io-tech otti tuoreeltaan ensituntumat Huawein uusista P30-malleista.

Huawei esitteli uudet P30-huippumallinsa odotetusti Rewrite the Rules –tapahtumassa Pariisissa 26. maaliskuuta. io-tech matkasi paikan päälle Pariisiin seuraamaan julkistusta, jonka lisäksi pääsimme jo edellisellä viikolla Tukholmassa tutustumaan uutuuksiin ennakkoon.

Yritys julkaisi odotetusti pienemmän ja edullisemman P30-mallin sekä suuremman ja kalliimman P30 Pro –mallin. Samsungin mallistoon verrattuna uutuuksia voi verrata Galaxy S10e- ja Galaxy S10+-malleihin.

Käymme tässä artikkelissa läpi ensituntumia ja havaintoja molemmista uutuusmalleista.

 

Huawei P30 Pro

P30 Pro on Huawein P-sarjan uusi huippuversio ja se eroaa edullisemmasta sisarmallistaan sekä ulkomittojen että teknisten ominaisuuksien osalta.

Muotoilultaan P30 Pro muistuttaa enemmän viimesyksyistä Mate 20 Prota kuin edeltäjämalli P20 Prota. Edeltäjämalliin nähden muodot ovat muuttuneet solakammiksi – metallikehys on kyljissä kapeampi ja päädyt on muotoiltu tasaisiksi. Mate 20 Prohon nähden suurimmat muotoilulliset erot löytyvät puolestaan lähinnä näyttöloven koosta ja takakameran toteutuksesta. Ulkomitoiltaan P30 Pro on muutaman millin kymmenyksen Mate 20 Prota suurempi.

P30 Pron käsituntuma on erittäin laadukkaan ja tukevan tuntuinen. Kehys on alumiinia ja kuoret lasia. Paino on kasvanut hieman, mutta kokonaisuus ei tunnu liian painavalta, vaan massa lisää ennemminkin vaikutelmaa jykevästä rakenteesta. Puhelin on IP68-suojattu vettä ja pölyä vastaan, eli vesiluokitus on parantunut pykälällä edeltäjään nähden (IP67).

P30 Pron näyttö on kasvanut edeltäjän 6,1 tuumasta 6,47-tuumaiseksi. Kasvaneen kuvasuhteen ansiosta ulkomitat eivät kuitenkaan ole kasvaneet leveyssuunnassa. Näyttö perustuu edelleen OLED-tekniikkaan ja tukee Full HD –tason tarkkuutta (1080 x 2340), mutta se on nyt pitkiltä sivuiltaan hieman kaareva.

Käyttöjärjestelmänä P30-malleissa on Android 9 Pie -pohjainen EMUI 9.1, jossa emme ainakaan pikaisella tutustumisella havainneet merkittäviä eroja edelliseen EMUI 9 -versioon.

Huawei ei ole vieläkään luopunut P30-malleissa näyttölovesta, mutta loven kokoa on kutistettu ”minimiin” pelkän etukameran sisältäväksi ”pisaraloveksi”, joka on ainakin ensimmäisiin nähtyihin näyttöreikiin verrattuna ehkäpä käytännöllisempi ratkaisu.

P30 Pron etukamera on tarkkuudeltaan peräti 32 megapikseliä ja sen parina on f2.0-aukkosuhteen objektiivi. Pro-mallissa ei ole lainkaan näkyvää kuuloketta, vaan näytön pinta toimii kuulokkeena ja sitä väristetään rungon ja näytön väliin asennetulla sähkömagneettisella elementillä. Äänenlaatuun etenkin puhelinkäytössä emme päässeet perehtymään vielä ensituntumien yhteydessä.

Näytön alareunan kaistale on suunnilleen puolittunut edeltäjämalliin nähden ja siinä sijainnut sormenjälkitunnistin on jätetty pois. Myös laitteen alapäädyn asettelua on muutettu – korttikelkka on sijoitettu vasempaan reunaan ja antenniraidat USB 3.1 Type-C –liitännän molemmin puolin.

Koska näytön alareunassa ei ole enää tilaa sormenjälkitunnistimelle, on Huawei siirtänyt sen näyttöpaneelin alle aivan kuten Mate 20 Prossa. P30-mallien sormenjälkitunnistin on samaan tapaan optinen, mutta se on sijoitettu hieman alemmas kuin Matessa. Kokeilimme tunnistimen toimintaa ja se vaikutti suoriutuvan varsin nopeasti ja varmasti.

Lasinen takakuori asettuu muotoilultaan jonnekin P20 Pron ja Mate 20 Pron välimaastoon. Pitkien sivujen kaarevuus ulottuu pidemmälle ja on loivempaa kuin edeltäjämallissa, mutta päädyistä pyöristykset ovat Mate 20 Prota jyrkemmät P20 Pron tyyliin.

Kuvissa esitteillä on uusi kristallinsininen värivaihtoehto, joka käytännössä heijastelee valaistuksesta riippuen valkoisen, sinisen, turkoosin ja purppuran eri sävyjä. Sormenjälkien osalta vaalea värisävy ei ole sieltä pahimmasta päästä.

