Testissä 3700 euron hintainen Corsair Voyager a1600 -pelikannettava Ryzen 9 6800HS -prosessorilla, Radeon RX 6800M -näytönohjaimella ja 16-tuumaisella 1440p-resoluution näytöllä varustettuna.

Corsair Voyager a1600 on oheislaitevalmistaja yhtiön ensimmäinen taidonnäyte pelikannettavamarkkinoille ja sisuksista löytyy AMD:n uusin  Ryzen 6000 -sarjan mobiiliprosessori ja Radeon RX 6000 -sarjan mobiilinäytönohjain. Kannettavasta löytyy muun muassa Stream Deck -ohjelmistoa tukeva makronäppäinrivistö ja integroitu Slipstream-ominaisuus, joka mahdollistaa kolmen Corsarin langattoman oheislaitteen yhdistämisen ilman erillisiä USB-liittimiä syöviä lähetinvastaanottimia. Voyager a1600:n suorituskykyisin konfiguraatio maksaa yhtiön omassa verkkokaupassa 3700 euroa.

Plussaa

  • Hyvä suorituskyky
  • Näppäimistö
  • Corsairin Slipstream ja sen tuomat edut Corsarin oheislaitteiden käyttäjille

Miinusta

  • Akun kesto
  • Suppeat liitännät
  • Äänekäs
  • Melko kallis

Laitevalmistaja Corsair on laajentanut kattavaa tuotevalikoimaansa entisestään ja nyt vuorossa on pelikannettavat. Yhtiö julkaisi toukokuussa markkinoille Voyager a1600 -kannettavan ja testiimme saapui Corsairin omassa verkkokaupassa noin 3700 euron hintainen konfiguraatio varustettuna AMD Ryzen 9 6900HS -mobiiliprosessorilla, AMD Radeon RX 6800 M -mobiilinäytönohjaimella, 32 gigatavulla DDR5-keskusmuistia ja tallennustilaa on 2 teratavua. Näyttönä toimii 16-tuumainen 2560×1600-resoluution IPS-paneeli, joka tukee 240 hertsin virkistystaajuutta. Lisämausteina kannettavasta löytyy mm. Stream Deck -ohjelmistoa tukeva makronäppäinmoduuli näppäimistön yläpuolelta ja Slipstream-moduuli, joka mahdollistaa kolmen langattoman Corsairin oheislaitteen yhdistämisen kannettavaan ilman erillisiä USB-porttiin kytkettäviä lähetinvastaanottimia.

Voyageria on saatavilla myös Ryzen 7 6800HS -mobiiliprosessorilla ja pienemmällä määrällä keskusmuistia sekä tallennustilaa ja halvempi malli maksaa 3300 euroa.

Tutustumme tässä artikkelissa pelikannettavan ominaisuuksiin, ajamme suorituskyky- ja akkutestit sekä suoritamme lämpötila- ja melumittaukset.

Kannettava on väriltään mattamusta ja kannen takaosassa on kiiltävän musta Corsairin logo. Voyager a1600 on pelikannettavaksi kokonsa puolesta melko siro ja se painaa virtalähteineen yhteensä noin 3 kiloa.

  • Ulkomitat: 35,6 cm x 28,7 cm x 2,0 cm
  • Paino: 2,4 kg

 

AMD:n Ryzen 6000 -sarjan prosessorit tunnettiin ennen julkaisua koodinimellä Rembrandt ja ne valmistetaan TSMC:n N6-prosessilla. Käytössä on Zen3+-prosessoriytimet, joissa + viittaa päivittyneeseen valmistusprosessiin ja uusiin virranhallintaominaisuuksiin. Integroitu grafiikkaohjain perustuu RDNA 2 -arkkitehtuuriin ja tuettuna ovat DDR5- ja LPDDR5-muistit.

Ryzen 9 6900HS:n SMT-ominaisuuden ansiosta 8-ytiminen prosessori kykenee käsittelemään samanaikaisesti 16 säiettä. Prosessorin peruskellotaajuus on 3,3 GHz ja yhdellä ytimellä Boost-taajuus voi nousta maksimissaan 4,9 GHz:iin. Testiin saapunut kannettava oli varustettu kahdella 16 gigatavun DDR5-4800-nopeudella toimivalla muistikammalla eli hyödynnettynä oli kahden muistikanavan tarjoama suorituskykyetu.

