Testissä 2400 euron hintainen Gigabyte Aorus 15G -pelikannettava 240 hertsin näytöllä, Core i7-10870HK -prosessorilla ja 105 wattiin rajoitetulla GeForce RTX 3080 -näytönohjaimella.

Gigabyten pelikannettavamalliston uusimpia tulokkaita on Gigabyte Aorus 15G ja testiimme saapui tarkemmin ottaen NVIDIAn tehokkaimmalla mobiilinäytönohjaimella eli GeForce RTX 3080:lla varustettu 15G YC -malli. Gigabyten mallistosta löytyy myös RTX 3070- (15G XC) ja RTX 3060 (15G KC) -näytönohjaimella varustetut versiot, päivitetyt Aorus 15P -mallit Intelin uudemmalla 11. sukupolven prosessorilla sekä 17-tuumaisella näytöllä varustettu Aorus 17X YD.

Kaikki Aorus 15G -kannettavat on varustettu 15-tuumaisella 240 hertsin näytöllä ja kaikissa malleissa käytössä on Intelin 8-ytiminen Core i7-10870H -mobiiliprosessori. Testiin saapuneessa 15G YC -mallissa on 15,6-tuumainen Full HD -resoluution IPS-paneeli 32 gigatavua keskusmuistia ja tallennustilasta vastaa yksi teratavun kokoinen NVMe M.2 SSD. Gigabyte Aorus 15G YC:n hinta on Suomessa tällä hetkellä 2349 euroa.

Testasimme hiljattain MSI:ltä pelikannettavan (MSI GE76 Raider), jonka sisuksista löytyy sama prosessori ja lähes sama näytönohjain kuin Aorus 15G YC:ssä, mutta hinta on noin 800 euroa kalliimpi. MSI:n GE76 Raiderin GeForce RTX 3080:ssä näyttömuistia oli 16 gigatavua, Boost-kellotaajuus 1800 MHz ja maksimi tehonkulutus 165 wattia, kun taas Aorus 15G YC:n RTX 3080 -näytönohjaimessa näyttömuistia on 8 gigatavua, Boost-kellotaajuus on 1245 MHz ja maksimi tehonkulutus on rajoitettu 105 wattiin. Tässä artikkelissa selviää, miten GeForce RTX 3080 -mobiilinäytönohjaimen 165 ja 105 watin versiot erovat toisistaan suorituskyvyn osalta.

 

 

Aorus 15G:n runko ja kansi ovat mattamustaa muovia ja kannessa on valkoisilla ledeillä valaistu Aorus-logo. Kyljistä ja takaosasta löytyy tuuletusaukot, joista lämmin ilma puhalletaan koneen sisuksista ulos ja laitteen 230 wattisen virtalähteen liitin on ikävästi sijoitettu niin, että sen johto on joko tuuletusaukon tai liittimien edessä. Liittimet kannettavassa on sijoitettu vain molempiin kylkiin hyödyntämättä takaosassa olevaa tilaa.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 35,7 x 24,4 x 2,3 cm
  • Paino: 2,1 kg
  • Laturin paino ja johdon pituus: 0,62 kg & 1,8 m

 

Intelin 10. sukupolven Core i7-10870H -mobiiliprosessorissa on 8 ydintä ja se tukee Hyper-Threading-ominaisuuden myötä 16 säiettä. Peruskellotaajuus on 2,2 GHz ja yhdellä ytimellä Boost-taajuus voi nousta maksimissaan 5,0 GHz:iin. Testiin saapunut kannettava oli varustettu kahdella 16 gigatavun DDR4-3200-nopeudella ja todella löysillä CAS 21 -latensseilla toimivilla muistikammoilla, eli hyödynnettynä oli kahden muistikanavan tarjoama suorituskykyetu.

Pelisuorituskyvystä vastaa NVIDIAn GeForce RTX 3080 -näytönohjaimesta 105 watin malli. Käytössä on Ampere-arkkitehtuuriin pohjautuva GA104-grafiikkapiiri, jossa on käytössä 6144 CUDA-ydintä ja 256-bittisen muistiväylä jatkeena on 8 gigatavua näyttömuistia. Grafiikkapiiri toimii 700 MHz:n perustaajuudella ja 1245 MHz:n Boost-taajuudella, jotka ovat aiemmin testaamamme MSI GE76 Raiderin RTX 3080 -mobiilinäytönohjaimeen verrattuna huomattavasti alhaisemmat (1350 MHz / 1710 MHz).

