Kokonaisuutena OnePlus 10T on tämän hetken edullisten lippulaivapuhelinten ehdotonta kärkeä ja siten kuin tuulahdus valmistajan menneisyydestä. Erinomaisen suorituskykynsä vastapainona se tekee kuitenkin selviä kompromisseja ja luopuu viime vuoden OnePlus 9:n laadukkaasta ultralaajakulmakamerasta sekä langattomasta latauksesta.
Alle 500 euron hintaluokan parantuneet ominaisuudet, koko lippulaivaluokan hintojen nousu ja edullisten lippulaivojen yleiset kompromissit muun muassa kameroissa voivat kuitenkin tehdä 700 euron hinnasta vaikean niellä, mikäli suorituskyvystä on valmis tinkimään.
Plussaa
- Snapdragon 8+ Gen 1 -piirin suorituskyky
- Erinomainen suorituskyky myös pitkäkestoisessa rasituksessa
- Erittäin nopea 150 watin pikalataus
- Lippulaivaluokassa kilpailukykyinen hinta
- Päivitystuki (3 Android-päivitystä ja 4 vuoden tietoturvakorjaukset)
Miinusta
- Ultralaajakulmakameran videokuvaus rajoittuu 1080p 30 FPS -tasolle
- Ultralaajakulmakameran kuvanlaatu hämärässä
- Ei telekameraa
- 2 megapikselin makrokamera
- Ei langatonta latausta
- Ei IP-sertifikaattia
Huomioitavaa
- OnePlus 10T:ssä ei ole valmistajan aiemmista laitteista tuttua Alert Slider -kytkintä
OnePlussan lippulaivaluokan puhelinvalikoima on OnePlus 7 -mallistosta asti koostunut kahdesta puhelimesta – perusmallista ja Pro-mallista. Lisäksi yrityksellä on ollut myös tapana julkaista syksyllä päivitetty T-versio mallistoonsa. Viime vuoden OnePlus 9 -mallistossa T-mallia ei kuitenkaan nähty ja toisaalta tänä vuonna 10-mallisto muodostui pelkästä Pro-mallista, eli muutoksia kokonaisuuteen on tapahtunut.
Pro-mallia täydennettiin tällä kertaa elokuun 3. päivä julkistetulla 10T-mallilla, joka sijoittuu Pron alapuolelle ikään kuin vanhempia perusmalleja korvaamaan, mutta T-mallille sopivalla lisähöysteellä. Pelkän karsitun mallin sijaan uutuus tarjoaa enemmän tehoa Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiirin ja kehitetyn jäähdytyksen myötä, minkä lisäksi latausnopeus on nostettu jopa 150 wattiin.
Toisaalta Pro-mallia edullisemman hinnan tieltä on tehty myös leikkauksia, sillä kamerajärjestelmää on karsittu ja Hasselblad-yhteistyöstä luovuttu. Rakenteessa ja näytössäkin on viime vuoden perusmallista tuttuja karsintoja Prohon nähden, eli käytössä on muun muassa Full HD -resoluutio ja puhelimen kehykset ovat alumiinin sijaan muovia.
OnePlus 10T:n ennakkovaraukset käynnistyivät heti julkistuksen yhteydessä ja myyntiin laite on saapumassa Suomessa 25. elokuuta vihreänä ja mustana värivaihtoehtona. Suositushinta 8 / 128 Gt:n mallilla on 699 euroa ja 16 / 256 Gt:n mallilla 799 euroa, eli kyseessä on aiemmin testatun Poco F4 GT:n kanssa kotimaamme markkinoiden edullisimpia lippulaivamalleja. Hinta on myös tuttu viime vuoden OnePlus 9:stä.
Tässä artikkelissa tutustumme OnePlus 10T:hen reilun viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta. Testikappaleemme on varustettu suuremmalla 16 Gt:n RAM-muistilla ja 256 Gt:n tallennustilalla.
Mitä uutta?
OnePlus 10T:llä ei ole aivan suoraa edeltäjää, sillä 9-mallistoon ei julkaistu T-mallia, mutta koska 10-mallistossa ei vastaavasti ollut perusmallia toiminee alkuperäinen OnePlus 9 hyvänä vertailukohtana 10T:lle. Lisäksi 10T:tä voi tietenkin verrata myös kevään 10 Prohon.
