io-techin testissä Asuksen, Gigabyten ja MSI:n pelaajille suunnatut Z370-emolevyt.

Intel julkaisi uudet Coffee Lake -koodinimelliset 8. sukupolven Core-prosessorit lokakuun alussa ja ne vaativat kaverikseen uuden 300-sarjan emolevyn. Intel perustelee Z370-piirisarjan tarvetta 6-ytimisten prosessoreiden virransyötöllä ja Core i7- ja i5-sarjan DDR4-2666-muistituella, jotta uusista prosessoreista saadaan irti paras suorituskyky.

Ensi vuonna markkinoille on tulossa edullisemmat B360- ja H370-piirisarjat, joihin perustuvissa emolevyissä on todennäköisesti rajoitettu muistin ylikellottamista, kuten vastaavissa 200-sarjan emolevyissä.

Todellisuudessa järeimmät Z170- ja Z270-emolevyt olisivat todennäköisesti ainakin virransyötön osalta kyenneet toimimaan helposti Coffee Lake -prosessoreiden kanssa, joten kyse lienee enemmänkin rahastuksesta. Vanhemmat prosessorit eivät myöskään toimi uudella piirisarjalla edes BIOS-päivityksellä.

Ominaisuuksien osalta Z370-piirisarja on identtinen Z270-piirisarjan kanssa. Z370-emolevyjen hintataso Suomessa on tällä hetkellä alkaen noin 120 eurosta ylöspäin ja kalleimmat ylikellottajille suunnatut mallit maksavat hieman vajaa 500 euroa.

Hinta.fi, Haku: Z370-emolevyt

Coffee Lake -prosessorit käyttävät fyysisesti tismalleen samaa LGA 1151 -kantaa kuin Skylake- ja Kaby Lake -koodinimelliset 6. ja 7. sukupolven Core-prosessorit. Kannassa on lisätty VCC- eli jännitepinnien lukumäärä 128:sta 146:een (+18) ja VSS- eli maapinnien lukumäärä 377:stä 391:een (+14). Kaby Lakessa RSVD- eli varattuja pinnejä oli 46 kpl, mutta Coffee Lakessa niitä on enää 25 kpl.

 

Tutustumme tässä artikkelissa Asuksen, Gigabyten ja MSI:n Z370-emolevyihin, jotka ovat suunnattu ensisijaisesti pelaajille ja niiden hintataso on noin 200-300 euroa. Esittelemme pikaisesti emolevyt kuvien kera ja testasimme niiden toimivuutta Core i7-8700K -prosessorilla vakiona ja 4,9 GHz:n kellotaajuudelle ylikellotettuna.

 

Asus ROG Strix Z370-F Gaming

Asukselta testiin saapui pelaajille suunnattu väritykseltään musta-harmaa ROG Strix -sarjan Z370-F-malli, joka on Asuksen mallistossa reilun 200 euron hinnallaan keskitasoa.

Emolevy on noin 100 euroa kalliimpi kuin markkinoiden edullisimmat Z370-emolevyt, joihin verrattuna lisäominaisuuksia ovat muun muassa kaksi M.2 SSD -liitintä, metallivahvisteiset PCI Express x16 -liittimet, Type-C-mallinen USB-liitin, paremmat ääniominaisuudet ja RGB-valaistus. Wi-Fi-tuki löytyy noin 10 euroa kalliimmasta Z370-E-mallista.

RGB-valaistus löytyy I/O-liittimien muovisuojuksesta ja toista M.2 SSD:tä on mahdollista jäähdyttää piirisarjan siiliin ruuvatulla jäähdytyslevyllä.

Asuksen BIOS on testijoukon selkein. Ylikellotusasetukset löytyvät AI Tweaker -valikon alta, josta pääsee käsiksi prosessorin kertoimiin, muistinopeuteen, muistiasetuksiin ja käyttöjännitteisiin. Virransyötön asetukset löytyvät Digi+-valikosta, josta on säädettävissä prosessorin käyttöjännitteen Load Line Calibration -asetus.

 

Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7

Gigabyten mallistosta testiin saapui pelaajille suunnatun Aorus-malliston huippumalli, jota edustaa vajaan 300 euron hintainen Gaming 7 -malli.

Musta-hopealla värityksellä varustettu emolevy on noin 190 euroa kalliimpi kuin markkinoiden edullisimmat Z370-emolevyt, joihin verrattuna lisäominaisuuksia ovat muun muassa kolme M.2 SSD -liitintä, metallivahvisteiset PCI Express x16- ja DDR4-liittimet, Type-C-mallinen USB-liitin, kaksi RJ-45-liitintä ja RGB-valaistus.

RGB-valaistus on testijoukon näyttävin ja esimerkiksi muistiliittimien vierestä löytyy läpinäkyvä vaihdettava lista, jonka kuviointi on mahdollista 3D-printata itse. Yksi M.2 SSD -paikka on varustettu jäähdytyslevyllä. Audio- ja videoliittimet ovat kullattu.

