io-tech testasi Huawein uuden P30 Pro -huippumallin.

Huawein julkaisusyklissä P-sarjan huippumallien vuoro on ollut aina keväällä ja ne ovat tyypillisesti tarjonneet uutta designin ja kameratekniikan osa-alueille. Viime vuonna P-sarja otti tavallista suuremman kehitysharppauksen uusien P20-mallien ja erityisesti Pro-version kameratoteutuksen myötä.

Tänä vuonna vuorossa oli P30-mallisto, jonka Huawei julkisti Pariisissa 26. maaliskuuta järjestetyssä Rewrite the rules –tapahtumassa. Tarjolle tuli kaksi uutta mallia – P30 ja P30 Pro – jotka eroavat toisistaan sekä teknisiltä ominaisuuksiltaan että fyysisiltä mitoiltaan.

Huawei aloitti P30-mallien myynnin välittömästi julkaisun jälkeen. P30-perusmallin suositushinta on 699 euroa ja kalliimman P30 Pro –mallin hinnat alkavat 849 eurosta (6 &128 Gt). 8 & 256 Gt:n muistiversiosta joutuu maksamaan 100 euroa lisää.

Tässä artikkelissa tutustumme P30 Pro –huippumalliin noin kahden viikon ympärivuorokautisen käyttötestijakson pohjalta. Artikkelissa tutustutaan mm. laitteen fyysiseen toteutukseen, teknisiin ominaisuuksiin, kameraan, ohjelmistoon, akunkestoon ja suorituskykyyn.

Tämän artikkelin pohjalle voi lukea lanseerauksen yhteydessä julkaistun io-techin ensituntumat-artikkelin.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Myyntipakkauksen tyyli on pysynyt tuttuna viimevuotisesta edeltäjämallista. Pelkistettyyn valkoiseen pahvirasiaan on painettu mallimerkinnät kiiltävällä fontilla. Pakkauksen sisältä paljastuu USB Type-C –kaapeli, USB-liitäntäiset nappikuulokkeet, 40 watin pikalaturi, korttikelkan irrotustyökalu sekä läpinäkyvä taipuisa suojakuori. Testikappaleemme pakkauksesta uupui lisäksi käyttöohjeet ja muu tyypillinen paperitavara, joka toimitetaan kuluttajapakkauksen mukana. Suomessa myytävien puhelimien mukana ei io-techin lukijoilta kantautuneen tiedon mukaan toimiteta suojakuorta.

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Huawei P30 Pron muotoilu on muuttunut varsin paljon, ottaen huomioon että Huawei uudisti muotoilua merkittävästi jo viime vuonna. Erot P20 Prohon näkyvät ja tuntuvat varsin selvästi – kokonaisuudessaan P30 Pron muodot ovat nyt lähempänä Mate 20 Pro –mallia kuin edeltäjäänsä.

Laite ohenee nyt pitkiltä sivuiltaan symmetrisesti kylkiä kohden, joka tekee käsituntumasta merkittävästi erilaisen ja antaa puhelimesta solakamman kuvan. Edeltäjämallissa takakuoren lasi kaareutui tasaisen jyrkästi kaikilta reunoiltaan, kun taasen P30 Prossa kaarevuussäde on loivempi ja lyhyiden sivujen pyöristys on vähäistä.

Myös etupuolelta laitteet erottaa välittömästi toisistaan – P30 Pro on pykälää modernimman näköinen, kiitos lähemmäs reunoja yltävän ja suurikokoisemman näytön sekä näytön alle sijoitetun sormenjälkitunnistimen. Edeltäjämalli ei ollut lainkaan hullumman tuntuinen puhelin, mutta P30 Pro ottaa askeleen vielä hienostuneempaan suuntaan.

Suomessa P30 Prosta on tarjolla testikappaleemme edustama kiiltävän musta värivaihtoehto sekä moniväriset Kristalli- ja Revontuli-värit. Ulkomailla lanseerattu punertava Amber Sunrise –väri ei ole ainakaan toistaiseksi saatavilla Suomessa.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 158 x 73,4 x 8,4 mm
  • Paino: 192 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 88,6 %

6,47-tuumaisella näytöllä varustettu P30 Pro on ulkomitoiltaan markkinoiden suuremmasta päästä. Laite on etenkin pituussuunnassa varsin kookas, joka saattaa aiheuttaa ongelmia tiukkojen tai matalataskuisten housujen kanssa. Yhden käden käyttö onnistuu ohjelmiston avustintoimintojen ansiosta kohtalaisesti, mutta suuri koko tuo omat haasteensa näytön äärilaitoihin ulottumiseen.

Edeltäjämalliin nähden näytön läpimitta on kasvanut 0,37 tuumaa, mutta sen perusteella ei voi päätellä suoraan kokoeroa, sillä samalla myös näytön kuvasuhde on muuttunut (18,7:9 -> 19,5:9). Käytännössä P30 Pro on edeltäjäänsä kolme milliä pidempi ja 0,6 mm paksumpi, mutta puoli milliä kapeampi. Paino on kasvanut 12 grammalla.

Pahimmista kilpailijoista Samsung Galaxy S10+ on varustettu hieman kapeamman kuvasuhteen (19:9) 6,4-tuumaisella näytöllä ja sen ulkomitat ovat hyvin samaa luokkaa Huawein uutukaisen kanssa. P30 Pro on 0,4 mm pidempi, 0,7 mm kapeampi sekä 0,6 mm paksumpi. Painoa P30 Prolla on 17 grammaa enemmän ja sen myös huomaa kädessä.

Ensivaikutelma P30 Pron rakenteesta on jämäkkä ja laadukas. Osansa asiaan tekee laitteen keskimääräistä korkeampi paino. Laitteen kehys ja runko ovat alumiinia – etu- ja takakuori puolestaan lasia. Huawei ei ilmoita lasin valmistajaa tai tarkempaa tyyppiä, joka viittaa siihen, ettei kyse ole ainakaan Corningin tuotteesta.

Materiaalien sovitus ja rajat on tehty erittäin sulavasti – lasin ja metallin välissä ei ole muovilistaa, mutta läheltä tarkastellessa on havaittavissa erittäin ohut kumimainen sauma-aine, joka saattaa myös osaltaan vähentää riskiä lasin rikkoontumiselle.

Rakenne on erittäin tukevan tuntuinen, eikä elä käytännössä lainkaan väänneltäessä. Jo edeltäjässä tämä osa-alue oli kunnossa, joten muutoksia ei ole tarjolla sen osalta. Veden- ja pölynkestävyyttä on parannettu, sillä P30 Pro on testattu IP68-luokituksen täyttäväksi. Huawei mainitsee kuitenkin tuotesivuillaan, että ”Roiskeen-, veden- ja pölynkestävyys eivät ole pysyviä ominaisuuksia, vaan saattavat heiketä normaalin kulumisen vaikutuksesta ajan myötä. Takuu ei kata vesivahinkoja”. Käytännössä tilanne on sama kuin Mate 20 Pro –mallin kanssa ja Huawein edustajan mukaan vesivaurio arvioidaan aina takuuhuollossa yksilöllisesti mahdollisen valmistusvirheen varalta.

P30 Pron takakuoren muotoilu on lähes symmetristä etupuolen lasin kanssa. Lasi kaareutuu melko reilusti pitkiltä sivuiltaan, mutta on päädyistä vain hyvin kevyesti pyöristetty. Edeltäjämallissa takalasi oli kaikilta reunoiltaan symmetrisesti kaareva. Edeltäjämallin pyöreämpi muotoilu oli kädessä ehkäpä aavistuksen mukavamman tuntuinen, mutta myöskään P30 Pron käsituntuma ei ole lainkaan hassumpi ja laite tuntuu ohuemmalta kädessä.

Koska lasit kaareutuvat molemmilta puolilta laitteen pitkille sivuille, on metallikehys kyljissä varsin ohut. Mustassa testikappaleessamme metallikehyksen pinta on hillitty matta, mutta muissa värivaihdoissa viimeistely on kiiltävä. Hauskana muotoilullisena yksityiskohtana kehys  on muotoiltu molemmista päädyistään tasaiseksi.

Mustan testikappaleemme takakuori on todellisuudessa väriltään ennemminkin sinertävän lyijynharmaa. Kiiltävä musta pinta kerää varsin herkästi sormenjälkiä ja se on todella hankala pitää puhtaana. Sormenjälkien kannalta armeliain lienee kristallinsininen värivaihtoehto. Käsituntumaltaan lasipinta on hyvin tyypillinen – kuivissa näpeissä liukas ja kosteissa tai rasvaisissa käsissä pitävä. Vähänkin kaltevilla pinnoilla, kuten lehtipinon päällä tai sohvalla puhelin liukuu herkästi itsekseen.

Metalliset lukitus ja äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet sijaitsevat oikeassa kyljessä. Virta-/lukituspainikkeen sijainti on melko hyvä ja pienempikätinenkin yltää siihen melko vaivatta, mutta äänenvoimakkuuden säätö vaatii pientä kurottelua. Näppäinten tuntuma on mukavan napakka ja tarkka.

 

Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat

Rautapuolella P30 Pro käyttää Huawei-konsernin viimeaikaisista huippumalleista (Mate 20 Pro, Honor View20) tuttua HiSilicon Kirin 980 –järjestelmäpiiriä, joka saapui markkinoille viime syksynä. Suorituskyvyssä piiri häviää hieman Samsungin ja Qualcommin tämän vuoden lippulaivapiireille, mutta tarjoaa silti melko hyvän vastuksen.

Edistyneellä seitsemän nanometrin prosessilla valmistettavan piirin vahvuuksiin kuuluu suorituskykyinen Dual NPU -tekoälysuoritin sekä  nopea Cat.21-luokan LTE-modeemi. Piirin jäähdytyksessä käytetään Huawein SuperCool-tekniikkaa, joka tarkoittaa käytännössä alumiinirunkoon integroitua höyrykammiojäähdytystä.

Tekniset ominaisuudet:

  • HiSilicon Kirin 980 -järjestelmäpiiri (2 x 2,6 GHz Cortex-A76, 2 x 1,92 GHz Cortex-A76, 4 x 1,8 GHz Cortex-A55, 720 MHz Mali-G76 MP10 GPU)
  • 6 tai 8 Gt LPDDR4X-RAM-muistia
  • 128 tai 256 Gt UFS 2.1 –muistia (256 Gt versiossa vapaana noin 242,6 Gt)
  • Nano Memory Card -muistikorttipaikka (max. 512 Gt)
  • LTE Cat.21 (1400/200 Mbit/s), Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11ac Wave 2, VHT80 MU-MIMO, 1024QAM
  • Bluetooth 5.0, NFC, MST
  • A-GPS (L1 & L5), Glonass, BeiDou, Galileo, QZSS
  • Dolby Atmos -tuki

P30 Pro on saatavilla Suomessa kahtena eri muistivarianttina, joiden hintaero on sata euroa. Edullisemmassa versiossa on kuusi gigatavua RAM-muistia ja 128 Gt tallennustilaa, aivan kuten edeltäjämallissa. Lisähinnalla saa kaksi gigaa lisää RAM-muistia ja tuplakokoisen tallennustilan. Tallennuskapasiteettia voi myös laajentaa Huawein omalla NM-muistikortilla, joka on micro-SD-kortteihin nähden varsin kallis ja saatavilla Suomessa toistaiseksi vain 128 Gt:n koossa.

Testikappaleessamme nano-SIM-korttipaikkoja oli vain yksi, mutta Suomessa myytävissä versioissa niitä on kaksin kappalein. Toisen kortin voi halutessaan korvata muistikortilla.

Laitteen alapäädyn asettelu on hieman muuttunut edeltäjämalliin nähden. USB Type-C 3.1 –liitännän vasemmalla puolella on nyt korttikelkka, joka sijaitsi aiemmin vasemmassa kyljessä. Myös antenniraidat on sijoitettu reunoilta USB-liitännän viereen. USB-liitäntä tukee myös Displayport-kuvaulostuloa, jonka avulla puhelinta voi käyttää suuremmalta näytöltä tietokoneen tapaan työpöytätilassa. 3,5 mm:n ääniliitäntää ei ole, joten langalliset kuulokkeet on kytkettävä USB-liitäntään.

P30 Pron alapäädyssä sijaitseva kaiutin on ainoa, eli stereokaiuttimia ei valitettavasti löydy varustuksesta. Mittauksiemme mukaan kaiuttimesta irtosi keskitasoa edustava 76,5 dBA:n äänenpaine (30 cm päästä) ja myös äänenlaatu oli kaikilla mittareilla keskitasoa.

Näytön alareunaan jäävä kaistale on korkeudeltaan suunnilleen samaa luokkaa kuin Mate 20 Prossa, eli hieman suurempi kuin näytön yläreunassa. Käyttäjä voi itse valita käyttääkö navigoinnissa ohjelmistopohjaisia navigointinäppäimiä vaiko pyyhkäisyillä varsin hyvin toimivaa Huawein elenavigointiratkaisua.

Huawei käyttää P-sarjassa nyt toista vuotta putkeen OLED-näyttöpaneelia, joka on varmasti ratkaisuna monen mieleen. Toisin kuin P30 Prossa, näyttö on nyt pitkiltä sivuiltaan kaareva. P30 Pron näyttöpaneelit ovat tiettävästi BOE:n valmistamia. Triangular PenTile -alipikseliasettelua, jossa vihreä alipikseli koostuu kahdesta pienemmästä osasta.

Näytön läpimitta on kasvanut 6,47 tuumaan ja samalla kuvasuhde on laajentunut edeltäjämallista sen ollen nyt 19,5:9. Resoluutio on edelleen Full HD –tasoa, jonka myötä pikselitiheys on noin 400 PPI, eli pykälää heikompi kuin markkinoilta löytyvissä QHD-näyttöä käyttävissä puhelimissa.

Huawein aiempiin lippulaivamalleihin nähden P30 Pron näyttölovi on muuttunut mieluisaan suuntaan – se on nimittäin kutistunut ”vesipisaratyyppiseksi” ja kooltaan hyvin maltilliseksi. Myöskään kamerareikäratkaisuihin nähden P30 Pron toteutus ei vie käytännössä yhtään enempää näytön hyötyalaa, joten toteutusta voi pitää kokonaisuutta ajatellen vähintäänkin yhtenä parhaista tämän hetken markkinoilla. Käyttäjä voi valita näytön asetuksista ”piilotetaanko” lovi, eli sen saa halutessaan rajattua mustilla reunoilla pois näkyvistä. Rajaamisen voi tehdä myös sovelluskohtaisesti. Vaikka lovi piilotetaan, säilyy mustaksi rajattu tila hyötykäytössä ilmoitusrivin kuvakkeiden ja tietojen näyttämisessä.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,47-tuumainen reunoilta kaareva OLED –näyttöpaneeli
  • Triangular PenTile -alipikseliasettelu
  • 1080 x 2340 pikseliä, 19,5:9-kuvasuhde, 399 PPI
  • HDR-tuki, 100 % DCI-P3
  • Huawei Acoustic Display -kuuloketeknologia
  • silmäystävällinen tila, aina päällä oleva näyttö (AOD), herätys nostamalla ja kaksoisnapautuksella

Kuvanlaadultaan P30 Pron näyttö on hyvä, mutta ei kuitenkaan yllä aivan Galaxy S10+:n näytön tasolle. Näytön maksimikirkkaus on jo manuaalisesti säädettynä varsin korkea, joskin automaattiasetuksella kirkkaus voi nousta vielä aavistuksen suuremmaksi. Näytön luettavuus auringonpaisteessa on erinomainen. Kontrastisuhde on OLED-näytölle tyypillisesti ääretön, sillä musta on oikeasti mustaa.

Värintoisto on oletuksena käytössä olevalla ”eloisa”-asetuksella hieman ylikorostunut ja oletusvärilämpötila-asetuksella hieman sinertävään kallellaan. Värejä sai luonnollisempaan suuntaan valitsemalla väritilaksi ”normaali” ja säätämällä värilämpötilaa manuaalisesti aavistuksen lämpimämpään suuntaan. Näytön kaartuvissa reunaosissa voi havaita vaaleaa taustaa vasten hentoa sinertävänpurppuraa sävyä, mutta efekti ei ole aivan yhtä voimakas kuin Samsungin puhelimissa, eivätkä useimmat käyttäjät välttämättä edes huomaa sitä.

Siinä missä edeltäjämalli P20 Prossa sormenjälkitunnistin oli vielä perinteisenä kapasitiivisena toteutuksena näytön alareunuksessa, käyttää P30 Pro näyttöpaneelin alle sijoitettua optista tunnistinta, jollainen nähtiin jo Mate 20 Pro –mallissa viime syksynä.

P30 Prossa tunnistin on sijoitettu hieman lähemmäs puhelimen alareunaa kuin Mate 20 Prossa, jonka paremmuus on lähinnä käyttäjän mieltymyksistä riippuva seikka.

Puhelimen yläpäädyssä sijaitsee ainoastaan mikrofonin aukko sekä infrapunalähetin, jota voidaan hyödyntää monitoimikaukosäätimen muodossa ”älykäs ohjain” –sovelluksella.

P30 Pro –mallissa ei ole laisinkaan kuulokeritilää, sillä kuulokekaiutin on toteutettu näyttölasin yläosaa värisyttämällä rungon ja näytön väliin asennetulla sähkömagneettisella elementillä. Kuuloketta käyttäessä puhelin näyttää ruudulla animaation, joka auttaa kohdistamaan korvaa optimaaliseen kohtaan näyttöä. Testijakson käyttökokemusten perusteella kuuloke toimii normaaliin tapaan, emmekä havainneet sen toiminnassa tai äänenlaadussa puutteita. Myöskään korvan asemoinnilla ei tuntuisi olevan äänenlaadun suhteen erityisen tarkkaa merkitystä.

Näytön yläreunus on käytännössä yhtä kapea kuin pitkien sivujen reunukset. Ilmoitusledi on joutunut valitettavasti karsittujen ominaisuuksien listalle pienestä pisaralovesta johtuen. Etukameran tarkkuus on peräti 32 megapikseliä ja sen parina on kiinteätarkenteinen f2.0-aukkosuhteen objektiivi.

Lasisen takakuoren alle on sijoitettu 4200 mAh (16,04 Wh) litium-polymeeriakku, joka on kapasiteetiltaan sama kuin Mate 20 Prossa ja luokassaan varsin mukavan kokoinen. Edeltäjään nähden kasvua on tapahtunut 200 mAh, eli 5 %.

Lasisesta takakuoresta on myös käytännön hyötyä, sillä laite tukee langatonta Qi-lataustekniikkaa sekä 15 watin langatonta pikalatausta yrityksen omalla pikalaturilla. P30 Prota voi myös käyttää latausalustana muille langatonta latausta tukeville laitteille, kuten älykelloille, kuulokkeille tai toiselle älypuhelimelle.

Lisäksi tuettuna on Mate 20 Prossa esitelty erittäin tehokas 40 watin pikalataus, jonka luvataan lataavan tyhjään akkuun puolessa tunnissa noin 70 % varauksen.

 

Kamera

P30 Pron takaa löytyy nyt kolmen sijasta neljä kameraa, mutta niistä kolme on edelleen pyhitetty valokuvien ottamiseen ja neljäs erikseen sijoitettu ToF-sensori on tarkoitettu syvyystietojen ja 3D-mallien tallentamiseen. ToF-sensori sijaitsee kaksisävyiden LED-salaman ja lasertarkennuksen sensorien alapuolella varsinaisen kamerakyhmyn vieressä. Kamerakokonaisuus on suunniteltu yhdessä Leican kanssa.

Puhelimen pituussuuntaisesti sijoitettu kamerakohouma on kooltaan selvästi edeltäjämallia suurempi. Tämä on sinällään hieman hauskaa, sillä viime vuonna Huawei perusteli P30 Pron kameran kahteen erilliseen kehykseen sijoittamista juuri kolmoiskamerakehyksen liian suurella koolla. P30 Pron kamerakyhmy on siinä määrin suurikokoinen, että pöydällä ollessaan puhelin pääsee lonksumaan ikävästi. Sama tilanne koski toki jo edeltäjämallia.

Kameran tekniset tiedot:

  • 40 megapikselin laajakulmakamera (0,8 um pikselikoko, 1/1,7-tuumainen RYYB-sensori), 27 mm kinovastaava laajakulmaobjektiivi, f1.6-aukkosuhde, OIS
  • 20 megapikselin ultralaakulmakamera (1/2,7-tuumainen sensori), 16 mm kinovastaava superlaajakulmaobjektiivi, f2.2
  • 8 megapikselin telekamera (1/4-tuumainen sensori, 1,22 um pikselikoko), 125 mm kinovastaava teleobjektiivi, f3.4, OIS
  • ToF 3D –kamera (Time of Flight)
  • PDAF-, kontrasti- ja lasertarkennus
  • Kaksisävyinen LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS, 1080p 60 FPS
  • Hidastusvideokuvaus: 720p 960 FPS

P30 Pron kameratoteutus on varsin näyttävän näköinen ja huomio kiinnittyy erityisesti alimpana sijaitsevaan neliskanttiseen aukkoon, jonka takana sijaitsee pääkameraan nähden viisinkertaisen polttovälin tarjoava periskooppizoomi. Tai ainakin valmistaja kutsuu zoomia viisinkertaiseksi, vaikka todellisuudessa laskennallinen polttovälikerroin pääkameraan nähden 4,63. Jos telekameran polttoväliä verrataan ultralaajakulmakameraan, on kerroin puolestaan 7,8. Kiinteän 125 mm:n kinovastaavan polttovälin tarjoava objektiivi on sijoitettu vaakasuuntaisesti takakuoren alle ja valon ohjaaminen objektiiviin on toteutettu prisman avulla. Telekameran kuvansensorin tarkkuus on kahdeksan megapikseliä ja objektiivissa on optinen kuvanvakain.

Alhaalta ylöspäin kamerakehyksessä liikuttaessa keskimmäisenä sijaitsee 40 megapikselin pääkamera, joka hyödyntää uudenlaista RYYB Quad Bayer -suodattimella varustettua 1/1,7-tuumaista kuvasensoria. RYYB-suodattimessa perinteisen RGGB-suodattimen vihreä (G) väri on korvattu keltaisella (Y), koska keltainen suodatin päästää lävitseen valoa laajemmalla spektrillä. Keltaisen valon ohella sen avulla pystytään keräämään myös hieman vihreää sekä punaista valoa, joiden aallonpituudet ovat keltaisen valon ala- ja yläpuolella. Huawein mukaan keltaisella suodattimella varustettu fotodiodi pystyy vastaanottamaan peräti 40 % enemmän valoa kuin vihreä, josta on etua erityisesti hämärissä olosuhteissa. Uutta sensorityyppiä varten Huawei on kehittänyt täysin uudet sekä additiviiseen että subtraktiiviseen värinmuodostukseen pohjautuvat algoritmit kuvan muodostamiseksi. Oletuksena pääkamera tallentaa 10 megapikselin kuvia, joissa se yhdistää neljä pikseliä yhdeksi, mutta asetuksista on mahdollista ottaa käyttöön myös täysi 40 megapikselin kuvakoko.

Ylimmäisenä kehyksessä sijaitsee ultralaajakulmakamera, joka perustuu 1/2,7-tuumaiseen 20 megapikselin kuvasensoriin. Vastaava ratkaisu nähtiin viime syksynä Mate 20 Prossa. Kameran parina on 16 mm kinovastaavalla polttovälillä varustettu objektiivi, jossa on myös automaattitarkennus. Ultralaajakulmakamera on P-sarjassa uusi ominaisuus, joka korvaa edeltäjämallista löytyneen mustavalkokameran. Sama kamera mahdollistaa myös supermakrokuvien ottamisen 2,5 cm:n päästä kohteesta.

Varsinaisten valokuvauskameroiden oikealla puolella sijaitseva ToF-kamera on järjestelmän neljäs kamerasensori, mutta sen avulla ei muodosteta varsinaista käyttäjälle näkyvää kuvaa, vaan sen taitoja hyödynnetään muissa ominaisuuksista. ToF-kamera mittaa viereisestä infrapunalähettimestä lähtevän valon heijastusaikaa ja –suuntaa, jonka avulla voidaan määritellä kohteen etäisyyttä ja muotoja sekä kuvan syvyystasoja. Tietoja hyödynnetään esimerkiksi kameran kuvausefekteissä sekä laajennetun todellisuuden sovelluksissa.

Videokuvauksen osalta tuettuna on 4K-tarkkuus 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella, 1080p-tarkkuus 60 FPS ruudunpäivitysnopeudella  ja 720p-hidastusvideo 960 FPS ruudunpäivitysnopeudella.

P30 Pron kamerasovellus käynnistyy erittäin nopeasti ja on heti kuvausvalmiina. Halutessaan käyttäjä voi määrittää kameran ottamaan välittömästi kuvan äänenvoimakkuusnäppäintä kahdesti alaspäin painamalla. Tarkennus toimii nopeasti ja luotettavasti kaikissa valaistusolosuhteissa ja kuvia voi takoa halutessaan sarjassa suljinta pohjassa pitämällä.

Kamerasovelluksen käyttöliittymä on pysynyt lähes identtisenä Mate 20 Prohon ja P20 Prohon nähden. Eroja on lähinnä muutamien käyttöliittymäelementtien ulkoasussa sekä erikoiskuvaustilojen valikoimassa. Käytettävyydessä olisi siis edelleen hieman viilaamista, sillä zoomauspainike sijaitsee edelleen hankalasti yhden käden käyttöä ajatellen ja kuvaustilojen nopea selaaminen ei onnistu erityisen sujuvasti suljinpainikkeen viereen trendikkäästi toteutetusta listasta.

Edeltäjämallissa Master AI –tekoälytilan poiskytkeminen täytyy tehdä asetusvalikosta, mutta P30 Prossa sille on oma pikakuvakkeensa kuvausnäkymän vasemmassa laidassa, mikä on positiivinen parannus. 1500 eri kuvaustilannetta tunnustavan tekoälytilan sopivuutta omiin kuvaustarpeisiin kannattaa arvioida omien käyttökokemuksien pohjalta. Sen tuottama jälki ei kuitenkaan ole enää yhtä ylikorostavaa kuin vuosi sitten, joten poiskytkemiselle ei ole niin painavaa syytä kuin aiemmin.

Manuaalikuvaustilan säätövalikoima on melko laaja. Käyttäjän valittavana ovat herkkyys (ISO 50-409600), suljinaika (1/4000-30 s), tarkennustapa, valkotasapaino, valotuksen kompensointi (-4…+4) sekä valotuksen mittaustapa. Asetuksista on mahdollista kytkeä päälle raakakuvien tallennus, jolloin otokset tallentuvat sekä JPEG- että RAW-muodossa.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvässä valaistuksessa P30 Pron pääkamera tekee erittäin hyvää jälkeä. Kuvanlaatu on lähes kaikilta osin markkinoiden kärkipäätä – terävää, tarkkuusluokassaan yksityiskohtaista, dynamiikaltaan erinomaista sekä väreiltään varsin luonnollista. Joissain otoksissa vihreiden sävyjen toiston voi tosin havaita olevan hieman elotonta, joka saattaa liittyä kuvasensorilta puuttuvaan vihreään suodattimeen.

Lähemmin pikselitasolla yksityiskohtia tarkastellessa voi huomata, että kohinanpoisto toimii hyvin, eikä tuhoa kuvan pienempiä yksityiskohtia. Täyden tarkkuuden (40 MPix) kuvissa voi havaita tietynlaisissa kohdissa, kuten puiden paljaissa oksistoissa, kromaattista värivirhettä. Pienimmän ISO 50 –herkkyyden automatiikka säilyttää noin 1/100 sekunnin suljinaikaan asti.

P30 Pro jatkaa hyvä suorittamistaan myös valon määrän vähentyessä ja laitteella onkin helppo ottaa onnistuneita otoksia myös hämärämmissä olosuhteissa. Erillisen Yö-kuvaustilan käyttötarve on vähentynyt ja kamera-automatiikka osaa nyt mukautua aiempaa paremmin heikkoihin valaistusolosuhteisiin.

Pääkameran kuvanlaatu on heikommassakin valaistuksessa suorastaan erinomaista. Kuvien kokonaisilme pysyy käyttökelpoisena lähes kaikissa tilanteissa ja jälki on poikkeuksellisen terävää sekä kamera pystyy loihtimaan kuvaan enemmän valoa, kuin mitä ihmissilmä kykenee haastavimmissa tilanteissa näkemään. Kamera pystyy myös säilyttämään värit ja yksityiskohdat poikkeuksellisen hyvin olosuhteet huomioiden.

Heikommassa valaistuksessa on kokemustemme mukaan suositeltavaa käyttää kuvasensorin Quad Bayer –suodatinta hyödyntävää (neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi) 10 megapikselin kuvatarkkuutta, sillä täydellä tarkkuudella kuvattaessa kuviin tulee aggressiivisempaa ja paikoin punertavaa kohinaa sekä dynamiikka on heikompaa.

Käytännössä automatiikka nostaa herkkyyttä vain todella harvoin ISO 1600 –arvon yli, joka on kamerapuhelimien keskuudessa vielä varsin maltillinen lukema. Erittäin heikossa valaistuksessa ISO-arvo nousee uusille lukemille ja pariin otteeseen puhelin käytti yli ISO 10000 herkkyysarvoja. Suljinaika venyy automatiikan toimesta pisimmillään 1/8 sekuntiin, josta ei kokemustemme perusteella koitunut vielä juurikaan ongelmia – osittain kiitos optisen kuvanvakaimen.

P30 Pron laajakulma-/pääkamera mahdollistaa kuvien ottamisen sekä 10 megapikselin että täydellä 40 megapikselin tarkkuudella. Quad Bayer –suodattimesta johtuen sensori on kuitenkin suunniteltu käytettäväksi ensisijaisesti 10 megapikselin tarkkuudella, joten täyden tarkkuuden käyttäminen ei ole aiempien kokemustemme perusteella järkevää. Testasimme päivä- ja hämäräolosuhteissa resoluutioasetusten välistä eroa. Vertailukuvissa on pikselitason 415 x 600 pikselin rajaus automaattitilassa otetusta 40 megapikselin kuvasta sekä vastaavaan kokoon skaalattu alue 10 megapikselin kuvasta.

Hyvässä valaistuksessa täysi 40 megapikselin tarkkuus on harkinnan arvoinen vaihtoehto, etenkin jos valaistusolosuhteet eivät ole dynamiikan suhteen haastavat. 10 megapikselin asetuksella kuvan dynamiikka on nimittäin parempaa. 40 megpikselin kuvan yksityiskohtaisuus on luonnollisesti selvästi 10 megapikselin otosta edellä, mutta ero ei kuitenkaan silmämääräisesti ole aivan nelinkertainen. Värintoisto ja valkotasapaino ovat paikoin jopa luonnollisempia täydellä 40 megapikselin tarkkuudella.

Hämärässä ja heikossa valaistuksessa tilanne muuttuu toisenlaiseksi, eikä täyden tarkkuuden käyttämisestä ole enää juuri iloa. 40 megapikselin otosten yksityiskohtaisuus menetetään lähes täysin ja Quad Bayer –sensoria oikeaoppisesti hyödyntävällä 10 megapikselin asetuksella kuvasta tulee selvästi terävämmän ja ryhdikkäämmän näköinen. 40 megapikselin kuvissa kohina on näkyvämpää ja kohinassa on havaittavissa myös punaisia häiriöitä. Dynamiikka on 10 megapikselin asetuksella selvästi parempaa.

Tiivistettynä täyden 40 megapikselin resoluution käyttöä kannattaa harkita tilanteissa, joissa kuvaan halutaan paljon yksityiskohtia ja joissa valaistusta on riittävästi, mutta jossa kameralta ei kaivata poikkeuksellisen hyvää dynamiikkaa. Heikossa valossa 10 megapikselin asetus on parempi vaihtoehto.

Huawei esitteli erillisen Yö-kuvaustilan P20-mallien yhteydessä ja se aiheutti jo tuolloin ihastusta, vaikka toiminta ja kuvanlaatu eivät olleetkaan vielä virheettömiä. P30-mallit tarjoavat Yö-kuvaustilan viimeisintä versiota, jota on hiottu merkittävästi kuluvan vuoden aikana. Yö-tila ottaa kuvaa useamman sekunnin ajan ja yhdistää kuvadataa useammasta eri otoksesta. Pitkästä kuvausajasta huolimatta lopputuloksena saatava kuva ei tärähdä helposti, vaan kuvaaminen onnistuu helposti käsivaralta.

P30 Pron hämäräkuvausominaisuuksia on parannettu myös vakiokuvaustilassa, joten Yö-tilan käytölle ei ole akuuttia tarvetta useimmissa tilanteissa. Kunhan kameran toiminnan kanssa tulee sinuiksi, Yö-tilasta on kuitenkin iloa tietyissä tilanteissa. Jälki on myöskin kehittynyt huomattavasti luonnollisemmaksi ja ylikorostuneesta HDR-ilmeestä on päästy melko hyvin eroon.

P30 Pron Yö-tilaa kannattaa käyttää ensisijaisesti silloin, jos haluaa korostaa kuvan yksityiskohtia ja erityisen pimeäksi jääviä kohtia sekä saada esimerkiksi yötaivasta paremmin näkyviin. Havaitsimme myös Yö-tilan taltioivan joissain tilanteissa enemmän yksityiskohtia ja värejä heikosti valaistuista kohdista. Yö-tila on lisäksi erinomainen apuväline hämäräkuvauksessa ultralaajakulmakameran kanssa, mikä ei normaalitilassa selviydy erityisen hyvin heikossa valossa.

 

P30 Pro käyttää syvyysterävyysefektissä ToF-kameraa, joten odotimme kohteen tunnistuksen tarkkuuden parantuneen viime vuodesta. Parannus ei kuitenkaan ole niin suurta kuin odotimme. Kuten oheinen esimerkkikuva näyttää, syvyysterävyysefekti toimii kohtalaisen hyvin, muttei edelleenkään täysin virheettömästi. Sumennuksen raja näkyy ajoittain melko selvästi kohteen reunoilla ja välillä reunantunnistus tekee pieniä virheitä. Myöskään syvyystasojen tunnistus ei onnistu aina täysin moitteetta, etenkin jos kohde on monimutkaisempi kuten ensimmäisessä otoksessa.

P30 Pron kameran tarjoamat polttovälimahdollisuudet ovat tämän hetken älypuhelinmarkkinoiden kenties monipuolisimmat. Kamerasovellus mahdollistaa zoomauksen kinovastaavalla polttovälialueella 16–1250 mm, joka ei toki luonnollisestikaan ole toteutettu koko alueelta optisesti. Kamerasovellus tarjoaa nappia painamalla vaihtoehdot ”laaja”, 1x, 5x ja 10x, jonka lisäksi käyttäjä voi halutessaan säätää zoomia portaattomasti valintapainiketta liu’uttamalla. Käytännössä totesimme halutun tarkan zoomausasetuksen (esimerkiksi 2x) harmillisen hankalaksi säätimen herkkyydestä johtuen. Pienen virhehipaisun myötä valinta saattoi hypätä kerralla esimerkiksi 3x:stä 9x:ään, jonka jälkeen sopivaa asetusta pääsi säätämään uudestaan.

Koska P30 Pron telekamerassa (eikä muissakaan kameroissa) ei ole muuttuvapolttovälistä objektiivia, ovat eri zoomaustasot toteutettu eri tavoilla. Yksinkertaistettuna zoomialueella 1x-3x P30 Pron kameraratkaisu käyttää 40 megapikselin laajakulma-/pääkameraa, alueella 3x-5x sekä pääkameraa että kahdeksan megapikselin telekameraa ja 5x:stä ylöspäin pelkkää telekameraa.

1x-3x-alueella kamera luottaa hybrid-zoom-tekniikkaan, eli se yhdistää useampia raakakuvia erityisalgoritmia käyttäen mahdollisimman häviöttömän lopputuloksen muodostamiseksi. 3x-5x alueella kamera muodostaa kuvan hyödyntämällä sekä pääkameran että telekameran kuvadataa. Kuvan keskiosan data on peräisin telekamerasta ja reunojen kuvadata tulee tehoälyä ja koneoppimista hyödyntäen pääkamerasta. Hybridizoomia käytetään myös välillä 5x-10x, yhdistämällä raakakuvadataa useammasta telekameralla otetusta kuvasta. Välillä 10x-50x zoomaus on häviöllistä, eli täysin digitaalista.

Pääkameraan nähden (noin) viisinkertaisen zoomin tarjoava 125 mm polttoväliä käyttävä telekamera tekee hyvässä valaistuksessa varsin mainiota jälkeä. Kuvat ovat hyviä tarkkuuden, värintoiston ja dynamiikan osalta. Maininnanarvoisena havaintona kuvat tallentuvat 10 megapikselin koossa, vaikka kameran kennon tarkkuus on kahdeksan megapikseliä.

Toisin kuin Huawein aiemmissa kamerapuhelimissa, totesimme otettuja kuvia pikselitasolla tutkimalla 10-kertaisen hybridizoomin kuvien vastaavan 5x optisella zoomilla otettujen kuvien vastaavaa rajausta, eli hybridizoomista ei tuntuisi P30 Pron tapauksessa olevan yli 5x zoomikertoimilla havaittavaa kuvanlaadullista etua. Lisäksi havaitsimme, että välitason (1,1x-4,9x) zoomausasetuksilla esiintyi ajoittaisia ongelmia värien ja etenkin hienovaraisempien sävyjen toistumisessa, jolloin värimaailma esiintyi haaleampana ja hienovaraisemmat sävyt toistuivat kuvissa harmaana.

Toisin kuin lähes kaikki muut optisella zoomilla varustetut kamerapuhelimet, P30 Pron telekamera ottaa kuvia myös melko hämärissä olosuhteissa. Törmäsimme testijaksolla oheisten kuvien kuvausolosuhteissa tilanteeseen, jossa kamera otti perättäisistä kuvista toisen käyttäen telekameraa ja toisen rajaamalla kuvan pääkameran otoksesta. Telekamera ei ole heikossa valossa erityisen käyttökelpoinen, sillä pienen aukkosuhteen myötä kuvat jäävät melko pimeiksi, vaikka laadussa ei ole sinänsä valittamista. Jos valoa on siinä määrin vähän, että kamera-automatiikka päättää siirtyä rajaamaan otoksen pääkameran kuvasta, on lopputulos valoisampi mutta kuvanlaadultaan selvästi suttuisempi. Niin tai näin, telekamerasta ei ole suurta iloa heikossa valaistuksessa, etenkään jos käytössä ei ole kamerajalkaa ja manuaaliasetuksia.

Kokonaisuutena tarkasteltuna ultralaajakulmakameralla otetut kuvat eivät näytä lainkaan hassummilta. Värintoisto on luonnollista, kokonaisilme skarppi ja kohinaa on vähän. Kuvan nurkissa on havaittavissa kromaattista aberraatiota, vääristymää sekä pehmentymistä, joka on varsin tyypillistä erittäin lyhyen polttovälin objektiiveille.

Kontrastiltaan tai valon määrältä haastavissa olosuhteissa ultralaajakulmakamera on hankaluuksissa pääkameraan verrattuna. Heikossa valossa puutteita voi tosin paikata varsin onnistuneesti Yö-kuvaustilan avulla, jos kuvan ottamiseen on muutama sekunti aikaa.

P30 Pron ultralaajakulmakameran kuvanlaatua on hankala verrata suoraan esimerkiksi Galaxy S10+:n vastaavaan, sillä Samsungin toteutuksessa polttoväli on vielä ratkaisevasti pienempi.

Otimme myös vertailukuvat samoista päivä- ja iltatilanteista P30 Prolla, P20 Prolla ja Galaxy S10+:lla automaattitilaa käyttäen havainnollistaaksemme eroja pahimpaan kilpailijaan sekä edeltäjämalliin nähden. Vertailukuvissa on 277 x 600 pikselin kokoiset pikselitason rajaukset, jotka Huawein mallien osalta on skaalatty ylöspäin vastaamaan Galaxy S10+:n korkeampaa resoluutiota (10 –> 12 Mpix).

Ensimmäisessä päivänvalossa otetussa kuvassa P20 Pron kuva on värimaailmaltaan lähimpänä todellisuutta – P30 Pron kuva on hieman liian punertava ja GS10+:n vastaavasti liian kylmään kallellaan. P-sarjalaisten kuvat ovat lähempää tarkasteltaessa hyvin samankaltaisia ja 40 megapikselin sensorista irtoaa huomattavasti Galaxy S10+:aa enemmän yksityiskohtia. Värintoisto on P30 Pron kuvassa joukon haaleinta ja ero edeltäjämalliin on nähtävissä etenkin vihreissä sävyissä. Edeltäjämalliin nähden P30 Pron kohinanvaimennus toimii hieman paremmin, pitäen kohinan lähes kokonaan poissa, syöden kuitenkin samalla hieman yksityiskohtia.

Kyseisessä esimerkkitilanteessa kaikkien kolmen puhelimen käyttämä ISO-arvo on 50 ja suljinaika tuhannesosaluokassa. Galaxy S10+:n suljinaika on hieman pidempi, sillä se käyttää kirkkaassa valaistuksessa suurempaa f2.4-aukkoa.

Heikossa valaistuksessa kameroiden erot tulevat huomattavasti päivänvaloa selkeämmin esiin. P30 Pro pystyy taltioimaan selvästi vertailukumppaneitaan enemmän valoa ja värejä, jonka myötä lopputulos näyttää kokonaisuudessaan selvästi kolmikon parhaimmalta. P30 Pron rinnalla P20 Pron ja Galaxy S10+:n kuvat näyttävät pehmeämmiltä ja haaleammilta. P30 Pron kyky taltioida taivaan sininen sävy tekee suuren eron kokonaiskuvaan. P30 Pron kuvaan on lisätty eniten kontrastia joka parantaa yleisilmettä, vaikka pikselitasolla yksityiskohtien toistuminen on hieman tasaisempaa kuin kokonaiskuvasta tarkastellen voisi olettaa. Siitäkin huolimatta P30 Pro taltioi eniten yksityiskohtia ja sen kuvien dynamiikka on joukon parasta.

Hämäräkuvissa Galaxy S10+ käyttää joukon pisintä suljinaikaa ja selvästi alhaisinta ISO-arvoa. P30 Pro pystyy puolestaan käyttämään edeltäjäänsä alhaisempaa herkkyyttä sekä paikoin lyhyempää suljinaikaa, kiitos objektiivin suuremman aukkosuhteen (f1.6 vs f1.8).

32 megapikselin etukameran kuvanlaatu on varsin hyvää, kunhan kuvan ottaminen tapahtuu oikealta etäisyydeltä, sillä kamerassa ei ole automaattitarkennusta. Kilpaileviin ratkaisuihin nähden aivan resoluution vertaista tarkkuutta kamera ei kuitenkaan tarjoa. AI HDR+ -tila helpottaa kuvaamista haastavassa valossa, kuten esimerkiksi vastavalossa, tunnistaen ihmisen tekoälyn avulla ja säätäen sen osalta valotuksen kohdalleen. Heikossa valossa etukameran kuvanlaatu on kohtalaista, mutta yksityiskohdat pehmenevät selvästi ja värimaailmasta tulee haaleampi.

Korkein P30 Pron tukema videotallennuslaatu on 4K-tarkkuus 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella. 4K-kuvaus 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella ei valitettavasti ole vieläkään mahdollista, johtuen Kirin 980 –piirin videopakkausominaisuuksien rajoituksista. Lisäksi 4K-laadulla tallentaminen on rajattu 10 minuutin maksimipituuteen. Alemmalla 1080p-laadulla tallennus onnistuu sekä 60- että 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella. Pakkaustavan voi valita H.264:n ja H.265:n väliltä. Ääni tallentuu stereona 192 kbit/s bittivirralla.

Video tallentuu eri tarkkuuksilla ja asetuksilla seuraavasti:

  • 1080p 30 FPS H.264 8-10 Mbit/s High@L4.2, CABAC / 1 Ref Frames
  • 1080p 30 FPS H.265 7-10 Mbit/s Main@L4@Main
  • 1080p 60 FPS H.264 23-25 Mbit/s High@L4.2, CABAC / 1 Ref Frames
  • 1080p 60 FPS H.265 16 Mbit/s Main@L4.1@Main
  • 4K 30 FPS H.264 28-40 Mbit/s High@L5.1 , CABAC / 1 Ref Frames
  • 4K 30 FPS H.265 26 Mbit/s, Main@L5@Main

Huomionarvoisena seikkana videon bittivirta vaihteli varsin paljon videosta riippuen – esimerkiksi 4K-videon lukema saattoi olla mitä tahansa 25 ja 40 Mbit/s:n väliltä. Lisäksi huomasimme, että 4K-videon ruudunpäivitysnopeus on todellisuudessa useimmiten noin 29 FPS:n luokkaa.

P30 Prolla tallennetun 4K-videon laatu on kokonaisuutena mukavan näköistä – värit toistuvat realistisen eloisasti ja dynamiikka on erinomaista. Terävyydessä ja yksityiskohtien tasossa jäädään kuitenkin markkinoiden kärjestä. Kuvanlaadultaan 1080p-video ei kärsi samasta pehmeydestä kuin 4K-video, joten kyseessä saattaa olla pakkaukseen tai skaalaukseen liittyvä asia.

Myös teleobjektiivilla varustetulla periskoopikameralla kuvattu video on hyvälaatuista ja sen vakautus toimii melko hyvin. Ultralaajakulmakameralla kuvatulle videolle on myös oma paikkansa, mutta sen kuvanlaatu ei ole etenkään värintoiston ja dynamiikan osalta kahden muun kameran tasoista.

Heikossa valossa P30 Pro tallentaa sen sijaan laadultaan parasta videokuvaa, jota olemme älypuhelintesteissämme nähneet. Ilmeisesti RYYB-kuvansensorin ansiosta kamera pystyy kaappaamaan videolle poikkeuksellisen paljon valoa ilman että ruudunpäivitysnopeus kärsii.

P30 Pron monikameraratkaisua pääsee hyödyntämään myös videokuvauksessa. Zoomaaminen 1x-5x välillä tapahtuu puhtaasti digitaalisesti, joka näkyy kuvanlaadussa etenkin telekameran polttoväliä lähestyttäessä. Tältä kantilta katsottuna P30 Pron telekamera ei ole välttämättä yhtä käytännöllinen kuin edeltäjän ja kilpailijoiden 2x tai 3x zoomit. Digitaalinen kuvanvakautus on käytössä kaikilla kameroilla, eikä sitä saa kytkettyä pois päältä. 60 FPS ruudunpäivitysnopeus ei ole käytössä telekameralla kuvatessa.

P30 Pron videokuvauksessa optinen kuvanvakautus on käytössä aina sitä tukevissa kameroissa (ei ultralaajakulma). Lisäksi apuna toimii elektroninen kuvanvakautus (EIS), jonka tehokkuus riippuu kuitenkin kuvattavasta laadusta. Kuten oheinen video havainnollistaa, elektroninen vakautus toimii huomattavasti tehokkaammin 1080p 30 FPS –laadulla. Vakautus pitää myös telekameralla kuvatun materiaalin mukavan vakaana, kunhan kuvaaja malttaa pysyä paikallaan kuvatessaan.

 

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

P30-mallistossa on käytössä Huawein EMUI-käyttöliittymän uusin 9.1-versio, joka pohjautuu viime syksynä Mate 20 Pron yhteydessä esiteltyyn EMUI 9 –versioon. EMUI 9:n myötä Huawei viilasi käyttöliittymää käyttäjäystävällisemmäksi ja toi navigointielemettejä ruudun alareunaan paremmin yhdellä kädellä käytettäviksi. Käyttöliittymän kustomointien alta löytyy Android 9 Pie –käyttöjärjestelmä.

Ehkäpä suurin uudistus on tapahtunut näkymättömissä pinnan alla, sillä Huawei on siirtynyt F2FS-tiedostojärjestelmästä EROFS-tiedostojärjestelmän (Extendable Read-Only File System) käyttöön. Huawein mukaan uudella tiedostojärjestelmällä satunnaislukunopeus on jopa 20 % suurempi kuin Android-laitteissa tyypillisesti käytettävällä EXT4-tiedostojärjestlemällä ja sovellukset aukeavat jopa 10 % aiempaa nopeammin.

Muut näkyvät uudistukset ovat varsin maltillisia ja niihin kuuluvat GPU Turbo 3.0 (tuki 19 uudelle pelille), uudistukset ja parannukset Salasanasäilö-, Digitaalinen hyvinvointi- sekä Huawei Share –sovelluksissa.

EMUI:n sovellusvalikoima on keskeisimmiltä osin tuttu Mate 20 Prosta. Perussovellustarjonta perustuu pitkälti Huawein omiin toteutuksiin, joskin sekaan on heitetty myös kourallinen Googlen perussovelluksia ja onpa Huawei jopa päätynyt käyttämään Google Messagesia vakioviestisovelluksena. Googlen sovelluksista Gmail, Kuvat, Play Musiikki ja Play Videot menevät päällekkäin Huawein omien vastaavien sovellusten kanssa. Testikappaleessamme esiasennettuna oli kolme kolmannen osapuolen lisäsovellusta – Facebook, Amazon ja Booking.com – mutta Suomessa myytävissä laitteissa tilanne saattaa olla eri. Lisäsovellukset sai poistettua ainakin testikappaleestamme kokonaan.

