Huawei Watch GT 3 Pro on käytännössä monin osin identtinen laite muihin GT 3 -malleihin nähden, mutta rakennemateriaalit ovat laadukkaammat, mukaan on lisätty urheilutilat sukeltamiselle ja golfille sekä vedenkestävyyttä on parannettu. Watch GT 3 Pro-mallit kestävät sukeltamista 30 metrin syvyyteen, minkä lisäksi suojauksen luvataan kestävän tavanomaisesta poiketen myös suolaista vettä. Pro-malleihin on lisätty myös edullisemmista malleista puuttuvat EKG-mittaus ja valtimoiden jäykkyyden tunnistus.
Kokonaisuudessaan Watch GT 3 Pro -kellot ovat kevytälykellojen parhaimmistoa käytettävyydeltään ja rakenteeltaan, mutta 400 eurosta lähtevät suositushinnat ovat väistämättä korkeat kellon ohjelmiston ominaisuuksiin nähden.
Plussaa
- Erittäin laadukkaan tuntuinen rakenne
- Erinomainen vedenkestävyys (sukellus 30 metriin ja suolaveden kestävyys)
- Tasaisen varmasti toimivat liikunta- ja terveysmittausominaisuudet
- Kätevä juoksukykyindeksi
- Tuki langattomalle Qi-lataukselle
Miinusta
- Korkea hinta
- Health-sovellus ei ole saatavilla Google Play -kauppapaikasta
- Hintaluokassaan erittäin kevyet älyominaisuudet
Huomioitavaa:
- Huawein maksutoiminnot eivät toimi Suomessa
Huawei laajensi Watch GT -mallistoaan uudella GT 3 Prolla toukokuussa. Kyseessä on valmistajan kolmas laite GT 3 -mallistoon ja se sijoittuu jo aiemmin io-techissä testattujen alkuperäisten GT 3 -mallien ja GT Runnerin yläpuolelle. Korkeammasta hinnastan huolimatta se jakaa muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta monin osin identtiset ohjelmisto-ominaisuudet sisarusmalliensa kanssa.
Watch GT 3 Pro on saatavilla 46:n sekä 43 mm:n kokovaihtoehtoina, joista suurempi malli on tarjolla titaanirungolla ja joko silikoni- tai nahkarannekkeella 399 euron hintaan tai titaanirannekkeella 499 euron hintaan. 43 mm:n versio puolestaan tarjoaa keraamisen rungon ja joko nahkarannekkeen 449 euron hintaan tai keraamisen rannekkeen 549 euron hintaan. Kyseessä on siis GT 3 -malliston edustamien kevyemmillä älyominaisuuksilla varustettujen kellon luokassa selvästi kalliimpaa päätä edustava laite, joka keskittyy tarjoamaan arvokkaita materiaaliratkaisuja ulkokuoreensa. Ohjelmistopuolellekin GT 3 Pro on tuonut muutamia uudistuksia kuten tuen EKG-mittaukselle, joka ei kuitenkaan toistaiseksi ole tuettuna vielä Suomen markkinoilla.
Artikkelin kirjoitusaikaan elokuun alkupuolella Watch GT 3 Pron hinnat olivat Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan pykälän suositushintoja edullisemmat täystitaanisen mallin kustantaessa edullisimmillaan 440 euroa ja täyskeraamisen puolestaan 490 euroa. Edullisemmalla rannekkeella 46 mm:n malli puolestaan oli saatavilla alle 350 euron ja 43 mm:n malli alle 390 euron.
Tässä testiartikkelissa tutustumme Watch GT 3 Prohon reilun kuukauden käyttöjakson pohjalta. Testijaksolla ympärivuorokautisessa käytössä oli suurempi 46 mm:n malli. Koska kello on ohjelmistoltaan lähes identtinen aiempien GT 3- mallien kanssa, tässä artikkelissa käsitellään lähinnä laitteen eroavat tekijät ja tarkemmin kellojen yhteisiin ohjelmisto-ominaisuuksiin voi tutustua vanhempien mallien testiartikkeleista.
