
NVIDIA ja AMD ovat julkaisseet viimeisen vuoden aikana markkinoille tasaiseen tahtiin GeForce RTX 30- ja Radeon RX 6000 -sarjan näytönohjaimia. Valitettavasti näytönohjaimien heikko saatavuus ja noussut hintataso ovat aiheuttaneet monille pelaajille harmaita hiuksia. Joko tilattua näytönohjainta on joutunut odottamaan pitkään, odottaminen jatkuu edelleen tai hinnat ovat nousseet yli oman budjetin. Hyvän hinta-laatusuhteen sijaan monet ovatkin joutuneet tekemään ostopäätöksen puhtaasti saatavuuden perusteella.
Olemme io-techissä testanneet viimeisen vuoden aikana kaikki NVIDIAn ja AMD:n julkaisemat uutuusnäytönohjaimet. Ajureiden, pelien ja käyttöjärjestelmän päivittyessä testejä täytyy ajaa tuotejulkaisuiden yhteydessä usein kokonaan uusiksi ja silloin verrokeiksi ajetaan yleensä relevanteimmat nykyisen ja edellisen sukupolven näytönohjaimet omasta ja kilpailijan leiristä. Nyt kun molemmilta valmistajilta on markkinoilla uudesta sukupolvesta näytönohjainmallit alemmasta keskitasosta ja Full HD -pelaamisesta terävimpään kärkeen ja 4k-pelaamiseen, päätimme ajaa ajankohtaiset testit kaikilla uutuusnäytönohjaimilla ja laittaa ne paremmuusjärjestykseen.
Suorituskykymittaukset ajettiin Cyberpunk 2077- ja Red Dead Redemption 2 -peleillä, jotka molemmat uusia, suosittuja ja graafisesti vaativia AAA-pelejä sekä 3DMark-testiohjelmalla. Peleissä tulokset ajettiin Full HD-, 1440p, ja 4k-resoluutioilla ja 3DMarkin Time Spy -testi 1440p-resoluutiolla. Mukana on myös tulokset 3DMarkin säteenseurannan suorituskykyä mittaavalla DirectX Raytracing feature -testillä.
Testikokoonpano
Lähes kaikki testin näytönohjaimet olivat NVIDIAn omia Founders Edition- tai AMD:n omia referenssimalleja. Poikkeuksena GeForce RTX 3060 ja Radeon RX 6600 XT, joista julkaistiin markkinoille ainoastaan näytönohjainvalmistajien omat mallit.
NVIDIAn leiristä edellisistä sukupolvista vertailutulokset ajettiin GeForce GTX 1060- ja GTX 1080 Ti- sekä GeForce RTX 2060- ja 2080 Ti -näytönohjaimilla. AMD:n leiristä verrokkina on Radeon RX 5700 XT.
GeForce-näytönohjaimet testattiin 471.68-ajureilla ja Radeon-näytönohjaimet testattiin 21.6.1-ajureilla. Kaikilla GeForce RTX 30- ja Radeon RX 6000 -sarjan näytönohjaimilla oli testeissä käytössä Resizable BAR -ominaisuus.
