Huawei esitteli uudet P30-huippumallinsa odotetusti Rewrite the Rules –tapahtumassa Pariisissa 26. maaliskuuta. io-tech matkasi paikan päälle Pariisiin seuraamaan julkistusta, jonka lisäksi pääsimme jo edellisellä viikolla Tukholmassa tutustumaan uutuuksiin ennakkoon.
Yritys julkaisi odotetusti pienemmän ja edullisemman P30-mallin sekä suuremman ja kalliimman P30 Pro –mallin. Samsungin mallistoon verrattuna uutuuksia voi verrata Galaxy S10e- ja Galaxy S10+-malleihin.
Käymme tässä artikkelissa läpi ensituntumia ja havaintoja molemmista uutuusmalleista.
Huawei P30 Pro
P30 Pro on Huawein P-sarjan uusi huippuversio ja se eroaa edullisemmasta sisarmallistaan sekä ulkomittojen että teknisten ominaisuuksien osalta.
Muotoilultaan P30 Pro muistuttaa enemmän viimesyksyistä Mate 20 Prota kuin edeltäjämalli P20 Prota. Edeltäjämalliin nähden muodot ovat muuttuneet solakammiksi – metallikehys on kyljissä kapeampi ja päädyt on muotoiltu tasaisiksi. Mate 20 Prohon nähden suurimmat muotoilulliset erot löytyvät puolestaan lähinnä näyttöloven koosta ja takakameran toteutuksesta. Ulkomitoiltaan P30 Pro on muutaman millin kymmenyksen Mate 20 Prota suurempi.
P30 Pron käsituntuma on erittäin laadukkaan ja tukevan tuntuinen. Kehys on alumiinia ja kuoret lasia. Paino on kasvanut hieman, mutta kokonaisuus ei tunnu liian painavalta, vaan massa lisää ennemminkin vaikutelmaa jykevästä rakenteesta. Puhelin on IP68-suojattu vettä ja pölyä vastaan, eli vesiluokitus on parantunut pykälällä edeltäjään nähden (IP67).
P30 Pron näyttö on kasvanut edeltäjän 6,1 tuumasta 6,47-tuumaiseksi. Kasvaneen kuvasuhteen ansiosta ulkomitat eivät kuitenkaan ole kasvaneet leveyssuunnassa. Näyttö perustuu edelleen OLED-tekniikkaan ja tukee Full HD –tason tarkkuutta (1080 x 2340), mutta se on nyt pitkiltä sivuiltaan hieman kaareva.
Käyttöjärjestelmänä P30-malleissa on Android 9 Pie -pohjainen EMUI 9.1, jossa emme ainakaan pikaisella tutustumisella havainneet merkittäviä eroja edelliseen EMUI 9 -versioon.
Huawei ei ole vieläkään luopunut P30-malleissa näyttölovesta, mutta loven kokoa on kutistettu ”minimiin” pelkän etukameran sisältäväksi ”pisaraloveksi”, joka on ainakin ensimmäisiin nähtyihin näyttöreikiin verrattuna ehkäpä käytännöllisempi ratkaisu.
P30 Pron etukamera on tarkkuudeltaan peräti 32 megapikseliä ja sen parina on f2.0-aukkosuhteen objektiivi. Pro-mallissa ei ole lainkaan näkyvää kuuloketta, vaan näytön pinta toimii kuulokkeena ja sitä väristetään rungon ja näytön väliin asennetulla sähkömagneettisella elementillä. Äänenlaatuun etenkin puhelinkäytössä emme päässeet perehtymään vielä ensituntumien yhteydessä.
Näytön alareunan kaistale on suunnilleen puolittunut edeltäjämalliin nähden ja siinä sijainnut sormenjälkitunnistin on jätetty pois. Myös laitteen alapäädyn asettelua on muutettu – korttikelkka on sijoitettu vasempaan reunaan ja antenniraidat USB 3.1 Type-C –liitännän molemmin puolin.