Prosessori toimi Handbrake-rasituksessa keskimäärin 3,0 GHz:n kellotaajuudella ja lämpötila tasautui rasituksen ajaksi noin 70 asteeseen. Näytönohjaimen grafiikkapiirin lämpötila nousi Battlefield V -pelissä noin 80 asteeseen, todellisen kellotaajuuden pyöriessä maksimissaan noin 1400 MHz:ssä. Prosessorin ja näytönohjaimen yhteisrasituksen aikana prosessorin lämpötila oli huomattavasti korkeampi ollen lähempänä 90 astetta.

RGB-valaistu näppäimistö on täysikokoinen eli myös numeronäppäimistö on mukana. Näppäimistön valaistusefektejä hallitaan ohjelmallisesti Gigabyten AORUS Control Center -ohjelmalla. Näppäimistön yläpuolella sijaitsee web-kamera, jolle löytyy myös yksityisyyssuoja. Kameran sijoittelu ei tuota kovin imartelevaa kuvakulmaa ja kameran tarkkuuskin on vain 720p, mutta se on joka tapauksessa olemassa.

Laitteen vasemmasta kyljestä löytyy HDMI 2.1 -näyttöliitin, Mini DisplayPort 1.4 -näyttöliitin, USB 3.2 Gen 1 Type-A -liitin, yhdistetty mikrofoni- ja kuulokeliitin sekä RJ-45 -verkkoliitin. Oikeassa kyljessä on kaksi USB 3.2 Gen 1 Type-A -liitintä lisää, USB 3.2 Gen 1 Type-C -liitin, SD-kortinlukija ja virtaliitin.

Pohjalevy on kiinni 12 Torx ruuvilla, jotka avaamalla pääsee käsiksi laitteen sisuskaluihin. Testiin saapuneessa mallissa on kaksi M.2 SSD -liitintä, joista toinen on vapaana. Molemmat 16 gigatavun muistikammat ovat käyttäjän vaihdettavissa.

Kuvasimme kannettavan lämpökameralla noin 10 minuutin 3D-rasituksen jälkeen Battlefield V -pelissä. Lämpimin kohta oli 53 astetta ja se löytyy poikkeuksellisesti keskeltä näppäimistöä. Lämmin ilma puhalletaan laitteesta ulos takaosassa ja laitteen sivuissa sijaitsevista ulostuloaukoista.

 

Suorituskykytestit

Testeissä suorituskykyä vertailtiin prosessorin, näytönohjaimen, keskusmuistin ja tallennusratkaisun osalta. Suorituskykytestit on ajettu kannettavan Normal+Maximum -tilassa, joka on käytössä oletusprofiilina.

 

Taustatietoa testeistä

Huom! Kannettavien keskinäistä vertailua voidaan pitää ainoastaan suuntaa antavana, sillä aiemmin io-techissä testatut pelikannettavat on jo palautettu takaisin valmistajille. Näin ollen emme ole pystyneet ajamaan tuoreita vertailutuloksia esimerkiksi päivitetyillä Windows-, peli- ja ajuriversioilla.

 

Kuvien ja animaatioiden luontiin suunnatun Cinema 4D -ohjelman suorituskykyä simuloiva Cinebench R20 tukee AVX-käskyjä. Cinebench testattiin kaikilla prosessorisäikeillä ja vain yhdellä säikeellä. Aorus 15G oli lähes tasoissa MSI:n GE76 Raiderin kanssa noin 3 prosenttia paremmalla suorituskyvyllä.

Pidempikestoisessa Handbrake-testissä ja 4k-videon x264-enkoodauksessa Aorus 15G sen sijaan jäi GE76 Raiderin suorituskyvystä noin 11 prosenttia.

 

AIDA64 v6.32

Kahta muistikanavaa ja kahta kahdeksan gigatavun muistikampaa hyödyntäen keskusmuistin luku- ja kirjoitusnopeudet olivat 40000 Mt/s tienoilla, kopiointinopeuden jäädessä noin 35000 Mt/s lukemaan.

 

CrystalDiskMark 8.0.1

Teratavun kokoisen M.2 SSD:n peräkkäislukunopeudeksi mitattiin 2260 megatavua sekunnissa ja kirjoitusnopeudeksi hieman korkeampi 3020 megatavua sekunnissa.

Battlefield V -pelissä Full HD -resoluutiolla ja parhailla Ultra-kuvanlaatuasetuksilla keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli 112 FPS. Tällä tuloksella jäätiin noin 7 prosenttia GE76 Raiderin tehokkaamman RTX 3080 -näytönohjaimen suorituskyvystä.

