io-tech otti tuoreeltaan ensituntumat uudesta HTC U12+ -älypuhelimesta.

Talous- ja myyntilukujen perusteella taiwanilaisen HTC:n hankalat ajat eivät ota laantuakseen, vaikka yritys on onnistunut julkaisemaan viimeaikoina varsin asiallisia älypuhelimia ja lisäksi Google hankki osan yrityksen toiminnoista itselleen viime vuonna. Osasyynä on varmasti puutteellinen markkinointi ja perusteluja voi hakea myös hinnoittelusta, mutta menestyksen puute on silti osittain mysteeri. Esimerkiksi yrityksen viime vuonna julkaisema U11-huippumalli oli varsin tasapainoinen kokonaisuus ja lukeutui io-techin kokeilujen perusteella viiden parhaan viime vuonna julkaistun high-end-puhelimen joukkoon.

Uutta nousua pyritään tänä vuonna hakemaan uuden U12+-lippulaivamallin johdolla, joka julkistettiin 23. toukokuuta. HTC:n mukaan mallinimen plus-päätteellä viitataan siihen, ettei yritys aio julkistaa tänä vuonna enää toista huippumallia, vaan kaikki panostus on sisällytetty tähän julkaisuun. io-tech pääsi tutustumaan uutuuteen ennakkoon Kööpenhaminassa pohjoismaiselle lehdistölle järjestetyssä tilaisuudessa. Käymme tässä artikkelissa läpi laitteesta saatuja ensituntumia ja –huomioita.

Yksi ensimmäisistä HTC U12+:ssa huomiota kiinnittävistä seikoista on näytön toteutus. Viime vuonna HTC oli U11-mallin kanssa monia kilpailijoita jäljessä laajempaan 18:9 kuvasuhteeseen siirtymisessä ja toteutti sen vasta loppuvuodesta esiteltyyn U11+-malliin. Tänä vuonna yritys ei ole heittäytynyt uusimpien trendien vietäväksi näyttöloven suhteen, joka ei kuitenkaan tällä kertaa ole välttämättä huono asia.

Kokonaisilme on hieman terävälinjaisempi kuin edeltäjässä, vaikka kulmikkaista muodoista ei voi edelleenkään puhua. Mattapintaiset metalliset kyljet ovat hieman suuremmassa roolissa ja muodot ovat käyttömukavuuden kannalta riittävän pyöristetyt. Näytön laajemman kuvasuhteen myötä puhelin tuntuu selvästi edeltäjäänsä solakammalta. Tämä ei ole suoranainen yllätys, sillä U11 ei ollut erityisen pienikokoinen puhelin luokassaan.

Rakenteeltaan U12+ on edeltäjästä tuttu. Runko ja kehys ovat alumiinia ja etu- sekä takakuori Gorilla Glass –lasia. HTC ei paljasta lasin tyyppiä, sillä yrityksen edustajan mukaan HTC on kustomoinut lasin ominaisuuksia (kuten narmunkestävyyttä) itse. Lasipinnat kiinnittävät huomion erikoisella toteutuksellaan. Etupuolen lasin reunat ovat taivutettu erikoisesti tiukalla pyöristyksellä lähes 90-asteen kulmaan, eli lasin reunoilla ei ole tunnettavissa minkäänlaista saumaa. Pudotuskestävyyden kannalta ratkaisu tuskin on kovinkaan hyvä.

Positiivisena seikkana rakenne on IP68-suojattu. Viimeistely vaikuttaa hyvältä, kuten tämän hintaluokan puhelimelta voi odottaa, mutta rakenteen tukevuus ei osoittautunut lähemmässä tutkiskelussa yhtä tukevaksi kuin pahimmissa kilpailijoissa. Väänneltäessä U12+:n rakenne elää vähäisesti ja paikoin lasikuorten liimauksista kuuluu pieniä napsahduksia. Edeltäjämalli U11 ei ollut rakenteeltaan erityisen tukeva ja harmillisesti HTC vaikuttaisi jatkavan tänä vuonna samalla linjalla.

Ulkomitoiltaan U12+ on kasvaneesta näytön läpimitasta huolimatta kaksi milliä kapeampi kuin U11 ja 1,9 mm lyhyempi sekä millin kapeampi kuin saman kokoisella näytöllä varustettu U11+. Paino on pysynyt tismalleen samana U11+:n kanssa (188 grammaa). Tässä näyttökokoluokassa ulkomitat eivät ole lainkaan hassummat ja U12+ on lähes saman levyinen ja hieman lyhyempi kuin esimerkiksi Galaxy S9+. OnePlus 6:een nähden pituutta on hieman enemmän, mutta leveyttä vastaavasti aavistuksen vähemmän.