Koska näytön alareunassa ei ole enää tilaa sormenjälkitunnistimelle, on Huawei siirtänyt sen näyttöpaneelin alle aivan kuten Mate 20 Prossa. P30-mallien sormenjälkitunnistin on samaan tapaan optinen, mutta se on sijoitettu hieman alemmas kuin Matessa. Kokeilimme tunnistimen toimintaa ja se vaikutti suoriutuvan varsin nopeasti ja varmasti.
Lasinen takakuori asettuu muotoilultaan jonnekin P20 Pron ja Mate 20 Pron välimaastoon. Pitkien sivujen kaarevuus ulottuu pidemmälle ja on loivempaa kuin edeltäjämallissa, mutta päädyistä pyöristykset ovat Mate 20 Prota jyrkemmät P20 Pron tyyliin.
Kuvissa esitteillä on uusi kristallinsininen värivaihtoehto, joka käytännössä heijastelee valaistuksesta riippuen valkoisen, sinisen, turkoosin ja purppuran eri sävyjä. Sormenjälkien osalta vaalea värisävy ei ole sieltä pahimmasta päästä.
P30 Pron kuorien sisällä on Huawein viime syksynä lanseeraama Kirin 980 –järjestelmäpiiri, joka löytyy Suomen markkinoilla myös mm. Mate 20 Pro- ja Honor View20 –puhelimista. Muistivaihtoehtoja on laajennettu ja edeltäjämallista tuttu 6 & 128 Gt:n yhdistelmä löytyy nyt hinnat-alkaen-versiosta, jonka yläpuolelle tulee nyt tarjolle myös 8 & 256 Gt –muistiyhdistelmä.
Sisäisen akun kapasiteettia on onnistuttu kasvattamaan viidellä prosentilla 4200 mAh:iin, joka on siis sama kuin Mate 20 Prossa. Latausmahdollisuudet ovat edistyneellä tasolla – P30 Pro tukee 40 watin langallista pikalatausta sekä 15 watin langatonta Qi-pikalatausta.
Takakuoren ehdottomasti mielenkiintoisin yksityiskohta sijaitsee vasemmassa ylänurkassa. Takakameran sijoitus ja muotoilu on tuttua viime vuodelta, mutta kamerakohouman koko on kasvanut pykälän suuremmaksi ja käytössä ei ole enää kahta erillistä kehystä.
P30 Pron kameroiden määrä on kasvanut yhdellä, mutta varsinaisten valokuvaamisen tarkoitettujen kameroiden määrä on pysynyt edelleen kolmessa, sillä neljäs kamera on syvyystasoja ja kohteiden 3D-tunnistusta tekevä ToF-kamera (Time of Flight). ToF-kamera, sen infrapunalähetin sekä kaksoissalama ovat sijoitettuna varsinaisen kamerakyhmyn oikealle puolelle.
Kolmesta kamerakehykseen sijoitetusta kamerasta pääkamera on varustettu 27 mm:n kinovastaavalla polttovälillä ja uudella RYYB-suodatinta käyttävällä 40 megapikselin kuvasensorilla, jonka mainostetaan keräävän 40 % aiempaa enemmän valoa. RYYB-suodattimessa pikselit koostuvat punaisen, sinisen ja kahden keltaisen ryppäistä. Objektiivin valovoima on aiempaa suurempi f1.6 ja sen parina on optinen kuvanvakain.
Ylimpänä sijaitseva kamera on 20 megapikselin ultralaajakulmakamera, jonka objektiivin kinovastaava polttoväli on 16 mm ja aukkosuhde f2.2. Kameraa voidaan hyödyntää myös makrokuvauksessa jopa 2,5 cm:n etäisyydeltä.
Alimpana sijaitseva kolmas kamera on toteutukseltaan mielenkiintoisin, sillä sen teleobjektiivi on sijoitettu periskoopin avulla vaakasuuntaisesti puhelimen sisään. Objektiivi on kinovastaavalta polttoväliltään peräti 125 mm, eli tarkalleen ottaen 4,6-kertainen pääkameran polttoväliin nähden ja siinä on optinen kuvanvakain. Aukkosuhde on f3.4.
