io-tech testasi nelikameraista Motorola One Zoom -älypuhelinta.

Motorola on tarjonnut runsaan vuoden ajan Moto G –malliensa rinnalla One-sarjan puhelimia, joiden yksi keskeisistä ominaisuuksista on ollut muokkaamaton Android One –käyttöjärjestelmä. io-tech on tutustunut aiemmin One- ja One Vision –malleihin.

Tuorein lisäys One-perheeseen on MWC-messuilla syyskuun alussa julkaistu One Zoom, joka keskittyy nimensä mukaisesti kameraominaisuuksiin ja on samalla One-malliston arvokkain malli. One Zoom saapui Suomessa kauppoihin syyskuun puolivälissä 429 euron suositushintaan.

Tutustumme tässä artikkelissa One Zoomiin hieman tavanomaista lyhyemmän noin viikon käytännön testijakson pohjalta. Keskitymme erityisesti laitteen kameraominaisuuksiin.

 

Pakkaus ja sen sisältö

One Zoom toimitetaan Motorola viimeaikaisille puhelimille tyypillisessä purppuranvärisessä pakkauksessa. Toimitussisältöön kuuluu pikaohjeet ja takuutiedot, korttikelkan irrotustyökalu, 18 watin TurboCharge-pikalaturi, 3,5 mm:n liittimellä varustetut nappikuulokkeet, USB Type-C –kaapeli sekä läpinäkyvä taipuisa suojakuori.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Ulkoisesti One Zoomia on lähes mahdotonta erottaa etupuolelta monien muiden valmistajien puhelimista, sillä vihiä ei ole antamassa edes valmistajan logoa. Yleinen muotoilu on etupuolelta katsottuna melko pyöristettyä ja näyttö ulottuu kohtalaisen lähelle laitteen reunoja.

Pyöristetty muotoilu istuu käteen mukavasti ja laitteen rakenne on laadukkaan jämäkän tuntuinen. Runko on valmistettu 6000-sarjan alumiinista, takakuori on Gorilla Glass 3 –lasia ja näytön lasi Panda King Glass –lasia. Koko komeuden päällä on vesiroiskeilta suojaava P2i-nanopinnoite.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 75 x 158 x 8,8 mm
  • Paino: 190 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 84,6 %

Kooltaan 6,4-tuumaisella näytöllä varustettu One Zoom on nykymittapuulla ylempää keskikokoluokkaa, joka saattaa asettaa yhden käden käyttöön pieniä haasteita. Onneksi asiaan löytyy helpotusta ohjelmistopuolen toimintojen, kuten alanurkkaan pienennettävän näkymän muodossa.

Pahimpiin kilpailijoihin luettavan Honor 20:n näyttö on runsaan tuuman kymmenyksen pienempi, jonka myötä se on kooltaan 3,7 mm lyhyempi, millin kapeampi sekä 0,9 mm ohuempi. Samankokoisella näytöllä varustettu Xiaomi Mi 9 on puolestaan 0,5 mm lyhyempi, 0,3 mm kapeampi sekä 1,2 mm ohuempi.

190 gramman painollaan One Zoom asettuu luokkansa yläpäähän ja on edellä mainittuja kilpailijoitaan viitisentoista grammaa painavampi.

One Zoomin takakuori on huomattavasti persoonallisemman näköinen kuin etukuori, kiitos värityksen sekä kamerakohouman muotoilun. Saatavilla olevia värivaihtoehtoja ovat Electric Gray, Cosmic Purple, Brushed Bronze, joista testikappaleemme edustaa ensiksi mainittua sinertävän harmaata väriä.

Gorilla Glass 3 –lasista valmistettu takakuori on muotoiltu kevyesti pitkille sivuille kaartuvaksi ja sen väritys tummenee reunoja kohti. Lasipinnan alla on harjattua metallia imitoiva kuviointi ja mattapintainen viimeistely vähentää sormenjälkien näkymistä, mutta tekee toisaalta kuoresta yllättävän liukkaan tuntuisen.

Kaikki fyysiset painikkeet sijaitsevat oikeassa kyljessä ja virta-/lukituspainike on pinnaltaan miellyttävästi karhennettu.

