotteitaan ulos joten Apple voi olla kiinnostunut ostamaan sen Ryzen Apun valmistuslisensin ja valmistuttaa niitä omaan lukuun sillä tehtaalla millä haluaa (tämä voisi selittää Ryzen Samsung huhun).[/QUOTE]
Veikkaan että tämä ei ole mahdollista missään tapauksessa, koska tuo vaatitsi Applelta x86- ja x64 lisenssien hankkimista. x64 lisenssin Apple voisikin jopa saada AMD:ltä, mutta Intel ei tule varmastikaan myöntämään x86 lisenssiä Applelle.
[QUOTE="fei, post: 312346, member: 8755"]Mitenköhän tämä arkkitehtuuri taipuu kannettaviin ja siitä alaspäin kännyköihin ja IoT laitteistoihin? Jos nyt otin tuosta esityksestä tolkkua, niin piitä kuluu poikkeuksellisen paljon muuhun kuin ohjelmien pyörittämiseen tarkoitettuihin peruslaskentaoperaatioihin tuon kiveen kätketyn neuroverkon ja muiden kehittyneiden toimintojen takia.[/QUOTE]
8 ydintä @95W (ts samaa tasoa kuin Intel vastaava jolla on jo pitkä kehitys/optimointi historia) on eka prossumalli joka tulee markkinoille siitä lähdetään optimoimaan kulutusta alaspäin joten eikököhän siitä Zen ytimestä saa aika vähävirtaisen tarvitaessa.
[QUOTE="mRkukov, post: 314524, member: 1268"]"in a such a way that it basically just compleately destroys broadwell-e lineup"
?t=1367
Kuulostaa hyvältä. :D[/QUOTE]
Tarkoittaa varmaankin hinta vs teho asteikolla ei absoluutista tehoa.
[QUOTE="mRkukov, post: 320198, member: 1268"]5 PWM tuularipaikkaa, ihan jees. Parit U.2 ja onko tuo alareunan virtaliitin PCI-e väylän lisävirtaa varten?[/QUOTE]
Ei yhtään tuularipaikaa oikealla alhaalla joten etupaneelin tuularit voi tarvia jatkojohtoja jos ne haluaa kytkeä emon PWM paikkaan.
[QUOTE="IcePen, post: 321914, member: 1600"]Tarkoittaa varmaankin hinta vs teho asteikolla ei absoluutista tehoa.[/QUOTE]
Siinä kohtaa puhuttiin lähinnä hinnasta, mutta tarkoitti varmaan juuri tuota hinta/teho suhdetta.
[QUOTE="Delarent, post: 321237, member: 1541"]Liittimiin nyt lähinnä viittasinkin ja joo tajusin sen kyllä että on gpu:lle kaiketi, mutta jännä silti että ovat päättäneet sellaisen erikseen lisätä. Kelasin että tuo vapauttaa tavanomaisimpien liittimien kapasiteettia muuhun käyttöön.[/QUOTE]
Jos ne virtakomponentit ja vedon näyttiksille on kuraa emolla niin sitä voi yrittää kompensoida ripottelemalla ylimääräisiä virtaliitimiä sinne ja tänne ja sitten syyttää poweria että se ei ole tarpeeksi hyvälaatuinen.
Vähän sama ilmiö kuin näyttiksissä on se että näyttis on näennäisesti parempi mitä useampi virransyötön "vaihe" siinä on, eli asiasta kunnolla perillä olemattomille asiakkaille myydään selvästi näkyvää eroa ilman että se olisi käytännössä parempi.
Ryzen ja Vega pyörittämässä Star Wars Battlefrontia 4K resoluutiolla 60 fps ultra asetuksilla.
http://videocardz.com/65343/amd-demos-star-wars-battlefront-on-ryzen-and-vega-at-ces2017
"It appears that the frame rate was capped by 60 Hz Vertical Sync. The framerate was reportedly dropping to 57 FPS from time to time."
[QUOTE="Dessu, post: 322092, member: 3893"]Ryzen ja Vega pyörittämässä Star Wars Battlefrontia 4K resoluutiolla 60 fps ultra asetuksilla.
http://videocardz.com/65343/amd-demos-star-wars-battlefront-on-ryzen-and-vega-at-ces2017
"It appears that the frame rate was capped by 60 Hz Vertical Sync. The framerate was reportedly dropping to 57 FPS from time to time."[/QUOTE]
Eli Ryzen + Vega riittää 4K pelaamiseeen jos käytössä on Freesync näyttö tasaamaan ne alle 60 fps dropit, mutta ilman Freesynciä tinkisin joistain asetuksista että saa taattua sen 60fps.
Jos hinnat on tuolla kokonaisuudella kilpailukykyiset niin AMD:lta tulee hyvä pelikonevuosi.
