
AMD kertoi viime viikolla medialle lisää yksityiskohtia uudesta Zen-koodinimellisestä x86-arkkitehtuuristaan ja ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä eli tammi-maaliskuussa virallisesti julkaistavasta Summit Ridge -koodinimellisestä työpöytäprosessorista. io-tech.fi vieraili San Franciscon kupeessa järjestetyssä AMD Tech Summit -tapahtumassa ottamassa omin käsin ensituntumat uutuusprosessorista.
Uusi kilpailukykyinen x86-arkkitehtuuri on ollut valtava neljän vuoden projekti AMD:lta ja projektin parissa on työskennellyt samanaikaisesti parhaimmillaan 300 insinööriä. Toimitusjohtaja Lisa Sun mukaan yrityksen oli pakko kehittää suorituskykyinen arkkitehtuuri, jotta sen heterogeeniseen laskentaan eli prosessori- ja grafiikkaytimien yhdistämiseen nojautuva strategia onnistuu kääntämään yrityksen kurssin voitolliseksi seuraavan viiden vuoden aikana.
Suurin uutinen on, että AMD:n Summit Ridge -koodinimellisen työpöytäprosessorin virallinen nimi tulee olemaan Ryzen. Huhut nimen ympärillä alkoivat liikkua hiljattain, kun netissä paljastui yrityksen hakeneen 28. heinäkuuta Ryzen-tavaramerkkiä. Vaihtoehtoiseksi kirjoitusasuksi hakemukseen on merkitty ”Risen”. Ryzen on uutuusprosessoreiden brändinimi ja lopullisessa tuotenimessä on todennäköisesti lisäksi mukana tunniste ja mallinumero. AMD tulee käyttämään Ryzen-nimeä työpöytäprosessoreissaan ainakin seuraavan viiden vuoden ajan.
AMD on toistaiseksi kertonut yksityiskohtia vain 8-ytimisestä ja 16 säiettä tukevasta prosessorista, mutta kun aika koittaa, markkinoille julkaistaan todennäköisesti myös 4- ja 6-ytimisiä Ryzen-prosessoreita. Suorituskykyisin 8-ytiminen malli toimii 3,4 GHz:n perustaajuudella, mutta rasituksessa Boost-ominaisuus tulee nostamaan ytimien kellotaajuuden korkeammalle. AMD ei ole toistaiseksi paljastanut, kuinka korkealle se aikoo Boost-kellotaajuuden virittää.
Välimuistihierarkia on uudistettu Zenissä täysin ja 8-ytimisessä Ryzenissä sitä on yhteensä 20 megatavua, josta L3-välimuistia on 16 megatavua ja L2-välimuistia neljä megatavua. L3-välimuisti on jaettu kahdeksi kahdeksan megatavun lohkoksi, joihin kumpaankin on yhteydessä neljä ydintä. Jokaisella ytimellä on oma 512 kilotavun L2-välimuisti.
Päivitys: Lisa Su kertoi tiistaina järjestetyssä New Horizon -livestreamissa, että Globalfoundersin 14 nanometrin FinFet-prosessilla valmistettavan 8-ytimisen Ryzen-prosessorin TDP-arvo on 95 wattia.
AMD SenseMI -tekniikka
”SenseMI, a set of sensing and adapting technologies, including an artificial network inside every “Zen” processor to anticipate future decision, preload instructions, and choose the best path through the CPU”
Uusien teknisten yksityiskohtien lisäksi AMD esitteli SenseMI-tekniikan, joka käsittää joukon prosessorin suorituskykyyn ja toimintaan liittyviä ominaisuuksia. Vähemmän yllättäen jokaisella SenseMI-tekniikan ominaisuudella on oma markkinointinimensä, joten uusista termeistä ei tule olemaan pulaa.
Virransäästöstä on vastuussa Pure Power -ominaisuus, joka tarkkailee prosessorin lämpötilaa, kellotaajuutta ja käyttöjännitettä. Jos mahdollista, Pure Power optimoi reaaliajassa prosessorin parametrejä alhaisemman virrankulutuksen saavuttamiseksi ylläpitäen tarvittavan suorituskyvyn.
Precision Boost on AMD:n uusi markkinointinimi perinteiselle Turbo-ominaisuudelle ja kellotaajuutta pystytään säätämään rasituksessa huomattavasti aiempaa tarkemmin. Precision Boost toimii rinnakkain Pure Power -ominaisuuden kanssa eli lämpötila, kellotaajuus ja käyttöjännite ovat jatkuvasti tarkkailtavana. Tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan prosessorin kellotaajuutta voidaan säätää 25 MHz:n askelin tuhat kertaa sekunnissa, kun perinteisesti prosessoreissa Turbo-tasot ovat olleet minimissään 100 MHz:n välein.