Kuten jo edelle ehdin mainita, U12+:n näyttö ei ole yhtä laajakuvainen kuin osassa tämänvuotisista kilpailijoista, mutta se hyödyntää kuitenkin nykyaikaista 18:9 kuvasuhdetta. Näytön ylä- ja alareunaan on jätetty jonkin verran reunusta, joka tekee laitteesta hieman pidemmän kuin osa kilpailijoista. Super LCD 6 –paneelia käyttävän näytön koko on tasan kuusi tuumaa ja tarkkuus 1440 x 2880 pikseliä. Näytön ominaisuuksiin kuuluu myös sRGB-, DCI-P3- ja HDR10-tuki.

Kuva vaikutti erittäin terävältä ja kohtalaisen kirkkaalta, mutta muita johtopäätöksiä ei ensikokeilun perusteella pystynyt vielä tekemään.

Näytön yläpuolella sijaitseva kaksoisetukamera perustuu kahteen kahdeksan megapikselin kuvasensoriin f2.0-aukkosuhteen objektiiveilla. Ne mahdollistavat mm. reaaliaikaisen syvyysterävyysefektin sekä muita kuvauskohteen kasvoihin toteutettavia efektejä.

3,5 mm:n ääniliitäntä on jätetty edeltäjämallien tapaan pois varustuksesta ja HTC tarjoaa U12+:n mukana yrityksen omat vastamelutekniikkaa tukevat USB-liitäntäiset USound-kuulokkeet. 3,5 mm:n kuulokeadapteri ei sen sijaan kuulu myyntipakkauksen sisältöön.

Laitteessa on myös BoomSound HiFi Edition –stereokaiuttimet (toinen alapäädyssä, toinen kuulokkeen yhteydessä), joiden valmistaja kehuu hyödyntävän entistä suurempaa kaikutilaa puhelimen sisällä. Testasimme kaiuttimia nopeasti musiikkitoistossa täydellä äänenvoimakkuudella, eikä äänenlaatu vaikuttanut aivan markkinoiden parhaimmiston tasoiselta.

HTC on kehittänyt puhelimen kylkien paineentunnistusta hyödyntävää Edge Sense –ominaisuutta sen toiseen sukupolveen, joka tarjoaa nyt monipuolisempia toimintoja ja kustomointimahdollisuuksia. Edge Sense huomaa automaattisesti kummalla kädellä puhelinta käytetään ja puristustoimintoja voi asettaa sovelluskohtaisesti ja ne toimivat myös kolmansien osapuolien sovellusten kanssa. Kokonaan uutta on tuplanapautustoiminto, johon voi yhdistää esimerkiksi näyttönäkymän pienentämisen napautuspuolen alanurkkaan. Ensikokeilujen perusteella ominaisuus toimi varsin hyvin. Lisäksi uutta on näytön automaattikäännön estäminen, kun puhelinta pidellään pystyasennossa esimerkiksi sängyssä makoillessa.

Toinen kylkiin liittyvä maininnan arvoinen erikoisuus on oikeaan kylkeen sijoitetut kapasitiiviset virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet. Kyseessä on siis kiinteät kylkeen muotoillut nystyt, joita painaessa puhelin antaa värinäpalautteen. Näytön ollessa pois päältä äänenvoimakkuuspainikkeet ovat poissa käytöstä virhepainallusten estämiseksi. HTC:n mukaan kapasitiivisilla näppäimillä laitteen rungosta on saatu tukevampi ja tiiviimpi.

U12+:n takakuori on kaikilta reunoiltaan kaarevaksi muotoiltua Gorilla Glass  -lasia ja kuvissamme näkyvän Translucent Blue –värivaihtoehdon läpinäkyvä efekti eroaa erittäin positiivisesti massasta. Ainakin allekirjoittaneen mielestä pienen kurkistuksen laitteen sisuskaluihin tarjoava toteutus on erittäin näyttävä ja tyylikäs. Takakuoren muotoilu on melko pelkistettyä ja tuo osittain kameran sijoittelusta johtuen mieleen Samsung Galaxy Note8:n ja LG V30:n. Lasi kaartuu melko pehmeästi reunoja kohti – alapäädyssä kaarevuus on vähimmillään. Sormenjälkiä lasikuori kerää todella hanakasti, pilaten osittain tyylikkään toteutuksen ulkonäön.

