
AMD kertoi viime viikolla medialle lisää yksityiskohtia uudesta Zen-koodinimellisestä x86-arkkitehtuuristaan ja ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä eli tammi-maaliskuussa virallisesti julkaistavasta Summit Ridge -koodinimellisestä työpöytäprosessorista. io-tech.fi vieraili San Franciscon kupeessa järjestetyssä AMD Tech Summit -tapahtumassa ottamassa omin käsin ensituntumat uutuusprosessorista.
Uusi kilpailukykyinen x86-arkkitehtuuri on ollut valtava neljän vuoden projekti AMD:lta ja projektin parissa on työskennellyt samanaikaisesti parhaimmillaan 300 insinööriä. Toimitusjohtaja Lisa Sun mukaan yrityksen oli pakko kehittää suorituskykyinen arkkitehtuuri, jotta sen heterogeeniseen laskentaan eli prosessori- ja grafiikkaytimien yhdistämiseen nojautuva strategia onnistuu kääntämään yrityksen kurssin voitolliseksi seuraavan viiden vuoden aikana.
Suurin uutinen on, että AMD:n Summit Ridge -koodinimellisen työpöytäprosessorin virallinen nimi tulee olemaan Ryzen. Huhut nimen ympärillä alkoivat liikkua hiljattain, kun netissä paljastui yrityksen hakeneen 28. heinäkuuta Ryzen-tavaramerkkiä. Vaihtoehtoiseksi kirjoitusasuksi hakemukseen on merkitty ”Risen”. Ryzen on uutuusprosessoreiden brändinimi ja lopullisessa tuotenimessä on todennäköisesti lisäksi mukana tunniste ja mallinumero. AMD tulee käyttämään Ryzen-nimeä työpöytäprosessoreissaan ainakin seuraavan viiden vuoden ajan.
AMD on toistaiseksi kertonut yksityiskohtia vain 8-ytimisestä ja 16 säiettä tukevasta prosessorista, mutta kun aika koittaa, markkinoille julkaistaan todennäköisesti myös 4- ja 6-ytimisiä Ryzen-prosessoreita. Suorituskykyisin 8-ytiminen malli toimii 3,4 GHz:n perustaajuudella, mutta rasituksessa Boost-ominaisuus tulee nostamaan ytimien kellotaajuuden korkeammalle. AMD ei ole toistaiseksi paljastanut, kuinka korkealle se aikoo Boost-kellotaajuuden virittää.
Välimuistihierarkia on uudistettu Zenissä täysin ja 8-ytimisessä Ryzenissä sitä on yhteensä 20 megatavua, josta L3-välimuistia on 16 megatavua ja L2-välimuistia neljä megatavua. L3-välimuisti on jaettu kahdeksi kahdeksan megatavun lohkoksi, joihin kumpaankin on yhteydessä neljä ydintä. Jokaisella ytimellä on oma 512 kilotavun L2-välimuisti.
Päivitys: Lisa Su kertoi tiistaina järjestetyssä New Horizon -livestreamissa, että Globalfoundersin 14 nanometrin FinFet-prosessilla valmistettavan 8-ytimisen Ryzen-prosessorin TDP-arvo on 95 wattia.
AMD SenseMI -tekniikka
”SenseMI, a set of sensing and adapting technologies, including an artificial network inside every “Zen” processor to anticipate future decision, preload instructions, and choose the best path through the CPU”
Uusien teknisten yksityiskohtien lisäksi AMD esitteli SenseMI-tekniikan, joka käsittää joukon prosessorin suorituskykyyn ja toimintaan liittyviä ominaisuuksia. Vähemmän yllättäen jokaisella SenseMI-tekniikan ominaisuudella on oma markkinointinimensä, joten uusista termeistä ei tule olemaan pulaa.
Virransäästöstä on vastuussa Pure Power -ominaisuus, joka tarkkailee prosessorin lämpötilaa, kellotaajuutta ja käyttöjännitettä. Jos mahdollista, Pure Power optimoi reaaliajassa prosessorin parametrejä alhaisemman virrankulutuksen saavuttamiseksi ylläpitäen tarvittavan suorituskyvyn.
Precision Boost on AMD:n uusi markkinointinimi perinteiselle Turbo-ominaisuudelle ja kellotaajuutta pystytään säätämään rasituksessa huomattavasti aiempaa tarkemmin. Precision Boost toimii rinnakkain Pure Power -ominaisuuden kanssa eli lämpötila, kellotaajuus ja käyttöjännite ovat jatkuvasti tarkkailtavana. Tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan prosessorin kellotaajuutta voidaan säätää 25 MHz:n askelin tuhat kertaa sekunnissa, kun perinteisesti prosessoreissa Turbo-tasot ovat olleet minimissään 100 MHz:n välein.
Extended Frequency Range eli XFR mahdollistaa prosessorin kellotaajuuden nostamisen automaattisesti yli maksimiksi määritellyn Precision Boost -taajuuden, jos prosessorin jäähdytys on kunnossa ja lämpötila riittävän alhainen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kellotaajuus skaalautuu korkeammalle, mitä parempaa jäähdytystä prosessorilla käytetään. Esimerkkigraafissa punainen viiva eli Precision Boost -maksimitaajuus on asetettu neljännelle tasolle, joka voidaan tulkita 4 GHz:ksi. XFR:n avulla ja hyvällä jäähdytyksellä kellotaajuus nousee graafissa hetkellisesti 4,5 GHz:iin.
AMD Ryzen vs Intel Core i7-6900K
AMD tarjoili median edustajille tuoreen katsauksen Zenin suorituskykyyn ja demossa vastakkain olivat 3,4 GHz:n kellotaajuudella toiminut Ryzen-prosessori ja Intelin vakiona toiminut Broadwell-E-koodinimellinen Core i7-6900K -prosessori. AMD:n Ryzen-prosessorissa ei ollut vielä Precision Boost -ominaisuus käytössä, vaan se toimi 3,4 GHz:n perustaajuudella. Intelin 6900K toimii vakiona 3,2 GHz:n perustaajuudella, mutta rasituksessa 3,7 GHz:n Turbo-taajuudella.
Molemmat prosessorit ovat 8-ytimisiä ja kykenevät käsittelemään samanaikaisesti 16 säiettä. AMD ei ole paljastanut 8-ytimisen Ryzenin TDP-arvoa, mutta Core i7-6900K:lla se on 140 wattia. Intelin Core i7-6900K julkaistiin toukokuun lopulla ja sen hintataso Suomessa on tällä hetkellä alkaen 1150 euroa.