P30 Pron kuorien sisällä on Huawein viime syksynä lanseeraama Kirin 980 –järjestelmäpiiri, joka löytyy Suomen markkinoilla myös mm. Mate 20 Pro- ja Honor View20 –puhelimista. Muistivaihtoehtoja on laajennettu ja edeltäjämallista tuttu 6 & 128 Gt:n yhdistelmä löytyy nyt hinnat-alkaen-versiosta, jonka yläpuolelle tulee nyt tarjolle myös 8 & 256 Gt –muistiyhdistelmä.

Sisäisen akun kapasiteettia on onnistuttu kasvattamaan viidellä prosentilla 4200 mAh:iin, joka on siis sama kuin Mate 20 Prossa. Latausmahdollisuudet ovat edistyneellä tasolla – P30 Pro tukee 40 watin langallista pikalatausta sekä 15 watin langatonta Qi-pikalatausta.

Takakuoren ehdottomasti mielenkiintoisin yksityiskohta sijaitsee vasemmassa ylänurkassa. Takakameran sijoitus ja muotoilu on tuttua viime vuodelta, mutta kamerakohouman koko on kasvanut pykälän suuremmaksi ja käytössä ei ole enää kahta erillistä kehystä.

P30 Pron kameroiden määrä on kasvanut yhdellä, mutta varsinaisten valokuvaamisen tarkoitettujen kameroiden määrä on pysynyt edelleen kolmessa, sillä neljäs kamera on syvyystasoja ja kohteiden 3D-tunnistusta tekevä ToF-kamera (Time of Flight). ToF-kamera, sen infrapunalähetin sekä kaksoissalama ovat sijoitettuna varsinaisen kamerakyhmyn oikealle puolelle.

Kolmesta kamerakehykseen sijoitetusta kamerasta pääkamera on varustettu 27 mm:n kinovastaavalla polttovälillä ja uudella RYYB-suodatinta käyttävällä 40 megapikselin kuvasensorilla, jonka mainostetaan keräävän 40 % aiempaa enemmän valoa. RYYB-suodattimessa pikselit koostuvat punaisen, sinisen ja kahden keltaisen ryppäistä. Objektiivin valovoima on aiempaa suurempi f1.6 ja sen parina on optinen kuvanvakain.

Ylimpänä sijaitseva kamera on 20 megapikselin ultralaajakulmakamera, jonka objektiivin kinovastaava polttoväli on 16 mm ja aukkosuhde f2.2. Kameraa voidaan hyödyntää myös makrokuvauksessa jopa 2,5 cm:n etäisyydeltä.

Alimpana sijaitseva kolmas kamera on toteutukseltaan mielenkiintoisin, sillä sen teleobjektiivi on sijoitettu periskoopin avulla vaakasuuntaisesti puhelimen sisään. Objektiivi on kinovastaavalta polttoväliltään peräti 125 mm, eli tarkalleen ottaen 4,6-kertainen pääkameran polttoväliin nähden ja siinä on optinen kuvanvakain. Aukkosuhde on f3.4.

Ensimmäinen kiinnostuksen kohteemme oli luonnollisesti ”viisinkertaisen” optisen zoomin tarjoava telekamera, jota testasimme esittelytilan ikkunan läpi avautuvaan ulkonäkymään. Oheisista kuvista ensimmäinen on otettu pääkameralla, toinen telekameran viisinkertaisella zoomilla, kolmas lähes häviöttömäksi mainostetulla 10x hybridizoomilla ja neljäs 50x digitaalisella zoomilla.

Huawei demosi myös P30 Pron edistyneitä hämäräkuvausominaisuuksia erillisessä pimeähuoneessa, jossa kuvattavina oli muutamia erilaisia kohteita. P30 Prolla ei tarvitse enää käyttää erillistä yökuvaustilaa, vaan laite osaa muodostaa onnistuneen pimeäkuvan automaattisesti peruskuvaustilalla otettuna. Ohessa on nähtävissä Galaxy S10+:n kanssa otetut vertailukuvat huoneessa olleesta valaistusta pienoismallista, kukista sekä seinätaulusta. Huonessa oli todella heikko valaistus ja erityisesti tauluista ja kukista ei meinannut saada ihmissilmälläkään juuri selvää.

Nappasimme lisäksi esittelytilassa olleista lavasteista muutaman sisäkuvan eri kameroilla. Esittelylaitteissa oli vielä sisällä esiversion ohjelmisto, joten kuvien laatua kannattaa arvioida vasta alustavalta kantilta. Huomiona viimeinen zoomattu kuva on kuvatietojen (f1.6-aukkosuhde) perusteella muodostettu pääkameran avulla, ilmeisesti telekameralle liian heikosta valaistuksesta johtuen. Perehdymme testiartikkelissa tarkemmin siihen, missä olosuhteissa telekamera on käytössä.

 

Huawei P30

P30 on siis ns. Huawein edullisempi high-end-vaihtoehto hieman Samsung Galaxy S10e:n ja Applen iPhone XR:n tapaan. Se eroaa kalliimmasta P30 Pro –mallista moniltakin osin.