Jos AMD junailee jonkinlaisia pakettitarjouksia Ryzen+Vega paketista niin se olisi oiva keino kampittaa Nvidian myyntejä siinätapauksessa jos GTX1080 tai GTX1080Ti on teho vs hinta kilpailukykyinen Vegaa vastaan (kun pikkasen epäilen että Nvidia on vahvoilla kaikissa peleissä joita ei olla alunperin suunniteltu DX12 mielesssä joten siksi Vega yksin on hintakilpailu kyvyltään hiukan tiukassa raossa (siinä on sentään ne HBM2 muistit joten se ei taatusti ole halvempi AMD:lle kuin mitä Nvidian GPU vaihtoehdot on Nvidialle)).
[QUOTE="IcePen, post: 322175, member: 1600"]Eli Ryzen + Vega riittää 4K pelaamiseeen jos käytössä on Freesync näyttö tasaamaan ne alle 60 fps dropit, mutta ilman Freesynciä tinkisin joistain asetuksista että saa taattua sen 60fps.
Jos hinnat on tuolla kokonaisuudella kilpailukykyiset niin AMD:lta tulee hyvä pelikonevuosi.
Jos AMD junailee jonkinlaisia pakettitarjouksia Ryzen+Vega paketista niin se olisi oiva keino kampittaa Nvidian myyntejä siinätapauksessa jos GTX1080 tai GTX1080Ti on teho vs hinta kilpailukykyinen Vegaa vastaan (kun pikkasen epäilen että Nvidia on vahvoilla kaikissa peleissä joita ei olla alunperin suunniteltu DX12 mielesssä joten siksi Vega yksin on hintakilpailu kyvyltään hiukan tiukassa raossa (siinä on sentään ne HBM2 muistit joten se ei taatusti ole halvempi AMD:lle kuin mitä Nvidian GPU vaihtoehdot on Nvidialle)).[/QUOTE]
En nyt halua olla yllättävän AMD-negatiivinen, mutta jos minulla olisi Ryzen, joka ajaa Vegaa 90% perus-Intelin nopeudesta, ja nopea Vega, niin kyllä ehdottomasti markkinoisin näitä pakettina. Antaa vähän Vegan loistosta valua Ryzeniin. Tietenkin vähän sivulauseessa vihjaten, että nämä toimii tosin hyvin yhdessä, vaikka todellisuudessa paremmin toimisi kilpailijan tuotteiden kanssa.
Ihan samanlaista roskaa tuli ulos joskus, kun APUn integroitua ajettiin yhdessä AMD:n näytönohjainten kanssa "crossfire-tilassa". Loppupeleissä parempi prosessori kilpailijan leiristä ja pelit olisivat toimineet paremmin. Ainakin, jos oli käytössä AMD:n näytönohjainmalliston parempaa päätä, eikä niitä tuhnuja 30- tai 40-loppuisia..
Kun firmalla on niinkin hyvä markkinointi, kuin AMD:lla, niin kannattaa aina miettiä, mitä siellä oikeasti halutaan sanoa, ja mitä ei saa sanoa. Nvidia kyllä tekisi ihan samaa, jos heillä olisi prosessoribisnestä.
Täältä löytyy läjä uusia amd:n emoja.
Kuvia Msin, Asrockin, Gigabyten ja Biostarin lankuista
https://www.pcper.com/news/Motherboards/Meet-AMDs-new-chipset-X300-and-X370
http://www.anandtech.com/show/10990/amd-announces-x370-motherboards-for-am4-laying-the-groundwork-for-ryzen
Edit: Ja vähän infoa myös täällä
http://www.pcworld.com/article/3154720/computers/amd-reveals-an-army-of-ryzen-pcs-and-am4-motherboards.html
MSI:n AM4 emosta vähän videotietoa CESsistä:
[MEDIA=youtube]1j6uyzC871s[/MEDIA]
[USER=1600]@IcePen[/USER]
:facepalm:
Uskovaiset näyttää luottavan varauksetta amd:n lupauksiin sekä feikkiuutisiin. Nykyisten huhujen perusteella saa ihan vapaasti ennustella loistavaa tulevaisuutta firmalle jolla on enemmän velkaa kuin pääomaa, unohtamatta faktaa että yrityksen liikevaihto on ollut negatiivinen viimeiset 5-10 vuotta. Pitkässä juoksussa Intelin ja nvidian kampittaminen onnistuu vain jos amd pystyy kehittämään oikeasti tehokkaita ja vähävirtaisia tuotteita, paha sanoa onnistuuko se julkaisemattomilla zen suorittimilla ja/tai vega korteilla.
Valitettavasti intel ei voi lähteä agressiiviseen hintakilpailuun mukaan koska amd haastaisi isännän oikeuteen vaatien miljardikorvauksia itse aiheutettamastaan kivusta ja särystä. Grafiikkapuolella tahdin ja hintaluokan määrää nyt ja lähitulevaisuudessa nvidia, hbm2 vega lelut tullee olemaan vain kalliita mutta suorituskyvyltään keskinkertaisia tuotteita.
Zen suorittimien massatoimitukset käynnistyy q2:lla ja vega rimpulat on vasta tulossa esittelyvaiheeseen, kumpikaan tosiasia ei hillitse fanipoikien aivopieruja. Täällä esitellään toinen toistaan parempia bisnesideoita ja rakennellaan jo kilpailijoiden veret seisauttavia zen&vega bundle paketteja tuotteista joita ei ole olemassa.
