
AMD kertoi viime viikolla medialle lisää yksityiskohtia uudesta Zen-koodinimellisestä x86-arkkitehtuuristaan ja ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä eli tammi-maaliskuussa virallisesti julkaistavasta Summit Ridge -koodinimellisestä työpöytäprosessorista. io-tech.fi vieraili San Franciscon kupeessa järjestetyssä AMD Tech Summit -tapahtumassa ottamassa omin käsin ensituntumat uutuusprosessorista.
Uusi kilpailukykyinen x86-arkkitehtuuri on ollut valtava neljän vuoden projekti AMD:lta ja projektin parissa on työskennellyt samanaikaisesti parhaimmillaan 300 insinööriä. Toimitusjohtaja Lisa Sun mukaan yrityksen oli pakko kehittää suorituskykyinen arkkitehtuuri, jotta sen heterogeeniseen laskentaan eli prosessori- ja grafiikkaytimien yhdistämiseen nojautuva strategia onnistuu kääntämään yrityksen kurssin voitolliseksi seuraavan viiden vuoden aikana.
Suurin uutinen on, että AMD:n Summit Ridge -koodinimellisen työpöytäprosessorin virallinen nimi tulee olemaan Ryzen. Huhut nimen ympärillä alkoivat liikkua hiljattain, kun netissä paljastui yrityksen hakeneen 28. heinäkuuta Ryzen-tavaramerkkiä. Vaihtoehtoiseksi kirjoitusasuksi hakemukseen on merkitty ”Risen”. Ryzen on uutuusprosessoreiden brändinimi ja lopullisessa tuotenimessä on todennäköisesti lisäksi mukana tunniste ja mallinumero. AMD tulee käyttämään Ryzen-nimeä työpöytäprosessoreissaan ainakin seuraavan viiden vuoden ajan.
AMD on toistaiseksi kertonut yksityiskohtia vain 8-ytimisestä ja 16 säiettä tukevasta prosessorista, mutta kun aika koittaa, markkinoille julkaistaan todennäköisesti myös 4- ja 6-ytimisiä Ryzen-prosessoreita. Suorituskykyisin 8-ytiminen malli toimii 3,4 GHz:n perustaajuudella, mutta rasituksessa Boost-ominaisuus tulee nostamaan ytimien kellotaajuuden korkeammalle. AMD ei ole toistaiseksi paljastanut, kuinka korkealle se aikoo Boost-kellotaajuuden virittää.
Välimuistihierarkia on uudistettu Zenissä täysin ja 8-ytimisessä Ryzenissä sitä on yhteensä 20 megatavua, josta L3-välimuistia on 16 megatavua ja L2-välimuistia neljä megatavua. L3-välimuisti on jaettu kahdeksi kahdeksan megatavun lohkoksi, joihin kumpaankin on yhteydessä neljä ydintä. Jokaisella ytimellä on oma 512 kilotavun L2-välimuisti.
Päivitys: Lisa Su kertoi tiistaina järjestetyssä New Horizon -livestreamissa, että Globalfoundersin 14 nanometrin FinFet-prosessilla valmistettavan 8-ytimisen Ryzen-prosessorin TDP-arvo on 95 wattia.
AMD SenseMI -tekniikka
”SenseMI, a set of sensing and adapting technologies, including an artificial network inside every “Zen” processor to anticipate future decision, preload instructions, and choose the best path through the CPU”
Uusien teknisten yksityiskohtien lisäksi AMD esitteli SenseMI-tekniikan, joka käsittää joukon prosessorin suorituskykyyn ja toimintaan liittyviä ominaisuuksia. Vähemmän yllättäen jokaisella SenseMI-tekniikan ominaisuudella on oma markkinointinimensä, joten uusista termeistä ei tule olemaan pulaa.
Virransäästöstä on vastuussa Pure Power -ominaisuus, joka tarkkailee prosessorin lämpötilaa, kellotaajuutta ja käyttöjännitettä. Jos mahdollista, Pure Power optimoi reaaliajassa prosessorin parametrejä alhaisemman virrankulutuksen saavuttamiseksi ylläpitäen tarvittavan suorituskyvyn.