NVIDIA
- Asus ROG Strix GeForce GTX 1060 Gaming OC
- Asus ROG Strix GeForce GTX 1080 Ti OC Edition
- NVIDIA GeForce RTX 2060 Founders Edition
- Gigabyte GeForce RTX 2080 Ti Gaming OC 11G
- Gigabyte GeForce RTX 3060 Gaming OC
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti Founders Edition
- NVIDIA GeForce RTX 3070 Founders Edition
- NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti Founders Edition
- NVIDIA GeForce RTX 3080 Founders Edition
- NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti Founders Edition
- NVIDIA GeForce RTX 3090 Founders Edition
AMD
- Asus ROG Strix Radeon RX 5700 XT OC
- Asus ROG Strix Radeon RX 6600 XT OC
- AMD Radeon RX 6700 XT
- AMD Radeon RX 6800
- AMD Radeon RX 6800 XT
- AMD Radeon RX 6900 XT
Näytönohjainten testikokoonpano on kasattu Cooler Masterin Cosmos C700P -kotelon sisälle, jonka etupaneelissa kaksi 140 mm:n kotelotuuletinta imee viileää ilmaa kotelon sisuksiin ja takapaneelissa yksi 140 mm:n tuuletin puhaltaa lämmintä ilmaa ulos. Testikokoonpanona toimi NZXT:n Kraken Z63 AIO -nestekierrolla jäähdytetty AMD:n 12-ytiminen Ryzen 9 5900X -prosessori asennettuna Asuksen ROG Crosshair VII Hero -emolevylle ja 32 gigatavua DDR4-3600-nopeudella toimivaa keskusmuistia. Käyttöjärjestelmänä on käytössä 64-bittinen Windows 10 Pro asennettuna Corsairin 2 teratavun MP600 M.2 SSD:lle. Kokoonpanon virransyötöstä vastaa Corsairin 1000 watin HX-virtalähde.
- AMD Ryzen 9 5900X (12/24 ydintä/säiettä, boost 4,8 GHz)
- Asus ROG Crosshair VIII Hero Wi-Fi (AMD X570)
- 32 Gt Corsair Dominator Platinum RGB 3600 MHz (16-18-18-36)
- Corsair MP600 2 Tt M.2 SSD (PCI Express 4.0)
- Cooler Master COSMOS C700P -kotelo
- NZXT Kraken Z63 AIO -nestekierto
- Corsair HX1000 (1000W)
- Microsoft Windows 10 Pro 64-bit
Näytönohjainten testimetodit
io-techin näytönohjaintesteissä suorituskykyä mitataan pelaamalla peliä 60 sekunnin ajan ja OCAT-sovelluksen avulla mitataan keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus ja minimi, kun 1 % huonoimpia ruutuja jätetään huomioimatta. Kyseessä on tarkemmin ottaen 1. persentiili, kun ruutujen renderöintiajat on muutettu ruudunpäivitysnopeudeksi eli ruutua sekunnissa (FPS, Frame Per Second) ja järjestetty paremmuusjärjestykseen. Tavoitteena on jättää huomioimatta muutama yksittäinen muita hitaammin renderöity ruutu, joka on mahdollisesti poikkeustapaus.
Cyberpunk 2077
Cyberpunk 2077 testattiin Ultra-kuvanlaatuasetuksilla. Pelissä on tuki myös säteenseurannalle ja NVIDIAn näytönohjaimille ruudunpäivitysnopeutta parantavalle DLSS-ominaisuudelle.
Red Read Redemption 2
Red Dead Redemption 2 testattiin parhailla kuvanlaatuasetuksilla. Pelissä on NVIDIAn näytönohjaimille tuki ruudunpäivitysnopeutta parantavalle DLSS-ominaisuudelle.
3DMark Time Spy
3DMark Time Spy -testissä 1440p-resoluutiolla suorituskykyisin oli AMD:n Radeon RX 6900 XT lähes 20000 pisteen tuloksella.
3DMark DirectX Raytracing feature test
Puhtaassa säteenseurannan suorituskyvyssä NVIDIAn Ampere-arkkitehtuurin toisen sukupolven RT-ytimet ovat selvästi suorituskykyisempiä kuin AMD:n RDNA2-arkkitehtuuri. AMD:n suorituskykyisin Radeon RX 6900 XT jäi testissä jopa GeForce RTX 3060 Ti:n taakse.