Oikeasti, amd:n x86 sektori on olemassa vain koska intel tarvitsee sitä välttääkseen monopoliaseman ja hajoamisen. Jos amd onnistuu edes välttävästi niin se on kaikin puolin pelkästään positiivinen asia, pieni kilpailu halpuuttaa myös parempien tuotteiden hintoja joten penninvenyttäjät voi (ainakin osittain) siirtää fokusta nykyisiin premium tuotteisiin.
[QUOTE="sChoOlmAStEr, post: 322564, member: 2247"][USER=1600]@IcePen[/USER]
:facepalm:
Uskovaiset näyttää luottavan varauksetta amd:n lupauksiin sekä feikkiuutisiin. Nykyisten huhujen perusteella saa ihan vapaasti ennustella loistavaa tulevaisuutta firmalle jolla on enemmän velkaa kuin pääomaa, unohtamatta faktaa että yrityksen liikevaihto on ollut negatiivinen viimeiset 5-10 vuotta. Pitkässä juoksussa Intelin ja nvidian kampittaminen onnistuu vain jos amd pystyy kehittämään oikeasti tehokkaita ja vähävirtaisia tuotteita, paha sanoa onnistuuko se julkaisemattomilla zen suorittimilla ja/tai vega korteilla.
Valitettavasti intel ei voi lähteä agressiiviseen hintakilpailuun mukaan koska amd haastaisi isännän oikeuteen vaatien miljardikorvauksia itse aiheutettamastaan kivusta ja särystä. Grafiikkapuolella tahdin ja hintaluokan määrää nyt ja lähitulevaisuudessa nvidia, hbm2 vega lelut tullee olemaan vain kalliita mutta suorituskyvyltään keskinkertaisia tuotteita.
Zen suorittimien massatoimitukset käynnistyy q2:lla ja vega rimpulat on vasta tulossa esittelyvaiheeseen, kumpikaan tosiasia ei hillitse fanipoikien aivopieruja. Täällä esitellään toinen toistaan parempia bisnesideoita ja rakennellaan jo kilpailijoiden veret seisauttavia zen&vega bundle paketteja tuotteista joita ei ole olemassa.
Oikeasti, amd:n x86 sektori on olemassa vain koska intel tarvitsee sitä välttääkseen monopoliaseman ja hajoamisen. Jos amd onnistuu edes välttävästi niin se on kaikin puolin pelkästään positiivinen asia, pieni kilpailu halpuuttaa myös parempien tuotteiden hintoja joten penninvenyttäjät voi (ainakin osittain) siirtää fokusta nykyisiin premium tuotteisiin.[/QUOTE]
Tämä kyllä surullisen totta.
Miksi pitää olla niin ääripään miestä näissäkin hommissa? Kaiken meuhkaamisen keskellä aina unohtuu se, että fx8000:llakin pyörii vielä uudet pelit ongelmitta. Jos uusi on nopeampi, pyörii ne pelit silläkin.
[QUOTE="sChoOlmAStEr, post: 322564, member: 2247"]
:facepalm:
Uskovaiset … hbm2 vega lelut … vega rimpulat … fanipoikien aivopieruja …[/QUOTE]
Rölliähän ei tunnetusti saisi ruokkia, mutta…
:think::facepalm:
Eipä silti, kyllähän noita AMD:tä palvovia näkyy myös. 😆
[QUOTE="MyhQ, post: 322647, member: 4942"]Rölliähän ei tunnetusti saisi ruokkia, mutta…
:think::facepalm:
Eipä silti, kyllähän noita AMD:tä palvovia näkyy myös. :lol:[/QUOTE]
Hetken luin tuota kommenttia ihan tosissani kun en huomannut kuka oli kirjoittanut. Sitten jossain kohtaa alkoi tuntua että hetkinen, kukas tämän oli kirjoittanut. Eipä yllättänyt yhtään, paitsi se että teksti oli ihan luettavaa ja osaltaan ihan asiaakin.
Voisi mennä sinne nVidian ketjuihin takaisin ylistämään vihreää joka hallitsee maailmaa "nyt ja tulevaisuudessa". 😆
Vega+Zen bundle olisi kyllä sellainen mikä menisi kaupaksi todella hyvin. Itsekin voisin moisen ottaa ja varmaan ostan ilman bundleakin. Veikkaan kyllä ettei bundlea tule heti julkaisussa, mutta eiköhän kesään mennessä ole bundlea tulilla.
[QUOTE="Delarent, post: 322410, member: 1541"]Täältä löytyy läjä uusia amd:n emoja.
Kuvia Msin, Asrockin, Gigabyten ja Biostarin lankuista
https://www.pcper.com/news/Motherboards/Meet-AMDs-new-chipset-X300-and-X370
http://www.anandtech.com/show/10990/amd-announces-x370-motherboards-for-am4-laying-the-groundwork-for-ryzen
Edit: Ja vähän infoa myös täällä
http://www.pcworld.com/article/3154720/computers/amd-reveals-an-army-of-ryzen-pcs-and-am4-motherboards.html[/QUOTE]
Hienoa mATX emojakin tulossa… Toivottavasti myös x370 piirisarjallakin eikä vaan b350:llä.
