io-tech otti ensituntumat Huawein Barcelonassa julkaisemista taulutietokoneista ja kannettavasta.

Viime vuodesta poiketen Huawei päätyi julkistamaan uudet P20-lippulaivamallinsa erillisessä tilaisuudessa maaliskuun lopulla, joten MWC:ssä nähtiin hieman pienempiä julkistuksia. Huawei esitteli sunnuntaina päivällä järjestämässään julkaisutilaisuudessa uudet MediaPad M5 –taulutietokoneet sekä MateBook X Pro –kannettavan.

io-tech kävi tutustumassa Huawein uutuuksiin tuoreeltaan julkaisun yhteydessä. Testiartikkelit laitteista nähdään todennäköisesti myöhemmin tämän vuoden aikana.

 

MediaPad M5 10,8 (Pro)

Uudet MediaPad M5 –taulutietokoneet tulevat saataville kahdessa eri näyttökoossa ja kolmena eri versiona. Suurempi näyttökoko on 10,8-tuumainen ja siitä on tarjolla sekä tavallinen että Pro-malli. Malliversiot ovat ulkoisesti identtisiä keskenään ja Pro eroaa perusmallista lähinnä mukana tulevan kosketuskynän ja muistimäärien osalta. Tällä tietoa Pro ei tule myyntiin Suomessa. Positiivisena seikkana MediaPad M5 -sarjan mallit ovat yhdet ensimmäisistä Android-taulutietokoneista, jotka käyttävät tuoreinta Oreo-versiota (sekä EMUI 8 –käyttöliittymää).

Etupuolelta 10,8-tuumainen MediaPad M5 näyttää varsin tavanomaiselta taulutietokoneelta. Näytön kehys ei ole erityisen kapea, mutta ei myöskään poikkeuksellisen leveä. Näyttöä peittää Gorilla Glass –suojalasi, joka on pyöristetty reunoiltaan. Rakenteeltaan laite tuntuu tukevalta, eikä elä merkittävästi päistä väänneltäessä.

10,8-tuumainen näyttö käyttää IPS-paneelia ja sen tarkkuus on mukavat 2560 x 1600 pikseliä. Käytännössä tämä tarkoittaa 280 PPI:n pikselitiheyttä, joka on hieman enemmän kuin iPad Prossa. Näytön kuvanlaatua oli hankala arvioida messuolosuhteissa, mutta ainakin katselukulmat vaikuttivat laajoilta. Näytön toisella pitkällä sivulla sijaitseva etukamera on tarkkuudeltaan kahdeksan megapikseliä. Sormenjälkitunnistin on puolestaan sijoitettu pieneen kuoppaan toiselle näytön lyhyemmistä sivuista.

Pro-mallin mukana toimitetaan M-Pen-kosketuskynä, joka tukee 4096 eri painetasoa sekä eri kallistuskulmia. Tukevan tuntuisessa kynässä on lisäksi pikavalintanappula.

Laitteen takakuori on alumiinia ja pyöristetty miellyttävän käteenistuvasti reunoja kohti. 13 megapikselin kamera (f2.2, PDAF) on sijoitettu yhteen nurkkaan melko korkean pyöreän kehyksen keskelle. Molemmilta pitkiltä reunoilta löytyy Harman Kardonin kanssa yhteistyössä kehitetyt ”mini soundbar” –kaiuttimet, jotka sisältävät yhteensä neljä kaiutinta. Emme valitettavasti päässeet arvioimaan kaiuttimien äänenlaatua meluisassa esittely-ympäristössä. Harmillinen yksityiskohta myöskin on, ettei MediaPad M5 –mallistosta löydy enää lainkaan 3,5 mm ääniliitäntää.

10,8-tuumainen MediaPad M5 on varustettu neljällä gigalla RAM-muistia sekä mallista riippuen 32, 64 tai 128 gigatavulla tallennustilaa. Järjestelmäpiiriksi on valittu Huawein viimevuotisissa lippulaivapuhelimissa käytetty Kirin 960, eikä valitettavasti uusinta Kirin 970 –mallia, jonka parempi grafiikkasuorituskyky olisi ollut tervetullutta tarkan näytön kanssa. Sisäinen 7500 mAh akku tukee myös pikalatausta (18 W) ja se latautuu tyhjästä täyteen vajaassa kolmessa tunnissa.

