Testasimme Garminin 480 euron hintaisen Venu 2 Plus -älykellon.

Erityisesti urheilukelloa lisätyillä älyominaisuuksilla kaipaaville Garmin Venu 2 Plus on ehdottomasti harkinnan arvoinen vaihtoehto, joka tarjoaa monipuolisen kokonaisuuden älypuhelinvalmistajien kelloista poikkeavalla nimenomaan aktiivisuuteen pääsääntöisesti painottavalla otteella ja luokassaan äärimmäisen hyvällä akunkestolla. 480 euron hinta on kuitenkin kellolle niin korkea, ettei sitä voi varauksetta suositella.

Älykkäämpää ilmoitusten hallintaa kaipaaville iPhone-käyttäjille Apple Watch -mallisto tai Android-käyttäjille esimerkiksi Samsungin Galaxy Watch4 -mallisto voivat tarjota Garminia paremman kokemuksen, joko vastaavaan tai jopa edullisempaan hintaan. Näiden mallien kanssa tehdään kuitenkin selvä kompromissi akunkestossa, sillä molemmat edellä mainituista kelloista on ladattava useimmiten päivittäin. Lisäksi Garminin liikunta- ja terveysominaisuudet ovat pykälän vakiokuntoisia Wear OS:ää tai WatchOS:ää monipuolisempia.

Plussaa

  • Erinomainen akunkesto luokassaan
  • Tuki 3. osapuolen sovelluksille
  • Laadukkaat terveys- ja liikuntaominaisuudet
  • Tuki puhelimen virtuaaliavustajalle
  • Kelloon siirrettävissä olevat liikuntaharjoitteet ohjeineen

Miinusta

  • Perinteinen latauskaapeli magneettisen latauslätkän tai langattoman latauksen sijaan
  • Hinta

io-techin testipenkissä on käynyt parin viimeisen vuoden aikana useita älykelloja OnePlussan, Applen ja Huawein kaltaisilta älypuhelimistaan tunnetuilta valmistajilta. Lisäksi eritasoisia älykelloja valmistavat kuitenkin monet urheilu- ja terveyspuolelta sekä urheilukelloista tutut valmistajat, joista testissämme on jo aiemmin käynyt Suunto 7, joka kuitenkin edelleen piti sisällään Googlen Wear OS -käyttöjärjestelmän. Nyt käsiimme on päätynyt markkinoilta täysin omalla, mutta kuitenkin kolmannen osapuolen sovelluksia tukevalla, käyttöjärjestelmällään erottuva Garmin.

Garmin julkaisi Venu 2 Plussan Venu-mallistonsa huipulle alkuvuodesta. Plus-malli erottuu Venu 2:sta kokonsa lisäksi ominaisuuskattaukseen lisätyillä mikrofonilla ja kaiuttimella, joiden myötä kello tukee ääniavustajaa ja puheluiden puhumista. LTE-yhteyksiä laitteeseen ei kuitenkaan ole tuotu, eli puhelut kulkevat edelleen puhelimen kautta. Uusien ominaisuuksien myötä myös hintaa on tullut jonkin verran lisää ja Venu 2:n 429 euron sijaan Plus-mallin suositushinta on edullisimmillaan 479 euroa.

Venu 2 Plus on saatavilla vain 43 mm:n kellotaululla, mutta värivaihtoehtoja kellosta on tarjolla kolme – hopeanvärinen, graffitin harmaa ja vaalean kullan värinen. Lisäksi näiden silikonirannekkeisten perusmallien lisäksi tarjolla on graffitinharmaa versio nahkarannekkeella pykälän korkeampaan 529 euron hintaan. Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan kelloa on saatavilla artikkelin kirjoitusaikaan helmikuun loppupuoliskolla edullisimmillaan noin 420 euroon eli 60 euroa suositushintaansa edukkaammin.

