OnePlus siirtyi jo kolme vuotta sitten mallistossaan puolivuotiseen julkaisusykliin, jossa päivitetyt laitteet nähdään keväällä ja syksyllä. Sama rytmi jatkuu myös tänä vuonna, sillä toukokuussa esitelty OnePlus 7 sai nyt syyskuun lopulla seuraajakseen parannellun T-version.
OnePlus 7T julkaistiin Intiassa 26. syyskuuta ja sen myynti alkoi Suomessa 17. lokakuuta. Laitteen suositushinta julkistettiin jälkikäteen 10. lokakuuta ja se nousi edeltäjämallin 549 eurosta 609 euroon. Samalla RAM-muistin määrä kasvoi kahdella gigatavulla, mutta toisaalta edeltäjämallista oli myös saatavilla 8 & 256 Gt:n versiota 599 euron hintaan. OnePlussan edullisen puhelimen status hiipuu vuodesta toiseen, mutta ominaisuudet ovat edelleen hintaan nähden kohdallaan.
Tässä artikkelissa perehdymme OnePlus 7T:hen parin viikon käyttötestin pohjalta. Artikkelin julkaisuhetkellä 26. syyskuuta puhelinta on käytetty noin viikko, joten mm. akunkestoon liittyviä tietoja päivitetään artikkeliin kahden viikon testijakson päätyttyä.
Pakkaus ja sen sisältö
OnePlus 7T:n myyntipakkaus on muuttunut viimeisimpiin sukupolviin nähden, sillä se on nyt väriltään valkoisen sijaan punainen ja pakkauksen koko on venynyt noin puolitoistakertaiseksi. Koon kasvaminen vaikuttaa hieman turhalta, sillä sisällä on melko paljon tyhjää ja käytännössä sama sisältö kuin aiemmin.
Itse puhelimen ohella mukana toimitetaan ohjeet ja takuutiedot, tarroja, korttikelkan avaustyökalu, läpikuultava taipuisa suojakuori, 30 W Warp Charge –pikalaturi sekä punainen USB Type-C –kaapeli.
Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat
Siinä missä keväällä julkaistu OnePlus 7 säilyi lähes identtisenä vuoden takaiseen OnePlus 6T –malliin nähden, on 7T kokenut nyt merkittävämmän uudistumisen. Etupuolelta eroa kahteen edelliseen sukupolveen saattaa olla hankala huomata ilman rinnakkaisvertailua, mutta takapuolella ero on uudistuneen kamerakehyksen myötä selvä.
Muotoilultaan 7T on kehittynyt hieman 7 Pron suuntaan, vaikka sukunäkö edeltäjämalliin onkin edelleen selvästi nähtävissä. Takakuoren muotoilu on pysynyt lähes identtisenä, mutta kylkien muotolinjasta on luovuttu. Käsituntumassa ero on kuitenkin sen osalta pieni ja 7T tuntuu miellyttävältä kädessä.
Rakenteeltaan 7T on jämäkän tuntuinen – se ei elä tai pidä ääniä väänneltäessä. Laitteen kehys on kiiltäväksi viimeisteltyä alumiinia – etu- ja takalasi Gorilla Glass –suojalasia. Osien sovituksessa emme havainneet mitään valittamisen aihetta. Etulasin ja kehyksen välissä on kapea musta muovilista, joka ainakin teoriassa saattaa suojata lasia pudotuksissa. Rakenteella ei ole virallista vesisuojausluokitusta, mutta valmistaja on käyttänyt tiivisteitä mm. korttikelkan reunoilla.
OnePlus 7T tulee saataville Frosted Silver sekä Glacier Blue –väreissä, joista testikappaleemme edusti jälkimmäistä.
Fyysiset mitat:
- Ulkomitat: 160,9 x 74,4 x 8,13 mm
- Paino: 190 grammaa
- Näytön ja ulkomittojen suhde: 86,5 %
OnePlus 7T on muuttunut muodoiltaan pitkulaisemmaksi kuin edeltäjämalli, kiitos laajentuneen näytön kuvasuhteen. 7T on 3,2 mm pidempi, mutta 0,4 mm kapeampi kuin 7. Paino on kasvanut kahdeksalla grammalla.