 

Shadow of the Tomb Raider -pelissä Highest-kuvanlaatuasetuksilla keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli 119 ja sillä jäätiin 17 prosenttia GE76 Raiderin tuloksesta.

 

Parhailla Ultra-kuvanlaatuasetuksilla ilman säteenseurantaa Cyberpunk 2077 -pelissä Aorus 15G YC:n tulos oli 61 FPS ja sillä jäätiin 6 prosenttia GE76 Raiderin tuloksesta.

Säteenseuranta päällä ja ilman DLSS:ää Aorus 15G YC jäi GE76 Raiderin tuloksesta noin 14 prosenttia.

3DMark Time Spy -testissä Aorus 15G YC sai prosessoripisteiden osalta noin 1000 pistettä enemmän kuin GE76 Raider, mutta näytönohjainpisteissä Aorus jäi reilulla 2000 pisteellä GE76 Raiderin jalkoihin. Yhteispisteissä Aorus 15G YC:n suorituskyky oli noin 13 prosenttia GE76 Raideria heikompi.

 

Tehonkulutus ja melumittaukset

Tehonkulutusta mitattiin seinästä Coltech EMT707CTL -mittarilla Battlefield V -pelissä, jossa rasitusta kohdistuu sekä prosessorille että näytönohjaimelle ja lisäksi Handbrake-testissä, joka kuormittaa vain prosessoria.

Prosessorirasituksessa kannettavan tehonkulutukseksi mitattiin 90 wattia ja Battlefield V:ssä näytönohjaimen sekä prosessorin yhteisrasituksessa tehonkulutus oli 173 wattia eli noin 30 wattia vähemmän kuin MSI:n GE76 Raiderilla.

A-painotuksella suoritetuissa melumittauksissa Velleman DVM805 -desibelimittari sijoitettiin 60 senttimetrin päähän näytöstä. Kannettavan melutaso mitattiin lepotilassa Windowsin työpöydällä, prosessorirasituksessa Handbrake-ohjelmalla ja Battlefield V -pelissä prosessorin ja näytönohjaimen yhteisrasituksessa. Virallisesti melua mitataan tiettyjen standardien mukaan, joten io-techin mittaukset ovat lähinnä suuntaa antavia.

Melutaso oli pelirasituksessa 42 desibeliä, joka meidän mittausmenetelmillä tarkoittaa äänekästä melutasoa. Muutoin melutaso pysyi pitkälti 40 desibelin alapuolella eikä kannettava ollut häiritsevän äänekäs.

 

Akkukesto

Akunkestoa testattiin tällä sekä näytön täydellä kirkkaudella että mitatulla 120 cd/m² kirkkaudella, kun 1080p-laatuista videota toistettiin kokoruudun tilassa YouTubesta Wi-Fi-yhteydellä Google Chrome -selaimella. Huomioitava on, että tällä kertaa kannettavan suorituskykyprofiiliksi oli valittuna Silent, koska käyttötilannetta ajatellen on melko järjetöntä käyttää laitetta millään muulla profiililla, jos tarkoituksena on esimerkiksi katsella videoita. Monet kannettavat myös vaihtavat automaattisesti alhaisimman tehonkulutuksen profiiliin akkuvirtaa käytettäessä.

Aorus 15G YC:n 99 wattitunnin akussa riitti virtaa hieman näytön kirkkaudesta riippuen noin viisi tuntia eli GE76 Raiderin 99,9 wattitunnin akkuun verrattuna akkukesto oli noin tunnin parempi.

 

AORUS Control Center -profiilien erot

Kannettavan eri toimintoja hallitaan esiasennetulla AORUS Control Center -ohjelmistolla, jolla voidaan säätää muun muassa laitteen suorituskyky-, tehonkulutus- ja melutasosuhteita. Gigabyten ohjelmalla säädetään erikseen näytönohjaimen ja prosessorin suorituskykyä. Tämän lisäksi erillisellä välilehdellä säädetään pelkkää jäähdytystehoa / äänekkyyttä vaikuttamatta suorituskykyyn. Oletustilassa näytönohjaimen profiili on ”Maximum” ja prosessorin ”Normal”. Näytönohjaimen suorituskyvylle on vain yksi porras ylöspäin, kun taas prosessorille löytyy Sport, Sport+ ja Boost tilat.

Ajoimme testeissä vertailuksi vain ns. maksimiasetukset eli näytönohjain asetettuna ”Turbo”-tilaan ja prosessori ”Boost”-tilaan. Cyberpunk 2077 -pelissä erot oletusprofiilin ja maksimiasetusten välillä jäivät vähäisiksi.