Tässä artikkelissa tutustumme Garmin Venu 2 Plus -älykelloon vajaan kuukauden ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Garmin toimittaa Venu 2 Plus -kellonsa kohtalaisen pienikokoisessa neliskanttisessa pakkauksessa. Itse kellon lisäksi toimitussisältöön kuuluu:

  • Latauskaapeli
  • Ohje- ja takuutietolappuset

Garminin latauskaapeli on pienoinen pettymys aiemmin testissä käyneisiin kelloihin verrattuna, sillä näppärän magneettisen lätkän sijaan käytössä on fyysisesti kellon takaosan liitäntään kytkettävä kaapeli. Suoranaisen vaikeaa ei kaapelinkaan kiinnittäminen toki ole, mutta magneettisen lätkän helppouteen ratkaisu ei yksinkertaisesti yllä.

 

Kellon rakenne ja yksityiskohdat

Ulkoisesti Garminin uutuuskello on hillityn tyylikäs ja sinänsä hyvin samankaltainen kuin muutkin pyöränäyttöiset nykypäivän älykellot. Venu 2 Plussan AMOLED-näyttö tähän hintaluokkaan odotettavaankin tapaan laadukas ja ainakin testijakson helmikuisina talvipäivinä poikkeuksetta myös riittävän kirkas.

Garmin Venu 2 Plus:

  • 1,3” AMOLED-näyttö, 416 x 416 -resoluutio
  • Mitat: 43,6 x 43,6 x 12,6 mm
  • Paino: 51 grammaa

Ulkomitoiltaan Venu 2 Plus on tyypillinen älykello ilman merkittäviä poikkeavuuksia suuntaan tai toiseen.

Vasemmassa kyljessä Venu 2 Plussassa on vain kellon kaiutin ja mikrofoni. Oikeaan reunaan puolestaan on sijoitettu kolme painiketta, joita käytetään käyttöliittymän sisällä liikkumiseen. Näytön suojana kellossa on nykypäivänä jo selvästi vanhahko Gorilla Glass 3. Näytön kehys ja kellon takapuoli ovat puolestaan erittäin jämäkän tuntuista ruostumatonta terästä. Rungon kehykset kellon reunoilla puolestaan ovat kuituvahvistettua polymeeria, eli käytännössä muovia, mutta siitä huolimatta Venu 2 Plus on kuitenkin kädessä erittäin jämäkän tuntuinen.

Vedenpitävyyden Garmin lupaa 5 ATM -tasolla, minkä lisäksi valmistaja on eritellyt kellon kestävän myös uimista.

Ruostumattomasta teräksestä valmistetun pohjan keskellä on erillinen keskusosio, johon on sijoitettu kellon sensorit. Perinteisten vihreiden sykettä mittaavien valojen lisäksi kello kykenee mittaamaan myös happisaturaation punaisilla valoilla. Joissakin älykelloissa nähtyä kehon lämpötilanmittausta Garmin ei tue.

Kellohihna on testiimme saapuneessa Venu 2 Plussassa silikoninen malli ja sinänsä hyvän tuntuinen rannetta vasten. Hieman erikoisesti hihna ärsytti allekirjoittaneen ihoa aavistuksen pidemmän käyttöjakson jälkeen. Käyttökokemukset voivat kuitenkin vaihdella riippuen käyttäjän ihon herkkyydestä. Hihnan kiinnikkeet ovat standardit pikakiinnitystapit 20 mm:n koolla, eli esimerkiksi aiemmin testissä käyneiden Huawei Watch GT 3:n pienemmän 42 mm:n mallin ja Samsungin Galaxy Watch4 Classicin 42 mm:n mallien hihnat sopivat myös Garminiin.

 

Kellon suorituskyky ja ohjelmisto

Vaikka Garminin uutuuskello on ominaisuuksiltaan kohtalaisen kattava älykello kolmannen osapuolen sovellustuen kanssa, ei laitteen sisuksissa lepäävää rautaa ole juurikaan tuotesivuilla eroteltu. Tallennustilan osalta kelloon kuitenkin luvataan mahtuvan 650 musiikkikappaletta.

Puhelimeen asennetun sovelluksen kautta puolestaan on nähtävissä, että Garmin Connect Challenges-, Hydration Tracking- ja Spotify -sovellusten asentamisen jälkeen tallennustilaa sovelluksille on jäljellä 22,13 megatavua ja sovelluksia siihen luvataan mahtuvan 28 kappaletta. Kellon asennettavien kolmannen osapuolen sovellusten tulee siis olla selvästikin kohtalaisen pieniä.