Extended Frequency Range eli XFR mahdollistaa prosessorin kellotaajuuden nostamisen automaattisesti yli maksimiksi määritellyn Precision Boost -taajuuden, jos prosessorin jäähdytys on kunnossa ja lämpötila riittävän alhainen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kellotaajuus skaalautuu korkeammalle, mitä parempaa jäähdytystä prosessorilla käytetään. Esimerkkigraafissa punainen viiva eli Precision Boost -maksimitaajuus on asetettu neljännelle tasolle, joka voidaan tulkita 4 GHz:ksi. XFR:n avulla ja hyvällä jäähdytyksellä kellotaajuus nousee graafissa hetkellisesti 4,5 GHz:iin.
AMD Ryzen vs Intel Core i7-6900K
AMD tarjoili median edustajille tuoreen katsauksen Zenin suorituskykyyn ja demossa vastakkain olivat 3,4 GHz:n kellotaajuudella toiminut Ryzen-prosessori ja Intelin vakiona toiminut Broadwell-E-koodinimellinen Core i7-6900K -prosessori. AMD:n Ryzen-prosessorissa ei ollut vielä Precision Boost -ominaisuus käytössä, vaan se toimi 3,4 GHz:n perustaajuudella. Intelin 6900K toimii vakiona 3,2 GHz:n perustaajuudella, mutta rasituksessa 3,7 GHz:n Turbo-taajuudella.
Molemmat prosessorit ovat 8-ytimisiä ja kykenevät käsittelemään samanaikaisesti 16 säiettä. AMD ei ole paljastanut 8-ytimisen Ryzenin TDP-arvoa, mutta Core i7-6900K:lla se on 140 wattia. Intelin Core i7-6900K julkaistiin toukokuun lopulla ja sen hintataso Suomessa on tällä hetkellä alkaen 1150 euroa.
Ensimmäisenä ajettiin Handbrake-testi ja videon enkoodaus, jossa kokonaislukuyksiköt pääsevät tositoimiin. Ryzen-kokoonpano oli Handbrake-testissä noin 3-4 sekuntia suorituskykyisempi kuin Core i7-6900K-kokoonpano. Tehonkulutusmittauksissa Blender-renderöintiohjelmistolla mallinnettiin 3D-grafiikkaa ja Ryzen -kokoonpanolla tehonkulutus oli rasituksessa noin 5 wattia alhaisempi kuin 6900K-kokoonpanolla.
Lisa Su kertoi testien lopuksi, että Ryzeniä viilataan vielä kohti julkaisua ja suorituskyky paranee ainakin vielä, kun Precision Boost -ominaisuus kytketään käyttöön. Kannattaa kuitenkin huomioida, että lopullisia johtopäätöksiä AMD:n omista testeistä ei kannata vetää, vaan odottaa puoleettomia testejä. io-tech.fi tulee testaamaan ja ylikellottamaan Ryzen-prosessorin heti julkaisun yhteydessä, joten pysykää kanavalla.
AM4-emolevyt
Ryzen-prosessoreissa on 1331 liitäntäpinniä ja ne sopivat uuteen AM4-prosessorikantaan, joka on käytössä myös Bristol Ridge -koodinimellisissä 7. sukupolven APU-piireissä. Muistiohjain tukee DDR4-muisteja ja PCI Express -ohjain 3.0 -standardia.
Emolevyvalmistajilta on ensi vuonna luvassa runsaasti AM4-kantaisia emolevyjä, jotka pohjautuvat uuteen X370-piirisarjaan. Tuettuna ovat kaikki nykypäivän ominaisuudet, kuten USB 3.1 (Gen 2), M.2-formaatin SSD-asemat, NVMe-protokolla ja SATA Express -liitäntä.
Tämä on AMD Ryzen prosessoriketju. Pohtikaa toisaalla eri valmistajien intel & amd lautojen ja muiden komponenttien laatua, kestävyyttä ja suunniteltuja hajoamisia.
DiamondMax 9+ oli ainakin itselleni yhtä kuraa, 3 levyä omistin ja kävivät yhteensä 7 kertaa muistaakseni takuuvaihdossa.