OnePlus 9:ään verrattuna 10T tuo ulkoisesti varsin selvän muutoksen 10 Prota muistuttavan ulkonäkönsä myötä, mutta rakenne on kuitenkin materiaaleiltaan pysynyt ennallaan, eli käytössä on muovikyljet ja Gorilla Glass 5 -suojalasi etu- ja takapuolilla. Muita eroja OnePlus 10T:n ja 9:n välillä ovat:
- 10T:n 6,7” AMOLED-näyttö on suurempi kuin 9:n 6,55”
- 10T:n ulkomitat ovat kasvaneet
- Järjestelmäpiiri on vaihdettu Snapdragon 888:sta 8+ Gen 1:een
- Akun koko on kasvanut 4500 mAh:sta 4800 mAh:iin
- Latausteho on noussut 65 watista 150 wattiin
- Pääkameran resoluutio on noussut 48 megapikselistä 50 megapikseliin, mutta sensori on pykälän pienempi
- Pääkameraan on lisätty OIS
- 10T:n kamerassa ei ole Hasselbladin-yhteistyötä
- Ultralaajakulmakameran resoluutio on pudonnut 50 megapikselistä 8 megapikseliin
- Ultralaajakulmakameraa ei voi käyttää enää makrokuvaukseen, vaan mukana on erillinen 2 megapikselin makrokamera
- Tuki langattomalle lataukselle on poistettu
- Alert Slider -kytkin on poistettu
10 Prohon verrattuna 10T puolestaan on ulkoisesti tutun näköinen, mutta materiaaleissa on eroja, sillä Pro-mallin kyljet ovat alumiinia ja lasipinnat Gorilla Glass Victusta. Muita eroja 10T:n ja 10 Pron välillä ovat:
- Järjestelmäpiiri on päivitetty Snapdragon 8 Gen 1:stä 8+ Gen 1:een
- Latausteho on kasvatettu 80 watista 150 wattiin
- Akun koko on laskenut 5000 mAh:sta 4800 mAh:iin
- Näytön resoluutio on Full HD+ 1440p:n sijaan, eikä kyseessä ole LTPO-paneeli eli virkistystaajuus ei mukaudu yhtä monipuolisesti
- 10T:n kamerassa ei ole Hasselblad-yhteistyötä
- Pääkameran sensori on pykälän pienempi
- Telekamera on poistettu
- Ultralaajakulmakameran resoluutio on pudonnut 50 megapikselistä 8 megapikseliin
- Mukaan on lisätty erillinen 2 megapikselin makrokamera
- Tuki langattomalle lataukselle on poistettu
- Alert Slider -kytkin on poistettu
Pakkaus ja sen sisältö
OnePlus toimittaa 10T:n punaisessa pakkauksessa, jonka päällä komeilee vain puhelimen mallinimi. Itse laitteen lisäksi toimitussisältöön kuuluu:
- USB-C -> USB-C -kaapeli
- 160 watin verkkovirtalähde
- Korttikelkan avaustyökalu
- Ohjelappuset
Puhelimen mukana toimitettava laturi on OnePlussan viimeisimmistä laitteista tuttuun tapaan SuperVOOC-brändätty, mutta USB-A-liitännän sijaan se palauttaa mukaan OnePlus 9 -malleissa nähdyn USB-C-liitännän. Samalla myös USB PD -latauksen tuki on palautettu takaisin 45 wattiin. Tehoa laturissa on peräti 160 wattia, eli 10 wattia puhelimen tukemaa maksimilataustehoa enemmän. Käytännössä kyseessä on sama verkkovirtalähde kuin aiemmin testatussa Realme GT Neo 3:ssa
Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat
Ulkoisesti OnePlus 10T on tutun näköinen keväällä julkaistuun OnePlus 10 Prohon verrattuna.
Fyysiset mitat
- Ulkomitat: 163 x 75,4 x 8,75 mm
- Paino: 203,5 grammaa
- Näytön ja ulkomittojen suhde: 87,9 %
- Gorilla Glass 5 näytön suojana ja takana, muovikehys
Ulkomitat 10T:ssä ovat kasvaneet hieman 10 Prohon nähden, vaikka näytön koko onkin säilynyt ennallaan 6,7 tuumassa. Korkeussuunnassa puhelimet vastaavat toisiaan, mutta leveyttä 10T:llä on 1,5 mm enemmän ja paksuutta 0,2 mm enemmän. Puhelin onkin siis kohtalaisen kookas, mutta takakuoren pitkien laitojen kaarevuutensa myötä hyvin käteen istuva.
Rakennemateriaaleiltaan 10T erottuu kalliimmasta keväällä julkaistusta sisarestaan, sillä alumiinisten kylkien sijaan käytössä on viime vuoden OnePlus 9:stä tuttuun tapaan muovikyljet. Samalla myös lasipinnat on vaihdettu Gorilla Glass Victuksesta pykälän vanhempaan Gorilla Glass 5:een. Rakenne tuntuu kuitenkin OnePlus 9:n tavoin käteen jämäkältä ja näyttää tyylikkäältä. Muovikuoret erottuvat käsituntumaltaan metallista ollen lämpimämmät. Aivan yhtä arvokkaalta nykypäivän lippulaivapuhelimiin tottuneisiin käsiin OnePlus 10T ei kuitenkaan tunnu.
Minkäänlaista IP-luokitusta10T:lle ei valitettavasti luvata, mikä on 700 euron hintaluokkaan väistämättä jo miinus. Toisaalta puute on tuttu myös 10 Prosta, joka keväällä jätti IP-luokituksen tarjoamatta vaikka viime vuoden 9 Prosta se vielä löytyi.
OnePlus on myös poistanut 10T:stä Alert Slider -liukukytkimen, joka aiemmista lippulaivaluokan laitteista vielä löytyi. Poistoa yritys on perustellut 150 watin latauksen käyttämien kahden latauspumpun sekä akun itsensä vaatimalla tilalla ja parannetulla antennijärjestelmällä. Siitä huolimatta poisto on pienoinen harmi, sillä kytkin oli kätevä ja Android-markkinoilla edukseen erottuva. Käyttäjille, jotka kytkimeen eivät ole tottuneet tai eivät ole siitä tykänneet poisto ei ymmärrettävästi ole kovinkaan merkittävä muutos.