Muotoilullisesti suurin erottava tekijä on näyttö, joka ei P30:ssa ole kaarevareunainen, vaan ainoastaan näyttölasin reunat on pyöristetty hyvin kevyesti, joten laite on muodoltaan tasapaksumman tuntuinen. Ulkomitoiltaan se on noin yhdeksän millimetriä lyhyempi, pari milliä kapeampi ja vajaan millin ohuempi. Painoeroa on noin kolmisenkymmentä grammaa. Laatuvaikutelmassa mallit eivät eroa juurikaan toisistaan. Rakenteen suojaus on ainoastaan roiskevettä vastaan (IP53), toisin kuin kalliimmassa sisaressa.

P30:n näyttö on 6,1-tuumainen, eli läpimitta on sama kuin viimevuotisessa P20 Pro –mallissa. Näytön kuvasuhde on kuitenkin laajempi, joten kyseessä on käytännössä pienikokoisempi puhelin. Näyttö perustuu AMOLED-paneeliin ja sen tarkkuus on sama kuin Prossa (1080 x 2340).

Näytön yläreunan loven toteutus on samanlainen kuin Pro-mallissa – siihen on sijoitettu ainoastaan 32 megapikselin etukamera. Kuulokkeen toteutus on sen sijaan erilainen, sillä P30 käyttää tavanomaista kuuloketta näytön kautta johdettavan äänen sijaan. Laitteen yläpäädystä on jätetty infrapunasensori pois.

Alapäädyssä vasemmassa reunassa sijaitsee 3,5 mm:n ääniliitäntä, joka Pro-mallista puuttuu. Korttikelkka on sijoitettu vasempaan kylkeen. Sormenjälkitunnistin sijaitsee näyttöpaneelin alla.

Lasisen takakuoren pitkien sivujen muotoilu ei ole aivan yhtä kaarevaa kuin Pro-mallissa. Värivaihtoehdot ovat Suomessa samat – kuvissa näkyvillä on kristallinsininen vaihtoehto.

P30:n sisällä on sama Kirin 980 –järjestelmäpiiri kuin isoveljessä, mutta LTE-modeemista on otettu irti hieman alhaisempi Cat.16-luokan (1 Gbit/s maksimilatausnopeus). Ainoa muistivaihtoehto on 6 Gt RAM-muistia ja 128 Gt tallennustilaa. Laajennusmahdollisuus on yrityksen omalla NM-muistikortilla.

Akun kapasiteetti on laitteen pienempien ulkomittojen myötä luonnollisesti Prota pienempi (3650 mAh). Latausnopeus on myös alhaisempi (22,5 W) ja langaton latausmahdollisuus on jätetty varustuksesta pois. Pikalatauksella akun luvataan täyttyvän puolessa tunnissa tyhjästä 58 %:iin.

P30:n takakamera on toteutukseltaan hieman yksinkertaisempi kuin Pro-mallissa. ToF-kamera on jätetty pois ja ultralaajakulma- sekä telekameroiden toteutus on tavanomaisempi.

Pääkamera käyttää samaa 40 megapikselin RYYB-sensoria kuin Pro, mutta sen parina on f1.8-aukkosuhteen objektiivi ja optinen vakain on jätetty pois. Sen sijaan kamera käyttää Huawein AIS (AI Image Stabilization) –vakautusta, joka löytyy myös Pro-mallista. Ultralaajakulmakameran tarkkuus on alhaisempi 16 megapikseliä ja sen parina on f2.2-aukkosuhteen objektiivi. Telekameran tarkkuus on Prosta tuttu kahdeksan megapikseliä, mutta sen objektiivin zoom-kerroin on viiden sijaan kolme (kinovastaava polttoväli 80 mm). Aukkosuhde on f2.4 ja objektiivissa on myös optinen vakain.

 

Yhteenveto

Ensituntumien perusteella uudet P30-mallit vaikuttivat varsin positiivisilta uutuuksilta markkinoille. Huawei ei ehkä tuo mitään järisyttävää uutta P30-mallistoon, mutta siitä huolimatta teknisiä kehitysaskelia on otettu siinä määrin, että uutuudet ovat varsin mielenkiintoisia laitteita hintaluokassaan. Mielenkiinto kohdistuu luonnollisesti erityisesti takakameraan, joka on monipuolisempi ja ainakin ensituntumien perusteella myös suorituskyvyltään entistä parempi.

Huawei aloittaa P30:n ja P30 Pron myynnin välittömästi julkaisun jälkeen 26. maaliskuuta. Suomessa P30:n suositushinta on 699 euroa ja P30 Pron lähtöhinta 849 euroa. Pron suuremmasta muistiversiosta pyydetään 949 euroa. Alkuvaiheessa Huawei tarjoaa kaupan päälle Huawei Watch GT –älykellon. Värivaihtoehtoina Suomessa ovat kiiltävä musta, kristallinsininen (kuvissa) sekä revontulensininen.

 

This site uses XenWord.
;