Tosin jos ei tule kunnollisia x370 mATX emoja niin joutuu siirtyä pöytäkone puolellakin Inteliin. Ei kiva.
Offtopic:
FX prossuillehan oli mATX harvinaisia ja ne mitä oli, olivat sitten enemmän tai vähemmän paskoja.
Yksi ainoista kohtuullisista FX mATX emoista eli Asrock 970M Pro 3 tällä hetkellä käytössä FX 8320 kanssa openmediavault servuna (ehkä hieman yli tehokas tohon hommaan)
Itse toivon että saataisiin mITX emoja näille Ryzeneille saisin kasata lapsille pienen pelikoneen ettei tarvitsisi konsolia ostaa sitä varten 🙂
[QUOTE="Baldrick, post: 322637, member: 4821"]Miksi pitää olla niin ääripään miestä näissäkin hommissa? Kaiken meuhkaamisen keskellä aina unohtuu se, että fx8000:llakin pyörii vielä uudet pelit ongelmitta. Jos uusi on nopeampi, pyörii ne pelit silläkin.[/QUOTE]Kyse ei ole siitä etteikö pelit pyörisi millä tahansa 2-8c celeron-i7 leluilla tai tehosyöpöillä apu-fx kivillä. Rasittavien fanipoikien äänekkäin joukko virittelee julkaisemattomista ryzen kivistä ja vega lapuista halpoja ja kilpailukykyisiä komboja mutta joutunee jälleen kerran pettymään. Jos hinta ja/tai suorituskyky ei vastaa odotuksia niin sitten alkaa ennustelu 8/16t hyödyistä tulevaisuudessa ja dx12 peleillä sitkuttelu.
Aijai. Alkaa nämä AMD:n uudet vehkeet kuulostamaan sen verran hyviltä, että melkein harmittaa kun tuli ostettua hiljattain 6700k+gtx1070 setuppi. Mielummin olisin tukenut AMD:tä, jos nämä tehot realisoituvat myös käytännössä.
Saa nähdä onko Intelillä valmiina plan-b, mikäli nämä AMD:n uudet prossut ovat sekä tehokkaita, että edullisia. Intelin viimeaikainen kehitys on ollut niin ankeaa, että voi kyllä epäillä, että ovat tarkoituksella jarruttaneet isompia julkaisuja, kun todellista kilpailua ei ole ollut.
[USER=2247]@sChoOlmAStEr[/USER] fanipoika virittelee yhtä hyviltä pohjilta jotain samaa surutarinaa kuin fanipojat bundleja. Viestien sisältö on aina sama ja ollut jo varmaan 5 vuotta. :rofl:
Jos täällä kerran on olemassa toimiva ketjukohtainen banni, niin schoolmasterin voisi bannata joka ainoasta AMD ketjusta, koska joka ainoa henkilö tietää sen yhden ja saman asian jota hän postaa niihin postaamasta päästyäänkin kuin jumiintunut levysoitin. Hemmon postaus oli varmaan ihan ok pari ekaa kertaa, mutta kun hän on jatkanut sen saman postaamista vuosia muroon ja on nyt aloittanut sen täällä, niin tuon perseilyn voisi viheltää kerrasta poikki.
En usko, että täällä tarvitaan yhtään yhden asian miestä asiaketjuja pilaamassa oli henkilö kuka tahansa
[QUOTE="SatanTwister, post: 322991, member: 1459"][USER=2247]@sChoOlmAStEr[/USER] fanipoika virittelee yhtä hyviltä pohjilta jotain samaa surutarinaa kuin fanipojat bundleja. Viestien sisältö on aina sama ja ollut jo varmaan 5 vuotta. :rofl:[/QUOTE]
Mielestäni Sinä olet nollapostaaja ja jälleen kerran väärässä, minä en fanita minkään värisiä tuotteita 😀
[QUOTE="sahtimonni, post: 322907, member: 1327"]edit: osaako muuten juuri mikään nykyinen peli hyödyntää tehokkaasti yli neljää corea? Kuinkahan paljon tähän on odotettavissa muutosta lähivuosina?[/QUOTE]
Ensimmäisenä mieleen tuli Battlefield 1 joka paikoittain vetää jopa 4790K @ 4,8ghz kyykkyyn. Myös Battlefront käyttää hyvin tarjolla olevaa prosessoritehoa.
[QUOTE="Keketin, post: 323027, member: 1063"]Ensimmäisenä mieleen tuli Battlefield 1 joka paikoittain vetää jopa 4790K @ 4,8ghz kyykkyyn. Myös Battlefront käyttää hyvin tarjolla olevaa prosessoritehoa.[/QUOTE]
Joo eikös täälläkin ollut jo aika monta keskustelua siitä että osaako pelit hyödyntää säikeitä. Taisi olla että nykyään se 4 on ihan hyvä, mutta monessa kohtaa 6-8 ei ole mikään ongelma peleillekään. Vasta 10+ alkaa olla turha, nykypelien osalta. Jatkossahan varmasti säikeistys vain paranee, kun useampi säie single coressakaan ei juuri heikennä tulosta. Harva peli ei hyödy ollenkaan neljästä säikeestä vs. kaksi säiettä.