Sun piti tulla tänne pätemään muiden off-topicista, kun et heti parista viimeisestä viestistä löytänyt mitään jonka pohjalta voisit ylistää Nvidian & Intelin ylivoimaisuutta ja suorastaan jumalaista sädekehää? Kyllähän tietyllä alustalle saatavien lautojen laatu on varsin merkittävä asia kokonaiskuvaa tarkastellen, varsinkin jos on tiedossa että samaan kantaan tulee saamaan prossuja seuraavat 5v. Ja kyllä X79-laudoistakin löytyy melkoista kuraa, esim. itselläni oleva GA-X79-UP4 boottilooppeineen joka saattaa alkaa jopa itsestään keskellä yötä.
Itse odotan Ryzenia kovastikkin, toivottavasti AMD nyt toimittaa lupausten mukaan. RX480:kin oli just sitä mitä AMD lupasi, tietyt huhusivustot yms. vain väänsivät siitä jotain GTX 1080 tappajaa jota se ole, eikä ollut ikinä tarkoituskaan olla, joten tässä suhteessa jopa luottoa hieman löytyy. Tähänkään keskusteluun on kyllä kovin hankala nyt enää mitään uutta faktapohjaista tietoa itse Ryzenistä tuoda, jollei jotain vuotoja tms. tule ennen julkaisua, joten näen keskustelun emolevyistä yms. varsin olennaisena.
Pitäsikö jätkät tuo OT laittaa siihen kuuluvaan threadiin? Emolevyjen saati kiintolevyjen kestävyys ei tähän lankuliin kuulu.
Koitetaan pysyä aiheessa! Jos OT on lähellä itse ydinasiaa ja on pakko puskea tänne, laittakaa ne vaikka spoilerin taake, sillä tympäsee kaivaa OT:n seasta ne vähäiset "asiatekstit".
Taitaa olla ongelmana se, kun uusia uutisia/tietoja aiheesta ei tule niin malttamattomina tulee puhuttua ohi aiheesta. Itsekin kun huomaan, että Ryzen topicciin on tullut uutta tekstiä niin menen heti katsomaan mutta sitten joudunkin pettymään kun mitään uutta asiaan liittyvää ei ollutkaan.
Jos joku haluaa paljon internet-pisteitä, niin tähän väliin lienisi tilausta megapostaukselle, joka koostaa napakasti kaiken tähän mennessä tiedetyn eri artikkeleista, haastatteluista yms. mahdollisimman neutraalissa sävyssä, linkittäen tiedonlähteisiin.
Heitän vain idean ilmoille, koska minulla ei juuri nyt ole tarvetta internet-pisteille 🙂
Vähän alkaa olla ihmeellistä ettei julkaisupäivää ole vieläkään virallisesti kuulutettu?
Toivottavasti tulisi piakkoin lisää tietoa, kova into olisi päivitellä 4670k parempaan & ryzen 6c/12t tai 8c/16t voisi olla seuraavana, kunhan amd ei vain ns.ylihinnoittele noita
En tiedä onko pitkäänkin ollut mutta näkyi geizhalsissa olevan jo AM4 kantaan apuja pitkä liuta. Toimituspäivät ei tiedossa.
Näillähän ei ole Ryzenin kanssa mitään muuta tekemistä, kuin sama socket. Arkkitehtuurisesti ihan eri asia.
Pelkään vähän että 8c/16t tulee maksamaan vähintään sen 700e+ suomessa, ellei jopa yli 800e.
Olisi mielenkiintosta tietää kumpi on parempi 6c/12t vai pelkkä 8c ilman smt:a, näkee sitten joskus.
Hatusta tempaisten veikkaan että ainakin pelikäytössä se 8c ilman SMT:tä kun vaikka peli tukisi hyvin useita ytimiä on erittäin epätodennäkäistä että se tarvisi yli kahdeksaa ja noin jää vielä se SMT vaihtelu owerhead pois.
Mutta pikkasen epäilen että pelkkä 6c tai 8c malli Ryzenistä ei ole kovin todennäköinen, kun riittävä sellaisten ytimien määrä jotka olisi rikki niin että niistä kannattaisi tehdä vain tuolllaisia malleja on pieni.
Jos itse päädyn ostamaan 8c/16t Ryzenin harkisen että josko pelikäytössä sen SMT kytkisi pois päältä kun se voisi antaa pienen lisähyödyn.
Jos maksaa, niin joku Intelin 6 ydin rossu on paljon parempi vaihtoehto. Niitä saa jo ulkomailta lähempää 400 €. Tupla hinta kahdesta lisäytimestä ei oikein innosta.
