Testasimme Motorolan uuden Edge 30 Pro lippulaivan, joka on Suomen ensimmäinen älypuhelin Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirillä

Kokonaisuudessaan Edge 30 Pro on hintaluokassaan mielenkiintoinen puhelin, sillä Snapdragon 8 Gen 1- järjestelmäpiirillä varustettuja laitteita ei vielä (maaliskuun alussa 2022) Edge 30 Pron lisäksi markkinoilta löydy, joten se kilpailee siltä osin omassa luokassaan. Mikäli uusimman sukupolven järjestelmäpiiri on hakusessa, tarjoaa Motorola sata euroa Samsungin Galaxy S22 -perusmallia edullisempaan suositushintaan pykälän parempaa suorituskykyä, enemmän RAM-muistia ja tallennustilaa, nopeamman pikalatauksen sekä tuen Wi-Fi 6E-verkoille, mutta vastaavasti tekee merkittävän kompromissin päivityslupauksessaan ja kameroiden kuvanlaadussa.

Plussaa

  • Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin suorituskyky
  • 12 Gt RAM-muisti ja 256 Gt tallennustila hintaluokassa
  • 68 watin pikalataus
  • Langaton lataus ja käänteinen langaton lataus

Miinusta

  • Kameroiden kuvanlaatu hämärässä sekä terävöitys varauksin
  • Heikkolaatuinen yökuvatila
  • Ultralaajakulmakameran videokuvan laatu (rajoittuu 1080p 30 FPS -tasolle)

Motorola julkaisi Edge 30 Pro -lippulaivaälypuhelimensa helmikuun lopulla. Viime vuoden Edge 20 -mallistosta poiketen mallistoon tuli tällä kertaa vain yksi puhelin, jonka sisällä on niin ikään viime vuodesta poiketen Qualcommin tuoreinta lippulaivarautaa Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin muodossa.

Piirin pariksi Edge 30 Pro tarjoaa 12 Gt RAM-muistia, 256 Gt tallennustilaa sekä 4800 mAh akun peräti 68 watin pikalatauksella. Kamerajärjestelmän osalta tarjolla puolestaan on 50 megapikselin pää- ja ultralaajakulmakamerat sekä kahden megapikselin syvyystietokamera. Ominaisuudet ovat siis suorituskyvyn osalta ottaneet varsin selvän harppauksen viime vuoden Edge 20 Pro -lippualaivaan nähden, mutta kamerapuolelta on leikattu pois erillinen periskooppitelekamera.

Motorola Edge 30 Pron suositushinta on 799 euroa, eli edeltäjään verrattuna hintaa on tullut sata euroa lisää. 800 euron hinta ei järjestelmäpiiri huomioiden ole missään nimessä erityisen korkea, mutta erityisen edullisestakaan puhelimesta ei kuitenkaan ole kyse. Testikappaleemme edustaman tumman sinisen Cosmos Blue -värivaihtoehdon lisäksi Edge 30 Pro on saatavilla myös vaaleassa Stardust White -värissä.

Tässä artikkelissa tutustumme Motorola Edge 30 Pro -älypuhelimeen reilun viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta hieman täysimittaista testirutiinia lyhyemmässä muodossa.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Motorola toimittaa Edge 30 Pron tummansinisessä pakkauksessa, jonka päällä komeilee vain puhelimen mallinimi ja kyljellä valmistajan logo. Itse puhelimen lisäksi toimitussisältöön kuuluvat:

  • Ohjelappuset
  • Joustava läpikuultava muovinen suojakuori
  • 68 watin TurboPower-pikalaturi
  • USB-C -> USB-C -kaapeli

Edge 30 Pron mukana ei siis toimiteta enää Edge 20 Prosta tuttua Ready For -kaapelia, vaikka laite itsessään on yhä teknologian kanssa yhteensopiva. 68 watin laturi suoraan paketissa puolestaan on mukava lisä ja selvä parannus vielä aiemmissa malleissa käytössä olleeseen reilun 30 watin laturiin verrattuna.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Ulkonäöllisesti puhelin on kohtalaisen tavanomainen. Testikappaleen tummansininen takakuoren väritys ja keskellä lepäävä Motorola-logo kuitenkin pitävät huolen siitä ettei valmistaja jää huomaamatta. Takakuoren kamerasaareke erottuu hieman massasta, sillä se on muotoiltu soikioksi perinteisen suorakulmion sijaan.