Garmin Venu 2 Plussan tekniset tiedot:

  • Wi-Fi, Bluetooth, ANT+
  • GPS, Glonass, Galileo

Yhteysominaisuukisen osalta Garmin ei tue LTE-yhteyksiä, vaan yhteys ulkomaailmaan tapahtuu useimmiten Bluetoothin yli puhelimen kautta, minkä lisäksi laitteesta löytyy myös Wi-Fi, jonka yli se kykenee lataamaan muun muassa Spotify-sovelluksen soittolistoja. Näiden lisäksi tarjolla on ANT+-yhteys, jonka kautta kello kykenee juttelemaan muun muassa tiettyjen sykemittareiden kanssa.

Käyttöjärjestelmä Venu 2 Plussassa on valmistajan oma ja sen käyttökokemus erottuu varsin selvästi muun muassa Googlen Wear OS:stä tai Applen WatchOS:stä. Kellotaulun ylä- ja alapuolelta löytyy karusellina pyörivä pikavalikko erinäisiä terveystietoja, joiden joukkoon myös puhelimen ilmoitukset on mahdutettu. Päivittäisessä käytössä ilmoitusten huomaakin olevan jopa yllättävän piilossa, eikä niiden tarkistaminen ole käytännössä esimerkiksi Googlen Wear OS:ää käyttävien kellojen tasolla mukavuudessaan.

Muihin valikoihin kellosta pääsee oikean kyljen painikkeiden kautta. Tavanomaisesta poiketen noihin painikkeisiin on sijoitettu normaalia enemmän komentoja, sillä pelkän painalluksen lisäksi niissä on myös pitkän painalluksen komento. Yläpainikkeen nopea painallus käynnistää liikuntatilat ja pitkä painallus kaikki kellon ominaisuudet näyttävän sovellusvalikon. Alapainikkeen nopea painallus toimii takaisinkomentona ja pitkä painallus puolestaan käynnistää asetukset. Keskipainikkeen lyhyt painallus käynnistää vapaasti valittavan sovelluksen, mutta itselläni siinä oli musiikin ohjaimet ja pitkä painallus puolestaan käynnistää virtuaaliavustajan.

Puhelimen päähän Venu 2 Plussan käyttöä varten on asennettava vähintään Garminin Connect-sovellus, jonka kautta kellon asetukset ovat säädettävissä. Sovelluksen etusivu tarjoaa pikanäkymän kaikista terveystiedoista ja on kokonaisuudessaan varsin miellyttävä käyttää, sillä siihen on mahdutettu paljon tietoa yllättävän helposti ymmärrettävään ja tyylikkääseen muotoon.

Alalaidan välilehdiltä löytyvät Garminin liikuntahaasteet, kalenteri, jonka kautta aiempien päivien terveystiedot ovat tarkasteltavissa, uutissyöte, johon Garminin käyttäjätunnukseen liitettyjen ystävien liikuntatiedot päivittyvät, sekä ilmoitukset, jonne ei testijaksolla ilmestynyt kertaakaan mitään.

Vasemmasta yläkulmasta puolestaan avataan lisävalikko, joista voi katsella ohjattuja harjoitteita tai muokata oman profiilin tietoja. Lisäksi vasemman puolen valikosta löytyy myös tarkemmat tiedot käyttäjän tekemistä harjoituksista ja terveystiedoista, joita kello on mitannut. Oikeasta yläkulmasta puolestaan löytyy kellon asetukset, jossa on mahdollista muun muassa lisätä maksukortti Garmin Pay -maksusovellukseen, muuttaa aktiivisuuden seurannan asetuksia tai kirjoittaa uusia vaihtoehtoja ilmoitusten pikavastauksiin.

Kaiken ilon kellosta irti ottaakseen käyttäjän on ladattava puhelimeen myös Connect IQ -sovellus, jonka kautta Garmin jakaa kelloonsa lisäsovelluksia, joihin lukeutuu niin valmistajan omia kuin myös kolmannen osapuolen sovelluksia.