Ensimmäinen kiinnostuksen kohteemme oli luonnollisesti ”viisinkertaisen” optisen zoomin tarjoava telekamera, jota testasimme esittelytilan ikkunan läpi avautuvaan ulkonäkymään. Oheisista kuvista ensimmäinen on otettu pääkameralla, toinen telekameran viisinkertaisella zoomilla, kolmas lähes häviöttömäksi mainostetulla 10x hybridizoomilla ja neljäs 50x digitaalisella zoomilla.
Huawei demosi myös P30 Pron edistyneitä hämäräkuvausominaisuuksia erillisessä pimeähuoneessa, jossa kuvattavina oli muutamia erilaisia kohteita. P30 Prolla ei tarvitse enää käyttää erillistä yökuvaustilaa, vaan laite osaa muodostaa onnistuneen pimeäkuvan automaattisesti peruskuvaustilalla otettuna. Ohessa on nähtävissä Galaxy S10+:n kanssa otetut vertailukuvat huoneessa olleesta valaistusta pienoismallista, kukista sekä seinätaulusta. Huonessa oli todella heikko valaistus ja erityisesti tauluista ja kukista ei meinannut saada ihmissilmälläkään juuri selvää.
Nappasimme lisäksi esittelytilassa olleista lavasteista muutaman sisäkuvan eri kameroilla. Esittelylaitteissa oli vielä sisällä esiversion ohjelmisto, joten kuvien laatua kannattaa arvioida vasta alustavalta kantilta. Huomiona viimeinen zoomattu kuva on kuvatietojen (f1.6-aukkosuhde) perusteella muodostettu pääkameran avulla, ilmeisesti telekameralle liian heikosta valaistuksesta johtuen. Perehdymme testiartikkelissa tarkemmin siihen, missä olosuhteissa telekamera on käytössä.
Huawei P30
P30 on siis ns. Huawein edullisempi high-end-vaihtoehto hieman Samsung Galaxy S10e:n ja Applen iPhone XR:n tapaan. Se eroaa kalliimmasta P30 Pro –mallista moniltakin osin.
Muotoilullisesti suurin erottava tekijä on näyttö, joka ei P30:ssa ole kaarevareunainen, vaan ainoastaan näyttölasin reunat on pyöristetty hyvin kevyesti, joten laite on muodoltaan tasapaksumman tuntuinen. Ulkomitoiltaan se on noin yhdeksän millimetriä lyhyempi, pari milliä kapeampi ja vajaan millin ohuempi. Painoeroa on noin kolmisenkymmentä grammaa. Laatuvaikutelmassa mallit eivät eroa juurikaan toisistaan. Rakenteen suojaus on ainoastaan roiskevettä vastaan (IP53), toisin kuin kalliimmassa sisaressa.
P30:n näyttö on 6,1-tuumainen, eli läpimitta on sama kuin viimevuotisessa P20 Pro –mallissa. Näytön kuvasuhde on kuitenkin laajempi, joten kyseessä on käytännössä pienikokoisempi puhelin. Näyttö perustuu AMOLED-paneeliin ja sen tarkkuus on sama kuin Prossa (1080 x 2340).
Näytön yläreunan loven toteutus on samanlainen kuin Pro-mallissa – siihen on sijoitettu ainoastaan 32 megapikselin etukamera. Kuulokkeen toteutus on sen sijaan erilainen, sillä P30 käyttää tavanomaista kuuloketta näytön kautta johdettavan äänen sijaan. Laitteen yläpäädystä on jätetty infrapunasensori pois.
Alapäädyssä vasemmassa reunassa sijaitsee 3,5 mm:n ääniliitäntä, joka Pro-mallista puuttuu. Korttikelkka on sijoitettu vasempaan kylkeen. Sormenjälkitunnistin sijaitsee näyttöpaneelin alla.
