io-tech testasi OnePlussan uuden 7T-älypuhelimen.

OnePlus siirtyi jo kolme vuotta sitten mallistossaan puolivuotiseen julkaisusykliin, jossa päivitetyt laitteet nähdään keväällä ja syksyllä. Sama rytmi jatkuu myös tänä vuonna, sillä toukokuussa esitelty OnePlus 7 sai nyt syyskuun lopulla seuraajakseen parannellun T-version.

OnePlus 7T julkaistiin Intiassa 26. syyskuuta ja sen myynti alkoi Suomessa 17. lokakuuta. Laitteen suositushinta julkistettiin jälkikäteen 10. lokakuuta ja se nousi edeltäjämallin 549 eurosta 609 euroon. Samalla RAM-muistin määrä kasvoi kahdella gigatavulla, mutta toisaalta edeltäjämallista oli myös saatavilla 8 & 256 Gt:n versiota 599 euron hintaan. OnePlussan edullisen puhelimen status hiipuu vuodesta toiseen, mutta ominaisuudet ovat edelleen hintaan nähden kohdallaan.

Tässä artikkelissa perehdymme OnePlus 7T:hen parin viikon käyttötestin pohjalta. Artikkelin julkaisuhetkellä 26. syyskuuta puhelinta on käytetty noin viikko, joten mm. akunkestoon liittyviä tietoja päivitetään artikkeliin kahden viikon testijakson päätyttyä.

 

Pakkaus ja sen sisältö

OnePlus 7T:n myyntipakkaus on muuttunut viimeisimpiin sukupolviin nähden, sillä se on nyt väriltään valkoisen sijaan punainen ja pakkauksen koko on venynyt noin puolitoistakertaiseksi. Koon kasvaminen vaikuttaa hieman turhalta, sillä sisällä on melko paljon tyhjää ja käytännössä sama sisältö kuin aiemmin.

Itse puhelimen ohella mukana toimitetaan ohjeet ja takuutiedot, tarroja, korttikelkan avaustyökalu, läpikuultava taipuisa suojakuori, 30 W Warp Charge –pikalaturi sekä punainen USB Type-C –kaapeli.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Siinä missä keväällä julkaistu OnePlus 7 säilyi lähes identtisenä vuoden takaiseen OnePlus 6T –malliin nähden, on 7T kokenut nyt merkittävämmän uudistumisen. Etupuolelta eroa kahteen edelliseen sukupolveen saattaa olla hankala huomata ilman rinnakkaisvertailua, mutta takapuolella ero on uudistuneen kamerakehyksen myötä selvä.

Muotoilultaan 7T on kehittynyt hieman 7 Pron suuntaan, vaikka sukunäkö edeltäjämalliin onkin edelleen selvästi nähtävissä. Takakuoren muotoilu on pysynyt lähes identtisenä, mutta kylkien muotolinjasta on luovuttu. Käsituntumassa ero on kuitenkin sen osalta pieni ja 7T tuntuu miellyttävältä kädessä.

Rakenteeltaan 7T on jämäkän tuntuinen – se ei elä tai pidä ääniä väänneltäessä. Laitteen kehys on kiiltäväksi viimeisteltyä alumiinia – etu- ja takalasi Gorilla Glass –suojalasia. Osien sovituksessa emme havainneet mitään valittamisen aihetta. Etulasin ja kehyksen välissä on kapea musta muovilista, joka ainakin teoriassa saattaa suojata lasia pudotuksissa. Rakenteella ei ole virallista vesisuojausluokitusta, mutta valmistaja on käyttänyt tiivisteitä mm. korttikelkan reunoilla.

OnePlus 7T tulee saataville Frosted Silver sekä Glacier Blue –väreissä, joista testikappaleemme edusti jälkimmäistä.

Fyysiset mitat:

 • Ulkomitat: 160,9 x 74,4 x 8,13 mm
 • Paino: 190 grammaa
 • Näytön ja ulkomittojen suhde: 86,5 %

OnePlus 7T on muuttunut muodoiltaan pitkulaisemmaksi kuin edeltäjämalli, kiitos laajentuneen näytön kuvasuhteen. 7T on 3,2 mm pidempi, mutta 0,4 mm kapeampi kuin 7. Paino on kasvanut kahdeksalla grammalla.

Kilpailijoista 0,15 tuumaa pienempää näyttöä käyttävä Asus ZenFone 6 on 1,8 mm lyhyempi, millimetrin leveämpi sekä 1,1 mm paksumpi ja painaa tismalleen saman verran. 0,3 tuumaa pienemmällä näytöllä varustettu Honor 20 Pro on puolestaan merkittävät 6,3 mm lyhyempi, 0,4 mm kapeampi ja 0,3 mm paksumpi sekä kahdeksan grammaa kevyempi.

Kokonsa puolesta OnePlus 7T on yleisesti ottaen melko suurikokoinen puhelin ja sen yhden käden käyttö on hieman kömpelöä, joskin pääosin mahdollista pienen totuttelun jälkeen.

Siinä missä edeltäjämallia sai vain tylsänpuoleisessa mustanharmaassa värissä, on 7T:stä saatavissa pirteä kuvien mukainen vaaleansininen Glacier Blue –väri, jossa puhelimen kehys on kiiltävä ja takakuori mattapintainen. Takakuoren väritys tummenee hyvin hillitysti laitteen yläosaa kohti.

Gorilla Glass –suojalasista valmistettu takakuori on pitkien sivujen suuntaan selvästi kaareva ja päädyistä hieman pyöristetty. Mattapintainen lasi on varsin tyylikkään näköinen, eikä kerää sormenjälkiä aivan yhtä herkästi kuin kiiltävä pinta, mutta vastavuoroisesti se on kokemuksiemme mukaan kosteissa käsissä liukkaampi kuin kiiltäväpintainen lasi.

Kamerakyhmy on selvästi kohollaan takakuoresta, mutta koska se on melko suurikokoinen ja keskeisesti sijoitettu, ei se aiheuta puhelimen keikkumista pöytäpinnalla käytettäessä.