Precision Boost on AMD:n uusi markkinointinimi perinteiselle Turbo-ominaisuudelle ja kellotaajuutta pystytään säätämään rasituksessa huomattavasti aiempaa tarkemmin. Precision Boost toimii rinnakkain Pure Power -ominaisuuden kanssa eli lämpötila, kellotaajuus ja käyttöjännite ovat jatkuvasti tarkkailtavana. Tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan prosessorin kellotaajuutta voidaan säätää 25 MHz:n askelin tuhat kertaa sekunnissa, kun perinteisesti prosessoreissa Turbo-tasot ovat olleet minimissään 100 MHz:n välein.
Extended Frequency Range eli XFR mahdollistaa prosessorin kellotaajuuden nostamisen automaattisesti yli maksimiksi määritellyn Precision Boost -taajuuden, jos prosessorin jäähdytys on kunnossa ja lämpötila riittävän alhainen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kellotaajuus skaalautuu korkeammalle, mitä parempaa jäähdytystä prosessorilla käytetään. Esimerkkigraafissa punainen viiva eli Precision Boost -maksimitaajuus on asetettu neljännelle tasolle, joka voidaan tulkita 4 GHz:ksi. XFR:n avulla ja hyvällä jäähdytyksellä kellotaajuus nousee graafissa hetkellisesti 4,5 GHz:iin.
AMD Ryzen vs Intel Core i7-6900K
AMD tarjoili median edustajille tuoreen katsauksen Zenin suorituskykyyn ja demossa vastakkain olivat 3,4 GHz:n kellotaajuudella toiminut Ryzen-prosessori ja Intelin vakiona toiminut Broadwell-E-koodinimellinen Core i7-6900K -prosessori. AMD:n Ryzen-prosessorissa ei ollut vielä Precision Boost -ominaisuus käytössä, vaan se toimi 3,4 GHz:n perustaajuudella. Intelin 6900K toimii vakiona 3,2 GHz:n perustaajuudella, mutta rasituksessa 3,7 GHz:n Turbo-taajuudella.
Molemmat prosessorit ovat 8-ytimisiä ja kykenevät käsittelemään samanaikaisesti 16 säiettä. AMD ei ole paljastanut 8-ytimisen Ryzenin TDP-arvoa, mutta Core i7-6900K:lla se on 140 wattia. Intelin Core i7-6900K julkaistiin toukokuun lopulla ja sen hintataso Suomessa on tällä hetkellä alkaen 1150 euroa.
Ensimmäisenä ajettiin Handbrake-testi ja videon enkoodaus, jossa kokonaislukuyksiköt pääsevät tositoimiin. Ryzen-kokoonpano oli Handbrake-testissä noin 3-4 sekuntia suorituskykyisempi kuin Core i7-6900K-kokoonpano. Tehonkulutusmittauksissa Blender-renderöintiohjelmistolla mallinnettiin 3D-grafiikkaa ja Ryzen -kokoonpanolla tehonkulutus oli rasituksessa noin 5 wattia alhaisempi kuin 6900K-kokoonpanolla.
Lisa Su kertoi testien lopuksi, että Ryzeniä viilataan vielä kohti julkaisua ja suorituskyky paranee ainakin vielä, kun Precision Boost -ominaisuus kytketään käyttöön. Kannattaa kuitenkin huomioida, että lopullisia johtopäätöksiä AMD:n omista testeistä ei kannata vetää, vaan odottaa puoleettomia testejä. io-tech.fi tulee testaamaan ja ylikellottamaan Ryzen-prosessorin heti julkaisun yhteydessä, joten pysykää kanavalla.
AM4-emolevyt
Ryzen-prosessoreissa on 1331 liitäntäpinniä ja ne sopivat uuteen AM4-prosessorikantaan, joka on käytössä myös Bristol Ridge -koodinimellisissä 7. sukupolven APU-piireissä. Muistiohjain tukee DDR4-muisteja ja PCI Express -ohjain 3.0 -standardia.