Jos [USER=2247]@sChoOlmAStEr[/USER] haluaa jatkaa keskustelua näissä asiaketjuissa niin kirjoitustyylin on vaihduttava.
[quote]
Uskovaiset … hbm2 vega lelut … vega rimpulat … fanipoikien aivopieruja …
[/quote]
Tälläiset provosoinnit kuuluvat korkeintaan väittelyä varten perustettuun erilliseen AMD vs Intel -ketjuun tai NVIDIA vs AMD -ketjuun
Tämä on ensimmäinen ja viimeinen varoitus. Seuraavaksi alkaa käytännön toimenpiteet.
[QUOTE="sChoOlmAStEr, post: 322564, member: 2247"][USER=1600]@IcePen[/USER]
unohtamatta faktaa että yrityksen liikevaihto on ollut negatiivinen viimeiset 5-10 vuotta. [/QUOTE]
Mitä on negatiivinen liikevaihto?
[QUOTE="LiceMan, post: 323492, member: 958"]Mitä on negatiivinen liikevaihto?[/QUOTE]
Tarkoitti varmaan tulosta. Jatkot -> https://bbs.io-tech.fi/threads/virallinen-nvidia-vs-amd-keskustelu-ja-vaeittelyketju.11253/
Vegasta näytti vuotaneen jo dioja… koskahan Ryzenistä saadaan lisää tietoa…
[QUOTE="Keketin, post: 323027, member: 1063"]Ensimmäisenä mieleen tuli Battlefield 1 joka paikoittain vetää jopa 4790K @ 4,8ghz kyykkyyn. Myös Battlefront käyttää hyvin tarjolla olevaa prosessoritehoa.[/QUOTE] Joo BF1 kyllä käyttää ytimiä aika hyvin, tämän takia odotankin Ryzeniä, jotta pääsisi pelaamaan 144 fps:llä. i5 on pullonkaulana jopa ultra grafiikoilla. Tässä hyvä testi. Vieläkin suurinosa väittää, että i5 riittää pelaamiseen :).
http://techbuyersguru.com/battlefield-1-benchmarked-6600k-6700k-6900k-and-r9-270x-through-titan-x?page=1
[QUOTE="Tomi.T, post: 323587, member: 8482"]Joo BF1 kyllä käyttää ytimiä aika hyvin, tämän takia odotankin Ryzeniä, jotta pääsisi pelaamaan 144 fps:llä. i5 on pullonkaulana jopa ultra grafiikoilla. Tässä hyvä testi. Vieläkin suurinosa väittää, että i5 riittää pelaamiseen :).
http://techbuyersguru.com/battlefield-1-benchmarked-6600k-6700k-6900k-and-r9-270x-through-titan-x?page=1[/QUOTE]
Riittävyys taitaa olla kovin suhteellinen käsite. Mikäli noita linkin FPS-lukemia tarkastellaan, niin ainakin minulle riittää jokainen, i5:lläkin minimi FPS 99. :bored: Itse kokeilin BF1:stä Sikakireällä Athlon X4 880k -prossulla. Silläkin toimi minulle riittävästi. 🙂
E: ja kun luetaan tarkemmin, niin 4K:lla fps i5:llä minimissään 70.
[QUOTE="sahtimonni, post: 322907, member: 1327"]
edit: osaako muuten juuri mikään nykyinen peli hyödyntää tehokkaasti yli neljää corea? Kuinkahan paljon tähän on odotettavissa muutosta lähivuosina?[/QUOTE]
Planet coaster hyödyntää ainakin 6 corea. Voisi kuvitella että ainakin tietyissä genreissä tuo yleistyy lähi tulevaisuudessa.
[QUOTE="Tomi.T, post: 323587, member: 8482"]Aika erikoista, että 6900k päihittää 6700k kaikilla resoilla, jopa 4K:lla. Vaikkakin erot on pienet 4K:lla, mutta silti. Jos 8 ydin Ryzen tulee olemaan lähellä 6900k:ta, niin suorituskyky BF1:ssä ja ehkä muissakin hyvin ytimille scaalautuvissa peleissä tulee olemaan hyvä.[/QUOTE]AoTS kaiketi tykkää ytimistä. 2->4c suorituskyky tuplaantuu mutta 4->10 corella eroa ei juuri huomaa.
http://www.tomshardware.com/reviews/multi-core-cpu-scaling-directx-11,4768.html
[QUOTE="sChoOlmAStEr, post: 323867, member: 2247"]AoTS kaiketi tykkää ytimistä. 2->4c suorituskyky tuplaantuu mutta 4->10 corella eroa ei juuri huomaa.
http://www.tomshardware.com/reviews/multi-core-cpu-scaling-directx-11,4768.html
[/QUOTE]
17% ero CPU rajoitteisessa testissä? Noh ei sitä pakosti huomaa joo, mutta ihan selvä erohan tuo on.
BF4 – ei juuri eroa, 4-core nopein.