Lisävarusteena 10,8-tuumaisten MediaPad M5:sten pariksi on tarjolla näppäimistötelakkaa, jonka kanssa voi hyödyntää laitteista löytyvää työpöytätilaa. Telakka sisältää käännettävän metallisen tuen, fyysisen näppäimistön sekä kosketuslevyhiiren. Taulutietokone asettuu telakkaan tukevasti ja kommunikoi sen kanssa takakuoresta löytyvien kolmen kontaktin avulla.

Työpöytätilan voi kytkeä päälle joko ilmoitusvalikon pikavalinnoista tai automaattisesti telakkaan kytkemisen yhteydessä. Kyseessä on tietokonemainen ikkunapohjainen käyttöliittymä, jota käytetään ensisijaisesti hiirellä ja näppäimistöllä. Huawein edustajan mukaan kaikkien Play-storesta asennettujen sovellusten pitäisi toimia myös työpöytätilassa, mutta emme päässeet testaamaan asiaa käytännössä, sillä esittelylaitteeseen ei ollut mahdollista asentaa sovelluksia.

 

MediaPad M5 8,4

Kompaktimpana vaihtoehtona MediaPad M5:stä on tarjolla myös 8,4-tuumaisella näytöllä varustettu versio. Pienempinäyttöinen malli on suunniteltu käytettäväksi ensisijaisesti pystyasennossa, mutta muilta osin sen muotoilu on hyvin samankaltaista suurempien sisarmallien kanssa. Näytön reunat ovat hieman kapeammat kuin 10,8 tuuman malleissa. Rakenne on tukevan ja laadukkaan tuntuinen.

8,4-tuumainen näyttö perustuu IPS-paneeliin ja sen tarkkuus on sama 2560 x 1600 pikseliä, kuin isommissa malleissa. Täten pikselitiheydeksi muodostuu miellyttävän terävä 359 PPI. Rautaominaisuudet ovat samat kuin suuremmissa malleissa.

Takakuori on valmistettu alumiinista ja pyöristetty miellyttävän loivasti reunoja kohden, aivan kuten muissakin MediaPad M5 –malleissa. Virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet sijaitsevat oikeanpuoleisella pitkällä sivulla ja niiden painamista hankaloittaa hieman takakuoren suuntaan kallistettu viisto asettelu. Takakamera on sama 13 megapikselin yksikkö ja samalla tavalla selvästi kohollaan takakuoren pinnasta. Soundbar-kaiuttimet ovat sijoitettu pienemmässä mallissa laitteen lyhyempien sivujen päätyihin. Pikalatauksen ansiosta sisäisen 5100 mAh akun tankkaaminen tyhjästä täyteen onnistuu alle kahdessa tunnissa.

 

MateBook X Pro

Vaikka kyseessä ei suoranaisesti olekaan mobiililaite, esitteli Huawei MWC:ssä myös MateBook X Pro –kannettavan Windows 10 –käyttöjärjestelmällä.

MateBook X Pron alumiinirakenne on ohuimmillaan 4,9 mm ja paksuimmillaan 14,6 mm. Laite on rakenteeltaan siro ja jämäkkä, ja se tuntuu kädessä ehkäpä hieman painavammalta (1,33 kg) mitä ulkonäön perusteella voisi olettaa.

Koneen pohjaosa on alumiinia ja käytännössä kokonaan umpinainen. Kulmissa on MacBookeista tutut pyöreät kumitassut. Rungon kylkiin on muotoiltu sirot ilmanvaihtoaukot komponenttien jäähdytystä varten. Automaattisesti lämpötilan mukaan säätyvä jäähdytysjärjestelmä tukee sekä passiivi- että aktiivitilaa.

Alumiinirungon sisään on pakattu kattaus varsin herkullista rautaa. Parhaimmassa konfiguraatiossa käytetään uutta kahdeksannen sukupolven Intel Core-i7 8550U –prosessoria sekä GeForce MX150 –erillisnäytönohjainta. Edullisemmassa mallivaihtoehdossa on Core-i5 8250U –prosessori sekä integroitu Intel Graphics 620 –grafiikkapiiri. RAM-muistivaihtoehtoja ovat kahdeksan ja 16 gigatavua ja NVMe SSD-levyn kapasiteetti on 256 tai 512 Gt.