Pakkaus ja sen sisältö
Huawei Watch GT 3 Pro toimitetaan tavanomaisessa pahvipakkauksessa, jonka mukana toimitetaan itse laitteen lisäksi:
- Magneettinen latauslätkä kiinteällä USB-A-kaapelilla
- Titaanirannekkeisen mallin mukana lisäkappaleet rannekkeen pidentämistä varten
- Pikaohje ja takuutietolappuset
Molempien kokoversioiden latauslätkät ovat keskenään identtisiä. Kiinteästi latauslätkässä paikallaan oleva kaapeli erillisen USB-C-liitännän sijaan on pienoinen harmi, sillä sen myötä kellon lataamista varten esimerkiksi puhelimen laturin johto on vaihdettava. Positiivisena puolena Watch GT 3 Pro -mallit tukevat myös langatonta Qi-latausta, eli kellon omaa latauslätkää ei välttämättä ole kaivettava esiin aina lataustarpeen iskiessä.
Kellon rakenne ja yksityiskohdat
Ulkoisesti Watch GT 3 Pro -mallit ovat sanalla sanottuna tyylikkäitä. Suurempi 46 mm:n malli muistuttaa silmämääräisesti GT 3 -malliston 46 mm:n versiota, mutta ruostumattoman teräksen sijaan se rakentuu titaanista. Mielenkiintoisesti titaaninen Pro-malli on kuitenkin teräksistä perusmallia painavampi, mutta syynä voinee olla kellojen taustat, jotka perusmalleissa ovat muovia ja Pro-malleissa keraamia. Pienempi keraaminen 43 mm:n versio puolestaan erottuu 42 mm:n GT 3:sta varsin selvästi etupuolta kehystävän metallinsa myötä.
Sekä titaani että keraami tuntuvat kädessä erittäin laadukkailta rakennemateriaaleilta, eivätkä kellot käsituntumassaan jätä toivomisen varaa. Myös näytön suojana on safiirilasi, eli siltäkin osin korkeamman hintaluokan materiaalit ovat hallussa. Näyttöjen resoluutio on molemmissa malleissa muista GT 3 -malleista tutut 466 x 466 ja kuvanlaatu on tuttuun tapaan hyvällä tasolla.
Huawei Watch GT 3 Pro 46 mm (36 mm):
- 1,43” AMOLED -näyttö (1,32-tuumainen AMOLED-näyttö), 466 x 466 -resoluutio, 326 PPI
- Mitat: 46,6 x 46,6 x 10,5 mm (42,9 x 42,9 x 10,5 mm)
- Paino: 54 grammaa (50 grammaa)
Kellojen vasemmat kyljet ovat sileät ja oikealla puolella lepäävät tutut pyörityskomentoakin tukeva kruunupainike, sekä pikanäppäin, joka käynnistää vakiona urheilutilat. Muista GT 3 -malleista poiketen Pro-kellojen pikapainikkeeseen on kuitenkin sijoitettu myös sensori, jota käytetään EKG-mittaukseen ja valtimoiden jäykkyyden tunnistukseen, jotka ovat Pro-mallien uusia ominaisuuksia.
Huawei lupaa Watch GT 3 Proille IP68-sertifikaatin ja 5ATM-vedenpitävyyden, minkä lisäksi valmistaja lupaa erikseen kellojen kestävän sukeltamista 30 metrin syvyyteen. Suojaus ei myöskään jää useimmista muista kelloista tuttuun tapaan vain makeaan veteen, vaan Watch GT 3 Pro -mallien luvataan kestävän myös suolaista vettä, mikä on varsin harvinaista elektroniikkatuotteiden kanssa.
Kellon taustapuoli Pro-malleissa on keraaminen, kuten odottaa saattaa arvokkaaseen ulkonäköön panostaneilta kelloilta. Sensorikattauksen osalta tarjolla ovat perinteiset sykemittausta ja veren happisaturaatiota mittaavat valot sekä GT 3 -perusmalleista tuttu lämpötilasensori. Kellosta löytyy myös mikrofoni ja kaiutin puheluiden puhumiseen ja perusmalleista poiketen Pro-mallit kykenevät mittaamaan myös käyttäjänsä EKG-käyrän. Toiminto ei kuitenkaan ole vielä toistaiseksi saatavilla Euroopan markkinoilla, mutta Huawein mukaan se olisi tulossa saataville loppuvuoden aikana.