Kilpailijoista 0,15 tuumaa pienempää näyttöä käyttävä Asus ZenFone 6 on 1,8 mm lyhyempi, millimetrin leveämpi sekä 1,1 mm paksumpi ja painaa tismalleen saman verran. 0,3 tuumaa pienemmällä näytöllä varustettu Honor 20 Pro on puolestaan merkittävät 6,3 mm lyhyempi, 0,4 mm kapeampi ja 0,3 mm paksumpi sekä kahdeksan grammaa kevyempi.
Kokonsa puolesta OnePlus 7T on yleisesti ottaen melko suurikokoinen puhelin ja sen yhden käden käyttö on hieman kömpelöä, joskin pääosin mahdollista pienen totuttelun jälkeen.
Siinä missä edeltäjämallia sai vain tylsänpuoleisessa mustanharmaassa värissä, on 7T:stä saatavissa pirteä kuvien mukainen vaaleansininen Glacier Blue –väri, jossa puhelimen kehys on kiiltävä ja takakuori mattapintainen. Takakuoren väritys tummenee hyvin hillitysti laitteen yläosaa kohti.
Gorilla Glass –suojalasista valmistettu takakuori on pitkien sivujen suuntaan selvästi kaareva ja päädyistä hieman pyöristetty. Mattapintainen lasi on varsin tyylikkään näköinen, eikä kerää sormenjälkiä aivan yhtä herkästi kuin kiiltävä pinta, mutta vastavuoroisesti se on kokemuksiemme mukaan kosteissa käsissä liukkaampi kuin kiiltäväpintainen lasi.
Kamerakyhmy on selvästi kohollaan takakuoresta, mutta koska se on melko suurikokoinen ja keskeisesti sijoitettu, ei se aiheuta puhelimen keikkumista pöytäpinnalla käytettäessä.
OnePlus 7T:n järjestelmäpiiri on päivitetty Qualcommin lippulaivapiirin tuoreimpaan versioon, eli Snapdragon 855+:aan, joka hieman päivitetty versio aiemmasta 855-mallista. TSMC:n seitsemän nanometrin prosessilla valmistettavan piirin suorituskykyisimmän Kryo 485 Gold –prosessoriytimen kellotaajuutta on nostettu 120 MHz:llä ja lisäksi Adreno 640 –grafiikkasuorittimen kellotaajuutta on nostettu niin, että suorituskyvyn mainostetaan parantuneen 15 %. Muilta ominaisuuksiltaan piiri on identtinen Snapdragon 855:n kanssa.
RAM-muistia on nykymittapuulla varmasti riittävät kahdeksan gigatavua. Suomessa myytävässä versiossa tallennustilaa on 128 gigatavua ja maininnan arvoisena seikkana järjestelmätiedot vievät 7T:ssä poikkeuksellisen paljon tilaa, sillä testikappaleessamme oli vapaana vain 101 gigatavua. Tallennustilan hallinnan mukaan käyttöjärjestelmän tiedostojen määrä on yli 2,5-kertainen edeltäjämalliin nähden, joka on todella hurja kasvu. Muistikorttipaikkaa ei edelleenkään ole, joten tarjotulla tilalla on pärjättävä.
Järjestelmäpiiriin integroidun X24 LTE-modeemin suorituskyvystä ei ole ulosmitattu aivan kaikkea, sillä puhelin tukee 1,2 Gbit/s maksimilatausnopeutta kahden gigabitin sijaan. Sadalla milliampeeritunnilla kasvaneen akun luvataan latautuvan 23 % nopeammin uudella Warp Charge 30T -pikalatauksella. Maininnan arvoisena seikkana OnePlus mainostaa parantaneensa värinämoottoria, ja sen tuntuma onkin havaittavasti voimakkaampi ja napakampi kuin OnePlus 7:ssä.