OnePlus 7T:n järjestelmäpiiri on päivitetty Qualcommin lippulaivapiirin tuoreimpaan versioon, eli Snapdragon 855+:aan, joka hieman päivitetty versio aiemmasta 855-mallista. TSMC:n seitsemän nanometrin prosessilla valmistettavan piirin suorituskykyisimmän Kryo 485 Gold –prosessoriytimen kellotaajuutta on nostettu 120 MHz:llä ja lisäksi Adreno 640 –grafiikkasuorittimen kellotaajuutta on nostettu niin, että suorituskyvyn mainostetaan parantuneen 15 %. Muilta ominaisuuksiltaan piiri on identtinen Snapdragon 855:n kanssa.

RAM-muistia on nykymittapuulla varmasti riittävät kahdeksan gigatavua. Suomessa myytävässä versiossa tallennustilaa on 128 gigatavua ja maininnan arvoisena seikkana järjestelmätiedot vievät 7T:ssä poikkeuksellisen paljon tilaa, sillä testikappaleessamme oli vapaana vain 101 gigatavua. Tallennustilan hallinnan mukaan käyttöjärjestelmän tiedostojen määrä on yli 2,5-kertainen edeltäjämalliin nähden, joka on todella hurja kasvu. Muistikorttipaikkaa ei edelleenkään ole, joten tarjotulla tilalla on pärjättävä.

Järjestelmäpiiriin integroidun X24 LTE-modeemin suorituskyvystä ei ole ulosmitattu aivan kaikkea, sillä puhelin tukee 1,2 Gbit/s maksimilatausnopeutta kahden gigabitin sijaan. Sadalla milliampeeritunnilla kasvaneen akun luvataan latautuvan 23 % nopeammin uudella Warp Charge 30T -pikalatauksella. Maininnan arvoisena seikkana OnePlus mainostaa parantaneensa värinämoottoria, ja sen tuntuma onkin havaittavasti voimakkaampi ja napakampi kuin OnePlus 7:ssä.

Tekniset ominaisuudet:

 • Qualcomm Snapdragon855+ –järjestelmäpiiri (1 x 2,96 GHz Kryo 485 Gold CPU, 3 x 2,42 GHz Kryo 485 Gold CPU, 4 x 1,78 GHz Kryo 485 Silver CPU, Adreno 640 GPU, X24 LTE-modeemi)
 • 8 Gt LPDDR4X RAM
 • 128 Gt kaksikanavaista UFS 3.0 -tallennustilaa (vapaana noin 101 Gt)
 • LTE Cat.18/13 (1200/150 Mbit/s), 5CA, 4×4 MIMO, Dual SIM
 • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac 2,4 & 5 GHz, Bluetooth 5.0
 • GPS (L1 & L5), Galileo (E1 & E5a), Beidou, GLONASS, NFC
 • Stereokaiuttimet, Dolby Atmos
 • 3800 mAh akku, USB Type-C 3.1 Gen1, 30 watin Warp Charge 30T -pikalataus

OnePlus 7T:n näytön tuumakoko on kasvanut edeltäjämalliin nähden 0,14 tuumalla, johon ensisijaisena syynä on kuvasuhteen muuttuminen. Näytön kuvasuhdetta on muutettu laajemmaksi, eli pystysuuntainen pikselimäärä on kasvanut 60 rivillä. Näyttö perustuu Samsungin valmistamaan AMOLED-paneeliin, joka tukee Full HD+ -tarkkuutta, HDR10+-standardia sekä tavanomaista korkeampaa 90 hertsin kuvanpäivitysnopeutta. Valmistajan mukaan HDR10+ on tuettuna Netflixissä, YouTubessa ja Amazon Prime Videossa.

7T on siis saanut korkeamman 90 Hz:n näytön, joka esiteltiin keväällä Pro-malliin. Se on osa OnePlussan sulavan käyttökokemuksen kokonaisuutta. Korkeamman ruudunpäivitysnopeuden tarpeellisuus on hyvin käyttäjäkohtaista. Edistyneemmät ja teknisemmät käyttäjät osaavat kiinnittää asiaan huomiota ja havaitsevat selvän sulavuuseron liikesisällössä, käyttöliittymäanimaatioissa sekä esimerkiksi pystysuunnassa selattavissa listoissa. Osalle käyttäjistä kyseessä saattaa olla ominaisuus, johon kiinnittää huomiota vasta OnePlus 7T:stä pois takaisin 60 Hz:n näyttöön siirtyessä. Osa ei välttämättä osaa kiinnittää asiaan siinäkään vaiheessa huomiota. Halutessaan näytön voi vaihtaa 60 Hz:n tilaan asetuksista, jonka pitäisi säästää ainakin hieman akkua.

Sormenjälkitunnistin on sijoitettu näyttöpaneelin alle ja sen toteutus on optinen. Toimintanopeus on kohtalaisen hyvä ja toimintavarmuus kiitettävä. Nopeimpien perinteisten sormenjälkitunnistimien tasolle se ei kuitenkaan yllä.

Näytön tekniset ominaisuudet:

 • 6,55-tuumainen AMOLED –näyttöpaneeli
 • 90 Hz ruudunpäivitysnopeus
 • 1080 x 2400 pikseliä, 20:9-kuvasuhde, 402 PPI
 • DCI-P3, sRGB, HDR10+
 • reunoilta pyöristetty Gorilla Glass –suojalasi
 • lukutila, yötila, always on display, herätys kaksoisnapauksella

Tästä hintaluokasta ei löydy kuvanlaadullisesti juurikaan parempaa näyttöä, minkä OnePlus on 7T:hen istuttanut. Näytön kuvanlaatu jatkaa pitkälti samalla linjalla, mitä keväällä julkaistuissa malleissa nähtiin.

Eloisa-väritila tuottaa värit näyttävän loisteliaina, mutta ei kuitenkaan häiritsevän ylikorostuneina. Luonnollista värintoistoa kaipaavalle tarjolla on ”luonnollinen”-väritila, joka tarjoaa nimensä mukaisesti erittäin luonnollisen näköiset värit. Käyttäjälle tarjotaan jo käyttöönoton yhteydessä mahdollisuutta valita mieluisa väritila.

Manuaaliasetuksella näytön maksimikirkkaus on hyvää keskitasoa, mutta automaattiasetuksella se nousee tarvittaessa vielä huomattavasti korkeammaksi, tehden näytön luettavuudesta auringonpaisteessa moitteetonta. OnePlussan mukaan pistemäinen maksimikirkkaus on jopa 1000 nitsiä esimerkiksi HDR-sisältöä toistettaessa.

Laitteen yläpääty on pientä mikrofoniaukkoa lukuun ottamatta umpinainen. Antenniraitoja ei ole pyritty erityisemmin piilottelemaan, sillä ne ovat väriltään mustat. Oikean kyljen yläosassa sijaitsee OnePlus-puhelimille ikoninen Alert Slider –kytkin, jolla valitaan puhelimen äänitila normaalin, värinän ja äänettömän väliltä. Karheapintaisen kytkimen tuntuma on napakka.

Näytön yläreunan vesipisaralovi on hyvin maltillisen kokoinen – OnePlus kertoo pienentäneensä sitä lähes kolmanneksella, eikä siitä voi enää sanoa olevan kovinkaan suurta käytännön haittaa käytön kannalta. Valitettavasti asetuksista ei löydy enää asetusta loven piilottamiseksi. Loveen sijoitettu 16 megapikselin etukamera käyttää Sonyn IMX471-sensoria sekä f2.0-aukkosuhteen kiinteätarkenteista objektiivia.

Leveä kuulokeritilä on sijoitettu näyttölasin ja metallirungon välissä kulkevaan muovikaistaleeseen ja toteutus on sekä tyylikäs että huomaamaton. Ilmoitusvaloa ei valitettavasti enää löydy. Kirkkaus- ja etäisyyssensorit on sijoitettu loven viereen näyttöpaneelin alle.

Puhelimen alapäädyn sisältö ja asettelu ovat tuttuja kalliimmasta Pro-mallista. Vasemmassa reunassa sijaitsee korttikelkka, jonka reunassa on punainen tiiviste ja joka tarjoaa paikat kahdelle nano-SIM-kortille. Keskellä sijaitseva USB Type-C –liitäntä tukee 3.1 Gen1 –siirtonopeuksia ja kuvaulostuloa.

Navigointipainikkeet sijaitsevat ohjelmistopohjaisina näytön alaosassa ja niiden asettelu sekä pikatoiminnot ovat muokattavissa. Vaihtoehtoisesti käyttöön voi myös pyyhkäisyeleet, joiden toiminnassa ei ole moitteita.

Alapäädyn oikeassa reunassa sijaitsee toinen puhelimen kahdesta stereokaiuttimesta. Niiden äänenlaatu edustaa markkinoiden parhaimmistoa ja ne kykenevät tuottamaan varsin heleän ylärekisterin sekä älypuhelimien mittapuulla myös kohtalaisen hyvin matalampia taajuuksia. Kaiuttimien välinen äänentoisto on melko tasapainoista, vaikka alapäädyn kaiutin vastaakin enemmän bassoista. Kaiuttimista lähtee erittäin mukavasti särkemätöntä ääntä, sillä mittasimme 30 cm:n päästä korkeimpiin mittaamiimme lukeutuvan 84 desibelin lukeman.

 

Kamera

7T:n takakameran toteutus on muuttunut varsin radikaalisti edeltäjämallista ja ainakin paperilla pelkästään hyvään suuntaan. Takakameroita on nyt kolme kappaletta ja niillä kaikilla voi kalliimman Pro-mallin tapaan ottaa kuvia – puoliturhaa syvyysterävyyskameraa ei ole enää mukana riippakivenä.

Takakameran visuaalinen toteutus on muutettu täysin ja kaikki kolme kameraa sijaitsevat nyt vaakasuuntaisessa rivissä pyöreän kamerakehyksen keskellä. Keskimmäisen kameran alle on sijoitettu kaksois-LED-salama. Kamerakyhmy on 1,6 mm takalasin pinnasta kohollaan.

Kameran tekniset tiedot:

 • 48 megapikselin 1/2” Quad Bayer pääsensori (Sony IMX586), 0,8 µm pikselikoko, f1.4, 26 mm kinovastaava polttoväli, OIS
 • 16 megapikselin ultralaajakulmakamera, f2.2, 17 mm kinovastaava polttoväli, 117 asteen kuvakulma
 • 12 megapikselin telekamera, 1,0 um pikselikoko, f2.2, 51 mm kinovastaava polttoväli
 • PDAF-automaattitarkennus, AI kuvaustilanteentunnistus
 • Kaksois-LED-salama
 • Videokuvaus: 4K 30&60 FPS, 1080p 30&60 FPS
 • Hidastuskuvaus: 1080p 240 FPS, 720p 960 FPS

7T:n takakamera käyttää samaa Sony IMX 586 –pääsensoria (keskellä), jota käytettiin myös OnePlus 7 –malleissa. Sen parina on seitsemästä linssistä koostuva f1.6-aukkosuhteen objektiivi, josta löytyy myös optinen kuvanvakain.

Vasemmanpuolimmaisena sijaitsee OnePlus 7 Pro –mallista tuttu 16 megapikselin ultralaajakulmakamera, jonka kuvakulma on 117 astetta ja aukkosuhde f2.2. Oikeanpuolimaisena on puolestaan 12 megapikselin telekamera, jonka polttoväli on Pro-mallista poiketen vain kaksinkertainen pääkameraan nähden ja siitä puuttuu optinen kuvanvakain.

Videotallennus on mahdollista 4K-tarkkuudella korkeimmillaan 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella, sekä hidastuskuvaus lyhyinä pätkinä jopa 960 FPS ruudunpäivitysnopeudella 720p-tarkkuudella.

OnePlus 7T:n kamera käynnistyy varsin nopeasti ja on lähes välittömästi kuvausvalmiina. Tarkennus ei ole markkinoiden nopeimmasta päästä, mutta ei myöskään erityisen hidasta. Kuva taltioituu käytännössä samalla hetkellä suljinpainiketta painaessa, mutta ennen seuraavan kuvan ottamista on hyvin pieni viive, jos käyttäjä ei hyödynnä sarjakuvaamista suljinta pohjassa pitämällä.