 

Käyttökokemukset ja akunkesto

Käytettävyydeltään Garmin erottuu varsin selvästi aiemmin testissä käyneistä älykelloista, sillä kuten aiemmin mainittiin, poikkeaa valmistajan käyttöliittymä tavanomaisesta kohtalaisen selvästi. Käyttö itsessään on sulavaa, mutta käytännössä käyttökokemuksessa korostuu selvästi tavanomaista enemmän liikunta- ja terveystietojen seuraaminen. Puhelimen parina älylaitteena toimimisenkin kello hoitaa sinänsä mallikkaasti, mutta käyttöliittymäsuunnittelun seurauksena se tuntuu ikään kuin sivuajatukselta, eivätkä puhelimen ilmoitukset ole myöskään yhtä jatkuvasti läsnä päivittäisessä käytössä kuin useilla muilla älykelloilla.

Vaikka ilmoitukset hieman vähemmän esillä ovatkin, on kellolla mahdollista myös vastata niihin valmiilla vastausvaihtoehdoilla. Täysin vapaata kirjottamista itse kellon näytöllä ei ole tarjolla, mutta vastauksia voi kuitenkin luoda vapaasti lisää Garminin Connect-sovelluksessa. Ilmoitukset osaavat näyttää sisältönsä hyvin ja eri sovelluksillekin tulee kohtalaisen hyvin eri kuvakkeita.

Kellosta löytyvien mikrofonin ja kaiuttimen myötä Venu 2 Plus tukee ääniohjausta ja puhelimen ääniavustajaa, eli ainakin Android-käyttäjät voivat puhua ranteeseensa suoraan Google Assistantille. Lisäksi mikrofoni mahdollistaa myös puheluiden puhumisen, mutta koska kyseessä ei ole LTE-yhteyksillä varustettu kello liikkuvat puhelut vain puhelimen yli. Saapuviin puheluihin voi vastata suoraan kellosta, minkä lisäksi kellolla voi myös soittaa puheluita, mutta vastaanottajien yhteystiedot täytyy itse tuoda kellon tietoihin Connect-sovelluksen kautta.

Kolmannen osapuolen sovellusten tuki Garminissa on väistämättä mukava lisä. Kelloon on mahdollista ladata muun muassa uusia kellotauluja, enemmän dataa näyttäviä harjoitusohjelmia, karttasovelluksia, sääsovelluksia ja musiikkisovelluksia kuten Spotify tai Deezer. Näin ollen kello kuuluukin ehdottomasti markkinoiden älykkäämpien älykellojen joukkoon monipuolisella tarjonnallaan. Huomion arvoisena seikkana sovellukset itsessään ovat varsin pieniä, kuten tallennustilaa käsitellessä jo todettiin, eli erityisen monimutkaisia sovelluksia kelloon ei välttämättä ole tarjolla.

Lähimaksaminen Venu 2 Plussalla onnistuu Garminin omalla Garmin Payllä, mutta ominaisuuden käyttö vaatii totuttuun tapaan tuen myös pankilta. Pankkituen voi tarkistaa Garminin sivuilta. Huomionarvoisena seikkana ainakaan OP ei valitettavasti kyseistä maksutapaa toistaiseksi tue.

Spotify-sovellus toimi nopean testin perusteella hyvin, mutta huomion arvoisena seikkana se ei anna vapaata pääsyä käsiksi mihin vain suoratoistopalvelun kirjastossa esimerkiksi erillisen haun kautta, vaan toisto on rajoitettu erilaisiin soittolistoihin, jotka sitten ladattiin kellon muistiin Wi-Fin yli. Kellon kautta on mahdollista käynnistää omia soittolistoja, aiemmin kuunneltuja soittolistoja tai levyjä, Spotifyn valmiita harjoitussoittolistoja sekä Luotu sinulle -listauksia. Näiden lisäksi sovelluksesta on mahdollista ladata seuraamiensa Podcastien jaksoja.

