Vaikka kiinalainen OnePlus ei olekaan markkinaosuuksien puolesta merkittävä haastaja Applen ja Samsungin kaltaisille matkapuhelinjäteille, on se onnistunut keräämään muutaman viime vuoden ajan merkittävää kiinnostusta älypuhelinjulkaisuillaan.
OnePlussan valttikorttina on ollut laitteen ominaisuuksiin nähden suorastaan huippuhalpa hinta. Suomalaiset ovat olleet siltä osin etuoikeutettuja, että OnePlussan puhelimet ovat olleet saatavilla Elisan kautta jo runsaan vuoden ajan, kun muu maailma on joutunut edelleen tilaamaan OnePlussansa netistä valmistajan verkkokaupasta.
Varsinainen testiartikkeli on luvassa io-techissä heinäkuun alkupuoliskolla, kunhan olemme ehtineet testaaman laitetta huolellisesti käytännön olosuhteissa.
OnePlus 5:n ulkoinen ensivaikutelma on hieman hämmentävä. Etenkin kulmien muodot ovat pyöristyneet jonkin verran edeltäjämallista, mutta etukuoren yleisilme on varsin samankaltainen OnePlus 3:n kanssa. Näyttölasi on reunoilta kevyesti pyöristetty ja sitä kiertää kapea muovilista. Kokonaisvaikutelma on hillityn tyylikäs.
OnePlus 5:n takakuori on edeltäjämallin tapaan alumiinia ja se on saanut mattapintaisen viimeistelyn, joka on edullisemmassa versiossa tummanharmaa ja kalliimmassa versiossa musta. Takakuori on sivusuunnassa valtaosin tasainen, mutta kaartuu jyrkentyvästi reunoja kohti. Kaari päättyy kulmaan, joka tuo mukavaa otetta käsituntumaan.
Takakuoren yhdennäköisyys iPhone 7 Plussan kanssa menee jo hieman överiksi. Kokemattomampi ei pysty erottamaan laitteita toisistaan muun kuin logon avulla. Yritys tuli kahden ensimmäisen sukupolven mallinsa kanssa tutuksi persoonalliseta ja pitävästä ”sandstone”-takakuoresta, joten on harmi, että muotoilussa on luovuttu persoonallisesta otteesta kokonaan. Pari päivää sitten julkaistu prototyyppikuva paljastaa, että persoonallisempiakin vaihtoehtoja olisi ollut tarjolla.
Onneksi käsituntuman osalta laite ei tunnu iPhonelta, sillä kyljet on muotoiltu suipommin ja niihin on koneistettu myös terävähkö kulma. Kädessä OnePlus 5 tuntuu kuin mikä tahansa usemman satasen kalliimpi high-end-puhelin – laadukkaalta ja tukevarakenteiselta. Edeltäjämalli OnePlus 3T:hen nähden uutuus tuntuu selvästi ohuemmalta ja sulavammalta, joka antaa vaikutelman todellista enemmän pienentyneestä koosta. Aiempaa pyöristetympien muotojen ansiosta käsituntuma on entistä lempeämpi, mutta toisaalta puhelin tuntuu kädessä ehkäpä hieman liukkaammalta.
OnePlus on pitänyt viitosen näyttökoon tutussa 5,5-tuumassa ja myös näytön tarkkuus on pidetty 1080 x 1920 pikselissä, vaikka huhut aavistelivatkin kasvanutta QHD-tarkkuutta. Näyttöpaneeli perustuu edelleen AMOLED-tekniikkaan ja se tukee DCI-P3-väriavaruutta. OnePlussan Juha Rytkösen mukaan näyttötarkkuuden kasvattamiselle ei nähty todellista tarvetta, eikä myöskään käyttäjiltä tullut juurikaan painostusta sen suhteen. OnePlus on kiinnittänyt edeltäjämallin saaman kritiikin myötä erityishuomiota näytön kalibrointiin ja asetuksista löytyykin vaihtoehdot sRGB- ja DCI-P3-tiloille sekä käyttäjän itse mukautettavalle vaihtoehdolle.
OnePlus 5:n alapäätyyn on sijoitettu kaikki laitteen keskeiset liitännät. USB-liitäntä on Type-C-mallia, mutta tukee harmillisesti vain 2.0-siirtonopeutta. Sen vierestä löytyy sentään edelleen perinteinen 3,5 mm ääniliitäntä. Toiseen reunaan sijoitettu kaiutin on mono-mallia. Näytön alapuolelle sijoitettu sormejälkitunnistin toimii samalla kotinäppäimenä ja on toteutukseltaan hyvin samankaltainen edeltäjämallin kanssa.