One Zoomin yläpäätyyn on sijoitettu laitteen ainoa kaiutin sekä korttikelkka, johon sopii kaksi nano-SIM-korttia tai micro-SD-muistikortti toisen niistä tilalle. Näytön yläreunus on hieman leveämpi kuin sivuilla ja siitä löytyy pienikokoinen vesipisaralovi, joka pitää sisällään 25 megapikselin etukameran (Samsung S5K2X5 -sensori, f2.0, Quad Bayer). Kuulokeritilä on sijoitettu siististi näyttölasin yläreunaan. Kaiuttimen äänenlaatu on perushyvää tasoa ja myös maksimiäänenvoimakkuus edustaa keskiluokkaa.

Näytön alapuolinen reunus on hieman yläreunusta leveämpi. Navigointi on sijoitettu näytön alaosaan ja tarjolla on sekä perinteiset näppäimet että pyyhkäisyelepalkki. Alapäädyssä on 3,5 mm:n ääniliitäntä sekä USB Type-C –liitäntä, joka tukee tässä hintaluokassa melko harvinaista USB 3.1 –nopeutta.

One Zoom käyttää 11 nanometrin prosessilla valmistettavaa Qualcommin Snapdragon 675 –järjestelmäpiiriä, joka julkaistiin vajaa vuosi sitten. Piirin kahdeksasta Kryo 460 –prosessoriytimestä kaksi on suorituskykyistä Cortex-A76-pohjaista ja loput kuusi virtapihimpää Cortex-A55-pohjaista ydintä. Grafiikkapuolesta huolehtii Adreno 612 –grafiikkasuoritin. X12 LTE-modeemista on ulosmitattu 600 Mbit/s maksimilatausnopeus.

One Zoom tarjoaa nykymittapuulla keskiluokan perustasoksi määriteltävät neljä gigatavua RAM-muistia sekä kohtalaisen mukavat 128 Gt tallennustilaa, jota voi halutessaan laajentaa muistikortin avulla. Sisäänrakennetun akun kapasiteetti on 4000 mAh ja sen luvataan tarjoavan kahden päivän toiminta-ajan. Puhelin tukee 15 watin pikalatausta, vaikka hieman erikoisesti mukana toimitetaan 18 watin pikalaturi.

Tekniset ominaisuudet:

  • Snapdragon 675 –järjestelmäpiiri (2 x 2,0 GHz Kryo 460 Gold, 6 x 1,7 GHz Kryo 460 Silver, Adreno 612 GPU, X12-modeemi)
  • 4 Gt LPDDR4X RAM
  • 128 Gt UFS-tallennustilaa (vapaana noin 115 Gt), , microSD-korttipaikka (max. 512 Gt)
  • 12 LTE-yhteydet (600/100 Mbit/s), 2CA, Dual SIM
  • 11 a/b/g/n/ac 2.4G+5GHz
  • Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS, Beidou, Galileo, NFC
  • monokaiutin, 3,5 mm ääniliitäntä, FM-radio
  • 4000 mAh akku, USB Type-C 3.1 Gen 1, 15 W pikalataus

One Zoomin näytön läpimitta on 6,4-tuumaa ja se perustuu Full HD+ -tarkkuuden AMOLED-paneeliin. Kuvasuhde on 19:9, eli tavanomaisempi kuin One Vision –mallissa. Näytön suojana on kiinalaisen Tunghsun reunoilta pyöristetty Panda King Glass –suojalasi.

Sormenjälkitunnistin on sijoitettu näytön alle ja se perustuu optiseen tekniikkaan. Tunnistin ei ole nopeimmasta päästä, mutta se toimii erittäin luotettavasti, eikä testijaksolla törmätty virheisiin nimeksikään.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,4″ AMOLED –näyttö
  • 19:9-kuvasuhde, 1080 x 2340 pikseliä
  • Reunoilta pyöristetty Panda King Glass -suojalasi
  • Moto-näyttö, herätys nostamalla ja kaksoisnapauttamalla

Näytön kuvanlaadussa ei ole valittamista. Asetuksista voi valita luonnollisen, tehostetun ja kylläisen väriasetuksen, joista ensin mainittu näyttää mielestämme nimensä mukaisesti luonnollisimmalta. Näytön maksimikirkkaus on keskitasoa korkeampi ja AMOLED-näytölle tyypillisesti musta toistuu oikeasti mustana. Katselukulmat ovat hyvät, eikä värisiirtymää ole havaittavissa ennen äärimmäisiä kulmia.