 

Näyttötestit

Testasimme pintapuolisesti kannettavan näyttöä io-techin näyttöartikkeleista tutuilla metodeilla. Näytön eri mittaukset suoritimme Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro – näytönkalibrointilaitteiden avulla. Gigabyte Aorus 15G malliston näytöt ovat valmistajan mukaan tehtaalla värikalibroitu.

Korkeimmillaan 240 hertsin virkistystaajuudella toimivan IPS-näyttöpaneelin kontrastisuhteeksi mitattiin 970:1, mustan tason ollessa 0,31 kandelaa per neliömetri (cd/m²) ja kirkkauden ollessa 301 cd/m², kun näytön kirkkaus oli säädetty täysille. Paneelin gamman arvoksi mitattiin 2,19 ja värilämpötilaksi 7900 Kelviniä.

Paneeli kattoi 98 % sRGB-väriavaruudesta, 75 % AdobeRGB-väriavaruudesta ja 76 % DCI-P3 -väriavaruudesta.

Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E-arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 3, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti ja jälkituotannossa kalibroinnin tavoitteeksi otetaan 2 tai alle. Arvon ollessa yksi tai pienempi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa.

Väritarkkuudessa huomattavin ero oli turkoosin kohdalla, jossa Delta-E:n arvo nousi yli 5. Väritarkkuuden keskiarvo jäi kuitenkin alle kahden arvoon 1,65 Delta-E.

 

Loppuyhteenveto

Gigabyte Aorus 15G YC on yhtiön pelikannettavista tehokkaimpia malleja GeForce RTX 3080 -näytönohjaimella ja Intelin Core i7-10870H -prosessorilla varustettuna. Kannettavan hinta Suomessa on tällä hetkellä noin 2400 euroa. Tämän hintaluokan ja kaliberin pelikannettavaan olisi toivonut jotain muuta kuin muovista runkoa, kuten esimerkiksi Gigabyten Aero-malliston alumiinirunkoa. Keskusmuistia kannettavassa on huomattavan runsaasti 32 gigatavua ja tallennustilaa teratavun verran ja 15-tuumainen Full HD -resoluution näyttö tukee 240 hertsin virkistystaajuutta.

Aorus 15G on ulkoisilta mitoiltaan näppärän kokoinen suorituskykyisistä komponenteistaan huolimatta ja pieneen kokoon nähden lämmöt on saatu pidettyä suhteellisen hyvin kurissa. Oikeastaan ainoa hieman ihmetystä aiheuttanut seikka lämpöjen suhteen oli lämpökamerakuvasta ilmenevä kuumin piste, joka sijaitsee poikkeuksellisesti keskellä näppäimistöä. Melutaso oli pelatessa äänekäs, kuten useimmiten nykypäivän suorituskykyisimpien pelikannettavien kanssa, mutta muuten laite oli miellyttävän hiljainen. Akkukesto 99 wattitunnin akulla oli mukavat viitisen tuntia, kun kyse on kevyestä nettiselailusta tai videoiden katselusta.

Mielenkiintoiseksi Aoruksen testaaminen teki juuri hiljattain testaamamme ja kalliimpi MSI:n kannettava, jossa oli sama prosessori, näytönohjain ja saman verran muistia. Aoruksen GeForce RTX 3080 -näytönohjaimen näyttömuisti oli kuitenkin puolitettu 8 gigatavuun ja tehonkulutus rajoitettu 165 watin sijaan 105 wattiin. Tämän myötä näytönohjaimen kellotaajuudet olivat huomattavasti alhaisemmat, joka vaikutti suoraan suorituskykyyn. Peruskuluttaja ei valitettavasti välttämättä ymmärrä kahden eri GeForce RTX 3080 -mobiilinäytönohjaimen eroa, jollei näe vaivaa asian selvittämiseksi. Suorituskykyyn vaikuttaa luonnollisesti myös muut asiat kuin näytönohjain, mutta meidän testiemme mukaan MSI:n 16 gigatavun näyttömuistin ja 60 wattia korkeamman tehonkulutusrajoituksen RTX 3080 -näytönohjaimella varustettu kannettava oli pelisuorituskyvyssä noin 6-17 prosenttia suorituskykyisempi kuin Gigabyten Aorus 15G. Aoruksella puolestaan lämmöt pysyivät huomattavasti MSI:n kannettavaa paremmin kurissa. Pelisuorituskyvyssä Full HD -resoluutiolla kannettava pyöritti uutuuspelejä kuitenkin hyvin, etenkin kun otetaan huomioon laitteen paino ja fyysiset mitat.

This site uses XenWord.
;