- Alapääty:
- SIM-korttikelkka
- Mikrofoni
- USB-C (2.0) -liitäntä
- Toinen puhelimen stereokaiuttimista
- Yläpääty:
- Mikrofoni
- Kuulokeritilässä toinen stereokaiuttimista
- 16 megapikselin etukamera (1 um pikselikoko), f2.4, 25,8 mm
Päätyjen liitännät eivät juuri yllätyksiä sisällä, mutta pohjan USB-C-liitännän nopeuksien pudottaminen takaisin 2.0-tasolle Pro-malliin nähden harmittanee heitä, jotka haluaisivat siirtää suurempia tiedostomääriä johdolla. Nopeudet ovat kuitenkin edullisimpien lippulaivapuhelinten luokassa nykyisin varsin tavanomaiset.
OnePlus 10T:n 16 megapikselin etukamera tuottaa värintoistoltaan erittäin laadukasta jälkeä. Yksityiskohtiakin kuviin kertyy kohtalaisesti, mutta kuva on kuitenkin suuremmalta näytöltä tarkasteltuna jo aavistuksen suttuista. Hämärässä kamera kykenee käyttökelpoiseen jälkeen, mutta yksityiskohdat sumenevat jo selvästi.
Näytön tekniset ominaisuudet:
- 6,7” Fluid AMOLED -näyttö
- 1:9-kuvasuhde, 1080 x 2412 pikseliä, 394 PPI
- 120 Hz (60, 90 ja 120 Hz:n välillä vaihteleva), 1000 Hz kosketuksentunnistus
Näytön koko 10T:ssä on 10 Prota vastaavat 6,7 tuumaa, mutta resoluutio on pudotettu vanhemmista perusmalleista tuttulle Full HD+ -tasolle. Samalla myös LTPO-tekniikasta on luovuttu ja 120 hertsin virkistystaajuus pudottautuu vain 90 tai 60 hertsiin, eikä ole aivan yhtä hienovarainen muutoksissaan kuin modernimissa ratkaisuissa.
Näyttö on kuitenkin hintaluokassaan laadukas ja 699 euroon sekä leikkaukset resoluutiossa että LTPO-paneelissa ovat vielä yleisiä. Värintoistoltaan ja kirkkaudeltaan 10T:n näyttö on hyvä. Huomion arvoisena seikkana 750 euroon on kuitenkin saatavissa samaan BBK Electronicsin konserniin kuuluvan Realmen GT 2 Pro, joka tarjoaa 1440p-resoluution ja LTPO 2.0 -paneelin.
OnePlus 10T:n sisällä on Qualcommmin Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri, joka tarjoaa nykypäivän parasta suorituskykyä Android-markkinoilla ja siten 10T onkin jopa 10 Prota tehokkaampi.
8+ Gen 1 tuo mukanaan lisääntyneen tehon lisäksi myös paremman energiatehokkuuden, eli se voi auttaa tänä vuonna lippulaivalaitteita vaivanneisiin ylikuumenemisongelmiin, minkä lisäksi myös OnePlus on tähän panostanut. Yritys mainostaa 10T:n sisältävän valmistajan toistaiseksi suurimman jäähdytysjärjestelmän, jonka kokonaispinta-ala on jopa 5177 mm2.
Piirin parina on mallista riippuen joko 8 Gt RAM-muistia ja 128 Gt tallennustilaa tai 16 Gt RAM-muistia ja 256 Gt tallennustilaa. Suuremmilla muistimäärillä varustetusta mallista saa maksaa 100 euroa perusmallia enemmän, mikä on vain lisää tallennustilaa kaipaaville kohtalaisen suuri korotus hinnassa. 16 Gt:n RAM-muistille on älypuhelinkäytössä edelleen nykypäivänä kohtalaisen vaikea löytää täysin selvää käyttökohdetta. Se kyllä mahdollistaa monipuolisemmin sovellusten auki pysymisen, mutta siitä huolimatta testijaksolla aiemmin avattuja sovelluksia myös sammui taustalta todennäköisesti akkua säästääkseen.
4800 mAh:n akku on nykymarkkinoilla varsin tavanomainen, mutta ei kuitenkaan aivan suurimpia useiden kilpaillijoiden tarjotessa 5000 mAh:n akkuja. OnePlussan latausnopeus on kuitenkin huippuluokkaa, sillä 150 watin tehollaan se on Suomen markkinoiden tehokkain ja 30 wattia Xiaomi 12 Pron 120 wattista latausta tehokkaampi. Langatonta latausta 10T ei kuitenkaan tue, mikä on harmi, sillä viime vuoden OnePlus 9 sitä vielä tuki.
Tekniset ominaisuudet:
- Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri (1 x 3,19 GHz Cortex-X2 + 3 x 2,75 GHz Cortex-A710 + 4 x 1,8 GHz Cortex-A510 CPU, Adreno 730 GPU)
- 8 tai 16 Gt LPDDR5-RAM-muistia
- 128 tai 256 Gt UFS 3.1 -tallennustilaa (256 Gt:n mallissa vapaana noin 233 Gt)
- 5G, NSA & SA, sub6 (n1, n3, n5, n8, n20, n28, n38, n40, n41, n77, n78), LTE
- Dual SIM (2 x NanoSIM)
- Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6), Bluetooth 5.3, NFC, (A)GPS, Glonass, Galileo, Beidou
- Sormenjälkilukija näytön alla, stereokaiuttimet
- 4800 mAh akku, USB Type-C (2.0), 150 watin pikalataus (SUPERVOOC Endurance Edition)
- Android 12
- Päivityslupaus: 3 suurta Android-päivitystä ja 4 vuoden tietoturvakorjaukset
Kamera
Kamerajärjestelmä lepää OnePlus 10T:n takakuoren vasempaan yläkulmaan sijoitetussa kamerasaarekkeessa, joka nousee jonkin verran takakuoren pinnan yläpuolelle. Sen myötä puhelin myös keikkuu hieman sitä pöydällä käytettäessä.