Kamerasovellus (v3.8.62) on kokenut pieniä uudistuksia OxygenOS 10:n myötä, mutta yleisilme ja käyttöliittymän perusperiaatteet ovat pysyneet muuttumattomina. Kokonaisuus on selkeä ja varsin helppokäyttöinen. Kuvaustilat löytyvät edelleen omasta valikostaan, joka avautuu vasemmalle pyyhkäisemällä, mutta lisäksi käyttäjä voi sijoittaa suosikkikuvaustilojaan suljinpainikkeen vieressä näkyvään listaan. Toteutus on erittäin fiksu ja toimiva. Kameran valinta ja zoomaaminen onnistuvat näppärästi yhdellä kädellä suljinpainikkeen vasemmalle puolella sijaitsevista painikkeista. Kameran vaihto tapahtuu nopeasti ja viiveettä.

Uusia kuvaustoimintoja ovat ”supermakro” ja ”supervakaa” videokuvaustila, joista kumpikaan ei ole sijoitettu varsinaiseen kuvaustilavalikkoon, vaan ne löytyvät pikakuvakkeina valokuvaustilan ja videokuvaustilan vasemmasta reunasta.

Kamera tukee tekoälytunnistusta (voi kytkeä pois päältä asetuksista), mutta sitä käytetään kilpailijoista poiketen lähinnä tekstin, numeroiden, käyntikorttien ja QR-koodien tunnistamiseen. Lisäksi sovellus osaa suositella käyttäjälle kameran vaihtoa esimerkiksi laajakulmaisempaan kuvaustilanteen mukaan.

Ammattilainen-nimellä kulkeva manuaalitila on säilynyt muuttumattomana edeltäjämallista. Kuvausnäkymästä löytyy edelleen histogrammi ja vaakatason osoittava horisonttiviiva. Vasemman reunan pikakuvakkeesta voi valita RAW-tallennuksen sekä kuvien ottamisen pääkameran sensorin täydellä 48 megapikselin tarkkuudella. Kyseinen valinta onkin ainoa paikka, josta käyttäjä voi kuvan resoluutiota muuttaa.

Manuaalisäätöjä on tarjolla suljinajalle (1/8000 – 30 s), valkotasapainolle (2300 – 7500 K), valotuksen kompensoinnille (-2…+2), herkkyydelle (ISO 100 – 3200) sekä tarkennukselle. Asetuksia voi halutessaan tallentaa kahteen muistipaikkaan. Maininnan arvoisena miinuksena zoomaus/kameranvaihtopainike ei ole käytössä manuaalitilassa.

Kolme takakameraa tarjoavat siis kolme erilaista polttoväliä, joiden tarjoamat kuvakulmat näyttävät oheisten otosten mukaisilta. Ultralaajakulmakamera sopii laajojen maisemien sekä suurien rakennusten kuvaamiseen, pääkamera yleiskuvaukseen ja telekameralla pääsee hieman lähemmäs kohdetta.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen. Esimerkkikuvien suhteen on hyvä huomioida, että testilaitteen ohjelmisto oli vielä ei-virallinen versio.

OnePlus 7T:n pääkamera tuottaa hyvin samankaltaista jälkeä aiemmin testattujen OnePlus 7 –mallien kanssa, eikä ihme, sillä kaikki käyttävät samaa kamerasensoria. 7T:llä hyvässä valaistuksessa otetut kuvat näyttävät teräviltä ja ovat dynamiikaltaan sekä valkotasapainoltaan yleensä varsin onnistuneita. 12 megapikselin luokassa kuviin kerääntyy kohtalaisen hyvin yksityiskohtia, joskin viimeisin pikselitason yksityiskohtien terävyys jää useimmiten uupumaan pienen vesivärimäisyyden vuoksi.

Värintoisto on monissa kuvissa hieman ylikorostunutta, mikä on tosin varmasti etenkin peruskäyttäjien mieleen. Myös kontrastierot korostuvat joissain kuvaustilanteissa liiaksi, kuten esimerkiksi ensimmäisestä esimerkkikuvasta voi huomata.

Valon määrän heikentyessä 7T:n pääkamera pitää varsin hyvin pintansa. Peruskuvaustilassa otetuista kuvista ei tule merkittävästi todellista valoisamman näköisiä, vaan ne noudattavat melko hyvin näkymän todellista valoisuustasoa. Värit taltioituvat varsin hyvin, yksityiskohtia tallentuu melko mukavasti ja yleisilme säilyy terävänä. Myös kohina pysyy mukavasti kurissa.

Kameran automatiikka venyttää suljinajan tarvittaessa hyvinkin pitkäksi – jopa neljäsosasekuntiin – ilman että kuvat tärähtävät erityisen helposti. Tarvittaessa se ei myöskään kitsastele herkkyyden käytössä ja korkeimmillaan ISO-arvo nousi jopa 6400:aan.

7T:n tele-/normaalikamera mahdollistaa 51 mm:n kinovastaavan polttovälin myötä kaksinkertaisen optisen zoomauksen pääkameraan nähden. Tämä puolestaan mahdollistaa ainakin teoriassa pääsyn ”lähemmäs kohdetta” ilman kuvanlaadun heikkenemistä.

Automaattitilassa käyttäjällä ei ole mahdollisuutta vaikuttaa kameran ottamien kuvien resoluutioon, mutta manuaalitilassa käyttäjä voi valita sensorin täyden 48 megapikselin tarkkuuden. Toteutus on ehkäpä ihan järkevä konsepti, sillä peruskäyttäjät sitä tuskin osaavat kaivata ja edistyneemmät käyttäjät löytävät sen helposti manuaalitilan puolelta.

Oheisissa vertailukuvissa olemme ottaneet yhtäaikaisesti vertailtavaksi sekä 12 että 48 megapikselin kuvien tarkkuuden että telekameran kuvanlaadun 277 x 600 kokoisilla pikselitason rajauksilla samasta kohdasta kuvaa. 1x zoomilla otettujen kuvien rajaus on skaalattu ylöspäin samaan kokoon zoomatun kuvan rajauksen kanssa.

