io-tech kokeili kiinalaisen Chuwin edullista metallirakenteista kannettavaa tietokonetta.

io-techissä on tutustuttu tähän mennessä lähinnä pelikäyttöön suunnattuihin kannettaviin tietokoneisiin, jotka sisältävät suorituskykyistä rautaa sekä tuhdin hintalapun. Lähes vastakkaisesta ääripäästä löytyvät edulliset ja sirot kevytkannettavat, jotka hyödyntävät virtapihiä tekniikkaa ja soveltuvat ensisijaisesti kevyehköön peruskäyttöön, kuten nettiselailuun, toimistosovellusten käyttöön sekä multimediatoistoon.

Kyseiseen kategoriaan asettuvia koneita löytyy suurimmilta kannettavavalmistajilta jopa alle 300 euron hintaan, mutta siinä tapauksessa toteutus on erittäin askeettinen. Koneissa on säästetty kaikessa – rakenne on muovinen rimpula, näyttö heikkotasoinen ja muistimäärät karsittu minimiin.

Lähdimmekin tarkastelemaan asiaa mielenkiinnosta hieman toisesta näkökulmasta. Käänsimme katseemme kiinalaisvalmistajien suuntaan ja koetimme löytää kevytkannettavan, joka on varustettu mahdollisimman hyvillä ominaisuuksilla hintaansa nähden. Pienen taustoituksen jälkeen valitsimme testilaitteeksi kiinalaisen Chuwin 14-tuumaisen Lapbook Airin, jonka ominaisuudet vaikuttivat varsin tasapainoisilta hintaan nähden.

Kiinalainen Chuwi on perustettu vuonna 2004 ja se keskittyi alkuaikoina MP3-ja videotoistimien valmistukseen. Tämän vuosikymmenen puolella yrityksen toiminta lähti voimakkaaseen kasvuun, kun se aloitti strategisen yhteistyön mm. Googlen, Huawein, Microsoftin ja Intelin kanssa. Nykyään Chuwin tuotteita on tarjolla kaikkien maanosien markkinoilla.

Testikappaleen toimitti Gearbest, jonka valikoimissa Chuwi Lapbook Air maksaa runsaat 350 euroa. Tutustumme tässä artikkelissa laitteeseen lyhyemmän kokeiltua-juttutyypin muodossa.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Chuwi toimittaa koneensa ruskeassa pahvipakkauksessa, jonka kannessa on yrityksen logo ja päädyssä koneen tärkeimmät tekniset tiedot. Pakkauksen sisältö on varsin simppeli – mukana on koneen lisäksi verkkovirtalaturi (36 W) sekä nippu paperitavaraa.

 

Rakenne ja tekniset ominaisuudet

Chuwi Lapbook Air vakuuttaa ensivaikutelmallaan – metallirakenteinen kone antaa itsestään selvästi kalliimman vaikutelman. Kannessa seisova Chuwi-teksti hämmentää, sillä se on täysin tuntematon jopa suomalaiselle tietotekniikkatoimittajalle. Koneen metallirakenne on selvästi kopioitu useimpien yksityiskohtien osalta Applen Macbook Airista. Jossain on oltava koiran haudattuna –vai onko?

Ohuimmasta kohdasta koneen etureunasta kokonaisuus on vain 6 mm paksu – paksuimmasta kohdasta takareunan kumitassun kohdalta 17 mm. Painoa koneella on noin 1,7 kg, joka on hieman enemmän mitä ulkonäön ja rakenteen perusteella ensihätään odottaisi.

Chuwi Lapbook Airin fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 329 x 220 x 6-17 mm
  • Paino: 1,7 kg

Lapbook Airin rakenne on pääosin mattapintaista alumiini-magnesiumseosta ja ainoastaan saranamekanismin suojakuoressa on käytetty mustaa muovia Applen kannettavien tapaan. Kokonaan metallinen rakenne on erittäin harvinainen tämän hintaluokan kannettavissa.