Pelisuorituskyvystä vastaa AMD Radeon RX 6800 M -mobiilinäytönohjain, jossa 2560 stream-prosessorilla varustettua Navi 22-grafiikkapiiri toimii 3D-rasituksessa 2525 MHz:n Boost-taajuudella ja GDDR6-näyttömuistia on 192-bittisen muistiväylän jatkeena käytössä 12 gigatavua.

Käytännössä prosessori toimi Cinebench R23-rasituksessa keskimäärin 4 GHz:n kellotaajuudella ja prosessorin lämpötila oli noin 86 astetta. Näytönohjaimen grafiikkapiirin lämpötila nousi Cyberpunk 2077 -pelissä reiluun 80 asteeseen, todellisen kellotaajuuden pyöriessä noin 2000 MHz:ssä. Pelikäytössä prosessorin lämpötila oli korkeampi yli 90 astetta ja kellotaajuus noin 2,8 GHz.

Kannettavan näppäimistö on varustettu Cherry MX Ultra Low Profile – mekaanisilla tuntopisteellisillä kytkimillä ja se on RGB-valaistu. Kosketuslevy on mittasuhteisiin nähden isokokoinen ja se on mahdollista myös puolittaa (kts. kuva yllä) tai poistaa käytöstä kokonaan. Näppäimistön yläosassa on 10 kappaletta kosketuspainikkeita, joihin voi liittää makroja Corsairin iCue-ohjelmistolla ja se on yhteensopiva Stream Deck -ohjelmiston kanssa. Kosketuspainikkeiden keskellä on pieni näyttö, johon käyttäjä voi määrittää toistaiseksi melko rajallisesta valikoimasta näkymään esimerkiksi akun varaustilan, prosessorin käyttöasteen ja kellonajan. Näytön yläosasta löytyy 1080p 30 FPS -tason webbikamera.

Laitteen vasemmasta kyljestä löytyy virtaliitin, kaksi USB 4 Type-C -liitintä Thunderbolt 3 tuella ja yhdistetty mikrofoni- ja kuulokeliitin. Oikeassa kyljessä on USB 3.1 Type-A -liitin, USB 3.2 Type-C -liitin sekä SD-kortinlukija. Perinteisiä USB Type-A -liittimiä on siis laitteessa vain yksi kappale. Huomionarvoista on, että kannettavasta ei löydy esimerkiksi HDMI-näyttöliitintä tai RJ-45-verkkoliitintä.

Jos käytössä on Corsairin langattomia oheislaitteita, vähäinen porttien lukumäärä helpottuu. Voyagerista löytyy Corsairin Slipstream -moduuli, joka mahdollistaa kolmen eri Corsarin langattoman oheislaitteen käytön ilman erillisiä lähetinvastaanottimia. Valitettavasti laitteiden yhdistämisessä törmäsimme käytännön ongelmiin, sillä kaikki yhdistettävät laitteet on kytkettävä samanaikaisesti kiinni kaapelilla yhdistämisvaiheessa. Kun käytössä on vain yksi USB Type-A -liitin, on kaksi muuta laitetta kytkettävä USB Type-C -liittimiin, eikä käytössämme olleissa Corsairin omissa oheislaitteissa (Corsair K70 Pro -näppäimistö, Sabre RGB Pro -hiiri ja HS80 -kuulokkeet) toimiteta mukana lainkaan Type-A to Type-C adaptereita. Kun mainitsimme asiasta Corsairille, he ilmoittivat että kannettavan mukana toimitetaan tulevaisuudessa kaksi ylimääräistä adapteria, joilla kolmen laitteen yhdistäminen onnistuu ilman erikseen ostettavia adaptereita tai kaapeleita. Kun laitteet oli lopulta saatu kaapeleilla yhdistettyä kannettavaan ja tunnistettua, pystyi niitä sen jälkeen käyttämään langattomasti.