Ensimmäisenä ajettiin Handbrake-testi ja videon enkoodaus, jossa kokonaislukuyksiköt pääsevät tositoimiin. Ryzen-kokoonpano oli Handbrake-testissä noin 3-4 sekuntia suorituskykyisempi kuin Core i7-6900K-kokoonpano. Tehonkulutusmittauksissa Blender-renderöintiohjelmistolla mallinnettiin 3D-grafiikkaa ja Ryzen -kokoonpanolla tehonkulutus oli rasituksessa noin 5 wattia alhaisempi kuin 6900K-kokoonpanolla.
Lisa Su kertoi testien lopuksi, että Ryzeniä viilataan vielä kohti julkaisua ja suorituskyky paranee ainakin vielä, kun Precision Boost -ominaisuus kytketään käyttöön. Kannattaa kuitenkin huomioida, että lopullisia johtopäätöksiä AMD:n omista testeistä ei kannata vetää, vaan odottaa puoleettomia testejä. io-tech.fi tulee testaamaan ja ylikellottamaan Ryzen-prosessorin heti julkaisun yhteydessä, joten pysykää kanavalla.
AM4-emolevyt
Ryzen-prosessoreissa on 1331 liitäntäpinniä ja ne sopivat uuteen AM4-prosessorikantaan, joka on käytössä myös Bristol Ridge -koodinimellisissä 7. sukupolven APU-piireissä. Muistiohjain tukee DDR4-muisteja ja PCI Express -ohjain 3.0 -standardia.
Emolevyvalmistajilta on ensi vuonna luvassa runsaasti AM4-kantaisia emolevyjä, jotka pohjautuvat uuteen X370-piirisarjaan. Tuettuna ovat kaikki nykypäivän ominaisuudet, kuten USB 3.1 (Gen 2), M.2-formaatin SSD-asemat, NVMe-protokolla ja SATA Express -liitäntä.
[QUOTE="Zetteri, post: 322724, member: 6320"]…
Offtopic:
FX prossuillehan oli mATX harvinaisia ja ne mitä oli, olivat sitten enemmän tai vähemmän paskoja.
Yksi ainoista kohtuullisista FX mATX emoista eli Asrock 970M Pro 3 tällä hetkellä käytössä FX 8320 kanssa openmediavault servuna (ehkä hieman yli tehokas tohon hommaan)[/QUOTE]
Koko FX sarjan myyntimäärät mailmanlaajuisesti on olleet niin heikkoja/surkeita/aneemisia/jne että emovalmistajien ei ole kannattanut tehdä laajaa valikoimaa kun niille marginaalituotteille (joiksi vielä mATX ja ITX katsotaan kun kyseeesä on prosessori jossa ei ole integroitua näyttistä) olisi jäänyt siitä aneemisesta myyntimäärästä rippeet ts ne ei olisi milläänilveellä kannattavia tuotteita.
Mutta koska Ryzenin odotetaan olevan kohtuullisen kilpailukykyinen tuote sen myynnin ja sitä tukevien emojen myynnin oletetaan olevan parempi joten niitä marginaalituotteitakin (mATX ja ITX) kannattaa ehkä paremmin tehdä minkälisäksi sitä Zen Apua ei ole tulossa myyntiin heti ensivaiheessa joten niille mATX ja ITX emoille ilman integroitua näyttistä voi olettaa olevan ensivaiheessa enempi kysyntää kuin normaalisti olisi.
Sitten on teitenkin se että AMD:n tulevat GPU:t käyttää HBM2 muistia joten niihin perustuvat näytönohjaimet on todennäköisesti keskivertoa lyhyempiä joka on omiaan suuntaamaan AMD kokonpanojen hankijoiden mielenkiintoa mATX ja ITX kokoisiin koteloihin joten niille pienille Zen emoille voi senkinvuoksi olla keskimääräistä enempi kysyntä ts emovalmistajien kannattaa niitä tarjota.
[QUOTE="sahtimonni, post: 322907, member: 1327"]…
Saa nähdä onko Intelillä valmiina plan-b, mikäli nämä AMD:n uudet prossut ovat sekä tehokkaita, että edullisia. Intelin viimeaikainen kehitys …[/QUOTE]
Intelin viimeaikaisesta kehityksestä puheenollen, näyttää siltä että jos Intel hoitaisi Kabylaken tahnat kuntoon niin se pystyisi kohtuuhelposti tuomaan myyntiin Kabylakesta 5Ghz ilmalla kulkavan mallin silläedellytyksellä että olisi valmis menemään yli siitä itseasettamastaan neliydin prosesorin maksimi Watti rajasta koska paremmilla tahnoilla Kabylake kestää sen helposti kunnollisella ilmajäähyllä ja onhan Intel ennenkin bundlennut prosunyhteyteen vesijäähyjä joten voisi se senklin tehdä.
Eli Intel voi halutessaan helposti varmistaa että heillä on tehokkain kohtuuhintainen (ts ei yli 4 ydin) peliprossu markkinoilla olisi Zen vaikka kuinka hyvä tahansa koska AMD:n on pakko käyttää 8:a Zen ydintä ollakseen kilpailukykyinen ja kun käytössä on GF:n valmsitustekniikka ei AMD voi vastata Ghz kisaan.
Eli Intel fanipoijat voi olla huolettta koska jos vain Intel haluaa niin se pystyy edelleen tarjoamaan tehokkaimman kohtuuhintaisen peliprosesorin markkinoilla.
Zenistähän oli siinä yhdessä lehdessä se vedätys 5Ghz ilmalla kulkemisesta mutta jos se on ensinkään totta (jota se ei välttämättä ole) en hetkeäkään usko että siihen oltaisiin päästy millään järkevissä rajoissa olevalla Wattimäärällä (ts se prossu ei ole 24/7 vakaa) ainakin vähintään sen jäähdyttämiseen tarvitaan tuuliturbiini tms joku muut järjettömän meluisa viritelmä tai useamman kilon järkäle toimittamaan siilen ervikuvan virkaa.
[QUOTE="sChoOlmAStEr, post: 323026, member: 2247"]Mielestäni Sinä olet nollapostaaja ja jälleen kerran väärässä, minä en fanita minkään värisiä tuotteita :D[/QUOTE]
Etkä ole koskaan ikinä mistään asiasta mistään vikkelistä väärässä
(aivan samoin kuin Paavo Väyrynen joka on todennut ettei ole koskaan ollut väärässä)vaan joka sana on hyödyllistä ja rakentaavaa mieltäylentävää luettavaa.Edit: Kohta joka ei ollut hyödyllistä, rakentavaa eikä varsinkaan mieltäylentävää yliviivattu.