Lasisen takakuoren pitkien sivujen muotoilu ei ole aivan yhtä kaarevaa kuin Pro-mallissa. Värivaihtoehdot ovat Suomessa samat – kuvissa näkyvillä on kristallinsininen vaihtoehto.
P30:n sisällä on sama Kirin 980 –järjestelmäpiiri kuin isoveljessä, mutta LTE-modeemista on otettu irti hieman alhaisempi Cat.16-luokan (1 Gbit/s maksimilatausnopeus). Ainoa muistivaihtoehto on 6 Gt RAM-muistia ja 128 Gt tallennustilaa. Laajennusmahdollisuus on yrityksen omalla NM-muistikortilla.
Akun kapasiteetti on laitteen pienempien ulkomittojen myötä luonnollisesti Prota pienempi (3650 mAh). Latausnopeus on myös alhaisempi (22,5 W) ja langaton latausmahdollisuus on jätetty varustuksesta pois. Pikalatauksella akun luvataan täyttyvän puolessa tunnissa tyhjästä 58 %:iin.
P30:n takakamera on toteutukseltaan hieman yksinkertaisempi kuin Pro-mallissa. ToF-kamera on jätetty pois ja ultralaajakulma- sekä telekameroiden toteutus on tavanomaisempi.
Pääkamera käyttää samaa 40 megapikselin RYYB-sensoria kuin Pro, mutta sen parina on f1.8-aukkosuhteen objektiivi ja optinen vakain on jätetty pois. Sen sijaan kamera käyttää Huawein AIS (AI Image Stabilization) –vakautusta, joka löytyy myös Pro-mallista. Ultralaajakulmakameran tarkkuus on alhaisempi 16 megapikseliä ja sen parina on f2.2-aukkosuhteen objektiivi. Telekameran tarkkuus on Prosta tuttu kahdeksan megapikseliä, mutta sen objektiivin zoom-kerroin on viiden sijaan kolme (kinovastaava polttoväli 80 mm). Aukkosuhde on f2.4 ja objektiivissa on myös optinen vakain.
Yhteenveto
Ensituntumien perusteella uudet P30-mallit vaikuttivat varsin positiivisilta uutuuksilta markkinoille. Huawei ei ehkä tuo mitään järisyttävää uutta P30-mallistoon, mutta siitä huolimatta teknisiä kehitysaskelia on otettu siinä määrin, että uutuudet ovat varsin mielenkiintoisia laitteita hintaluokassaan. Mielenkiinto kohdistuu luonnollisesti erityisesti takakameraan, joka on monipuolisempi ja ainakin ensituntumien perusteella myös suorituskyvyltään entistä parempi.
Huawei aloittaa P30:n ja P30 Pron myynnin välittömästi julkaisun jälkeen 26. maaliskuuta. Suomessa P30:n suositushinta on 699 euroa ja P30 Pron lähtöhinta 849 euroa. Pron suuremmasta muistiversiosta pyydetään 949 euroa. Alkuvaiheessa Huawei tarjoaa kaupan päälle Huawei Watch GT –älykellon. Värivaihtoehtoina Suomessa ovat kiiltävä musta, kristallinsininen (kuvissa) sekä revontulensininen.
Sääli, että Pro mallissa ei ole 3.5mm liitäntää. Mielenkiintoinen puhelin, ja osoitus, että kameroissa Huawei on tällä hetkellä aika lailla omassa sarjassaan. Videoissa vain 4K60P puuttuu vielä, liekö sitten, että Kirin 980:n DPS-teho ei riitä (?) vai mikä tuossa mättää.
Joo, Kirin 980:n kuvaprosessori ei käsittääkseni tue 4K 60 FPS pakkausta.
Ehkä sitten Kirin 985 Mate 30 Pro:ssa syksyllä….
Mitkä on suurimmat erot vs. Mate20pro?