Gigabytellä ylikellotusasetukset löytyvät M.I.T-valikosta, josta pääsee käsiksi kellotaajuus- (kuvassa), muisti- ja jänniteasetuksiin sekä monitorointinäkymään ja säätämään tuulettimia. Virransyötön asetukset löytyvät Advanced Power -valikosta, josta on säädettävissä prosessorin käyttöjännitteen Load Line Calibration -asetus.

 

 

MSI Z370 Gaming Pro Carbon AC

MSI:ltä testiin saapui myös pelaajille suunnattu Gaming Pro Carbon AC -malli, joka on hieman vajaan 200 euron hinnalla testikolmikon edullisin emolevy. Edullisimmasta hinnastaan huolimatta MSI on ainoa, jonka mukana tulee erillinen Wi-Fi-kortti ja muut avainominaisuudet ovat kaksi M.2 SSD -liitintä, metallivahvisteiset PCI Express x16- ja DDR4-liittimet, Type-C-mallinen USB-liitin ja RGB-valaistus ympäri emolevyä.

RGB-ledejä on sijoitettu ympäri emolevyä ja I/O-liittimien muovisuojasta hohtaa himmeästi valaistus läpi. Audioliittimet on kullattu ja toinen M.2 SSD -liitin on varustettu metallisella suojalevyllä.

MSI:llä ylikellotusasetukset löytyvät OC-valikosta, josta pääsee käsiksi kellotaajuus-, muisti- ja jänniteasetuksiin. Virransyötön asetukset löytyvät DigitALL Power -valikosta, josta on säädettävissä prosessorin käyttöjännitteen Loadline Calibration Calibration -asetus.

 

 

Testit Core i7-8700K vakiona

Päivitimme kaikki testiemolevyt uusimmalla bios-versiolla ja testasimme emolevyt kuusiytimisellä ja Hyper-Threading-ominaisuudella varustetulla Core i7-8700K -prosessorilla Noctuan NH-D15-coolerilla jäähdytettynä. Ennen testejä biosista ladattiin vakioasetukset ja G.Skillin DDR4-muistit asetettiin toimimaan XMP-profiililla DDR4-3200-nopeudella

Uusimmilla BIOS-versioilla 8700K toimi kaikilla emolevyillä vakiona Intelin määrittelemillä Turbo-taajuuksilla eli kaikkien ytimien rasituksessa 4,3 GHz:n ja yhden ytimen rasituksessa 4,7 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi kaikilla emolevyillä CPU Power Limit 1- ja 2-asetukset oli säädetty maksimiarvoon, jotta prosessori toimisi Turbo-taajuuksilla tehonkulutuksesta välittämättä.

Lokakuun alussa, kun Coffee Lake julkaistiin, tilanne oli kuitenkin toinen. Useamman valmistajan emolevyllä 8700K toimi vakioasetuksilla kaikkien ytimien rasituksessa 4,7 GHz:n kellotaajuudella, mutta uudemmissa BIOS-versioissa käytössä on Intelin määrittelemät Turbo-kellotaajuudet. Taustalla lienee motiivi saada median testeissä mahdollisimman hyviä testituloksia.

Testasimme varmuuden vuoksi Cinebench R15 -testillä ja The Witcher 3 -pelillä suorituskyvyn ja se oli kaikilla emolevyillä odotetusti identtinen.

Suorituskyvyn sijaan selkeimmät erot vakiona havaittiin eri käyttöjännitteissä ja prosessorin lämpötilassa, kun rasituksena käytettiin Handbraken x264-enkoodausta.

MSI:llä 8700K-prosessorin käyttöjännite oli vakiona tarpeettoman korkea 1,272 volttia, jonka myötä prosessorin lämpötila nousi rasituksessa 75 asteeseen eli jopa 14 astetta korkeammalle kuin Gigabytellä. Asuksella käyttöjännite oli maltillisempi, mutta prosessorin lämpötila nousi silti 7 astetta korkeammaksi kuin Gigabytellä.

Kun muita jännitteitä vertailtiin, Asuksella oli DDR4-3200-nopeudella turhan korkea I/O-jännite ja Gigabytellä ja MSI:llä puolestaan System Agent -jännite. Todellisuudessa 1,1-1,2 volttia pitäisi riittää molemmille mainiosti eikä yli 1,2 voltin jännitteille ole vakiona missään nimessä tarvetta.

Tutkimme vakiona Auto-asennossa olevien käyttöjännitteiden käyttäytymistä hieman syvällisemmin eri DDR4-nopeuksilla Asuksen Z370-F-emolevyllä. Kaikkien valmistajien emolevy säätää itse prosessorin SA- eli System Agent, I/O-, DMI- ja Standby-jännitteet, kun muistinopeutta vaihdetaan.

Yleisenä huomiona todettakoon, että jännitteet nostetaan Auto-asennossa aivan liian korkealle, mutta toisaalta niiden vaikutus prosessorin lämpötilaan on marginaalinen suhteessa prosessorin vcore-käyttöjännitteeseen. Emolevyvalmistajien taka-ajatuksena on todennäköisesti nostaa kaikki muistien kulkuun etäisesti vaikuttavat jännitteet mahdollisimman korkealle, jotta muistit varmasti kulkevat mahdollisimman hyvin ilman säätämistä.

io-techin testeissä G.Skillin Trident Z RGB DDR4-3200 -muistit toimivat DDR4-4000-nopeudella, vaikka SA-jännite oli manuaalisesti säädetty 1,1 volttiin ja IO-jännite 1,2 volttiin.