GTA V – vajaa 7% eroa.
Hitman (2016) – 25% eroa.
Metro: Last Light Redux – 14% eroa.
Middle-earth: Shadow of Mordor – surkeaa koodia, ei mitään eroa.
Rise of the Tomb Raider – mitätön ero, 4c voitti.
Project CARS – 16% ero.
The Division – ei juuri eroja.
Mitä pienemmät kellot ja ipc, sitä enemmänhän tuo pelin tuki vaikuttaa. Isommilla resoilla taas näyttis määrää tahdin.
Eli hyötyykö nykypelit yli 4c? Kyllä, ainakin osa.
Hyötyykö tulevat pelit yli 4c? Kyllä.
[QUOTE="laamanaator, post: 321890, member: 21"]Veikkaan että tämä ei ole mahdollista missään tapauksessa, koska tuo vaatitsi Applelta x86- ja x64 lisenssien hankkimista. x64 lisenssin Apple voisikin jopa saada AMD:ltä, mutta Intel ei tule varmastikaan myöntämään x86 lisenssiä Applelle.[/QUOTE]
Mietin, että mitähän tämä ns. "x86 lisenssi" pitää oikeasti sisällään kun IA32 on jo niin vanhaa kamaa, ettei kai siitä pitäisi edes enää olla mitään patentteja jäljellä?
[QUOTE="FireFly Renaissance, post: 324081, member: 4314"]Mietin, että mitähän tämä ns. "x86 lisenssi" pitää oikeasti sisällään kun IA32 on jo niin vanhaa kamaa, ettei kai siitä pitäisi edes enää olla mitään patentteja jäljellä?[/QUOTE]
Jos pitää veikata, niin se pitää sisällään kaikki vähänkin uudemmat käskyt ja muut muutokset, mitä on lisätty mukaan matkan varrella. Eli varmaan periaatteessa pystyisi tekemään joku muukin kuin Intel, AMD tai VIA, x86 prossuja, mutta ne eivät pystyisi ajamaan mitään moderneja käskyjä. /mutu
[USER=4329]@hkultala[/USER] voi tulla kertomaan, miten on asian laita oikeasti. :kahvi:
[QUOTE="mRkukov, post: 323979, member: 1268"]17% ero CPU rajoitteisessa testissä? Noh ei sitä pakosti huomaa joo, mutta ihan selvä erohan tuo on.
BF4 – ei juuri eroa, 4-core nopein.
GTA V – vajaa 7% eroa.
Hitman (2016) – 25% eroa.
Metro: Last Light Redux – 14% eroa.
Middle-earth: Shadow of Mordor – surkeaa koodia, ei mitään eroa.
Rise of the Tomb Raider – mitätön ero, 4c voitti.
Project CARS – 16% ero.
The Division – ei juuri eroja.
Mitä pienemmät kellot ja ipc, sitä enemmänhän tuo pelin tuki vaikuttaa. Isommilla resoilla taas näyttis määrää tahdin.
Eli hyötyykö nykypelit yli 4c? Kyllä, ainakin osa.
Hyötyykö tulevat pelit yli 4c? Kyllä.[/QUOTE]Hyötyy tai ei, cpu rajoitteisissa testeissä käytetyt tarkkuudet rupeaa olemaan historiaa. FullHD:ta suuremmilla tarkkuuksilla tai muilla virityksillä pullonkaulana on poikkeuksetta näytönohjain.
Vastaavia Ryzen testituloksia odotellessa :kahvi:
[QUOTE="sChoOlmAStEr, post: 324184, member: 2247"]Hyötyy tai ei, cpu rajoitteisissa testeissä käytetyt tarkkuudet rupeaa olemaan historiaa. FullHD:ta suuremmilla tarkkuuksilla tai muilla virityksillä pullonkaulana on poikkeuksetta näytönohjain.[/QUOTE]
Vastasin tuonne: https://bbs.io-tech.fi/threads/virallinen-nvidia-vs-amd-keskustelu-ja-vaeittelyketju.11253/#post-324286
/OT
[QUOTE="sChoOlmAStEr, post: 324184, member: 2247"]Hyötyy tai ei, cpu rajoitteisissa testeissä käytetyt tarkkuudet rupeaa olemaan historiaa. FullHD:ta suuremmilla tarkkuuksilla tai muilla virityksillä pullonkaulana on poikkeuksetta näytönohjain.
Vastaavia Ryzen testituloksia odotellessa :kahvi:[/QUOTE]
Ei nyt sentään ihan poikkeuksetta. Toki varsinkin nvidialla cpu rajoitteisia tilanteita tulee pääsääntöisesti esiin vain Titan X (P) tai SLI kokoonpanoilla. AMD:llähän suurin osa cpu rajoitteisista tilanteista on yhdensäikeen suorituskyvystä kiinni.
Ashes muuten scaalaa hyvin 16 säikeelle jakaen kuorma tasasesti. 8core + ylöspäin pääsevät kaikki 120fps prossun puolelta benchmarkissa. Eli jos GPU:lla riittää mehua niin eroa syntyy enemmän ja enemmän, tosin käytännössä tarviit sen 2 näytönohjainta että saat oikeita isoja eroja 4C/8T ja 8C+ välille.