No on niillä siinämielesssä että jos joku on jo päättänyt hankkia Ryzenin mutta tarvii uuden koneen tässä välissä niin yksi vakavastiotettava vaihtoehto on ostaa AM4 emo ja joku tollainen Apu nyt ja vaihtaa siihen se Ryzen tilalle sitten kun se on saatavissa.
Muttakun niitä AM4 levyjä ei mistään saa…
Tiedän. Lähinnä että enteilee(köhän) emojen tuloa, josta jo vähän sivuuttinkin. Toki kaikki offtopikki ja spekulointi on aamiaistuotemaisesti kiellettyä jne.
Ja tämä:
Cryorig näyttäs tarjoavan AM4-kitin jäähyjen omistajille.
CRYORIG | Research Idea Gear
Lipsautetaan nyt vähän etukäteen, mutta kaikki AM4 emolevyt eivät tarvitse uutta kiinnityskittiä aftermarket jäähyille. Valmistajariippuvainen juttu 😉
Voitko @The Stilt lipsauttaa vielä vähän lisää liittyen noihin AM4 emoihin. Käykö niihin kuitenkin myös uudet AM4 kiinnikkeet jos tarve vaatii, vai mennäänkö pelkästään vanhoilla?
Molemmat.
Cooler masterilla on aika monessa tuki valmiina.
Tuo siksi, koska nuo coolerit kiinnitetään am kannan kynsiin. Niihin kiinnitettävät am3 coolerit sopii am4 kantaan.
Biostar listaa X370 Itx-lankun speksit (vähän muutakin, mutta nuo itx piirisarjat muistaakseni oli jonkinlainen huolenaihe joillekin).
BIOSTAR Launch 2nd Gen RACING Motherboards Event | ZoLKoRn.CoM
Ei kyllä itselle sattunut silmään mitään muuta kuin ATX ja mATX emoja :confused:
Jelpitääs :comp:
Informaatioarvo tuossa on aika maksimit.
Tai no on, jos jollekkin tulee yllätyksenä että muisti ja PCI-E paikoista joutuu karsimaan :kahvi:
Informaatio oli, eträ sillä x370 sarjalla niitä lankkuja yleensäkin tulee ja on mahdollista tehdä. Siitä oli täällä joillakin huolta, että tulisi vain x300 itx lautoja.
Eikös itx standardi tue vain yhte pci-e paikkaa? vai oliko se m-itx.
Thermalrightilta AM4-kittejä
THERMALRIGHT® AMD AM4 CPU Mount Upgrade – Thermalright
Onko kenelläkään tietoa koska näistä aletaan julkasta testituloksia?
Käsittääkseni virallisen julkaisun aikoihin näitä alkaa tulemaan, siis virallisia tuloksia. Eli sitä odottaessa…
Onhan noita demoja muutamia mutta ne jättävät melkoisesti tulkinnan varaa.
Riippuu siitä miten todenmukaisia tuloksia haluat. Huhusivustot ja koulumestari ovat tienneet "varmoja" tuloksia jo kuukausia. Loput joutuvat odottamaan sitä, että AMD sen julkaisee arvion mukaan ensi kuussa. Virallista julkaisupäivää ei käsittääkseni ole vielä edes ilmoitettu AMD:n toimesta
Ei saa vielä ilmeisesti julkaista mitään nda:n takia tosin mahtaakohan kellään olla vielä "testissäkään" lankkua+prossua?:think:
Olisiki kyllä hieno homma jos @The Stilt olisi syystä päivittänyt avatarinsa
^^Samaa kattelin ja pohin. :think:
No voihan hitto, tässä kolmatta viikkoa jo ilman konetta. Alkaa pikkuhiljaa olemaan hankala vastustaa kiusausta laittaa tilaukseen vähän osia..
osta joku halpa kikkare alkuun ja sitte vasta vähä parempaa myllyä ku saadaan (toivottavasti) hintoja alas :cigar:
Eikös nämä ole 95W prossuja vielä eli vähän huonompikin cooleri käy?.Suomeksi siis mitään "200W" coolereita ei edes tarvitse ostella.
Noissa on automaattinen kellotus ja siitä sai sen kuvan,että mitä parempi jäähdytys,sen ylemmäs kelloissa mennään.
Jos se tosiaan on näin vetäisin itse sille puolen maitopurkin kokoisen tehojäähyn ja katsoisin paljonko se ilmalla oikeasti kulkee.