Emolevyvalmistajilta on ensi vuonna luvassa runsaasti AM4-kantaisia emolevyjä, jotka pohjautuvat uuteen X370-piirisarjaan. Tuettuna ovat kaikki nykypäivän ominaisuudet, kuten USB 3.1 (Gen 2), M.2-formaatin SSD-asemat, NVMe-protokolla ja SATA Express -liitäntä.
Pystyy varmasti jos et kellota. Jos kellotat niin sitten voi tarvia lisää.
2500k @ 4.5GHz ja GTX1080 ja powerina Corsair CX500W.
Ja tuo FX8350 @ 4.5GH vie varmaan 250W 😀
Riittää, 1070 vie vähemmän virtaa kuin 280 ja Ryzen vie huomattavasti vähemmän kuin kellotettu FX8350
550W on niin tehokas että pitäisi riittää ihan helposti. Itsellä toinen poweri laadukas 380W ja sitäkään ei helposti kyykkyyn saa. Apuvirtaa oli varalta crossfire näyttiksille kun vanha c2d prossu oli kellotettu 5GHz kelloille ja näyttikset oli myös kellotettu. Apuvirrasta oli pieni apu, mutta melko hyvin riitti 380W seasonic S12.
Eli ei tarvitse vaihtaa noinkin järeää virtalähdettä 🙂
Tosiaan tuo amd prossu ja näyttis taitaa olla oikeita "kiukaita". mutta 1070 ja ryzen on jo kokonaan eri juttu.
Kerro toki lisää 😉 Eikö pidä väylällä kuitenkin nostaa kun mennään yli 3200?
Hmm… 3400Mhz tais olla eilen San franciscossa?
–
Niin jos väylä on 120 eikä 100. Voi olla että sekin ehtinyt mennä ohi 😮 Mutta Veikkaisin että muistit saa kulkemaan hyvällä emolevyllä 3800+.
Uutta peli benchmarkkia vuotanut. Pitäisi olla virallinen (amd:n tekemä?).
Pelisuorituskyky näyttäisi olevan hyvä, mutta siitä huolimatta ryzen 1700x häviää näissä testeissä 6800K:lle ja ryzen 7 1700 häviää 7700K:lle.
"The first official AMD Ryzen gaming performance"
AMD Ryzen 7 1700X and 1700 Official Gaming Performance Benchmarks Leaked
Aijaijai. Vähän yli vuorokausi enää niin saadaan kovaa faktaa pöytään. Enpä muista milloin olisin ollut näin innoissani uudesta raudasta. 😆
Tuolla ne hehkuttaa jo sitä kun Uudessa-Seelannissa NDA raukeaa ~ 50 minuutin päästä. Tohon yllä olevan linkin alla olevaan ketjuun on jo tullut kaikenlaista.
Miten tuossa on muka Battlefield 4 DX12?
Eihän BF4:ssä ole kuin DX11 ja Mantle tuki?
Mites se NDA muka nyt jo raukeaa Uudessa-Seelannissa? :bored:
Eikö se ollut 2.3.2017 kun raukeaa? Eli huomenna ja aikavyöhyke kun eri, niin kohta ollaan Uudessa-Seelannissa jo huomisen puolella.
NDA kyllä minusta lukitaan yhdelle aikavyöhykkeelle. Eli jos suomessa iltapäivällä niin pitäis olla samaan aikaan keskellä yötä uudessa seelannissa.
Näinhän se näyttäisi olevan että joku jenkkilän aika siihen on isketty.
Hyvältähän nuo tulokset näyttää 1700X vs 6800K. Jospa vaikka pudottaisivat tämän myötä tuon 6800K:n hintaa jonnekin kolmeen sataan /löytyisi käytettynä niin voisin hommata sellaisen muiden ylimääräisten X99-osien kaveriksi. Tekisi mieli tosiaan Ryzeniä kokeilla mutta kun kaapissa olisi noita X99-osiakin joista näyttää löytyvän enemmän ominaisuuksia kuin AMD:stä.