[QUOTE="laamanaator, post: 324107, member: 21"]Jos pitää veikata, niin se pitää sisällään kaikki vähänkin uudemmat käskyt ja muut muutokset, mitä on lisätty mukaan matkan varrella. Eli varmaan periaatteessa pystyisi tekemään joku muukin kuin Intel, AMD tai VIA, x86 prossuja, mutta ne eivät pystyisi ajamaan mitään moderneja käskyjä. /mutu
[USER=4329]@hkultala[/USER] voi tulla kertomaan, miten on asian laita oikeasti. :kahvi:[/QUOTE]
Itseasiassa pitää myöntää, että en kovin hyvin perillä, mistä patenteista oikeasti on kyse,
ja joudun vähän mutuilemaan:
Alkuperäiseen 8086een liittyvät patentit on varmasti kaikki vanhentuneita, samoin 80386een. (nykyiset 32-bittiset käyttöjärjestelmät toimivat 80386-tilassa, mutta yleensä käyttävät joitain myöhemmi lisättyjä käskyjä, kuten Pentium Prossa tullut cmov, jonka takia ne eivät enää toimi 386lle).
En tiedä liittyykö nuo patentit tuohon cmov-käskyyn, SIMD-laajennuskäskyihin(MMX, SSE, AVX), vaiko siihen, miten x86-koodia voidaan ajaa tehokkaasti nykyaikaisilla suorittimilla;
Pentium Pro:sta on kulunut jo yli 20 vuotta joten siihen(ja cmoviin) liittyvät patentit on varmasti joko vanhentuneet tai vanhenemassa hyvin pian. Toisaalta tämä sulkee pois/vanhentaa myös patentit tuohon x86-koodin ajamiseen tehokkaasti nykyaikaisella ytimellä koska PPro oli se oleellien muutos tässä.
Pikaisesti kun asiaa googlettelin, niin löytyi ainakin seuraava:
AMD:llä on ainakin joku selvä x86-64-patentti, siitä miten käskykantaa laajennettiin 64-bittiseksi.
Lisäksi löytyi Inteliltä joku patentti FMA-käskyjen toteuttamiseen liittyen, mutta en osaa sanoa, onko FMA-käskyjen toteuttaminen rikkomatta tätä patenttia vastaan triviaalia, hyvin hankalaa vai jotain siltä väliltä. Mutta esim. AMDn kissasarjan prossuissa ei taida olla ollenkaan FMA-käskyjä tuettu, ja intelilläkin tuli vasta haswelliin, joten ne voi jättää poiskin koska mikään koodi ei vielä oleta että prossulta ne varmuudella löytyy
Lisäksi University of Wisconsin-Madison pitää hallussaan oleellisia patentteja muistioperaatioiden uudelleenjärjestelyyn liittyen, nämä eivät sinänsä liity x86ee vaan tehokkaisiin OoOE-ytimiin yleensä; Intel ja Apple haastettiin jo ja hävisivät ja joutuivat maksamaan tuolle yliopistolle ja nyt odotellaan mielenkiinnolla että todennäköisesti AMD haastetaan Zen-prossustaan oikeuteen noiden patenttien rikkomisesta; Aiempien AMDn prosessorien muistioperaatioden uudelleenjärjestely oli sen verran alkeellisemmalla tasolla että ei rikkonut noita patentteja, mutta pidän melko varmana että päästäkseen oikeasti haswellin kanssa samaa luokkaa olevaan IPC:hen AMDn on pakko noita rikkoa.
[QUOTE="hkultala, post: 324352, member: 4329"]
Lisäksi University of Wisconsin-Madison pitää hallussaan oleellisia patentteja muistioperaatioiden uudelleenjärjestelyyn liittyen, nämä eivät sinänsä liity x86ee vaan tehokkaisiin OoOE-ytimiin yleensä; Intel ja Apple haastettiin jo ja hävisivät ja joutuivat maksamaan tuolle yliopistolle ja nyt odotellaan mielenkiinnolla että todennäköisesti AMD haastetaan Zen-prossustaan oikeuteen noiden patenttien rikkomisesta; Aiempien AMDn prosessorien muistioperaatioden uudelleenjärjestely oli sen verran alkeellisemmalla tasolla että ei rikkonut noita patentteja, mutta pidän melko varmana että päästäkseen oikeasti haswellin kanssa samaa luokkaa olevaan IPC:hen Zenin on pakko tehdä nuo tuon yliopiston patentoimat temput.[/QUOTE]
Ellei AMD ole viisastunut Applen ja Intelin vahingosta ja sopinut patentin lisensoinnista
Ryzen ES kuvankaappaus 3.6Ghz perus- ja 3.9GHz turbokelloista:
[spoiler]
[/spoiler]
Canard spoilaa että F4 versio olis 3.6/4.0 kelloilla:
[MEDIA=twitter]817044837358780416[/MEDIA]
No huh. Alkaa olemaan kellotkin kihdillaan. Intel tulee olemaan vaikeuksissa.