Muotoilultaan kamerasaareke muistuttaa 10 Pron ratkaisua, mutta siinä on omat eroavaisuutensa. Teräväreunaisen ylös nousevan pinnan sijaan takakuoren lasi kaareutuu tasaisesti kamerasaarekkeen tasolle, mikä on yksityiskohtana varsin tyylikkään näköinen.
Kameran tekniset tiedot:
- 50 megapikselin pääkamera (Sony IMX766, 1/1,56”, 1 um pikselikoko), f1.8, OIS, 23,6 mm
- 8 megapikselin ultralaajakulmakamera (1,12 um pikselikoko), f2.2, 119,9°
- 2 megapikselin makrokamera, 2-4 cm
- LED-salama
- Videokuvaus: 4K 60 FPS
OnePlus on 10T:ssä luopunut viime vuoden malleista ja 10 Prosta tutusta Hasselblad-brändäyksestä, mikä tarkoittaa kamerasaarekkeesta puuttuvan logon lisäksi myös sitä, ettei puhelimesta löydy enää Hasselbladin kanssa yhdessä luotua värien hallintaa.
10T:n pääkameran 50 megapikselin IMX766-sensori on tuttu monista muistakin nykypäivän puhelimista, kuten Nothing Phone (1):stä, Xiaomi 12:sta. Pääkameran parina 10T:ssä on 8 megapikselin ultralaajakulmakamera ja 2 megapikselin makrokamera. Kamerajärjestelmän heikennys 10 Prohon nähden on ymmärrettävää, mutta harmillisesti 10T ottaa paperilla takapakkia jopa viime vuoden OnePlus 9:ään nähden, joka käytti luokassaan varsin laadukkaaksi todettua 50 megapikselin ultralaajakulmakameraa, joka toimi myös makrokuvaukseen.
Videokuvausta OnePlus 10T tukee korkeintaan 4K-resoluutiolla 60 FPS:n nopeudella, eli 8K-videota OnePlussan edullisemmalla lippulaivalla ei tänä vuonna ole mahdollista kuvata.
Kamerasovellus OnePlus 10T:ssä on tuttu 10 Prosta ja itsessään sulavatoiminen. Mukaan on kuitenkin lisätty erillinen makrokuvaustila, joka käyttää laitteen 2 megapikselin makrokameraa. Myös 2x-tila kamerasovelluksesta löytyy, vaikka erillistä telekameraa puhelin ei sisälläkään.
Hyvässä valaistuksessa OnePlus 10T:n pääkamera tuottaa kohtalaista jälkeä. IMX766-sensori on tänä vuonna tuttu useista muistakin laitteista ja se kykenee kiitettävään kuvanjälkeen hyvällä yksityiskohtien määrällä. Lippulaivaluokan parhaimmistoon 10T:llä ei kuitenkaan ole asiaa, vaan piiri on tuttu lähinnä edullisemmista lippulaivoista ja keskiluokasta. Kuvien dynamiikka on hyvällä tasolla ja värintoisto eläväistä, joskin kirkkaassa valaistuksessa usein myös selvästi liiankin räikeää tuottaen pahimmillaan epäluonnollisen näköistä jälkeä.
Hämärässä puhelin kytkee automaattisesti päälle pidemmän kuvan käsittelyajan, joka tuottaa käytännössä samanlaista jälkeä kuin erillinen yökuvatilakin, joten tilan vaihtamiselle ei OnePlus 10T:llä ole tarvetta. Automaattisen yökuvatilan voi kuitenkin asettaa itse halutessaan pois päältä. Hämärässä kuvanjälki on luokassaan varsin laadukasta – pidempi kuvien ottoaika näkyy lisääntyneenä valona ilman näkyvää kohinaa, mutta jälki pysyy silti luonnollisena. Myös värit toistuvat hämärässä luonnollisena eikä päivänvalossa toisinaan nähtyä ylisaturointia ole havaittavissa.
Luokassaan toimivan pääkameran vastapainona ultralaajakulmakamera ei onnistu vakuuttamaan. 8 megapikselin rajat ovat nähtävissä selvästi kuvaa suuremmalta näytöltä tarkastellessa, sillä yksityiskohdat jäävät suttuisiksi. Toisaalta positiivisena puolena kuvien värimaailma on laadukas ja toisinaan jopa pääkameraa luonnollisempi. Automaattitarkennuksen puutteen myötä OnePlus 10T:n ultralaajakulmakameralla ei ole mahdollista kuvata lähikuvia.
Hämärässä ultralaajakulmakameran jälki muuttuu huomattavan pehmeäksi automaattisesta yökuvatilasta huolimatta. Kokonaisuudessaan ultralaajakulmakamera on selvästi heikompi kuin viime vuoden OnePlus 9:ssä, jonka ultralaajakulmakamera edusti markkinoiden kärkeä, mikä on väistämättä harmillinen kehityssuunta.