Hihnat Watch GT 3 Proissa kiinnittyvät Huawein aiemmista malleista tuttuun tapaan standardein pikakiinnitystapein. 46 mm:n malli käyttää 22 mm:n hihnoja ja 43 mm:n malli puolestaan 20 mm:n hihnoja.
Kellon suorituskyky ja ohjelmisto
Watch GT 3 Pron tarkkoja sisuskaluja Huawei ei ole paljastanut, mutta päällisin puolin ominaisuudet vaikuttaisivat vastaavan aiempia Watch GT 3 -malleja. RAM-muistia on 32 megatavua ja tallennustilaa kelloon tallennettavalle musiikille on 4 Gt.
Huawei Watch GT 3 Pron tekniset tiedot:
- Akku:
- 46 mm: 530 mAh
- 43 mm: 292 mAh
- 4 Gt tallennustilaa
- Bluetooth, NFC, GPS, Glonass, BDS, Galileo, QZSS
Ominaisuuksia myös hyödynnetään aiemmista malleista tuttuun tapaan, eli NFC:llä onnistuisi lähimaksaminen, mutta valitettavasti Huawein maksujärjestelmät eivät edelleenkään ole tuettuna Suomen markkinoilla ja Bluetooth-yhteys toimii puhelimen lisäksi myös langattomien kuulokkeiden kanssa.
Käyttöliittymä ja puhelimeen asennettava Huawein Health-sovellus ovat tuttuja aiemmistakin kelloista ja valitettavasti Health on edelleen ladattava Huawein kotisivuilta tai AppGallery-sovelluskaupan kautta, sillä Googlen Play-kaupasta löytyvä versio on jäänyt vuoden 2020 tasolle.
Googlen Play -kaupasta ladattava Health-versio tunnistaa kyllä olevansa vanhentunut, mutta se ei osaa päivittää itseään, vaan ohjeistaa lataamaan uuden version AppGallerystä. Huawein omien kuulokkeiden käyttämä Ai Life -sovellus puolestaan osaa päivittää itse itsensä Play-kaupan vanhasta versiosta, kun sille vain antaa siihen oikeuden, eli Health-sovelluksen toteutus voisi olla helpompikin.
Watch GT 3 -mallien myötä Huawei toi kevyempiinkin älykelloihinsa mukaan myös tuen kolmannen osapuolen sovelluksille. Sovellustuki ei kuitenkaan ole älykkäämpien Apple Watch -kellojen tai Googlen Wear OS -käyttöjärjestelmää käyttävien kellojen tasolla, vaan sen sijaan sovellukset ovat hyvin pelkistettyjä ja usein vain eräänlaisia kaukosäätimiä puhelinsovelluksille. Watch GT 3 Pron sovelluslistaukseen oli tullut mukaan mielenkiintoinen Google Mapsin ohjeita näyttävä piensovellus, mutta valitettavasti se ei ainakaan testijaksolla toiminut, sillä sovellus ei tunnistanut puhelimessa käynnissä olevaa Google Mapsia, vaan kertoi ettei puhelimessa ole oikeaa sovellusta ja suositteli vain lataamaan Google Mapsin AppGallery-sovelluskaupasta.
Käyttökokemukset ja akunkesto
Myös käyttökokemuksen osalta Huawein Watch GT 3 Pro -mallit ovat varsin tutun tuntuisia ja päivittäisessä käytössä eroa aiempiin Watch GT -malleihin voi olla vaikea havaita. Ilmoitukset tulevat luotettavasti ja niihin voi vastata lyhyesti esiasetetuilla vastauksilla, terveysseuranta on tutun toimiva ja liikuntaseurantakin on hyvällä tasolla, joskin GPS-yhteyden löytäminen voi toisinaan kestää hieman pitkään. Mukaan on lisätty myös Watch GT Runnerissä esitellyt mahdollisuudet mitata laktaattikynnys sekä juoksukykyindeksi, joista varsinkin jälkeen mainittu on varsin kiva lisä juoksemisesta kiinnostuneille.