P30 Pro sai heti testijakson aluksi yhden .124-loppuisen päivityksen, joka toi mukanaan maaliskuun tietoturvakorjaukset. P30 Pro kuuluu Googlen Android Enterprise Recommended –ohjelmaan, joka tarkoittaa sitä, että Huawei sitoutuu tarjoamaan laitteelle tietoturvapäivityksiä maksimissaan 90 päivän välein kolmen vuoden ajan ja päivittämään laitteen myös seuraavaan uuteen Android versioon (Android Q) ensi syksynä. Lisämainintana ainakin Huawei P10 on päivitetty uusimpaan Android 9 Pie –versioon, jonka pohjalta kaksi seuraavaa Android-versiopäivitystä ovat todennäköisiä aikanaan myös P30 Prolle.

 

Suorituskyky

Huawei P30 Pro vietti io-techin ympärivuorokautisessa käyttötestissä huhtikuun alkupuoliskolla noin parin viikon ajan ja saimme muodostettua laitteesta varsin hyvän kokonaiskuvan. Puhelimen toiminnassa ei havaittu niin raudan kuin ongelmistonkaan puolesta minkäänlaisia ongelmia. Puhelimeen tuli testijakson aikana yksi ohjelmistopäivitys.

Suorituskyvyn suhteen P30 Pro ei tuota normaalikäytössä pettymystä, sillä käyttöjärjestelmä ja sovellukset toimivat erittäin sulavasti ja viiveettä. Vertasimme sovellusten avautumisnopeutta ja moniajon toimintaa rinnatusten Galaxy S10+:aan ja edeltäjämalli P20 Prohon. GS10+:n kanssa vertailtuna P30 Pro on aavistuksen nopeampi kaikissa toiminnoissa. Edeltäjämalliin nähden nopeusero P30 Pron hyväksi on suunnilleen samaa luokkaa.

Asphalt 9:n, Shadowgun Legendsin, Gods of Romen, Fortniten ja PUGB Mobilen kaltaisista raskaamman pään mobiilipeleistä P30 Pro suoriutuu ongelmitta korkeillakin grafiikka-asetuksilla. Pidemmässä pelirupeammassa puhelin lämpenee selvästi yläosastaan, mutta ei kuitenkaan muutu häiritsevän kuumaksi.

Tarkastelimme P30 Pron Kirin 980 –piirin suorituskyvyn muuttumista pidemmässä rasituksessa CPU Throttling- ja GFX Bench –testisovellusten avulla. CPU Throttling –testissä prosessorisuorituskyky laski 15 minuutin rasitusjakson aikana kolmeen otteeseen hetkellisesti 62 %:iin maksimista. GFX Bench Manhattan 3.1 –grafiikkatestiä toistuvasti uudelleen ajaessa (Battery-testi) suorituskyky laski tyypillisesti vain alle 10 %, joka on testaamiemme laitteiden keskuudessa varsin hyvä tulos.

Synteettisiin suorituskykytesteihin otimme verrokiksi Snapdragon 845 –piirillisen OnePlus 6T:n sekä Exynos 9820 –piirillisen Galaxy S10+:n sekä Kirin 970 –piirillisen P20 Pro -edeltäjämallin.

Kuten jo aiempien Kirin 980 –piiriä käyttävien puhelimien testiartikkeleissa olemme todenneet, piiri on melko vahva prosessorisuorituskyvyn osalta, mutta grafiikkasuorituskyvyssä se ei pärjää aivan pahimmille kilpailijoille. Edeltäjämalliin nähden parannusta on tapahtunut havaittavasti.

Prosessoritesteissä Galaxy S10 –malleissa käytössä oleva uusi Exynos 9820 –piiri vetää pidemmän korren ja saman tulevat ulkomaisten testien perusteella tekemään myös Snapdragon 855 –piirilliset puhelimet, joita ei ole vielä io-techissä päästy testaamaan. Vaikka pahimmat kilpailijat ovatkin tällä saralla hieman edellä, ei P30 Pron prosessorisuorituskykyä voi pitää huonona.

Grafiikkapuolella Kirin 980 jää kakkoseksi jo viimevuotiselle Snapdragon 845 –piirille, joten kilpailuasetelmat tämän vuoden lippulaivapiirien kanssa eivät ole erityisen otolliset. P30 Pro käyttää grafiikkasuorituskyvyn kannalta onneksi Full HD –resoluution näyttöä, joka helpottaa hieman grafiikkasuorittimen taakkaa. Alhaisemman näyttöresoluution ansiosta käytännön suorituskyky grafiikkapuolella on suunnilleen Galaxy S10+:n tasoa.

Ajoimme osan testeistä myös asetuksista löytyvä suorituskykytila päälle kytkettynä. Suorituskykytila ei ole tarkoitettu jatkuvasti käytettäväksi ja kun sen ottaa käyttöön, puhelin varoittaa kasvavasta virrankulutuksesta ja ylikuumenemismahdollisuudesta. CPU Throttling –testissä totesimme suorituskykytilan pitävän prosessoriytimien kellotaajuudet korkeampina ja sallivan puhelimen lämpenemisen korkeammalle, eli toisin sanoen suorituskykytila nostaa tai poistaa piirin kellotaajuuksiin vaikuttavia lämpötilarajoja.

Huomionarvoisena seikkana tallennustilan luku- ja kirjoitusnopeutta mittaavaan Androbench 5 –testin tulokset on ajettu mukautetuilla, paremmin tosielämän käyttöä vastaavilla asetuksilla (1 thread, 300 Mt file size, 256 kt buffer size), joita on käyttänyt mm. Anandtech-sivusto testeissään. Androbenchin tulokset ovat täten alhaisempia kuin aiemmissa io-techin artikkeleissa.

 

Akunkesto

Ennakko-odotukset P30 Pron akunkeston suhteen olivat positiivisia, sillä Huawein edelliset huippumallit ovat pärjänneet tällä saralla mainiosti ja akun kapasiteettia on nostettu edeltäjämallista. Testijakson myötä akunkesto osoittautui myös käytännössä varsin hyväksi. Kuvaajan keskiarvoviivan mukaan akunkesto on hyvin samaa luokkaa Mate 20 Pron kanssa.

Runsaan pariviikkoisen testijakson aikana yön aikana täyteen ladatun akun varaus väheni päivän käytön (~16 h) myötä noin 70–80 %:iin. Käyttö oli testijaksolla pääosin keskitasoista, näytön päälläoloajan ollessa 1,5-2 tunnin luokkaa. Muutamana raskaampaa käyttöä (näytön päälläoloaika noin 4 h) sisältäneen päivän aikana akku tyhjeni noin 50 % tietämille.

Testijaksolla yhdellä latauksella selvittiin paria poikkeusta lukuun ottamatta toistuvasti kahden päivän toiminta-aikoihin. Kahden päivän käytön jäljiltä akun varaus laski tyypillisesti noin 20–40 %:n hujakoille, kun näytön kokonaispäälläoloaika oli 3-4 tuntia. Pariin kertaan akku oli loppua aivan toisen päivän viimeisillä tunneilla, kun käyttö oli raskaampaa.

Testijaksolla yhdellä latauksella ei tällä kertaa lähdetty koittamaan kolmen päivän ylitystä yhdellä latauksella, mutta käyttökokemustemme perusteella se olisi hyvinkin toteutettavissa kevyemmällä noin tunnin päivittäisellä käytöllä.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Puhelinta käytettiin täydellä näyttötarkkuudella, sormenjälkitunnistimen automaattiaktivoinnin ollessa päällä ja Always On Display –ominaisuuden ollessa poissa käytöstä.

Ajoimme P30 Prolla myös io-techin puhelinartikkeleissa yleisesti käytetyt virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat, suoraan laitteiden kesken vertailukelpoiset perustestit. Verrokeiksi valittiin samat puhelimet kuin suorituskykytesteissä: Galaxy S10+, OnePlus 6T ja P20 Pro.