 

Kamera

One Zoomin mielenkiintoisin ominaisuus on takakamera, joka rakentuu neljästä kamerasensorista ja sijaitsee melko suuressa kehyksessä takakuoren yläosassa. Kamerat on sijoitettu neliömuodostelmaan kehyksen yläosaan ja alaosassa on Motorola-logo, joka toimii samalla valkoisena ilmoitusvalona. Kaksisävyinen LED-salama sijaitsee kamerakyhmyn ulkopuolella.

Kameran tekniset tiedot:

  • 48 megapikselin pääkamera, 1/2” Samsung S5KGM1 -sensori, 0,8 um pikselikoko, Quad Bayer –suodatin, f1.7, 26 mm kinovastaavuus, OIS
  • 16 megapikselin ultralaajakulmakamera, Omnivision OV16885 -sensori, 1,0 um pikselikoko, f2.2, 117 asteen kuvakulma, 13 mm kinovastaavuus
  • 8 megapikselin telekamera, Omnivision OV08A10 -sensori, 1,0 um pikselikoko, f2.4, 3x optinen zoom, 81 mm kinovastaavuus, OIS
  • 5 megapikselin syvyysterävyyskamera, Samsung S5K5E9 -kuvasensori
  • CCT kaksois-LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS, 1080p 120 FPS, 720p 240 FPS

Pääkamera perustuu Samsungin 48 megapikselin GM1-sensoriin, joka käyttää Quad Bayer –suodatinta. Sen parina on f1.7-aukkosuhteen laajakulmaobjektiivi optisella kuvanvakaimella. Oikealla ylhäällä sijaitseva ultralaajakulmakamera on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä ja se tarjoaa 117 asteen kuvakulman. Kolmas kuvien tuottamiseen kykenevä kamera on kahdeksan megapikselin telekamera, joka mahdollistaa kolminkertaisen zoomauksen pääkameraan nähden. Varustukseen kuuluu myös optinen vakain, joka on telekamerassa varsin harvinainen ominaisuus tässä hintaluokassa. Neljäs kamera on viiden megapikselin syvyystietosensori, jota hyödynnetään syvyysterävyysefektin luomisessa.

Videokuvaus onnistuu parhaimmillaan 4K 30 FPS –laadulla sekä hidastettuna 1080p 120 FPS ja 720p 240 FPS –laaduilla.

One Zoomin kamerasovellus käynnistyy kohtalaisella nopeudella, mutta ei aivan parhaimpien kilpailijoiden ripeydellä. Kamera ei ota kuvaa, jos suljinpainiketta painaa välittömästi kuvausnäkymän auetessa näytölle. Myöskään tarkennusnopeudessa se ei aivan pärjää kilpailijoille, mutta tarkennus toimi testijaksolla melko luotettavasti. Maininnan arvoisena seikkana etsinnäkymän kuvanlaatu on jostain syystä poikkeuksellisen huono ja rakeinen.

Kameran käyttöliittymä on tuttu mm. One Vision –mallista ja kokonaisuus on melko selkeä. Suljinpainikkeen viereen on sijoitettu valokuvaus- ja videokuvaustilan sekä kuvaustilavalikon valinnat. Näppäränä yksityiskohtana kuvaustilalistaan ilmestyy myös viimeksi käytetty erikoiskuvaustila. Vasemmasta reunasta löytyvät tärkeimmät pika-asetukset, kuten HDR-ominaisuuden toimintatila.

Kameran valintapainike on sijoitettu kätevästi suljinpainikkeen viereen, joten sitä on helppo käyttää myös yhdellä kädellä. Zoomia on mahdollista käyttää myös portaattomasti yhdellä sormella ruutua pystysuunnassa liu’uttamalla.