[QUOTE="Keketin, post: 323027, member: 1063"]Ensimmäisenä mieleen tuli Battlefield 1 joka paikoittain vetää jopa 4790K @ 4,8ghz kyykkyyn. Myös Battlefront käyttää hyvin tarjolla olevaa prosessoritehoa.[/QUOTE]
Koska se 4 ydintä +ht alkaa olla yleisin (varsinaisesta ei kasuaali) PC pelikoneesta löytyvä prosessori ja koska konsoleista löytyy yli neljä x86 ydintä alkaa yli neljää threadia kunnolla hyödyntävät uudet pelit olla jatkuvastti yleisempiä, ne on välttämättömiä konsoleissa ja PC puolelle löytyy tuki niin miksi ei sielläkin.
Hox en väittänyt että käytettäisiin tehokkaasti kahdeksaa ydinta sanoin vain että hyödynnetään yli neljää threadia kunnolla joka ei ole automaatisesti yksi ja sama asia (ts kahdeksasta ytimestä saadaan hyötyä mutta kaikki ei ole 100% käyttössä (eli Zen saattaa parhaassa tapauksessa hyötyä kahdeksasta ytimestä verrattuana Intelin 4+ht vaihtoehtoon juuri sen verran että se peittää Zenin heikomman IPC:n aiheuttaman eron (kysymys kuuluu kuinka yleisiä nuo parhaat tapaukset tulee olemaan kun se riippuu pelistä ja pelin tekijästä)).
[QUOTE="LiceMan, post: 323492, member: 958"]Mitä on negatiivinen liikevaihto?[/QUOTE]
Juu jäi tuo huomaamatta se väitehän on epätosi ei voi olla sellaista kuin negatiivinen liikevaihto kun joko on tai ei ole liiikevaihtoa se ei voi olla negatiivinen – etumerkillä oleva luku, liikevaihto voi kyllä nousta tai laskea mutta se lasku ei ole = negatiivinen liikevaihto 😀
Mutta minun osaltani tämä "fanipoikakuittailu" saa jäädä tähän.
[QUOTE="MyhQ, post: 323679, member: 4942"]Riittävyys taitaa olla kovin suhteellinen käsite. Mikäli noita linkin FPS-lukemia tarkastellaan, niin ainakin minulle riittää jokainen, i5:lläkin minimi FPS 99. :bored: Itse kokeilin BF1:stä Sikakireällä Athlon X4 880k -prossulla. Silläkin toimi minulle riittävästi. 🙂
E: ja kun luetaan tarkemmin, niin 4K:lla fps i5:llä minimissään 70.[/QUOTE]
Tähänmennessä ne 8 ydin prosessorit on olleet niin kalliita että se on ollut omiaan rajoitamaan kysyntää sellaisille peleille jotka tarvisi sen 8 ytimisen prosessorin pyöriäkseen yli 60FPS.
Mutta josko Zen olisi se kannuste joka saisi Intelinkin tarjoamaan kohtuuhintaisia 8 ytimisiä peliprosessoreja niin saataisiin sitä lisätehoa pelejen käyttöön niin että voitaisiin tehdä sitä lisätehoa hyödyntäen parempia pelejä (ilmeisaesti ainakin fysiikka ja tekoälypuolella voitaisiin helposti tehdä parempaa jälkeä jos olisi varmasti käytettävissä oikeasti tehokas (ts ei doser) 8 ytiminen prosesori.
[QUOTE="Tup3x, post: 325912, member: 2708"]No huh. Alkaa olemaan kellotkin kihdillaan. Intel tulee olemaan vaikeuksissa.[/QUOTE]
Pikkasen vettä liekkeihin.
Ei ole tiedossa että kuinka kireälle AMD vetää ne toleranssit noissa turbo kelloissa, niin että joo 4Ghz turbo taaajuus voi olla mahdollinen mutta mitä se vaatii että prosessori todellisessa käyttötilanteessa käyttäisi useammalla ytimellä sitä 4Ghz turbo taajuutta.
Pitää muistaa että AMD esitteli kovasti sitä voltti/watti/lämpö/kellotaajuus automaagi "tekoälyään", suomeksi voi olla hyvinkin tuikat rajaarvot jotka täytyy alittua että niitä 4Ghz turboja ensinkään käytetään varsinkaan useammalla kuin yhdellä ytimellä ja jos käy niin että se 4Ghz turbo on käytössä vain yhdellä ytimellä sillon kun kaikki muut ytimet iidlaa niin se on ykshailee vaikka se olsi 6Ghz koska jos se on vian yhdellä ytimellä siitä on vähän käytännön hyötyä.
Eli vaikka hehkutettaisiin kuinka korkeaa turbo taajuutta minä en innostu ennen kuin on selvää että missä tilanteessa ja kuinka monella ytimellä se toteutuu.
Jos taas tulisi varma tieto että Zen on ylikellotettu 4Ghz lukemaan kaikki ytimet täydellä teholla käytössä ja kulutus oli silloin vain 100 Wattia se olisi syy innostua kun se tarkoittaisi eettä tuo 4 Ghz turbo toteutuisi suurellatodennäköisyydellä helposti usealla ytimellä ihan normaali käyttötilanteessa ilman poikeukselisia jäähdytys ratkaisuja.
Nyt jotain rajoituksia [USER=1600]@IcePen[/USER] trollauksiin, mutuiluun ja pilkun nussimisiin, 9 nollapostausta samaan ketjuun ilman asiantynkää :confused:
[QUOTE="IcePen, post: 327765, member: 1600"]
Mutta koska Ryzenin odotetaan olevan kohtuullisen kilpailukykyinen tuote sen myynnin ja sitä tukevien emojen myynnin oletetaan olevan parempi joten niitä marginaalituotteitakin (mATX ja ITX) kannattaa ehkä paremmin tehdä minkälisäksi sitä Zen Apua ei ole tulossa myyntiin heti ensivaiheessa joten niille mATX ja ITX emoille ilman integroitua näyttistä voi olettaa olevan ensivaiheessa enempi kysyntää kuin normaalisti olisi.
Sitten on teitenkin se että AMD:n tulevat GPU:t käyttää HBM2 muistia joten niihin perustuvat näytönohjaimet on todennäköisesti keskivertoa lyhyempiä joka on omiaan suuntaamaan AMD kokonpanojen hankijoiden mielenkiintoa mATX ja ITX kokoisiin koteloihin joten niille pienille Zen emoille voi senkinvuoksi olla keskimääräistä enempi kysyntä ts emovalmistajien kannattaa niitä tarjota.[/QUOTE]Kuinka paljon edellisen sukupolven lyhyet furyt ja nanot lisäsi itx emolevyjen myyntiä? Oliko nano r9 hinnoittelu järkevällä tasolla? Muistelen että eräät tahot puolusteli amd:n lyhyiden korttien korkeahkoa 650-750€ hintaa sillä että ne on ns. premium tuotteita samoin kuin täyskokoiset titan x laput. Aluksi saatavuus oli huono ja sitten kun niitä tuli myyntiin kysyntää ei ollut.
