Testissä AOC:n 27-tuumainen ja 240 Hz:n Agon Pro AG276QZD -pelinäyttö, joka on varustettu 1440p-resoluutiolla ja OLED-paneelilla.

Olemme testanneet 27-tuumaisia 1440p-resoluution OLED-pelinäyttöjä Asukselta, Corsairilta ja LG:ltä, joiden hinnat ovat olleet julkaisuhetkellä yli 1000 euroa. OLED-näyttöjen hinnat ovat jo hieman laskeneet ja esimerkiksi LG:n näyttö on tällä hetkellä hinnaltaan 800 euroa ja Asuksen 890 euroa. Nyt testivuorossa on on Suomessa tarjouksessa 750 euron hintainen AOC:n Agon Pro AG276QZD.

Tutustumme tässä artikkelissa tuttuun tapaan näytön ominaisuuksiin ja suoritimme sille kattavat mittaukset ja testit. Vertaamme näyttöä ensisijaisesti Asuksen ROG Swift PG27AQDM:ään, LG:n UltraGear 27GR95QE-B:hen ja Corsair Xeneon 27QHD240 OLED:iin, koska näytöissä on käytössä sama LG:n OLED-paneeli.

Näytön ominaisuudet, rakenne ja OSD-valikko

AOC Agon Pro AG276QZD on varustettu 27-tuumaisella OLED-paneelilla, joka tukee QHD- eli 2560×1440-resoluutiota ja maksimivirkistystaajuus 240 hertsiä. Virkistystaajuuden synkronoinnista huolehtii AMD Freesync Premium ja se on myös G-Sync -yhteensopiva. Näytön suositushinta Suomessa on 999 euroa, mutta se oli Black Friday -tarjouksessa myynnissä 699 eurolla ja tällä hetkellä se on tarjouksessa 750 eurolla.

 

Näytön ominaisuudet

  • Paneelin tyyppi: OLED
  • Paneelin koko: 27″
  • Paneelin kaarevuus: –
  • Natiiviresoluutio: 2560×1440
  • Virkistystaajuus: 240 Hz
  • DisplayHDR: HDR10
  • Vasteaika: 0,03 ms (GtG)
  • Ulkomitat (ilman jalustaa): 60,4 x 35,0 x 7,1 cm
  • Paino (jalustalla): 6,4 kg
  • VESA-seinäkiinnitys: 100 x 100 mm
  • Virkistystaajuuden synkronointi: AMD FreeSync Premium & VRR (HDMI 2.0) & NVIDIA G-Sync Compatible

Kuten muissakin testaamissamme vastaavissa OLED-näytöissä, myös AG276QZD:ssä on häikäisyä ehkäisevä pinnoite. Näytön takaosassa on epäsymmetrisen muotoinen RGB-taustavalo ja virransyötöstä vastaa pienikokoinen ulkoinen virtalähde.

Jalustassa on kattavat säätömahdollisuudet eli kallistuskulma on yli 20 astetta, kääntökulma 30 astetta molempiin suuntiin, korkeussäätöä 13 senttimetriä ja tuettuna on pivot eli näytön saa käännettyä pystyyn. Jalustan takaa löytyy pieni aukko johtojen hallinnalle ja kääntyvä kuuloketeline. Jalusta on epäsymmetrisesti muotoiltu ja metallinen alaosa on vie hyvin vähän pöytätilaa. Sen suunnittelussa on pyritty huomioimaan erilaiset näppäimistön asennot ja mahdollisuus tuoda näyttö mahdollisimman lähelle silmiä. Jalustan varsiosa on muovia.

Näyttöliittiminä on kaksi HDMI 2.0- sekä kaksi DisplayPort 1.4 -näyttöliitintä. Lisäksi näytöstä löytyy 3,5 mm:n kuulokeliitäntä ja kaksi USB Type-A 3.2 -liitintä.

HDMI 2.0 -liittimet tukevat maksimissaan 120 hertsin virkistystaajuutta eli ne on suunnattu konsolikäyttöön, kun taas Displayport-liittimillä saavutetaan 240 hertsin virkistystaajuus PC-käytössä.

Näytön OSD-valikoissa liikutaan näytön takaosasta löytyvällä ohjaustikulla. Näytön OSD-valikot ovat pelinäytöistä tutut ja ominaisuuksia voidaan säätää lisäksi ohjelmallisesti AOC:n I-menu ja G-menu ohjelmilla.

Mittaus- ja testitulokset

Näytön eri mittaukset suoritimme SpyderX Elite- ja Xrite i1 Display Pro -näytönkalibrointilaitteiden avulla. Kaikki muut mittaukset suoritettiin SpyderX Elitellä paitsi kontrastisuhde, kirkkaus ja mustan taso, joissa käytettiin i1 Display Prota ja DisplayCAL-ohjelmistoa tarkempien tuloksien saavuttamiseksi. Mittaukset ovat suoritettu kalibroimattomalle näytölle eli kuvastavat sitä mitä kuluttaja paketista saa. Testit on ajettu tuoreimmalla mahdollisella firmware-versiolla.