Toi ITX paremmilla X-sarjan piireillä heti alkuun myyntiin kuulostaa kyllä vahvasti siltä että vaihtuu kokoonpano uuteen.. mutta yhä testejä odotellessa, onneksi vanha vielä toimii.. 🙂
Ei tuota kannata ihan noin kirjaimellisesti ottaa. Itse luulen edelleen että tuo automaaginen ylikellotus nostaa enintään rajaan x asti, vaikka sulla olisi nestemäistä typpeä jäähdyttäjänä. Veikkaisin että raja on jokin sellainen jonka saavuttaa jollakin vakiosirkkeliä paremmalla jäähyllä mutta rajan saavuttamiseen ei tarvita typpeä. 🙂 Vai…eikö sarkasmitutkani toiminutkaan?
Olettaisin kyseessä käytännössä olevan virranmittauksen perusteella tehtävä kellotus. Joku viisaampi saa sanoa miten asia on, mutta olen käsittänyt korkeamman lämpötilan käytännössä vaikuttavan nostavasti myös virrankulutukseen. Paremmalla jäähyllä siis on jonkin verran enemmän pelivaraa, TDP:tä tuskin sillä saa rikottua kuten manuaalisella kellotuksella.
Huhupaja arvelee, että Ryzenin huippumalli saattaisi maksaa jopa 720 dollaria: AMD Ryzen Processors May Not Include 6 Core Variants, Up To $700 US Pricing
Saispa tuon sr3 4c/8t tuohon n.+/- 100 hintaluokkaan ja sitten ton sr5 8c/t johonki 200-300e luokkaan niin olisin ainakin itse äärimmäisen tyytyväinen :cigar:
Noilla huhuhinnoilla jää ainakin minulta vielä kone päivittämättä. Hintaan nähden ei tule tarpeeksi tehonlisäystä yli neljä vuotta vanhaan koneeseen. Hinnassa kipuraja on 500€ ja suorituskyky sekä coret täytyy vähintään tuplaantua (eli 8c/16t), ennen kuin lähtee omat osat vaihtoon. Toki oikeat testit täytyy odottaa ensin.
Itsellä kun on hallittavana oma i5-4670k, puolison i5-3570, poikien koneet joista löytyy FX-4300, AE pentium ja joku i7 pakettikone jonka puolison veli anto meille ku kasasin sille uuden koneen on paljon helpompi hypätä päivittämään yhtä konetta kun oli tilanne mikä tahansa niin serrit pysyy perheessä. Tällä hetkellähän seuraava päiviys on oman konee kellottelu ja sama tuolle AE:lle ainakin. Mitenhän tuon 4300:n kellotus onnistuu?
TL: DR Ei tarvi olla kummonen päivitys että se mulle kannattaa kun joku perheessä saa mun vanhat osat omaan koneeseen ja pääsee Wanhasta raudasta eroon sillon.
Omasta mielestä AMD:n kellotus on paljon helpompaa kuin inttelin joten tietysti lankusta riippuen pitäis olla melko straight forward tuon Fx:n kellotus
:kahvi:
Edit:nää kellotus hommat ei kuulu tosin tähän threadiin eli tän mun saa siirtää pois oikeelle threadille 😀
Juu tuo on aikapaljon kun pitää huomioidan että sen lisäksi tarvii vielä uuden emon ja suurellatodennäköisyydellä myös muistit (suurin osa pivittäjistä käyttää kumminkin tällähetkellä DDR3 muisteja) ja prossujäähyn eli koko päivitykselle tulee helposti hintaa 1200€ tai selvästi enempi.
Jos se prossu olisi sen 500€ niin sopivilla muilla komponenttivalinnoilla päivitys voisi jäädä alle sen 1000€ rajan joka tekisi siitä paljon edullisemman näköisen (tuon rajan tavoittelussa voisi joutua luopumaan emon kellotusominaisuuksista).
Jos AMD ei saa hinnoitteluaan toteutettua niin, että 4c/8t / 6c/12t + emo + muistit = 600€ tai alle, niin uskoisin että jää 80% käyttäjistä päivittämättä/vaihtamatta… (300€ prossu, 200€ emo ja 100€ muistit)
Kuitenkin yli 4 ytimen prossun hyöty on käsittääkseni edelleen kyseenalainen varsinkin pelikäytössä?
Emolevyjen hinnoistakaan kun ei ole vielä tietoa, mutta tuskin menee kauheasti metsään jos olettaa hyvän emon maksavan sen 180-200€.
Itse veikkaisin emojen olevan ainakin intelin vastaavia halvempia, kun piirejä emolle ei tarvi niin paljoa kun prossu hoitaa suurimman osan asioista. Tämä toki vain teoria, kun osaavathan nuo emovalmistajat silti varmasti rahaa niistä pyytää vaikka halvempia olisivatkin valmistaa.