Hyvin monesti tuo NDA on sidottu johonkin tiettyyn aikavyöhykkeeseen, joten yleensä NDA raukeaa kaikkialla samaan aikaan.
Järki käteen, NDA raukeaa tiettynä hetkenä joka voi vaikka aamulla jenkeissä ja illalla euroopassa. Eli vaikka joku tietty aika UTC:nä.
EDIT: muut ehtivät ensin.
Muistaisin jonkun maininneen jotta 2.3.2017 klo 17 Suomen aikavyöhykkeeseen sovitettuna aikana.
Ihan parasta tää kiima kerta toisensa jälkeen kun jotain uutta luvassa. :cigar:
Aivan kuin sillä olisi mitään merkitystä montako tuntia/päivää sinne tänne. Tulee kun tulee ja shopataan kun innokkaimmat beta-testaajat ilmoitelleet mitä ei ainakaan kannata ostaa.
Ainut mitä oikeastaan odotan, on se että tuleeko Asrockilta tuota OC/OCM lankkua.
Juurikin näin. 2.3.2017 klo.17:00
AMD has Ryzen!
Onks kukaan nähnyt huhuja että tulisko riiseniä myös läppäreihin ja mil aikataulul? 8C rytsölä 1070 pascalin kans läppäris ni jo pyörii autocadi.
Zen pohjaisia piirejä läppäreille tulee varmasti, mutta aikataulusta ei ainakaan minulla ole tietoa.
Taas uusi benchmark vuoto. Tällä kertaa B350 emolevyllä ja engineering sample prossulla.
Näissä testeissä pelisuorituskyky jättää hieman toivomisen varaa.
AMD Ryzen 7 1700X review leaks out | VideoCardz.com
Ota tuo suolan kanssa. Engineering sample ja muisti on CPU-Z mukaan tosi hidasta (ei näytä kulkevan 3200 nopeudella jolla pitäisi eli lankku ei taida venyä muistin suhteen kovin ylös).
Juu ei näytä ihan olevan linjassa muiden vuotojen kanssa. H-hetki lähestyy!
Palkit eivät jostain syystä kaikissa testeissä ala nollasta.
Yllä mainitut asiat ja lisäksi 1080p resolla erot 0-12% 7700k:n hyväksi. Jos erot huonosti säikeistyvissä peleissäkin jää noin pieneksi 7700k:ta vastaan, niin kyllä omasta mielestäni ryzen on sillon ylittänyt, ei alittanut odotukset. Kun ottaa huomioon vielä sen, että myös kellotaajuus on oletettavasti tuossakin vuodossa ~10-20% 7700k:n hyväksi, niin en ymmärrä mitä toivomisen varaa tuo ero voisi jättää?
Tuleekohan noita verkkiksen kiskaan noudettavaksi klo 24-> 😀
Tässä alkaa olemaan odotetunlaiset tulokset, eli alhaisten kellojen ja hieman heikomman IPC:n/muistien takia jäädään pelikäytössä Kaby Laken jalkoihin. Tosin huomenna saadaan viimein tällekin arvailulle vahvistus.:tup:
Pakko se on vaan mennä nukkumaan. Pitää olla virkeä töissä että myös ajoissa tauolla lukemassa artikkelianne 😀
Kaby Laken? Neljässä pelitestissä viidestä jäi 4770K Haswellinkin jalkoihin. Jos tuo on koko totuus niin hohhoijaa. Onko AMD jälleen luonut hypeä pelkästään tarkkaan valikoiduilla tuloksilla. Eli jos harrastaa benchmarkkien ajamista, osta Ryzen :rofl:
No ei nyt revitellä asialla. Jospa tuo olikin feikki…
Kyllähän noi voi ihan oikeita ollakin. Muistit on kyllä hitaat, tiedä sitten paljon jarruttavat.
Hmm mikä toi kiivaan klikkailun ääni on joka kuuluu tänne asti?
