io-tech testasi Huawein uuden Mate 20 Pro -lippulaivapuhelimen.

Huaweilla on ollut viime vuodet tapana julkaista lippulaivamallinsa puolivuotisella syklillä – alkukeväästä on vuorossa P-sarja ja syksyllä puolestaan Mate-mallisto. Aiemmin kyseisten mallisarjojen välinen ero oli suurempi ja Mate-mallit olivat selvästi suurinäyttöisempiä laitteita, mutta viime vuosina kokoero on kuroutunut hiljalleen kiinni ja erot sen myötä hämärtyneet.

Suurimpana erona ovat viime vuosina olleet huippumallien yhteydessä julkaistut tekniikat – Mate-mallisto on toiminut uuden Kirin-huippumallipiirin lanseerausalustana ja P-sarjassa on nähty enemmän uutta kameratekniikkaa. Näin on asian laita myös tänä vuonna, sillä uusi Kirin 980 –järjestelmäpiiri on ensimmäistä kertaa käytössä Mate 20 –malleissa, mutta kolmoiskameraratkaisu on keskeisiltä osin tuttu jo kevään P20 Pro –mallista.

Huawei esitteli lokakuun puolivälissä järjestetyssä julkaisutilaisuudessa Mate 20:n, Mate 20 X:n ja Mate 20 Pron, joista Suomessa nähdään toistaiseksi kuitenkin vain viimeksi mainittu. Mate 20 Pron myynti alkoi Suomessa marraskuun 5. päivä 999 euron suositushintaan, joka on 50 euroa edullisempi kuin muualla Euroopassa. Tämän artikkelin julkaisuhetkellä hintataso on Hinta.fi-palvelun mukaan Suomessa edullisimmillaan 989 euroa. Edeltäjämalli Mate 10 Prohon nähden hinta on noussut rajusti, sillä sen suositushinta oli vuosi sitten 799 euroa (20 % vähemmän).

Tutustumme tässä artikkelissa Mate 20 Prohon kattavasti runsaan parin viikon ympärivuorokautisen testijakson pohjalta. Artikkelissa tutustutaan laitteen fyysiseen toteutukseen, teknisiin ominaisuuksiin, kameraan, ohjelmistoon, akunkestoon ja suorituskykyyn.

Pohjalle voi lukea heti laitteiden esittelyn yhteydessä julkaisemamme ensituntumat.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Huawei on muuttanut Mate 20 Pron pakkauksen muotoa viimevuosien lituskasta perinteisempään korkeampaan ja kapeampaan tyyliin. Väri on edelleen hillityn musta ja pakkauksen pinnassa on väriä vaihtavalla hologrammitekstillä toteutetut mallimerkinnät ja logot.

Pakkauksen sisältö on hyvin samankaltainen edeltäjämallin kanssa. Mukana on puhelimen lisäksi pikakäyttöohjeet, korttikelkan irrotustyökalu, USB Type-C –liitäntäiset nappikuulokkeet, 3,5 mm:n audioadapteri USB Type-C –liitäntään, USB Type-C –kaapeli sekä huipputehokas 40 watin (10 V, 4 A) pikalaturi.

Suojakuoret ovat jääneet pois vakiovarustuksesta. Huawein mukaan jälleenmyyjät eivät ole erityisen innoissaan pakkauksen mukana toimitettavista suojakuorista, sillä ne vähentävät oheistarvikkeiden myyntiä. Kuluttajan kannalta suuntaus on luonnollisesti huono, sillä monille riittäisi jo laadukas pelkistetty silikonikuori, jollainen toimitettiin esim. Mate 10 Pron mukana.

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Mate-malliston muotoilu ei ole viime vuosina noudattanut mallisukupolvien välillä erityisen yhtenäistä linjaa ja tälläkin kertaa ulkonäkö on muuttunut suht merkittävästi Mate 10 Prosta. Huaweilla vaikuttaisikin olevan Mate-malliston kanssa pieni identiteettikriisi. Muotoilu on nyt selvästi aiempaa pyöristetympää ja sulavampaa – etenkin etupuolen muotoilusta tulee vahvasti mieleen Samsungin Galaxy S8+- ja S9+ -mallit. Kun näyttö on sammutettuna, asiaan perehtymättömän on jopa hankala erottaa Galaxy S9+:aa ja Mate 20 Prota toisistaan.

Yleisesti ottaen Mate 20 Pron muotoilussa ei ole valittamista. Laite on modernin ja tyylikkään näköinen, kuten maailman suurimpiin lukeutuvan valmistajan huippumallilta voikin odottaa. Pyöristettyjen muotojen ja materiaalien sulavien saumojen ansiosta laite istuu mukavasti kouraan. Käytettävyyden kannalta tilanne ei ole muuttunut merkittävästi edeltäjämallista. Suuri 6,39-tuumainen näyttö asettaa omat rajoituksensa yhden käden käytölle, mutta Huawein ohjelmisto sisältää onneksi joukon sitä helpottavia toimintoja.

Testikappaleemme oli väriltään musta, jonka ohella tarjolla on myös liukuvärjätty Twilight ja sininen Midnight Blue.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 157,8 x 72,3 x 8,6 mm
  • Paino: 189 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 87,9 %

Näytön läpimittaan nähden Mate 20 Pro on jopa poikkeuksellisen pienikokoinen puhelin ja näytön sekä ulkomittojen välinen suhdeluku onkin markkinoiden tämän hetken terävintä kärkeä. Vaikka edeltäjämalliin nähden näytön koko on kasvanut lähes 0,4 tuumaa, tuntuu kokonaisuus kädessä kompaktimmalta. Pituus on kasvanut 3,6 mm ja paksuus vastaavasti 0,7 mm, mutta leveys on pienentynyt peräti 2,3 mm.

Kilpailijoista samankokoisella näytöllä varustettu Samsung Galaxy Note9 on 4,1 mm pidempi ja leveämpi sekä 0,2 mm paksumpi. Myös Galaxy S9+ on hieman suurempi ja eritoten 1,5 mm leveämpi, vaikka näyttö on pienikokoisempi. Kymmenystuumaa suurempaa näyttöä käyttävä iPhone XS Max on puolestaan peräti 5,1 mm leveämpi, 0,3 mm lyhyempi ja 0,9 mm ohuempi.

Mate 20 Pro rakentuu molemminpuolisten kaarevaksi muotoiltujen suojalasien ja laitteen läpi ulottuvan alumiinirungon väliin. Huawei on toteuttanut materiaalien saumat tyylikkäästi ja ne sulautuvat toisiinsa huomaamattomasti. Lasiosat saumautuvat suoraan metallirunkoon, joka on visuaalisesti tyylikäs, muttei pudotuskestävyyden kannalta optimaalinen ratkaisu.

Mate 20 Pron rakenne on tukevan ja laadukkaan tuntuinen. Rakenne ei elä havaittavasti väänneltäessä, mutta läheltä kuunneltaessa kuorien liimauksista on kuultavissa hyvin pientä natinaa. Kokonaisuus on varustettu IP68-suojauksella, mutta Huawei kertoo myös sivuillaan tiiviyden saattavan heiketä ajan ja käytön myötä, josta johtuen takuun piikkiin menevät kosteusvauriot arvioidaan huollossa tapauskohtaisesti. Täysin huolettomasti etenkään iäkkäämpää puhelinta ei kannata siis kastella, vaikka Huawei mainostaakin tuotesivuilla hieman harhaanjohtavasti, että puhelimen voi ottaa ”mukaan hauskanpitoon uima-altaaseen tai vesisateeseen” ja ”sinun ei tarvitse enää huolehtia puhelimen kastumisesta”.

Takakuori on valmistettu lasista, jonka tarkkaa tyyppiä Huawei ei kuitenkaan kerro. Lasi on muotoiltu kolmiulotteisen kaarevaksi kaikilta sivuiltaan – voimakkaimmin takalasi kaartuu pitkiltä sivuiltaan laitteen kylkiä kohden. Etu- ja takalasi ovat muotoiltu symmetrisiksi ja lasien kaartuvan muotoilun takia metallikehys on kyljissä selvästi päätyä kapeampi. Myös metallikehys on muotoiltu pyöristetyksi – ero edeltäjämallin hieman kulmikkaisiin kylkiin on merkittävä.

Testaamamme mustan värivaihtoehdon takakuori on käytännössä peilaava ja tumma nikkelinharmaa. Muihin värivaihtoehtoihin nähden se on hillitty, mutta samalla myös hieman tylsä. On hieman harmi, että Mate 10 Prossa nähdystä tehosteraidasta on luovuttu – se olisi tuonut mukavasti lisää luonnetta myös Mate 20 Pron takakuoreen.

Testaamamme musta sekä Twilight ovat kiiltäväpintaisia ja keräävät harmillisen herkästi sormenjälkiä. Midnight Blue –värissä takakuoren pinnassa on sen sijaan pieni karhentava mikrokuviointi, joka estää hieman sormenjälkien kerääntymistä sekä parantaa aavistuksen verran takakuoren pitoa kuivilla sormilla. Kosteammilla näpeillä kiiltävän takalasin pito on puolestaan jopa parempi.