Rautapuolelle OnePlus 5:een on pakattu tuttuun tapaan parasta mahdollista, eli Qualcommin uusin Snapdragon 835 –huippupiiri, malliversiosta riipuen 6 tai 8 gigatavua RAM-muistia sekä 64 tai 128 Gt UFS 2.1 -tallennustilaa. Valitettavasti muistikorttipaikka puutuu edelleen ominaisuuslistalta.
OnePlus 5:n sisäinen akku on kapasiteetiltaan 3300 mAh, eli 100 mAh vähemmän kuin OnePlus 3T:ssä. Siitä huolimatta yritys lupaa akunkeston parantuneen 20 %:lla. Laite tukee edelleen huippunopeaa Dash Charge –pikalatausta, jonka etuna on laturiin sijoitettu elektroniikka sekä muuttumattomana pysyvä latausnopeus, vaikka puhelin olisi käytössä.
OnePlus mainitsee viitosen yhdeksi keskeisimmistä ominaisuuksista uuden kaksoiskameran, joka on sijoitettu vähän turhankin tutun oloisesti takakuoren ylänurkkaan. Toinen kameroista käyttää Sonyn 16 megapikselin IMX398-kuvakennoa ja sen parina on valovoimainen f1.7 laajakulmaobjektiivi. Toinen kameroista käyttää Sonyn 20 megapikselin IMX350-kennoa ja sen parina on häviöttömän 2x zoomin mahdollistava f2.6 teleobjektiivi.
Kamera tukee myös 4K-videokuvausta, jonka yhteydessä on käytössä elektroninen kuvanvakautus.
Laitteen etukamera on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä (Sony IMX371) ja sen kiinteästi tarkennettu objektiivi on aukkosuhteeltaan f2.0.
Ensikokeilujen perusteella OnePlus 5:n kamerasovellus on helppokäyttöinen ja toimii sujuvasti. Ulkoasu on hieman uudistunut OnePlus 3T:n kamerasovellukseen nähden. Vaihto takakameroiden välillä tapahtuu nopeasti ja näppärästi omasta painikkeesta ja näin käytöön saa välittömästi 2x-zoomauksen. Zoomaaminen onnistuu myös 0,1x:n portain kuvaa kahdella sormella nipistämällä. Testasimme myös kaksoiskameraa hyödyntävää syvyystehoste-tilaa, joka vaikutti muutaman testikuvan perusteella tekevän varsin hyvää jälkeä.
Ensituntumien yhteenveto
Ensituntumien perusteella OnePlus 5 vaikuttaa erittäin lupaavalta puhelimelta. Valmistajan tekemät muotoiluvalinnat ovat pieni pettymys, mutta ne eivät loppuviimeksi heikennä itse puhelinta, vaan lähinnä tekevät pienen lommon OnePlussan imagoon. Kilpailijoihin nähden hinta on edelleen erittäin kilpailukykyinen, vaikka sitä onkin nostettu edeltäjämalleihin nähden. Kuitenkin vasta tarkempien käyttökokemusten sekä kameran kuvanlaadun ja akunkeston tarkemman analysoinnin jälkeen osaamme antaa lopullisen arvion siitä, kuinka lähelle täydellisyyttä OnePlus on uutuudellaan päässyt.
OnePlus 5:n lähtöhinta on 499 euroa (6 & 64 Gt) ja huippuversiosta (8 & 128 Gt) on pulitettava 559 euroa. Laitteen myynti alkaa Suomessa kesäkuun 27. päivä.
Hyvin kirjoitettu artikkeli ja yhteenveto vastasi aika hyvin omia ajatuksia. Vaikka hintaetu ei enää olekaan niin suuri kuin aiemmin, niin OnePlus 5 vaikuttaa silti hintaisekseen hyvältä kapulalta. Henkilökohtaisesti olisin kaivannut muotoilun puolesta räväkämpää otetta mutta toisaalta suurille massoille nykyinen muotoilu voi olla tutumpi.