Näiden lisäksi Pro-malliston täysin uusina ominaisuuksina toimivat mahdollisuus mitata EKG sekä käyttäjän valtimoiden jäykkyys. Valtimoiden jäykkyys voi kertoa sydänsairauksien riskistä, mutta Huawei kuitenkin painottaa, ettei kello ole aito lääkinnällinen laite. Kumpikaan uutuusominaisuuksista ei kuitenkaan valitettavasti ole vielä julki Euroopassa, mutta Huawei odottaa saavansa ominaisuuksiin vaadittavat luvat ja sen myötä toiminnallisuudet käyttäjille kuluvan vuoden aikana.
EKG-mittaus kelloihin itseensä on kuitenkin jo päivittynyt, mutta sen tuloksia ei voi vielä tarkastella puhelinsovelluksen kautta. Testijaksolla kellon kautta tehty mittaus toimi kohtalaisesti, mutta sulavampiakin kokemuksia on muiden kellojen kanssa saatu. Watch GT 3 Pron oikean kyljen alempaan painikkeeseen sijoitettu sensori toimi usein harmillisen heikosti ja se valitti satunnaisesti huonosta kosketuksesta elektrodiin. Jossain määrin ongelmat voivat olla riippuvaisia myös käytetystä hihnasta sekä meidän omasta 46 mm:n kelloyksilöstä, sillä 43 mm:n mallilla mittaukset toimivat ongelmitta.
Valtimoiden jäykkyyden mittausta emme päässeet valitettavasti kokeilemaan lainkaan, sillä toiminnallisuus on edelleen suljettuna kotimaamme markkinoilla ja Health-sovellus ei tunnistanut kelloja sitä tukevaksi.
Liikuntapuolelle Pro-mallit tuovat mukanaan viime vuoden Watch GT 2 Prosta tutun Golf-seurantatilan, joka osaa myös opastaa swingin optimoinnissa. Uutena ominaisuutena parannettujen sukelluskestävyyden ja suolaisen veden kestävyyden pariksi Huawei on tuonut myös uuden sukellusmittaustilan, joka mittaa muun muassa sukelluksen syvyyttä. Kellossa on myös hengitysharjotteita, jotka auttavat pidättämään hengitystä pidempään.
Akunkestoksi Huawei lupaa Watch GT 3 Pron testijaksolla käytössä olleelle 46 mm:n mallille tavanomaisessa käytössä aiemmista GT 3 -malleista ja GT Runnerista tutut 14 päivää. Käytännössä akunkesto myös vastasi aiempia malleja, eli Watch GT 3 Pro pärjäsi yhdellä latauksella reilun viikon jääden jonkin verran lupauksestaan. Akunkesto on silti älykellojen mittapuilla hyvä.
Yhteenveto
Huawein Watch GT 3 Pro -mallisto jatkaa tutulla GT 3 -malliston linjalla ollen käytettävyydeltään kevyiden älykellojen parhaimmistoa. Huawein GT-malliston huippukellot tarjovat hyvän akunkeston, toimivat terveys- ja liikuntaseurannat sekä yleisestikin miellyttävän käyttökokemuksen, mutta hintaluokkaansa nähden varsin kevyet älyominaisuudet.
Edullisempiin GT-malliston kelloihin nähden Pro-mallit tuovat mukanaan selvästi arvokkaammat rakennemateriaalit, mutta käytännön eroa ruostumattomaan teräkseen voi kuitenkin olla vaikea havaita. Toisaalta rungon lisäksi parannusta on myös näytössä, jota suojaa safiirilasi sekä kellon taustassa, joka on keraaminen. Materiaalien lisäksi Pro-mallit tarjoavat myös markkinoiden muistakin laitteista edukseen erottuvan vedenkestävyyden, jonka luvataan kestävän myös suolaista vettä ja sukeltamista 30 metrin syvyyteen.