Loppuyhteenveto
Testitulosten perusteella NVIDIAn ja AMD:n uutuusnäytönohjaimet voidaan jakaa kolmeen ryhmään. Näytönohjaimet GeForce RTX 3080- sekä Radeon RX 6800 XT -malleista ylöspäin soveltuvat 4k-pelaamiseen, GeForce RTX 3060 Ti, 3070 ja 3070 Ti sekä Radeon RX 6700 XT ja 6800 riittävät 1440p-pelaamiseen ja niiden alapuolella GeForce RTX 3060 ja Radeon RX 6600 XT ovat parhaimmillaan Full HD -pelamisessa. Kunnollista säteenseurantasuorituskykyä kaipaaville voi suositella ainoastaan GeForce RTX 30 -sarjan näytönohjainta ja DLSS-ominaisuudella saadaan hyvällä kuvanlaadulla lisää suorituskykyä tällä hetkellä huomattavasti laajemmassa pelikattauksessa kuin AMD:n tuloaan tekevällä FidelityFX Super Resolution- eli FSR-ominaisuudella.
Nykyisessä markkinatilanteessa tämän artikkelin yhteydessä on turha tehdä kaavioita uusien näytönohjaimien hinta-suorituskykysuhteesta sillä oikeasti saatavilla ja ostettavissa olevan tai jälleenmyyjän sivuilla ilman saatavuutta roikkuvan näytönohjaimen hintaero saattaa olla satoja euroja. Tällä hetkellä hinnat ovat myös niin kaukana valmistajien omista suositushinnoista, ettei niiden käyttäminen missään yhteydessä ole järkevää.
Jees yhteenveto vaikka sinäänsä mitään uutta.
Ruudunpäivitys / tehonkulutus olisi mielenkiintoinen lukema tähän testiin. Nähtäisiin missä sweetspot peformance / watt ja missä revitty vikat FPSät saunan kiukaasta. Upea testi muuten ja hatun nosto sisällöstä ja isoista työtunneista.
Kiitoksia taas mainiosta testistä. Nyt on hyvä vertailla eri kortteja keskenään.
Loistava yhteenveto! Kiva että gtx 1060 on vielä mukana tällaisessa listassa, itsellä se edelleen iloisesti ruksuttaa, mukava nähdä vähän että miten se vertautuu nykyohjaimiin.
Niin kuin jo edellä mainittu, niin mahtava yhteenveto. Peukku tästä!
Hyvä testi, tieteellisiä tutkimuksia tarvitaan enemmän, vähemmän uskonto-fanboy paskanjauhantaa. Tämä tukee omaakin käsitystäni, mikä näyttis kannattaa omaan käyttööni hankkia. 🙂
1080TI pitäs vaihtaa jonki verra nopeampaan. Nyt saa jo käsitystä mihin
kiitos
Tuo varsinainen suorituskyky ei sinällään mitään uutta tarjonnut, mutta säteenseurannan osio oli varsin mielenkiintoista luettavaa.
Kyllä periaatteessa olisi todellakin hitosti paljon uutta, ja kattava uusintatesti koko pakalle olisi järkevä lähtökohta.
Jos joku miettii että mikä on uutta, niin ajurit! Oliko se Hardware Unboxed tai joku vastaava luotettava taho testannut julkaisuajureita vs. tuoreimpia ja selvästi AMD:n korttien tehot olivat "itsestään" lisääntyneet.(*) Toki tuo Io-Techin parin pelin testi ei tuollaista tuo esille, mutta nimenomaan uudet testit nykyisillä ajureilla ovat paljon relevantimpia, kuin ne testit mitä tehtiin julkaisussa yli puoli vuotta sitten, silloisilla ajureilla. Erityisesti koska ilmeisestikin AMD on parantanut suorituskykyä ajureilla suhteessa enemmän.
Toi rez bar tekee vertailuista vähän hankalemman, kun sen vaikutus on niin pelikohtaista.
(*)
Edit: Mun mielestä mä näin jonkun videon tästä, joku parisen kuukautta sitten about. Mutta löysin vain tämän hakemalla, ja tuota en alunperin ollut nähnyt. Ja tuossa ei ole kovin eritelty että mistä tuo data on peräisin, ja tuo alkuperäinen sivusto ei diggaa google translatesta yhtään.