Tekniset ominaisuudet:
- Qualcomm Snapdragon855+ –järjestelmäpiiri (1 x 2,96 GHz Kryo 485 Gold CPU, 3 x 2,42 GHz Kryo 485 Gold CPU, 4 x 1,78 GHz Kryo 485 Silver CPU, Adreno 640 GPU, X24 LTE-modeemi)
- 8 Gt LPDDR4X RAM
- 128 Gt kaksikanavaista UFS 3.0 -tallennustilaa (vapaana noin 101 Gt)
- LTE Cat.18/13 (1200/150 Mbit/s), 5CA, 4×4 MIMO, Dual SIM
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac 2,4 & 5 GHz, Bluetooth 5.0
- GPS (L1 & L5), Galileo (E1 & E5a), Beidou, GLONASS, NFC
- Stereokaiuttimet, Dolby Atmos
- 3800 mAh akku, USB Type-C 3.1 Gen1, 30 watin Warp Charge 30T -pikalataus
OnePlus 7T:n näytön tuumakoko on kasvanut edeltäjämalliin nähden 0,14 tuumalla, johon ensisijaisena syynä on kuvasuhteen muuttuminen. Näytön kuvasuhdetta on muutettu laajemmaksi, eli pystysuuntainen pikselimäärä on kasvanut 60 rivillä. Näyttö perustuu Samsungin valmistamaan AMOLED-paneeliin, joka tukee Full HD+ -tarkkuutta, HDR10+-standardia sekä tavanomaista korkeampaa 90 hertsin kuvanpäivitysnopeutta. Valmistajan mukaan HDR10+ on tuettuna Netflixissä, YouTubessa ja Amazon Prime Videossa.
7T on siis saanut korkeamman 90 Hz:n näytön, joka esiteltiin keväällä Pro-malliin. Se on osa OnePlussan sulavan käyttökokemuksen kokonaisuutta. Korkeamman ruudunpäivitysnopeuden tarpeellisuus on hyvin käyttäjäkohtaista. Edistyneemmät ja teknisemmät käyttäjät osaavat kiinnittää asiaan huomiota ja havaitsevat selvän sulavuuseron liikesisällössä, käyttöliittymäanimaatioissa sekä esimerkiksi pystysuunnassa selattavissa listoissa. Osalle käyttäjistä kyseessä saattaa olla ominaisuus, johon kiinnittää huomiota vasta OnePlus 7T:stä pois takaisin 60 Hz:n näyttöön siirtyessä. Osa ei välttämättä osaa kiinnittää asiaan siinäkään vaiheessa huomiota. Halutessaan näytön voi vaihtaa 60 Hz:n tilaan asetuksista, jonka pitäisi säästää ainakin hieman akkua.
Sormenjälkitunnistin on sijoitettu näyttöpaneelin alle ja sen toteutus on optinen. Toimintanopeus on kohtalaisen hyvä ja toimintavarmuus kiitettävä. Nopeimpien perinteisten sormenjälkitunnistimien tasolle se ei kuitenkaan yllä.
Näytön tekniset ominaisuudet:
- 6,55-tuumainen AMOLED –näyttöpaneeli
- 90 Hz ruudunpäivitysnopeus
- 1080 x 2400 pikseliä, 20:9-kuvasuhde, 402 PPI
- DCI-P3, sRGB, HDR10+
- reunoilta pyöristetty Gorilla Glass –suojalasi
- lukutila, yötila, always on display, herätys kaksoisnapauksella
Tästä hintaluokasta ei löydy kuvanlaadullisesti juurikaan parempaa näyttöä, minkä OnePlus on 7T:hen istuttanut. Näytön kuvanlaatu jatkaa pitkälti samalla linjalla, mitä keväällä julkaistuissa malleissa nähtiin.
Eloisa-väritila tuottaa värit näyttävän loisteliaina, mutta ei kuitenkaan häiritsevän ylikorostuneina. Luonnollista värintoistoa kaipaavalle tarjolla on ”luonnollinen”-väritila, joka tarjoaa nimensä mukaisesti erittäin luonnollisen näköiset värit. Käyttäjälle tarjotaan jo käyttöönoton yhteydessä mahdollisuutta valita mieluisa väritila.
Manuaaliasetuksella näytön maksimikirkkaus on hyvää keskitasoa, mutta automaattiasetuksella se nousee tarvittaessa vielä huomattavasti korkeammaksi, tehden näytön luettavuudesta auringonpaisteessa moitteetonta. OnePlussan mukaan pistemäinen maksimikirkkaus on jopa 1000 nitsiä esimerkiksi HDR-sisältöä toistettaessa.
Laitteen yläpääty on pientä mikrofoniaukkoa lukuun ottamatta umpinainen. Antenniraitoja ei ole pyritty erityisemmin piilottelemaan, sillä ne ovat väriltään mustat. Oikean kyljen yläosassa sijaitsee OnePlus-puhelimille ikoninen Alert Slider –kytkin, jolla valitaan puhelimen äänitila normaalin, värinän ja äänettömän väliltä. Karheapintaisen kytkimen tuntuma on napakka.
Näytön yläreunan vesipisaralovi on hyvin maltillisen kokoinen – OnePlus kertoo pienentäneensä sitä lähes kolmanneksella, eikä siitä voi enää sanoa olevan kovinkaan suurta käytännön haittaa käytön kannalta. Valitettavasti asetuksista ei löydy enää asetusta loven piilottamiseksi. Loveen sijoitettu 16 megapikselin etukamera käyttää Sonyn IMX471-sensoria sekä f2.0-aukkosuhteen kiinteätarkenteista objektiivia.
Leveä kuulokeritilä on sijoitettu näyttölasin ja metallirungon välissä kulkevaan muovikaistaleeseen ja toteutus on sekä tyylikäs että huomaamaton. Ilmoitusvaloa ei valitettavasti enää löydy. Kirkkaus- ja etäisyyssensorit on sijoitettu loven viereen näyttöpaneelin alle.
Puhelimen alapäädyn sisältö ja asettelu ovat tuttuja kalliimmasta Pro-mallista. Vasemmassa reunassa sijaitsee korttikelkka, jonka reunassa on punainen tiiviste ja joka tarjoaa paikat kahdelle nano-SIM-kortille. Keskellä sijaitseva USB Type-C –liitäntä tukee 3.1 Gen1 –siirtonopeuksia ja kuvaulostuloa.
Navigointipainikkeet sijaitsevat ohjelmistopohjaisina näytön alaosassa ja niiden asettelu sekä pikatoiminnot ovat muokattavissa. Vaihtoehtoisesti käyttöön voi myös pyyhkäisyeleet, joiden toiminnassa ei ole moitteita.
Alapäädyn oikeassa reunassa sijaitsee toinen puhelimen kahdesta stereokaiuttimesta. Niiden äänenlaatu edustaa markkinoiden parhaimmistoa ja ne kykenevät tuottamaan varsin heleän ylärekisterin sekä älypuhelimien mittapuulla myös kohtalaisen hyvin matalampia taajuuksia. Kaiuttimien välinen äänentoisto on melko tasapainoista, vaikka alapäädyn kaiutin vastaakin enemmän bassoista. Kaiuttimista lähtee erittäin mukavasti särkemätöntä ääntä, sillä mittasimme 30 cm:n päästä korkeimpiin mittaamiimme lukeutuvan 84 desibelin lukeman.
Kamera
7T:n takakameran toteutus on muuttunut varsin radikaalisti edeltäjämallista ja ainakin paperilla pelkästään hyvään suuntaan. Takakameroita on nyt kolme kappaletta ja niillä kaikilla voi kalliimman Pro-mallin tapaan ottaa kuvia – puoliturhaa syvyysterävyyskameraa ei ole enää mukana riippakivenä.
Takakameran visuaalinen toteutus on muutettu täysin ja kaikki kolme kameraa sijaitsevat nyt vaakasuuntaisessa rivissä pyöreän kamerakehyksen keskellä. Keskimmäisen kameran alle on sijoitettu kaksois-LED-salama. Kamerakyhmy on 1,6 mm takalasin pinnasta kohollaan.
Kameran tekniset tiedot:
- 48 megapikselin 1/2” Quad Bayer pääsensori (Sony IMX586), 0,8 µm pikselikoko, f1.4, 26 mm kinovastaava polttoväli, OIS
- 16 megapikselin ultralaajakulmakamera, f2.2, 17 mm kinovastaava polttoväli, 117 asteen kuvakulma
- 12 megapikselin telekamera, 1,0 um pikselikoko, f2.2, 51 mm kinovastaava polttoväli
- PDAF-automaattitarkennus, AI kuvaustilanteentunnistus
- Kaksois-LED-salama
- Videokuvaus: 4K 30&60 FPS, 1080p 30&60 FPS
- Hidastuskuvaus: 1080p 240 FPS, 720p 960 FPS
7T:n takakamera käyttää samaa Sony IMX 586 –pääsensoria (keskellä), jota käytettiin myös OnePlus 7 –malleissa. Sen parina on seitsemästä linssistä koostuva f1.6-aukkosuhteen objektiivi, josta löytyy myös optinen kuvanvakain.