Fyysiset mitat

  • Ulkomitat: 163,06 x 75,95 x 8,79 mm
  • Paino: 196 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 87,4 %
  • IP52
  • Näytön suojana Gorilla Glass 3, Gorilla Glass 5 -takakuori, muovikehys

Ulkomitoiltaan Edge 30 Pro on lähes identtinen edeltäjänsä kanssa, joskin paksuutta puhelimelle on tullut 0,8 mm lisää. Motorolan edullisempaan 0,1-tuumaa suuremmalla näytöllä varustettuun Moto g200 -malliin nähden Edge 30 Pro on puolestaan peräti 4 mm lyhyempi ja 0,1 mm ohuempi, mutta 0,4 mm leveämpi.

Takakuori on mattapintainen ja se pyöristyy pitkiä sivujaan kohden, minkä myötä puhelin istuu käteen hyvin. Takakuori itsessään on Corningin Gorilla Glass 5:ttä, eli kyseessä on suhteellisen ajantasainen suojalasi, mutta hieman erikoisesti näytön suojana puhelimessa on kuitenkin vanhempi Gorilla Glass 3. Ratkaisua selittänee Gorilla Glass 3:n ainakin joidenkin testien valossa hieman parempi naarmunkestävyys vitosmalliin verrattuna. Laitteen kehykset puolestaan ovat muovia, eli erityisen arvokkaalta puhelin ei tunnu, vaikka rakenne ihan jämäkkä onkin.

Valmistajalle tyypilliseen tapaan vedenkestävyys laitteelle luvataan vain IP52-tasolla, eli kyseessä on vain kevyt roiskeenkestävyys ja uimaan puhelimen kanssa ei kannata mennä.

  • Alapääty:
    • SIM-korttikelkka
    • USB-C (3.1) -liitäntä
    • toinen puhelimen stereokaiuttimista
  • Yläpääty:
    • mikrofoni
    • kuulokeritilään sijoitettu toinen puhelimen stereokaiuttimista
  • 60 megapikselin etukamera (1/3,09”, 1 um pikselikoko), f2.5, 78° kuvakulma

Edge 30 Pron stereokaiuttimet ovat itsessään tässä hintaluokassa jo odotettava ominaisuus, mutta kuitenkin mukava lisä viime vuoteen verrattuna, sillä Edge 20 Pro käytti vielä monokaiutinta.

Näytön ylälaidan keskellä reiässä lepäävä etukamera on varustettu markkinoiden suurimpiin kuuluvalla 60 megapikselin resoluutiolla, mutta lopputulokset se muodostaa noin 15 megapikselin tarkkuudella. Kuvanlaadultaan kamera on hyvässä valaistuksessa erittäin laadukas – värintoisto on luonnollista ja kuva miellyttävän tarkka olematta silti kuitenkaan yliterävöitetty. Hämärässä kuva puolestaan pehmenee etukameroille tyypilliseen tapaan huomattavasti ja lopputulokset jäävät varsin suttuisiksi.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,7” OLED-näyttö
  • 20:9-kuvasuhde, 2400 x 1080 pikseliä, 393 PPI
  • 144 Hz

Lukujen valossa Edge 30 Pron OLED-näyttö on Edge 20 Prosta tuttu ja kuvanlaadultaan edelleen varsin mallikelpoinen. Värit toistuvat eläväisinä ja luonnollisina eikä kirkkaudenkaan kanssa havaittu haasteita. Näytön 144 hertsin virkistystaajuus on markkinoiden kärkeä ja kuva onkin huomattavan sulava, joskin ero 120 hertsiin on väistämättä kohtalaisen pieni. Mielenkiintoisesti automaattisesti virkistystaajuutta säätävässä Auto-tilassa näyttö rajoittuu kuitenkin valmistajan mukaan 120 hertsin nopeuteen ja täyden virkistystaajuuden saadakseen on näyttö asetuksista pakotettava 144 hertsin tilaan.