Myöskään rakenteen tukevuus ja laatuvaikutelma ei häpeä juuri lainkaan kalliimmille kannettaville. Vertasimme konetta Applen ja Asuksen vastaavan kokoisiin metallirunkoisiin malleihin, eikä Chuwin tarvitse juurikaan hävetä näiden 3-10 kertaa kalliimpien koneiden rinnalla. Metallirakenne on jämäkkä ja elää vain hyvin vähän konetta väännellessä tai etunurkasta nostettaessa. Kokeilemassamme MacBook Airissa runko myötäsi suunnilleen yhtä paljon tai hieman enemmän kuin Chuwissa.

Lapbook Airin vasemmassa kyljessä mini-HDMI-liitäntä, pyöreä latausliitäntä sekä micro-SD-korttipaikka. Oikeaan kylkeen on sijoitettu kaksi USB 3.0 –liitäntää sekä 3,5 mm ääniliitäntä. Maininnan arvoisena puutteena Chuwi ei ole varustanut kannettavaansa USB Type-C –liitännällä, jota alkaa löytyä jo valtamerkkien halvimmistakin malleista. Type-C:tä olisi voinut käyttää myös lataamiseen, sillä nyt koneen latausliitäntä on epästandardia mallia.

Lapbook Airin näyttö on 14,1-tuumainen ja tukee 1920 x 1080 pikselin resoluutiota. Se perustuu IPS-paneeliin ja on suojattu kiiltäväpintaisella lasilla, jonka kerrotaan olevan kovuudeltaan seitsemän mohsia. Lasipintainen näyttö on tyylikkään näköinen, mutta samalla se heikentää näytön luettavuutta merkittävästi auringonpaisteessa.

Kokonaisuutena näyttö on kuitenkin Lapbook Airin ehdottomia vahvuuksia, etenkin laitteen hintaluokka huomioiden. IPS-paneelin katselukulmat ovat erinomaiset ja maksimikirkkaus kohtalaisen korkea. Myöskään värintoistossa ei ole silmämääräisesti arvioituna valittamista, vaikka tämän luokan kannettavalla vaativaa kuvanmuokkausta tai muuta värien kannalta vaativaa tuskin kukaan harrastaa.

Näytön yläkehykseen on sijoitettu kahden megapikselin (Full HD) webbikamera sekä kaksi mikrofonia, joista toista käytetään taustamelun vaimennukseen.

Näppäimistö on täysikokoinen, mutta pohjoismaista näppäinasettelua ei ole valitettavasti saatavilla, joten Chuwin käyttäjän on hyväksyttävä osittain pielessä oleva näppäinmerkinnät, pieni enter, suuri vasemmanpuoleinen shift sekä muutaman erikoismerkkinäppäimen puuttuminen. Näppäimistö on taustavalaistu valkoiseksi ja valaistus on toimiva, joskin ei aivan tasainen näppäimistön reunoilta.

Näppäinten painallussyvyys on noin 1,5 mm ja tuntuma on kohtalainen, joskin siihen kaipaisi hieman lisää jämäkkyyttä ja vakautta, sillä näppäinhattujen reunalta painettaessa tuntuma muuttuu hieman huteraksi. Virtanäppäimen sijoittaminen näppäimistön oikeaan yläkulmaan ei ole paras mahdollinen ratkaisu, sillä kokeilujaksolla sitä tuli painettua pariin otteeseen vahingossa deleten sijaan.

PÄIVITYS 16.11.2018: Kone on ollut testin jälkeen käytössä runsaan puolen vuoden ajan ja hiljattain laitteen näppäimistön kanssa ilmeni ongelma, jossa osa näppäimistä ei enää rekisteröi painalluksia. Pienen googlettamisen perusteella kyse ei ole yksilöviasta, vaan useilla muillakin käyttäjillä on ollut vastaavia ongelmia.

Kosketushiiri on kooltaan keskitasoa (110 x 65 mm) ja tarkkuudeltaan keskinkertainen. Tarkka käyttäjä saattaa havaita pientä viivettä pyyhkäisyjen rekisteröinnissä, joka saattaa nopeassa käytössä tuntua hyvinkin ärsyttävältä. Oikea ja vasen hiirinäppäin ovat integroituna kosketuslevyn etureunaan ja niiden tuntuma on suht miellyttävän jämäkkä, joskin suurehkon painallusvoimakkuuden vaativa.