Manuaalitila aktivoidaan vasemmassa reunassa sijaitsevasta pikakuvakkeesta (automaatti/manuaalitilan valinta). Manuaalisäädöt ovat nykymittapuulla melko suppeat – tarjolla ovat tarkennuksen, valkotasapainon, suljinajan (1/6000 – 1/4 s), ISO-arvon (100-3200) ja valotuksen kompensoinnin manuaalisäädöt. Lisäksi maininnan arvoisena seikkana suljinajan maksimipituus on rajattu varsin lyhyeksi. Plussana RAW-kuvien (DNG) tallennuksen saa kytkettyä päälle näppärästi suoraan vasemman reunan pikakuvakkeesta.

Testijakson aikana testipuhelimessa oli käytössä 7.2.57.11-denali-kameraversio.

Ensisilmäyksellä ja kokonaisuutena katsottuna One Zoomilla hyvässä valaistuksessa otetut kuvat eivät näytä lainkaan hassummilta. Hieman suurempaa kuvamäärää ja lähemmin alkaa esiin nousta kuitenkin kritisoitavaa.

Kamera korostaa kontrastia ja yliterävöi kuvaa jopa varsin rajusti, joka tulee ikävästi esiin erityisesti paljon pieniä yksityiskohtia sisältävissä kuvissa (kuten neljäs puistokuva). Lisäksi yliterävöinti myös tappaa kuvasta jonkin verran pikselitason yksityiskohtia. Lisäksi kuvissa on nähtävissä nykymittapuulla poikkeuksellisen paljon kohinaa, josta ei sinällään todettu olevan hyvässä valossa suurempaa haittaa.

Värintoisto on kuvissa pääosin melko luonnollista – joissain tilanteissa havaittavissa on pientä valkotasapainon taittumista sinertävään päin. Parhaimmillaan One Zoomilla saa aikaan kohtalaisen teräviä ja näyttäviä lähikuvia.

Heikossa valaistuksessa One Zoom tuottaa pettymyksen. Kamera tuottaa pahimmillaan suorastaan häiritsevän näköistä värillistä kohinaa, jollaista ei ole näkynyt pitkiin aikoihin io-techin testissä olleissa älypuhelinkameroissa. Kuvat tuntuivat myös tärähtävän poikkeuksellisen helposti sekä jäävän yleisilmeeltään erittäin pehmeiksi sekä paikoin lähestulkoon tarkentamattoman näköisiksi. Jos kuvassa on voimakkaampia valopisteitä (esim. öinen kaupunkimaisema), on värintoisto on kohtalaisen hyvää, mutta kuvat jäävät melko hämäriksi ja dynamiikka ei ole erityisen hyvää. Valon määrän heikentyessä tarpeeksi myös värintoisto jää hailakaksi.

Automatiikka säätää suljinajan pisimmillään 1/10 sekuntiin ja on tarpeen vaatiessa valmis nostamaan herkkyyden jopa lähemmäs ISO 10 000 –arvoa. Tyypillisesti hämäräolosuhteissa herkkyys liikkui tosin ISO 1000-4000 haarukassa.

One Zoomin kahdeksan megapikselin telekamera tarjoaa kolminkertaisen zoomauksen pääkameraan nähden ja tuottaa 12 megapikselin ylösskaalattuja kuvia.

Telekamera tekee hyvässä valaistuksessa ok jälkeä, joskin kuvissa on pääkameran tapaan jo hyvässä valossa jonkin verran kohinaa ja kuvan jälki on pikselitasolla vesivärimäisen näköistä. Värintoisto on melko neutraalia, paikoin ehkä jopa hieman haalean puoleista. Joissain tilanteissa kontrasti on hieman ylikorostunutta, mutta ei niin pahasti kuin pääkameralla otetuissa kuvissa.

Hämärässä telekameran kuvanlaatu on kokonaisuudessaan varsin heikkoa. One Zoomin telekamera on laadultaan heikoin, mitä io-techin testeissä on nähty ja sen käyttöä on hankala laajemmin suositella vähänkään heikommassa valossa. Kuvat ovat pehmeitä, alivalottuneita ja niissä näkyy helposti häiritsevää värillistä kohinaa pääkameran tapaan. Telekameran todellinen hyödyntäminen havaittiin myös olevan heikossa valossa varsin epäloogista, sillä välillä automatiikka rajasi kuvan pääkameran sensorilta ja välillä kuvat muodostettiin telekameran avulla.

16 megapikselin ultralaajakulmakameran kinovastaava polttoväli on puolet pääkameran polttovälistä ja jostain syystä myös sen kuvat tallentuvat täyden resoluution sijaan 12 megapikselin koossa.

Kuvanlaadultaan ultralaajakulmakameran jälki on kokonaisuutena tarkasteltuna käyttökelpoista, mutta ei kestä kovinkaan hyvin lähempää tarkastelua. Värit toistuvat melko luonnollisesti, joskin tumma pää jää helposti tukkoiseksi. Yksityiskohdat toistuvat hyvin pehmeinä ja pikselitasolla jälki on suttuista. Heikossa valossa kameran valovoima ei oikein tahdo riittää ja kuvista tulee herkästi varsin pimeitä ja suttuisia. Yötila ei ole käytettävissä ultralaajakulmakameran kanssa, joten siitäkään ei ole apua.

One Zoomin Pimeänäkö-yökuvaustila on aktivoitavissa kuvaustilavalikosta ja kamera osaa myös ehdottaa sitä, jos olosuhteet sitä vaativat. Yökuvaustila on käytettävissä vain pääkameralla ja se ottaa kuvaa muutaman sekunnin ajan muodostaen sitten lopputuloksen useamman peräkkäin otetun otoksen datasta.

One Zoomin yötila kykenee loihtimaan kuviin huomattavasti lisää valoisuutta, terävyyttä, yksityiskohtia ja dynamiikkaa, joka ei sinällään ole yllätys, kun otetaan huomioon tavallisten hämäräkuvien heikonpuoleinen taso. Kokonaisuutena katsottuna lopputulokset ovat paikoin jopa näyttäviä, mutta todellisuudessa jälki ei kuitenkaan ole kovinkaan luonnollista, sillä terävöitys on rajusti ylikorostunutta ja osa väreistä haalistuvat prosessoinnin nostaessa valoisuutta todellista korkeammaksi.

Yötilaa kannattaa kaikesta huolimatta hyödyntää One Zoomilla etenkin erittäin heikosti valaistuissa olosuhteissa, sillä normaalikuvasta tulee joka tapauksessa kokonaisuudessa heikompi.

Otimme myös muutamat vertailukuvat kameraominaisuuksien osalta pahimmiksi arvioimiemme saman hintaluokan puhelmien, eli 399 euron hintaisen Honor 20:n ja edullisimmillaan noin 430 euron hintaisen Xiaomi Mi 9:n kanssa. Honor 20:ssa on 48 megapikselin pääkamera, 16 megapikselin laajakulmakamera sekä 2 megapikselin makro- ja syvyysterävyyskamerat. Xiaomi Mi 9:ssä on puolestaan 48 megapikselin pääkamera, 12 megapikselin 2x telekamera sekä 16 megapikselin ultralaajakulmakamera.

Hyvässä valaistuksessa One Zoomin kuvanlaatu häviää kilpakumppaneilleen. Se on kontrastiltaan ylikorostunutta ja dynamiikaltaan kolmikon heikointa. Myöskään pikselitason yksityiskohdat ja hienovaraisempien värisävyjen toisto ovat pärjää vertailupuhelimille. Kolmikosta Honor 20:n kuva on väritasapainoltaan turhan lämmin, Mi 9:n luonnollisin. Honor 20:n jälki on pikselitasolla prosessoidumman näköistä kuin Mi 9:ssä ja samalla Xiaomi on myös aavistuksen parempi pienimmissä yksityiskohdissa.

One Zoomin telekameran kolminkertainen zoomauskerroin on suurempi kuin Mi 9:stä löytyvä 2x tai Honor 20:sta löytyvä 2x digizoom. Kolmikosta parasta jälkeä tekee Mi 9, joka kykenee taltioimaan jopa enemmän pikselitason yksityiskohtia kuin One Zoom, vaikka sen polttoväli on pienempi. One Zoominkaan jälki ei ole hyvässä valossa hassumpaa, mutta Honor 20 jää selvästi peränpitäjäksi yksityiskohdiltaan pehmeällä ja värimaailmaltaan lämpimällä kuvanlaadulla.

Ultralaajakulmakameroiden taistossa One Zoomin suoritus on vertailukolmikon heikoin. Kuva on erittäin epätarkka kilpailijoihin nähden. Mi 9:n ja Honor 20:n välillä vääntö on melko tasaista, vaikka kuvat ovatkin eri tyyppisiä. Honor 20:n kuva on prosessoidumpi ja värimaailma on jälleen lämpimään kallellaan, mutta yksityiskohtia löytyy pikselitasolla aavistuksen Mi 9:ää enemmän. Xiaomin kuva on puolestaan värimaailmaltaan luonnollisin ja pikselitasolla vähemmän prosessoitu.

Heikommassa valaistuksessa ja hämärässä One Zoom jää myös verrokeistaan jälkeen. Sen kuvanlaatu on epäterävää, yksityiskohdiltaan mössöistä ja värintoistoltaan heikompaa. Mi 9:n kuva on rakeisin ja kohinanpoisto vähiten aggressiivisinta, jonka myötä kuva näyttää terävimmältä ja sen yksityiskohtien taltiointi on yhtä hyvää tai jopa parempaa kuin Honor 20:lla. Honor 20:n kohinanpoisto toimii selvästi Xiaomia aggressiivisemmin, mikä tekee kuvasta pehmeämmän näköisen, mutta yksityiskohdat ja värit taltioituvat silti suunnilleen yhtä hyvin kuin Mi 9:ssä. Valkotasapaino taittavat kuitenkin paikoin liikaa punertavaan päin, kuten muissakin Honor 20:lla otetuissa vertailukuvissa.

One Zoomilla tallennetun 4K 30 FPS –videon laatu on melko perustasoa ja se taltioituu 49-52 Mbit/s bittivirralla ja korkealaatuisella 320 kbit/s stereoäänellä H.264-pakkauksella (High@L5.1, CABAC/1 Ref frames). Jälki on melko yksityiskohtaista ja terävää, mutta värintoisto ja kontrasti ovat paikoin hieman ylikorostuneita. Tarkennuksen kanssa saattaa esiintyä liikkuvien kohteiden kohdalla pientä pumppausta. Kuvanvakautus toimii kävellessä keskinkertaisesti.

 

Käyttöjärjestelmä & suorituskyky

Käyttöjärjestelmäpuolelta täytyy heti ensimmäisenä tuoda esiin varsin erikoinen seikka – jostain syystä One Zoom ei ole enää Android One –puhelin, vaikka nimi antaisikin niin ymmärtää. Kysyimme asiasta Motorolalta, mutta emme saaneet siihen selkeää vastausta. Käyttöjärjestelmänä on siitä huolimatta lähes kustomoimaton Android 9 Pie, jossa tätä artikkelia kirjoittaessa lokakuun alussa oli Googlen heinäkuun tietoturvakorjaukset. Onneksi One Zoom kuuluu sentään Googlen Enterprise Recommended –ohjelmaan, jonka puitteissa se tulee saamaan ainakin seuraavan suuren käyttöjärjestelmäpäivityksen (Android 11) sekä tietoturvakorjauksia maksimissaan kolmen kuukauden välein kahden vuoden ajan. Siitä huolimatta Android One –sertifionnin puuttuminen on pettymys.