OnePlus ei kuitenkaan ole enää mikään aivan pieni tekijä markkinoilla ja kasvua haetaan varmasti lisää. Elisan listoilla OnePlus 3 oli vuoden 2016 toiseksi myydyin puhelin ja OP3T oli sijalla 14. (vaikka tuli myyntiin marraskuun lopussa). Yritysasiakkaiden listalla OP3 ja OP3T olivat sijalla 10. Myös maailmalla OnePlus on myynyt käsittääkseni ihan hyvin. Vuoden 2016 lopussa OnePlus 3 oli Intian Amazonin 13. myydyin ja Briteissä (O2) OP3T on tällä hetkellä viiden myydyimmät Android puhelimen joukossa. Toki OnePlussan myynti keskittyy näihin kauppoihin, kun muualla OnePlussaa ei myydä.
Toivottavasti kasvanut hinta näkyy myös kuluttajille esimerkiksi päivitysten laadussa ja kestossa. Lupaukset täytyy lunastaa, mikäli mielii pysyä kilpailussa mukana. Jatkuvasti ei voida piiloutua pienten resurssien taakse. OnePlus 2:n kohtalo saa luvan jäädä ainoaksi harha-askeleeksi.
Mukava lyhyt esituntuma-artikkeli kahvitaukoon. Odotellessa varsinaista artikkelia :kahvi:
Muotoilu on mukavan yksinkertainen ja "minimalistinen", mistä itse ainakin pidän. Kuitenkin, kuten artikelissakin sanottiin, OnePlussan imagoon tekee pienen lommon kun ovat hakeneet samanlaista muotoilua kuten muut suuret puhelinvalmistajat.
SOTia odotellessa sekä muitakin arvosteluja. Huawei P9:n temppuilun vuoksi OP5 on myös yksi varteenotettava vaihtoehto :think:
Jututin eilen OnePlussan Juha Rytköstä ja en saanut hänestä irti mitään tarkkaa päivitystukilupausta OnePlus 5:n suhteen niin ajallisesti kuin Android-versioidenkaan muodossa. Hän kuitenkin sanoi, että tarkoituksena on hoitaa OnePlus 3 -mallien ja viitosen päivitysasiat kunnialla ja että OP2-farssista ovat ottaneet opikseen. Aika ympäripyöreää siis toisin sanoen.
Tässä vielä nopeesti meikäläisen "kotistudiossa" kuvattu unboksausvideo. Luuri ei ehdi tällä kertaa vierailemaan Porissa, joten tämä korvaa Sampsan "virallisen" unboksauksen.
Näin OP3:n omistaja upgraden puolesta puhuu lähinnä kasvanut muisti, sitä kun ei koskaan voi olla liikaa. Pistän kuitenkin pienen kasan käteistä kiinni sen puolesta että päivittäisessä käytössä 3:n ja 5:n välillä on vaikea huomata minkäälaista eroa. Päätynen siis seuraamaan sivusta ja katsotaan josko 2018 saadaan persoonallisemman näköinen tuote Oneplussan uunista ulos.
Suunnittelin jo vaihtoa tähän vanhasta ja uskollisesta Oneplus Onesta. En taida kuitenkaan vaihtaa kun tuo kotinäppäin on "fyysinen" eikä vain valo kuten tässä nykyisessä.
Muuten varsin pätevän oloinen vehje, ikävästi vaan hinta nousee joka vuosi. (299€ –> 500€)
Kannattaa vaihtaa tuohon. One Plus 1 alkaa olemaan sen verran vanhaa tekniikkaa että se haittaa jopa käyttöä. (mm Ei sisällä ”maaseutu 4G tukea”, Vanha Android versio ellei asenna toista romia jne)
Kiitoksia ”esimakuartikkelista”, varsin laadukasta ja miellyttävää luettavaa jälleen kerran. OP5 vaikuttaa raudaltaan varsin päheältä, mutta jotenkin kovin yllätyksettömältä. Lisäksi hinta alkaa olla kipurajan tuolla puolen. Kuitenkin puhelimen ja varsinkin kameran tarkemmat ominaisuudet kiinnostavat kovasti, joten jään mielenkiinnolla odottamaan varsinaista artikkelia.
Hinta on aika halpa jos ajatellaan että parempi raudan laitto maksaa One Plussalle enemmän kuin edellisten sukupolvien ja lisäksi One Plus firma on kasvanut 1 mallin julkaisun jälkeen aika paljon joten pakko heidän on katetta saatava enemmän jotta puhelinten teko kannattaa.