Chuwi Lapbook Airin tekniset ominaisuudet:

  • 14,1″ Full Laminated IPS LCD -näyttö, 1920 x 1080 pikseliä
  • Intel Celeron N3450 -prosessori (Apollo Lake), 4 ydintä, 1,1 GHz (2,2 GHz burst)
  • 8 Gt kaksikanavaista DDR3L-muistia
  • 128 Gt eMMC 5.1 –tallennustilaa (Sandisk DF4128), tyhjä M.2-2242-asemapaikka
  • 33,7 Wh litium-polymeeriakku, jopa 8 tunnin akunkesto
  • valaistu näppäimistö
  • 2 x USB 3.0, mini-HDMI, micro-SD-muistikorttipaikka, 3,5 mm ääniliitäntä

Rautapuolella Lapbook Air tarjoaa suorituskyvyltään melko kevyen kattauksen, kuten jo hintaluokastakin voi päätellä. Prosessorina toimii Apollo Lake –koodinimellinen 14 nanometrin prosessilla valmistettava Celeron N3450 –prosessori, jonka TDP-arvoksi ilmoitetaan kuusi wattia. Prosessorin neljä ydintä toimivat 1,1 GHz:n vakiokellotaajuudella sekä 2,2 GHz:n burst-kellotaajuudella. Prosessori on passiivijäähdytetty, eli jäähdytysratkaisussa ei ole ääntä pitäviä osia.

LPDDR3L-RAM-muistia löytyy peräti kahdeksan gigatavua, joka on epätavallisen paljon tämän hintaluokan koneeseen. Myös tallennustilaa on enemmän kuin suurten valmistajien samanhintaisissa koneissa. 128 gigatavun tallennustila on toteutettu Sandiskin eMMC 5.1 –muistilla, joka ei pärjää suorituskyvyltään SSD-levyille, mutta on varsin tyypillinen ratkaisu tämän hintaluokan kevytkannettavissa. Onneksi käyttäjälle tarjotaan myös mahdollisuus asentaa koneeseen M.2-liitäntäinen SSD-asema niin halutessaan.

Lapbook Airin pohja on umpinaista alumiinia kaiutinritilöitä ja SSD-aseman asennusluukkua lukuun ottamatta. Pohjan kulmiin on sijoitettu samanlaiset pyöreät ja hieman kuperat kumitassut, jollaiset löytyvät myös mm. monista Applen ja Asuksen vastaavista malleista.

SSD-aseman asennusluukku löytyy koneen pohjan etunurkasta ja se on kiinni yhdellä pienellä ristikantaisella ruuvilla. Luukun sisäpinnassa on lämpöä johtava teippi. Yhteensopivien asemien valikoimaa rajoittaa tavanomaista lyhyempi 2242-koko (22 x 42 mm), mutta vaihtoehtoja löytyy silti Suomestakin muutamalta valmistajalta.

Kurkistimme totta kai myös koneen sisuksiin, sillä se osoittautui varsin helposti toteutettavaksi tehtäväksi. Pohjalevy on kiinni kaikkiaan yhdellätoista pienellä ruuvilla, jonka jälkeen se on nostettavissa yksinkertaisesti pois paikaltaan. Yksi ruuveista on varustettu takuun mitätöivällä sinettitarralla. Kuten kuvasta voi huomata, Lapbook Airin sisärunko on mustaa muovia, eikä siis MacBook Airin tapaan pelkkää koneistettua alumiinia, vaikka Chuwi sivuillaan CNC-koneistukseen viittaakin.

Koneen sisuskaluista suurimman osan valtaa vähemmän yllättäen 33,7 wattitunnin litium-polymeeriakku, jolle valmistaja lupaa jopa kahdeksan tunnin akunkeston. Käytännössä totesimme akun kestävän kevyessä nettiselaus- ja kirjoituskäytössä noin 6-8 tuntia.

L:n muotoiset kaiutinkotelot ovat sijoitettuna koneen etunurkkiin ja elementit tiivistettynä vasten takakuoressa olevia ritilöitä. Koneen vasemman kyljen liitännät ovat omalla pienellä piirilevyllään, joka on yhteydessä pääpiirilevyyn lattakaapelin avulla. Takakuoren sisäpinnassa on kuparinen lämpötarra.