Aiempiin malleihin nähden mukaan lisätyt EKG-mittaus ja valtimoiden jäykkyyden mittaus eivät valitettavasti vielä testijaksolla toimineet, sillä Huawei odotti testijaksolla ominaisuuksille yhä lupaa Euroopassa. Valmistajan mukaan ominaisuudet ovat kuitenkin tulossa tämän vuoden aikana. EKG-mittaus kelloissa itseissään jo toimii, mutta Health-sovelluksen kautta tuloksia ei voi vielä tarkastella. Toiminnallisuudeltaan EKG-mittaus vaikutti kohtalaiselta. Huomion arvoisena seikkana meidän isommassa 46 mm:n testikappaleessa yhteys katkeili usein kesken mittauksen, mutta pienempi 43 mm:n malli selvisi toistuvasti paremmin.
Lisätyistä ominaisuuksistaan huolimatta Watch GT 3 Pro -mallit ovat kuitenkin edelleen pohjimmiltaan kevytälykelloja, jotka tarjoavat kohtalaisen hillittyjä ominaisuusparannuksia Watch GT 3 -malleihin verrattuna. Sen myötä uutuuskellojen 400 eurosta lähtevät hinnat ovatkin hieman vaikeita niellä. Hinnan vastapainona saa toki erittäin laadukkaan tuntuisen rakenteen, mutta mikäli arvokkaat rakennemateriaalit, erittäin hyvä vedenkestävyys ja tulevaisuudessa saapuva tuki EKG-mittaukselle eivät ole tärkeimpiä ominaisuuksia voi rahaa säästää ostamalla edullisemman mallin.
Plussaa
- Erittäin laadukkaan tuntuinen rakenne
- Erinomainen vedenkestävyys (sukellus 30 metriin ja suolaveden kestävyys)
- Tasaisen varmasti toimivat liikunta- ja terveysmittausominaisuudet
- Kätevä juoksukykyindeksi
- Tuki langattomalle Qi-lataukselle
Miinusta
- Korkea hinta
- Health-sovellus ei ole saatavilla Google Play -kauppapaikasta
- Hintaluokassaan erittäin kevyet älyominaisuudet
Huomioitavaa:
- Huawein maksutoiminnot eivät toimi Suomessa
Päivitys 7.9.2022: Huawei on ilmoittanut saaneensa Euroopassa luvat EKG-mittaukselle, minkä myötä valmistaja on aloittanut välittömästi myös päivitysten jakamisen kelloilleen. 7. syyskuuta alkaen Watch GT 3 Pro -malleihin pitäisi siis vähitellen saapua päivityksiä, jotka tuovat mukanaan EKG-mittausmahdollisuuden myös Suomen markkinoilla.
Watch GT 3 Pro toki kiinnostaa, mutta ei niin paljoa kuin esimerkiksi Watch GT Runner tai Watch D. Laatuvaikutelma titaanirunkoineen ei tuo ainakaan minulle mitään lisäarvoa vaan vain tekninen suorituskyky ja ohjelmiston käytettävyys merkitsevät.
Peruskäyttäjän näkökulmasta se, että sovellusta ei saa ladattua tutusta sovelluskaupasta, saattaa olla varsin iso kompastuskivi ja puute käyttökokemuksessa. Ja ilmainen asiahan tässä ei ole kyseessä, kun käyttäjä on jo maksanut tuotteesta 300-400 euroa, niin voi odottaa saavansa keskeisen ohjelmiston osalta sujuvan käyttökokemuksen, jollainen on tarjolla käytännössä kaikissa muissa kilpailevissa tuotteissa.
Olen tätä samaa kommentoinut nyt täällä melkein jokaisen uuden Huawein kellotestin kohdalla eli tuo Appgallery-pakote on oikeasti ongelma. Oletuksena ulkopuolisten APK:den asentaminen on estetty ja ihan syystäkin. Tämän voi hieman valveutuneempi puhelimen käyttäjä kiertää puhelimen asetuksista, mutta aina sekään ei riitä. Nimittäin hyvin monella tulee puhelin nykyään ns. työsuhde-etuna. Tällöin ainakin jokaisessa firmassa jossa itse olen ollut tulee jonkunlainen turvakovennus puhelimelle ja niissä ensimmäisenä estetään Play-sovelluskaupan ulkopuolisten sovellusten asentaminen. Ja nämä kellothan eivät sitten toimi ilman tuota Huawein Health-sovellusta. Käyttöönotto alkaa ja loppuu alkuunsa jos ei saa tuota APK:ta asennettua. Tutulle kävi juurikin näin eli kävi hakemassa tällaisen kaupasta ja sai sitten palauttaa sen pitkällisen selvittelyn ja tappelun jälkeen. Ainoa vaihtoehto olisi ollut ostaa toinen puhelin, johon kellon olisi voinut liittää.
Sinänsä harmillista. Laadukkaan oloisia kelloja, mielellään ostaisikin, mutta joku manuaalinen APK-asentaminen ja puhelimen turvallisuuden heikentäminen ei ole perusteltua varsinkaan näillä hinnoilla.
Eli että tieto kulkee vaan yhteen suuntaan, pois lukien Health appiin lähetetty tieto. Kun aikoinaan käyttämässäni vanhassa Samsung S2 Classic kellossa pystyi vastaamaan tekstiviesteihin, avaamaan sähköposteja kokonaan auki tai merkattua viestejä luetuksi. Niin mikään tälläinen ei toimi Huawei kelloissa koska puhelin ei ota mitään tälläistä "appi tietoa" vastaan kellosta, poislukien Health sovellus.
Tämä pelkistetty viestien avaaminen ja mahdottomuus merkata luetuksi on hyvin yleistä näillä niin sanotusti kevyemmillä älykelloilla, joissa ei ole yhtä monipuolinen ohjelmisto kuin WearOS:ssä tai Applen kelloissa. Käytännössä kyseessä ei siis ainakaan omien tietojeni mukaan ole Huawein rajoitteet, vaan hyvin yleinen rajoite tämän luokan kelloissa.
Tämä Watch GT 3 Pro ei myöskään kykene merkkaamaan viestejä luetuksi. Yleisimpiin pikaviestinsovelluksiin se kuitenkin pystyy lähettämään yksinkertaisia lyhyitä esiasetettuja vastausvaihtoehtoja, joita kaikki vanhemmat kevyet älykellot ei vielä välttämättä osanneet lähettää.
Yksi asia mikä tahtoo näissä äly-/urheilukello arvosteluissa itseäni harmittamaan ja varmaan myös muita lukijoita. On se, että tuetuista lajiprofiileista tai niiden kustomoitavuudesta ei paljon mainita. Varsinkin älykellojen kohdalla tuntuu olevan vaikea saada tietoa mikä noiden tilanne on. Edes listausta ei aina tahdo löytää valmistajankaan sivuilta helposti, jos ollenkaan.
Monesti kehutaan, että erinomainen juoksuun, pyöräilyyn ja uimiseen.
Itse hankin joku vuosi sitten Huawein gt2e:n korvaamaan Polarin m430:n. Spoiler. Ei korvannut. Järjettömästi tollaiseen peruskelloon lajeina laitettu esim. ampumahiihto, muttei perus murtisikkaa löydy. Luulisi, että tavan tallaajalle toi murtsikka ois edullisessa kellossa enemmän kohteeseen osuva valinta, kun profiileja ei pysty edes muokkaamaan. Ampumahiihdon ymmärtäisi enemmän kalliimmissa kelloissa, jotka on suunnattu vakavammille harrastajille tai ammattiurheilijoille.
Vuodatuksen jatkoksi vielä kysymyksiä: Onko tässäkin se ominaisuus, kuten gt2e:ssä, että värähtää aina kymmenen minuutin välein harjoituksessa?
Pystyykö lajiprofiileja muokkaamaan?
Itse käytin kelloa parilla kierroksella Frisbeegolfia (kävely-/vaellusprofiileilla), niin häiritsee tuo värähdys, jos sattuu kesken heiton. Tässäkin lajissa olen palannut käyttämään Polaria ja Huawei on ainoastaan arkikellona.