Sisäänrakennetun akun kapasiteetti on 57,4 Wh ja sen kerrotaan riittävän yhdellä latauksella jopa 14 tunnin toimistokäyttöön tai 15 tunnin nettiselailuun.

Kun koneen kansi avataan, paljastuu alta varsin tyylikkään pelkistetty näkymä. Musta näppäimistö ja näytön kehys antavat mukavaa kontrastia metallipinnoille. Näppäimistö on taustavalaistu ja roiskevesisuojattu. Sen painallustuntuma on erinomainen – napakka, lyhyt ja sopivan pehmeä. Lasipintaisen kosketushiiren kehutaan olevan pinta-alaltaan suurin, mitä 14-tuumaisiin kannettaviin on tarjolla. Kuvassa näyttö on avattuna suurimpaan mahdolliseen kulmaan, joka voisi olla vielä hieman suurempi.

Näppäimistön molemmilta puolilta löytyy hienojakoiset ritilät, joiden takana sijaitsee koneen yhteensä neljä kaiutinta. Setupissa on erilliset korkeita ääniä toistavat diskantit sekä matalia ääniä toistavat ”subwooferit”. Esittelytilassa ei valitettavasti ollut mahdollisuutta arvioida äänenlaatua. Kirjautuminen koneeseen onnistuu näppäimistön yläpuolella oikeassa reunassa sijaitsevalla virtanäppäimeen sijoitetulla sormenjälkitunnistimella.

Hauska ja julkaisutilaisuudessa pienen ihastuksen huokauksen yleisöstä irrottanut yksityiskohta on koneen webbikameran sijainti. Näytön kehykset ovat nimittäin niin kapeat, ettei kameraa voinut sijoittaa sinne, joten Huawei keksi lisätä näppäimistön ylimmän rivin keskelle ”kameranäppäimen”, jota painamalla kamera pompsahtaa näkyviin. Idea on innovatiivinen ja pikaisella kokeilulla myös melko toimiva.

Yksi MateBook X Pron upeimmista yksittäisistä ominaisuuksista on 13,9-tuumainen 3000×2000 pikselin LTPS-kosketusnäyttö, jonka reunat ovat erittäin ohuet (näytön suhde ulkomittoihin 91 %). Näyttö on suojattu Gorilla Glass –lasilla ja se tulee kymmenen pisteen kosketusta. Näyttö tukee sRGB-väriavaruutta, korkeaa 450 nitsin kirkkautta ja 1:1500 kontrastisuhdetta. Silmämääräisesti näytön kuvanlaatu vaikutti erittäin vakuuttavalta.

Maininnan arvoisena yksityiskohtana Huawei on lisännyt MateBook X Prohon tavallisen USB Type-A –liitännän, jota monet laitteet edelleen käyttävät. Vastakkaiselta puolelta löytyy lisäksi kaksi USB Type-C –liitäntää, joista toinen tukee Thunderbolt 3:a.

 

Yhteenveto

Yhteenvetona Huawei julkaisi joukon varsin hyvän oloisia tuotteita, joille luulisi löytyvän oma ostajaryhmänsä kustakin markkinasegmentistä. MediaPad M5 –taulutietokoneiden fyysinen toteutus vaikutti varsin hyvältä ja ainoat ensituntumien pohjalta keksityt puutteet olivat 3,5 mm ääniliitännän uupuminen sekä edellistä sukupolvea edustava Kirin 960 –järjestelmäpiiri. MateBook X Pro puolestaan on yksi tyylikkäimmistä kannettavista tietokoneista, joka markkinoilla on viimeaikoina nähty ja myös tekninen toteutus on varsin herkullinen. Lisäksi hinnoittelu on varsin houkutteleva ominaisuudet huomioiden.

Huawei MateBook X Pro ja Huawei MediaPad M5 -mallisto arvioidaan saapuvaksi Suomen markkinoille toisen vuosineljänneksen aikana. MateBook X Pron hinnat alkavat 1499 eurosta ja kallein versio maksaa 1899 euroa. MediaPad M5:n 10,8-tuumainen malli maksaa edullisimmillaan 399 euroa (32 Gt WiFi) ja kalleimmillaan 549 euroa (128 Gt LTE). Pro-mallia ei tiettävästi tuoda Suomeen. 8,4-tuumaisen version hinnat alkavat vastaavasti 349 eurosta ja päättyvät 499 euroon.

 

This site uses XenWord.
;