Huomion arvoisena seikkana Motorola on sijoittanut virtapainikkeen ja äänenvoimakkuuspainikkeet aivan oikean kyljen ylälaitaan, minkä myötä niiden käyttö vaati jonkin verran totuttelua ja erityisesti äänenvoimakkuutta säätäessä testijaksolla tuli usein painettua vahingossa virtapainiketta. Virtapainikkeeseen sijoitettu sormenjälkilukija puolestaan toimi testijaksolla moitteetta kunhan sen sijaintiin vain ensin tottui.

Se missä Edge 30 Pro nousee edukseen, on sisuksissa lepäävä järjestelmäpiiri, sillä kuten mainittua, on kyseessä ensimmäinen Suomen markkinoille saapunut laite, joka hyödyntää Qualcommin viimeisintä Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiriä. Piiri perustelee onnistuneesti myös laitteen edeltäjäänsä nähden noussutta hintaa, sillä siinä missä Edge 20 Pro käytti käytännössä vuoden vanhan huippupiirin uudelleen lämmiteltyä versiota, on Edge 30 Pro suorituskyvyltään puhdasverinen lippulaiva.

Piirin parina puhelimessa on myös 800 euron hintaluokkaan varsin vakuuttavat 12 Gt RAM-muistia ja 256 Gt tallennustilaa. 4800 mAh:n akku on 300 mAh suurempi kuin viime vuoden mallissa ja kooltaan luokassaan hyvää keskitasoa. Sen 68 watin latausteho puolestaan on erinomainen, minkä lisäksi puhelin tukee myös langatonta latausta ja käänteistä langatonta latausta, mikä ei tässä hintaluokassa ole vielä mikään itsestäänselvyys.

Langattomien yhteyksienkin osalta tuettuna ovat lähes kaikki odotetut lippulaivaluokan standardit, eli Wi-Fi 6E -tuen myötä puhelin tukee myös 6 GHz:n Wi-Fi-verkkoja ja Bluetooth-tukikin on 5.2-tasolla. Ultra Wide Band -teknologialle Edge 30 Pro ei kuitenkaan tukea tarjoa ja Suomessa totuttuun tapaan myös 5G:n mmWave-taajuudet ovat jääneet leikkuupöydälle.

Tekniset ominaisuudet:

  • Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri (1 x 3 GHz Cortex-X2 + 3 x 2,5 GHz Cortex-A710 + 4 x 1,8 GHz Cortex-A510 CPU, Adreno 730 GPU)
  • 12 Gt LPDDR5-RAM-muistia
  • 256 Gt UFS 3.1 -tallennustilaa (vapaana noin 239 Gt)
  • 5G NSA & SA, Sub6, (n1, n3, n5, n7, n8, n20, n28, n38, n40, n41, n66, n77, n78)
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6E), Bluetooth 5.2, NFC, (A)GPS, GLONASS, Galileo, LTEPP, SUPL
  • Sormenjälkilukija oikean kyljen virtapainikkeessa
  • 4800 mAh akku, USB Type-C (3.1), 68 watin TurboPower-pikalataus, 15 watin langaton lataus, 5 watin käänteinen langaton lataus

 

Kamera

Edge 30 Pron soikioksi muotoiltu kamerasaareke on laidoiltaan takakuoren tasolla, mutta nousee keskustaansa kohden hieman, minkä myötä puhelin keikkuu sitä pöydällä käytettäessä.