2x-tila käyttää pääkameraa ja kyseessä vaikuttaisi olevan sensorilta tehtävä teoriassa häviötön rajaus perinteisen häviöllisen digitaalisen rajauksen sijaan, sillä yksityiskohtia on usein aavistuksen enemmän. Yksityiskohtien määrä jää kuitenkin useimmiten harmillisen vähäiseksi ja erot jälkikäteen tehtyyn pääkameran kuvan rajaukseen ovat kohtalaisen hillittyjä.
Kuvan suttuisuuden myötä 2x-tila jääkin pienoiseksi pettymykseksi ja se häviää parhaimmille toteutuksille sekä erillisille telekameroille. Muilta osin kuvanlaatu mukailee ymmärrettävästi pääkameran kuvien laatua.
Kahden megapikselin makrokamera OnePlussassa on resoluutioltaan markkinoiden heikointa kastia ja 700 euron puhelimeen sijoitettuna sitä ei toivoisi enää näkevänsä. Kuvat ovat pienen resoluutionsa myötä suurella näytöllä kohtalaisen sumeita ja värintoistokin jää väistämättä haaleaksi, joskin sentään kohtalaisen luonnolliseksi ilman ylimääräistä kontrastia.
OnePlus 10T:n pääkamera kykenee korkeintaan 4k 60 FPS -videokuvaukseen ja on laadultaan kohtalaista. Kuva on terävä ja yksityiskohtainen, mutta kontrasti korostuu hieman liikaa, minkä myötä varjoisat alueet tummuvat helposti umpeen.
Videon ominaisuudet pääkameralla:
- 4K 60 FPS, H.264, 57,7 Mbit/s, High@L4
- Äänet: AAC, 96 kbit/s
Kameran vaihto on mahdollista kesken kuvaamisen vain Full HD 30 FPS -tilassa, sillä ultralaajakulmakameran videokuvaus rajoittuu tuolle tasolle. 8 megapikselin sensorissa ei yksinkertaisesti riitä resoluutiota 4k:hon saakka, mikä on väistämättä 700 euron hintaluokassa jo pettymys. Värintoistoltaan ultralaajakulmakamera mukailee pääkameraa, mutta resoluution myötä jälki on huomattavan pehmeää, minkä lisäksi siinä on havaittavissa pääkameraa enemmän kohinaa.
Videon ominaisuudet Full HD 30 FPS -tasolla:
- 1080p 30 FPS, H.264, 21,2 Mbit/s, High@L4
- Äänet: AAC, 96 kbit/s
Ohjelmisto ja käyttökokemukset
Käyttöjärjestelmänä OnePlus 10T:ssä on Android 12, jonka päällä on valmistajan tuorein OxygenOS 12.1. Käytännössä käyttökokemus on identtinen OnePlus 10 Pron kanssa, joten tarkemmin käyttöliittymästä voit lukea kyseisen puhelimen artikkelista.
Käyttökokemus puhelimella on edelleen valmistajalle tyypilliseen tapaan erittäin sulava ja ulkonäkö kohtalaisen hillitty. Vähitellen OnePlus on kuitenkin siirtynyt täysin vakiokuntoista muistuttavasta Androidista enemmän kustomoituun ulkonäköön. Mukana on nykyisin muun muassa ylälaidan oikeasta laidasta vedettävä Shelf-näkymä sekä hieman erilaisia grafiikoita ympäri käyttöliittymän.
Esiasennettuna puhelimessa on Googlen vakiokattauksen lisäksi muutamat OnePlussan omat sovellukset kuten Community, Pelit, OnePlus Store ja Kloonaa puhelin sekä kolmannen osapuolen sovelluksista Netflix. Positiivisena puolena nämä ovat käyttäjän poistettavissa.
Päivityslupaus 10T:lle on OnePlussan aiemmistakin malleista tuttu 3 suurta päivitystä ja 4 vuoden tietoturvakorjaukset, mikä on edelleen hyvä lupaus. Se ei kuitenkaan pärjää enää Android-markkinoiden huipuksi sijoittuneelle Samsungille, joka takaa 4 suurta päivitystä ja 5 vuoden tietoturvakorjaukset.
Käyttökokemus puhelimella on päivittäisissä askareissa erittäin sulava. Snapdragon 8+ Gen 1 on Android-markkinoiden tehokkain järjestelmäpiiri ja OnePlus on ennestäänkin osannut luoda sulavasti toimivan käyttöliittymän.
Ajoimme OnePlus 10T:lle myös synteettiset suorituskykytestit, sillä kyseessä on ensimmäinen testipenkkiimme päätynyt laite Qualcommin tuoreella Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiirillä. Testikumppaneina tuloksissa ovat vastaavassa hintaluokassa kilpaileva Poco F4 GT Snapdragon 8 Gen 1:llä, Samsungin Galaxy S22+ Exynos 2200:lla sekä OnePlussan viime vuoden 9-malli Snapdragon 888:lla. Lisäksi verrokkina on myös tuore Nothing Phone (1) osoittamaan kuinka suuri ero Qualcommin keskisarjan piirin ja lippulaivan välillä tällä hetkellä on.
Kuten tuloksista näkee, tarjoaa Snapdragon 8+ Gen 1 OnePlus 10T:ssä markkinoiden parasta grafiikkasuorituskykyä jopa varsin selvällä erolla alkuperäisen 8 Gen 1:n sisältäneeseen Pocoon verrattuna. Prosessoripuolella tarina ei ole yhtä yksinkertainen, vaan OnePlus jää jopa Pocon jälkeen. Myös OnePlus 10 Pron tulokset jäivät jälkeen Pocon saamista ja olivat käytännössä samalla tasolla tuoreen 10T:n kanssa, eli ainakaan OnePlussan tapauksessa prosessoripuolelle ei suoranaisia mullistuksia ole uutuuspiirissä tullut.