Entä mihin hintaluokkaan lyhyet hbm2 vegat on tulossa, korreloiko hinta jotenkin valmistuskustannuksia tai suorituskykyä kilpailijan romppeisiin verrattuna vai onko niihin odotettavissa jotain feature korotuksia. Eilisen esittelyn perusteella gcn arkkitehtuuria on järjestelty uudelleen joten odotettavissa on herkullinen tuote.
8/16c Ryzen on ennakkoarvioiden perusteella edulliseen hintaan nähden erinomainen tuote, epäilemättä kivien kysyntä ylittää tarjonnan sitten kun niitä tulee kauppoihin. Ihmettelen vain mihin kalleimman ryzenin 500$ hinta-arvio perustuu? Zen arkkitehtuuria on kehitetty viitisen vuotta joten siihen on kiinnitetty melko iso summa rahaa, lisäksi piirien valmistaja halunnee jokaisesta toimivasta lastusta kohtuullisen korvauksen. Tietenkin on mahdollista että saman teholuokan 6900k:n kehitys ja valmistuskustannukset yms. kulut on kerrottu piillä ja siitä on saatu kyseiselle tuotteelle >1k€ myyntihinta.
Noh, ainakin odotukset on nostettu sellaiselle tasolle jolta putominen tekisi kipeää.
[QUOTE="IcePen, post: 327856, member: 1600"]Pikkasen vettä liekkeihin.
Ei ole tiedossa että kuinka kireälle AMD vetää ne toleranssit noissa turbo kelloissa, niin että joo 4Ghz turbo taaajuus voi olla mahdollinen mutta mitä se vaatii että prosessori todellisessa käyttötilanteessa käyttäisi useammalla ytimellä sitä 4Ghz turbo taajuutta.
Pitää muistaa että AMD esitteli kovasti sitä voltti/watti/lämpö/kellotaajuus automaagi "tekoälyään", suomeksi voi olla hyvinkin tuikat rajaarvot jotka täytyy alittua että niitä 4Ghz turboja ensinkään käytetään varsinkaan useammalla kuin yhdellä ytimellä ja jos käy niin että se 4Ghz turbo on käytössä vain yhdellä ytimellä sillon kun kaikki muut ytimet iidlaa niin se on ykshailee vaikka se olsi 6Ghz koska jos se on vian yhdellä ytimellä siitä on vähän käytännön hyötyä.
Eli vaikka hehkutettaisiin kuinka korkeaa turbo taajuutta minä en innostu ennen kuin on selvää että missä tilanteessa ja kuinka monella ytimellä se toteutuu.
Jos taas tulisi varma tieto että Zen on ylikellotettu 4Ghz lukemaan kaikki ytimet täydellä teholla käytössä ja kulutus oli silloin vain 100 Wattia se olisi syy innostua kun se tarkoittaisi eettä tuo 4 Ghz turbo toteutuisi suurellatodennäköisyydellä helposti usealla ytimellä ihan normaali käyttötilanteessa ilman poikeukselisia jäähdytys ratkaisuja.[/QUOTE]
Se buustitonkin taajuus on varsin korkea verrattuna kilpailijan taajuuksiin. Lähes varma olen, että keinot löytyy tuon buustin säilyttämiseen (siitä voi sitten olla useampaa mieltä, että onko se sitten kellottamista). Onnistuuhan tuo näillä Intelinkin vehkeillä.
Minä en ole ekspertti, mutta esimerkiksi pistettä saa ja pitää käyttää muuallakin kuin kappaleen lopussa. Muuten saattaa käydä niin, että lukija sekoaa jo paljon ennen loppua. Myös pilkkuja kannattaa käyttää (oikein).
http://webcgi.oulu.fi/oykk/abc/kielenhuolto/oikeinkirjoitus/valimerkit/piste/
http://webcgi.oulu.fi/oykk/abc/kielenhuolto/oikeinkirjoitus/valimerkit/pilkku/
http://webcgi.oulu.fi/oykk/abc/kielenhuolto/oikeinkirjoitus/
^^Varsin asialliset sivut kertaukseen. Suosittelen.
[QUOTE="sChoOlmAStEr, post: 327947, member: 2247"]8/16c Ryzen on ennakkoarvioiden perusteella edulliseen hintaan nähden erinomainen tuote, epäilemättä kivien kysyntä ylittää tarjonnan sitten kun niitä tulee kauppoihin. Ihmettelen vain mihin kalleimman ryzenin 500$ hinta-arvio perustuu? Zen arkkitehtuuria on kehitetty viitisen vuotta joten siihen on kiinnitetty melko iso summa rahaa, lisäksi piirien valmistaja halunnee jokaisesta toimivasta lastusta kohtuullisen korvauksen. Tietenkin on mahdollista että saman teholuokan 6900k:n kehitys ja valmistuskustannukset yms. kulut on kerrottu piillä ja siitä on saatu kyseiselle tuotteelle >1k€ myyntihinta.[/QUOTE]
Skylake GT2 4C: 122
Broadwell-E 10C: 246
Polaris 10: 232 mm2
Ryzenin pinta-ala arvatenkin menee lähemmäksi Broadwellia, mutta RX 480 osoittanut ettei noinkin ison piirin valmistus maksa mitenkään kohtuuttomasti. Suunnittelu pitää kattaa tietysti myös jotenkin, mutta Zenille tiedossa paljon muitakin käyttökohteita ja alusta asti otettu huomioon helppo muunneltavuus. Esim. serveriversioiden ytimien väliset väylät eivät varmasti yhtä nopeita kuin Intelillä, mutta toisaalta tarjoavatkin hyvin kustannustehokkaan tavan perus pilvipalvelimiin jne.
Kallein malli toivottavasti sen verran hyvä, että ihmiset suostuvat maksamaan yli 500€. Pääasia silti, että nyt AMD:lla on kilpailukykyinen tuote edes joillain segmenteillä Inteliä vastaan ja kuluttajien kannalta kilpailutilanne tulevaisuudessa toivottavasti vain kiristyy.
Ei Ryzen tule olemaan "edullinen"
8-core huippumalli tulee maksamaan noin 500 euroa joka on todella paljon rahaa.
Se, että Intel on ryöstöraiskannut kuluttajia vuosikausia, pyytäen 1000-2000 euroa jostain surkeasta prosessoristaan ei tarkoita sitä että Ryzen tulee olemaan "todella edullinen"
5 sentin kolikon kokoisesta piisirusta 500 euroa on edelleen järjetön määrä rahaa.
Ryzen tulee palauttamaan hintatason normaalimmalle tasolle.