 

Pohjalevy on kiinni 11 ruuvilla, jotka avaamalla pääsee käsiksi laitteen sisuskaluihin. Testiin saapuneessa mallissa on yksi vapaa M.2 SSD -liitin ja molemmat muistikammat ovat käyttäjän vaihdettavissa.

Kuvasimme kannettavan lämpökameralla noin 10 minuutin 3D-rasituksen jälkeen Cyberpunk 2077 -pelissä. Lämpimin kohta oli noin 50 astetta ja se sijaitsi näppäimistön yläpuolella laitteen keskiosassa.

 

Suorituskykytestit

Suorituskykyä vertailtiin prosessorin, näytönohjaimen, keskusmuistin ja tallennusratkaisun osalta. Suorituskykytestit on ajettu kannettavan Extreme-profiililla.

 

Taustatietoa testeistä

Huom! Kannettavien keskinäistä vertailua voidaan pitää ainoastaan suuntaa antavana, sillä aiemmin io-techissä testatut pelikannettavat on jo palautettu takaisin valmistajille. Näin ollen emme ole pystyneet ajamaan tuoreita vertailutuloksia esimerkiksi päivitetyillä Windows-, peli- ja ajuriversioilla.

Cinebench R20 -testissä aiemmin Corsair Voyager a1600:n tulos oli kaikkien ytimien testissä 5317 pistettä, joka oli 6 % parempi tulos kuin Asuksen samalla prosessorilla varustetulla ROG Zephyrus -kannettavalla.

Aiemmin testattu MSI:n Titan GT77 Intel Core i9-12900HX -mobiiliprosessorilla on selvästi suorituskykyisempi 8627 pisteellä, ollen noin 62 % suorituskykyisempi kuin AMD:n Ryzen 9 6900HS. Yhden ytimen testissä Core i9-12900HX oli 742 pisteellä noin 21 % suorituskykyisempi kuin Ryzen 9 6900HS.

Pidempikestoisessa Cinebench R23 -testissä Ryzen 9 6900HS sai 12962 pistettä. Cinebench R23 -testi on meillä uutena tulokkaana testirutiinissa, joten toistaiseksi tulokset löytyvät vain kahdelta kannettavalta. Intelin Core i9-12900HX:lle Ryzen 9 6900HS jäi suorituskyvyssä noin 39 %.

Shadow of the Tomb Raider -pelissä Full HD- resoluutiolla ja Highest-kuvanlaatuasetuksilla Corsair Voyagerin ruudunpäivitysnopeus oli 138 FPS, ollen samalla näytönohjaimella mutta edellisen sukupolven Ryzen 5000 -sarjan mobiiliprosessorilla varustettua Asus ROG Strix G15 Advantage Editionia noin 17 % suorituskykyisempi.

Tomb Raideria tasaisemmin prosessoria ja näytönohjainta hyödyntävässä Cyberpunk 2077 -pelissä Full HD -resoluutiolla ja Ultra-kuvanlaatuasetuksilla Voyager a1600 sai tulokseksi 67 FPS, joka on ROG Strix G15 Advantage Editioniin verrattuna noin 16 % parempi tulos.

Myös 3DMark Time Spy -testissä 1440p-resoluutiolla Voyager a1600:n kokonais- ja grafiikkatulos oli noin 4-6 % parempi kuin ROG Strix G15 AE:lla. Prosessoritestin tulos oli Voyagerilla uudemman sukupolven prosessorin ansiosta noin 12 % parempi.

Kahdella 16 gigatavun DDR5-4800-nopeudella toimivalla muistikammalla ja kahta muistikanavaa hyödyntäen luku-, kirjoitus- ja kopiointinopeudet olivat 50000 Mt/s paremmalla puolella ja latenssi oli 92,3 ns.

Kahden teratavun kokoisen M.2 NVMe SSD:n perättäinen kirjoitusnopeus ylitti 6500 Mt/s ja lukunopeus oli lähes 5000 Mt/s.

 

Tehonkulutus ja melumittaukset

Huom! Olemme siirtyneet käyttämään pelitesteissä rasituksena Battlefield V:n sijaan Cyberpunk 2077:ää ja Handbraken sijaan Cinebench R23 -prosessorirasitusta. Edellisillä rasituksilla mitatut tulokset on merkitty kaavioon harmaalla.

