Tällä kertaa testissämme on erityisesti kilpailulliseen pelaamiseen suunnattu AOC Agon Pro AG247FK -pelinäyttö, jonka maksimi virkistystaajuus on jopa 540 hertsiä. Vastaavia TN-paneelilla varustettuja näyttöjä on tarjolla myös muun muassa Asukselta, Acerilta ja BenQ:lta. Kyseiset näytöt ovat käytössä yleisesti esimerkiksi Counter Strike 2- ja Valorant -pelien ammattilaisturnauksissa. Siinä missä Asuksen ja BenQ:n näytöt maksavat tällä hetkellä yli 1000 euroa, tarjoavat AOC ja Acer edullisemman vaihtoehdon alle 1000 euroon.
Tutustumme tässä artikkelissa tuttuun tapaan näytön ominaisuuksiin ja suoritimme sille kattavat mittaukset ja testit. Vertaamme AOC:n näyttöä ensisijaisesti Asuksen vastaavalla 540 Hz:n TN-paneelilla varustettuun ROG Swift Pro PG248QP -näyttöön sekä Asuksen aiempaan e-sports-lippulaivanäyttöön eli 360 Hz:n IPS-paneelilla varustettuun Asus ROG Swift PG259QN:ään.
Näytön ominaisuudet, rakenne ja OSD-valikko
AOC Agon Pro AG247FK on siis varustettu 24-tuumaisella TN-paneelilla, joka tukee maksimissaan 1920×1080 -resoluutiota 540 hertsin virkistystaajuudella. Näytöllä on myös VESA DisplayHDR 400 -sertifikaatti ja virkistystaajuuden synkronointi hoituu Adaptive-sync -teknologialla. Valmistaja mainostaa myös kilpailullista pelaamista ajatellen alhaisia vasteaikoja ja sisääntuloviivettä.
Näyttö on listattu jälleenmyyjillä Suomessa tällä hetkellä edullisimmillaan noin 800 euron hinnalla. Vertailun vuoksi samaa paneelia käyttävä Asus ROG Swift PG248QP maksaa tällä hetkellä Suomessa edullisimmillaan 1030 euroa, BenQ Zowie XL2586X 1135 euroa, kun taas Acer Nitro XV242 F irtoaa 630 eurolla, joten tällä hetkellä hintahaarukka on huomattavan iso.
Näytön ominaisuudet
- Paneelin tyyppi: TN
- Paneelin koko: 24,1″
- Paneelin kaarevuus: –
- Natiiviresoluutio: 1920×1080
- Virkistystaajuus: 540 Hz
- Taustavalaistus: WLED
- DisplayHDR: VESA Certified DisplayHDR 400
- Vasteaika: 0,5 ms (GtG)
- Ulkomitat (ilman jalustaa): 55,7 x 33,1 x 7,3 cm
- Paino (ilman jalustaa): 3,8 kg
- VESA-seinäkiinnitys: 100 x 100 mm
- Virkistystaajuuden synkronointi: Adaptive Sync
Näytön kehykset ovat väriltään mustat ja jalusta on harmaa. Näytön pinnassa on heijastuksia ehkäisevä pinnoite ja takaosasta löytyy hallittavan RGB-valaistuksen lisäksi kyljestä ulos vedettävä kuulokepidike.
Näyttöliittiminä on kaksi HDMI 2.0 -näyttöliitintä sekä yksi DisplayPort 1.4 -näyttöliitin, joiden lisäksi tarjolla on 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, kaksi USB Type-A 3.2 -liitintä ja USB Type-B -liitin. Lisäksi näytön vasemmasta reunasta takapuolelta löytyy kaksi USB-type-A 3.2 -liitintä lisää. Näyttöön on sisäänrakennettu virtalähde, joten se kytketään virtajohdolla suoraan pistorasiaan.
Jalustan säätömahdollisuuksiin kuuluu 30 asteen kallistuskulma (-5° ~ 25°), 30 asteen kääntökulma molempiin suuntiin, 15 cm verran korkeussäätöä sekä pivot molempiin suuntiin.