Kameran tekniset tiedot:

  • 50 megapikselin pääkamera (1/1,5”, 1 um pikselikoko), f1.8, Omni-directional PDAF
  • 50 megapikselin ultralaajakulmakamera (1/2,76”, 0,64 um pikselikoko), f2.2, 114° kuvakulma, Macro Vision
  • 2 megapikselin syvyystietokamera (1,75 um pikselikoko), f2.4
  • Dual-LED-salama
  • Videokuvaus: 8K 30 FPS, 4K 60 FPS

Kamerajärjestelmä itsessään on muuttunut varsin selvästi edeltäjämallista ja muun muassa 8 megapikselin telekamerasta on luovuttu kokonaan ja sen sijaan mukaan on lisätty tässä hintaluokassa väistämättä hieman erikoinen 2 megapikselin syvyystietokamera. Pääkameran sensori on vaihdettu 108 megapikselisestä 50 megapikseliseen, mutta itse sensorin fyysinen koko on säilynyt ennallaan. Lisäksi pääkameraan on lisätty mukaan optinen kuvanvakain. Ultralaajakulmakameran resoluutio puolestaan on kasvanut merkittävästi 16 megapikselistä 50 megapikseliin.

Videokuvausta puhelin tukee korkeintaan 8K-resoluutiolla 30 FPS:n nopeudella ja 4K-resoluutiolla 60 FPS:n nopeudella. Valitettavasti testijaksolla ohjelmistossa oli vielä virhe, jonka myötä 4K 60 FPS -videokuvaus ei toiminut, mutta valmistaja on luvannut tilanteen korjaavan päivityksen tulevan jo lähiaikoina. Testijakson aikoihin puhelimen tuotesivuilla mainostettiin myös ultralaajakulmakameran kykenevän 4K-kuvaukseen ja 60 FPS:n nopeuteen, mutta valitettavasti kyseessä on virhe sivustolla ja kyseisen kameran video-ominaisuudet rajoittuvat Full HD -resoluutioon 30 FPS:n nopeudella.

Edge 30 Pron kamerasovellus on tuttu aiemmistakin Motoroloista ja se toimi käyttöjaksolla sulavasti. Ultralaajakulmakameran ja pääkameran välillä vaihtaessa etsimen kuvaan ilmestyi useimmiten selviä grafiikkavirheitä, mutta käytännön kokemusta ne eivät haitanneet ja itse vaihto tapahtui kuitenkin tavanomaisen nopeasti.

Hyvässä valaistuksessa Edge 30 Pron pääkameran kuvien värintoisto ja dynamiikka on hyvällä tasolla, joskin hieman korosteista ja yksityiskohtiakin kuviin kertyy hyvin. Valitettavasti kuvissa on kuitenkin nähtävissä varsin voimakasta terävöitystä ja kontrastia erityisesti niihin lähemmin zoomatessa, jolloin yksityiskohtien reunat jäävät digitaalisen rosoisiksi. Kuviin kertyy jo päivänvalossa myös hieman kohinaa, joka pysyy kuitenkin pääosin kohtalaisen huomaamattomana. Pienemmällä ruudulla tarkasteltaessa kuvat ovat pääosin hyvän näköisiä, mutta suuremmalla näytöllä käsittelyn jälki pistää silmään.

Hämärässä kameran kuvanlaatu ei onnistu vakuuttamaan. Yksityiskohtien määrä tippuu varsin reilusti ja yksityiskohdista tulee hieman sumeita, vaikka terävöitys onkin edelleen varsin voimakasta. Kuviin tarkemmin zoomatessa on nähtävissä myös selvää kohinaa ja todennäköisesti kohinanvaimennuksen ja terävöityksen yhdessä muodostamia suttuisia ääriviivoja. Lisäksi päivänvalossakin nähty liiallinen kontrastointi tuottaa helposti umpeen tummuneita varjoja tai tummia yksityiskohtia, mutta muilta osin värintoisto säilyy kuitenkin hämärässäkin pääsoin miellyttävänä.