Suuremmat valmistajat kuten Apple taikka Samsung ottavat helposti jopa 60% katetta heidän lippulaivoistaan jos mietitään paljonko maksaa laitteen komponentit+kokoaminen
Tekivät liian hyvän ensimmäisen mallin. Minulla on Oneplus One, eikä sen vaihtamiseen ole tullut vielä mitään todellista tarvetta. Näin ovat todenneet muutkin tuttuni joilla on sama laite.
Uusittu kamera ja pikalataus kyllä houkuttelisivat. Testit, jos saa toivoa, originaaliflippikotelon kanssa. Silloin ei ole merkitystä takakannen materiaalilla tai värillä, vaan sillä miten puhelin istuu käteen kotelossa.
Itse en tykkää yhtään flippikoteloista ja sellaista ei myöskään toimitettu luurin mukana 🙂 Eli luuri testataan ainakin pääosin tavanomaiseen tyyliin "nakuna".
kirottua!
olisi voinut olla toinen simmipaikka vaihtoehtoisesti muistikortille ja USB-C nopeampi siirtonopeudeltaan…
testiin voisi ottaa huomioon jossain luki että DRM versio on jotenkin vanha ja esim Netflix ei striimaa kun perustarkkuudella ja youtubeen joutuu käsin vaihtamaan tarkkuuden suuremmalle
Mitä nyt nopeasti tuossa testasin, niin YouTube pyörii ainakin suoraan Full HD -tarkkuudella ja Netflixistä en löytänyt mitään tarkkuusvalintaa, mutta kuva näytti ainakin ihan hyvältä ja terävältä OP5:n näytöllä.
Kiitos, hyvä artikkeli näin alkuun ja tuossa tulikin varsin hyvin tiivistettynä kaikki mitä saattoi odottaakin. Pitänee odotella, jos jostain tarjouksesta tämän nappaisi seuraavaksi luuriksi, kunhan täysi artikkeli on tullut ulos. 🙂
Parempi, kun päällä ei oo ku korkeintaan radio..
En tarkoittanut etteikö pitäisi testata ensisijaisesti nakuna. Mutta jos on flippikotelo, niin sitä aika moni käyttää – tai ainakin minä :shy: Tällöin merkitystä ei ole miltä vehes tuntuu nakuna ( sori jos alkaa menemään pervoksi…:vihellys:)
Ilman koteloa ja karkaistusta lasista tehtyä näytönsuojaa minulla ei todennäköisesti olisi enää OPO:a, se tuli 5 metriä korkealta teräsrappusia muutaman pompun kautta betonille 😮 -ehjänä. Tai lähes, näytönsuoja uhrautui, siihen tuli ruhjeita molempiin sivuihin ja murtuma mutta itse näyttö säilyi ja puhelin toimii moitteetta :tup:.
Heheh, totaalinakuilun puolelle menee nyt nämä jutut :rofl:
On totta, että monet käyttäjät suojaavat puhelimensa jonkinlaisella kuorella, mutta nykypäivänä kuorivalikoima on useimmiten niin laaja ja sitä myöten niiden tarjoamat eri tuntumat niin erilaisia, että en näe järkeväksi ottaa puhelinarvostelussa huomioon lisävarusteiden luomaa käyttötuntumaa. Jokainen voi sitten halutessaan valita puhelimeensa mieluiset kuoret ja sitä kautta vaikuttaa käsituntumaan.
Kaksoiskameran zoomauksesta sain sen verran tarkentavaa tietoa, että häviötön zoomaus on kaksinkertainen, mutta kameroiden polttovälien ero 1,6-kertainen. Loput zoomauksesta toteutetaanohjelmallisesti useamman kuvan ja tarkemman kamerakennon avulla. Eräänlainen hybridiratkaisu siis kyseessä.
Mielestäni olisi ollut hienoa jos toiminta olisi pysynyt invite-mallissa. Piti oikeasti nähdä edes vähän vaivaa, jotta laitteen sai eikä sitä ollut jokaisella vastaantulijalla. Tietenkään yrityksen kasvun ja toiminnan kannalta tämä ei ole järkevää, mutta puhunkin nyt näin kuluttajana.
Olihan Oneplus Onessa aikanaan myös tehokkaimmat osat ja silti hinta oli matala, mutta kannattava. Alkaa vähän unohtua tämän halvan ja hyvän flagship killerin periaate kun ahneus iskee. :geek:
Toki. Pitää kyllä muistaa että siinä kun OP1 oli puolet (~300 euroa) kilpailijoiden lippulaivoista (600 – 700 €) niin nyt se onkin yhtäkkiä paskaa kun 128Gb mallin hinta on 550€ vs kilpailijoiden 128Gb mallien 1000 – 1200 euron hinnat. Kun ei enää ole puolet niin ahne ja paska firma.