Terveysseurannan osalta kello tarjoaa tutut unenseurannan ja jatkuvat sykemittaukset sekä veren happipitoisuuden mittauksen joko jatkuvana tai vain öisin. Lisäksi mukana on stressitasojen mittaus, joka vaikutti testijaksolla toimivan Huawein mittausalgoritmia paremmin, sillä täydellisen rentoutuneen elämän sijaan kello näytti myös stressitasojen välillä nousevan. Virheetön Garmininkaan tunnistus ei kuitenkaan vaikuttaisi olevan vaan stressitasot mittautuivat jopa häiritsevän korkeiksi useissa tilanteissa, joissa oma keho ei niinkään stressaantuneelta tuntunut.

Unenseuranta kellossa oli hyvällä tasolla. Uni vaikutti rekisteröityvän luotettavasti ja tietoihin tulee myös erittelyt kevyen ja syvän unen sekä REM-unen määristä. Pelkän nukutun ajan lisäksi Garmin mittaa varsin mukavana lisänä Body Battery -arvon, eli teoreettisen arvon siitä, kuinka hyvin käyttäjällä on virtaa päivään ja urheilusuorituksiin. Käytännössä arvo laskee päivän mukana ja kovemmat rasitukset laskevat sitä enemmän. Levätessä arvo puolestaan latautuu. Lukemat myös vaikuttivat pitävän kohtalaisen hyvin paikkansa päivän yleistunnelman kanssa ja huonosti nukutun yön jälkeen arvot olivat ymmärrettävästi heikkoja.

Terveysseurannan lisäksi myös liikuntaominaisuudet ovat Garminissa hyvällä tasolla. Sykemittaus vaikuttaa kilpailukykyiseltä luokassaan, joskin ranteesta mittaavalle laitteelle totuttuun tapaan tulokset tulevat selvällä viiveellä. Lisäksi dataa kertyy puhelimesta tarkasteltavaksi myös arvioidusta hien mukana menetetystä nesteestä sekä kulutetuista kaloreista. Lihaskuntoharjoittelun jälkeen puhelinsovellukseen on mahdollista merkata mitä lihaksia harjoituksessa on treenattu. Harjoitusohjelmien määrä kellossa on myös kohtalaisen kattava, joskaan ei markkinoiden laajimpia. Toisaalta suurimmalle osalle löytynee sopiva ohjelma, sillä pohjimmiltaan kello kuitenkin mittaa vain sykettä ja mahdollisesti kuljettua matkaa.

Venu 2 Plus ei osaa saada GPS-tietoja suoraan puhelimelta, vaan sen täytyy muodostaa aina oma yhteys ennen mittausten alkua. Yhteyden löytäminen itsessään voi toisinaan kestää myös useampia minuuttejakin, joten kaikkein nopeimpien joukkoon Garminilla ei ole asiaa.

Pelkän aktiivisuusseurannan lisäksi Garmin tarjoaa erilaisia apuja liikunnan harjoittamiseen. Mukana on muun muassa erilaisia harjoitusohjelmia, joita voi ladata puhelimesta suoraan kellosta seurattavaksi. Mukana on myös 3D-animoiduilla ohjeilla varustettuja harjoitteita, joiden kautta liikunnan aloittaminenkin voinee olla pykälän helpompaa.

Ulkoisesti kohtalaisen tavanomaisesta koostaan huolimatta Garmin onnistuu vakuuttamaan akunkestollaan. Valmistaja lupaa kellon kestävän älykellotilassa enintään 9 päivää, mikä käytännössä toteutuikin varsin hyvin ja testijaksolla kello kesti jopa pykälän pidempään. Tulos on Garminin kohtalaisen monipuoliset älyominaisuudet huomioiden jopa hämmentävän hyvä.

Testijaksolla näyttö pidettiin vakioasetuksillaan, eli kirkkaus säätyi automaattisesti ja näytön annettiin sammua kun sitä ei käytetty. Mikäli näytön asettaa pysymään jatkuvasti päällä on akunkesto todennäköisesti huomattavasti lyhyempi.

Yhteenveto

Garmin Venu 2 Plus sijoittuu 480 euron suositushinnallaan selvästi markkinoiden kalliimpaan päähän kilpailemaan käytännössä Apple Watchin kanssa samoista markkinoista. Ominaisuuksiltaankin Garmin ylettyy niin sanottu oikeasti älykkäiden älykellojen markkinoille, mutta mukana on kuitenkin edelleen tiettyjä eroavaisuuksia, jotka erottavat kellon selvästi Wear OS- ja WatchOS-laitteista.