Yleisesti ylikellottaessa kaikki jännitteet pitäisi pyrkiä pitämään mahdollisimman alhaalla, jotta lämmöntuotto olisi mahdollisimman vähäinen. Samoin osat kestävät pitkässä juoksussa ylikellotettuna kauemmin, mitä alhaisemmilla jännitteillä niitä ajetaan.

 

Ylikellotustestit

Ylikellotustesteissä Core i7-8700K -prosessori ylikellotettiin jokaisella emolevyllä 4,9 GHz:iin Prime95-vakaasti ilman AVX-käskyjä ja lämpötila mitattiin 10 minuutin rasituksen jälkeen.

Asuksen Strix Z370-F-emolevyllä 4,9 GHz:n kellotaajuus saatiin vakaaksi 1,285 voltin käyttöjännitteellä, kun todellista käyttöjännitettä asetettuun jännitteeseen tasaava Load Line Calibration oli tasolla 5. Prosessorin lämpötila nousi maksimissaan 83 asteeseen. CPU-Z ilmoitti prosessorin käyttöjännitteeksi 1,232 volttia ja IXTU 1,289 volttia.

Gigabyten Aorus Gaming 7 -emolevyllä 4,9 GHz:n kellotaajuus saatiin vakaaksi 1,325 voltin käyttöjännitteellä, kun CPU VCORE Loadline oli tasolla High. Prosessorin lämpötila nousi maksimissaan 81 asteeseen. CPU-Z ilmoitti prosessorin käyttöjännitteeksi 1,248 volttia ja IXTU 1,187 volttia.

MSI:n Z370 Pro Carbon AC -emolevyllä 4,9 GHz:n kellotaajuus saatiin vakaaksi 1,285 voltin käyttöjännitteellä ilman Loadline Calibration ominaisuutta, jolloin prosessorin lämpötila nousi maksimissaan 83 asteeseen. CPU-Z ilmoitti prosessorin käyttöjännitteeksi 1,296 volttia ja IXTU 1,249 volttia.

 

Loppuyhteenveto

io-techin testissä oli kolme pelaajille suunnattua noin 200-300 euron hintaista Z370-emolevyä. Ominaisuuskattaus oli kaikissa varsin lähellä toisiaan ja suurimmat erot löytyivät muun muassa liitinvalikoimasta ja yhteysominaisuuksista. MSI:n Pro Carbon AC on varustettu erillisellä Wi-Fi-kortilla ja Gigabyten Aorus Gaming 7:sta löytyy kaksi RJ-45-verkkoliitintä.

Suorituskyvyn sijaan suurimmat erot Core i7-8700K:lla vakiona havaittiin eri käyttöjännitteissä ja prosessorin lämpötilassa. MSI:llä käyttöjännite oli vakiona jopa 1,276 volttia ja prosessorin lämpötila nousi rasituksessa 75 asteeseen, kun Gigabytellä lämpötila oli jopa 14 alhaisempi.

Kaikki kolme testattua Z370-emolevyä suoritutuivat Core i7-8700K:n ylikellotustestistä 4,9 GHz:iin ilman ongelmia. Jokaisen emolevyn kohdalla on opeteltava valmistajan omat tavat ja käytännöt, kuten mistä valikosta biosissa tietyt asetukset löytyvät ja millä termeillä valmistaja niitä kutsuu. Gigabytellä prosessorin lämpötila oli kaksi astetta alhaisempi kuin Asuksella ja MSI:llä.

BIOS ja hallintaohjelmisto olivat Asuksella testijoukon miellyttävimmät ja selkeimmät käyttää. Asuksella TPU-ylikellotusvälilehti löytyy AI Suite 3 -ohjelmistosta, kuten myös mahdollisuus säätää virransyötön parametreja. MSI:n Command Center sisältää runsaasti säädettävää, mutta sen ulkoasu on varsin kotikutoinen eikä se sisällä lainkaan esimerkiksi virransyötön asetuksia, vaan ne täytyy säätää biosista käsin. Gigabytellä täytyy asentaa erikseen App Center -sovellus, jonka sisälle voi vasta asentaa EasyTune-ylikellotusohjelma. Gigabyten EasyTunesta löytyy kaikki tarvittavat säädöt Advanced CPU OC, DDR OC- ja Power-välilehdiltä.

Kaikilla emolevyillä Auto-asennossa esimerkiksi System Agent- ja IO-jännitteet nousivat tarpeettoman korkealle, kun DDR4-muistinopeutta korotettiin. Taustalla lienee tavoite saada käyttäjät kokemaan muistiylikellotus mahdollisimman helpoksi nostamalla jännitteet automaattisesti mahdollisimman korkealle.

This site uses XenWord.
;