Kuten vertailukuvista voi huomata, pääkameran sensorin täyden 48 megapikselin tarkkuuden käytöstä saa jonkin verran etua kuvan yksityiskohtien tarkkuudessa, vaikka ero ei olekaan pikselimääräeron tasoinen. 48 megapikselin kuvien dynamiikka on hieman heikompaa kuin Quad Bayer –suodinta oikeaoppisesti hyödyntävissä 12 megapikselin kuvissa, mutta muutoin värimaailma on hyvin samankaltaista. 7T:n pääkameran käyttäytyminen on siltä osin monista kilpailijoiden vastaavista poikkeavaa, että 48 megapikselin kuvakoossa jälki vaikuttaisi olevan heikommassakin valossa tietyiltä osin parempaa. Kuvien valoisuus jää heikommaksi ja värit vähemmän kirkkaiksi, mutta vastaavasti kuviin taltioituu enemmän yksityiskohtia ja jälki jää terävämmäksi.

Telekameran 2x zoom toimii hyvässä valaistuksessa kuten pitääkin ja tuottaa varsin käyttökelpoista jälkeä. Värit ja kontrasti toistuvat jopa hieman maltillisemmin ja jopa luonnollisemmin kuin pääkameralla. Heikossa valossa sen todettiin sen sijaan toimivan varsin epäloogisesti – välillä kuvat taltioidaan oikeasti telekameralla ja välillä pääkameran kuvasta rajaamalla. Etsimessä on havaittavissa pieni räpsähdys ja värimaailman muutos, kun automatiikka vaihtaa näiden kahden vaihtoehdon välillä. Varsinaisella telekameralla otettujen kuvien laatu jää helposti todella pehmeäksi, hieman tärähtäneen näköiseksi ja tummaksi, kuten esimerkkikuva näyttää. Jos zoomaus otetaan pääkameralla, vaikuttaisi jälki olevan yleensä parempaa, joskaan ei silti digitaalista rajausta kummempaa. OnePlussan toivoisi kuitenkin tuovan tulevissa päivityksissä selkeyttä telekameran toimintaan hämärässä.

Hyvässä valaistuksessa 16 megapikselin ultralaajakulmakamera on kaikin puolin varsin käyttökelpoinen, joskin 7 Pron tapaan etenkin dynamiikka on selvästi pääkameraa heikompaa ja värintoistokin kömpelömpää. Plussaa kamera ansaitsee automaattitarkennuksesta, joka puuttuu osasta kilpailijoiden toteutuksista. Ultralaajakulmakameraa hyödynnetään myös kamerasta löytyvän makrotilan yhteydessä, jolloin tarkennus onnistuu 2,5-8 cm:n päästä.

Heikossa valossa ultralaajakulmakamera kärsi testeissämme melko pahoista tarkennusongelmista, eikä kuvaa meinannut saada tietyissä tilanteissa millään teräväksi. Kun tarkennus onnistui, jäivät otokset yleensä varsin pimeiksi. Kameran asetuksista löytyy oletuksena käytössä oleva toiminto superlaajakulmakameran otosten reunavääristymisen korjaamiseen, joka toimii kohtalaisen hyvin. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kuvakulma kapenee hieman korjauksen myötä.

OnePlussan Nightscape-yökuvaustila kuuluu myös 7T:n varustukseen ja kamera osaa ehdottaa sitä riittävän heikoissa valaistusolosuhteissa. Kilpailijoiden tavoin myös OnePlussan toteutus yhdistää kuvadataa useasta erillisestä peräkkäin otetusta otoksesta paremman lopputuloksen saamiseksi. Yökuvan ottaminen kestää yleensä 2-3 sekuntia ja sitä ottaessa riittää, että puhelinta pitää kohtalaisen hyvin paikallaan.

Käyttökokemusten perusteella 7T:n yökuvaustila ei pysty luomaan heikosti valaistusta tilanteesta yhtä ”ylivalaistua” otosta kuin edistyneimmät kilpailijat, mutta jälki on keskimäärin kohtalaisen luonnollista ja se pystyy onkimaan esiin tummissa kohdissa olevia yksityiskohtia sekä enemmän värejä. Lisäksi kuvien dynamiikka on parempaa ja yksityiskohdat selkeämmin näkyvissä. Kokonaisuutena 7T:n yökuvaus ei ole lainkaan hassumpi toteutus ja sitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää heikossa valaistuksessa.

Uutena ominaisuutena 7T tarjoaa makrokuvaustilan, jonka saa aktivoitua peruskuvaustilan vasemman reunan pikakuvakkeesta. Makrotila hyödyntää pääkameran sijaan laajakulmakameraa ja mahdollistaa tarkentamisen jopa 2,5 cm:n päässä kohteesta. Makrotilassa kuvauskohdetta pääsee lähemmäksi, mutta kuvanlaatu ei ole aivan pääkameran tasolla, sillä värintoisto on usein epärealistisempaa, tarkennus kömpelömpää ja kontrasti heikompaa. Lisäksi pääkameralla otettuihin kuviin muodostuu näyttävämpi luonnollinen taustasumennus. Käyttökokemusten perusteella makrotilaa kannattaakin käyttää lähinnä tilanteissa, joissa pääsy mahdollisimman lähelle kuvauskohdetta on ensisijaista.

Nykypäivän high-end-puhelimille tyypilliseen tapaan 7T taltioi videokuvaa parhaimmillaan 4K 60 FPS –laadulla ja melko korkealla 160 Mbit/s kuvavirralla. Pakkausvaihtoehtona on ainoastaan perinteinen H.264, eli HEVC-tuen puutteesta tulee pieni miinus. 4K-videossa on edelleen pituusrajoitukset – 30 FPS ruudunpäivityksellä se on 10 minuuttia ja 60 FPS –asetuksella viisi minuuttia. Äänet taltioituvat stereona kohtalaisen hyvällä 156 tai 192 kbit/s bittivirralla.