 

Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat

Mate 20 Pron tekninen toteutus sisältää useita erittäin edistyneitä ominaisuuksia, joista yksi ehdottomasti mielenkiintoisimpiin lukeutuva on uusi alkusyksystä julkaistu HiSilicon Kirin 980 –järjestelmäpiiri, joka valmistetaan erittäin modernilla TSMC:n (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) seitsemän nanometrin prosessilla.

Kirin 980 –piiri rakentuu yhteensä 6,9 miljardista transistorista ja modernimman valmistusprosessin myötä pikselitiheyden kerrotaan olevan 1,6-kertainen edeltäjämalliin nähden. Prosessorisuorituskyvyn kerrotaan parantuneen 75 % Kirin 970:een nähden ja virrankulutuksen vastaavasti 58 %.  Grafiikkapuolella piirin mainostetaan pystyvän 46 % parempaan pelisuorituskykyyn ja peräti 178 % parempaan hyötysuhteeseen Kirin 970 -piiriin nähden.

Kirin 980 sisältää yhteensä kahdeksan prosessoriydintä, jotka on jaettu kolmeen suorituskykyryhmään. Kaksi suorituskykyisintä ”Turbo”-ydintä ovat 2,6 GHz kellotaajuudella toimivia Cortex-A76-ytimiä ja kaksi pitkäkestoisen suorituskyvyn Cortex-A76-ydintä toimivat puolestaan alhaisemmalla 1,92 GHz kellotaajuudella. Lisäksi piiri sisältää neljä 1,8 Ghz vähävirtaista Cortex-A55-ydintä. Ytimiä voidaan käyttää lukuisina yhdistelminä Flex Schedulingin avulla.

Grafiikkasuorituskyvystä vastaa ARM Mali-G76 MP10 –grafiikkasuoritin, joka toimii 720 MHz:n maksimikellotaajuudella. Maininnan arvoisena seikkana yksi Mali-G76:n ydin vastaa suurimmilta osin kahta Mali-G72:n ydintä. AI Loading –ominaisuuden avulla piiri osaa ennakoida grafiikkasuorittimen suorituskyvyntarvetta ja optimoida virrankulutusta.

Järjestelmäpiiriin integroitu LTE-modeemi on tämän hetken markkinoiden nopein. Teoriassa se kykenee jopa 1,4 Gbit/s latausnopeuteen ja 200 Mbit/s lähetysnopeuteen, mutta käytännössä suomalaiset kuluttajat eivät tule tällä hetkellä moisia nopeuksia saavuttamaan. Nano-SIM-korttipaikkoja puhelimessa on kaksi, mutta niistä toinen on jaettu NM-muistikorttipaikan kanssa. Myös erillisellä Hi1103-piirillä toteutetut WiFi-yhteydet ovat markkinoiden nopeimmat, tarjoten teoreettisen 1733 Mbit/s huippunopeuden. Sama piiri mahdollistaa myös tarkemman kaksitaajuus-GPS-paikannuksen L1- ja L5-kanavia käyttäen.

Kirin 980 –piirin uudistuksiin lukeutuu myös uusi Dual NPU –tekoälysuoritin, jonka kehutaan olevan yli kaksi kertaa suorituskykyisempi Kirin 970 –piirin NPU:hun verrattuna. Tekoälysuorittimen toisen  ytimen kerrotaan keskittyvän suorituskykyä parantaviin tehtäviin ja toinen on vapaana yleiseen tekoälylaskentaan, kuten vaikkapa kameran tekoälytoimintoihin.

Piirin neljännen sukupolven Dual ISP –kuvasignaaliprosessori kykenee aiempaa edistyneempään HDR-prosessointiin sekä lähes 50 % parempaan kuvaprosessointisuorituskykyyn, mutta siitä huolimatta se ei valitettavasti edelleenkään tue 4K 60 FPS –videon purkua tai pakkausta, joka on merkittävä heikkous kilpailijoihin nähden.

Tekniset ominaisuudet:

  • HiSilicon Kirin 980 -järjestelmäpiiri (2 x 2,6 GHz Cortex-A76 CPU, 2 x 1,92 GHz Cortex-A76 CPU, 4 x 1,8 GHz Cortex-A55 CPU, Mali-G76 MP10 GPU, 1, Cat.21 LTE-modeemi, Dual NPU, i8 sensoriprosessori, Dual ISP)
  • 6 Gt LPDDR4X-RAM-muistia
  • 128 Gt UFS 2.1 –muistia (vapaana noin 113 Gt)
  • NM-muistikorttipaikka (max. 256 Gt)
  • LTE Cat.21 (1400/200 Mbit/s), Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (wave 2), 2,4 & 5 GHz, 1733 Mbit/s
  • Bluetooth 5.0, BLE, SBC, AAC, aptX, aptX HD, LDAC ja HWA Audio, NFC
  • GPS (L1 + L5 kaksoistaajuus), AGPS, Glonass, BeiDou, Galileo (E1 + E5a kaksoistaajuus), QZSS (L1 + L5 kaksoistaajuus)

Suomessa Mate 20 Prosta on saatavilla toistaiseksi ainoastaan kuuden gigatavun RAM-muistilla ja 128 Gt:n tallennustilalla varustettu versio. Ulkomailla tarjolla on myös 8 & 256 Gt:n versio. Suomen version muistimääriä voi pitää riittävinä vähimmäismäärinä tämän hintaluokan puhelimessa, etenkin kun laitteessa on myös muistikorttipaikka. Suurempikaan tallennustila ei kuitenkaan olisi liikaa pyydetty tuhannen euron puhelimelta.

Mate 20 Pron alapääty näyttää erilaiselta kuin edeltäjässä, sillä kaiutinritilän tilalla on nyt SIM- ja muistikorttikelkka. USB Type-C –liitäntä tukee USB 3.1 Gen1 –standardia ja uniikkina ratkaisuna sen yhteyteen samaan aukkoon on sijoitettu toinen laitteen stereokaiuttimista. Äänenlaadultaan kaiuttimet ovat parempaa keskitasoa, mutta parhaimmille kilpakumppaneilleen ne eivät pärjää. Mittaamamme maksimiäänenpaine 30 cm:n etäisyydeltä oli noin 76,5 dBA. Kaiuttimen sijoittaminen USB-liitäntään on ehkä tietyllä tavalla nokkela ratkaisu, mutta toisaalta esimerkiksi laitteen ollessa latauksessa kaiuttimien äänenlaatu heikkenee merkittävästi.

Huawei poisti 3,5 mm:n ääniliitännän viime vuonna Mate 10 Pro –mallista ja sama linja jatkuu myös uudessa sukupolvessa. 3,5 mm:n liitäntää käyttävät kuulokkeet voi kytkeä puhelimeen mukana toimitettavan adapterin avulla. Testiemme mukaan myös ulkoinen mikrofoni toimii adapterin välityksellä. USB-liitäntä tukee myös kuvaulostuloa ja ulkoiseen näyttöön liitettäessä puhelimen saa siirtymään ns. työpöytätilaan, jolloin puhelinta itseään voi käyttää kosketushiirenä.

Näytön alapuolelle jäävä kaistale on Mate 20 Prossa hyvin kapea ja navigointipainikkeet ovatkin sijoitettuna ohjelmistopohjaisina näytön puolelle. Aiempien Huawein puhelimien tapaan navigointipainikkeiden järjestys on kustomoitavissa. Kuten kuvastakin voi havaita, vaihtoehtoisena navigointitapana on tarjolla elenavigointi, jolloin painikerivi häviää näytön alareunasta. Pyyhkäisyeleet ovat toteutukseltaan iOS-tyyppiset – alareunasta ylöspäin pyyhkäisemällä paluu kotinäkymään, sama pyyhkäisy jättämällä sormi hetkeksi ruudulle avaa moniajonäkymän ja pyyhkäisy näytön jommastakummasta reunasta sisäänpäin vastaa paluunäppäimen painallusta. Käytimme elenavigointia noin puolet testijaksosta ja se toimi erittäin hyvin.

Alapäätyyn sijoitettu korttikelkka on hieman valtavirrasta poikkeava ratkaisu, mutta sitäkin uniikimpi on Mate 20 Pron tukeman muistikortin tyyppi. Laite on nimittäin ensimmäinen Huawein omaa Nano Memory Card –muistikorttia tukeva tuote markkinoilla. Korttikelkan molemmin puolin on yksi nano-SIM-paikka, joista toiseen voi sijoittaa vaihtoehtoisesti NM-muistikortin.

Toistaiseksi Huawei on julkaissut varsin vähän tietoja muistikorttinsa tekniikasta, mutta yritys on kertonut halustaan tehdä siitä micro-SD-korttien korvaajan ja tarjoavansa sitä myös muiden valmistajien käyttöön. Saimme puhelimen kaveriksi 128 Gt:n NM-kortin, jonka maksimilukunopeudeksi kerrotaan 90 Mt/s.

NM-kortti on noin 45 % micro-SD-korttia pienempi ja ulkomitoiltaan tismalleen nano-SIM-kortin kokoinen. Myös kontaktit on toteutettu kortin taustapuolelle eri tavalla kuin micro-SD-kortissa. Huawei ei kertonut onko korttia mahdollista käyttää adapterilla SD-korttipaikoissa, eli onko kyseessä vain fyysisesti ”uudelleenpaketoitu” SD-kortti.