Ultralaajakulmakameran kuvat onnistuvat toisinaan vastaamaan hyvin pääkameran yleisilmettä, mutta vastaavasti toisinaan kuvien värimaailma jää selvästi lämpimämmäksi. Värintoisto itsessään on kuitenkin samaan tapaan miellyttävää ja valitettavan miinuksena kontrasti on pääkameran tavoin selvästi voimakasta ja tummat alueet tummuvat pahimmillaan umpeen. Myös ultralaajakulmakmeraa vaivaa pääkameran tavoin kohtalaisen voimakas jälkiterävöitys ja yleisilme ei onnistu yltämään kovimpien kilpailijoiden tasolle. Positiivisena puolena ultralaajakulmakameran automaattitarkennus mahdollistaa myös lähikuvien ottamisen.

Hämärässä ultralaajakulmakameran kuvanlaatu heikkenee vielä pääkameraa selvemmin. Kuvien yksityiskohdat jäävät selvästi suttuisiksi, minkä lisäksi dynamiikan rajat tulevat selvästi vastaan ja kirkkaat yksityiskohdat palavat lähes poikkeuksetta puhki. Kuviin zoomatessa on nähtävissä pääkamerastakin tuttua jälkiterävöityksen suttuisuutta, joka tuottaa jopa vesivärimäisiä yksityiskohtia.

Erillistä makrokameraa Motorola ei Edge 30 Prohon tarjoa, vaan makrokuvaukseen käytetään puhelimen automaattitarkennuksella varustettua 50 megapikselin ultralaajakulmakameraa. Kuviin tehdään kuitenkin samalla myös rajaus eli kuvakulma poikkeaa ultralaajakulmakameran tavanomaista kuvista.

Ultralaajakulmakameran käytön myötä kuvien värintoisto ja yksityiskohtien määrä ovat luokassaan varsin hyvällä tasolla, mutta valitettavasti erityisen hyvää jälkeä makrotilakaan ei tuota, sillä tilaa vaivaa muistakin tiloista tuttu terävöitys ja kontrastointi, mutta vielä pykälän voimakkaampana. Tämän myötä niin kohteiden ääriviivat kuin itse tekstuurikin kuvassa jää selvästi käsitellyn näköiseksi.

Edge 30 Pron yökuvatila on käytettävissä niin pääkameralla kuin myös ultralaajakulmakameralla. Tila ei testijaksolla kertaakaan ottanut kuvia kovinkaan pitkään, vaan lopputulokset tulivat useimmiten viimeistään parissa sekunnissa. Valitettavasti tilan nopeus näkyy myös kuvanlaadussa ja pääkameralla erot perustilaan jäävät usein huomattavan pieniksi, minkä lisäksi yökuvatilassakin kuvissa on edelleen nähtävissä kohinaa. Käytännössä ainoa selvä parannus yökuvatilassa on valoisien aluiden pienoinen palautus, mutta vastapainona tila näyttäisi korostavan myös kontrastia entisestään.

Ultralaajakulmakamerallakaan tila ei käytännössä oonnistui juuri sen parempaan jälkeen. Kuviin kertyy usein perustilaa enemmän valoa, mutta vastapainona myös kohina lisääntyy havaittavasti.

Videokuvauksen osalta puhelimen pääkamera tukee siis korkeintaan 8K 30 FPS -videota tai vaihtoehtoisesti 4K 60 FPS -videota, mutta testijaksolla jälkimmäistä ei valitettavasti päästy testaamaan, sillä puhelimen kameraohjelmistossa on bugi, joka estää 4K-resoluutiolla 60 FPS -videon kuvaamisen. Motorolan mukaan kyseinen bugi on kuitenkin tiedossa ja tilanteen korjaava päivitys on tulossa jo lähiaikoina.