Video tallentuu eri tarkkuuksilla ja ruudunpäivitysnopeuksilla seuraavasti:

 • 1080p 30 FPS H.264 20 Mbit/s High@L4, CABAC / 2 Ref Frames
 • 1080p 60 FPS H.264 40 Mbit/s High@L4.2, CABAC / 2 Ref Frames
 • 4K 30 FPS H.264 42 Mbit/s High@L5.1, CABAC / 1 Ref Frames
 • 4K 60 FPS H.264 160 Mbit/s, High@L5.2, CABAC / 1 Ref Frames

OnePlus 7T:llä tallennetun videon laatu on lähes kaikilla mittareilla arvioituna varsin laadukasta ja hyvännäköistä. Jälki on terävää ja yksityiskohtaista, ruudunpäivitys sulavaa, dynamiikka kohtalaisen hyvää ja värit eläväisiä. Telekameran kuvanlaatu ei pärjää pääkameralle ja sitä käyttäessä kannattaa huomioida optisen vakaimen puutteen vaikutus kuvan tärähtelyyn. Ultralaajakulmavideon tallentaminen onnistuu vain 1080p 30 FPS –laadulla, mutta 4K 30 FPS -tuki pitäisi olla luvassa markkinoilletulon yhteydessä jaettavan päivityksen mukana.

Kamera tukee optisen ja elektronisen yhdistävää hybridivakautusta pääkameraa käytettäessä. Kuten oheisen videon lopusta näkyy, vakautus toimii kohtalaisen hyvin, mutta 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella se toimii vielä tehokkaammin. Ultravakautus-tilassa video tallentuu 1080p 30 FPS –asetuksilla ja vaikka se vaikuttaisi vakauttavan kuvaa varsin tehokkaasti, havaitsimme kuvan keskellä epärealistisen näköistä aaltoilua, joka saattaa olla kuvauskohteesta riippuen varsin häiritsevää. Toivottavasti asiaan saadaan päivityksen myötä korjaus.

Testasimme videotallennusta myös meluisassa keikkaympäristössä ja vaikka itse kuvanlaatu osoittautui varsin hyväksi, eivät mikrofonit soveltuneet erityisen hyvin kovien äänien tallentamiseen, sillä kuten videolta voi havaita, aiheutui kovemmista äänenpaineista ääneen varsin herkästi häiritsevää särkemistä.

 

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

Ohjelmistopuolella OnePlus 7T tarjoilee uuden Android 10 –pohjaisen OxygenOS 10.0 –käyttöliittymän, joka on jo saatavilla päivityksenä myös OnePlus 7 –malleihin. OxygenOS:n perusidea on pysynyt tuttuna – OnePlus ei ole lähtenyt muuttamaan Androidin ulkoasua tai käyttöliittymää suuremmin, vaan on lähinnä täydentänyt sitä erilaisilla lisäominaisuuksilla. Erot Android 9 –pohjaiseen OxygenOS 9.5:een ovat ulkoisesti hyvin pieniä. Mukana ovat luonnollisesti Android 10:n mukanaan tuomat uudistukset, kuten ilmoitusten tärkeysasetukset, tarkemmat paikkatietojen käyttöluvat, elenavigointipalkki, keskittymistila, koko käyttöliittymän laajuinen tumma tila ja näyttövideon tallennus.

Oxygen OS 10:n sovellusvalikoima koostuu aiempaan tapaan pitkälti Googlen perussovelluksista, OnePlussan omina sovelluksia mukana ovat Community, Switch-puhelimenvaihtosovellus, Tiedostonhallinta ja Sää. Kolmannen osapuolen sovelluksen esiasennettuna on Netflix, joka ei ole valitettavasti käyttäjän kokonaan poistettavissa.

Testikappaleessamme oli asennettuna Googlen tuoreimmat syyskuun tietoturvakorjaukset. OnePlus on luvannut tarjota puhelimilleen ohjelmistopäivityksiä vähintään kahden vuoden ja tietoturvakorjauksia kolmen vuoden ajan. Yritys on viime aikoina pitänyt lupauksistaan hyvin kiinni.

OnePlus on jatkanut vakio-Androidin päälle leipomiensa lisäominaisuuksien hiomista ja lisäämistä. Galleriasovellusta on päivitetty kuvien piilottamismahdollisuudella ja automaattisella sisällön tunnistuksella. Keväällä julkaistuun puhelimesta hetkellisen irtautumisen tarjoavaan Zen-tilaan on lisätty uusia aikavaihtoehtoja. Käyttöliittymän kustomointiominaisuudet löytyvät nyt samasta paikasta omasta asetusten alavalikosta.

Pelioptimointien kaveriksi on lisätty uusi Pelitila-valikko, johon puhelin keskittää kaikki asennetut pelit sekä pelaamiseen liittyvät asetukset. Always On Display –näyttö on saanut uuden älynäyttö-ominaisuuden, joka näyttää ajan, paikan ja tilanteen mukaan mukautettua sisältöä. WiFi-salasanan jakamista on helpotettu QR-koodin avulla. Viestisovellukseen on lisätty mahdollisuus poistaa roskapostia haluttujen avainsanojen mukaan. Yrityksen puhelimista jo aiemmin löytynyt lukutila on nyt saanut lisäyksenä vaihtoehtoisen haalean väritilan.

 

Suorituskyky

OnePlus 7T vietti io-techin ympärivuorokautisessa käyttötestissä parin viikon ajan (artikkelin ensimmäisen version julkaisuhetkellä takana on noin viikko), eikä sen toiminnassa havaittu testijaksolla mitään ongelmia. Puhelin sai testijaksolla yhden ohjelmistopäivityksen (10.0.0.1).

Käyttökokemuksien ja vertailutestien perusteella OnePlus 7T:n käytännön suorituskyky on markkinoiden terävintä huippua – sen toiminta on todella salamannopeaa, viiveetöntä ja sulavaa. Vertasimme 7T:tä edeltäjämalli 7:ään, kalliimpaan 7 Prohon, Honor 20 Prohon sekä ZenFone 6:een sovellusten käyttöliittymän siirtymissä, sovellusten avautumisnopeudessa sekä sovellusten välillä siirtymisessä. Asuksen ja Honorin malleihin nähden 7T oli nopeampi, joskin erot vaikuttivat tulevan lähinnä käyttöliittymäanimaatioista. Kevään OnePlus 7 –malleihin nähden erot olivat olemattoman pieniä – Android 10:een päivitetty 7 Pro vaikutti tismalleen yhtä nopealta ja Android 9:llä varustettu OnePlus 7 paikoin pikkiriikkisen hitaammalta.