Oma yleisestä standardista poikkeava muistikortti vaikuttaa hieman erikoiselta ratkaisulta ja sen edut hieman pienempää kokoa lukuun ottamatta jäivät toistaiseksi hämärän peittoon. Lisäksi Mate 20 Pro ei edes tue kahden SIM-kortin ja NM-muistikortin asentamista puhelimeen samanaikaisesti, joka olisi voinut olla yksi pienemmän korttikoon mahdollistamista eduista.

Huawein suositushinta 128 Gt:n NM-muistikortille on 89,90 euroa ja se tulee saataville marraskuun lopulla. Hinta.fi-palvelun mukaan kortin hinta on Suomessa edullisimmillaan noin 50 euroa. Etenkin kortin suositushinta on varsin tyyris, sillä vastaavia 4K-videon tallentamiseen soveltuvia 128 Gt:n micro-SD-muistikortteja saa noin 30–40 euron hintaan.

Mate 20 Pron näyttö perustuu edeltäjämallin tapaan AMOLED-paneeliin, mutta sen kuvasuhde ja läpimitta ovat kasvaneet ja pitkistä sivuista on tehty kaarevat. Näyttö on nyt 0,4 tuumaa suurempi ja kuvasuhde on venytetty peräti 19,5:9:ään. QHD-tarkkuudella tämä tarkoittaa peräti 3120 pikseliä korkeussuunnassa. Näytön pinta-ala on kasvanut edeltäjämalliin nähden noin kahdeksalla prosentilla.

Mate 20 Pron näyttöpaneelitoimittajina toimivat kiinalainen BOE sekä korealainen LG Display. Testikappaleessamme oli LG:n valmistama näyttö. Toisin kuin Samsungin viimeaikaisissa AMOLED-näytöissä, Mate 20 Pron näyttö käyttää Triangular PenTile –alipikseliasettelua, jossa vihreä alipikseli koostuu kahdesta pienemmästä pikselistä. Näytön kulmien pyöristykset ovat melko loivat, joka syö hieman näytön tehollista pinta-alaa kulmissa.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,39-tuumainen AMOLED –näyttöpaneeli
  • Triangular PenTile -alipikseliasettelu
  • 1440 x 3120 pikseliä, 19,5:9-kuvasuhde, 538 PPI
  • HDR10-tuki, DCI-P3
  • Kolmiulotteisesti kaareva suojalasi
  • sinisen valon suodatin, käsinetila, aina päällä oleva näyttö (AOD)

Kuvanlaadultaan näyttö ei yllä aivan markkinoiden parhaiden AMOLED-näyttöjen (Samsungin huippumallit ja iPhone XS –mallit) tasolle. Värintoisto on eläväistä, mutta sen tarkkuus ei silmämääräisesti yllä aivan parhaiden tasolle. Etenkin automaattiasetuksella näytön saa tarvittaessa erittäin kirkkaaksi ja AMOLED-tekniikalle tyypillisesti musta on mustaa. Näytön pinnan voi erottaa reunuksista lähinnä ympäröivän valon heijastuessa sopivassa kulmassa näytön pinnasta. Näytön värilämpötila on oletuksena hieman sinertävä, mutta sitä voi onneksi säätää näytön asetuksista lämpimämpään suuntaan.

Katselukulmat ovat hyvät, mutta kuva muuttuu sivuilta katseltuna hieman sinertäväksi. Näytön pitkien sivujen kaarevat osat näyttävät hieman sinertäviltä vaaleaa taustaa vasten, joka saattaa häiritä tarkkasilmäisimpiä käyttäjiä. Vastaava ilmiö näkyy myös muissa kaarevanäyttöisissä puhelimissa. Epänormaalina ilmiönä käyttäjät ovat sen sijaan raportoineet joidenkin Mate 20 Pro –yksilöiden kärsivän näytön reunojen vihertämisestä etenkin harmaalla taustalla ja LG:n paneelia käyttävissä puhelimissa. Testikappaleessamme ei vihertämistä näkynyt juuri lainkaan, mutta näin kollegalla yksilön, jossa vihertäminen oli todella voimakasta. Huawei Suomi on luvannut vaihtaa vihertävänäyttöiset yksilöt takuuseen.

Mate 20 Pron sormenjälkitunnistin on Suomen markkinoilla uunituoretta tekniikkaa, sillä se on toteutettu näyttöpaneelin alle sijoitetulla Goodixin valmistamalla optisella sensorilla. AMOLED-näyttö valaisee sormen tunnistimen kohdalta ja tunnistin lukee sormenjäljen näyttöpaneelin läpi.

Lukitusnäkymässä keskellä näytön alapuoliskoa on sormenjälkikuvake, jonka alla tunnistin sijaitsee. Näyttö tunnistaa lähestyvän sormen myös näytön ollessa poissa päältä ja näyttää tunnistimen sijainnin mustalla näytöllä vaalean kuvakkeen avulla. Näyttö on varustettu paineentunnistuksella ja sormea on painettava hieman näyttöä vasten, jotta tunnistus aktivoituu. Näyttö valaisee sormen tunnistimen kohdalta turkoosilla valolla lukemisen helpottamiseksi.

Testijaksolla kokemuksemme tunnistimen toiminnasta olivat hieman kaksijakoisia. Erityisen tarkka tunnistin tuntuisi olevan sormen ja näyttölasin likaisuudelle. Suurimman osan ajasta tunnistin toimii sujuvasti ja ongelmitta. Satunnaisesti sormen tunnistamisessa esiintyi kuitenkin ylitsepääsemättömiä ongelmia ja tunnistautumiseen piti lopulta käyttää kasvoja tai PIN-koodia. Tunnistimen toimintanopeus ei myöskään ole aivan Huawein tavanomaisten tunnistimien tasoa.

Huawei on päätynyt käyttämään myös Mate 20 Pron näytön yläreunassa lovea, joka on kooltaan melko leveä – karkeasti ottaen puolet näytön kokonaisleveydestä. Loven koko on jossain määrin perusteltu, sillä Huawei on sijoittanut sinne melko paljon tekniikkaa. Merkittävän osan tilasta vie infrapunapisteprojektoria hyödyntävä 3D-kasvojentunnistustkeniikka, joka vastaa iPhoneissa käytettävää Face ID –tekniikkaa. Tunnistus toimi testijaksolla melko nopeasti ja varmasti, joskaan ei aivan yhtä hyvin kuin Applen toteutus. Tietoturvaltaan tunnistin on huomattavasti etukameraa käyttäviä ratkaisuja parempi.

Etukameran tarkkuus on kolminkertaistettu edeltäjämalliin nähden ja se on nyt 24 megapikseliä. f2.0-aukkosuhteen objektiivi ei kuitenkaan ole enää automaattitarkenteinen. Etukamera osaa lisätä erilaisia reaaliaikaisia valaistus- ja taustaefektejä kuvaan tekoälyn avulla. Kuulokkeen ritilä on tiheä, eikä kerää likaa itseensä. Näyttöloven varustukseen kuuluu myös monivärinen ilmoitusledi. Puhelimen yläpäädystä löytyy ainoastaan mikrofonin reikä sekä infrapunalähetin.

Halutessaan käyttäjälle tarjotaan mahdollisuus ”piilottaa” näyttölovi, joka toimii AMOLED-näytön kanssa varsin hyvin. Piilottaessa näytön yläreuna rajautuu mustaksi loven alareunaan asti ja ilmoitusrivi säilyy mustalla alueella. Toteutus on toimiva ja tyylikkään näköinen. Normaalisti loven oikealla puolella näkyy akun varaus ja kello, vasemmalle puolelle mahtuu viitisen ilmoituskuvaketta. Käyttäjä voi myös valita näytön asetuksista sovelluskohtaisesti levitetäänkö sovelluksen sisältö loven sivuille.

Mate 20 Pron takalasin alla sijaitsee litium-polymeeriakku, jonka kapasiteettia on kasvatettu edeltäjämallista viisi prosenttia. Nyt kapasiteetti on siis 4200 mAh (16,04 Wh), joka on suurempi kuin yhdessäkään pahimmista kilpailijoista. Akun kapasiteettia voi pitää varsin vakuuttavana, kun huomioidaan puhelimen ulkomitat ja tekniset ominaisuudet. Puhelin tukee nyt ensimmäisenä Huawein Suomessa myytävänä mallina myös langatonta latausta (Qi), ja vieläpä 15 watin teholla.

Mate 20 Pron kaikki fyysiset painikkeet on sijoitettu oikean kyljen yläpuoliskoon sopivalle korkeudelle, joten niihin yltää mukavasti peukalolla tai etusormella. Metallisten näppäinten tuntuma on terävän napakka. Hauskana yksityiskohtana virta-/lukituspainike on väriltään erottuvan punainen.

 

Kamera

Mate 20 Pron takakamera edustaa Huawein kameraosaamisen uusinta sukupolvea. Kameroita on nyt P20 Pron tapaan kolme ja ne ovat sijoitettu pyöreäkulmaisen neliön muotoiseen kehykseen, joka on aavistuksen kohollaan takakuoren pinnasta. Kameroiden ohella samaan kehykseen on sijoitettu myös kaksisävyinen salama sekä lasertarkennuksen sensorit.