Sovelluspuolella luotetaan Googlen vakiosovelluksiin ja kattauksen päälle on lisätty kolme Motorolan omaa sovellusta: Moto-lisätoiminnot, Moto-ohjesovellus sekä FM-radio. Yrityksen aiemmista puhelmista tutun Moto-sovelluksen tarjoamia lisäominaisuuksia ovat mm. always on displayn kaltainen ”tarkistustoiminto”, katsoessa päällä pysyvä ”huomioiva näyttö”, kolmen sormen kosketuksella aktivoituva kuvankaappaus, yhden painikkeen navigointi, näkymän kutistaminen näytön alanurkkaan sekä taskulampun ja kameran käynnistäminen liikekomennoilla. Asetusvalikossa on lisäksi muutama lisäkohta, kuten näytön värien säätömahdollisuus ja takakuoren logon ilmoitusvalon asetukset.

Käytännön suorituskyvyssä ei ole valittamista ja One Zoom toimii sinällään nikottelematta, mutta esimerkiksi Honor 20:een ja Xiaomi Mi 9:ään rinnatusten vertailtuna se jää kakkoseksi niin sovellusten avautumisnopeudessa kuin sovellusten välillä liikkuessakin. Hieman lisäperspektiiviä antaa kuitenkin se, että teknisesti suorituskykyisemmällä Snapdragon 710 -järjestelmäpiirillä varustettu Nokia 8.1 häviää rinnakkainvertailussa nopeudessa One Zoomille.

Pelikäytössä testasimme PUGB Mobile ja Asphalt 9 –pelejä, joista ensin mainittu toimi ongelmitta high-asetuksilla (ilman reunojenpehmennystä) ja jälkimmäinen default-asetuksilla (high-asetuksilla ruudunpäivityksessä oli havaittavissa pientä ruudunpäivitysnopeuden hidastelua). One Zoom kelpaa siis raskaampaankin mobiilipelaamiseen, kunhan kuvanlaatuasetuksia on tarvittaessa valmis hieman viilaamaan alaspäin.

Synteettisissä suorituskykytesteissä otimme verrokeiksi samasta hintaluokasta Kirin 980 -piirillisen Honor 20:n, Snapdragon 855 -piirillisen Xiaomi Mi 9:n sekä Snapragon 710 -piirillisen Nokia 8.1:n. Vaikka One Zoomissa käytetty Snapdragon 675 –järjestelmäpiiri onkin sinällään riittävä useimpiin nykypäivän käyttötarpeisiin, olisi sen suorituskyky paremmin kotonaan noin sata euroa edullisemmassa hintaluokkassa. Prosessorisuorituskyky on keskihintaluokassa kohtalaisen hyvää, mutta jää edullisimpien lippulaivapiirejä käyttävien puhelimien jalkoihin. Grafiikkasuorituskyvyssä Snapdragon 675 –piiri ei suoranaisesti loista saman hintaluokan parhaimmistoa vastaan, sillä esimerkiksi Honor 20 ja Xiaomi Mi 9 yltävät high-end-luokan järjestelmäpiireineen tasolle.

One Zoomin akunkesto todettiin muutaman päivän käyttökokeilun aikana kohtalaisen hyväksi ja yhdellä latauksella selvittiin pariin kertaan kahden päivän yli näytön päälläoloajan ollessa lähes viisi tuntia ja akkua toisen päivän päätteeksi jäljellä parisenkymmentä prosenttia. Käyttökokemusten perusteella yhdellä latauksella saattaisi päästä noin 6-7 tunnin näytön päälläoloaikoihin parin vuorokauden käyttöjaksolla. Kuvaajassa yhden päivän käyttöajat on merkitty vihreillä ja kahden päivän punaisilla pisteillä.

4000 mAh akun lataaminen 15 watin teholla ei ole erityisen ripeä toimenpide, sillä mittasimme latausajaksi tyhjästä täyteen noin tunnin ja 45 minuuttia. Puolessa tunnissa akkuun latautui noin 40 % varaus ja tunnissa 75 %. Viimeisten 10 %:n lataaminen sujuu tuskallisen hitaasti 35 minuutissa.

 

Yhteenveto

 

Motorola One Zoom saapui io-techin testiin positiivisin odotuksin, joita se ei kuitenkaan lopulta onnistunut täyttämään tärkeimmän ominaisuutena, eli kameran osalta.