Aavistuksen suurempi ja tarkkuudeltaan alempi näyttö, pääkameran valovoimaisempi objektiivi ja OIS, telekameran pidempi polttoväli, pimeäkuvauksen parannukset, vakautettu 4K-videokuvaus ja tarkempi etukamera nyt noin keskeisimpiä mainitakseni.
Tuolta on helppo vertailla speksejä tarkemmin: Compare Huawei Mate 20 Pro vs. Huawei P30 Pro – GSMArena.com
Mielenkiintoinen, Itsellä on mate pro 9, pitää käydä joku päivä ihmettelemässä luuria.
Linkin spekseissä luki telen kinovastaavuudeksi 125 mm. Klikkasin heidän revikan auki, niin luki selitys:
"What can be even more confusing is that the EXIF of the zoomed photos says 135mm, which corresponds to true 5x optical zoom. But Huawei has confirmed for us that 125mm is the correct number in 35mm terms, which means the actual zoom over the main camera is about 4.6x and not 5x. But for the sake of avoiding further confusion, we will stick to calling it 5x zoom from now on."
Ei nyt ihan taas jaksa ymmärtää että miksi Huawein on pitänyt tuota lukua mennä vääristelemään. Ihan kuin se 4,6x optinen zoomi ei jo olisi kännykässä itsessään hyvä saavutus.
Kai tuo on vähän alan tapa että tuollaiset pyöristetään tasalukuihin
Kun on sopivasti pyöristetty tuossa kohtaa niin on saatu se 10x hybridizoomi, sen 9(,2)x sijaan. Näyttäähän se tietty markkinoinnissa kivemmalta, mutta ihan puhdasta kusetusta se silti on.
Huikea tuo hämäräkuvauksen ero Samsungiin verrattuna. Kumma ettei Samsung saanut käärittyä vastaavaa softaa kasaan Galaxy S10 malleihin. Vaikka paljon nuo kiinalaiset kopioivatkin, niin on niillä kyllä kovan laatuista tuotekehitystä itselläkin.
Jos en ihan väärässä ole, niin ainakin Nokian kameraosaamista meni Huaweille
Lähestulkoon koko Microsoftin kameratiimi käsittääkseni siirtyi Tampereella.
Aika pomminäytön on löytänyt jostain alehyllystä. Eihän tuollaisella resolla ole vuosiin tehnyt mitään.
Todella mielenkiintoinen puhelin, kamerapuoli tuossa näyttää olevan huikea.
Saatan päivittää tuohon jos artikkelissa ei paljastu jotain yllättävää.
Mihin ihmeeseen niitä 2 ja 4k näyttöjä tarvitaan näin pienissä näytöissä? Syömään akkua?
Näin muuten tämänkin kirjoittaa iPhonen matalaresoluutioiselta näytöltä.
Itse ainakin pärjäilen Full HD -näytöillä pääosin mainiosti :think:
Huawein mallistosta löytyy onneksi vaihtoehtona se Mate 20 Pro, jos korkeampi tarkkuus on must.
Jos laajis on 16mm kinovastaava ja tele 125mm, zoomkerroin on tällöin 125/16=7,8x. Vai ymmärränkö jotakin väärin? Ainakin normi kameroissa optiikan zoom-kerroin lasketaan noin.
Tässä sitä on verrattu tohon pääkameraan eli 27 mm laajikseen.
Yksi taisi siirtyä Applelle, suurinosa Huaweille ja osa lähti Axionille Alakarhun kanssa
Mielenkiintoinen laskutapa. Jos kerran puhelimessa on kolme kameraa, eikö silloin jokainen tulisi ottaa huomioon..? 🙂
P30 Pro:ssa on harvinainen rgb-amoled. Et siis voi verrata resoluutiota suoraan vaikka Samsung S10+:n pentile-amolediin. Pentilessä punaisia ja sinisiä alipikseleitä on vain puolet siitä mitä vastaavan nimellisresoluution rgb-näytössä. Esim.