Pääpiirilevyn keskiosa on peitetty ohuella kuparisella lämmönlevittäjällä, joka on kiinni neljällä ruuvilla. Celeron N3450 –prosessorilta lämpö siirtyy lämpötyynyn kautta ja vastaavasti lämmönlevittäjä on kontaktissa koneen pohjalevyyn toisen lämpötyynyn avulla, jonka myötä koneen metallirakenne toimii osana passiivijäähdytystä. Pienenä huomionarvoisena seikkana suoraan piirilevylle juotettu RAM-muisti on toteutettu yhdellä piirillä ja sen vierestä löytyy vielä tyhjä paikka toiselle piirille. Harmi, että käyttäjä ei pysty RAM-muistia koneeseensa lisäämään.

 

Käyttöjärjestelmä ja suorituskyky

Käyttöjärjestelmänä Lapbook Airissa on Windows 10 Homen aktivoitu englanninkielinen versio. Asennus on lähestulkoon puhdas, sillä mukaan on esiasennettu ulkopuolisilta tahoilta ainoastaan Spotify ja Autodesk Sketchbook ja nekin ovat haluttaessa helposti poistettavissa. Windowsin peruskäyttö on sujuvaa, eikä siitä löydy juuri valittamista.

Levyn osiointi kahteen osaan on pienestä koosta johtuen hieman turha ja hankala ratkaisu, jonka haitat tulivat vastaan jo testijakson aikana. 40 gigatavun käyttöjärjestelmäosiolta ei nimittäin löytynyt riittävästi vapaata tilaa Windowsin suurehkon Fall Creators Update –päivityksen asentamiseksi ilman pieniä kikkailuja. Osioiden yhdistäminen levynhallinnasta onkin suositeltavaa heti koneen käyttöönoton yhteydessä. Kun mainittu Fall Creators Update saatiin vihdoin asentumaan, työsti kone sitä yhden kokonaisen illan ajan.

Kuten käytetyn raudan perusteella saattaa jo ennakkoon päätellä, Lapbook Air sijoittuu suorituskyvyltään kannettavamarkkinoiden hännille. Esimerkiksi Core i3-7100U on karkeasti ottaen yli tuplasti nopeampi niin prosessori- kuin grafiikkasuorituskyvyssäkin. Integroitu grafiikkaohjain ei riitä näyttävien pelien pyörittämiseen, mutta sisältää rautatuen 4K-videon purkuun.

Raskaammassa rasituksessa (Prime95 & Furmark) koneen pohja lämpenee vasemman käden puoleiselta reunalta havaittavasti, mutta ei kuitenkaan häiritsevästi. Prosessorin lämpötila nousee rasituksessa korkeimmillaan 75–80 asteeseen ja ytimien kellotaajuus rajoittuu Prime95-rasituksessa 1,6 GHz:iin.

Sisäänrakennettu Sandisk DF4128 –tallennusratkaisu on eMMC 5.1 –tekniikkaan perustuvien vaihtoehtojen kärkipäätä, mutta siitä huolimatta se häviää selvästi suorituskyvyssä tavanomaisille M.2-liitäntäisille SSD-asemille. Jostain syystä testikappaleemme sai CrystalDiskMark-testissä yli puolet heikompia tuloksia, mitä sama kone on saanut ulkomaisissa testeissä. Peruskäytössä (johon kone parhaiten soveltuu) hitaasta tallennustilan ei ole suuresti haittaa ja halutessaan käyttäjä voi päivittää nopeamman ratkaisun tyhjänä odottavaan M.2-paikkaan.

Akunkeston totesimme yltävän hyvin kevyellä käytöllä (esim. tekstinkäsittely) valmistajan ilmoittaman kahdeksan tunnin yli, mutta hieman raskaammassa käytössä (kuten aktiivinen nettiselailu ja kevyt kuvanmuokkaus) 6-7 tunnin akunkesto on realistisempi. Videotoistossa (YouTube 1080p, näytön kirkkaus 50 %) mittasimme akun varauksen pudonneen tunnin aikana noin 12 %, eli laskennallisesti videota pitäisi pystyä pyörittämään runsaat kahdeksan tuntia. 36 watin laturi on nykymittapuulla melko hidas, sillä akun lataaminen tyhjästä täyteen ottaa noin 3,5 tuntia.