[QUOTE="IcePen, post: 327856, member: 1600"]
Pitää muistaa että AMD esitteli kovasti sitä voltti/watti/lämpö/kellotaajuus automaagi "tekoälyään", suomeksi voi olla hyvinkin tuikat rajaarvot jotka täytyy alittua että niitä 4Ghz turboja ensinkään käytetään varsinkaan useammalla kuin yhdellä ytimellä ja jos käy niin että se 4Ghz turbo on käytössä vain yhdellä ytimellä sillon kun kaikki muut ytimet iidlaa niin se on ykshailee vaikka se olsi 6Ghz koska jos se on vian yhdellä ytimellä siitä on vähän käytännön hyötyä.
[/QUOTE]
Itse asiassa tuollainen prossu olisi äärimmäisen kova juttu, eli yhden ytimen turbotaajuus menisi 6 GHz:iin. On paljon sellaista softaa joissa tietyt ominaisuudet eivät skaalaudu usealle ytimelle, mutta sitten loput ominaisuudet kyllä skaalautuvat. Tällä hetkellä tuohon optimaalisesti sopivaa prossua ei ole olemassa, tietysti jos kellottaisi jonkun 6950x:n tappiin niin se olisi ok, mutta myös todella kallis.
Ainakin omassa työkäytössä yhden ytimen suorituskyky pitää olla korkea, joten kyllä tuo 4GHz:n turbokin rupeaa kuulostamaan aika hyvältä.
[QUOTE="AvatarX, post: 328589, member: 3710"]Itse asiassa tuollainen prossu olisi äärimmäisen kova juttu, eli yhden ytimen turbotaajuus menisi 6 GHz:iin. On paljon sellaista softaa joissa tietyt ominaisuudet eivät skaalaudu usealle ytimelle, mutta sitten loput ominaisuudet kyllä skaalautuvat. Tällä hetkellä tuohon optimaalisesti sopivaa prossua ei ole olemassa, tietysti jos kellottaisi jonkun 6950x:n tappiin niin se olisi ok, mutta myös todella kallis.
Ainakin omassa työkäytössä yhden ytimen suorituskyky pitää olla korkea, joten kyllä tuo 4GHz:n turbokin rupeaa kuulostamaan aika hyvältä.[/QUOTE]
No kuinka "paljon" sellaista softaa sitten on? Väitän että ei kovinkaan paljon.
[QUOTE="CalEpitan, post: 328627, member: 7221"]No kuinka "paljon" sellaista softaa sitten on? Väitän että ei kovinkaan paljon.[/QUOTE]
n. 90% peleistä.
Pelit tukee erittäin huonosti yli neljää säiettä. Esim. sellaiset 'pienet' pelit kuten World of warcraft, CS:GO, World of Tanks ja Arma2/3 ja niiden johdannaiset kuten DayZ tulee heti mieleen jotka suosii yhtä säiettä, ja niissä single-core merkkaa kaikista eniten. Useimmissa peleissä single-core suorituskyky on määräävin tekijä, koska yleensä yhtä ydintä kuormitetaan eniten ja muut ytimet joko idlaa tai laskee jotain yhdentekevää oheispaskaa.
On olemassa pelejä jotka tukee hyvin montaa CPU-ydintä&threadia, mutta nämä on määrällisesti huima vähemmistö. Varmasti alle 10% vaikka steamin pelikirjastosta osaa hyödyntää yli neljää ydintä.
Täten tommonen CPU, joka vois tykittää yhtä/kahta ydintä korkealla kellotaajuudella ja muita vaikka vähän/reilusti matalammilla vois olla tosi kova peliprossu.
[QUOTE="Kapteeni_kuolio, post: 328683, member: 96"]n. 90% peleistä.
Pelit tukee erittäin huonosti yli neljää säiettä. Esim. sellaiset 'pienet' pelit kuten World of warcraft, CS:GO, World of Tanks ja Arma2/3 ja niiden johdannaiset kuten DayZ tulee heti mieleen jotka suosii yhtä säiettä, ja niissä single-core merkkaa kaikista eniten. Useimmissa peleissä single-core suorituskyky on määräävin tekijä, koska yleensä yhtä ydintä kuormitetaan eniten ja muut ytimet joko idlaa tai laskee jotain yhdentekevää oheispaskaa.
On olemassa pelejä jotka tukee hyvin montaa CPU-ydintä&threadia, mutta nämä on määrällisesti huima vähemmistö. Varmasti alle 10% vaikka steamin pelikirjastosta osaa hyödyntää yli neljää ydintä.
Täten tommonen CPU, joka vois tykittää yhtä/kahta ydintä korkealla kellotaajuudella ja muita vaikka vähän/reilusti matalammilla vois olla tosi kova peliprossu.[/QUOTE]
Uudet varsinkin DX12 + Vulkan pelit tukevat jo hyvin useampia säikeitä.
Jos joku kivikautinen vanha peli tykkää yksittäisistä säikeistä kovin paljon niin niitä pelejä sitten on syytä pelailla niillä kivikautisilla koneillakin, eikä alistaa uutta tekniikkaa johonkin surkeaan koodiin.
Toki olet ihan oikeassa että tuollainen 2 core 6ghz ja loput vaikka 2ghz olisi hyvä prossu.
Kiva nähdä yleensäkin että kuinka korkealle tuo kellottuu. Toivottavasti on jätetty runsaasti pelivaraa. TDP kuitenkin vain 95W että luulis siellä jonninverran olevan.
[QUOTE="IcePen, post: 327748, member: 1600"]Biostar on vielä olemassa! minä kun luulin että se olis kuukahtanut aikoja sitten.[/QUOTE]
Samaa joo ihmettelin. En ole suomessa noita nähnyt myynnissä, saksassa hiukan, mutta amerikanmaalla ilmeisesti vielä ihan kohtuu suosittuja.
[QUOTE="CalEpitan, post: 328696, member: 7221"]Jos joku kivikautinen vanha peli tykkää yksittäisistä säikeistä kovin paljon niin niitä pelejä sitten on syytä pelailla niillä kivikautisilla koneillakin, eikä alistaa uutta tekniikkaa johonkin surkeaan koodiin.[/QUOTE]
Ihmiset ostavat (toivon mukaan) rautaa sen mukaan, mitä softaa haluavat ajaa. Jos joku haluaa pelata CS:GO tai muita "kivikautisia" pelejä, mitkä pyörivät parhaiten "kivikautisilla" Intelin prossuilla, niin heille tarttuu kaupasta mukaan se Intel. Porukkaa ei keskimäärin kiinnosta yhtään koodin paskuus tai raudan tekninen hienous, pääasia että heidän ajamansa softa pyörii hyvin ja kustannukset eivät nouse liikaa. Tämmöisten tekniikka-aiheisten foorumien käyttäjät ovat tietysti oma lukunsa, mutta kokonaiskuvassa aika pieni tekijä.