Kameran tekniset tiedot:

  • 40 megapikselin kuvasensori (1,0 um pikselikoko, 1/1,7-tuumainen kenno), 27 mm kinovastaava laajakulmaobjektiivi, f1.8-aukkosuhde
  • 20 megapikselin kuvasensori (1,0 um pikselikoko, 1/2,7-tuumainen kenno), 16 mm kinovastaava superlaajakulmaobjektiivi, f2.2
  • 8 megapikselin kuvasensori (1,0 um pikselikoko, 1/4-tuumainen kenno), 80 mm kinovastaava teleobjektiivi, f2.4, OIS
  • PDAF & Laser-tarkennus
  • kaksisävyinen LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS, 1080p 60 FPS
  • Hidastusvideokuvaus: 720p 960 FPS 0,25 s

Teknisesti suurin muutos P20 Pron kolmoiskameraan nähden on mustavalkosensorista luopuminen. Huawei on korvannut sen superlaajakulmakameralla, joka tekee ainakin kameran hyödynnettävyydestä entistä monipuolisempaa. Huawein edustajan mukaan mustavalkosensorista luovuttiin, koska sensori- ja prosessorintitekniikka on kehittynyt siinä määrin, ettei mustavalkosensorista ole enää merkittävää etua hämäräkuvauksessa.

Pääkamera perustuu edelleen P20 Prosta tuttuun 40 megapikselin suurikokoiseen 1/1,7-tuumaiseen kuvasensoriin, joka käyttää tavallisen Bayer-suodattimen sijaan Quad Bayer –filtteriä, jossa samaa värisuodatinta käyttävät pikselit on jaoteltu vierekkäin neljän ryhmiin. Quad Bayer –filtterin jälki ei ole yhtä tarkkaa kuin tavallista Bayer-filtteriä käyttävällä sensorilla, mutta sen edut liittyvät hämärä- ja HDR-kuvaukseen. Hämäräkuvauksessa neljän 1,0 mikrometrin pikselin rypästä voi hyödyntää kuin yhtä suurta 2,0 mikrometrin pikseliä, joka pystyy taltioimaan nelinkertaisen määrän valoa. HDR-kuvauksessa neljän pikselin ryppäästä kaksi toisiinsa nähden vastakkaisissa kulmissa sijaitsevaa pikseliparia voi puolestaan tallentaa kuvan samanaikaisesti kahdella eri suljinajalla – toinen lyhyemmällä ja toinen pidemmällä. Pääkameran parina on laajakulmainen f1.8-aukkosuhteen objektiivi 27 mm kinovastaavalla polttovälillä.

Mustavalkokameran tilalla on nyt tavallinen 20 megapikselin värikamera, jonka pariksi on laitettu erittäin laajakulmainen (16 mm kinovastaava polttoväli) objektiivi. Toista ääripäätä edustaa jo aiemmasta toteutuksesta tuttu kahdeksan megapikselin kamera 80 mm:n kinovastaavalla teleobjektiivilla varustettuna. Optisesti vakautettu teleobjektiivi mahdollistaa polttoväleistä laskettuna kolminkertaisen zoomauksen laajakulmakameraan ja viisinkertaisen zoomauksen superlaajakulmakameraan nähden. Resoluutio on kuitenkin muita sensoreita alhaisempi.

Maininnan arvoisena seikkana kamera tukee maksimissaan 4K 30 FPS –laatua videokuvauksessa, sillä järjestelmäpiiri ei tiettävästi tue pakkausta 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella. Tarjolla on myös 960 FPS superhidastuskuvaus 720p-laadulla lyhyinä 0,25 sekunnin pätkinä taltioituna.

Kamerasovellukseen ei ole tehty suuria muutoksia sitten P20 Pron. Se käynnistyy ripeästi ja on lähes välittömästi kuvausvalmis. Myös tarkentaminen tapahtuu hyvin nopeasti ja kuvan ottaminen välittömästi suljinpainiketta painettaessa.

Kamerasovelluksen käyttöliittymä on lähes identtinen P20 Pron kanssa. Kuvaustilavalikko sijaitsee pystysuunnassa selattavana listana suljinpainikkeen vieressä. Listassa on kuusi valmistajan keskeisimpinä pitämää kuvaustilaa, joiden lisäksi toistakymmentä kuvaustilaa on sijoitettu listan päästä löytyvän valikkoon. Käytettävyydeltään toteutus ei edelleenkään ole paras mahdollinen.

Zoomauspainike on sijoitettu näkymän alareunaan, joka ei ole käytettävyyden kannalta paras mahdollinen ratkaisu, sillä sen käyttäminen yhdellä kädellä kuvatessa on lähes mahdotonta. Zoomauspainiketta painaessa kamera vaihtaa neljän eri vaihtoehdon välillä – 0,6x, 1x, 3x ja 5x. Ensin mainittu on superlaajakulmakameran käyttötila, 3x on telekameran kuvaustila ja 5x puolestaan hybridizoomtila, joka yhdistää kameroista saatavaa kuvadataa. Zoomipainiketta voi myös liu’uttaa sivusuunnassa, jolloin zoomausta pääsee operoimaan portaattomasti. Zoomaus toimii myös etsinnäkymää nipistämällä.

Mate 20 Pron kameran polttovälivaihtoehdot ja zoomausmahdollisuudet ovat markkinoiden monipuolisimmat, joten on harmillista että toteutus on tehty osittain kömpelösti. Kuvan tarkkuuden pitää nimittäin olla valittuna asetuksista 10 megapikseliksi, sillä zoomausnäppäin poistuu näkyvissä pääkameran 40 megapikselin tarkkuuden ollessa käytössä. Nyt käyttäjän on hypittävä alvariinsa asetusvalikon puolella, jos hän haluaa käyttää sekä suurinta resoluutiota että zoomia, sen sijaan että kamera esimerkiksi vain ilmoittaisi tarkkuuden laskevan automaattisesti zoomia käytettäessä.

Manuaalitila löytyy kuvaustilalistasta ”Ammattilainen”-nimellä ja on säädöiltään vastaava mm. P20 Pron kanssa. Kuvausnäkymän oikeaan reunaan avautuu manuaalisäädöt tarkennukselle, ISO-arvolle (50 – 6400), suljinajalle (1/4000 – 30 sekuntia), valotuksen kompensoinnille (-4…+4) ja mittaukselle sekä valkotasapainolle. Ammattilainen-tilassa myös RAW-kuvaus on mahdollista kytkeä päälle, jolloin kamera tallentaa tilanteesta sekä raakakuvan että JPG-kuvan.

Mate 20 Prolla parhaan mahdollisen kuvan aikaansaamiseksi on otettava huomioon enemmän asioita kuin tavanomaisella älypuhelinkameralla. Eri asetuksia käyttämällä päädytään nimittäin jopa merkittävästi erilaisiin lopputuloksiin. Ehkäpä keskeisin valinta on kuvien tarkkuus, johon ensisijaisina vaihtoehtoina ovat 10 ja 40 megapikseliä. Moni saattaa ajatella, että korkeimmalla megapikselimäärällä saa laadukkaimmat kuvat, mutta Mate 20 Pron pääkameran Quad Bayer –suodattimen vuoksi se on kuitenkin vain osa totuutta. Otimme esimerkkikuvat valoisassa ja hämärässä havainnollistaaksemme asiaa.

Siinä missä P20 Prolla oli taipumus käsitellä 10 megapikselin koossa otetut kuvat niin ylikorostetuiksi, että ne olivat lähestulkoon pilalla, on Mate 20 Pron tapauksessa asiassa tapahtunut merkittävä parannus. 10 megapikselin kuvien jälki on varsin luonnollista ja kokonaisuutena tarkasteltuna monilta osin jopa parempaa kuin 40 megapikselin kuvissa.

Hyvässä valaistuksessa 40 megapikselin otoksissa dynamiikka on havaittavasti heikompaa ja niissä on usein joko tumma pää tukossa (kuten esimerkkikuvassa) tai kirkas pää on palanut puhki. 40 megapikselin tarkkuuden valitsemisen etuna on puolestaan luonnollisestikin huomattavasti korkeampi yksityiskohtien määrä ja terävyys.

Heikossa valaistuksessa kuvatarkkuuksien väliset erot painottuvat entistäkin enemmän 10 megapikselin tarkkuuden puoleen. 40 megapikselin tarkkuudesta ei ole hämärässä ja heikossa valossa oikeastaan lainkaan hyötyä – päinvastoin. Lopputulos on merkittävästi pehmeämpi, tummempi ja vähemmän yksityiskohtia sisältävä kuin 10 megapikselin tarkkuutta käytettäessä. 10 megapikselin tarkkuudella kamera hyödyntää Quad Bayer –sensorin vierekkäisten pikselien yhdistämistä (pixel binning) sekä edistynyttä kuvaprosessointia ja lopputulos on valoisampi sekä huomattavasti yksityiskohtaisempi ja terävämpi.