OLED-paneelin kohdalla mittasimme myös kirkkauksia eri kokoisilla valkoisilla ikkunoilla. Tähän mittaukseen käytimme NVIDIAn LDAT-työkalua.

Lisäksi mittasimme näytön viivettä OSRTT- eli Open Source Response Time Tool -mittalaitteella, jonka on kehittänyt Andrew McDonald TechTeamGB:stä.

HUOM! Tehdasasetuksista poiketen mittaukset on tehty Uniform Brightness -tila käytössä, joka rajoittaa maksimikirkkauden tietylle tasolle, jolla se pysyy samana valaistavien pikselien määrästä huolimatta. Jos tila ei ole päällä, mittalaitteemme antamat tulokset esimerkiksi väritarkkuudesta eivät ole kohdallaan. AOC Agon Pro AG276QZD on tehtaalla kalibroitu ja mukana toimitetaan kalibrointiraportti.

 

Kirkkaus

AG276QZD:n mitattu maksimikirkkaus SDR-tilassa 100% valkoisella ikkunan koolla oli SDR-tilassa 301 cd/m², joka on lähes sama kuin Asuksen PG27AQDM:llä.

Kun Unifrom Brightness ei ole päällä, kirkkaus oli ikkunan koosta riippuen 301-462 cd/m², ollen tietyillä ikkunan koilla LG:tä ja Corsairia kirkkaampi, muttei koskaan kirkkaampi kuin Asus. Maksimikirkkaudeksi HDR-tilassa mittasimme 790 cd/m², kun ruudun koko on 5 % tai alle. HDR-tilan maksimikirkkaudessa AOC oli LG:n ja Corsairin kanssa samaa tasoa Asuksen näytön pitäessä kärkipaikkaa. Uniform Brightness -tilassa HDR-kirkkaudeksi mitattiin 290 cd/m², joka on lähes sama kuin Asuksen näytössä.

 

Värintoistoalue

AG276QZD kattoi testeissämme 100 % sRGB-, 92 % AdobeRGB- ja 97 % DCI-P3-väriavaruudesta, ollen väriavaruuden osalta samalla tasolla muiden OLED-paneelillisten näyttöjen kanssa.

 

Gammavastaavuus

Gamma-arvolla säädetään harmaasävy- ja RGB-arvot näytölle sopiviksi. Oikein säädettynä pienet sävyerot erottuvat toisistaan mahdollisimman hyvin. Yleensä PC-näyttöjen tehdasasetus on pyritty saamaan mahdollisimman lähelle arvoa 2,2.

AG276QZD:ssä on kolme eri gamman asetusta, joista mikään ei mittauksissamme ollut tasan 2,2, vaan 0,1 ylä- tai alakanttiin.

 

Väritarkkuus

Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E-arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 3, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti ja jälkituotannossa kalibroinnin tavoitteeksi otetaan 2 tai alle. Arvon ollessa yksi tai pienempi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa.

Väritarkkuudessa AG276QZD:n keltaisen värin huomattava yli 10 Delta-E:n poikkeama nostaa väritarkkuuden keskiarvoa siinä määrin, että sijoitus on vertailumme alapäässä 2,78 Delta-E:n arvolla.

 

Väritasaisuus

AG276QZD:n väritasaisuus oli paneelissa kaikin puolin erinomaisella tasolla.

 

Valotasaisuus

AG276QZD:n valotasaisuuden suurin poikkeama mitattiin paneelin vasemmasta yläkulmasta kirkkaudesta riippuen 8 – 16 prosentin poikkeamalla.

 

Tehonkulutus

Mittasimme tehonkulutusta seinästä Cotech EMT707CTL -mittarilla näytön täydellä kirkkaudella, kun taustana oli valkoinen taustakuva. AG276QZD:n tehonkulutukseksi mitattiin 55 wattia, joka oli hieman alhaisempi yhtä kirkkaaseen Asuksen näyttöön verrattuna.

 

Katselukulmat

AG276QZD:n katselukulmat olivat erittäin hyvät eli lähes 180 astetta.

 

Viive

Kuvasimme näyttöä ns. pursuit-camera-tekniikalla UFO-testissä selvittääksemme paneelin pikselien vasteajan mahdollisesti aiheuttavat liikesumeudet.

AG276QZD:n OLED-paneelin nopea vasteaika ja 240 hertsin korkea virkistystaajuus yhdessä muodostivat erittäin tarkan kuvan liikesumeutta mitatessa. Alemmilla virkistystaajuuksilla liikesumeutta oli huomattavasti enemmän, mutta nopean pikselivasteajan ansiosta ns. häntimistä ei juuri ollenkaan.