Jos peli pyörii sillä yhden ytimen väännöltään huonommalla prossulla tasaisesti vähintään 60fps, niin itselle ainakin riittää… alusta tuli uusittua vajaa 3v sitten, ei vielä kehtaa lähteä uusimaan eikä ole tullut tarvettakaan. Toisaalta puhtaasti AMD-pohjainen kone olisi pitkästä aikaa mielenkiintoinen :think:
[QUOTE="Sire, post: 328819, member: 1935"]Ihmiset ostavat (toivon mukaan) rautaa sen mukaan, mitä softaa haluavat ajaa. Jos joku haluaa pelata CS:GO tai muita "kivikautisia" pelejä, mitkä pyörivät parhaiten "kivikautisilla" Intelin prossuilla, niin heille tarttuu kaupasta mukaan se Intel. Porukkaa ei keskimäärin kiinnosta yhtään koodin paskuus tai raudan tekninen hienous, pääasia että heidän ajamansa softa pyörii hyvin ja kustannukset eivät nouse liikaa. Tämmöisten tekniikka-aiheisten foorumien käyttäjät ovat tietysti oma lukunsa, mutta kokonaiskuvassa aika pieni tekijä.
Jos peli pyörii sillä yhden ytimen väännöltään huonommalla prossulla tasaisesti vähintään 60fps, niin itselle ainakin riittää… alusta tuli uusittua vajaa 3v sitten, ei vielä kehtaa lähteä uusimaan eikä ole tullut tarvettakaan. Toisaalta puhtaasti AMD-pohjainen kone olisi pitkästä aikaa mielenkiintoinen :think:[/QUOTE]
Fakta nyt kuitenkin on että uudet pelit tukevat ytimiä ja säikeitä aika hyvin ja tulevaisuudessa varmasti skaalautuvat vaikka 128-core prosessoreille. Tarkoitin vaan nyt just sitä että ei surkean vanhentuneen koodin vuoksi rautapuolen pidä jarrutella itseään millään tavalla.
Mikäli Ryzen on viileänä käyvä tehokas prosessori niin melko varmasti seuraava oma itse uusista osista kasattu kone tulee olemaan täysin AMD raudalla varustettu. Ihan vain kilpailun vuoksikin.
Kyllä DX12 peleilläkin tullaa tarvimaan yhden ytimen suorituskykyä. Ashes of the Singularity taitaa olla ainoa peli jossa kuorma jakautuu erittäin tasasesti kaikkien threadien kesken. Muissa peleissä pelin pää thread on vielä paljon raskaampi kuin muut. Tarvii paljon pelimoottorin suunnittelulta että kuorma saadaan oikeasti jaettua, ja tuskin kaikkea koskaan saadaan.
Muistetaan että D3D12 ja Vulkan tosiaan auttaa jakamaan vain sen renderoimisen useammalle säikeelle, mutta ei vaikuta muihin laskentoihin.
Eli muiden pelikoodaajien tulee ottaa mallia Ashes of Singularity pelistä jotta homma lähtee eteenpäin
Aika monta kertaa törmää väitteisiin että ei muka pelimoottoreita jne yksinkertaisesti saa skaalautumaan koskaan tarpeeksi hyvin.. se on pelkkää mutuhöpinää ja pessimismiä, onneksi ihmiskunta ratkaisee tuollaisia ongelmia ja menee eteenpäin, jotta 100 vuoden päästä ei meillä ole edelleen jotain niin surkeaa koodia mikä tarvitsee 70 ghz Pentium-4 prosessorin.
Jokohan tässä olisi siru jolla vois päästää 1090t thubanin eläkkeelle 🙂 Alkaa näyttää aika hyvältä.
Tuskin laskee Q6600:sta eläkkeelle.
Jos hintaa olisi 50e ja tehoja 10x, niin voisi harkita.
Q6600 vakiona riittää edelleen kaikkeen mitä koneella touhuan, niin taitaa jäädä käyttöön kunnes leviää.
Intel myy ylihintaista rojua ja amd myy vähän halvempaa ylihintaista rojua 😀
Kyllä se pitäisi max 200€ olla kuluttajaluokan huippumallit niin cpu kuin gpu puolella.
Hurraa EK:lta tuki am4 kannalle. Supremacy Evot saavat mounting kitin. Luulisi tuon toimivan myös vanhempien supremacyen kanssa.
https://www.ekwb.com/news/ek-confirms-amd-socket-am4-compatibility/
[QUOTE="oriental, post: 331398, member: 7611"]Tuskin laskee Q6600:sta eläkkeelle.
Jos hintaa olisi 50e ja tehoja 10x, niin voisi harkita.
Q6600 vakiona riittää edelleen kaikkeen mitä koneella touhuan, niin taitaa jäädä käyttöön kunnes leviää.
Intel myy ylihintaista rojua ja amd myy vähän halvempaa ylihintaista rojua 😀
Kyllä se pitäisi max 200€ olla kuluttajaluokan huippumallit niin cpu kuin gpu puolella.[/QUOTE]
Noin se menikin vielä aikoinaan.
Nyt kun on "fiksummat" sukupolvet eli jonnet ostamassa näitä vehkeitä niin onhan se loogista että kun joku prosessori paranee niin joka ikinen kierros se maksaa myös enemmän.
Joskus oli vielä jonkinlaista kilpailutilannetta markkinoilla näissä hommissa niin että hinnat pysyi samoina mutta vauhti laitteissa kiihtyi. Niinhän se tuntuu menevän lähes kaikkialla, esim televisioissa ja muussa tekniikassa. Mutta telkkareita valmistaakin hivenen useampi firma kuin pelkkä INTEL+AMD jenkkipariskunta jotka kovasti "kilpailee" keskenään…
Saisi kuopata koko pirun x86 arkkitehtuurin pois jo kokonaan ja siirrytään ARM RISC alustoille kun kerran mennyt tuo PC touhu tuollaiseksi perseilyksi.
[QUOTE="CalEpitan, post: 328627, member: 7221"]No kuinka "paljon" sellaista softaa sitten on? Väitän että ei kovinkaan paljon.[/QUOTE]
Ainakin suuri osa CAD/CAM -softista ovat tuollaisia, nuo nyt on sellaisia joiden kanssa itse olen tekemisissä, mutta varmasti löytyy vaikka kuinka paljon ihan eri alojen softaa joissa on sama homma.
Ryzeneista lisää tietoa.
Kaikkia ryzeneitä voi kellottaa (kerroinlukko vapaita kaiketi)
Myyntiin tulee heti eri versioita (corejen määrä)
Kellotus onnistuu x370, x300 ja b350 emoilla
x370 emot ovat ainoita jotka tukevat multi gpu setuppeja
Amd tähtää siihen että julkaisu tapahtuu ennen q1:sen loppumetrejä
http://www.infoworld.com/video/73015/amd-drops-huge-news-on-ryzen-overclocking-and-core-counts-at-ces-2017
[QUOTE="Delarent, post: 331860, member: 1541"]Ryzeneista lisää tietoa.