Huomion arvoisena seikkana GFXBenchin puhelimen omaa resoluutiota käyttävät tulokset rajoittuivat OnePlus 10T:ssä 60 FPS:ään, kuten muutamissa aiemmissakin OnePlussissa. Sen sijaan offscreen-tulokset näyttävät vertailukelpoista jälkeä puhelimen grafiikkapiirin suorituskyvystä.
Synteettisissä pidemmän keston rasitustestituloksissa puolestaan näkyy hyvin Qualcommin energiatehokkaamman järjestelmäpiirin ja OnePlussan oman jykevän jäähdytysratkaisun yhteistyö, sillä tulokset ovat laitteen teholuokka huomioiden jopa hämmentävän hyviä grafiikkapiirin osalta. 3DMark WildLife Extreme Stress Test -rasitustestin suorituskyky pysyi koko testin ajan yli 90 prosentissa maksimista, mikä on yksinkertaisesti erittäin hyvä suoritus. Prosessoria rasittavan CPUThrottle-testin tulos ei erotu aivan samalla tavalla joukosta, mutta on kuitenkin lippulaivalaitteiden parhaimmistoa suorituskyvyn laskettua vain 86 prosenttiin maksimista.
Huomion arvoisena seikkana puhelimen vakaudessa oli kuitenkin viimeisimmän päivityksen jälkeen havaittavissa haasteita ja 3DMarkin rasitustesti kaatui useaan otteeseen ennen suoritustaan. Lämpöihin ongelmat eivät välttämättä viitanneet, sillä kaatuminen tapahtui toistuvasti testin lopetuksessa ennen tulostan näyttämistä. Vakauden kanssa ei kuitenkaan havaittu ongelmia normaalissa käytössä ja päivitykset voivat mahdollisesti korjata myös synteettisessä testissä havaitut haasteet.
Akunkesto OnePlus 10T:ssä osoittautui testijaksolla perustasoiseksi. Puhelin kesti käyttöä helposti yli kahden päivän näytön päälläoloaikojen ollessa noin kahden tunnin seutuvilla päivää kohden.
Keskivertoisen akunkeston vastapainona latausnopeus puhelimella on erinomaisella tasolla ja 150 watin laturilla puhelin täyttyi tyhjästä täyteen vajaassa 21 minuutissa. Tulos on markkinoiden huippua, mutta parin minuutin päässä valmistajan omasta 19 minuutin latausaikalupauksesta ja jopa 7 minuuttia vastaavan tehoista latausta käyttävää Realme GT Neo 3:a hitaampi. Huomion arvoisena seikkana latausnopeus oli käytännössä samaa tasoa Poco F4 GT:n kanssa, jonka 4700 mAh:n akku latautui tyhjästä täyteen 20 minuutissa, vaikka sen 120 watin nimellinen latausteho hieman heikompi onkin.
Akun latausnopeus (mukana toimitettavalla 160 watin laturilla):
- 5 min – 24 %
- 10 min – 53 %
- 18 min – 90 %
- 21 min – 100 %
Yhteenveto
OnePlus 10T tuntuu eräänlaiselta paluulta valmistajan juurille – puhelin keskittyy tarjoamaan hintaansa erinomaista suorituskykyä, minkä lisäksi myös latausteknologia 10T:ssä on nykymarkkinoiden aallon harjalla. Samalla vanhojen OnePlussien tavoin kompromissejakin on tehty, sillä kamerajärjestelmä on käytännössä keskiluokasta tuttu, langaton lataus puuttuu ja rakenne ei tarjoa monista kalliimmista lippulaivoista tuttua metallia.
Nykymarkkinat ovat kuitenkin muuttuneet jonkin verran sillä keskihintaluokkaa hätyyttävän hinnan sijaan edulliset lippulaivat ovat parisen sataa kalliimpia. Samalla noin 500 euron laitteet ovat kehittyneet ja esimerkiksi Nothing Phone (1) tarjoaa alumiiniset kehykset ja langattoman latauksen. Kameratkin ovat keskihintaluokassa parhaimmillaan jopa parempia.
Edullisten lippulaivapuhelinten luokassa OnePlus 10T on kuitenkin pätevä laite. Suorituskykyä riittää kuin pienessä kylässä ja järjestelmäpiirin jäähdytys on toteutettu erinomaisesti. Pitkäkestoisessa rasituksessa puhelin selviää selvällä erolla paremmin kuin yksikään muu tänä vuonna testatuista lippulaivaluokan laitteista. 150 watin latausnopeus edustaa markkinoiden huippua ja täyteen puhelimen sai vain reilussa 20 minuutissa. Rakenne OnePlussassa on kohtalaisen hyvä ja muiden edullisten lippulaivapuhelinten tasolla samoin kuin akunkestokin.
Viime vuoden OnePlus 9:ään nähden langattoman latauksen puuttuminen ja kamerajärjestelmässä tehdyt kompromissit ovat kuitenkin väistämättä harmillisia miinuksia ja kamerajärjestelmä 10T:ssä ei onnistukaan vakuuttamaan. Pääkamera on käytännössä keskiluokasta tuttu ja käyttökelpoinen, mutta ultralaajakulmakamera jättää toivomisen varaa ja 2 megapikselin makrokameraa ei enää tässä hintaluokassa toivoisi näkevänsä.