 

OSRTT (Open Source Response Time Tool)

OSRTT eli Open Source Response Time Tool:n on kehittänyt ja käsin rakentanut Iso-Britannialainen Andrew McDonald TechTeamGB -sivustolta ja se on nykyisin käytössä monilla näyttötestaajilla. OSRTT:n avulla voidaan mitata näyttöpaneelin viivettä ja sen ohjelmisto tuottaa tuloksista helppolukuisia lämpökarttoja ja lisäksi myös tarkempi yksittäisten tulosten tarkastelu onnistuu interaktiivisessa graafissa.

Vasteajat olivat mittauksissa AG276QZD:n OLED-paneelille tyypillisesti todella alhaiset ja mukailivat Asuksen, LG:n ja Corsairin tuloksia. Vasteajaksi mitattiin 240 hertsin virkistystaajuudella 1,0 millisekuntia. Alhaisimmalla 60 hertsin virkistystaajuudella viiveeksi mitattiin yli 10 millisekuntia muutaman tietyn värisiirtymän hitauden takia. Kaikki yllämitatut viiveet on mitattu näytön ollessa Uniform Brightness -tilassa.

Kun viiveitä mitattiin Uniform Brightness -tilan ollessa pois päältä, ne kasvoivat huomattavasti yliampumisongelmien takia.

AG276QZD:n sisääntuloviiveeksi mittasimme 7,3 millisekuntia, joka oli hieman korkeampi kuin LG:n ja Asuksen näyttöjen reilu 2 millisekuntia ja lähes sama kuin Corsairin näytössä.

Kokonaisuudessaan AG276QZD oli viiveen osalta kutakuinkin samalla tasolla kuin muut testaamamme OLED-pelinäytöt.

 

Käyttökokemukset

Lyhyehkön testijaksomme aikana päällimmäiseksi noussut ajatus näytöstä oli se, että se on ominaisuuksiltaan hyvin samanlainen kuin aiemmin testissämme olleet 27-tuumaiset OLED-pelinäytöt. HDR- ja SDR -sisällön visuaalinen ero ei ollut yhtä huomattava kuin Asuksen OLED PG27AQDM:ssä, jossa HDR-tilan maksimikirkkaus oli huomattavasti suurempi. OLED-näyttöjen alipikselisijoittelusta johtuva suttuisen näköinen teksti oli luonnollisesti läsnä myös tämän näytön kohdalla.

AOC:n jalustan muotoilu vapauttaa huomattavasti enemmän pöytätilaa kuin monien muiden testaamiemme näyttöjen jalustat ja sen ansiosta saa tarvittaessa tuotua hyvin lähelle silmiä. Näytön jalustan johtojen hallintaan tarkoitettu muovinen klipsu murtui heti ensimmäistä kertaa sitä käytettäessä.

 

Loppuyhteenveto

AOC Agon Pro AG276QZD on jo neljäs testaamamme 27-tuumainen OLED-pelinäyttö. 999 euron suositushinnallaan se on kuitenkin testijoukon edullisin, varsinkin kun sitä saa tällä hetkellä 750 euron tarjoushinnalla ja alhaisimmillaan hinta on käynyt 699 eurossa.

Ominaisuuksiltaan AG276QZD vertautuu täysin Asuksen, LG:n ja Corsairin vastaaviin malleihin eli käytössä on 27-tuumainen OLED-paneeli 2560×1440-resoluutiojja ja 240 hertsin virkistystaajuudella. Näyttö sai odotetusti myös testeissä hyvin samankaltaisia tuloksia kuin aiemmin testatut mallit eli se oli SDR-tilassa yhtä kirkas kuin Asus, mutta HDR-tilassa Asus oli edelleen ylivoimaisesti kirkkain. Tehdaskalibroinnista huolimatta väritarkkuudessa yksi väri eli keltainen ylitti 10 Delta-E:n arvon, mutta keskiarvo oli alle 3 Delta-E ja pelaamisen kannalta tällä on hyvin vähän merkitystä.

AG276QZD:n eduksi voidaan laskea erikoisesti muotoiltu jalustan alaosa, joka vapauttaa mukavan paljon pöytätilaa ja mahdollistaa näytön tuomisen halutessa lähemmäs silmiä. Suurimpia näytön miinuksia on Asuksen tavoin HDMI-liittimistä 2.1-tuen puuttuminen ja jalustan heiveröinen pidike johtojen hallinnalle.

 

Hyvää

  • Mustan taso oikeasti mustaa, lähes ääretön kontrasti
  • Laadukas paneeli
  • Korkea virkistystaajuus
  • Erittäin alhaiset viiveet ja erittäin vähäinen liikesumeus korkeimmalla virkistystaajuudella
  • Jalustassa hyvät säätömahdollisuudet ja pöytätilaa vapauttava muotoilu
  • Kolmen vuoden takuu, joka kattaa kiinni palamisen
  • Korkea maksimikirkkaus SDR-tilassa

 

Huonoa

  • Heiveröinen pidike johtojen hallinnalle
  • Väritarkkuudessa yksi väri yli 10 Delta-E (keltainen)
  • Ei HDMI 2.1 -tukea

 

This site uses XenWord.
;