Jalustan metallinen alaosa on muotoiltu hyvin kompaktiksi ja niin, että näppäimistö on mahdollista sijoittaa lähelle jalustaa, jos näytön haluaa lähemmäs silmiä. Myös jalustasta löytyy käännettävä kuulokepidike, sekä pieni muovinen klipsi johtojen hallintaan. Käytössä on siis täysin sama jalusta kuin aiemmin testissämme olleessa AOC:n 27″ OLED-näytössä ja silloin jalustan johtojen hallintaan tarkoitettu muovinen klipsu murtui heti ensimmäistä kertaa sitä käytettäessä. Nyt toisella kerralla sen kanssa osasi olla varovainen, mutta se on edelleen todella pieni, ahdas ja heiveröinen.
Näytön OSD-valikoissa liikutaan näytön takaosasta löytyvällä ohjaustikulla tai mukana toimitettavalla erillisellä ohjaimella. OSD-valikot ovat AOC:n Agon-näytöissä selkeät ja saatavilla myös suomenkielellä. Ominaisuuksia voidaan säätää lisäksi ohjelmallisesti Windowsista AOC G-Menu -sovelluksella.
Mittaus- ja testitulokset
Näytön eri mittaukset suoritimme SpyderX Elite -näytönkalibrointilaitteella ja NVIDIAn LDAT -työkalulla. Mittaukset ovat suoritettu kalibroimattomalle näytölle eli kuvastavat sitä mitä kuluttaja paketista saa jos ei toisin mainita.
Testit on ajettu tuoreimmalla mahdollisella firmware-versiolla (V1.00). AOC Agon Pro AG246FK on tehtaalla kalibroitu ja mukana toimitetaan kalibrointiraportti.
OLED- ja QD-OLED-paneelien kohdalla mittasimme myös kirkkauksia eri kokoisilla valkoisilla ikkunoilla. Tähän mittaukseen käytimme NVIDIAn LDAT-työkalua.
Lisäksi mittasimme näytön viivettä OSRTT- eli Open Source Response Time Tool -mittalaitteella, jonka on kehittänyt Andrew McDonald TechTeamGB:stä.
HUOM! Näytön testit on ajettu oletuksena käytössä oleva ”Pelitila” pois päältä kytkettynä. Oletusväriprofiililla värit ovat ylisaturoituneet ja suunnattu kilpailulliseen pelaamiseen.
Kirkkaus
SDR-tilan maksimikirkkaudeksi mitattiin 260 cd/m². Verrokkinäyttöihin (Asus ROG Swift Pro PG248QP ja PG259QN) verrattuna se on joukon alhaisin, mutta HDR-tilassa AOC:n kirkkaus oli Asuksen vastaavalla paneelilla varustettua näyttöä 10 cd/m² kirkkaampi. IPS-paneelillinen PG259QN oli mittauksissa molempia TN-paneeleja kirkkaampi.
Värintoistoalue
AG246FK kattoi testeissämme 100 % sRGB-, 85 % AdobeRGB- ja 95 % DCI-P3-väriavaruudesta. Verrokkinäyttöihin nähden se oli lähes tasoissa Asuksen TN-paneelin kanssa ja hieman yllättäen parempi kuin Asuksen IPS-paneeli.
Gammavastaavuus
Gamma-arvolla säädetään harmaasävy- ja RGB-arvot näytölle sopiviksi. Oikein säädettynä pienet sävyerot erottuvat toisistaan mahdollisimman hyvin. Yleensä PC-näyttöjen tehdasasetus on pyritty saamaan mahdollisimman lähelle arvoa 2,2.
Näytössä on valittavissa kolme eri Gamma-arvoa, joista Gamma1 ja Gamma2 ovat lähimpänä 2,2 arvoa, mutta mikään ei täysin kohdallaan.
Väritarkkuus
Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E-arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 3, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti ja jälkituotannossa kalibroinnin tavoitteeksi otetaan 2 tai alle. Arvon ollessa yksi tai pienempi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa.