Kaikkia ryzeneitä voi kellottaa (kerroinlukko vapaita kaiketi)
Myyntiin tulee heti eri versioita (corejen määrä kaiketi)
Kellotus onnistuu x370, x300 ja b350 emoilla
x370 emot ovat ainoita jotka tukevat multi gpu setuppeja
Amd tähtää siihen että julkaisu tapahtuu ennen q1:sen loppumetrejä
http://www.infoworld.com/video/73015/amd-drops-huge-news-on-ryzen-overclocking-and-core-counts-at-ces-2017[/QUOTE]
Millä tuo video toimii?
[QUOTE="Jahve3, post: 332012, member: 36"]Millä tuo video toimii?[/QUOTE]
Safari selaimella macOS:ssä ainakin toimi mutta vei järjettömästi järjettömästi prossutehoja
[QUOTE="Jahve3, post: 332012, member: 36"]Millä tuo video toimii?[/QUOTE]
Chromella pyöri ainakin itsellä. Vähän takerrellen tosin.
[QUOTE="Jahve3, post: 332012, member: 36"]Millä tuo video toimii?[/QUOTE]
En myöskään saanut sitä toimimaan mutta nyt koitin josko vpn jostain syystä vaikuttaisi niin ilman sitä toimi heti. Tulipas turvaton olo, pitää heti laittaa takaisin.
[QUOTE="Delarent, post: 332091, member: 1541"]Chromella pyöri ainakin itsellä. Vähän takerrellen tosin.[/QUOTE]
Mulla tulee vaa, ettei videota tueta :confused:
Edit: Mulla kanssa VPN päällä.
[QUOTE="Jahve3, post: 332198, member: 36"]Mulla tulee vaa, etti vidota tueta :confused:
Edit: Mulla kanssa VPN päällä.[/QUOTE]
Kokeilitko ilman? Taisi olla ensimmäinen kerta kun Freedomen takia ei pysty jotain videota katsomaan. Tuli kanssa aluksi tuo "videota ei tueta" viesti.
[QUOTE="Spartacus, post: 332231, member: 1888"]Kokeilitko ilman? Taisi olla ensimmäinen kerta kun Freedomen takia ei pysty jotain videota katsomaan. Tuli kanssa aluksi tuo "videota ei tueta" viesti.[/QUOTE]
Juu, toimi ilman Freedomea. Eipä ole mullakaan tullut ennen videota, joka ei tuon kanssa toimisi :confused:
[QUOTE="CalEpitan, post: 331486, member: 7221"]Noin se menikin vielä aikoinaan.
Nyt kun on "fiksummat" sukupolvet eli jonnet ostamassa näitä vehkeitä niin onhan se loogista että kun joku prosessori paranee niin joka ikinen kierros se maksaa myös enemmän.
Joskus oli vielä jonkinlaista kilpailutilannetta markkinoilla näissä hommissa niin että hinnat pysyi samoina mutta vauhti laitteissa kiihtyi. Niinhän se tuntuu menevän lähes kaikkialla, esim televisioissa ja muussa tekniikassa. Mutta telkkareita valmistaakin hivenen useampi firma kuin pelkkä INTEL+AMD jenkkipariskunta jotka kovasti "kilpailee" keskenään…
Saisi kuopata koko pirun x86 arkkitehtuurin pois jo kokonaan ja siirrytään ARM RISC alustoille kun kerran mennyt tuo PC touhu tuollaiseksi perseilyksi.[/QUOTE]
Tähän asiaan pari huomiota siitä miten bisnes on myös muuttunut. Aikaisemmin uudet valmistusteknologiat tarkoittivat myös halvempia piirejä. Piikiekot kasvoivat ja valmistusmäärät nousivat. Samasta tehtaasta myytiin aina vain suurempia sarjoja. NRE (Non Recurring Engineering) eli kiinteät kustannukset per piiri pienenivät.
Valitettavasti nyt ollaan siirrytty aivan päinvastaiseen aikaan. Valmistustekniikan päivitykset maksavat kierros kierrokselta enemmän (Siksi niihin on varaa enää parilla firmalla) samalla markkina on saturoitunut tai jopa laskenut. Eli kustannukset nousevat, mutta myynti ei kasva. Lähitulevaisuudessa saattaa jopa tulla vastaan ihan relevantti kysymys onko kaupallisesti enää järkevää kehittää ylipäänsä pienempiä valmistusteknologioita jo ennen kuin se teknisesti muuttuu mahdottomaksi. Ja jos teknologiat eivät kehity, myös prosessorien viilaaminen nyky T&K panostuksilla saattaa muuttua tuottamattomaksi.
[QUOTE="CalEpitan, post: 329343, member: 7221"]Eli muiden pelikoodaajien tulee ottaa mallia Ashes of Singularity pelistä jotta homma lähtee eteenpäin
Aika monta kertaa törmää väitteisiin että ei muka pelimoottoreita jne yksinkertaisesti saa skaalautumaan koskaan tarpeeksi hyvin.. se on pelkkää mutuhöpinää ja pessimismiä, onneksi ihmiskunta ratkaisee tuollaisia ongelmia ja menee eteenpäin, jotta 100 vuoden päästä ei meillä ole edelleen jotain niin surkeaa koodia mikä tarvitsee 70 ghz Pentium-4 prosessorin.[/QUOTE]
FX 8350 4.0GHz ja Ryzen tuloksia AotS cpu rajoitteisessa pelitestissä. 3.2GHz Ryzen on toki 40% nopeampi kuin 4.2GHz FX, jostain syystä neliydin 6600k suoritin pyörittää hyvin skaalautuvaa peliä 25% nopeammin kuin 8/16c sr.
http://www.pcgamesn.com/amd/amd-zen-release-date-specs-prices-rumours/#specs
Nuo Ryzenin tulokset on kaivettu niistä todella vanhoista testeistä jossa oli se 2.8GHz ES. Ja ties mitä muita bugeja ollutkaan.
[QUOTE="Dygaza, post: 333056, member: 5363"]Nuo Ryzenin tulokset on kaivettu niistä todella vanhoista testeistä jossa oli se 2.8GHz ES. Ja ties mitä muita bugeja ollutkaan.[/QUOTE]
Kuinka vanha on todella vanha? Laskeskelin että kyseinen ryzen es-sample pitäisi kellottaa 4.0GHz tuntumaan jotta se pärjäisi ko. testissä i5-6600k skylake suorittimelle, i7- 6700k:n se ohittaisi n. 5.0GHz taajuudella.