Otimme vertailuun mukaan myös 10 megapikselin kuvia tallentavan Yö-kuvaustilan, joka hyödyntää tekoälyä, kuvien yhdistämistä sekä useamman sekunnin pituista suljinaikaa, ilman että kuva tärähtää käsivaralta kuvattaessa. Esimerkkikuvaustilanne ei ollut vielä erityisen otollinen Yö-tilalle, sillä valoa oli tarjolla riittävästi myös peruskuvaustilalle, joten lopputulos on lähinnä hieman valoisampi sekä merkittävästi pehmeämpi. Vielä heikommassa valaistuksessa Yö-tilan edut olisivat kuitenkin tulleet paremmin esiin.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Mate 20 Pron kuvanlaatu on hyvässä valaistuksessa yleisesti ottaen hyvällä tasolla, mutta asiaa ei voi tulkita aivan yksioikoisesti. Kuten jo edellä muutaman vertailukuvan avulla todettiin, lopputulos riippuu tavallista enemmän siitä, minkälaiset perusasetukset käyttäjä on valinnut. Keskeisiä muuttujia ovat valitun kuvatarkkuuden lisäksi Master AI –ominaisuus.

Mate 20 Pro käyttää Master AI:n uutta 2.0-versiota, joka tunnistaa Huawein mukaan yli 1500 erilaista kuvaustilannetta 25 eri kategoriassa ja osaa säätää kuvien kirkkautta, kontrastia ja värejä alueittain (esim. puut ja taivas erikseen). Positiivisena seikkana tekoäly säätää mm. taivaan ja kasviston värejä huomattavasti aiempaa maltillisemmin, mutta esimerkiksi ruokakuvissa värit korostuivat tekoälytunnistuksen myötä edelleen epärealistisen räikeiksi. Paras tapa onkin ehkä testata Master AI:ta ja todeta itse sopiiko jälki omaan makuun. Master AI:n saa kytkettyä pois päältä asetuksista, mutta samalla kytkeytyy pois päältä myös automaattinen kuvaustilan valinta (esim. Yö-tila, supermakrokuvaus, muotokuvatila).

10 megapikselin tarkkuudella otetut kuvat ovat varsin hyvännäköisiä. Dynamiikka on erinomaista ja yksityiskohtien toisto tarkkuusluokka huomioiden hyvää. Värientoisto on eloisaa ja aavistuksen (muttei häiritsevän) korostunutta. Pikselitasolla jälki on luonnollista, eikä kuvaprosessointi ole jättänyt itsestään ikäviä jälkiä. 40 megapikselin kuvat ovat yksityiskohdiltaan huippuluokkaa, mutta dynamiikka jää selvästi heikommaksi ja pikselitasolla kuvissa on nähtävissä maalausmaista prosessointijälkeä.

Laajakulmakamera mahdollistaa myös makrokuvaamisen poikkeuksellisen läheltä – vain 25 mm:n etäisyydeltä kohteesta. Tätä makrokuvaustilaa hyödyntääkseen Master AI –tekoälytunnistuksen on oltava päällä asetuksista, jolloin kamera tunnistaa automaattisesti lähikuvaustilanteen ja kytkee ”supermacron” päälle. Makrokuvaustilassa kuvien kinovastaava polttoväli on 26 mm superlaajakulmakameran 16 mm:n vakiopolttovälin sijaan. Ero tehdään ilmeisesti ohjelmallisesti.

Hämärässä sekä heikossa valossa valinta 10 ja 40 megapikselin tarkkuuksien välillä on helpompi. Kuten jo edellä todettiin, 10 megapikselin tilassa jälki on oikeastaan kaikilta osin huomattavasti parempaa. Heikossa valossa täydestä 40 megapikselin tarkkuudesta ei ole iloa, sillä yksityiskohdat menevät pehmeäksi mössöksi.

10 megapikselin tarkkuudella Mate 20 Pro ottaa markkinoiden terävimpään kärkeen lukeutuvia hämäräkuvia. Kuvat ovat jonkin verran yliterävöityjä, mutta kuvia kokonaisuutena tarkastellessa siitä ei ole juurikaan haittaa ja yliterävyys on parempi vaihtoehto kuin useimpien kamerapuhelimien tuottama pehmeä jälki. Kamera pystyy taltioimaan erittäin paljon valoa ja heikon valon kuvaustilanteesta otokseen tallentuu paljon selkeämpi lopputulos, kuin mitä ihmissilmä pystyy erottamaan. Kohina pysyy kuvissa hyvin aisoissa.

Jos valoa on tarjolla todella heikosti, tarjoaa erillinen Yö-kuvaustila hyvän työkalun kelvollisen kuvan loihtimiseksi jopa lähestulkoon pilkkopimeästä lähtökohdasta. Tekoälyn avulla Yö-tila mahdollistaa 3-5 sekunnin suljinaikojen käyttämisen käsivaralta niin, ettei lopputulos tärähdä. Lopputulos on hieman ylikorostuneen näköinen, mutta lähtökohtaolosuhteisiin nähden tulokset ovat keskimäärin erinomaisia. Yö-tila mahdollistaa käyttökelpoisten ja paikoin jopa upeiden kuvien ottamisen tilanteista, joissa kuvan ottaminen on ollut aiemmin käytännössä mahdotonta.

Pisimmillään kamera-automatiikka venyttää suljinajan normaalikuvaustilassa 1/17 sekuntiin, joka on varsin tyypillinen aika kuvanvakaimettomalle kameralle. Herkkyys nousee tarvittaessa varsin korkealle, testeissämme jopa ISO 6400 –arvoon.

Testasimme myös ns. zoomin toimintaa ottamalla kuvia samasta tilanteesta Mate 20 Pron eri polttoväliä käyttävillä kameroilla sekä viisinkertaisella hybridizoomilla, joka käyttää hyväkseen kameroilta saatavaa kuvadataa.

16 mm:n kinovastaavalla polttovälillä varustettu superlaajakulmakamera (kamerasovellus näyttää tämän 0,6x zoomina) ottaa 20 megapikselin kuvia, jotka ovat parhaimpia superlaajakulmakuvia, joita io-techin kamerapuhelintesteissä on nähty. Kuvanlaatu on yksityiskohtaista ja luonnollista ja kohina pysyy hyvin hallinnassa. Hämärässä superlaajakulmakamera ei pysty taltioimaan lähellekään yhtä paljon valoa ja värejä kuin pääkamera ja kuvan yksityiskohdat menevät helposti mössöksi.

80 mm:n kinovastaavalla teleobjektiivilla varustetulla kameralla otetut kolminkertaisesti zoomatut kuvat päivänvalossa otettuina laadultaan erinomaisia ja lähes pääkameralla otettujen kuvien tasoisia. Koska telekameran natiivi tarkkuus on kahdeksan megapikseliä, mutta kuvien tarkkuus on kymmenen megapikseliä, tekee kamera todennäköisesti prosessointitaikoja ja hyödyntää kuvadataa myös muilta kameroilta. Heikossa valossa zoomilla otettujen kuvien epäterävyyden todennäköisyys kasvaa valon vähentyessä, vaikka kamerassa onkin optinen vakain. Yksityiskohtia tallentuu edelleen enemmän kuin pääkameralla otetusta kuvasta rajaamalla, mutta suorituskyky ei yllä samalle tasolle kuin päivänvalossa. Joka tapauksessa zoom-kamera on erittäin toimiva ja käyttökelpoinen etenkin päivänvalossa, kun halutaan päästä lähemmäksi kauempana olevaa kohdetta.

Viisinkertainen hybridizoomi on Huawein aiempien kamerapuhelimien tapaan myös varsin käyttökelpoinen. Se pystyy taltioimaan hyvässä valaistuksessa aavistuksen enemmän yksityiskohtia kuin kolminkertainen zoom, joka paljastaa ettei kyse ole pelkästä digitaalisesta rajauksesta. Heikossa valaistuksessa hybridizoomista ei ole merkittävää iloa.

Nappasimme nopeasti vertailukuvat samoista päivä- ja yötilanteista Mate 20 Pron ohella pahimmiksi kilpailijoiksi laskettavilla Samsung Galaxy Note9:llä sekä Apple iPhone XS Maxilla.

Päiväkuvaustilanteessa kaikki kolme puhelinta tekevät erittäin hyvää jälkeä, mutta Note9 jää muita epäterävämmän kuvan vuoksi hieman peränpitäjäksi. Noten kuvan värimaailma on tosin kolmikon vähiten ylikorostunut ja iPhonessa vastaavasti selvästi eniten. iPhonen dynamiikka on parempaa kuin kilpailijoissaan. Mate 20 Pron 40 megapikselin otos on puolestaan selvästi yksityiskohtaisempi ja terävämpi kuin iPhonen ja Note9:n 12 megapikselin kuvat.

