Testissä Asuksen 43-tuumainen 4K UHD -pelinäyttö uudella HDMI 2.1-liitännällä varustettuna.

4K-resoluutiolla pelaaminen on tehnyt tuloaan jo useamman vuoden ajan, mutta vasta viime syksynä julkaistut GeForce RTX 30- ja Radeon RX 6000 -sarjan näytönohjaimet tarjoavat vihdoin niin hyvää suorituskykyä, että graafisesti vaativimpienkin pelien pelaaminen onnistuu selvästi yli 60 FPS:n keskimääräisellä ruudunpäivitysnopeudella. Lisäksi uusi HDMI 2.1 -näyttöliitinstandardi mahdollistaa pelaamisen uuden sukupolven Xbox- ja Playstation-konsoleilla 4k-resoluutiolla ja 120 hertsin ruudunpäivitysnopeudella.

Asuksen kesän 2021 uutuusnäyttö ROG Strix XG43UQ tarjoaa 1299 euron hintaan niin PC- kuin konsolipelaamiseen soveltuvan lähes kaikki uutuustekniikat yhdessä paketissa. Ominaisuuskattaukseen lukeutuvat 43-tuumainen VA-paneeli, 3840×2160- eli UHD 4k-resoluutio, 144 hertsin virkistystaajuus, HDMI 2.1 -liitännät, DisplayHDR 1000 -sertifiointi ja AMD FreeSync Premium Pro -tuki. Tutustumme tässä artikkelissa näytön ominaisuuksiin ja suoritimme sille kattavat mittaukset ja testit.

 

Näytön ominaisuudet, rakenne ja OSD-valikko

Tasaisella VA-paneelilla varustettu näyttö on kalibroitu tehtaalla valmiiksi. Keväällä Suomessa myyntiin saapunut näyttö on artikkelin kirjoitushetkellä Jimm’sissä tarjouksessa 1299 euron hintaan, mutta sen normaalihinta on 1599 euroa.

 

Näytön ominaisuudet

  • Paneelin tyyppi: VA
  • Paneelin koko: 43″ (16:9)
  • Paneelin kaarevuus: –
  • Natiiviresoluutio: 3840×2160 (4K UHD)
  • Virkistystaajuus: 144 Hz
  • Taustavalaistus: LED
  • DisplayHDR: Vesa Certified DisplayHDR 1000
  • Vasteaika: 1 ms (MPRT)
  • Ulkomitat (ilman jalkaa): 97,5 cm x 57,1 cm x 7,5 cm
  • Paino: 15,3 kg
  • VESA-seinäkiinnitys: 100 x 100 mm
  • Virkistystaajuuden synkronointi: AMD FreeSync Premium Pro

XG43UQ on takaosastaan valkoinen ja seisoo tukevasti mukana toimitettavalla metallisella kolmijalalla, mutta näyttö tukee myös VESA 100 x 100 mm seinäkiinnitystä.

Mukana toimitettavan jalustan ainoa säätömahdollisuus on kallistus pystysuunnassa, jonka säätövara on -5 asteesta 10 asteeseen. Mukana toimitetaan suurehko ulkoinen virtalähde ja näytössä on sisäänrakennettuna kaksi 10 watin kaiutinta.

Näytön takaosan liittimet on on jaettu kahteen osaan ja ne sijaitsevat näytön oikeassa reunassa. Kyljen liittimistä löytyy audio sisääntulo- ja kuulokeliitin, kaksi HDMI 2.0 -näyttöliitintä, kaksi USB Type-A 3.0 -liitintä ja USB Type-B 3.0 -liitin. Alaspäin suunnattuja liittimiä ovat virtaliitin, kaksi HDMI 2.1 -näyttöliitintä sekä DisplayPort 1.4 -näyttöliitin Display Stream Compression- eli DSC-tuella.

Näytön valikoissa navigoidaan takapuolelta oikealta löytyvillä painikkeilla ja ohjaustikulla tai vaihtoehtoisesti mukana toimitettavalla kaukosäätimellä. Näytön valikot ovat monipuoliset ja tyypilliset Asus ROG -sarjan näytöille.

 

Mittaus- ja testitulokset

Näytön eri mittaukset suoritimme Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro -näytönkalibrointilaitteiden avulla. Kaikki muut mittaukset suoritettiin Spyder 5 Elitellä paitsi kontrastisuhde, kirkkaus ja mustan taso, joissa käytettiin i1 Display Prota ja DisplayCAL-ohjelmistoa tarkempien tuloksien saavuttamiseksi. Mittaukset ovat suoritettu kalibroimattomalle näytölle eli kuvastavat sitä mitä kuluttaja paketista saa. Tämän kyseisen näytön kohdalla jätimme kalibroinnin suorittamatta, koska näyttö on tehtaalla kalibroitu ja antoi mittauksissamme niin hyviä arvoja, että kalibroimalla niitä tuskin juuri olisi saanut parannettua.