Venu 2 Plus tukee kolmannen osapuolen sovelluksia, mikä mahdollistaa ominaisuuskattauksen laajentamisen ja muun muassa Spotifyn kuuntelun suoraan kellosta, mutta puhelimen kanssa kello ei keskustele saman tasoisesti kuin Applen tai Googlen käyttöjärjestelmää käyttävät laitteet. Käytännössä tämä näkyy ilmoituksissa, joiden sisältöä kello ei osaa näyttää yhtä monipuolisesti, vaan esimerkiksi sähköposteista näkyville tulevat vain otsikot. Toisaalta kello kuitenkin tarjoaa ominaisuuksiltaan perustarpeet, eli viesteihin on mahdollista vastata valmiiksi kirjoitetuilla ja muokattavissa olevilla pikavastauksilla ja puheluihinkin vastaaminen on mahdollista.

Ilmoitukset Garminissa jäävät muutenkin erilaisen käyttöliittymän myötä selvästi Googlen ja Applen näkemystä enemmän piiloon ja ne ovat vain yhtenä osa-alueena kokonaisuudessa, jota hallitsee selvästi liikuntaominaisuudet. Kello tuntuu ikään kuin monipuolisilla älyominaisuuksilla varustetulta urheilukellolta terveysominaisuuksilla varustetun älykellon sijaan. Garminin suurin valtti onkin urheilukellona, joka niin mittaa liikuntasuorituksia kuin myös kannustaa terveellisempään elämään, mutta mahdollistaa kuitenkin edelleen monipuolisen yhteyden puhelimeen.

Pelkän suuremman liikuntapainotuksen lisäksi Garmin erottuu useimmista muista älykelloista myös akunkestollaan – Applen tai Googlen käyttöjärjestelmällä varustettujen kellon yhden päivän sijaan Venu 2 Plus kestää yhdellä latauksella peräti noin puolitoista viikkoa. Käytännössä akunkeston osalta samassa luokassa kilpailevat tämän ominaisuustason älykelloista vain Huawein Watch -älykellot, joiden ohjelmistotarjonta oli kuitenkin ainakin Watch 3:n julkaisun aikoihin vielä selvästi lapsenkengissään HarmonyOS:ään vaihtamisen myötä.

Erityisesti urheilukelloa lisätyillä älyominaisuuksilla kaipaaville Garmin Venu 2 Plus on ehdottomasti harkinnan arvoinen vaihtoehto, joka tarjoaa monipuolisen kokonaisuuden älypuhelinvalmistajien kelloista poikkeavalla nimenomaan aktiivisuuteen pääsääntöisesti painottavalla otteella ja luokassaan äärimmäisen hyvällä akunkestolla. 480 euron hinta on kuitenkin kellolle niin korkea, ettei sitä voi varauksetta suositella.

Älykkäämpää ilmoitusten hallintaa kaipaaville iPhone-käyttäjille Apple Watch -mallisto tai Android-käyttäjille esimerkiksi Samsungin Galaxy Watch4 -mallisto voivat tarjota Garminia paremman kokemuksen, joko vastaavaan tai jopa edullisempaan hintaan. Näiden mallien kanssa tehdään kuitenkin selvä kompromissi akunkestossa, sillä molemmat edellä mainituista kelloista on ladattava useimmiten päivittäin. Lisäksi Garminin liikunta- ja terveysominaisuudet ovat pykälän vakiokuntoisia Wear OS:ää tai WatchOS:ää monipuolisempia.

Plussaa

  • Erinomainen akunkesto luokassaan
  • Tuki 3. osapuolen sovelluksille
  • Laadukkaat terveys- ja liikuntaominaisuudet
  • Tuki puhelimen virtuaaliavustajalle
  • Kelloon siirrettävissä olevat liikuntaharjoitteet ohjeineen

Miinusta

  • Perinteinen latauskaapeli magneettisen latauslätkän tai langattoman latauksen sijaan
  • Hinta
This site uses XenWord.
;