Yökuvaustilanteessa iPhonen kohinanvaimennus toimii kolmikosta parhaiten ja tekee luonnollisinta jälkeä mutta kuvan värimaailma ja yleisilme on joukon hailakoin ja lattein. Mate 20 Pro puolestaan yliterävöi kuvaa joukosta eniten, joka saa sen näyttämään kokonaisuutena katsottuna terävimmältä, vaikka erot pikselitasolla eivät lopulta olekaan niin suuria. Mate 20 Pro saa myös näkymästä irti eniten värejä. Note9:n kuva jää kahden vertailukumppaninsa välimaastoon ollen valoisampi ja toistaen värejä paremmin kuin iPhone, mutta painottaen valkotasapainoa samalla liiallisesti kellertävään. Yökuvat otettiin iPhonella ja Note9:llä 12 megapikselin tarkkuudella ja Mate 20 Pro:lla 10 megapikselin tarkkuudella, koska kuvanlaatu oli sillä parempaa kuin täydellä 40 megapikselin tarkkuudella.

Mate 20 Pro pystyy tallentamaan 4K-videota parhaimmillaan vain 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella, sillä Kirin 980 –järjestelmäpiiri ei tiettävästi tue 4K 60 FPS pakkausta. Modernilla H.265-koodekilla MP4-kääreeseen pakattuna (Main@L5@Main) bittivirta vaihtelee hieman videosta riippuen noin 22–27 Mbit/s välillä ja myös käytännön ruudunpäivitysnopeus tuntui vaihtelevan usein 27–30 FPS:n välillä. 1080p 30 FPS –tarkkuudella H.265-pakkauksella (Main@L4@Main) bittivirta on vajaan 10 Mbit/s luokkaa. Käyttäjä voi valita asetuksista myös vanhemman H.264-pakkaustavan. Äänet taltioituvat aina hyvätasoisella 192 kbit/s stereoäänellä. 4K-videon tallennus on rajattu 10 minuuttiin.

Videokuvan laadusta löytyy havaintojemme perusteella selvästi parannettavaa. Värimaailma toistuu melko luonnollisena ja dynamiikassa ei ole valittamista, mutta jälki on silmiinpistävän pehmeää. Ruudunpäivitysnopeus häviää luonnollisesti sulavuudesta kilpailijoiden 4K 60 FPS –materiaalille ja lisäksi havaitsimme videoiden todellisen ruudunpäivitysnopeuden jäävän hieman alle 30 FPS:n ja vaihtelevan hieman tilanteesta riippuen. Zoomatessa ainakin testikappaleemme kärsi jostain syystä tarkennusongelmista ja korjasi tarkennusta toistuvasti jopa heikompaan suuntaan zoomauksen jälkeen.

Elektroninen kuvanvakautus on aina päällä, eikä sitä saa asetuksista pois. Se vakauttaa videota sinällään hyvin, mutta kameraa kääntäessä reunoilla näkyy helposti ikävää häntimistä. Äänissä havaitsimme joissain videoissa (kuten esimerkkivideon tuulenpuuskissa) erikoista ”metallista” pakkaushäiriötä. Meluisassa ympäristössä puhelin vaikuttaisi tallentavan ääntä särkemättä, mutta matalien äänien toistuminen on heikohkoa (esimerkkikeikkavideolla toisen kanavan mikrofoni peittyi ilmeisesti osan ajasta sormella).

Mate 20 Pro tukee uutena ominaisuutena myös videoihin reaaliaikaisesti lisättäviä efektejä, joilla videoon saa esimerkiksi Sin City -tyyppisen suodattimen, taustan sumennuksen tai mustavalkoisen taustan. Kokeilimme efektejä pariin otteeseen ja totesimme videon laadun jäävän melko heikoksi ja efektien toteutuksen erityisesti henkilöiden tunnistamisen osalta hieman viiveellä toimivaksi. Esimerkiksi jos kameraa liikuttaa ihmisten keskellä, ovat uudet kuvaan ilmestyvät ihmiset pienen hetken efektin ulkopuolella, kunnes tekoäly hoksaa ne kuvasta ja lisää rajauksen.

 

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

Ohjelmistopuolella Mate 20 Pro käyttää ensimmäisenä Huawein puhelimena Android 9 Pie –käyttöjärjestelmää ja EMUI 9 –käyttöliittymäversiota. Uudesta versionumerosta huolimatta EMUI 9:n näkyvät uudistukset ovat jälleen varsin pieniä. Pinnan alla Huawei kertoo optimoineensa käytännön suorituskykyä vasteen sekä sovellusten latausaikojen osalta ja lisäksi tuettuna on nyt GPU Turbo 2.0 –versio laajemmalla pelituella ja tarkemmalla rasituskuorman optimoinnilla. Kuten aiemminkin, EMUI:n kustomoinnit ovat kattavampia kuin monissa kilpailijoiden puhelimista.

Käyttöliittymän ulkoasu on uudistunut EMUI 9:n myötä valitettavasti vain hyvin vähäisesti, vaikka EMUI on kaivannut mielestämme jo pidemmän aikaa laajempaa visuaalista uudistamista. Käyttöliittymästä on pyritty tekemään hieman helppokäyttöisempi ja loogisempi – sovellusten toimintoja on siirretty näytön yläreunasta alareunaan paremmin ulottuville, moniajonäkymän selaustapa on vaihdettu vaakasuuntaiseksi ja asetusvalikon sisältöä on selkeytetty vähentämällä alakohtia noin 10 %:lla. Siitä huolimatta osa asetuksista (esimerkiksi Always On Display –ominaisuus) on edelleen sijoitettu asetusvalikon syövereihin todella hankalasti ja epäloogisesti. Useimmat Android Pien uudistukset löytyvät pinnan alta, mutta esimerkiksi Googlen uusi elenavigointi on korvattu Huawein omalla ratkaisulla.

Huawein sovellusvalikoima perustuu pitkälti omiin toteutuksiin, joskin sekaan on heitetty myös kourallinen Googlen perussovelluksia ja onpa Huawei jopa päätynyt käyttämään Google Messagesia vakioviestisovelluksena. Googlen sovelluksista Gmail, Kuvat, Play Musiikki ja Play Videot menevät päällekkäin Huawein omien vastaavien sovellusten kanssa. Testikappaleessamme oli esiasennettuna myös muutama kolmannen osapuolen sovellus (Facebook, Booking, Ebay), mutta ne olivat haluttaessa poistettavissa kokonaan puhelimesta.

Testikappaleemme sai heti käyttöönoton jälkeen 122-loppuisen päivityksen, joka ilmeisesti päivitti ohjelmiston esiversiosta lopulliseen myyntiversioon. Muita päivityksiä ei testijaksolla tullut ja tämän artikkelin julkaisuhetkellä marraskuun loppupuolella tietoturvakorjaukset edustivat lokakuun versiota. Mate 20 Pro kuuluu Googlen Android Enterprise Recommended –ohjelmaan, joka tarkoittaa sitä, että Huawei sitoutuu tarjoamaan laitteelle tietoturvapäivityksiä maksimissaan 90 päivän välein kolmen vuoden ajan ja päivittämään laitteen myös seuraavaan uuteen Android versioon (Android Q) ensi vuonna.

 

Suorituskyky

Mate 20 Pro vietti ympärivuorokautisessa käyttötestissä runsaan parin viikon ajan ja laitteesta saatiin kattava yleiskuva. Puhelin toimi testijaksolla muutoin ongelmitta, mutta kamerarajapinnan toiminta takkuili useampaan otteeseen niin kamerasovellusta kuin muitakin kameraa hyödyntäviä sovelluksia käyttäessä. Tällöin ruudulle tuli ilmoitus ”kameraan ei voi muodostaa yhteyttä” ja vika meni ohi vain puhelimen uudelleenkäynnistyksellä.

Peruskäytön näkökannalta Mate 20 Pron EMUI 9 -käyttöliittymä on erittäin suorituskykyinen. Kilpailijoihin rinnatusten verrattuna se häviää ainoastaan hitusen verran OnePlus 6/6T:lle, mutta on vastaavasti hieman mm. Samsungin huippumalleja ripeätoimisempi. Erot OnePlussaan vaikuttaisivat tulevan lähinnä animoinneista, Samsungeihin puolestaan viiveestä kosketuksen ja toiminnon alkamisen välissä.

Nykyisten huippupelien kanssa Mate 20 Pro pärjää ongelmitta, vaikka grafiikkasuorituskyky ei olekaan aivan markkinoiden tämän hetken huippua, etenkin jos peli hyödyntää näytön korkeaa natiivitarkkuutta. Käyttäjä voi halutessaan parantaa pelisuorituskykyä laskemalla näytön tarkkuutta Full HD- tai HD-tasolle puhelimen asetuksista. Mate 20 Pro lämpenee pidemmän rasituksen aikana havaittavasti, muttei häiritsevästi.

Tarkastelimme laitteen Kirin 980 –piirin suorituskyvyn muuttumista pidemmässä rasituksessa CPU Throttling- ja GFX Bench –testisovellusten avulla. CPU Throttling –testissä prosessorisuorituskyky laski 15 minuutin rasitusjakson aikana noin 60 %:iin maksimista. GFX Bench Manhattan 3.1 –testiä toistuvasti peräkkäin ajaessa totesimme grafiikkasuorituskyvyn pysyvän noin viisi ajoa maksimilukemissa, jonka jälkeen suorituskyky laski puolen tunnin aikana noin 50 %:iin.