Fyysisesti One Zoom on tukevan tuntuinen puhelin, joka istuu mukavasti kouraan. Ulkonäkö on pitkälti makuasia, mutta takakuoren osalta One Zoom onnistuu ainakin erottumaan massasta. Pieni plussa tulee myös roiskevesisuojan antavasta nanopinnoitteesta. 6,4-tuumainen AMOLED-näyttö vaikuttaa asialliselta tässä hintaluokassa ja näyttölovi on pidetty hillityn kokoisena.

Tekninen toteutus on kokonaisuudessaan melko tasapainoinen, mutta etenkin järjestelmäpiirin osalta pahimmilta kilpailijoita tulee kylmää vettä niskaan, sillä nykypäivänä yli 400 euron hintaluokassa on käytössä jo lippulaivatason piirejä. 128 gigatavun UFS-tallennustila on tässä hintaluokassa asiallinen ja neljän gigatavun RAM-muisti perustasoa, joskin kuusi gigatavuakaan ei olisi ollut liikaa pyydetty. 4000 mAh akku tarjoaa parempaa keskitasoa edustavan akunkeston – latausnopeus voisi olla ripeämpikin.

Huomion keskipisteenä olevan mielenkiintoisen neloskameran suhteen vaikuttaa valitettavasti siltä, että tekniset ominaisuudet näyttävät paperilla hyvältä, mutta käytännön toteutus ja ehkäpä jopa valittujen komponenttien laatu on jäänyt hieman toissijaiseen asemaan. Neloskameran kuvanlaatu ja toiminta oli suoraan sanottuna pettymys, eikä se pärjää saman hintaluokan parhaimmille kilpailijoille. Kolme eri polttoväliä tarjoava kameraratkaisu on tässä hintaluokassa monipuolinen, mutta sen kuvanlaatu on testiemme mukaan käyttökelpoista lähinnä hyvässä valaistuksessa.

Toinen pettymys tulee vastaan ohjelmistopuolella, sillä vaikka One Zoom käyttääkin käytännössä vakioasussaan olevaan Androidia, ei se ole enää Android One –pohjainen, vaikka puhelimen nimi antaakin niin ymmärtää. Käytännössä One Zoom ei siis tule todennäköisesti saamaan päivityksiä yhtä pitkään kuin yrityksen aiemmat Android One –sertifioidut puhelimet. Valmistajan lisäämistä näppäristä Moto-lisätoiminnoista laite ansaitsee edelleen plussaa.

Yhteenvetona One Zoomin suurimmat heikkoudet löytyvät ironisesti suoraan mallinimestä. One-sarjasta huolimatta laitteessa ei ole Android One –käyttöjärjestelmää ja Zoom-lisänimestä huolimatta kameraominaisuudet eivät pärjää hintaluokan parhaimmistolle. Varauksella One Zoomia voi kuitenkin suunnitella käyttäjälle, joka vierastaa Huawein ja Xiaomin omia käyttöliittymämuokkauksia ja joka kuvaa pääosin hyvässä valaistuksessa. Noin 400 euron hintaluokan parasta kameratoteutusta ja suorituskykyä kannattaa kuitenkin etsiä muualta kuin Motorolan leiristä.

Plussaa

  • AMOLED-näyttö
  • Tukevan tuntuinen ja miellyttävästi muotoiltu rakenne
  • Monipuolinen kameratoteutus hintaluokassaan
  • 3,5 mm ääniliitäntä
  • Muistikorttipaikka
  • USB 3.1 gen 1 -yhteensopiva Type-C-liitäntä
  • Ilmoitusvalo takakuoren logossa
  • Varmatoiminen näytön alla sijaitseva sormenjälkitunnistin
  • Vakiomuotoinen Android ja kätevät Moto-lisätoiminnot

Miinusta

  • Snapdragon 675 –piirin raaka suorituskyky yli 400 euron hintaluokassa
  • Käyttöjärjestelmä ei ole enää Android One –versio
  • Kameran kuvanlaatu etenkin heikossa valaistuksessa
  • Akun latausnopeus varauksin
  • Molemmilta puolin lasinen kuorirakenne arka tiputuksille

 

This site uses XenWord.
;