Aivan, siellä perutaan kovasti rytsölätilauksia ja punainen joutuu tekemään hinnanleikkauksia, jotta jo toimitetut tuhnut eivät mätänisi myyjien varastoihin. :rofl:
No 1080p resolla eroa sen 1-2fps (bioshock poislukien), ja jos on varaa ostaa yli 300e prosessori niin en usko että niitä pelejä millään 720p resolla ajetaan.
..ja tämä olikin se resoluutio, jossa kaikissa testeissä (5/5) i7-4770K pärjäsi paremmin :comp:
@Sampsa voisi tulla kertomaan onko Ryzeni hehkutusten arvoinen vai ajoiko laiva karille :cigar2:
Eikös Sampsa jossain ketjussa sanonu että "on jytky" kun ryzenin jytkyttelystä oli kysymys:D
Niin ainakin muistan lukeneeni (mutta niin monesta ketjusta pitäis kaivella etten edes yritä etsiä:rofl: ).
Ihan hyvältä minusta vaikuttaa. Tuon testin pelit ovat aika vanhoja (tasaisemmin suoriutuva GTA V on tuorein), eikä varmaan säikeisty yhtä hyvin kuin useimmat nykyisistä. Kaikissa muissa kuin GTA saavutetaan reilusti yli 100fps avg, joten käytännön erot ovat muutenkin huomaamattomia. Lisäksi näkee että Bioshockissa muistit jarruttavat todella pahasti, koska +17% ylikellottamisesta tulee vain +2,6% hyötyä, vaikka muutenkin suorituskyky on epätavallisen heikkoa. Mikäli saman hintaluokan 6-8 ytimiset eivät jää merkittävästi jalkoihin raskaissa peleissä, niin ei minusta enää paljoa kannata katsoa 4-ytimisiin päin, jos yhtään käyttää hyötyohjelmia koneellaan.
Nyt kun sanoit niin kuulostaa etäisesti tutulta. Jayztwocents kiroili kun AMD oli viime tingassa lähetellyt jotain uusia ohjeita ja nyt joutuu tekemään testit uusiksi. Onkohan sampsalla sama juttu meneillään?
En nyt vielä heittäisi kirvestä kaivoon. Nykypelit ei varmaan ole kovin hyvin optimoituja tuolle ydin/säiemäärälle ja aika marginaalista tuo kehitys on Sandy Bridgestä Kaby Lakeenkin ollut.
Googlellahan tuo löytyikin hakusanoilla iotech sampsa on jytky :cigar2:
Näkökulma: Mistä AMD:n Ryzen-hypejunassa on kysymys?
AMD:n vuodettuja pressiliuskoja
Tomas.pdf
Mihinkäs aikaan NDA raukeaa, 16:00?
Baby Due Date Countdown
:kahvi:
Okei, itse löysin pari laskuria joissa oli 16:00. Noh iltapäivällä kuitenkin.
:comp: :kahvi: :beye: :dead:
Harvinaisen selkeästi kerrottu tarina hymiöillä :tup:
NDA lähestyy loppusuoraa joten tässä vaiheessa voinee jo heittää omaa arvailua kaikkien leakkien perusteella tuon kiven suorituskyvystä. Clock-to-clock single threadissa tulee häviämään sen pari prossaa Broadwellille, vastaavasti tulee voittaamaan multi-threadissa koska Ryzenissä on enemmän rautaa SMT:lle vs Broadwell.
Pelisuorituskyky vs Kaby on vielä arvoitus mutta uskon että Kaby tulee voittamaan tuon noin 5-10% erolla jo pelkästään sen huomattavasti korkeamman turbon avulla, ellei peli tue korkeampaa säemäärää. 11h päästä nähdään kuinka väärässä oltiin.
AMD Ryzen 7 1700X Buyer Gets Early Delivery, Benchmarks It & Publishes The Results
Huh? Engineering sample prosessorina (kukaan ei voi sanoa paljonko se eroaa myyntimallista) ja lankku ei näytä kestävän edes kohtuullisia muistikelloja. Ottaisin suolan kera nuo tulokset.