Synteettisten suorituskykytestien tulokset olivat Mate 20 Pron osalta mielenkiintoista analysoitavaa, sillä kyseessä on ensimmäinen uutta Kirin 980 –järjestelmäpiiriä käyttävä puhelin. Testit ajettiin puhelimen näytön natiivitarkkuudella (1440 x 3120). Verrokeiksi valittiin edeltäjämalli Mate 10 Pro, Snapdragon 845 –piirillinen OnePlus 6 sekä Exynos 9810 –piirillinen Samsung Galaxy Note9.

Suorituskykytestien tulosten perusteella Kirin 980 –piiri vaikuttaisi jatkavan hieman samalla linjalla edeltäjiensä kanssa, tosin sillä erolla, että piirin energiatehokkuus vaikuttaisi olevan nyt paremmalla tolalla. Toisin sanoen Kirin-malliston tuorein lippulaiva on jälleen vahvoilla prosessorisuorituskyvyn osalta, mutta jää tänäkin vuonna grafiikkasuorituskyvyssä pahimmista kilpailijoistaan jälkeen.

Prosessorisuorituskykyä mittaavassa Geekbench-testissä Mate 20 Pro iskee pöytään Android-markkinoiden tämän hetken parhaan moniydintuloksen, jääden kuitenkin yhden ytimen suorityskyvyssä runsaat kymmenen prosenttia Samsungin Exynos 9810 –piirillisille puhelimille. Myös Antutu-yleistestin tulos on paras io-techin testaamista Android-puhelimista.

Grafikkapuolella Mate 20 Pro ei ole yhtä vahvoilla kilpailijoihin nähden, sillä Mali-G76 MP10 –grafiikkasuoritin ei yksinkertaisesti pärjää Snapdragon 845 –piirin Adreno 630 GPU:lle ja korkea näyttötarkkuus heikentää asemia entisestään Full HD –näytöllisiin kilpailijoihin nähden. Samaa näyttötarkkuutta käytettäessä ero Snapdragon 845 -piirillisiin puhelimiin on testien mukaan noin 15–20 %, mutta näytön natiiviresoluutiota käyttäessä ero venähtää paikoin jopa yli 50 %:iin. Karkeasti ottaen Kirin 980 –piirin grafiikkasuorituskyky vastaa viimevuotista Snapdragon 835 –piiriä. Samsungin huippumalleille Mate 20 Pro häviää grafiikkasuorituskyvyssä vain hieman.

Huawei jäi alkusyksystä kiinni testisovellusten tunnistukseen ja järjestelmäpiirin toimintaparametrien muuttamiseen perustuneesta huijauksesta, joka koski ainakin Kirin 970 –piirillisiä puhelimia. Huijaus aiheutti myös laitteiden ylikuumentumista tiettyjä sovelluksia käyttäessä. Huawei ilmoitti kohun jälkeen siirtävänsä optimoinnit erillisen suorituskykytilan alle, jonka käyttäjä voi kytkeä halutessaan päälle laitteen asetuksista. Suorituskykytilaa käyttöönottaessa puhelin varoittaa, että virrankulutus saattaa kasvaa ja laite ylikuumentua. Ajoimme osan testisovelluksista myös suorituskykytila päällä (tulokset taulukossa sulkeissa) ja totesimme tulosten parantuvan paikoin jopa merkittävästi. Totesimme myös, että CPU Throtting –testissä suorituskyky laski selvästi vähemmän, mutta puhelin lämpeni huomattavasti enemmän suorituskykytilan ollessa päällä, eli toisin sanoen suorituskykytila nostaa tai poistaa piirin throttlauksen lämpötilarajoja.

Huomionarvoisena seikkana tallennustilan luku- ja kirjoitusnopeutta mittaavaan Androbench 5 –testin tulokset on ajettu mukautetuilla, paremmin tosielämän käyttöä vastaavilla asetuksilla (1 thread, 300 Mt file size, 256 kt buffer size), joita on käyttänyt mm. Anandtech-sivusto testeissään. Androbenchin tulokset ovat täten alhaisempia kuin aiemmissa io-techin artikkeleissa.

 

Akunkesto

Keväällä io-techissä testatun Huawei P20 Pro –mallin akunkesto osoittautui varsin hyväksi, joten kasvaneen akun koon ja modernimman järjestelmäpiirin huomioiden odotimme myös Mate 20 Prolta hyvää suoritusta akunkeston suhteen. Runsaan parin viikon käytännön testijakson perusteella laite ei myöskään pettänyt odotuksia ja akun tarjoama toiminta-aika oli suunnilleen samaa tasoa P20 Pron kanssa.

Testijaksolla akun varaus tyhjeni päivän (noin 16 h) aikana kevyellä noin 60–90 minuutin näytön päälläoloajalla noin 75–80 %:iin. Keskitasoisella käytöllä (2-2,5 h näytön päälläoloaika) akku tyhjeni päivän aikana keskimäärin 60–70 %:iin. Raskaammallakin 3-4 tunnin näytön päälläoloajalla akun varausta oli päivän päätteeksi jäljellä noin 50 %.

Yhdellä latauksella selvittiin myös kahden päivän yli useasti ja joka kerralla ongelmitta. Raskaimmillaan noin viiden tunnin näytön päälläoloajalla akkua oli jäljellä toisen päivän päätteeksi 15–20 %. Testikokemuksien perusteella kolmen päivän ylityksen ei pitäisi olla mikään ongelma kevyellä tai keskitasoisella käytöllä. Jopa neljä päivää saattaa olla mahdollista kevyemmällä käytöllä. Huomioimme kuitenkin testijaksolla, että laitteen pienenä heikkoutena on lepotilan virrankulutus, jossa voisi olla vielä parantamisen varaa.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Puhelinta käytettiin täydellä näyttötarkkuudella, sormenjälkitunnistimen automaattiaktivoinnin ollessa päällä ja Always On Display –ominaisuuden ollessa poissa käytöstä.

Ajoimme Mate 20 Prolla myös io-techin puhelinartikkeleissa yleisesti käytetyt virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat, suoraan laitteiden kesken vertailukelpoiset perustestit. Verrokeiksi valittiin samat puhelimet kuin suorituskykytesteissä: Galaxy Note9, OnePlus 6 ja Huawei P20 Pro.

YouTube-testissä videota pyöritettiin WiFi:n kahden tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella kuulokkeiden ollessa kytkettynä. Tässä testissä akun varaus väheni kaikkiaan 16 %, eli noin kahdeksan prosenttia tunnissa, joka tarkoittaa laskennallisesti noin 12,5 tunnin toistoaikaa. Tuloksissa kannattaa ottaa huomioon ainakin noin prosenttiyksikön mittausvirheen mahdollisuus.

Raskaampaa grafiikkaintensiivistä käyttöä (pelaamista) simuloivassa GFXBench Manhattan -akkutestissä Mate 20 Pro saavutti toistuvasti huippuluokan yli 400 minuutin tuloksen, joka on yli kaksinkertainen useimpiin kilpailijoihin nähden. Sivukaneettina puhelimen grafiikkasuorituskyvyn huomattiin kuitenkin laskevan myös merkittävästi testin aikana.

Sekalaista yleiskäyttöä simuloivassa PCMarkin akkutestissä Mate 20 Pron tulos on luokkansa parhaimmistoa yhdessä Note9:n kanssa. Parempaan tulokseen on yltänyt tämän vuoden lippulaivapuhelimista vain verrokkinakin ollut Huawei P20 Pro.

Mate 20 Pron mukana toimitetaan huipputehokas 40 watin (10 V, 4 A) SuperCharge-pikalaturi, jolle Huawei on hankkinut saksalaisen TUV Rheinlandin –turvallisuussertifikaatin. Tehoistaan huolimatta laturi ei ole kooltaan juurikaan Huawein aiempia SuperCharge-latureita suurempi. Valmistaja lupaa Mate 20 Pron akun latautuvan noin 70 %:iin puolessa tunnissa ja mittasimme lupauksen pitävän paikkansa. Vartissa akusta on täyttynyt yli kolmannes ja tunnissa 97 %. Viimeisten viiden prosentin lataaminen ottaa kuitenkin 20 minuuttia, tehden akun kokonaislatausajasta edelleen erittäin vakuuttavan tunti ja 15 minuuttia. Niin puhelin kuin laturikaan eivät lämmenneet ladatessa merkittävästi.

Testasimme lisäksi langatonta pikalatausta Huawein 15 watin langattomalla laturilla ja akku täyttyi sillä melko tasaisella tahdilla tyhjästä täyteen kahdessa tunnissa ja 10 minuutissa. Puolessa tunnissa akkuun latautui langattomasti 30 % varauksesta ja tunnissa runsaat 50 %. Puhelin lämpeni ladatessa hieman, mutta ei merkittävästi.

 

Yhteenveto

Tuntemukset Mate 20 Pron testijakson aikana olivat hieman samantyyliset kuin keväällä P20 Prota testatessa. Testilaitteiden edistyneet tekniset ominaisuudet synnyttävät aina lisäinnostusta, mutta testijakson edetessä tuo innostus laantui jonkin verran käytännön toteutuksen myötä.