The RX 6800 XT Runs 9% Faster Than At Launch. Here's How | Digital Trends
http://www.digitaltrends.com
1080 ti itseltä joutaisi myös vaihtoon, jos sitä pitkästä aikaa hyppäisi At..AMD kelkkaan, viimeisin punainen näyttis koneessa taitaa olla hd5870 ja sekin lähinnä paikkaamassa, 9700 Pro taitaa olla viimeisin todellinen pitempi aikainen
Lämpötiloja, tehonkulutusta yms nippelitietoa oisi kaivannut. Odotettu lopputulos kuitenkin. Itsellä vaihtui gtx1080 uuteen 3070, harmitti kun ei mistään saanut 3080 ja hinta on nyt kauhea. Pelailen kuitenkin 1440p ja nykyinen riittää. Onhan nuo 4k monitorit hinnoissaan, ellei sitten TV:tä käytä
Kyllä, kiitos!
Julkkarissa 3080 tuf oc 759€. Tää oli helppo!
Hyvin harvoin testejä tehdään samalla hetkellä, joten osa näyttiksistä kärsii aiemmin tehdystä testistä, eli vanhoista ajureista.
Tällä foorumilla on ihan hyvää dataa tuolla benchmark-osiossa. Ite oon ollut hyvin tyytyväinen niin 2080 ti:n, 3070:n, 3070 ti:n, 3080:n, sekä 6800 xt:n. Kovia kortteja kaikki.
Tässä testissä ei vertailtu ääni-/lämpötasoja, koska variaatio kasvaa eksponentiaalisesti. On aivan eri asia ostaa joku pienellä jäähyelementillä varustettu halpis-kakstuulettiminen mölyninuri, kuin 1,6 kg painava, lähes äänetön möhkäle. Hintaeron huomaa sitten käyttömukavuudessa ja hieman parempana suorituskykynä.
Aika vähän itse on tullut todistettua fanipoikailua tällä foorumilla.
Lämpötila, tehonkulutus yms. nippelitieto löytyy näytönohjainten omista artikkeleista, jotka on linkitetty artikkeliin. Niiden ajaminen uudelleen tällä määrällä kortteja olisi syönyt aikaa huomattavasti.
RT suorituskykytesti taas on sitten vähän enemmän niin ja näin. Ymmärrän RT feature testin käytön, mutta ei se oikein kerro pelaajalle mitään. Se ei käytännössä vastaa peleissä tehtävää RT laskentaa kuin kuriositeettina, eikä siitä pidä tehdä ainakaan päätelmiä miten RT pyörii Radeonin korteilla vs. tietty Nvidian kortti. Ihan jo siitä syystä että pelien suorituskyky heittelee villisti riippuen toteutuksesta (ja kaikkia pelejä ei vieläkään ole päivitetty AMD korteilla toimiviksi vaikka luvattu julkaisijan puolelta on) ja tuon synteettisen testin kohdalla kun kaikki efektit menee RT enginen läpi niin suorituskyky romahtaa AMD:n korteilla.
Mutta sitten taas peleissä suorituskyky on pääsääntöisesti paljon parempaa. Esim. jossain Metro Exoduksessa RT:llä Ultra asetus 3070 on 6800 ja 6800xt:n välissä suorituskyvyn osalta.
Ennemmin sitten sanoo, että suorituskyky vaihtelee riippuen paljonko efektejä käytetään ja/tai otetaan joku käytännön esimerkki. Tuo testi on huono aika lailla kumpaankin suuntaan.
Mikä olisi siis ollut parempi raytracing-testi, jossa oltaisiin saatu tasavertainen vertailu NVIDIA vs AMD kesken?