8K-videota kuvatessa Motorola sulkee pois digitaalisen kuvanvakaimen, minkä myötä kuva jää helposti kohtalaisen täriseväksi, vaikka pääkamerassa optinen vakain onkin. Sen sijaan 4K 30 FPS -tila tuottaa vakaampaa jälkeä ja on kuvanlaadultaan kohtalaisen hyvää. Värit toistuvat luonnollisina ja kuva on miellyttävän tarkkaa.

Full HD -30 FPS -tasolle rajoittuva ultralaajakulmakameran video puolestaan on sanalla sanottuna surkeaa, sillä kuva on todella suttuista ja kontrasti liiallista. Lisäksi näin alhaiseen resoluutioon rajoittuva videokuva tämän hintaluokan puhelimen ultralaajakulmakameralla on väistämättä muutenkin selvä miinus. Pienenä positiivisena puolena 1080p 30 FPS -tilassa puhelin antaa vaihtaa kameroiden välillä myös kesken kuvaamisen.

 

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmänä Motorola Edge 30 Prossa toimii Androidin tuorein 12-versio, jonka päällä on valmistajan omat kustomoinnit. Ulkonäöllisesti käyttöliittymä on hyvin lähellä vakiokuntoista ja esimerkiksi ilmoitusvalion pika-asetuksina toimii uusi Android 12:n selvästi isommilla kuvakkeilla varustettu versio. Testijaksolla puhelimessa oli tammikuun tietoturvakorjaukset eli laite on julkaisussaan varsin hyvin ajan tasalla.

Päivitystuen suhteen Motorola kuitenkin häviää valitettavasti edelleen varsin selvästi useille lippulaivaluokan kilpailijoilleen. Edge 30 Pro saa toki viimeaikaisia Motoroloita paremmin päivityksiä, sillä laitteelle luvataan kaksi suurta Android-päivitystä ja kolmen vuoden tietoturvakorjaukset, mutta samaan aikaan sekä OnePlus että Xiaomi lupaavat lippulaivoilleen kolme suurta päivitystä ja neljän vuoden tietoturvakorjaukset ja Samsung puolestaan uudelle S22-mallistolleen peräti neljä suurta päivitystä ja viiden vuoden tietoturvakorjaukset.

Esiasennettuna Edge 30 Prossa on Googlen omien sovellusten lisäksi vain muutama Motorolan lisäohjelmisto, jota käyttäjä ei voi poistaa sekä Facebook, joka on poistettavissa.

 

Suorituskyky ja akunkesto

Suorituskyvyn osalta Edge 30 Pro osoittautui erittäin sulavaksi, kuten Android-maailman tuoreimmalta lippulaivapiiriltä voikin odottaa. Pelaaminenkin onnistuu varsin mallikkaasti ja graafisesti raskas Genshin Impact asetti vakiona grafiikkansa medium-tasolle, mutta peli oli pelattavissa varsin sulavasti myös korkeimmilla asetuksilla. Täysin vakaata 60 FPS:ää peli ei kuitenkaan edelleenkään saavuta vaan pientä nykimistä on havaittavissa silloin tällöin ja pidemmän pelisession aikana lämpenevän puhelimen myötä tuo nykiminen myös lisääntyi jossain määrin.

Samsung Galaxy S22 Ultralla suluissa grafiikkatestitulokset Full HD -resoluutiolla ajettuna.

Ajoimme Edge 30 Prolle myös synteettiset suorituskykytestit, jotta näkisimme miten Snapdragon 8 Gen 1 pärjää lukujen valossa edeltäjilleen ja kilpailijoilleen. Vertailukumppaneina taulukossa ovat RDNA2-arkkitehtuurin grafiikkapiirin sisältävän Exynos 2200:n tarjoava Samsung Galaxy S22 Ultra, Qualcommin viime vuoden huippumalli Snapdragon 888+:n sisältävä Motorola Moto g200 sekä viime vuoden Edge 20 Pro Snapdragon 870 -järjestelmäpiirillä.