Huawei on valinnut Mate 20 Pron muotoilussa hieman uusia linjoja ja yhdennäköisyys Huawein aiempiin malleihin ei etenkään etupuolella ole juurikaan läsnä. Sen sijaan yhdennäköisyys Samsungin Galaxy S9 –mallien kanssa on vähän liiankin selvä. Muotoilu on tyylikästä ja miellyttävää ja näytön reunusten koko erinomaisen pieni. IP68-suojaus on hyvä ja high-end-luokassa lähes pakollinen ominaisuus, johon ei kannata kuitenkaan täysin sokeasti luottaa, sillä kosteusvauriot arvioidaan huollossa tapauskohtaisesti. Rakenteeltaan laite on tukeva, mutta pudotuksia lasikuoret eivät kovinkaan hyvin siedä.

Tekninen toteutus edustaa Mate 20 Prossa suurimmilta osin markkinoiden huippua. Kirin 980 –järjestelmäpiiri on toteutukseltaan ja valmistustekniikaltaan erittäin moderni, mutta jättää silti hieman toivomisen varaa. Prosessori- ja tekoälysuorituskyky on Android-puhelimien mittapuulla huippua, mutta grafiikkasuorituskyky jää selvästi Snapdragon 845 –puhelimien kyydistä. Tällä hetkellä kyseessä on erinomainen piiri, muhtta sen asema muuttuu entistä ahtaammaksi tulevien uuden sukupolven Snapdragon- ja Exynos-lippulaivapiirien kanssa.

RAM-muistin ja tallennustilan määrä on nykypäivän huippupuhelimelle perushyvällä tasolla – suuremman tallennuskapasiteetin version olisi mieluusti nähnyt myös Suomen markkinoilla, sillä Samsungiltakin sellainen löytyy. 6,4-tuumainen AMOLED-näyttö on terävä, mutta ei yllä värintoistoltaan aivan Samsungin ja iPhonejen huippunäyttöjen tasolle. Jotkut Mate 20 Pro –yksilöt ovat lisäksi kärsineet näyttöpaneelin vihertävistä reunoista, eikä Huawei ole toistaiseksi antanut mitään virallista tiedotetta ongelmaan liittyen. io-techin testikappaleessa vihertävyyttä ei havaittu, mutta allekirjoittaneen lähipiirissä vihertäviä yksilöitä on kuitenkin tavattu. Maininnan arvoinen ominaisuus on näytön alle integroitu sormenjälkitunnistin, joka toimii pääosin hyvin, mutta ei ole Huawein takakuoreen sijoitettujen kapasitiivisten tunnistimien veroinen.

Positiivisena huomiona Huawei on paikannut pari P20 Pron puutetta, eli Bluetooth 5.0:n, langattoman latauksen ja muistikorttipaikan puuttumisen. Langattoman latauksen toteutus on erinomainen, sillä se tulee myös pikalatausta, mutta muistikorttipaikan toteuttaminen omalla kalliilla NM-kortilla on hieman erikoinen, joskin tyhjää parempi ratkaisu. Akunkesto on Mate 20 Prossa hyvää ja sen kaverina tulevat vielä monipuoliset latausratkaisut ja tehokas pikalataus.

Huawei on uudistanut Mate 20 Pron kolmoistakakameraa, mutta käytännön tasolla se ei eroa kovinkaan paljoa P20 Prossa nähdystä ratkaisusta. Kamera tekee hyvää jälkeä lähes kaikissa olosuhteissa ja tarjoaa lisäksi markkinoiden monipuolisimmat zoomausmahdollisuudet sekä hyvätasoisen superlaajakulmatilan. Myös kuvien prosessoinnin määrää on vähennetty P20 Prosta, joka on hyvä asia erityisesti 10 megapikselin kuvakoon osalta.

Valitettavasti edistyneen rautatoteutuksen ympärillä ohjelmistopuolessa on edelleen hieman liikaa puutteita. Yleisesti ottaen parhaan mahdollisen kuvan ottaminen eri tilanteissa on Mate 20 Prolla liian hankalaa, sillä käyttäjän on ymmärrettävä eri kuvaustilojen ja asetusten erot sekä osata hyppiä itse niiden välillä. Huipputarkan päiväkuvan, parhaan mahdollisen yökuvan ottaminen sekä zoomin käyttäminen vaativat kaikki asetuksien muuttamista. Asian voisi hioa kuntoon melko pienillä viilauksilla. Tähän päälle mainittakoon vielä kamerasovelluksen kaatuilut.

Ehkäpä suurin kameran heikkous liittyy videokuvaukseen ja sen laatuun. Ensinnäkin on lähestulkoon käsittämätöntä, että uunituore Kirin 980 –järjestelmäpiiri ei tue vieläkään 4K 60 FPS –videon tallentamista, vaikka kyseinen ominaisuus on löytynyt jo joidenkin valmistajien viime vuoden malleista. Lisäksi videokuvan laadussa olisi paljon parantamista parhaimpiin kilpailijoihin nähden. Onneksi sentään kuvanlaatu ja elektronisen kuvanvakautuksen sekä tarkennuksen toiminta ovat asioita, joihin Huaweilla on mahdollisuus vaikuttaa tulevilla ohjelmistopäivityksillä.

Softapuolella Mate 20 Pro ei tarjoa suuria mullistuksia edellistä EMUI 8 –versiota käyttäneille, joka on tavallaan pieni pettymys. Mukana on toki suuri osa Android Pien uudistuksista ja Huawei on myös viilannut käyttöliittymän yksityiskohtia parempaan suuntaan, mutta enemmänkin olisi voinut tapahtua. EMUI 9 on edeltäjänsä tapaan varsin nopeatoiminen ja tarjoaa kattavan lisäominaisuusvalikoiman. Päivitysten suhteen linja on onneksi melko selkeä, sillä laite kuuluu Android Enterprise Recommended –ohjelmaan, joka tarkoittaa tietoturvapäivityksiä kolmeksi vuodeksi ja vähintään seuraavaa Android-versiopäivitystä ensi syksynä. Päivitystuki ei siis ole aivan markkinoiden huippua, mutta ainakin tulevaisuudesta pitäisi olla varmuus.

Yhteenvetona Mate 20 Prossa on kasassa edistynyt runko, joka kaipaisi kuitenkin sinne tänne pientä viilaamista. Esimerkiksi pahimpiin kilpailijoihin lukeutuvaan Note9:ään verrattuna Mate 20 Prossa on vähintään yhtä paljon edistyneitä teknisiä ominaisuuksia, mutta pieniä puutteita ja parannusta kaipaavia yksityiskohtia löytyy enemmän. Tätä on luonnollisestikin hankala katsoa suuremmissa määrin läpi sormien, kun kyseessä on tuhannen euron puhelin. Positiivista on, että Huaweilla on mahdollisuus korjata osa puutteista ohjelmistopäivityksillä. Mate 20 Pro on yksi markkinoiden edistyneimmistä puhelimista, mutta testikokemustemme perusteella sitä on mahdotonta suositella varauksetta. Jos järjestelmäpiirin keskinkertainen grafiikkasuorituskyky, kamerasovelluksen osittainen hankalakäyttöisyys ja videokuvauksen puutteet eivät haittaa, on Mate 20 Pro erittäin harkinnan arvoinen vaihtoehto huippuluokan älypuhelinta etsivälle. Samalla kannattaa kuitenkin huomioida tämän artikkelin julkaisuhetkellä noin 400 euroa edullisempi P20 Pro -malli, joka tarjoaa pitkälti samankaltaisen käyttökokemuksen Mate 20 Prohon nähden.

Plussaa

  • Tarkka AMOLED-näyttö
  • Laadukkaan tuntuinen ja miellyttävästi muotoiltu rakenne
  • Huippuluokan näytön ja ulkomittojen välinen suhde
  • IP68-suojaus
  • Kirin 980 –järjestelmäpiirin prosessorisuorituskyky
  • Muistikorttipaikka
  • Kameran kuvanlaatu kaikissa olosuhteissa
  • Takakameran edistyneet zoomausmahdollisuudet
  • Kameran laajat manuaalisäädöt ja RAW-kuvaus
  • Hyvä etukamera
  • Infrapunakasvojentunnistus varauksin
  • Hyvä akunkesto
  • Huippunopea pikalataus 40 watin laturilla
  • Langattoman pikalatauksen tuki
  • Käyttöjärjestelmän monipuoliset lisäominaisuudet ja asetukset

Miinusta

  • Kirin 980 –järjestelmäpiirin grafiikkasuorituskyky ei pärjää Snapdragon 845 –piirille
  • Molemmilta puolin lasinen kuorirakenne arka tiputuksille ja herkkä sormenjäljille
  • Videotallennus ei mahdollista 4K 60 FPS –laadulla eikä yli 10 minuutin pätkissä
  • Videon kuvanlaatu kilpailijoihin nähden
  • Ei 3,5 mm ääniliitäntää
  • Näytön alainen sormenjälkitunnistin ei toiminnaltaan tavanomaisen tunnistimen veroinen
  • Omalla NM-muistikorttityypillä saavutettavan hyödyn kyseenalaisuus
  • Melko kattavasti vakio-Androidista muokattu EMUI 9 –käyttöliittymä ei ole kaikkien mieleen
  • Hinta varauksin (noussut merkittävästi edeltäjämallista)

 

This site uses XenWord.
;