AG246FK:n väritarkkuudeksi mitattiin 1,82 Delta-E. Kuten aiemmin mainittiin, näyttö on tehtaalla kalibroitu ja pakkauksen mukana toimitetaan kalibrointiraportti. Verrokkeihin nähden AOC oli pakan puolivälissä, hieman Asuksen TN-paneelia parempi ja suurin piirtein saman verran IPS-paneelia huonompi. Joka tapauksessa väritarkkuus oli hyvällä tasolla, kun mietitään näytön ensisijaista käyttötarkoitusta eli kilpailullista pelaamista.
Väritasaisuus
Väritasaisuudessa AOC:n paneeli oli alemmilla kirkkauksilla siedettävällä tasolla, mutta täydellä 100% kirkkaudella paneelin alareunasta mitattiin lähes 7 Delta-E:n poikkeamia.
Valotasaisuus
Valotasaisuus puolestaan parani mitä korkeammaksi kirkkaus asetettiin. 50% kirkkaudella mitattiin suurimmat poikkeamat eli noin 10% -16% paneelin alareunasta.
Tehonkulutus
Mittasimme tehonkulutusta seinästä Cotech EMT707CTL -mittarilla näytön täydellä kirkkaudella, kun taustana oli valkoinen taustakuva. Tehonkulutukseksi mitattiin 31 wattia. Se oli verrokkeihimme nähden alhaisin tulos.
Katselukulmat
TN-paneelit eivät ole olleet kuuluisia kattavista katselukulmistaan, eikä AOC edes ilmoita tuotesivuillaan minkäänlaista lukemaa kyseiselle näytölle. Kuten kuvasta näkyy, kuva ei ole, mitä suuremmasta kulmasta näyttöä katsotaan, sitä selvempää muutosta on havaittavissa.
Viive
Kuvasimme näyttöä ns. pursuit-camera-tekniikalla UFO-testissä selvittääksemme paneelin pikselien vasteajan mahdollisesti aiheuttavat liikesumeudet.
Sekä Asuksen, että AOC:n 540 hertsin TN-paneelit tuottivat ufo-testissä pysähdyskuvan kaltaisia tuloksia eli havaittavissa ei ollut minkäänlaista häntimistä tai artifakteja ja ufon kaikki yksityiskohdat piirtyivät hyvin tarkasti. Myös kuvassa näkyvässä QD-OLED-paneelissa häntiminen on pienten vasteaikojen ansiosta olematon, mutta yksityiskohdat piirtyvät selvästi suttuisemmin ja 360 hertsin Asus PG259QN:ssä on jo nähtävissä pienimuotoista häntää kuvan perässä.
OSRTT (Open Source Response Time Tool)
OSRTT eli Open Source Response Time Tool:n on kehittänyt ja käsin rakentanut Iso-Britannialainen Andrew McDonald TechTeamGB -sivustolta ja se on nykyisin käytössä monilla näyttötestaajilla. OSRTT:n avulla voidaan mitata näyttöpaneelin viivettä ja sen ohjelmisto tuottaa tuloksista helppolukuisia lämpökarttoja ja lisäksi myös tarkempi yksittäisten tulosten tarkastelu onnistuu interaktiivisessa graafissa.
Vasteaikamittauksissamme AOC AG247FK:n vasteajaksi mitattiin suurimmalla virkistystaajuudella 4,2 millisekuntia. Minkäänlaista värien yliampumista (Overshoot) ei mitattu lainkaan.
Sisääntuloviiveeksi mittasimme toistaiseksi alhaisimman tuloksen eli vain 0,5 millisekuntia.
Kokonaisuudessaan viiveet olivat erittäin alhaiset ja testaamistamme näytöistä vertailun kärkipäässä pärjäten hyvin nopeimmille OLED- ja QD-OLED-paneeleille. AOC AG247FK:n viiveet olivat verrokkeihin nähdän hyvin pienien marginaalien sisällä, mutta Asuksen 540 Hz:n PG248QP-näytön vasteaika oli hieman AOC:n näyttöä nopeampi ja taas Asuksen 360 Hz:n PG259QN-näytön viiveet olivat hieman korkeammat.