1 Mpiks. rgb: 1 M + 1 M + 1 M = 3 M alipikseliä
1 Mpiks. Pentile: 0,5 M + 1 M + 0,5 M = 2 M
Pentilen tehollinen resoluutio on kaksikolmasosaa kokonaispikselimäärästä, eli tehollinen vaaka- tai pystyresoluutio on sqrt(2 / 3) = 81,6 % vs. rgb.
Nyt voidaan verrata SGS10+:aan.
SGS10+, 6,4", 1440 * 3040, pentile:
0,816 * 1440 = 1176 tehollinen vaakareso
0,816 * 3040 = 2482 tehollinen pystyreso
P30 Pro, 6,47", 1080 * 2340, rgb -> tehollinen = nimellinen.
Sampan tuliterä SGS10+ on teholliselta resoltaan 1176 * 2482. Miksi P30 Pron 1080 * 2340 olisi jotenkin "alehyllyn pomminäyttö" tarkkuudeltaan?
Niinhän se onkin oikeasti 7,8x. Ultralaajaa ei vissiin siksi oteta yleensä mukaan zoomikertoimiin, että tavallinen kuluttaja osaisi paremmin hahmottaa mihin asti telellä yltää. Pokkarit harvemmin lähtevät 16 millistä, vaan ennemmin noin 25 millistä. Siksi pokkarin 8x on selvästi ulottuvampi kuin P30 Pro. Ei haluta hämmentää ihmisiä, niin aletaan laskea zoomia vasta normilaajiksesta.
Minä katsoin, että miten ( en siis onko) kuvaa on jälkikäteen parannettu 🙂 Aivan uskomattoman hyvä lähes pimeässä otetuksi. Vakaajakin näytti toimivan hyvin, kun testaat sitä kokeile miten vakaaja toimii liikkeessa 5x:nä. Pidän itsestään selvyytenä, että tuo tulee testiin.
Niin, hyvä kysymys mihin ei liene mitään yhtä oikeaa vastausta, ottaen huomioon että tässä yhteydessä on lopulta kyse kolmesta erillisestä kamerasta ja kaikissa niissä on eri tarkkuuden kenno. Ite tykkään ensisijaisesti puhua polttoväleistä, peruskuluttajalle tuo zoomikerroin on taasen helpompi ymmärtää.
Zoom-kerroin on muuten hyvä, mutta se ei ole vertailukelpoinen suurre (toisen 5x yltää "pitemmälle" kuin toisen kameran). Kino 35mm vastaavuus on ymmärtääkseni kaikilla sama.
Onko tuolla NM-muistikortilla jotain etuja verrattuna microSD-kortteihin?
Ei taida olla muita eroja kuin itse kortin fyysinen koko
Muutama pikainen otos kameralla Pariisin illasta.
Tuleeko live keikka kuvausta db kestävyyttä, ynm
Tarkoitatko liikkeessä testaamisella videokuvausta? Kameralla kun ei nyt yleensäkään ole tarkoitus ottaa still-kuvia liikkeestä, puhumattakaan pidemmistä polttoväleistä.
Ei toki ole vertailukelpoinen kahden eri laitteen välillä, mutta ei sen ole tarkoituskaan olla. Täysin käyttökelpoinen ilmaisutapa kuitenkin kyseessä siihen tarkoitukseen mihin se on tarkoitettu, eli saman kameran/laitteen polttovälialueen ala- ja yläpään eron ilmaisemiseen yksinkertaisesti.
Riippuu nyt tietysti siitä että kuka puhelimen testaa, mutta ainakaan itsellä ei ole tällä hetkellä mitään keikkaa suunnitteilla. Pitää mahdollisuuksien puitteissa katsoa onnistuuko.
Vielä pikainen zoom-testi
Tuon 50x digizoomin käyttäminen käsivaralla alkaa olla jo suhteellisen haasteellista
Zoomi on kyllä vakuuttava, mutta yökuvissa on paikoin liikaa kohinanpoistoa.