En tiedä voiko sellaista saada edes aikaan (aina riippuu mitä valitsee). Mutta ehkä lähimmäksi voisi päästä Metro Exodus Enhanced Edition (siinä on käsittääkseni benchmark ja tuki molempien korttien Raytracingille). Muista vaihtoehtoja ovat varmaan Control (sisältää myös molemmat edellä mainitut) joka pyörii suhteessa paremmin nvidialla ja Godfall (myös edellä mainitut ja päälle DLSS ja FSR tuki jos haluaa heittää niiden kanssa ko. tekniikoiden parhaimmalla kuvanlaatuasetuksella tms.) joka pyörii sitten suhteessa paremmin AMD:llä. Assanssin Greed Valhallaa jonkin verran käytetään myös ja se pyörii suhteessa paljon paremmin AMD:n korteilla, mutta en tiedä tuoko mitään lisäarvoa vertailuun.
Jos artikkelin tarkoituksena on testata AMD:n ja NVIDIAn uudet näytönohjaimet niin säteenseurannan käyttö Cyberpunkissa vaatii ehdottomasti DLSS:n käytön, jolloin oltaisiin käytännössä testattu sitten pelkästään NVIDIAn näytönohjaimet ja tästä meiltä löytyy jo erillinen testiartikkeli.
Call of Duty Warzonen testaaminen näin kattavassa testissä on pelin verkkopeliluonteen ja muuttujien takia hyvin haastavaa.
Jees tässä ehkä kiteytyy oleellinen kun me jotain sisältöä suunnitellaan ja toteutetaan. Tehdään selkeä ja suoraviivainen päätös mitä testataan ja miksi, että saadaan toteutettua järkevässä ajassa, järkevällä työmäärällä.
Juu, toimituksen valintojahan nämä ovat. Tuo RT 3dmark testi vaan vaikuttaa tällä hetkellä vähän kuin PCIe levyn nopeutta koneessa testaisi tuolla 3dmarkin pciexpress benchmark testillä. Saa sillä lukeman jolla voi päätellä että pcie4 on nopeampi kuin pcie3, mutta ei se oikeastaan kerro mitään hirveän relevanttia.
3DMarkin RT-testi kuvaa näytönohjaimen puhdasta säteenseurantasuorituskykyä, kyllä siitä voi jotain päätellä miten ja missä suhteessa käyttäytyvät sitten peleissä toisiinsa nähden.
Joku ja joku, kannattaa ehdottaa jotain konkreettista, jotta seuraavalla kerralla edes voidaan mahdollisesti harkita.
Kyllä sitä 1080Ti:llä vielä jaksaa oikein pätevästi 1440p:lläkin jos ei Ultra-asetuksia käytä. Nykypeleissä muutenkin kuvanlaatuasetusten välillä sen verran vähän eroo noilla resoilla ettei kovin mainittavaa eroo saa aikaseks vaikka mediumille tiputtas. Mut ohan toi vähä huvittavaa pitää yli viis vuotta sitten julkastua arkkitehtuuria tällasessa testissä mukana, kertoo hieman nykymenosta.
Vaikka kaikkea ei voi saada, niin olisi kiva nähdä 980 Ti, 1080 Ti, Fury X ja RVII mukana..
1080 Ti on mukana.
Nyt on kyllä hatun noston paikka. Grafiikat noissa tulosvertailuissa on erittäin onnistuneesti toteutettu. Jatkakaa samaan malliin.
Tässä olisi vaihtoehtoja:
CompuBench – performance benchmark for various compute APIs (OpenCL, RenderScript)
compubench.com
PT – AIXPRT
http://www.principledtechnologies.com
Tätä ei oo oikein mikään media maailmassa tehnyt, ja tietysti tää riippuu piilotosta, jne. Kuitenkin, oc-overhead on aika mielenkiintoinen asia.
Kyllä se itseä vähän yllätti, että oma rtx 2070 super-kellotus oli tossa vakio 3060 ti timespy -pisteissä.
Tää ei ole joku julistus Turingista, vaan idea jostain, jota ei ole uutisoitu/analysoitu kovin tasokkaasti missään.