Tehonkulutusta mitattiin seinästä Coltech EMT707CTL -mittarilla Cyberpunk 2077 -pelissä, jossa rasitusta kohdistuu sekä prosessorille että näytönohjaimelle ja lisäksi Cinebench R23-testissä, joka kuormittaa vain prosessoria.

Prosessorirasituksessa kannettavan tehonkulutukseksi mitattiin 110 wattia ja Cyberpunk 2077:ssä näytönohjaimen sekä prosessorin yhteisrasituksessa tehonkulutus oli 253 wattia.

A-painotuksella suoritetuissa melumittauksissa Velleman DVM805 -desibelimittari sijoitettiin 60 senttimetrin päähän näytöstä. Kannettavan melutaso mitattiin lepotilassa Windowsin työpöydällä, prosessorirasituksessa Handbrake-ohjelmalla ja Cyberpunk 2077 -pelissä prosessorin ja näytönohjaimen yhteisrasituksessa. Virallisesti melua mitataan tiettyjen standardien mukaan, joten io-techin mittaukset ovat lähinnä suuntaa antavia.

Melutaso oli sekä prosessori että pelirasituksessa 52 desibeliä eli erittäin äänekäs ja identtisistä tuloksista voidaan päätellä, että tuulettimet toimivat maksiminopeudella molemmissa käyttötilanteissa.

 

Akkukesto

Akunkestoa testattiin näytön mitatulla 120 cd/m² kirkkaudella, kun 1080p-laatuista videota toistettiin kokoruudun tilassa YouTubesta Wi-Fi-yhteydellä Google Chrome -selaimella. Huomioitava on, että tällä kertaa kannettavan suorituskykyprofiiliksi oli valittuna Quiet.

Corsair Voyager a1600:n akku kesti testissämme noin kaksi ja puoli tuntia sijoittuen akkukestonsa osalta vertailutaulukkomme viimeiseksi samalla tuloksella MSI Titan GT77 kanssa.

Corsair iCue -profiilien erot

Kannettavan eri toimintoja hallitaan esiasennetulla Corsairin iCue-ohjelmistolla, jolla voidaan säätää muun muassa laitteen suorituskyky-, tehonkulutus- ja melutasosuhteita. Ajoimme muutaman suorituskykytestin valittavissa olevilla Quiet-, Balanced- ja Extreme -profiileilla ja vertasimme niitä keskenään.

 

3DMark Time Spy -testissä Extreme- ja Balanced-profiilien suorituskyvyssä oli eroa noin 12 % Extreme-profiilin hyväksi. Quiet-profiililla suorituskyky putosi noin 46 % Extreme-profiiliin verrattuna ja akun varassa näytönohjaimen suorituskyky rampautui täysin eli pelien pelaaminen akkuvirralla ei onnistu.

Cyberpunk 2077:ssä Extreme-profiili oli Balanced-profiilia noin 52 % suorituskykyisempi ja Silent-profiililla suorituskyky tippui noin 69 prosenttia.

 

Suorituskykyisin Extreme-profiili oli pelikäytössä erittäin äänekäs yli 50 desibelin lukemalla, Balanced-profiilikin oli vielä melko äänekäs ja Quiet-profiili nimensä mukaisesti hiljainen. Pelikäytössä hiljainen Quiet-profiili ei käytännössä riitä suorituskykynsä puolesta näytönohjainta kuormittavaan pelaamiseen ja erittäin äänekäs Extreme-profiili oli huomattavasti myös äänekästä Balanced-profiilia suorituskykyisempi.

 

Näyttötestit

Testasimme pintapuolisesti kannettavan näyttöä io-techin näyttöartikkeleista tutuilla metodeilla. Näytön eri mittaukset suoritimme Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro – näytönkalibrointilaitteiden avulla.

240 hertsin virkistystaajuutta tukevan 16-tuumaisen IPS-näyttöpaneelin kontrastisuhteeksi mitattiin 1087:1, mustan tason ollessa 0,32 kandelaa per neliömetri (cd/m²) ja kirkkauden ollessa 350 cd/m², kun näytön kirkkaus oli säädetty täysille. Paneelin gamman arvoksi mitattiin 2,2 ja värilämpötilaksi 6600 Kelviniä.