Käyttökokemukset
Kuten ennen testituloksia kerroimme, vaihdoimme AOC:n AG247FK-näytön pois tehdasasetuksilta ja kytkimme vakiona päällä olevan pelitilan pois käytöstä. Pelitilassa näyttö ylisaturoi värejä paremman näkyvyyden toivossa eri pelejä ajatellen, mutta kun kyseisellä profiililla mitataan väritarkkuutta niin tulokset näyttävät yllä olevilta eli ne olivat täysin pielessä.
Omassa testikäytössäni ovat olleet sekä AOC:n, että Asuksen 540 hertsiset pelinäytöt, enkä itse pysty käytännön tasolla huomaamaan niiden välillä juuri mitään suuria eroja. Olen pelannut useamman tunnin Counter Strike 2:sta molemmilla näytöillä ja molemmilla kuva on erittäin sulavaa, mutta 540 hertsin virkistystaajuus on myös niin korkea, että tavallisen pelaajan on erittäin hankala löytää sen todellisia käytännön hyötyjä. Toisaalta jos ammattisi tai intohimosi on riippuvainen muutamien millisekuntien eroista, niin siinä tapauksessa tällainen näyttö saattaa olla perusteltu. Kun välineet on parhaat, jäljelle jää enää omien taitojen hiominen.
Loppuyhteenveto
AOC Agon Pro AG246FK on ammattimaiseen kilpailulliseen pelaamiseen suunnattu näyttö, jonka maksimiresoluutio on 1920×1080 ja virkistystaajuus jopa 540 hertsiä. Vastaavat näytöt ovat käytössä esimerkiksi kilpailullisen pelaamisen ammattilaisturnauksissa. Markkinoilta löytyy vastaavia näyttöjä myös Asukselta, Acerilta ja BenQ:lta ja tällä hetkellä niiden hintahaarukka on varsin laaja. Acer ja AOC ovat edullisemmat vaihtoehdot, Asus ja BenQ yli 1000 euron hinnallaan kalliimat.
Vertasimme näyttöä Asuksen vastaavaan 540 hertsin PG248QP-näyttöön ja mittaustemme valossa näytöt ovat hyvin samankaltaiset. AOC:n näyttö on tehtaalla kalibroitu ja mittaustulokset ovat sen mukaiset. Pääasiassa huippunopeat TN-paneelit ovat kuitenkin suunnattu kilpapelaamista silmällä pitäen eli korkein prioriteetti on kuvan terävyydessä, alhaisissa sisääntuloviiveissä ja vasteajoissa. OLED-paneeleihin verrattuna vasteajat ovat kutakuinkin samalla tasolla, mutta mittauksissamme etenkin liikesumeus ja sisääntuloviiveet olivat 540 Hz:n TN-paneeleissa jopa paremmalla tasolla. Mitatut viiveet ja vasteajat ovat kuitenkin jo sillä tasolla, että peruspelaaja tuskin saa niistä enää juuri minkäälaista käytännön hyötyä irti.
Ammattilaiset puolestaan tuskin haluavat antaa pelikentillä minkäänlaista tasoitusta vastustajalle, joten käytössä on syytä olla viimeisimmän ja suorituskykyisimmät välineet. Jos pelaat esimerkiksi Counter Strike 2- tai Valorant -pelejä ammatiksesi ja jokaisella millisekuntilla voi olla suuri jopa rahallinen merkitys, 540 hertsin näyttöä voi hyvin mielin suositella, mutta muutoin kyseisen näytön hankinta on kyseenalainen.
Hyvää
- Erittäin alhainen sisääntuloviive
- Erittäin alhainen liikesumeus
- Jalustassa kattavat säädöt
- Laadukas TN-paneeli
Huonoa
- Korkea hinta
- 540 hertsin virkistystaajuuden todellinen hyöty varauksin
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä