Motorolan uusi Edge 20 Pro on valmistajan huippumalli, joka sijoittuu myös hinnaltaan sen mukaisesti. Tästä huolimatta puhelimessa on rautaa, joka ei onnistu kilpailemaan huippumalleja vastaan, minkä lisäksi se kilpailee monin osin yllättävänkin tasavertaisesti Motorolan oman selvästi edullisemman Moto g100:n kanssa.
Edge 20 Pro onkin väistämättä hintaluokassaan pettymys, joka ei onnistu nousemaan kokonaisuutena merkittäväksi kilpailijaksi hintapisteensä parhaille puhelimille. Katseet kannattaakin kääntää valmistajan oman selvästi edullisemman Moto g100:n tai esimerkiksi tehokkaamman järjestelmäpiirin edullisempaan hintaan tarjoavan OnePlus 9:n suuntaan.
Plussaa
- Akunkesto
- Kädessä miellyttävän ohut rakenne
- Makrokuvaukseen käytetään ultralaajakulmakameraa, jossa on automaattitarkennus
- 256 Gt:n tallennustila
Miinusta
- Hinta
- Suorituskyky hintaluokassaan varauksin
- Kamerasovelluksen hidastelut
- Ei stereokaiuttimia
- Yökuvatilan huono kuvanlaatu
- Tele- ja ultralaajakulmakameran video rajoittuu 1080p 30 FPS -tasolle
- Päivitystuki (2 suurta päivitystä ja 2 vuoden tietoturvakorjaukset)
Motorola esitteli Edge 20 -älypuhelimet mallistonsa huipulle heinäkuun lopulla. Kaiken kaikkiaan sarjaan kuuluu kolme eri puhelinta – Edge 20 Lite, Edge 20 ja Edge 20 Pro, joista viimeisin ja kallein on nyt saapunut io-techin testilaboratorioon.
Motorola Edge 20 Pron sisällä sykkii Snapdragon 870 -järjestelmäpiiri, jonka parina on 12 Gt RAM-muistia, 256 Gt tallennustilaa ja 4500 mAh:n akku, joka on ladattavissa valmistajan omalla 30 watin TurboPower-pikalatauksella. Kamerajärjestelmä muodostuu 108 megapikselin pääkamerasta, 16 megapikselin ultralaajakulmakamerasta ja peräti 5x-zoomin tarjoavasta 8 megapikselin telekamerasta.
Edge 20 Pron myynti Suomessa alkoi 31. elokuuta 699 euron suositushintaan, eli se sijoittuu selvällä 200 euron erolla aiemmin tänä vuonna julkaistun ja io-techin testissä jo käyneen Moto g100:n yläpuolelle, vaikka laitteet jakavatkin saman Snapdragon 870 -järjestelmäpiirin. Edge 20 Pro on saatavilla testiyksilömme edustaman lasitakakuorisen Midnight Blue -värityksen lisäksi myös keinonahkaisella takakuorella varustettuna Blue Vegan Leather -värivaihtoehtona.
Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan Edge 20 Pro on artikkelin kirjoitushetkellä puhelimen julkaisuviikolla saatavilla edullisimmillaan vajaaseen 690 euroon, eli noin 10 euroa suositushintaa edukkaammin.
Tässä artikkelissa tutustumme Motorola Edge 20 Prohon viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.
5G-liittymän verkkotestejä varten tarjosi ystävällisesti DNA.
Pakkaus ja sen sisältö
Motorola toimittaa Edge 20 Pron tummansinisessä pahvipakkauksessa, joka on kooltaan selvästi tavanomaisia puhelinpaketteja suurempi. Itse puhelimen lisäksi toimitussisältöön kuuluu
- pikaohje- ja takuutietolappuset
- korttikelkan avaustyökalu
- USB-C -> USB-C -kaapeli
- 30 watin verkkovirta-adapteri
- läpikuultava muovinen suojakuori
- Ready For -yhteensopiva USB-C -> HDMI -kaapeli
Puhelimen mukana tuleekin siis kohtalaisen kattava valikoima oheistarvikkeita. 700 euron hinta huomioiden on kuitenkin hieman outoa, että Edge 20 Pron mukana toimitetaan vain kaapeli Ready For -tekniikalle, mutta ei telakkaa, johon puhelimen voisi kiinnittää, kuten selvästi edullisemman Moto g100:n mukana.
Itse Ready for -alustan toimintaa on testattu tarkemmin Moto g100:n testiartikkelissa.
Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat
Fyysiset mitat:
- Ulkomitat: 163 x 76 x 7,99 mm
- Paino: 190 grammaa
- Näytön ja ulkomittojen suhde: 89 %
- Gorilla Glass 5 edessä, 3D-lasi takana, alumiinirunko hartsipinnoitteella
- IP52
Mitoiltaan Edge 20 Pro on varsin tavanomainen nykypäivän kalliimman pään puhelin. 6,7-tuumainen näyttö vaatii toki veronsa ja esimerkiksi samassa hintaluokassa kilpailevaan OnePlus 9:ään verrattuna Edge 20 Pro on 3 mm korkeampi ja 1,8 mm leveämpi. 7,99 mm:n paksuudellaan puhelin on kuitenkin miellyttävän ohut verrattuna moniin lippulaivoihinkin.
Moto g100:aan verrattuna Edge 20 Pro on vaihtanut näytön kuvasuhdetta, minkä myötä samasta näytön tuumakoosta huolimatta Edge 20 Pro on peräti 5,4 mm lyhyempi, mutta 2 mm leveämpi.
Edge 20 Pro istuu ohuutensa myötä käteen varsin miellyttävästi, mutta selvästi leveän rakenteensa myötä yhdellä kädellä puhelimen käyttäminen vaatii jo sormiakrobatiaa. Puhelimen lasinen takakuori kuitenkin kaareutuu loivasti reunojaan kohden, mikä helpottaa jonkin verran käyttöä.
Puhelimen takalasi on satiinimaisen mattapintainen hieman vanhempien OnePlussan älypuhelinten tapaan ja samaan tapaan myös selvästi liukas. Valmistaja ei ole kertonut lasin tarkempaa mallia, eli kyseessä ei ole Gorilla Glass -suojalasi, kuten näytön suojana. Näytön eteen on valikoitunut Corningin valikoimasta nykyisin jo tässä hintaluokassa pykälän vanhahtava Gorilla Glass 5.
Mielenkiintoisena huomiona puhelimen runko itsessään on alumiinia, mutta Motorola on siitä huolimatta päätynyt päällystämään kyljet muovilla, minkä myötä käsituntuma ei suoranaisesti huou laaduntuntua, mutta toisaalta kestävyyden pitäisi käytännössä olla hyvällä tasolla.
Veden- ja pölynkestävyyden Motorola lupaa vain IP52-tasolla, mikä tarkoittaa käytännössä kestävyyttä pienempiä roiskeita vastaan.
Puhelimen vasempaan kylkeen on sijoitettu muista Motorolan puhelimista tuttu Google Assistant -painike, kun taas oikealla kyljellä lepäävät perinteiset virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka on kuitenkin Edge 20 Prossa sijoitettu tavanomaista ylemmäs. Testijaksolla volumepainiketta hakiessa tulikin usein painettua vahingossa virtapainiketta.
Virtapainikkeeseen on myös sijoitettu puhelimen sormenjälkilukija, joka toimi testijaksolla hyvin. Korkean sijoituksensa vuoksi sen käyttö vaati kuitenkin tavanomaista enemmän huomiota, sillä painikkeeseen joutui toisinaan jopa hieman kurottelemaan.
- Alapääty:
- SIM-korttikelkka
- USB-C (3.1) -liitäntä
- monokaiutin
- Yläpääty:
- mikrofoni
- 32 megapikselin etukamera (0.7 um pikselikoko), f2.25
USB-liitännän 3.1-nopeudet ovat positiivinen huomio, sillä se ei ole vielä nykyäänkään edes tässä hintaluokassa missään nimessä itsestään selvä ominaisuus. Toisaalta vastapainona puhelin tarjoaa vain monokaiuttimen, mikä alkaa tämän hintaluokan laitteelle olla väistämättä miinus. Lisäksi Moto g100:aan nähden osaa käyttäjistä harmittavana heikennyksenä Edge 20 Pro ei tarjoa 3,5 mm:n kuulokeliitäntää.
32 megapikselin etukamera kykenee optimivalaistuksessa hyvään jälkeen – kuvaan kerääntyy hyvin yksityiskohtia ja värit toistuvat eläväisinä. Heti valaistusolosuhteiden heikentyessä kuvat kuitenkin pehmenevät kohtalaisen selvästi, mutta vastapainona hämärässäkin ympäristössä kuvat pysyvät silti käyttökelpoisina ja värit edelleen luonnollisina.
Näytön tekniset ominaisuudet:
- 6,7” OLED-näyttö
- 19,5:9-kuvasuhde, 1080 x 2400 pikseliä, 385 PPI
- 144 hertsin virkistystaajuus, 10-bittiset värit, DCI-P3
Puuttuvan kuulokeliitännän vastapainona Edge 20 Pro tarjoaa Moto g100:aa kalliimman hinnan perusteluksi perinteisestä IPS-paneelista OLED-paneeliin vaihdetun näytön, joka myös tukee korkeampaa 144 hertsin virkistystaajuutta, mikä yltää nykypäivän puhelinmarkkinoiden parhaimmistoon.
Kuvanlaadultaan näyttö on hyvä, eikä testijaksolla jäänyt käytännössä valitettavaa – värit toistuivat eläväisinä, mutta luonnollisina ja kirkkaudenkaan kanssa ei havaittu ongelmia aurinkoisina syyspäivinä. Full HD+ -resoluutiollaan näyttö edustaa hintaluokassaan suhteellisen tavanomaista tasoa.
Miellyttävän ohuen rungon ja laadukkaan näytön vastapainona Edge 20 Pro kuitenkin iskee selvästi hintaluokkaansa alemmas järjestelmäpiirivalinnallaan. Kuten jo alussa mainittiin, sykkii Edge 20 Pron sisällä Qualcommin Snapdragon 870 -järjestelmäpiiri, joka löytyy myös mm. nykyisin jo 400 euroon alennuksissa myydystä Moto g100:sta.
Käytännössä kyseessä on uudelleenlämmitelty versio viime vuoden Snapdragon 865:stä, eli se ei missään nimessä ole heikko piiri, mutta 700 euron hintaluokassa se ei kuitenkaan pärjää suorituskyvyllään kilpailijoille. Esimerkiksi tehokkaamman Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin sisältävä OnePlus 9 on artikkelin kirjoitusaikaan tarjolla selvästi edullisempaan alle 600 euron hintaan.
12 Gt RAM-muisti ja 256 Gt tallennustila ovat Edge 20 Prossa hyvät lukemat ja selvät parannukset Moto g100:n 8:sta ja 128 gigatavusta. Toisaalta sitten taas selvänä miinuspuolena Edge 20 Prosta ei löydy vielä Moto g100:n tarjoamaa microSD-paikkaa. 4500 mAh:n akku on hyvää keskitasoa, kuten on myös sen 30 watin latausnopeus. Valitettavana miinuspuolena puhelin ei tue langatonta latausta. Kyseessä ei tässä hintaluokassa ole mitenkään poikkeuksellinen puute, mutta kilpailijoille häviävä järjestelmäpiiri huomioiden sen voisi toivoa Edge 20 Prosta löytyvän.
Yhteysominaisuuksien osalta Edge 20 Pro tarjoaa Moto g100:sta tutun kattauksen, eli tuettuna on 5G:n lisäksi Bluetooth 5.1 ja Wi-Fi 6. 700 euron hinta huomioiden puhelimesta voisi kuitenkin toivoa löytyvän jo tuet kaikkein tuoreimmille standardeille eli ainakin Bluetooth 5.2:lle ja kenties myös Wi-Fi 6E:lle.
Tekniset ominaisuudet:
- Qualcomm Snapdragon 870 -järjestelmäpiiri (1 x 3,2 GHz Kryo 585, 3 x 2,42 GHz Kryo 585, 4 x 1,80 GHz Kryo 585 CPU, Adreno 650 GPU)
- 12 Gt LPDDR5-RAM-muistia
- 256 Gt UFS 3.1 -tallennustilaa (vapaana n. 236 Gt)
- 5G-tuki, SA & NSA, Sub 6 GHz (n1 / n3 / n5 / n7 / n8 / n28 / n38 / n41 / n66 / n77 / n78)
- LTE (UL Cat13 / DL Cat18), Dual SIM
- Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6), Bluetooth 5.1, NFC, (A)GPS, Glonass, Galileo, LTEPP, SUPL
- Sormenjälkilukija oikean kyljen virtapainikkeessa
- 4500 mAh akku, USB Type-C (USB 3.1), 30 watin TurboPower-pikalataus
Kamera
Edge 20 Pron kamerat sijaitsevat takakuoren vasemmassa yläkulmassa kahdessa kerroksessa nousevassa kamerakehyksessä. Pohjakerrokseen on sijoitettu Dual-LED-salama, kun taas itse kamerat ovat pykälän korkeammalla tasolla. Lisäksi kameroiden linssit itsessään nousevat vielä aavistuksen tuotakin tasoa korkeammalle. Erot tasojen välillä ovat kuitenkin kohtalaisen pienet, minkä myötä kamerakehikko ei kokonaisuudessaan nouse kuin hieman takakuoren pinnan yläpuolelle, mutta kuitenkin riittävästi, jotta puhelin keikkuu sitä pöydällä käytettäessä.
Kameran tekniset tiedot:
- 108 megapikselin laajakulmakamera (1/1,52”, 0,7 um pikselikoko), f1.9, automaattitarkennus
- 8 megapikselin telekamera (1 um pikselikoko), f3.4, automaattitarkennus, OIS
- 16 megapikselin ultralaajakulmakamera (1 um pikselikoko), f2.2, automaattitarkennus, makrokuvaus
- Dual-LED-salama
- Videokuvaus: 8K 24 FPS, 4K 60 FPS, hidastusvideo Full HD 960 FPS
Kamerajärjestelmä on Edge 20 Pron OLED-näytön ja jämäkämmän rakenteen ohessa selkein päivitys edullisempaan Moto g100:n nähden. Pääkameran resoluutio on tuplattu, eli käytössä on 108 megapikselin sensori. Lisäksi sensorin fyysinen koko on myös kasvanut kohtalaisen selvästi, minkä myötä pikselikoko on säilynyt ennallaan.