Takakuoren alla sijaitsee integroitu 3500 mAh akku, joka tukee Quick Charge 4 –pikalatausta. Harmillisesti akun kapasiteetti on kutistunut selvästi U11+-malliin nähden. Langattoman latauksen tukea ei valitettavasti edelleenkään ole lasisesta takakuoresta huolimatta ja HTC perustelee ratkaisua samoin sanoin kuin aiemmin: Heidän mielestään langaton lataustekniikka ei ole vielä tarpeeksi kypsää tarjotakseen todellista lisäarvoa. Allekirjoittanut on asiasta hieman eri mieltä.

Lasikuorien sisälle on asennettu suoritus- ja kilpailukykyistä rautaa: Snapdragon 845 –järjestelmäpiiri, kuusi gigatavua RAM-muistia ja Suomesssa myytävässä versiossa 64 Gt UFS 2.1 -tallennustilaa. Lisäksi tallennuskapasiteettia on mahdollista lisätä jopa kahden teratavun micro-SD-muistikortin avulla. Järjestelmäpiiriin integroitu huippunopea modeemi mahdollistaa jopa 1,2 Gbit/s latausnopeuden LTE-verkossa.

U12+:ssa HTC on jälleen siirtynyt käyttämään kaksoiskameraa, joka ei sinällään ole yritykselle uusi juttu, sillä kaksoiskamera oli käytössä jo One M8 –mallissa neljä vuotta sitten. Tällä kertaa kameraratkaisu on nimetty UltraPixel 4:ksi ja se käyttää 12 megapikselin pääkameraa sekä 16 megapikselin lisäkameraa.

Pääkameran sensorin pikselikoko on suurehko 1,4 mikrometriä ja sen kaverina on f1.75-aukkosuhteen optisesti vakautettu 25 mm:n (kinovastaava) laajakulmaobjektiivi. Tuettuna on myös Dual Pixel –vaiheentunnistustarkennus ja sen apuna lasertarkennus. Kakkoskameran sensori käyttää puolestaan 1,0 mikrometrin pikseleitä ja sen parina on f2.6-aukkosuhteen 50 mm:n (kinovastaava) normaaliobjektiivi, joka mahdollistaa noin kaksinkertaisen optisen zoomauksen.

Kamera tukee myös videokuvausta jopa 4K 60 FPS –laadulla sekä elektronista kuvanvakautusta videokuvauksessa. Myös 1080p 240 FPS –hidastuskuvaus on mahdollinen.

HTC:n mukaan U12+:n kamera on saavuttanut DxOMarkin testeissä kaikkien aikojen toiseksi parhaan 103 pisteen tuloksen, mutta io-techin näkemyksen mukaan kyseisiin voimakkaasti kaupallistettuihin tuloksiin kannattaa suhtautua nykypäivänä varauksella. Kamerasovelluksen uusina ominaisuuksina mainostetaan kuvanlaatua kirkkaassa auringonpaisteessa sekä hämärässä parantavaa HDR Boost 2 –kuvaustilaa sekä zoomauksen mukaan äänitallennusta videokuvauksessa kohdistavaa Sonic Zoom –toimintoa.

 

Yhteenveto

HTC:n uusi U12+-älypuhelin jätti ensituntumien pohjalta varovaisen positiivisen vaikutelman. Keskeisimmät ominaisuudet vaikuttaisivat olevan asiallisesti toteutettu ja mukaan on ripoteltu myös muutamia uniikkeja puristuksentunnistuksen kaltaisia yksityiskohtia. Mielenkiintoisena huomiona yksi monien kilpailijoiden tuotteissa vahvasti mainostettu seikka loisti poissaolollaan – nimittäin tekoälytoiminnot. Tämä ei ole välttämättä huono asia, sillä kilpailijoiden useimmat tekoälytoiminnot ovat kokemustemme perusteella toistaiseksi varsin turhanpäiväisiä.

HTC U12+:ssa on siis potentiaalia, mutta aivan kuten LG G7:nkin kohdalla, altavastaajilla tulee olemaan tämän vuoden markkinoilla tiukat paikat.

Kauppoihin HTC U12+ saapuu Suomessa kesäkuun 18. päivä 819 euron suositushintaan. Suurimpien jälleenmyyjien ja operaattorien kautta saataville tulee musta Ceramic Black –värivaihtoehto ja tämän artikkelin kuvissa esiintyvä läpikuultavan sininen versio on tilattavissa HTC:n oman nettikaupan kautta. Punaisesta kultaan väriä vaihtava Flame Red tulee puolestaan saataville HTC:n nettikaupasta kolmannen vuosineljänneksen aikana.

This site uses XenWord.
;