[QUOTE="Tup3x, post: 325912, member: 2708"]Intel tulee olemaan vaikeuksissa.[/QUOTE]
Riippuu aika pitkälti siitä saako AMD ostettua tarpeeksi valmistuskapasiteettia kysyntään vastaamiseen.
[QUOTE="Tup3x, post: 325912, member: 2708"]No huh. Alkaa olemaan kellotkin kihdillaan. Intel tulee olemaan vaikeuksissa.[/QUOTE]
Nämä on ihan yhtä turhia huuteluita kuin AMD:n konkka huutelut tässä viimeisen seitsemän vuoden aikana. Ei ne laivat kovin nopeasti suuntaa muuta. AMD:llä on kova työ edessä saada jalansijaa serveri yms. markkinoilla, joihin nyt selvästikin tähdätään.
[QUOTE="Mechanical Man, post: 326193, member: 1175"]Nämä on ihan yhtä turhia huuteluita kuin AMD:n konkka huutelut tässä viimeisen seitsemän vuoden aikana. Ei ne laivat kovin nopeasti suuntaa muuta. AMD:llä on kova työ edessä saada jalansijaa serveri yms. markkinoilla, joihin nyt selvästikin tähdätään.[/QUOTE]
Vaikeuksilla en tarkoita sitä, että Intel olisi konkassa. Intel joutuu varmaankin miettimään hieman mitä tehdä tuolla LGA1151 prossuilla. 6 ytimiset tulossa joskus kaukana tulevaisuudessa, pitäisi saada paljon aikaisemmin. Tai sitten joutuvat miettimään LGA2011-3 sarjan hinnoittelua uusiksi. Ongelma vaan on siinä, että alustana tuo on kallis. Siinä on Intelillä miettimistä (toisaalta luulisi että niillä on hinnoittelussa löysää, joten voivat joustaa).
[QUOTE="Delarent, post: 322410, member: 1541"]Täältä löytyy läjä uusia amd:n emoja.
Kuvia Msin, Asrockin, Gigabyten ja Biostarin lankuista
…[/QUOTE]
Biostar on vielä olemassa! minä kun luulin että se olis kuukahtanut aikoja sitten.
[QUOTE="sChoOlmAStEr, post: 322564, member: 2247"][USER=1600]@IcePen[/USER]
:facepalm:
Uskovaiset näyttää luottavan varauksetta amd:n lupauksiin sekä feikkiuutisiin. Nykyisten huhujen perusteella saa ihan vapaasti ennustella loistavaa tulevaisuutta firmalle jolla on enemmän velkaa kuin pääomaa, unohtamatta faktaa että yrityksen liikevaihto on ollut negatiivinen viimeiset 5-10 vuotta. Pitkässä juoksussa Intelin ja nvidian kampittaminen onnistuu vain jos amd pystyy kehittämään oikeasti tehokkaita ja vähävirtaisia tuotteita, paha sanoa onnistuuko se julkaisemattomilla zen suorittimilla ja/tai vega korteilla.
Valitettavasti intel ei voi lähteä agressiiviseen hintakilpailuun mukaan koska amd haastaisi isännän oikeuteen vaatien miljardikorvauksia itse aiheutettamastaan kivusta ja särystä. Grafiikkapuolella tahdin ja hintaluokan määrää nyt ja lähitulevaisuudessa nvidia, hbm2 vega lelut tullee olemaan vain kalliita mutta suorituskyvyltään keskinkertaisia tuotteita.
Zen suorittimien massatoimitukset käynnistyy q2:lla ja vega rimpulat on vasta tulossa esittelyvaiheeseen, kumpikaan tosiasia ei hillitse fanipoikien aivopieruja. Täällä esitellään toinen toistaan parempia bisnesideoita ja rakennellaan jo kilpailijoiden veret seisauttavia zen&vega bundle paketteja tuotteista joita ei ole olemassa.
Oikeasti, amd:n x86 sektori on olemassa vain koska intel tarvitsee sitä välttääkseen monopoliaseman ja hajoamisen. Jos amd onnistuu edes välttävästi niin se on kaikin puolin pelkästään positiivinen asia, pieni kilpailu halpuuttaa myös parempien tuotteiden hintoja joten penninvenyttäjät voi (ainakin osittain) siirtää fokusta nykyisiin premium tuotteisiin.[/QUOTE]
Fanipoika sitä fanipoika tätä lelu sitä lelu tätä vimpula sitä vampula tätä.
Ja Intel on ylijumala joka sallii AMD:n olemassaolon just just.
Se sama taattu asiasisältö jatkuu tuosta lähteestä.
PS Jos tuossa purkauksessa oli jotain asiasisältöä niin viitsiikö joku referoida sen kun itse vilkaisin vain pintapuolisesti läpi että olisiko siinä poikkeuksellisesti jotain asiaa PC raudasta (eikä fanipojista, leluista ja vampuloista).
PPS Vaikka minua fanipojaksi syytetäänkin niin kumminkin yritän tarjota luettavaksi jossainmielessä asiaanliityvää hyödyllistä luettavaa enkä vain pelkkää fanipoika meuhkaamista.