Ultralaajakulmakamera on lukujen valossa Moto g100:sta tuttu 16 megapikselin malli, joka kykenee myös makrokuvaukseen, mutta Moto g100:n erillinen syvyystietokamera on vaihtunut peräti 5-kertaisen zoomin tarjoavaan periskooppirakenteisen telekameraan.
Videokuvausta Edge 20 Pro tukee korkeimmillaan 8K-resoluutiolla 24 FPS:n nopeudella tai vaihtoehtoisesti 4K-resoluutiolla 60 FPS:n nopeudella. Hidastusvideota puhelin puolestaan kykenee kuvaamaan lyhyen pätkän 960 FPS:n nopeudella Full HD -resoluutiolla.
Edge 20 Pron kamerasovellus on tuttu muista tämän vuoden Motorolan älypuhelimista. Kuvaustilat on sijoitettu oikeaan laitaan kuvauspainikkeen oikealle puolelle ja pika-asetukset puolestaan oikeaan laitaan painikkeen vasemmalle puolelle, eli vasen laita on pidetty tyhjillään.
Sovelluksen toiminnallisuus on Moto g -malleista tuttuun tapaan hyvää ja makrokuvaustilan tarjoaminen suoraan kameravalinnoissa on kehujen arvoinen suoritus. Valitettavasti sovellus ei Edge 20 Pron kanssa toiminut täysin sulavasti, mikä on Snapdragon 870 -järjestelmäpiirin sisältävälle laitteelle hieman erikoista. Erityisesti 5x-telekameran aukaiseminen kesti useitakin sekunteja, minkä lisäksi telekameran etsin pätki silminnähden.
Hyvässä valaistuksessa Edge 20 Pron pääkamera tekee hyvää jälkeä. Värit toistuvat eläväisinä, mutta luonnollisina, minkä lisäksi kuvat ovat yleisilmeeltään tarkkoja. Tarkemmin kuviin zoomatessa on nähtävissä, ettei Motorola käytä juurikaan ylimääräistä terävöitystä, minkä myötä kuvat ovat zoomatessa jopa hieman pehmeitä. Dynamiikassa Edge 20 Pron pääkameralla olisi kuitenkin parannettavaa, sillä toisinaan aurinkoinen taivas voi palaa erittäinkin voimakkaasti puhki, kun puhelimen automatiikka ei huomaakaan laittaa päälle HDR-tilaa.
Moto g100:n 64 megapikselin pääkameraan verrattuna Edge 20 Pron kamera ei suoranaisesti kuitenkaan onnistu nousemaan selvästi edelle. Värit toistuvat Edge 20 Prossa aavistuksen luonnollisempina, minkä lisäksi kuvien käsittely on luonnollisempaa. Moto g100:n vahvemman terävöityksen myötä sen kuvat kuitenkin näyttävät zoomatessa jopa tarkemmilta, vaikka sensorilla itsellään on vähemmän megapikseleitä.
Hämärässäkään Edge 20 Pro ei juuri onnistu Moto g100:sta erottumaan, vaan kuvat käyttäytyvät hyvin samalla tavalla. Päivän valoon verrattuna kuvien yksityiskohtaisuus heikkenee selvästi ja osan yksityiskohdista vaikuttaisi syövän myös kohtalaisen voimakas kohinanvaimennus. Kohinanvaimennuksen toiminta ei kuitenkaan vaikuttanut olevan aivan tasaista, vaan toisinaan se päästi kuviin läpi jopa huomattavan suuret määrät kohinaa. Värintoisto kuvissa säilyy kohtalaisen hyvänä, mutta hämärimmissä ympäristöissä kuvat taittuvat helposti liian vihreiksi.
Edge 20 Pron yökuvatila on käytettävissä vain pääkameralla. Jäljeltään se ei onnistu vakuuttamaan, sillä lopputulokset ovat selvästi ylikontrastoituja ja terävöitettyjä. Valoa ja yksityiskohtia yökuvatila onnistuu keräämään vain aavistuksen enemmän, mutta niiden vastapainona kuviin syntyy helposti myös näkyvää rakeista kohinaa, eikä tilaa juurikaan voi suositella sen myötä käytettäväksi.
16 megapikselin ultralaajakulmakamera kykenee Moto g100:sta tuttuun tapaan päivän valossa hyvään jälkeen. Värimaailmaltaan se vastaa useimmiten hyvin pääkameraa ollen luonnollista. Yksityiskohtiakin kuvaan kertyy hyvin, mutta aivan laidoiltaan kuvat jäävät hieman pehmeiksi. Automaattitarkennuksen myötä myös lähikuvaaminen onnistuu ja puhelimen makrotila käyttääkin kuvaamiseen ultralaajakulmakameraa.
Hämärässä kuvista tulee kohtalaisen nopeasti selvästi pehmeitä, minkä lisäksi lopputulokset jäävät selvästi pääkameraa hämärämmiksi. Lisäksi dynamiikan rajat tulevat vastaan ja kirkkaat alueet palavat selvästi puhki. Väritoisto säilyy kuitenkin hämärässäkin hyvänä ja hyvin valaistuilla kaupunkialueilla ultralaajakulmakameralla voi saada käyttökelpoisia kuvia.
Edge 20 Pron 5-kertaisen zoomin tarjoava 8 megapikselin telekamera tuottaa päivänvalossa hyvää jälkeä. Värit vastaavat hyvin pääkameraa ja ovat luonnollisia, minkä lisäksi kuvissa on myös kohtalaisen hyvin yksityiskohtia selvästi kolmikon pienimmästä resoluutiosta huolimatta. 5x-zoomina se myös onnistuu erottumaan joukosta, sillä zoom-kerroin on niin suuri, ettei vastaavaa jälkeä käytännössä ole toteutettavissa suoraan sensorilta tehtävillä rajauksillakaan.
Hämärässäkin telekamera pärjää aukkosuhteeseensa nähden kohtalaisen hyvin. Kuvat ovat useissa tilanteissa vielä käyttökelpoisia ja värit toistuvat luonnollisina. Kuitenkin valion vähentyessä kunnolla alkavat telekameran yksityiskohdat käytännössä katoamaan kokonaan ja lopputulokset muistuttavat vesivärimaalausta. Kohinaa kuviin ei kuitenkaan häiritsevästi tule.
Edge 20 Pron makrokuvaustila käyttää ultralaajakulmakameraa, mutta ei kuitenkaan vastaa täysin suoraan ultralaajakulmakameralla otettuja kuvia, vaan käytössä on jonkinlainen rajaus, jonka myötä kuvasuhde muistuttaa enemmän pääkameraa. Laadultaan makrokuvat ymmärrettävästi mukailevat ultralaajakulmakameraa ollen värintoistoltaan hyviä ja kohtalaisen yksityiskohtaisia.
Kuviin syntyy kutienkin helposti jonkinlaisia virheitä lopputuloksiin, jotka näkyvät erityisesti kukkien kuvissa, sillä terälehtien reunat ikään kuin muodostavat haamukuvan viereensä. Todennäköisesti kyse on pienestä tärähdyksestä, joka on HDR-tilan myötä siirtynyt myös kuvaan asti, mutta huomion arvoisena seikkana tätä esiintyi kohtalaisen usein.
Videokuvauksen osalta Edge 20 Pro rajoittaa käytännössä kaiken vain pääkameralla toteutettavaksi, sillä sekä ultralaajakulmakamera, että telekamera rajoittuvat kuvauskelpoisuudeltaan vain Full HD 30 FPS -tasoon. Rajoitus alle 4K-resoluutioon on ymmärrettävää telekameralta, jonka resoluutio on vain 8 megapikseliä, mutta ultralaajakulmakameralle se on oudompi rajoite. Lisäksi 60 FPS-tilan rajaaminen pois noilta kameroilta on 700 euron puhelimessa jo eriskummallista.
Pääkamerallakin kuvatessa 8K-video jää ilman digitaalista kuvanvakainta, joten videokuvasta tulee helposti erittäin kiikkerää. Lisäksi 24 FPS:n ruudunpäivitysnopeudellaan se video on selvästi hieman pätkivää ja parempaan jälkeen pääseekin useimmiten 4K 60 FPS -videolla.
Kuvanlaadultaan video on kohtalaisen hyvää. Värit toistuvat eläväisinä ja dynamiikka on hyvällä tasolla, joskin kirkkaassa auringonpaisteessa varjot tummuvat hieman liian tummiksi. Miinusta videokuvalle on kuitenkin annettava liiallisesta terävöityksestä, minkä myötä erityisesti puiden lehdistö hieman kauempana näyttää varsin epäluonnolliselta.
Käyttöjärjestelmä ja akunkesto
Motorola Edge 20 Pron käyttöjärjestelmänä toimii Android 11, jonka päällä on valmistajan omia muokkauksia, mutta ulkonäöllisesti käyttöliittymä on Motorolalle totuttuun tapaan lähes kustomoimaton. Tietoturvakorjaukset olivat testijaksolla syyskuun alussa elokuun tasolla, eli puhelin on hyvin ajantasainen.
Valitettavasti ajantasaisuuden suhteen Motorolalla olisi vielä kehitettävää sillä 700 euron hinnastaan huolimatta Edge 20 Prolle luvataan vain Moto g100:sta tutut 2 suurta Android-päivitystä ja 2 vuotta tietoturvakorjauksia, mikä tarkoittaa käytännössä nyt julkaistulle puhelimelle tukea vain ensi vuonna julkaistavaan Android 13:een saakka.
700 euron puhelimelle päivitystuki on jo sanalla sanottuna heikko, sillä esimerkiksi aiemmin mainittu tehokkaampi ja nykyisin jopa edullisempi OnePlus 9 tulee saamaan kolme suurta Android-päivitystä ja neljän vuoden tietoturvakorjaukset, kuten myös monet Samsungin älypuhelimet.
Motorolan käyttöjärjestelmään tekemät muutokset ovat tuttuja aiemmistakin valmistajan malleista. Mukana on muun muassa virtapainikkeen kaksoisnapautuksella aukeava pikavalikko ja erilaisia elekomentoja. Esiasennettuna puhelimessa on Googlen vakiosovellusten lisäksi valmistajan lisäyksiin tutustuttava Moto-sovellus, Motorola-ilmoitukset-sovellus ja Laiteohje, joista yhtäkään ei ole mahdollista poistaa. Heti alkuun puhelin myös lataa Googlen lisäsovelluksia kuten Google Docs -sovellukset ja Google Fitin, jotka on kuitenkin mahdollista myös poistaa puhelimesta.
Suorituskyvyn osalta Edge 20 Pro toimi Moto g100:n tavoin pääosin erinomaisesti. Snapdragon 870 ei missään nimessä ole alitehoinen piiri, vaikkei se tämän vuoden lippulaivalle pärjääkään. Käyttökokemus oli päivittäisissä askareissa sulava ja 144 hertsin näyttö on omiaan korostamaan tuota sulavuutta. Valitettavasti aiemmin mainitut kamerasovelluksen hidastelut kuitenkin heikentävät kokonaiskokemusta merkittävästi, mikäli puhelimella kuvaa paljon.
Pelaamiseen Snapdragon 870 toimii edelleen hyvin ja Genshin Impact asetti grafiikka-asetuksensa vakiona medium-tasolle pyörien sulavasti. Myös korkeimmilla highest-tason asetuksilla peli oli edelleen pelattavissa, joskin selvää pätkimistä oli jo havaittavissa.
Pettymykseksi jäävän järjestelmäpiirivalinnan vastapainona Motorola ansaitsee kuitenkin kehut akunkestostaan. 4500 mAh:n akku itsessään on varsin tavanomaisen kokoinen, mutta se kannatteli Edge 20 Pron kuitenkin poikkeuksetta kahden kokonaisen päivän käyttöaikoihin näytön päälläoloaikojen yltäessä yli kuuteen tuntiin.
Akun 30 watin latausnopeus ei enää nykypäivänä ole mitenkään poikkeuksellinen, mutta siitä huolimatta akku latautui kohtalaisen hyvin ja tunnissa latausta kertyi jo 90 prosenttia.
Akun latausnopeus:
- 15 min – 27 %
- 30 min – 53 %
- 1 h 1 min – 90 %
- 1 h 21 min – 100 %
5G-kuuluvuutta testattiin totuttuun tapaan Oulun keskustan alueella DNA:n verkossa. Edge 20 Pron latausnopeudeksi saatiin testijaksolla korkeimmillaan peräti noin 1100 megabittiä sekunnissa. Puhelin myös löysi 5G-yhteyden hyvin, eikä sillä ollut havaittavia ongelmia pysyä verkossa.
Motorola Edge 20 -sisarmalli
Valmistajan tuore Edge 20 -mallisto koostuu siis kolmesta puhelimesta, joista käsissämme kävi myös kolmikon keskelle sijoittuva 499 euron hintainen Edge 20. Hyvin samankaltaisesta nimestään huolimatta Edge 20 ja Edge 20 Pro erottuvat toisistaan kohtalaisen selvästi niin ulkoisesti kuin myös sisäisesti.
Ulkomitoiltaan puhelimet ovat paksuutta lukuun ottamatta identtisiä. Perusmallin Edge 20 on kuitenkin yhden millimetrin Pro-mallia ohuempi. Samalla myös painoa Edge 20:llä on peräti 27 grammaa vähemmän. Ohuemman ja kevyemmän rakenteen ohessa myös muotoilua on viilattu hieman ja Edge 20 on selvästi kulmikkaampi kuin Pro-malli. Ohuemman rakenteen myötä Edge 20 -mallin akkua on karsittu hieman ja 4500 mAh:n sijaan käytössä on 4000 mAh:n akku.
Edullisemman hinnan tieltä Edge 20 on kuitenkin karsinut hieman rakenteen laadussa, sillä näytön suojalasi on vaihdettu Gorilla Glass 3:een, minkä lisäksi takalasi on vaihdettu polymetyylimetakrylaattiin (PMMA), eli muoviseokseen. Toinen karsinta on tehty kamerajärjestelmässä, josta viisinkertaisen zoomin tarjoava periskooppitelekamera on vaihdettu perinteiseen kolminkertaisen zoomin telekameraan. Muilta osin kamerajärjestelmät ovat identtiset.
Identtistä rautaa Edge 20 ja Edge 20 Pro tarjoavat myös etupuolella, sillä myös edullisemmasta sisaruksesta löytyy 6,7-tuumainen OLED-näyttö Full HD+ -resoluutiolla ja 144 hertsin virkistystaajuudella. Näytölle kuvaa ei kuitenkaan ole piirtämässä yhtä tehokasta järjestelmäpiiriä, vaan perusmallin Edge 20 luottaa heikompitehoiseen Snapdragon 778G-järjestelmäpiiriin. Piirin parina on myös pienemmät 8 Gt:n RAM-muisti ja 128 Gt:n tallennustila. Ulkomailla Edge 20:stä on kuitenkin saatavilla myös 256 gigatavun tallennustilalla varustettu malli.
Mielenkiintoisena huomiona Edge 20:ssä on myös ominaisuuksia, jotka onnistuvat nousemaan Pro-mallin ohi, sillä perusmalli tukee tuoreempaa Bluetooth 5.2 -versiota ja 6 GHz:n taajuuksia hyödyntävää Wi-Fi 6E -verkkoa.
Motorola Edge 20 -mallia ei testata io-techissä tämän tarkemmin.
Edge 20:n tekniset tiedot:
- Ulkomitat: 163 x 76 x 6,99 mm
- Paino: 163 grammaa
- IP52-suojaus
- 6,7” OLED-näyttö, Full HD+ -resoluutio, 144 Hz
- Qualcomm Snapdragon 778G-järjestelmäpiiri
- 8 Gt RAM-muistia
- 128 tai 256 Gt tallennustilaa
- 5G sub-6GHz (n1, n3, n5, n7, n8, n28, n38, n41, n66, n77, n78)
- LTE (UL Cat18 / DL Cat18), Dual SIM
- Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax, 6 GHz, (Wi-Fi 6E), Bluetooth 5.2, (A)GPS, LTEPP, SUPL, Glonass, Galileo
- Kolmoistakakamera:
- 108 megapikselin pääkamera (1/1,52”, 0,7 um pikselikoko), f1.9
- 16 megapikselin ultralaajakulmakamera (1 um pikselikoko, 119 asteen kuvakulma), f2.2, makrokuvaus
- 8 megapikselin telekamera (3x, 1 um pikselikoko), f2.4, OIS
- 32 megapikselin etukamera, f2.25
- 4000 mAh:n akku, USB-C (2.0), 30 watin TurboPower-pikalataus
- Android 11
Yhteenveto
Motorolan Edge 20 Pro on valmistajan huippumalli, joka sijoittuu myös hinnaltaan sen mukaisesti. Tästä huolimatta puhelimessa on rautaa, joka ei onnistu kilpailemaan huippumalleja vastaan, minkä lisäksi se kilpailee monin osin yllättävänkin tasavertaisesti Motorolan itsensä selvästi edullisemman Moto g100:n kanssa.
Rakenteeltaan Edge 20 Pro on miellyttävän ohut ja sen rakenne tuntuu kohtalaisen laadukkaalta, mutta takalasin nimettömyys ja muovilla peitetty alumiinirakenne jättävät tämän hintaluokan puhelimessa hieman toivomisen varaa. Suurin miinus 700 euron puhelimelle Edge 20 Prossa on kuitenkin sen sisällä sykkivä järjestelmäpiiri. Snapdragon 870 on itsessään kyllä edelleen tehokas piiri, mutta osa kilpailijoista tarjoaa tehokkaamman Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin jopa hieman edullisemmissakin puhelimissa.
Lisäksi sama Snapdragon 870 löytyy myös Motorolan omasta Moto g100:sta allennuksissa jopa 300 euroa edullisempaan hintaan. Toki Edge 20 Pro tarjoaa hintansa perustaksi suuremmat 12 gigatavun RAM-muistin ja 256 gigatavun tallennustilan, mutta luvut eivät kuitenkaan ole niin suuria, että ne onnistuisivat järjestelmäpiirivalinnan perustelemaan, varsinkaan kun Moto g100:n nähden puhelimesta on poistettu microSD-korttipaikka.
Toisaalta järjestelmäpiiri voi olla osasyy myös yhteen Edge 20 Pron hyvistä puolista, eli akunkestoon. Puhelin kesti testijakson aikana poikkeuksetta kaksi kokonaista päivää yhteensä yli 6 tunnin näytönpäälläoloajilla, mikä on ehdottomasti hyvä suoritus tämän luokan puhelimelta. 30 watin pikalataus toimi myös kohtalaisen nopeasti, vaikkei se enää markkinoiden nopeimmille pärjääkään.
Myös näyttönsä osalta Edge 20 Pro ansaitsee kehut, sillä puhelimen 6,7-tuumainen OLED-näyttö tarjoaa markkinoiden huippuun yltävän 144 hertsin virkistystaajuuden ja hyvän kuvanlaadun. Valitettavasti median kulutuskokemusta puhelimella heikentää vain yhden pohjaan sijoitetun kaiuttimen tarjoaminen.
Moto g100:n nähden noussutta hintaa Edge 20 Prossa löytyy perustelemaan myös kamerajärjestelmä, joka on päivittänyt pääkameraansa ja lisännyt mukaan jopa 5-kertaisen zoomin tarjoavan telekameran. Telekamera onkin oivallinen lisä ja onnistuu lisäämään kuvausjärjestelmän monipuolisuutta, minkä lisäksi sen kuvanlaatukin on hyvällä tasolla. Valitettavana miinuksena muilta osin kamerajärjestelmä on kyllä sinänsä toimiva ja hyvä, mutta ei merkittävästi parempi kuin jo Moto g100:n tarjoama.
Kameroissa olisi myös parannettavaa ohjelmiston tasolla, sillä Edge 20 Pron kamerasovellus hidasteli huomattavan paljon aina telekameraa käyttäessä, eikä sellaista toivoisi enää tämän hintaluokan lippulaivapuhelimelta näkevän. Toinen ohjelmiston merkittävä miinus on Motorolan päivitystuki, joka on luvattu vain kahdelle suurelle päivitykselle ja kahden vuoden tietoturvakorjauksille, eli suurten päivitysten osalta tuki loppuu jo ensi vuoden Android 13:een.
Kokonaisuudessaan Edge 20 Pro onkin väistämättä hintaluokassaan pettymys, joka ei onnistu nousemaan kokonaisuutena merkittäväksi kilpailijaksi. Katseet kannattaakin kääntää valmistajan oman selvästi edullisemman Moto g100:n tai esimerkiksi tehokkaamman järjestelmäpiirin edullisempaan hintaan tarjoavan OnePlus 9:n suuntaan.
Huomion arvoisena seikkana Motorolan puhelinten hintakehitys on usein ollut kohtalaisen nopeaa, joten myös Edge 20 Pron hinta voinee lähiaikoinakin laskea. Hinnanlaskun tulisi kuitenkin olla huomattavan suuri ennen kuin Edge 20 Prota voisi huoletta suositella yli kilpailijoidensa.
Plussaa
- Akunkesto
- Kädessä miellyttävän ohut rakenne
- Makrokuvaukseen käytetään ultralaajakulmakameraa, jossa on automaattitarkennus
- 256 Gt:n tallennustila
Miinusta
- Hinta
- Suorituskyky hintaluokassaan varauksin
- Kamerasovelluksen hidastelut
- Ei stereokaiuttimia
- Yökuvatilan huono kuvanlaatu
- Tele- ja ultralaajakulmakameran video rajoittuu 1080p 30 FPS -tasolle
- Päivitystuki (2 suurta päivitystä ja 2 vuoden tietoturvakorjaukset)
Kiitos artikkelista, tossa näytevideolla lopussa kuvan tarkennus jäi pumppaamaan, esiintyikö tuota useinkin?
Voihan ne näyttää samalta, mutta laitteet on eri kokoisia keskenään.
Itse asiaan hyvältä näyttää ja saattaa jopa päästä ostoslistalle Samsung ei ole itselle edes vaihtoehto nykypäivänä
Ei esiintynyt kuin tuossa yhdessä, minkä vuoksi ei siitä sitten tullut artikkeliinkaan mainintaa, sillä ei vaikuttanut olevan toistuvaa. Hieman erikoinen kieltämättä tuo pumppaaminen, mutta siinä on varmaan sattunut jokin heikkojen olosuhteiden yhdistys, eli korkea kontrasti kirkkaassa auringonpaisteessa, liikkuvat puiden lehdet ja sopivasti liikuteltu puhelin, kun tulee juuri ennen videon pysäytystä.
Eri laitteet testataan tilanteen ja tarpeen mukaan eri pituisilla testijaksoilla ja siitä mainitaan aina artikkelin alussa, jotta lukija tietää mitä voi odottaa. Pääosin kattavammat testit keskitetään suosituimpiin ja teknisesti edistyneimpiin malleihin.