Testasimme OnePlus 7T:llä markkinoiden raskaimpiin kuuluvia mobiilipelejä, kuten PUBG Mobilea, Asphalt 9:ää ja Shadowgun Legendsiä, joista viimeksi mainittu tukee näytön täyttä ruudunpäivitysnopeutta. 7T pyöritti niistä kaikkia sulavasti ja moitteettomasti, kiitos Android-markkinoiden tämän hetken suorituskykyisimmän järjestelmäpiirin ja näytön Full HD –tarkkuuden. Pidemmän pelisession aikana puhelin lämpeni yläosastaan hieman, mutta ei häiritsevästi.

Suorituskykytesteihin otimme verrokiksi saman hintaluokan kilpailijoista Honor 20 Pron (Kirin 980) sekä Asus ZenFone 6:n (Snapdragon 855) ja edeltäjämalli OnePlus 7:n (Snapdragon 855).

7T:n uusi Snapdragon 855+ -järjestelmäpiiri tarjoaa tämän hetken Android-puhelinmarkkinoiden parasta suorituskykyä kautta linjan. Prosessorisuorituskyky on kasvanut varsin vähäisesti, mutta grafiikkasuorituskyvyssä on havaittavissa selkeää kehitystä, kuten Qualcomm lupaileekin. Kokonaisuutena tarkastellen OnePlus 7T on suorituskykyisin Android-älypuhelin, jonka olemme tähän mennessä io-techissä testanneet. Parempaa suorituskykyä ei ole tällä hetkellä tarjolla, vaikka latoisi kaupan tiskille tuplamäärän tuohta.

Huomionarvoisena seikkana tallennustilan luku- ja kirjoitusnopeutta mittaavaan Androbench 5 –testin tulokset on ajettu mukautetuilla, paremmin tosielämän käyttöä vastaavilla asetuksilla (1 thread, 300 Mt file size, 256 kt buffer size), joita on käyttänyt mm. Anandtech-sivusto testeissään. Androbenchin tulokset ovat täten suhteessa alhaisempia kuin aiempina vuosina io-techin artikkeleissa.

 

Akunkesto ja latautumisnopeus

 

Ennakko-odotukset OnePlus 7T:n akunkeston suhteen olivat melko varovaiset, sillä akun kapasiteetti on kasvanut vain maltillisesti edeltäjämallista, jonka akunkesto oli vain keskitasoa ja näyttö toimi alhaisemmalla päivitysnopeudella. Käytännössä akunkesto osoittautui testijaksolla odotettua paremmaksi ja kokonaisuudessaan keskitasoiseksi, muttei häikäiseväksi.

Tyypillisenä käyttötestipäivänä (noin 16 h) näytön päälläoloaika (SOT) liikkui noin 1-2 tunnin haarukassa, jolloin akun varaus laski täydestä noin 60–80 %:iin. Yhdellä latauksella selvittiin pariin kertaan ongelmitta myös kahden päivän yli, jolloin näytön päälläoloaika liikkui yleensä yhtensä 3-4 tunnin välimaastossa. Yli kahden tunnin päivittäisellä näytön päälläoloajalla kahden päivän ylitys ei kokemuksiemme mukaan kuitenkaan onnistu.

Testijakson kokeilujen perusteella näytön ruudunpäivitysnopeuden laskeminen 60 Hz:iin parantaa akunkestoa karkeasti ottaen noin 5-10 %. Yleisesti näyttöä käytettiin testijaksolla oletuksena päällä olevassa 90 Hz:n tilassa.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Ajoimme OnePlus 7T:llä myös io-techin puhelinartikkeleissa yleisesti käytetyt virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat, suoraan laitteiden kesken vertailukelpoiset perustestit. Verrokeiksi valittiin ZenFone 6, Honor 20 Pro sekä Xiaomi Mi 9 – OnePlus 7:stä ei ollut saatavilla akkutestituloksia.

YouTube-testissä videota pyöritettiin WiFi:n tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella langallisten kuulokkeiden ollessa kytkettynä. Tässä testissä akun varaus väheni noin kahdeksan prosenttia tunnissa, joka on tavanomainen keskitason tulos io-techissä testattujen puhelimien keskuudessa. Se tarkoittaa laskennallisesti noin 12,5 tunnin toistoaikaa. Tuloksissa kannattaa ottaa huomioon ainakin noin prosenttiyksikön mittausvirheen mahdollisuus.

Raskaampaa grafiikkaintensiivistä käyttöä (pelaamista) simuloivassa GFXBench Manhattan -akkutestiä OnePlus 7T ei läpäissyt yrityksistä huolimatta. Syynä tähän oli puhelimen ylikuumeneminen, josta johtuen puhelin sammutti sovelluksen ja esitti näytöllä ylikuumenemisesta kertovan ilmoituksen. Havainto oli varsin harvinainen, sillä viimeksi io-techin testeissä vastaavaa on havaittu Honor 10 -puhelimen kohdalla viime vuonna. Tässä testissä keskeisessä roolissa on järjestelmäpiirin virranhallinta, eli mitä aggressiivisemmin se rajoittaa piirin suorituskykyä, sitä todennäköisemmin puhelimen akku kestää pidempään. Paremman suorituskyvyn kääntöpuolena on luonnollisesti suurempi virrankulutus. OnePlus 7T:n tapauksessa virranhallinta vaikuttaisi sallivan järjestelmäpiirin toimia liiankin korkeilla kellotaajuuksilla, jonka seurauksena on lämpötilojen nouseminen raja-arvon yli. Puhelimen käyttäytyminen GFXBenchin akkutestissä oli siltäkin osin hieman erikoinen, ettei ylikuumenemista havaittu esim. normaalissa pelikäytössä. Tämä kertoo osaltaan testin raskaudesta ja toisaalta siitä, että 7T:n järjestelmäpiirin ohjauksessa voisi olla vielä hieman viilattavaa.