Kuten tuloksista on nähtävissä yltää Edge 30 Pro Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirillään Android-markkinoiden huippuun prosessorisuorituskyvyn ollessa käytännössä samalla tasolla Samsungin uutuuden kanssa ja grafiikkasuorituskyvyn puolestaan pykälän parempaa. Edeltäjämallina toimineeseen Edge 20 Prohon nähden Edge 30 Pro puolestaan on jo varsin selvä harppaus suorituskyvyssä.

Huomion arvoisena seikkana testituloksista Moto g200 ja Edge 20 Pro vaikuttavat tekevän jonkinlaisia optimointeja PCMark 3.0 -testiin ja niiden tulokset kyseisessä testissä ovat varsin korkeita verrattuna muihin vastaavilla piireillä varustettuihin puhelimiin.

Pitkäkestoisessa rasituksessa järjestelmäpiirin suorituskyky ymmärrettävästi laskee, kuten käytännössä kaikissa muissakin puhelimissa, mutta joukosta poikkeavaa romahdusta Edge 30 Prossa ei kuitenkaan tapahtunut. Wild Life Extreme -rasitustestissä puhelimen suorituskyky laski noin 6 kierroksen myötä 1544 pisteen tasolle, eli viime vuoden Snapdragon 888:n sisältäneen Moto g200:n suorituskyvyn tasolle ja säilyi sillä seutuvilla rasitustestin loppuun saakka.

Pidemmässä pelisessiossa puhelin kuumenee käsiinkin varsin selvästi, mutta ei suoranaisen polttavasti. Valitettavan miinuspuolena lämpötila tuntuu myös näytön puolelle ja puhelimen yläpäädyn puolelta peukalo tulee lämpenemään varsin selvästi pidemmän pelisession aikana.

Akunkesto Edge 30 Prossa osoittautui testijaksolla varsin tavanomaiseksi lippulaivaksi. Puhelin kesti tavanomaista käyttöä kaksi kokonaista päivää näytön päälläoloaikojen yltäessä yhteensä viiden tunnin seutuville ja graafisesti raskaiden pelien pelaaminen puolestaan kuluttaa akkua huomattavan paljon jo tunninkin aikana.

68 watin pikalataus täyttää akun 90 prosenttiin jo reilussa puolessa tunnissa, eli nopeus on alkuun varsin hyvä, mutta sen jälkeen lataus hidastuu huomattavasti ja täyteen akun sai vasta reilun 50 minuutin jälkeen. Hieman suuremmasta luvustaan huolimatta Motorolan lataus jääkin siis jälkeen OnePlussan 65 watin Warp Chargesta nopeudessaan, mutta siitä huolimatta latausnopeus on luokassaan hyvä.

Akun latausnopeus:

  • 15 min – 43 %
  • 30 min – 86 %
  • 33 min – 90 %
  • 52 min – 100 %

 

Yhteenveto

Motorolan Edge 30 Pro on monin osin jopa yllättävä uutuus, sillä puhelin on ottanut erityisesti piiripuolella varsin selviä harppauksia edeltäjänä toimineeseen Edge 20 Prohon nähden. Hintaa laitteelle on tullut 100 euroa lisää, mutta vastapainona sisuksissa lepäävä rauta on edellisvuoden uudelleenlämmittelyn sijaan markkinoiden tuoreinta kärkeä. Toisaalta vastapainona kameroista on hävinnyt edeltäjästä löytynyt periskooppitelekamera, minkä myötä kamerajärjestelmän monipuolisuus on ottanut valitettavasti pientä takapakkia.

Ulkokuoreltaan Edge 30 Pro on tuttua Motorolaa erityisesti tumman sinisessä värityksessään. Muoviset kehykset eivät suoranaisesti anna kaikkein arvokkainta tuntumaa, mutta eivät kuitenkaan ole poikkeukselliset tässä hintaluokassa. Vedenkestävyyden jääminen vain IP52-tasolle on kuitenkin pienoinen pettymys 800 euron puhelimelle ja kokonaisuudessaan ulkokuori huokuu niin sanottua edullisen lippulaivapuhelimen tunnelmaa.

Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin tuoma suorituskyky puolestaan ei ole pettymys. Piirin siivittämänä Edge 30 Pro onkin toistaiseksi tehokkain testeissämme käynyt laite ja erityisesti 800 euron suositushinta huomioiden Edge 30 Pron suorituskyky on varsin vakuuttavaa. Lisäksi 12 gigatavun RAM-muisti ja 256 gigatavun tallennustila ovat luokassaan todella hyviä lukemia ja 68 watin pikalatauskin tarjoaa lisävirtaa mukavan nopeasti. Kovin kilpailija suorituskyvyssä Motorolalle on vielä toistaiseksi Samsungin Galaxy S22 -perusmalli, jonka suositushinta on 899 euroa 8 gigatavun RAM-muistilla ja 128 gigatavun tallennustilalla.

Valitettavasti Edge 30 Pron kamerajärjestelmä ei kuitenkaan selviydy järjestelmäpiirin tasoisesti. Kuvat ovat toki käyttökelpoisia, mutta hintaluokkansa kilpailijoille ne eivät pärjää liian voimakkaan terävöityksen ja heikohkon hämäräkuvanlaadun myötä, minkä lisäksi ultralaajakulmakameran kuvanlaatu on väistämättä pienoinen pettymys suuresta resoluutiostaan huolimatta. Videokuvausominaisuuksista puuttui testijaksolla ohjelmistovirheen vuoksi 4K 60 FPS -tila, mutta asian on luvattu korjaantuvan tulevassa päivityksessä. Selvempänä miinuksena puolestaan toimii ultralaajakulmakameran videokuvan rajoittuminen vain Full HD -resoluutioon, minkä lisäksi videokuvan laatu on kyseisellä kameralla todella heikkoa.

Ohjelmistopuolelta Motorola tarjoaa tutun kokonaisuuden lähes kustomoimattomalla Androidilla ja varsin sulavalla suorituskyvyllä. Päivityslupauskin on ottanut askelen parempaan suuntaan kahden suuren Android-päivityksen ja kolmen vuoden tietoturvakorjausten myötä, mutta markkinoiden kärkeen sillä ei ole vielä mitään asiaa ja esimerkiksi aiemmin mainittu Galaxy S22 -perusmalli tulee saamaan peräti neljä suurta päivitystä ja viiden vuoden tietoturvakorjaukset.

Kokonaisuudessaan Edge 30 Pro on hintaluokassaan mielenkiintoinen puhelin, sillä Snapdragon 8 Gen 1- järjestelmäpiirillä varustettuja laitteita ei vielä (maaliskuun 2022 alussa) Edge 30 Pron lisäksi markkinoilta löydy, joten se kilpailee siltä osin omassa luokassaan. Mikäli uusimman sukupolven järjestelmäpiiri on hakusessa, tarjoaa Motorola sata euroa Samsungin Galaxy S22 -perusmallia edullisempaan suositushintaan pykälän parempaa suorituskykyä, enemmän RAM-muistia ja tallennustilaa, nopeamman pikalatauksen sekä tuen Wi-Fi 6E-verkoille, mutta vastaavasti tekee merkittävän kompromissin päivityslupauksessaan ja kameroiden kuvanlaadussa.

Plussaa

  • Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin suorituskyky
  • 12 Gt RAM-muisti ja 256 Gt tallennustila hintaluokassa
  • 68 watin pikalataus
  • Langaton lataus ja käänteinen langaton lataus

Miinusta

  • Kameroiden kuvanlaatu hämärässä sekä terävöitys varauksin
  • Heikkolaatuinen yökuvatila
  • Ultralaajakulmakameran videokuvan laatu (rajoittuu 1080p 30 FPS -tasolle)
This site uses XenWord.
;