io-tech kokeili mahdollisimman eettisesti ja ekologisesti valmistettua sekä käyttäjän itsensä huollettavissa olevaa Fairphone 4 -älypuhelinta

Kokonaisuutena Fairphone 4 on mielenkiintoinen uutuus, mutta sitä on kuitenkin aika hankala suositella tässä hintaluokassa. 600 euron hintaan laite tarjoaa käytännössä vuoden vanhan 300 euron puhelimen ominaisuudet varsin keskinkertaisilla kameroilla, joten nykypäivänä mahdollisimman hyvää käyttökokemusta kaipaaville tarjolla on parempaakin vastinetta rahalle.

Siitä huolimatta Fairphone 4 on ajatukseltaan ja toteutukseltaankin erinomainen askel kohti kestävämpää kehitystä puhelinmarkkinoilla ja sellaisenaan toivottavasti ainakin jossain määrin myös suunnannäyttäjä joillekin muillekin valmistajille. Mikäli sinua kuluttajana kiinnostaa tukea ja osallistua tällaiseen kehitykseen tai jos haluat vain todella vapaat kädet puhelimeesi, on Fairphone 4 käytännössä vaihtoehto, jolle ei toistaiseksi ole lainkaan kilpailua.

Plussaa

  • Vapaasti käyttäjän purettavissa ja huollettavissa
  • 5 vuoden jatkettu takuu ennen vuoden 2022 loppua ostaessa
  • Vaihto-osat suoraan kuluttajan ostettavissa yrityksen kotisivuilta
  • Monin osin eettisesti hankitut sisuskalut

Miinusta

  • Suorituskyky hintaluokassaan
  • Vain 60 hertsin näyttö
  • Kameroiden kuvanlaatu hintaluokassaan
  • Heikosti toimiva vahinkokosketusten tunnistus

Huomioitavaa

  • Purettavuudestaan huolimatta puhelimella on IP54-sertifikaatti
  • Valmistaja takaa kaksi suurta Android-päivitystä ja kahden vuoden tietoturvakorjaukset, mutta pyrkii tuomaan päivitykset Android 15:een saakka ja ohjelmistotuen vuoteen 2027 asti

Fairphone julkaisi tuoreimman Fairphone 4 -älypuhelimensa syyskuun lopulla jatkaen edeltäjistään tuttua linjaa – valmistajan tavoitteena on luoda kestävän kehityksen periaatteita mukaileva älypuhelin, joka on käyttäjän itsensä huollettavissa.

Fairphone 4:n perusominaisuuksiin kuuluvat Snapdragon 750G -järjestelmäpiiri ja joko 6 Gt:n RAM-muisti sekä 128 Gt:n tallennustila tai vaihtoehtoisesti 8 Gt:n RAM-muisti ja 256 Gt:n tallennustila. Puhelimen irrotettavissa olevalla akulla on kokoa 3905 mAh:a ja kamerajärjestelmänä toimivat 48 megapikselin pääkamera yhdessä 48 megapikselin ultralaajakulmakameran kanssa.

Hinnat puhelimella lähtevät pohjamallin 579 eurosta, kun taas suuremmista muisti- ja tallennustilamääristä saa kustantaa 649 euroa. Puhelimen suositushinnoissa näkyvätkin väistämättä laitteen huollettavuus ja yrityksen tekemä työ eettisesti mahdollisimman hyvin tuotettujen raaka-aineiden saamisen eteen.

Edullisempi pohjamalli puhelimesta on saatavilla vain harmaalla takakuorella, jollainen myös testiyksilössämme on. Kalliimpi malli puolestaan on tarjolla harmaan lisäksi vihreällä ja pilkullisella vihreällä takakuorella.

Tutustumme tässä artikkelissa Fairphone 4:ään tavanomaisia puhelintestejä lyhyemmin parin päivän ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta. Videon aiheesta voi katsoa io-techin YouTube-kanavalta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Fairphonen ajatukset kestävästä kehityksestä näkyvät jo uutuuspuhelimen pakkauksessa, joka on materiaaliltaan tavanomaista ruskeaa pahvia. Valmistajan värikkäät kuvioinnit pakkauksen päälle on toteutettu ohuella pahvikuorella.

Itse puhelimen lisäksi pakkauksen sisältöön kuuluvat vain takuu- ja pikaohjelappuset, eli minkäänlaista latauskaapelia tai verkkovirtalähdettä laitteen mukana ei toimiteta.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 162 x 75,5 x 10,5 mm
  • Paino: 225 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 79,7 %
  • Gorilla Glass 5 näytön suojana, alumiinirunko, muovinen takakuori
  • IP54

Ulkomitoiltaan Fairphone on 6,3-tuumaiseen näyttöönsä nähden selvästi kookkaahko ja näyttöä kehystävät reunukset ovatkin nykypäivän puhelimeksi kohtalaisen paksut. Myös puhelimen itsensä paksuus on selvästi suurehko, mutta toisaalta kyseessä on kuitenkin kompromisseja, jotka ovat varsin hyvin ymmärrettävissä ottaen huomioon, että puhelin on täysin vapaasti käyttäjän itsensä purettavissa.

Alumiinirunko puhelimessa tuntuu jämäkältä ja rakenne itsessään laadukkaalta. Muovinen takakuori on toki metallia tai lasia vähemmän arvokkaan tuntuinen, mutta Fairphonessa se on irrotettavissa, joten muovin käyttö on varsin ymmärrettävää. Kuori on myös todella ohut ja taipuisa, mutta sen ja laitteen sisuskalujen välillä ei ole käytännössä lainkaan tyhjää tilaa, joten kokonaisuus tuntuu tiiviiltä.

Avattavuudestaan huolimatta Fairphone 4 tarjoaa myös IP54-sertifikaatin, eli puhelin on suojattu roiskevettä vastaan. Veteen upottamista laite ei siis kestä, mutta edes jonkinlaisen suojan takaaminen on ihan mukava lisä laitteelle, jonka kaikki osat ovat käyttäjän irrotettavissa.

  • Alapääty:
    • mikrofoni
    • USB-C (3.0) -liitäntä
    • Toinen puhelimen stereokaiuttimista
  • Yläpääty:
    • mikrofoni
    • näyttölasin ylälaidassa toinen puhelimen stereokaiuttimista
  • 25 megapikselin etukamera (1/4”), f2.0, 78° kuvakulma

600 euron laitteelle nykymarkkinoilla jopa odotettavaan tapaan Fairphone 4:n pohjasta löytyy USB 3.0 -nopeuksia tukeva USB-C-liitäntä, mutta ottaen huomioon laitteen sisuskalut, on nopea USB-liitäntä positiivinen yllätys.

Stereokaiuttimet puolestaan ansaitsevat suorat kehut, sillä ne kykenevät oikeasti kovaan äänenpaineeseen, mikäli sille on tarvetta. Äänenlaadultaan kaiuttimet eivät kuitenkaan ole mitenkään poikkeavat, vaan varsin tavanomaiset. Fairphone on poistanut vielä edeltäjämallista löytyneen 3,5 mm:n kuulokeliitännän, mikä harmittanee langallisia kuulokkeita käyttäviä kuluttajia.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,3” IPS LCD -näyttö
  • 19,5:9-kuvasuhde, 1080 x 2340 pikseliä, 410 PPI
  • 60 hertsin virkistystaajuus

6,3-tuumainen Full HD+ -resoluution IPS-näyttö Fairphonessa ei puolestaan juuri edukseen erotu. Näyttö toistaa kyllä värit ihan luonnollisesti ja kuva on sinänsä miellyttävä, mutta 600 euron hintaluokassa 60 hertsin paneeli ei enää missään nimessä edusta parhaimmistoa.

Tekninen toteutus seuraa näytön jalanjäljissä ja asemoituu selvästi puhelimen hintaluokan alapuolelle. Sisällä sykkii viime vuoden keskihintaisista 5G-älypuhelimista tuttu Snapdragon 750G -järjestelmäpiiri, joka on myös tänä vuonna nähty alkuvuodesta julkaistussa Samsung Galaxy A52 5G:ssä. Piiri ei kuitenkaan ole missään nimessä suoranaisen huono, vaan se on edelleen aivan käyttökelpoinen ja tuo mukanaan 5G-yhteydet. 600 euron sijaan piirille sopivampi hintaluokka olisi kuitenkin jossain 300 euron tietämillä.

Järjestelmäpiirin pariksi Fairphone tarjoaa 6 tai 8 gigatavua RAM-muistia ja 128 tai 256 gigatavua tallennustilaa, mitkä puolestaan ovat ihan hyviä lukemia, joskin 6 gigatavun RAM-muistia alkaa 579 euron laitteella olla jo selvästi vähäinen. Puhelimen irrotettava akku on kooltaan 3905 mAh:a, mikä on nykypäivänä markkinoiden pienempää päätä.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 750G -järjestelmäpiiri
  • 6 tai 8 Gt RAM-muistia
  • 128 tai 256 Gt tallennustilaa (128 Gt:n mallissa vapaana n. 108 Gt), microSD-korttipaikka (max 2 Tt)
  • 5G, Sub 6, NSA (n1, n3, n5, n7, n8, n20, n28, n38, n41, n71, n77, n78), LTE, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (Wi-Fi 5), Bluetooth 5.1, NFC, (A)GPS, Glonass, Galileo, Beidou
  • Sormenjälkilukija oikean kyljen virtapainikkeessa
  • 4500 mAh akku, USB Type-C (USB 3.0), USB PD -pikalataus (30 wattia)

 

Kamera

Kameran tekniset tiedot:

  • 48 megapikselin laajakulmakamera (1/2”, 0,8 um pikselikoko), f1.6, PDAF, OIS
  • 48 megapikselin ultralaajakulmakamera (1/2, 0,8 um pikselikoko), f2.2, PDAF
  • Dual-LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS

Kameroiden osalta Farephone tarjoaa lukujen valossa varsin toimivan kaksoiskameraratkaisun, sillä molemmat kamerat ovat resoluutioltaan 48 megapikseliä. Lisäksi pääkameraan on tarjolla myös optinen kuvanvakain.

Videokuvausta puhelin puolestaan tukee korkeimmillaan 4K 30 FPS -resoluutiolla.

Kuvanlaadultaan pääkameran kuvat eivät kuitenkaan 600 euron luokassa käytännössä lähelläkään kärkikahinoita kilpaile, vaan jälki on varsin keskinkertaista, ellei jopa heikkoa. Käsittely kuvissa on miellyttävän luonnollista, eivätkä värit, kontrasti tai terävöitys ylikorostu, mutta kuvat jäävät kuitenkin hieman valjuiksi ja toisinaan aavistuksen liian tummiksikin. Myös valkotasapaino taittuu helposti kylmän puolelle tuottaen sinertäviä lopputuloksia.

Hämärässä kameran suorituskyky puolestaan romahtaa selvästi ja yksityiskohtien määrä heikkenee huomattavasti, minkä lisäksi myös kohinaa pääsee läpi kohinanvaimennuksesta digitaalisen vesivärimäisenä suuret määrät. Pienenä positiivisena puolena kuvien värimaailma pysyy kuitenkin luonnollisena.

Ultralaajakulmakamera puolestaan kykenee päivänvalossa lähes pääkameraa vastaaviin lopputuloksiin ollen niin ikään jäljeltään kohtalaisen luonnollista, mutta ei kuitenkaan erityisen hyvää. 48 megapikselin resoluutio on yhä nykypäivänä ultralaajakulmakameralle selvästi korkea, mutta erityisen selvästi tämä ei kuitenkaan Fairphone 4:n lopputulosten yksityiskohtaisuudessa silti näy.

Hämärässä ultralaajakulmakameran suoritustaso heikkenee vielä selvästi pääkameraa nopeammin ja kuvista tulee hyvin tummia, minkä lisäksi niissä alkaa esiintyä jo selvää rakeisuutta.

Videopuolella Fairphonessa on hieman outo rajoite, sillä videokuvausta ei ole tarjolla lainkaan ultralaajakulmakameralle. Yritys kertoo kuitenkin työskentelvänsä asian parissa paraikaa, mutta on mahdollista, ettei käytetty sensori vain kykene videokuvaukseen. Pääkamerallakin 4K 30 FPS -video jää liikkuessa kuvatessa käytännössä käyttökelvottomaksi, sillä kameran optisesta kuvanvakaimesta huolimatta video on hyvin kiikkerää, kun ohjelmiston vakautus jää pois päältä korkeammalla resoluutiolla.

1080p 30 FPS -tasolla ohjelmistollinen vakautus on käytössä, mutta valitettavasti sen laatu on varsin heikkoa ja kuva alkaa pumppaamaan jokaisella askeleella. Itse kuvanlaadultaan video on valokuvia mukaillen kohtuullista, mutta ei erityisen laadukasta. Värintoisto on luonnollista, mutta dynamiikka jää selvästi hieman kapeaksi.

 

Puhelimen huollettavuus ja pitkäikäisyys

Se, missä Fairphone 4 sitten pääosin keskinkertaisesta raudastaan huolimatta erottuu, on jo aiemmin mainitut ekologiset ja eettiset valinnat yhdessä käyttäjälle annettujen vapaiden käsien kanssa huollettavuuden suhteen.

Fairphone mainostaa uutuuspuhelimessaan 14 eri raaka-ainemateriaalin olevan tuotettu mahdollisimman eettisesti ja ekolgoisesti. Käytössä on muun muassa kierrätettyä tinaa ja Reilun kaupan kultaa, minkä lisäksi puhelimen takakuori on valmistettu täysin kierrätetystä muovista. Tämän tason alkupään tuotantoketjun tarkkaileminen on väistämättä Fairphonen kaltaiselle pienehkölle yhtiölle kohtuullisen vaativaa, minkä myötä se on todennäköisesti yksi osatekijöistä puhelimen korkeammassa hinnassa.

Materiaalien lisäksi kestävä kehitys on yrityksellä tavoitteena myös puhelimen käyttöiän suhteen. Taattua päivityslupausta Fairphone ei valitettavasti tarjoa kuin kahdelle suurelle päivitykselle ja kahden vuoden kuukausittaisille tietoturvakorjauksille, mutta yritys on kuitenkin kertonut pyrkivänsä tukemaan puhelinta pidempään. Tavoitteena valmistajalla onkin tuoda suuret päivitykset Android 15:een saakka ja tukea ohjelmistoa aina vuoteen 2027 saakka.

Aiempien puhelintensa kohdalla yritys on myös todella päivittänyt puhelimiansa kauan, joskin aikataulut ovat olleet varsin venyneitä. Esimerkiksi vuonna 2015 julkaistu Fairphone 2 sai uusimman Android-versiopäivityksensä vielä tänä vuonna, mutta kyseessä oli päivitys jo kolme vuotta vanhaan Android 9:ään.

Takuun osalta Fairphone puolestaan pistää markkinoiden huippuun yltävän lupauksen, sillä vuoden 2022 loppuun mennessä puhelimen ostaneille yritys tarjoaa jatkettua viiden vuoden takuuta, kunhan puhelimen vain valmistajan verkkosivuille rekisteröi. Jatkettu takuu ei kuitenkaan koske normaalissa käytössä kuluvaa akkua, mutta toisaalta sen osalta tilannetta helpottaa puhelimen vapaa huollettavuus.

Irrotettavan takakuoren alta paljastuu heti ensimmäisenä puhelimen 3905 mAh:n akku, joka on käyttäjän itsensä vapaasti vaihdettavissa ja vaihtoakkuja valmistaja myy suoraan kotisivuillaan. Vaihdettavuuden myötä akku ei yllä enää markkinoiden suurimpien joukkoon, mutta Snapdragon 750G -piirin kanssa se riittää kuitenkin helposti yli yhden päivän ja kevyemmällä käytöllä myös toisen päivän ylittäminen onnistuu.

Huollettavuus ei kuitenkaan jää pelkkään akkuun, vaan sen lisäksi puhelimen muitakin komponentteja on irrotettavissa suoraan ristipääruuvimeisselillä. Ylle linkatusta YouTube-videon osasta voitte tarkastaa suoraan videolta, miten purku sujuu.

Valmistaja myy verkkokaupassaan seuraavia vaihtokomponentteja:

  • kamerajärjestelmä (79,95 €)
  • kuulokekaiutin (14.95 €)
  • etukamera (29,95 €)
  • pohjan kaiutinelementti (19,95 €)
  • USB-C-liittin (14,95 €)
  • akku (29,95€)

Lisäksi vaihto-osat löytyvät näytölle suojalaseineen ja muoviselle takakuorelle, mutta näiden hintoja Fairphone ei tällä hetkellä näytä, vaan tuotteet on merkitty toistaiseksi loppuneiksi. Todennäköisesti kyseisiä osia ei ole vielä verkkokauppaan asti tuoreelle puhelimelle ehtinytkään. Kaikki nämä osat ovat myös helposti käyttäjän itsensä käsiteltävissä ruuvien ja helposti napsauttamalla irrotettavien datakaapelien irrottamisen jälkeen.

Vaihto-osia tulee todennäköisesti löytymään laitteelle myös kohtuullisen kauan, sillä valmistaja lupaa niiden saatavuuden vähintään viideksi vuodeksi ja yrityksen kotisivuilta löytyykin yhä myynnistä vuonna 2015 julkaistulle Fairphone 2:lle tarkoitettuja osia.

Akun oikealla puolella lepäävää moduulia ei ole tarkoitettu käyttäjän itsensä irrotettavaksi ja se onkin kiinnitetty torx-ruuveilla ristipäiden sijaan. Ruuvikiinnityksen käyttäminen viittaa kuitenkin siihen, että valmistaja itse pystynee vaihtamaan osan tarvittaessa huollossa.

 

Yhteenveto

Kokonaisuutena Fairphone 4 on mielenkiintoinen uutuus, mutta sitä on kuitenkin aika hankala suositella tässä hintaluokassa. 600 euron hintaan laite tarjoaa käytännössä vuoden vanhan 300 euron puhelimen ominaisuudet varsin keskinkertaisilla kameroilla, joten nykypäivänä mahdollisimman hyvää käyttökokemusta kaipaaville tarjolla on parempaakin vastinetta rahalle.

Siitä huolimatta Fairphone 4 on ajatukseltaan ja toteutukseltaankin erinomainen askel kohti kestävämpää kehitystä puhelinmarkkinoilla ja sellaisenaan toivottavasti ainakin jossain määrin myös suunnannäyttäjä joillekin muillekin valmistajille. Mikäli sinua kuluttajana kiinnostaa tukea ja osallistua tällaiseen kehitykseen tai jos haluat vain todella vapaat kädet puhelimeesi, on Fairphone 4 käytännössä vaihtoehto, jolle ei toistaiseksi ole lainkaan kilpailua.

Plussaa

  • Vapaasti käyttäjän purettavissa ja huollettavissa
  • 5 vuoden jatkettu takuu ennen vuoden 2022 loppua ostaessa
  • Vaihto-osat suoraan kuluttajan ostettavissa yrityksen kotisivuilta
  • Monin osin eettisesti hankitut sisuskalut

Miinusta

  • Suorituskyky hintaluokassaan
  • Vain 60 hertsin näyttö
  • Kameroiden kuvanlaatu hintaluokassaan
  • Heikosti toimiva vahinkokosketusten tunnistus

Huomioitavaa

  • Purettavuudestaan huolimatta puhelimella on IP54-sertifikaatti
  • Valmistaja takaa kaksi suurta Android-päivitystä ja kahden vuoden tietoturvakorjaukset, mutta pyrkii tuomaan päivitykset Android 15:een saakka ja ohjelmistotuen vuoteen 2027 asti
This site uses XenWord.
;