Ohjelmisto puhelimessa on tuttua OnePlussaa eli sulava. Ulkonäkö ja osa ominaisuuksista on kuitenkin vähitellen siirtynyt kauemmas vakiokuntoisesta Androidista, mikä ei välttämättä kaikkia miellytä. Kolme suurta päivitystä ja neljän vuoden tietoturvakorjaukset kattava päivitystae on hyvä, mutta ei pärjää enää aivan parhaimmille.
Kokonaisuutena OnePlus 10T on sulavaa käyttökokemusta ja erinomaista suorituskykyä kaipaavalle puhelimen etsijälle tämän hetken markkinoissa hintaansa erinomainen laite, joka onnistuu tehoissaan menemään ohi Poco F4 GT:n ja Realme GT 2 Prosta. Paremman suorituskykynsä vastapainona puhelin tarjoaa kuitenkin Pocoa pienemmän tallennustilan ja Realmeta heikommat kamerat sekä näytön.
Ehdottomia suosituksia OnePlus 10T:lle on käytännössä vaikea antaa keskihintaluokan laitteiden noustua suorituskykyään lukuun ottamatta monin osin tasavertaisiksi tai jopa monipuolisemmiksi vaihtoehdoiksi selvästi edullisempaan hintaan. Huomion arvoisena seikkana suorituskykyero on kuitenkin erittäin suuri erityisesti grafiikkapiirin osalta. Mikäli kamerat tai langaton lataus eivät ole ykkösprioriteetteja ja rahaa on valmis laittamaan keskihintaluokkaa enemmän, tarjoaa OnePlus 10T tämän hetken parasta suorituskykyä.
Plussaa
- Snapdragon 8+ Gen 1 -piirin suorituskyky
- Erinomainen suorituskyky myös pitkäkestoisessa rasituksessa
- Erittäin nopea 150 watin pikalataus
- Lippulaivaluokassa kilpailukykyinen hinta
- Päivitystuki (3 Android-päivitystä ja 4 vuoden tietoturvakorjaukset)
Miinusta
- Ultralaajakulmakameran videokuvaus rajoittuu 1080p 30 FPS -tasolle
- Ultralaajakulmakameran kuvanlaatu hämärässä
- Ei telekameraa
- 2 megapikselin makrokamera
- Ei langatonta latausta
- Ei IP-sertifikaattia
Huomioitavaa
- OnePlus 10T:ssä ei ole valmistajan aiemmista laitteista tuttua Alert Slider -kytkintä
Harmillista, kätevä kytkin. Ollut yksi OnePlussan vahvuus.
Onkohan tähän tullut mitään rakenteellisia päivityksiä sen suunnilta kun koko hieman suurentunut?
On. Runko on muovia eikä alumiinia.
Itseasiassa ei tällä 10T:llä ole juurikaan rakenteellista yhteneväisyyttä 10 Pron kanssa. Materiaali eri (muovinen ulkokehys), kamerakehyksen toteutus erilainen, näyttö on tasapintainen yms. Eli 10 Pron perusteella ei voi päätellä mitään kestävyydestä, jos Zach Nelsonin taivutustestillä nyt muutenkaan on niin hirveästi tekemistä tosielämän käytön kanssa.
No hyvä jos näin, näin maallikolle näyttävät molemmat luurit todella samanlaisilta ulkoa. Eihän sitä kukaan normi jamppa Zachin tapaan taivuttele, mutta omaan silmään näyttää että meni vähän liian helposti poikki, joka ehkä voi poikia esim hieman vääntynyttä luuria joillakin käyttäjillä ?
Lisäksi kuulostaa huvittavalta, että halvempi 8Gt malli ei kykene pitämään kuin 6 sovellusta muistissa?!? Jos tosiaan näin on eikä tilannetta saa parannettua asetuksia säätämällä, niin surkea tilanne.
Tosin Asuksella on ihan samaa ongelmaa. Viikonloppuna katselin rallia Yle Areenasta (Zenfone 8, 8Gt) ja stoppasin live streamin aina välillä johonkin kohtaan, kun tuli muuta askaretta. Otti hieman kupoliin, kun myöhemmin päivällä palasin uudestaan rallin pariin, niin puhelin oli sammuttanut sovelluksen. Etsi siinä sitten taas oikea kohta, missä olit menossa paljastamatta tuloksia kelaamalla väärään kohtaan. Kaikkein huvittavinta tässä on, että kun vaihdon Kalevan kisojen kanssa Xperia XZ1 Compactiin (Android 11 (Havoc OS), 4Gt), niin Areena pysyi muistissa .
Testasinpas nyt nopeasti puhelimessea asennettuna olevilla sovelluksilla. Käynnistelin peräjälkeen erinaisia kevyitä sovelluksia kuten verkkoselaimet, viestintäsovellukset, galleriat jne. Noin 30 sovellusta vaikutti pysyvän ihan hyvin päällä. 32 sovelluksen kohdalla juuri käynnistetty OmaPosti-sovellus latasi itsensä uusiksi kun kaikki käynnissä olevat kierrätti kertaalleen läpi, mutta muut olivat edelleen päällä. Paha sanoa oliko sovelluksen omaa toimintaa vai RAM-muistin hallintaan liittyvä asia. Twitter pysyi kokoajan valitussa kohdassa ilman uudelleen latauksia, eli se vaikutti kyl toimivan ihan hyvin 16 Gt:n RAM-muistilla.
Lopuksi käynnistin vielä Geshin Impact -pelin, jonka jälkeen kolme sovellusta lisää vähä sieltä täältä latasivat itsensä uudelleen, mutta Twitter pysyi yhä muistissa. Tällä perusteella sanosin, että tuo 35 voi kyllä varmaan olla saavutettavissa riippuen sovelluksista.
Huomion arvoisena tämä tosiaan toimii näin jatkuvasti sovellusten välillä hyppimällä, jolloin akunhallinta ei niihin puutu. Sitten jos ne jättää taustalle pidemmäksi aikaa, niin ainakin osa sovelluksista vaatisi todennäköisesti uudelleenlatauksia akunsäästötoiminnon napsittua niitä pois. Jossain määrin tähän varmaan auttaa, jos asetuksista ottaa akun optimoinnit pois päältä niiltä sovelluksilta, joiden ei halua sammuvan.
On sillä, jos tekee sen kanssa ruumiillista ponnistuksia vaativaa työtä. Välillä puhelin ottaa huomattavaa ulkoista rasitetta taskussa esim. tavaroiden noston aikana. Parista hajonnut lasi aiheutuneesta paineesta tai väännöstä ja OP10 PRO jäi tämän takia pois vaihtoehdoista.
Käytettävyys on OP:ssa heikentynyt malli mallilta ja tuo slider on ollut itselleni iso kriteeri puhelinta valittaessa, joten nyt menee merkki viimeistään vaihtoon, mikäli siitä luopuvat.
Nice, ei se tilanne niin lohduton taida olla, mitä äkkiseltään alkoi vaikuttamaan. Nykyään taitaa ilmoituksetkin tulla paremmin perille kuin joskus aiemmin jopa oletusasetuksilla (kuten kuuluukin).
Jos luuriin laitetaan aivan posketon 16Gt muistimäärä, niin mielestäni sitä pitäisi silloin päästä käyttämäänkin. RAM-muisti vie muutenkin niin vähän virtaa, ettei sovelluksia ole mitään järkeä turhaan sieltä tyhjennellä.
Toivottavasti 8Gt mallikin kykenee pitämään muistissa enemmän sovelluksia kuin AndroidHeadlinen jutussa mainittu 6kpl. Mikään uusi ongelma tämä ei tietenkään ole mutta omasta mielestä yksi raivostuttavimmista. Alla vertailuksi tilanne vuonna 2016 (OnePlus 3, 6Gt).
Sen takia sanoinkin, että "ei niin hirveästi". Toki poikkeuksiakin on ja niissä tapauksessa kuluttaja myös yleensä tietää tarpeensa. Jos puhelin ei ole iskunkestävä malli, mikään valmistaja ei korvaa takuuseen, jos puhelin "katkeaa" esimerkin kaltaisessa poikkeuksellisessa rasituksessa. Kirjoittelin tuosta OnePlus 10 Pron kestävyydestä omia pohdintojani kyseisen laitteen artikkeliin – tiivistettynä normaalikäytössä en näe että rakenteesta koituu mitään ongelmaa, mutta jos tietää oman käytön rasittavan puhelinta epätavallisen paljon, kannattaa käyttää harkintaa OP10Pron suhteen.
Itse kokeilin tuota OnePlussan väitettä käytännössä siellä julkaisutilaisuudessa, heti kun olivat kertoneet siitä esityksessään. Minulla oli useita sovelluksia aamun aikana avattuna ja lähdin selailemaan niitä läpi. Sanotaan nyt suurpiirteisesti, että 10 sovelluksesta ehkä 3 tai 4 avautui uudestaan niin, etteivät ne latautuneet uudestaan.
Eli toisin sanoen käytännössä näyttäisi siltä, että virranhallinta jäädyttää noita taustasovelluksia sen verran usein, että vähänkään pidemmän viiveen jälkeen ne eivät pysy samassa tilassa aktiivisena, jos niille ei ole asetettu jonkinlaisia poikkeuksia virranhallinta-asetuksiin. Vikahan ei sinänsä ole RAM-muistissa, vaan juurikin tuossa virranhallinnassa. Ja toki jos todellinen tarve on ajaa aktiivisesti useampaa kymmentä sovellusta samanaikaisesti auki, niin siinä hommassa tuo varmasti toimii, mutta käytännössä tuskin juuri kukaan tuollaista tekee.
Onko sillä 16Gt muistilla oikein merkitystä, jos sovellukset eivät pysy muistissa tallessa? En nyt tarkoita, että kymmeniä sovelluksia pitäisi varsinaisesti ajaa yhtä aikaa. Sovellukset kuitenkin avautuvat nopeammin suoraan muistista kuin, että ne pitäisi päivän mittaan avata useamman kerran uudelleen niihin palattaessa. Puhumattakaan sitten tilanteista, missä ilmoitukset jää tulematta, widgetit eivät päivity tai kehittäjän täytyy tehdä sovellukseen poikkeuksia valmistajaa varten (esim. KoronaVilkku).
Eipä sitä 16 Gt muistia mielestäni nykypäivän puhelimissa oikein mihinkään tarvitse (joku hyvin niche käyttäjäryhmä varmasti sitten erityisesti tietää jos tarvitsee).
8t:stä ei oikeastaan mitään pahaa sanottavaa, tuli vaan elonsa päähän kun lapsi tiputti lattialle ja näyttö halkesi.