Tai sitten porukalla unohtuu se että luurien hinnat nousee muutenkin ja että OnePlus (ongelmineenkin) tarjoaa aika pirusti halvempaa vaihtoehtoa melkein yhtä kovalla raudalla.
Ei missään nimessä ole paskasta kyse, eikä siitä ettei hinta olisi matala verrattuna kilpailijoihin.
Oneplus Onen tasolta on kuitenkin tultu alaspäin. En ole kuullut yhdeltäkään negatiivista palautetta Oneplus Onesta, mutta seuraajista paljonkin. Erityisen paljon kakkosesta.
Tämä varmaan tulee siitä että OP2 ei koskaan saanut tarpeeksi softapäivityksiä. Ovat kyllä luvanneet parantaa tapansa mutta kuten yleensä sekin taitaa mennän "uskon kun näen" -kategoriaan. Jos olisin itse ostanut kakkosen niin voi hyvin olla etten enää kyseisen firman tuotoksiin koskisi.
Voi olla, kuulemani tapaukset ovat olleet bootlooppia, pätkimistä ja kotinäppäimen jumittamista.
Muistaakseni ensimmäisen sukupolven kanssa OnePlus pääsi juuri omilleen, joten mistään kannattavasta liiketoiminnasta ei siinä yhteydessä voitu puhua.
Nooh One Plus 1 mallin kanssa olisi pärjätty OP2 mallin yli jos siinä olisi ollut maaseutu 4G mutta kun ei ollut niin oli pakko vaihtaa OP2 malliin kun se tuli. Muuten meni 4G liittymän kk maksu osittain hukkaan kun ei päässyt sitä hyödyntämään kaupunkien ulkopuolella.
Joo harva ei mieti kunnolla tätä hintapoliitikkaa vaan haukkuu heti jos hinta kasvaa. Jokaisen firman pitää päästä plussalle jotta liiketoiminta on kannattavaa. Plussalle ei päästä jos hinnat pidetään uusilta tuotteilta samana ja kulut muuten kasvaa. Tekniikka kun muuttuu ja kulut kasvaa mitä suuremmaksi firma tulee. Toki joku muu valmistaja voi tarjota samoja ominaisuuksia halvemmalla mutta kysymys kuuluukin onko edes pieniä takeita päivitettävyydestä tai hyvästä asiakaspalvelusta mitä One Plus on tähän asti ainakin minulle tarjonnut?
Kunhan ei aleta ottaa liikaa katetta kuten esimerkiksi Apple ja Samsung tekee lippulaiva malleissaan niin kaikki sujuu hyvin.
Propsit kyllä OnePlussan asiakaspalveluun, Chatti vastaa nopsaan ja UPS noutaa huoltoon puhelimen ovelta jos on tarve. Muutaman kerran ollut tarve chattailla ja lupasi viedä softakehittäjille muutaman ”vian” mitä on tullut vastaan, esim. flippikuoren kanssa liukukytkimen käyttö on hankalaa sen voisi siirtää softapuolelle myös että saisi kaksoisnäpäytyksellä äänettömälle.
Mielenterveyteni kärsii ellei kohta ala jo täyttä revikkaa tulemaan! Hopi hopi:hammer::hammer:
Kaksi täyttä viikkoa testaamista takana, nyt alan kursimaan artikkelia kasaan. Ei niitä hyviä testiartikkeleita täällä io-techissä hoppuamalla tehdä 😉
Joidenkin luurien kanssa voisi testaajat käydä keikoilla esim Tavastian tyylisissä sisäpaikoissa ja isommissa ulkotapahtumissa että näkisi miten puhelimet suoriutuu kuvista ja videopätkistä. Alkoi taas Tuskassa vituttamaan kun oma Sony M5 ei kyllä suostunut oikein millään tarkentumaan vähänkään kauempaa ja sitten taas hämärämmässä efektit/valot yms aina blurraa tarkennuksen. Sama oli jo aiemmin vanhan Galaxy S2:n kanssa.
Voi toki olla että en vain tiedä miten asetukset pitäisi olla, mutta sitten siellä keikoilla näkee kuinka muilla terävä etsinkuva puhelimissa niin ihmettelee että onko puhelimissa vain niin paljon eroa.