Kiitos, ihan järkevältä kuulostava palaute sinällään. Miten toivoisit, että nuo olisi artikkelissa esitettynä? Listaaminen olisi varmasti jossain järkevässä muodossa mahdollista, mutta kaikkien lajiprofiilien läpikäyminen ja testaaminen on luonnollisesti resurssien puitteissa mahdotonta, koska niitä löytyy kelloista kymmeniä, ellei satoja. Joku yleinen lajiprofiilin kustomointimahdollisuudesta mainitseminen on varmasti myös mahdollista, mutta siinäkin saattaa olla se epävarmuustekijä, että kaikissa lajiprofiileissa ei välttämättä ole vastaavaa kustomoitavuutta.
Värähdykseen liittyen, muistaakseni ainakin GT 3 -malleissa sen saa asetuksista pois päältä.
Kuten Juha yllä sanoi, nuo värähdykset, eli väliaikatiedot saa tosiaan GT 3 Prossa liikuntalajikohtaisesti asetettua pois päältä.
Itse liikuntalajien listaamiseen liittyen:
Se on toki mahdollista, mutta huomion arvoisena nuo listaukset olisivat useimmiten hyvin pitkiä, sillä nykyisin kelloissa on usein jopa yli sata erilaista liikuntatilaa. Toisena seikkana suurin osa liikuntatiloista vaikuttaisi olevan vain uudella kuvakkeella varustettuja versioita samasta asiasta. Käytännössähän nuo kellot joko mittaavat vain sykettä tai sykettä yhdessä GPS:n tietojen eli matkan ja korkeusvaihteluiden kanssa. Osalle liikuntalajeista kuten juoksulle voi olla lisätietoja kuten esimerkiksi askelen pituus, mutta nämä erikoisuudet jäävät usein hyvin harvaan lajiin.
Sen myötä esimerkiksi mainitsemasi ampumahiihto ja murtomaahiihto tai mikä vain hiihtolaji ovat kellon näkökulmasta todennäköisesti täysin samoja asioita, sillä en usko, että kello osaa mitata erityisesti ampumahiihtoon erikseen jotain juuri tietynlaista aktiivisuutta. Nämä tilat, kuten suurin osa muistakin ulkoilmatiloista, mittaavat näissä älykelloissa todennäköisesti sykettä, kierrosaikoja tai intervalleja ja matkaa sekä korkeusvaihteluita.
Kustomointivaihtoehtoja lajien sisällä kelloissa on useimmiten kovin vähän. Lähinnä seuranta pistetään päälle ja lopulta katsotaan tulokset. Vaihtoehtoisesti voi toki myös tallentaa tavoitelähtöisesti, jolloin erilaisia tavoitteita ovat usein esimerkiksi aika, matka ja kulutetut kalorit.
Pahoittelut, olisin voinut toki noita kustomointeja avata paremmin. Eli pystyykö esim. näkymää muuttamaan valitussa lajiprofiilissa, mitä oletusnäkymä näyttää kellossa pikavilkaisulla. Tod.näk. näissä uudemmissa on jo aika hyvin nuo ajateltu eikä välttämättä tarvinne hirveästi säätää.
Varmastikaan ei ole järkevää kaikkea listata, mutta jonkinlainen tldr; tyyppinen listaus yleisimmät ja erikoisimmat.
Ymmärrän kyllä, että esim. ampumahiihto/murtomaahiihto profiilit mittaa varmasti samat tiedot, mutta onhan se silti mielestäni typerää, että edes lajiprofiilin nimeä ei pysty vaihtamaan. Toisille ehkä pieni kosmeettinen vika, mutta itseäni ärsyttää kyllä suunnattomasti.
Jep, tuo uima-allas aiheutti aikanaan sellaisen surkuhupaisan naurahduksen, kun pläräsin ekaa kertaa läpi ja muutenkin tuo lista aiheutti epäuskoista päänpudistelua. Ei ne taida Kiinalaisetkaan ite ottaa näitä kelloja ihan tosissaan, kun listaa katselee. On kyllä niin randomi lista että. Tässä tulee taas se kaipaamani kustomointi esiin, kun noita et muuksi voi muuttaa ja suurin osa käytännössä täysin huuhaata.