YouTube-testissä videota pyöritettiin WiFi:n kahden tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella kuulokkeiden ollessa kytkettynä. Tässä testissä akun varaus väheni noin 10 prosenttia kahdessa tunnissa, joka on paras koskaan io-techin testeissä mitattu tulos ja se tarkoittaa laskennallisesti peräti noin 20 tunnin toistoaikaa. Tuloksissa kannattaa ottaa huomioon ainakin noin prosenttiyksikön mittausvirheen mahdollisuus.

Raskaampaa grafiikkaintensiivistä käyttöä (pelaamista) simuloivassa GFXBench Manhattan -akkutestissä P30 Pro saavutti toistuvasti erittäin hyvän yli 350 minuutin tuloksen, joka on testaamiemme high-end-puhelimien kategoriassa terävintä kärkeä. Myös sekalaista yleiskäyttöä simuloivassa PCMarkin akkutestissä yli 12 tunnin tulos on luokkansa kärkipäätä.

Akun latautumisnopeusgraafi päivitetään artikkeliin jälkikäteen

P30 Pron mukana toimitetaan markkinoiden tehokkaimpiin lukeutuva 40 watin (10 V, 4 A) SuperCharge-pikalaturi, joka nähtiin viime syksynä myös Mate 20 Pron parina. Vaikka laturi on poikkeuksellisen tehokas, ei se ole merkittävästi Huawein 22,5 watin pikalaturia suurikokoisempi. Valmistajan mukaan akku latautuu tyhjästä 70 %:iin puolessa tunnissa ja totesimme lupauksen pitävän paikkaansa. Täysi lataus ottaa noin tunnin ja vartin, joka on markkinoiden kärkipään suorituksia. Huawein langattomalla 15 watin pikalaturilla akun lataaminen tyhjästä täyteen ottaa runsaat pari tuntia.

Sekä langallinen että langaton pikalataus omaavat saksalaisen TUV Rheinlandin –turvallisuussertifikaatin.

 

Yhteenveto

Huawei P30 Pro on yksi tämän vuoden mielenkiintoisimmista älypuhelinjulkistuksista ja etenkin kameran toiminta herätti suurta kiinnostusta testijakson aikana.

Muotoilultaan ja käsituntumaltaan P30 Pro on muuttunut jopa yllättävän paljon P20 Prohon nähden. Kaarevareunaisen näytön myötä laite tuntuu kädessä solakammalta ja myös tasapintaiset päädyt vaikuttavat osaltaan käsituntumaan. Puhelin tuntuu laadukkaalta ja toleranssit ovat pieniä. IP68-suojaukseen kannattaa suhtautua ensisijaisesti lisäsuojana, sillä valmistajan mukaan suojaus saattaa heiketä käytön myötä.

Kirin 980 –järjestelmäpiiri tarjoaa P30 Pron sisällä hyvää suorituskykyä, mutta se ei valitettavasti pysy aivan pahimpien kilpailijoidensa kyydissä. Onneksi näytön Full HD –tarkkuus antaa hieman tasoitusta osaan kilpailijoihin nähden. Perusversion 6 & 128 Gt:n muistimäärät riittävä varmasti useimmille, mutta positiivisena seikkana lisähinnasta on nyt saatavilla myös 8 & 256 Gt muistivariantti. Tallennustilan laajentaminen onnistuu Huawein omalla NM-muistikortilla, jonka kokovaihtoehdot ovat hyvin rajatut ja hinta korkea.

P30 Pron kaarevareunainen AMOLED-näyttö on hyvä, mutta ei aivan Samsungin huippumallien tasoa. Huawei on päätynyt käyttämään näytön yläreunassa pientä ”pisaralovea”, joka on tämänhetkiset vaihtoehdot huomioiden järkevä, joskaan ei ehkä näyttävin tai tyylikkäin ratkaisu. Akunkesto on P30 Pron ehdottomia vahvuuksia ja sitä tukemassa on lisäksi monipuoliset latausominaisuudet. Miinusta tulee ilmoitusledin ja stereokaiuttimien poistamisesta sekä pienemmästä P30-mallista löytyvän 3,5 mm:n ääniliitännän uupumisesta.

P30 Pron monipuolinen takakamera osoittaa jälleen, että Huawei on yksi tämän hetken kamerapuhelintekniikan edelläkävijöistä. Kamera ottaa hyviä kuvia lähes kaikissa valaistusolosuhteissa ja mukautuu monenlaisiin tilanteisiin laajan polttovälialueen ansiosta. Kamera ei kuitenkaan ole täysin ongelmaton, sillä videotallennus ei onnistu 4K 60 FPS –laadulla ja videokuvan laatu ei ole aivan markkinoiden terävimmän kärjen tasoa hämäräolosuhteita lukuun ottamatta. Pääkameran ja telekameran välisessä polttovälialueessa olisi lisäksi käytettävyyden ja kuvanlaadun osalta vielä hiomista, kuten myös kamerasovelluksen käytettävyydessä.

Softapuolella EMUI 9.1 –käyttöliittymä ei tarjoa mitään erityisen merkittävää uutta. Olen edelleen sitä mieltä, että Huawein käyttöliittymä kulkee visuaalisesti kilpailijoihin nähden hieman jälkijunassa, mutta kyse on lopulta myös varsin pitkälti makuasioista. Ominaisuuksiltaan EMUI 9.1 on tuttuun tapaan selvästi runsaampi kuin vakio-Android. Päivitysten suhteen linja on tällä hetkellä melko selkeä, sillä P30 Prolla on Android Enterprise Recommended –tuki, joka tarkoittaa tietoturvapäivityksiä kolmeksi vuodeksi ja vähintään seuraavaa Android-versiopäivitystä ensi syksynä. Päivitystuki ei siis ole aivan markkinoiden parhaimmiston tasoa, mutta pelin sävelet pitäisi olla selvät.

Huawei on hinnoitellut P30 Pron houkuttelevasti 100 euroa pahimman kilpailijansa, eli Galaxy S10+:n alapuolelle. Tarjous on erittäin houkutteleva, sillä P30 Pro pistää Samsungin lippulaivamallin monella osa-alueella ahtaalle. Jos haluaa markkinoiden tämän hetken monipuolisimman puhelinkameran erilaisiin valokuvaustilanteisiin, P30 Pro on ykkösvalinta. Videokuvausta painottavalle löytyy kuitenkin parempiakin vaihtoehtoja. Jos prioriteettilistan kärjessä on sen sijaan äärimmäinen suorituskyky ja huipputarkka näyttö, kannatta huomio kiinnittää kilpaileviin malleihin. P30 Pro oli hyvin lähellä saada io-techin toimituksen valinnan, mutta pienet puutteet aiheuttavat lopulta sen, että haluttu kunniamaininta jäi saamatta.

Plussaa

  • Hyvä AMOLED-näyttö
  • Laadukkaan tuntuinen ja miellyttävästi muotoiltu rakenne
  • Huippuluokan näytön ja ulkomittojen välinen suhde
  • IP68-suojaus
  • Suorituskyky varauksin
  • Muistikorttipaikka
  • Kameran tasavahva kuvanlaatu kaikissa olosuhteissa
  • Monipuolisen takakameran kolme eri polttovälivaihtoehtoa
  • Kameraohjelmiston monipuoliset ominaisuudet
  • Hyvä etukamera
  • Hyvä akunkesto
  • Huippunopea 40 watin pikalataus
  • Langattoman pikalatauksen sekä käänteisen langattoman latauksen tuki
  • Käyttöjärjestelmän monipuoliset lisäominaisuudet ja asetukset

Miinusta

  • Ulkomitat yhden käden käytön kannalta
  • Ei 3,5 mm:n ääniliitäntää eikä USB Type-C –kuulokeadapteria mukana
  • Ei ilmoituslediä
  • Monokaiutin keskinkertaisella äänenlaadulla
  • Videotallennus ei mahdollista 4K 60 FPS –laadulla eikä yli 10 minuutin pätkissä
  • Huawein omaa NM-korttityyppiä käyttävä muistikorttipaikka
  • Kiri 980 –järjestelmäpiirin suorituskyky ei pärjää Snapdragon 855 –piirille
  • Molemmilta puolin lasinen kuorirakenne arka tiputuksille ja herkkä sormenjäljille
  • Melko kattavasti vakio-Androidista muokattu EMUI 9.1 –käyttöliittymä ei ole kaikkien mieleen

 

This site uses XenWord.
;