Sekalaista yleiskäyttöä varsin hyvin simuloivassa PCMarkin akkutestissä OnePlus 7T saavutti toistuvasti noin 8 tunnin tuloksen, joka on alempaa keskitasoa tänä vuonna testaamiemme saman hintaluokan kilpailijoiden joukossa.

Käytimme testijaksolla OnePlus7T:n uutta Warp Charge 30T –pikalatausta ja se osoittautui vähintäänkin valmistajan lupauksien mukaiseksi, eli puolessa tunnissa akkuun latautuu peräti yli 70 % varauksesta ja täysi lataus saavutetaan hieman yli tunnissa. Vartin latauksella akkuun latautuu yli kolmannes kokonaiskapasiteetista. Viimeisten 10 prosentin lataaminen sujuu tuttuun tapaan hitaasti – siihen suttautuu lähemmäs puoli tuntia. Laturi on sama kuin 7 Prossa, mutta OnePlus kertoo optimoineensa latausalgoritmeja ja akun rakennetta käytännön latausnopeuden parantamiseksi. Puhelin lämpenee ladatessa vain hyvin vähän – sama koskee laturia. Valmistajan mukaan puhelimen täysi suorituskyky säilyy latauksen aikana.

Yhteenveto

OnePlus 7 osoittautui viime keväänä pieneksi pettymykseksi, mutta testikokemusten perusteella voidaan onneksi todeta, että uusi 7T-malli paikkaa suurimman osan edeltäjämallin puutteista. OnePlussalla on jopa käsissään uusi ongelma – 7T alkaa olla ominaisuuksiltaan varsin lähellä kalliimpaa Pro-mallia.

Ulkoisesti 7T on muuttunut havaittavasti edeltäjäänsä nähden, mutta sukunäkö on kamerakehyksen muotoa lukuun ottamatta selvästi havaittavissa. 7T on muotoilultaan miellyttävän tuntuinen kädessä, mutta näytön koko alkaa olla yhden käden käytön kannalta haastava. Laadultaan rakenteessa ei ole valittamista. Laitteessa ei ole virallista IP-suojausta, mutta valmistaja on selvästi suojannut laitetta veden varalta, mikä on positiivista.

Rautapuolen kattaus on 7T:ssä hintaluokka huomioiden rautainen. Uusi Snapdragon 855+ -järjestelmäpiiri tarjoaa Android-markkinoiden tämän hetken parasta suorituskykyä, RAM-muistia on riittävästi ja tallennustila on uusinta UFS 3.0 –tyyppiä. Pieni miinus tulee tallennustilan varattuna olevasta määrästä, joka on varsin korkea. Uusi 6,55-tuumainen näyttö on hintaluokan ehdotonta huippua ja sen 90 hertsin ruudunpäivitysnopeus on tässä hintapisteessä harvinaista herkkua. Akunkesto on hyvällä tasolla, vaikkei ylläkään markkinoiden parhaiden tasolle. Miinusta ropisee muistikorttipaikan, kuulokeliitännän ja ilmoitusvalon uupumisesta.

Takakameratoteutus on 7T:n suurin parannus edeltäjämalliin nähden. Aiemman yhden sijaan kuvaamiseen kelpaavia käyttökelpoisia kameroita on nyt kolme, joka tekee kuvaamismahdollisuuksista erittäin monipuolisia. Kameratoteutus on kokonaisuudessaan varsin tasapainoinen, vaikka pieniä puutteita löytyykin seasta. Suurin osa niistä on korjattavissa ohjelmistopäivityksillä, jos valmistaja niin tahtoo.

Softapuolella OxygenOS 10 jatkaa samalla vahvalla polulla aiempien versioiden kanssa. Kyseessä on sopiva coctail vakio-Androidia sekä OnePlussan omia lisäyksiä.  Myös päivitysasioiden pitäisi olla kunnossa – 7T on yksi markkinoiden ensimmäisistä Android 10 –puhelimista ja päivityslupaus on Android-markkinoiden parhaimmistoa.

Kokonaisuudessaan OnePlus 7T on hintaluokassaan varsin kovan luokan laite. Hinta onkin 7T:n kohdalla avainsana, sillä se nousi varsin ronskisti edeltäjämalliin nähden ja saattaa kolkutella jo joidenkin käyttäjien kipukynnystä. Joka tapauksessa 7T on edelleen 600 euron hintapisteessä yksi parhaita ja monipuolisimpia älypuhelimia, mitä rahalla saa.

Plussaa:

 • Laadukas ja kookas HDR10+ AMOLED-näyttö
 • Laadukkaan tuntuinen ja miellyttävästi muotoiltu rakenne
 • Suorituskykyinen Snapdragon 855+ -järjestelmäpiiri
 • Nopea uusimman sukupolven UFS 3.0 -tallennustila
 • Nopea 30 watin pikalataus
 • Monipuolinen kolmoistakakamera
 • Hyvät stereokaiuttimet
 • Oxygen OS –käyttöliittymä on hyvä kompromissi vakio-Androidin ja lisäominaisuuksien välillä
 • Käyttöjärjestelmän huippunopea käytännön suorituskyky
 • Parantunut värinämoottori
 • Hinta varauksin

Miinusta:

 • Ei virallista IP-luokitusta
 • Ei muistikorttipaikkaa
 • Ei 3,5 mm ääniliitäntää eikä adapteria pakkauksessa
 • Ei ilmoituslediä
 • Ei langatonta latausta
 • Järjestelmätiedostojen rajusti kasvanut tilantarve

Huomionarvoista:

 • Lasirakenne herkkä iskuille ja tiputuksille
 • Rakenteessa käytetty suojaavia tiivisteitä IP-sertifioinnin puuttumisesta huolimatta
 • Suurikokoinen näyttö ei parhaimmillaan yhden käden käytössä
 • OnePlussan ohjelmistopäivitystuki on Android-markkinoiden parhaimmistoa

 

This site uses XenWord.
;