 

Yhteenveto

Chuwin Lapbook Air on hyvä esimerkki siitä, ettei edullisenkaan kannettavan tarvitse olla ruma ja natiseva muovinen rimpula. Edullisen hinnan on kuitenkin näyttävä jossain, eikä noin 350 eurolla ole yksinkertaisesti mahdollista toteuttaa Intelin Core i –sarjan prosessoreita hyödyntävää rautaa.

Tyylikäs ulkokuori ja varsin kelvollinen näyttö eivät siis muuta sitä tosiasiaa, että Chuwi Lapbook Airin sisuksista löytyy hyvin lähtötason rautaa, jonka kyvyt ovat varsin rajalliset. Kone sopii nettiselailuun, kirjoittamiseen ja videonkatseluun, mutta raskaampia tehtäviä ja moniajoa sisältävää työkuormaa se ei pysty kunnialla kantamaan. Ottaen huomioon, ettei koneessa ole käytetty virtasyöppöä rautaa, voi akunkestoa pitää parhaimmillaankin vain kohtalaisena. Parhaimmat vastaavaa tekniikkaa käytävät kevytläppärit pääsevät yli 10 tunnin toiminta-aikoihin.

Jos kaipaa solakkaa ja tyylikästä mukana kulkevaa kannettavaa peruskäyttöön, saattaa Chuwi Lapbook Air olla siihen hommaan pätevä valinta. Tällöinkin on kuitenkin otettava huomioon, muutamat rajoitukset, joista ei kotimaisilta jälleenmyyjiltä ostettavissa koneissa tarvitse huolehtia. Näppäimistössä ei ole pohjoismaista asettelua ja takuuasioiden hoitaminen ulkomaalaisten jälleenmyyjien kautta on hieman työläämpää.

Ostopäätöstä tehdessä kannattaa huomioida, että kilpailevilta kiinalaisvalmistajilta löytyy 100–150 euroa halvempiakin vaihtoehtoja, kunhan on valmis karsimaan metallirakenteesta, muistin ja tallennustilan määrästä sekä näytön laadusta. Myös Chuwilta itseltään löytyy noin 100 euroa halvempi Lapbook, jossa on muovinen runko ja puolitetut muistimäärät. Lisäksi kannattaa huomioida, että seuraavan sukupolven Gemini Lake -prosessoreilla varustetut kevytläppärit ovat tulossa markkinoille kevään aikana.

Asuksen, Lenovon ja muiden isojen valmistajien kevytkannettavia saa halvimmillaan noin 250 euroon, mutta niistä löytyy poikkeuksetta muovirakenne, kaksiydinsuoritin ja vähemmän muistia. Vastaavalla raudalla varustettuja malleja saa puolestaan noin neljään sataan, mutta metallirakenteisista malleista joutuukin pulittamaan jo vähintään 500 euroa. Lähin melko vastaavilla spekseillä varustettu erittäin varteenotettava vaihtoehto lienee Acerin Swift 1 –malli, jonka hinta liikkuu noin 500 eurossa.

Siinä vaiheessa kannattaa kuitenkin jo alkaa miettiä, löytyisikö budjetista sittenkin vielä pari saturaista lisää tehokkaammalla raudalla varustettuun koneeseen…

Plussaa:

  • Tukevan tuntuinen ja laadukkaan näköinen metallirakenne
  • Helppo pääsy sisuskaluihin
  • 8 Gt kaksikanavaista RAM-muistia
  • Äänetön (passiivijäähdytys)
  • Hyvä IPS-näyttö hintaluokassaan
  • Pyörittää sujuvasti 4K-videota
  • M.2 SSD-asemapaikka
  • Taustavalaistu näppäimistö
  • Hinta varauksin

Miinusta:

  • Suorituskyky riittää vain peruskäyttöön
  • Näppäimistöä ei tarjolla pohjoismaisella asettelulla
  • Kosketushiiren käyttötuntuma
  • Ei USB Type-C -liitäntää
  • M.2-asemapaikka harvinaisempaa 2242-kokoa
  • eMMC-tyyppisen tallennustilan suorituskyky verrattuna SSD-asemiin
  • Epästandardi latausliitäntä & hitaanpuoleinen lataus
This site uses XenWord.
;