Näyttöpaneeli kattoi 100 % sRGB-väriavaruudesta, 77 % AdobeRGB-väriavaruudesta ja 77 % DCI-P3 -väriavaruudesta.

Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E-arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 3, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti ja jälkituotannossa kalibroinnin tavoitteeksi otetaan 2 tai alle. Arvon ollessa yksi tai pienempi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa.

Paneelin väritarkkuus oli hyvällä mallilla 1,52 Delta-E:n keskiarvopoikkeamalla, mutta turkoosin värin Delta-E:n arvoksi mitattiin lähes 5.

 

Loppuyhteenveto

Voyager a1600 on oheislaitevalmistaja Corsairin ensimmäinen taidonnäyte pelikannettavamarkkinoille. Testiimme saapunut kannettava oli varustettu AMD:n tämän hetken suorituskykyisimmillä mobiilikomponenteilla eli Ryzen 9 6900HS -mobiiliprosessorilla ja Radeon RX 6800M -mobiilinäytönohjaimella.

Voyager onnistui prosessoritesteissä saamaan testaamistamme AMD:n mobiiliprosessorilla varustetuista pelikannettavista eniten irti Ryzen 9 6900HS:n suorituskyvystä, mutta Intelin suorituskykyisimmälle Core i9-12900HX -mobiiliprosessorille se ei pärjännyt. Puhtaassa prosessorirasituksessa Ryzen 9 6900HS:n lämpötila nousi noin 86 asteeseen ja pelirasituksessa yhdessä näytönohjaimen kanssa yli 90 asteeseen. Näihin lukemiin päästäkseen Voyagerin tuulettimet toimivat maksiminopeudella tuottaen erittäin äänekkään, yli 50 desibelin melutason.

Myös AMD Radeon RX 6800M -mobiilinäytönohjaimesta Voyager sai tähän asti testaamistamme kannettavista irti eniten suorituskykyä. 3DMark TimeSpy -testissä grafiikkasuorituskyky jäi kuitenkin NVIDIAn RTX 3080 Ti -huippumallista noin 19 prosenttia. Pelirasituksessa näytönohjaimen lämpötila oli noin 80 astetta.

Corsair on lisännyt Voyageriin muutamia innovaatioita, jotka auttavat sitä erottumaan pelikannettavien massasta. Näppäimistön yläpuolelta löytyy erillinen kosketuksella toimiva makronäppäimistö ja sisäänrakennettuna on myös Corsairin Slipstream -moduuli, joka mahdollistaa maksimissaan kolmen Corsairin oman langattoman oheislaitteen yhdistämisen kannettavaan ilman erillisiä lähetinvastaanottimia. Etenkin Slipstream oli Voyagerin kohdalla erittäin hyvä ominaisuus, koska kannettavasta löytyy ainoastaan yksi perinteinen USB Type-A -liitin. Kolmen oheislaitteen yhdistäminen ensin kaapelilla vaatii kuitenkin Type-C-adaptereita, joita Corsair lupaa jatkossa toimittaa kannettavan mukana, sillä edes Corsairin omat oheistarvikkeet eivät vielä käytä Type C -liitintä tai mukana ei toimiteta adaptereita.

Voyagerin näyttö oli värintoistoltaan pelaamiseen riittävä, mutta muihin käyttötarkoituksiin keskitasoa. Kannettava on etenkin pelikannettavaksi mukavan siron kokoinen, Cherry MX Ultra Low Profile – mekaanisilla tuntopisteellisillä kytkimillä varustettu näppäimistö tarjosi mukavan tuntuman, mutta akkukesto jätti kylmäksi. Kaiken kaikkiaan Voyager a1600 on kelpo laite Corsairin ensimmäiseksi pelikannettavaksi, mutta samaan aikaan hinnaltaan melko kallis.

Plussaa

  • Hyvä suorituskyky
  • Näppäimistö
  • Corsairin Slipstream ja sen tuomat edut Corsarin oheislaitteiden käyttäjille

Miinusta

  • Akun kesto
  • Suppeat liitännät
  • Äänekäs
  • Melko kallis
This site uses XenWord.
;