Uutena mittauslaitteena käytössämme oli jälleen NVIDIAn LDAT (Latency Display Analysis Tool), jonka avulla mittasimme näytön viivettä kahdessa eri skenaariossa. Pureudumme itse laitteeseen ja sen toimintaan tarkemmin erillisessä sille omistetussa artikkelissa.

Testien ajan näyttöä ajettiin tehdasasetuksilla, jos ei toisin mainita. Tehdasasetuksena käytössä oli näytön Racing-väriprofiili.

 

Värintoistoalue

Asus ROG Strix XG43UQ:lle luvataan tuotesivuilla 90 prosentin DCI-P3-alueen kattavuus ja meidän testeissämme saimme kyseiselle väriavaruudelle tulokseksi 95 prosenttia. sRGB-värialueesta näyttö kattoi täydet 100 prosenttia ja AdobeRGB-värialueesta 86 prosenttia.

 

Gammavastaavuus

Gamma-arvolla säädetään harmaasävy- ja RGB-arvot näytölle sopiviksi. Oikein säädettynä pienet sävyerot erottuvat toisistaan mahdollisimman hyvin. Yleensä PC-näyttöjen tehdasasetus on pyritty saamaan mahdollisimman lähelle arvoa 2,2.

XG43UQ:n valikoista on valittavissa kolme eri gamman arvoa, joista oletuksena on Gamma 2.2. Testiemme perusteella jokainen arvo on hieman alakanttiin oikeaan gamman arvoon nähden ja lähimmäksi 2,2 arvoa päästiinkin Gamma 2.5 -asetuksella.

 

Väritarkkuus

Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E-arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 3, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti ja jälkituotannossa kalibroinnin tavoitteeksi otetaan 2 tai alle. Arvon ollessa yksi tai pienempi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa.

Tehtaalla esikalibroidun XG43UQ:n väritarkkuus oli odotetusti hyvällä tasolla, väritarkkuuden keskiarvon ollessa 1,82 Delta-E. Mikään mitattu väri ei myöskään poikennut joukosta huomattavissa määrin.

 

Kontrastisuhde, kirkkaus ja mustan taso

Tehdasasetuksilla näytön luminanssiksi mitattiin 471 kandelaa per neliömetri (cd/m²) ja 0,10 cd/m² mustan taso, jolloin kontrastisuhteeksi muodostui 4380:1. Näytön tuotesivuilla paneelille luvataan kontrastisuhteeksi 4000:1 ja mittauksien perusteella tämä piti paikkansa.

Kun näytön kirkkaus asetettiin maksimiin eli 100 prosenttiin, näytön kirkkaudeksi mitattiin 893 cd/m². Eri testimenetelmää käyttämällä HDR-tilan maksimikirkkaus mitattiin lähes samaan reilun 800 cd/m².

Mustan tasoksi näytön maksimikirkkaudella mitattiin 0,20 cd/m².

Suuren kirkkautensa ja hyvän mustan tason ansiosta XG43UQ ponnahti testijoukkomme kärkeen myös kontrastisuhteensa osalta, joka oli testeissämme 4380:1.

 

Väritasaisuus

Mitatun väritasaisuuden osalta XG43UQ:n paneeli suoriutui hyvin, eikä yli 5 Delta-E:n poikkeamia löytynyt paneelin mistään osasta.

 

Valotasaisuus

Valotasaisuudessa suurimmat poikkeamat mitattiin paneelin reunoilta, etenkin vasemmasta- ja yläreunasta.

 

Katselukulmat

Näytön suuren kokonsa takia otimme katselukulmakuvan vain sivuttaissuunnassa. XG43UQ:n VA-paneelissa oli odotetusti hyvät katselukulmat, jotka tuotesivun mukaan ovat 178 astetta.

 

Tehonkulutus

Isokokoisen paneelin ja korkean kirkkauden johdosta XG43UQ:n tehonkulutus Windowsin työpöydällä tehdasasetuksin oli 81 wattia eli testijoukomme korkein.

 

Viive

Kuvasimme näyttöä ns. pursuit-camera-tekniikalla UFO-testissä selvittääksemme paneelin pikselien vasteajan mahdollisesti aiheuttavat liikesumeudet.

Korkean kontrastisuhteen VA-paneeli suoritui UFO testistä melko ennalta arvattavasti. Liikesumeutta on runsaasti varsinkin tummimmilla taustoilla.