Seuraava kysymys ei varsinaisesti koske itse puhelinta, vaan sen softaan: Onko ”Do Not Disturb” ominaisuus tässä rajoittamaton, vai onko toi jotenkin rajoitettu Huawein omassa softassa? Räpläilin isäni P20 Pro puhelinta jonkin aikaa sitten, ja hänen puhelimessaan ei saanu tehtyä DND:ssä esimerkiksi poikkeuksia, että esim. tähdellä merkattujen henkilöiden puhelut menisi läpi. Tämä on tärkeä kriteeri itselle uuden puhelimen hankinnassa. En huomannut tosin tarkistaa silloin, oliko hänellä uusin Android käytössä.
Kaverin puhtaassa Android Pie:ssa DND näyttäisi olevan samanlainen kuin omassa vanhassa Samsung S7:ssa, eli kaikenlaisia poikkeuksia pystyy tekemään ongelmitta.
katso liitettä 209670
Gsmarenan kameravertailutyökalulla tuntuisi olevan hiukka huntua kuvissa vaikkapa Sonyiin verrattuna: Photo compare vs. Sony Xperia XZ2 – GSMArena.com
Sony kärsi takavuosina hunnusta, sanottiin johtuvan muovilinsseistä. Ei tullut ihan päivänvalossa esiin, mutta muuten aina kiusaksi asti.
Stereokaiuttimet näemmä puuttuu?
Joo videokuvan vakautta zoomatessa
Tuossa tapauksessa jopa maallikolle selkeämpi kuin kino 35 vastaavuus.
Onko noiden puhelimien laajakulmaisuudessa suuriakin eroja?
Tuosta superhyvästä hämäräkuvasta vielä. Voitko ottaa testikuvan myös samasta hämärässä kuvatusta kuvasta myös hyvässä valossa. Siitä ehkä voisi päätellä miten tuohon huippulaatuun on päästy. Luulen, että sitä jotenkin ohjelmallisesti parannetaan => muuttaako samalla värejä?
Taitaa näiden kamerapuhelimien ultralaajakulmat liikkua siellä 12-18 mm kinovastaavuuden haarukassa tyypillisesti.
Voin ottaa testikuvan samasta kohdasta myös paremmassa valossa – sisällä onnistuu helposti laittamalla valot päälle, mutta ulkona on tietysti aika hankala ottaa kuvaa tismalleen samasta kohdasta kahtena eri hetkenä (plus auringonpaisteen vaikutus kontrasteihin yms).
Tuo nyt johtuu ihan vain siitä, että tuota kameraa ei oikein ole tarkoitettu käytettäväksi 40 MP tilassa. Toiseksi Sonyllä menee terävöitys ihan överiksi tuossa.
Unbox Therapyn videolla on mielestäni ihan hyvää osviittaa siitä mihin tuo hämärä/pimeäkuvaus näissä nykypuhelimissa parhaimmillaan pystyy:
On kohtalaisen villiä, kun lähes pilkkopimeässä tilassa puhelimen kamera pystyy loihtimaan ruudulle ihan selkeän kuvan 😎
Tuo esittelyvideo kuvaa ehkä enemmän videokameran hämäräkykyä, kun ei selvää lux-arvoa kai tiedossa? Mutta kyllä DXO:n testissä 1 luxin kuva on todellä hyvä ja kestää kroppausta ja paljon: https://cdn.dxomark.com/wp-content/…_1Lux_SME_H_HandHeld_HuaweiP30Pro_DxOMark.jpg
Laajemmin testiä katsoessa kiinnitti huomiota, ettei päiväkuvissa välttämättä erot olleet niin dramaattisia ja yllättäen 5xzoomissa kroppaus suorastaan heikoin: Huawei P30 Pro camera review – DxOMark
Mutta ohjelmallisesti voi tehdä pieniä ihmeitä. Veikkaus on, että 2-6 kk kuluttua P30pron kamera on jo aika "tiikeri". Kokeilin huvikseni nyt käytössä olevan Razer phone 2:n kameraa noin 1 luxin valossa eli kuvattavan ikkunan edessä olevan verhon kuvioita ei voinut enää erottaa ikkunan ulkopuolella paljain silmin juurikaan. Omalla kamerasoftalla jäi mustaksi kuin noki(a), mutta eräällä Google-kameran versiolla ihan mukiinmenevää jälkeä, tosin valotusaika pitkä, mutta vakain toimi. Ilmeisesti myös P30Pron algoritmien viilaus tullaan vielä näkemään.