[QUOTE="sChoOlmAStEr, post: 333162, member: 2247"]Kuinka vanha on todella vanha? Laskeskelin että kyseinen ryzen es-sample pitäisi kellottaa 4.0GHz tuntumaan jotta se pärjäisi ko. testissä i5-6600k skylake suorittimelle, i7- 6700k:n se ohittaisi n. 5.0GHz taajuudella.[/QUOTE]
Aika loogista jos 6600K on 3,9Ghz :facepalm:
OT: Edelleen sanon että nää "testitulokset" on mätää tietoa ennen ku on faktaa pöydässä eli prosessori julkaistu ja tehty kunnolliset testit.
[QUOTE="Sampza84, post: 333209, member: 7446"]Aika loogista jos 6600K on 3,9Ghz :facepalm:
[/QUOTE]:geek: ryzen 3.2@58 = 4.0@72 tai 3.2@58 = 5.0@91
[QUOTE="sChoOlmAStEr, post: 333247, member: 2247"]:geek: ryzen 3.2@58 = 4.0@72 tai 3.2@58 = 5.0@91
OT: Edelleen sanon että nää "testitulokset" on mätää tietoa ennen ku on faktaa pöydässä eli prosessori julkaistu ja tehty kunnolliset testit.
Lopettakaa se jankkaaminen kiitos. [USER=2247]@sChoOlmAStEr[/USER] Ihan vain tiedoksi, että noista ashes tuloksista ei voi vetää mitään johtopäätöksiä, ne on käyty alkutalvelsta läpi monelta kantilta kun tuo ne ilmestyivät. Lopputulema ole, että niin moni asia vaikuttaa tuloksiin, ettei mitään mahdollisuutta lähteä vertailemaan.
[QUOTE="Sampza84, post: 333280, member: 7446"]
OT: Edelleen sanon että nää "testitulokset" on mätää tietoa ennen ku on faktaa pöydässä eli prosessori julkaistu ja tehty kunnolliset testit.[/QUOTE]Totuus löytynee amd:n omien demojen ja mätien tietojen alueelta, minä en viitsi ottaa kantaa amd:n ryzen esittelyyn tai em. aots tuloksien oikeellisuuteen. Veikkaan vain että halvempien ryzen kivien base tai turbo kellotaajuus jää reilusti alemmas kuin parhaalla 500 taalan mallilla, siis jos sr7:sta ylipäätään julkaistaan eri versioita.
[QUOTE="sChoOlmAStEr, post: 333362, member: 2247"]"Totuus" löytynee amd:n omien demojen ja mätien tietojen alueelta, minä en viitsi ottaa kantaa amd:n ryzen esittelyyn tai em. aots tuloksien oikeellisuuteen. Veikkaan vain että halvempien ryzen kivien base tai turbo kellotaajuus jää reilusti alemmas kuin parhaalla 500 taalan mallilla, siis jos sr7:sta ylipäätään julkaistaan eri versioita.[/QUOTE]
Mikä totuus? Missä on FAKTAtieto? Ennen julkistamista kaikki tieto on kaukana siitä.
Fakta on se että noi hypen luomat "testitulokset" ei ainakaan oo millään muotoa faktaa. Mututietoa josta ihmiset vetelee omia johtopäätöksiä.
Itsehän mietin että onkohan noissa biositkaan vielä aivan "valmiita", ts. voihan sekin vaikuttaa suorituskykyyn?
Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja totuus tulee ilmi viimeistään, (todennäköisesti vasta) kun tuotteen saa kaupan hyllyltä noutaa..
I7-2600S on jäänyt päivittämättä jo parikin vuotta, koska monta sataa euroa samantehoisesta prossusta, plus uusi emolevy ja muistit, ei vaan kannata sen muutaman prosentin tähden..
Mutta katsellaan mitä sieltä tulee jos tänä vuonna sitten.. :comp:
e:leaening totypo
[QUOTE="Sampza84, post: 333389, member: 7446"]Fakta on se että noi hypen luomat "testitulokset" ei ainakaan oo millään muotoa faktaa. Mututietoa josta ihmiset vetelee omia johtopäätöksiä.[/QUOTE]Niinpä, tämäkin ketju on täynnä mututietoa mutta ehkä valmistajan pr:ään tai positiivisiin juoruihin on mukavampi uskoa. Huomasithan että minä arvioin vain [USER=7221]@CalEpitan[/USER] :n ylistämää pelimoottoria ja cpu skaalautumista amd 8c vs intel 4c aots pelissä 😉
Ihan mielenkiintoisia nämä AMD:n uutuudet, mutta 3570k:n päivityskynnys ei vieläkään ylity. Aikaisemmin konetta joutui päivittelemään jo senkin takia, että uusi Windows ja ohjelmat eivät toimineet (w95/w98–>W2000/XP aikakausi), mutta nykyään ei ole enää sitäkään kriteeriä. Retroilu on aika paljon halvempaa ja hauskempaa (s771 xeonit yms). 😀
edit: mielenkiintoisia nämä testit/artikkelit/muu spekulointi kyllä silti ovat, vaikka oma päivityskynnys ei ylitykään.
[QUOTE="sChoOlmAStEr, post: 333028, member: 2247"]FX 8350 4.0GHz ja Ryzen tuloksia AotS cpu rajoitteisessa pelitestissä. 3.2GHz Ryzen on toki 40% nopeampi kuin 4.2GHz FX, jostain syystä neliydin 6600k suoritin pyörittää hyvin skaalautuvaa peliä 25% nopeammin kuin 8/16c sr.
http://www.pcgamesn.com/amd/amd-zen-release-date-specs-prices-rumours/#specs
Tuollahan todetaan myös että
"There's also the fact the Ashes GPU benchmark doesn't scale particularly well past four cores and no Zen CPU benchmark files have been turned up from the database",
jota tukee se, että kaaviossakin kelloiltaan 8 % nopeamman i7:n etu i5 nähden on "vain" 26 %.
Tämän, broadwellin ja skylaken IPC-eron, kellotaajuudet – ja lisäksi sen että AMD:n demoihinsa valitsemat testit luonnollisesti näyttävät Zenin hyvässä valossa – huomioon ottaen, yllä oleva kaavio on nähdäkseni aikalailla linjassa kaiken muun tihkuneen tiedon kanssa.
Tämäkin mutu tulee ihan suoraan siitä, että omassa rimpulassani on edelleen 3570k@4.2 GHz, johon tietenkin tulee verrattua ja koko ajan näyttänyt siltä, että mikäli Zen pääsee vastaavasti järkevillä ylikelloilla edes lähelle 4 Ghz, niin ainakin lähes kaikessa tulisi nopeusetua jälkimmäisen hyväksi (ja joissakin hyvin säikeistyvissä asioissa toki jopa yli tuplasti).