Näyttö tarjoaa myös mahdollisuuden käyttää  ELMB-sync-teknologiaa (Extreme Low Motion Blur), joka mahdollistaa näytön liiketerävyyden parantamisen ELMB-teknologialla, mutta valitettavasti kyseisen ominaisuuden käyttäminen oli erittäin epämiellyttävää. Sen käyttö lisäsi huomattavasti kuvan välkkymistä ja kolminkertaisti eri kohteita.

Testasimme NVIDIAn LDAT-laitteella viivettä aiemmin käyttämämme suurnopeuskameran sijaan. LDAT sisältää itsessään valosensorin ja toimii samalla hiirenä, jolloin ulkopuolisten laitteiden aiheuttamat lisäviiveet vähenevät. Otimme LDATin omalla sovelluksella 100 näytteen sarjoja, joista lasketaan keskimääräinen viive. Ensimmäisessä testissä otimme sarjan ohjelman sisäisellä testillä, jossa laite mittaa viiveen signaalin lähettämisestä siihen, kun ruudulla välähtää harmaa tausta. Toisessa testissä teimme saman, mutta Counter Strike: Global Offensive pelin sisällä, jossa viive mitattiin kun AWP-tarkkuuskiväärin luoma musta alue häviää ruudulta. Testien aikana G-Sync ei ollut käytössä.

LDATin oman sovelluksen testissä XG43UQ:n keskimääräinen viive oli 24,9 ms. Tulos oli lähes samaa tasoa kuin toisella testatulla VA-paneelilla.

CSGO:ssa viive oli noin 2 ms suurempi kuin VA-paneelillisen verrokkinäyttömme, tuloksella 29,8 ms.

 

Loppuyhteenveto

4K-pelaamisessa suurempi pikselimäärä pääsee kunnolla oikeuksiinsa, kun näyttökoko on perinteisiä 27-32-tuumaisia näyttöjä isompi. Markkinoille onkin vihdoin alkanut saapua enemmissä määrin 4K UHD -resuluutiolla varustettuja 32-48-tuumaisia pelinäyttöjä. Yli 50-tuumaiset 4K-televisiot ovat aiemmin olleet yksi vaihtoehto, mutta tavalliseen tietokonekäyttöön ne ovat yleensä liian isoja, niistä puuttuu DisplayPort-liitin ja aiemmin HDMI 2.0 -standardi on rajoittanut ruudunpäivitysnopeuden 60 hertsiin.

XG43UQ on tehtaalla kalibroitu, joten väritarkkuus ja muut paneelista mitatut arvot olivat odotetusti hyvällä tasolla. Värialueetkin oli hyvin katettu 100 prosentin sRGB- ja 93 prosentin DCI-P3 -kattavuudella pelaamista ja elokuvien katselua silmällä pitäen. HDMI 2.1 -liitäntä mahdollistaa uusimman sukupolven konsoleille 4K UHD -resoluution pelikokemuksen 120 hertsin virkistystaajuudella ja DisplayPort 1.4 -liitäntä kautta DSC-pakkauksella PC-pelaamisen 4K UHD -resoluutiolla 144 hertsin virkistystaajuudella. XG43UQ:n kohdalla kaikista uusimmista tekniikoista samassa paketissa isokokoisella paneelilla varustettuna joutuu pulittamaan noin 1500 euroa eli saman verran kuin laadukkaista uusista +50-tuumaisista HDMI 2.1 -liitännällä varustetuista televisioista.

Testeissämme Asus ROG Strix XG43UQ:n VA-paneeli oli todella kirkas ja mustat olivat etenkin kirkkauden suhteen erittäin mustia, jolloin kontrastisuhteeksi muodostui valmistajan itsensäkin lupaama 4000:1. Korkean kontrastisuhteen omaaville VA-paneeleille tyypillistä on, että liikesumeus ja viive kasvavat usein suuremmiksi muihin paneeleihin verrattuna, eikä XG43UQ:n paneeli tehnyt tässä poikkeusta. Toisaalta tuskin kovin moni pelaa tämän kokoluokan näytöltä kilpailullisia pelejä, joissa viiveellä on suurempi merkitys. Liikesumeutta esiintyy huomattavasti, joten se on hyvä tiedostaa.

 

Hyvää

  • Laaja väriavaruus ja tarkat värit
  • Erittäin kirkas paneeli
  • Suuri kontrastisuhde
  • Tehtaalla kalibroitu

 

Huonoa

  • Korkea hinta
  • Hidas pikselivasteaika, joka näkyy huomattavana liikesumeutena

 

This site uses XenWord.
;