IMG 20190327 182050
katso liitettä 209762 katso liitettä 209763
Palaan vielä tuohon Gsmareenan testiin parilla kuvalla, toinen normaalivalossa ja toinen niukassa valossa. Molemmat skaalattu 12Mpix:iin. Kuvista näkyy kyllä, kumman "penaalissa" on terävämmät kynät. Mutta uskon, että kesään mennessä P30Pro pesee kaikki kilpailijat mennen tullen. Tosin Asukselta on tullut jo varoitus jostain mullistavasta…
Normaalivalo: Sony vs huawei
Niukka valo: Sony vs Huawei low light
katso liitettä 209771
Ovatko nuo otettu rawilla? Vai jpg..?
Jpeg käsittääkseni.
Nyt on kyllä vakuuttavan oloinen kamera. Varsinkin 10x zoomin otoksia on vaikea uskoa puhelimella otetuiksi. Mielenkiinnolla testiartikkelia odotellessa. Speksien ja kameran perusteella odotukset ainakin ovat korkealla.
Lueskelin tuota DXOmarkin testiä ja juuri 10xzoomissa hyvä kuva tulee näin: "At the long end, the camera is capable of achieving a 10x zoom factor using a combination of optical zoom and super-resolution processing that stacks multiple RAW frames on the tele-cam."
Ei lasketa, jos kyseessä on kaksi eri objektiviia. Ihan yhtä lailla järjestelmäkamerassa jos sinulla on kiinteät putket 16mm ja 125mm, eivät ne zoomeiksi muutu. Zoomilla tarkoitetaan objektiiveissa (usein) portaatonta mekaanista polttovälin säätöä. Nyt kännyköissä on tavallaan ihan uusi tuotesegmentti, kun voi samaan aikaan kuvata usealla eri polttovälin objektiivilla.
Wikipediasta: "Zoom-objektiivi on kameran objektiivi, jonka polttoväliä on mahdollista säätää liikkuvien osien avulla"
Minusta zoomiin kuuluu polttovälin vaihdon portaattomuus. Jos ohjelmisto tukee portaatonta vaihtoa objektiivista toiseen, niin sen voi nähdä vastaavan vanhaa käyttäjäkokemusta. Muuten kyse on vaan erillisistä kiinteistä putkista tai eri polttovälin zoomeista.
Zoomi ei sinänsä vaadi portaattomuutta.
Esim. Leica myy seuraavanlaista linssiä (aika isolla hinnalla):
Tri-Elmar-M 16-18-21mm f/4 ASPH.
Miten tuo käytännössä käyttäytyy noiden mainittujen polttovälien välillä? Onko rakenne jotenkin sellainen, että välissä ei tule edes teoriassa kelvollista kuvaa? Mittaetsinkamerat ovat tietty pieni poikkeus, kun niissä emuloidaan näkymää toisen optisen tien kautta. Ihan yhden polttovälin objektiivillakin tulee pientä vääristymää mahdollisesti siitä että etsinruutu on hieman eri kohdassa.
Valaistuksen määrittäminen ilman mittaria on hankalaa. Summittainen taulukko auttaa.
katso liitettä 209936
No huhhuh. Ensimmäinen asia, joka tuota jpg:tä katsoessa tuli mieleen, oli tämä ennen-jälkeen -vertailu:
katso liitettä 210025
😆