Vasemmanpuolimmaisena sijaitsee OnePlus 7 Pro –mallista tuttu 16 megapikselin ultralaajakulmakamera, jonka kuvakulma on 117 astetta ja aukkosuhde f2.2. Oikeanpuolimaisena on puolestaan 12 megapikselin telekamera, jonka polttoväli on Pro-mallista poiketen vain kaksinkertainen pääkameraan nähden ja siitä puuttuu optinen kuvanvakain.
Videotallennus on mahdollista 4K-tarkkuudella korkeimmillaan 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella, sekä hidastuskuvaus lyhyinä pätkinä jopa 960 FPS ruudunpäivitysnopeudella 720p-tarkkuudella.
OnePlus 7T:n kamera käynnistyy varsin nopeasti ja on lähes välittömästi kuvausvalmiina. Tarkennus ei ole markkinoiden nopeimmasta päästä, mutta ei myöskään erityisen hidasta. Kuva taltioituu käytännössä samalla hetkellä suljinpainiketta painaessa, mutta ennen seuraavan kuvan ottamista on hyvin pieni viive, jos käyttäjä ei hyödynnä sarjakuvaamista suljinta pohjassa pitämällä.
Kamerasovellus (v3.8.62) on kokenut pieniä uudistuksia OxygenOS 10:n myötä, mutta yleisilme ja käyttöliittymän perusperiaatteet ovat pysyneet muuttumattomina. Kokonaisuus on selkeä ja varsin helppokäyttöinen. Kuvaustilat löytyvät edelleen omasta valikostaan, joka avautuu vasemmalle pyyhkäisemällä, mutta lisäksi käyttäjä voi sijoittaa suosikkikuvaustilojaan suljinpainikkeen vieressä näkyvään listaan. Toteutus on erittäin fiksu ja toimiva. Kameran valinta ja zoomaaminen onnistuvat näppärästi yhdellä kädellä suljinpainikkeen vasemmalle puolella sijaitsevista painikkeista. Kameran vaihto tapahtuu nopeasti ja viiveettä.
Uusia kuvaustoimintoja ovat ”supermakro” ja ”supervakaa” videokuvaustila, joista kumpikaan ei ole sijoitettu varsinaiseen kuvaustilavalikkoon, vaan ne löytyvät pikakuvakkeina valokuvaustilan ja videokuvaustilan vasemmasta reunasta.
Kamera tukee tekoälytunnistusta (voi kytkeä pois päältä asetuksista), mutta sitä käytetään kilpailijoista poiketen lähinnä tekstin, numeroiden, käyntikorttien ja QR-koodien tunnistamiseen. Lisäksi sovellus osaa suositella käyttäjälle kameran vaihtoa esimerkiksi laajakulmaisempaan kuvaustilanteen mukaan.
Ammattilainen-nimellä kulkeva manuaalitila on säilynyt muuttumattomana edeltäjämallista. Kuvausnäkymästä löytyy edelleen histogrammi ja vaakatason osoittava horisonttiviiva. Vasemman reunan pikakuvakkeesta voi valita RAW-tallennuksen sekä kuvien ottamisen pääkameran sensorin täydellä 48 megapikselin tarkkuudella. Kyseinen valinta onkin ainoa paikka, josta käyttäjä voi kuvan resoluutiota muuttaa.
Manuaalisäätöjä on tarjolla suljinajalle (1/8000 – 30 s), valkotasapainolle (2300 – 7500 K), valotuksen kompensoinnille (-2…+2), herkkyydelle (ISO 100 – 3200) sekä tarkennukselle. Asetuksia voi halutessaan tallentaa kahteen muistipaikkaan. Maininnan arvoisena miinuksena zoomaus/kameranvaihtopainike ei ole käytössä manuaalitilassa.
Kolme takakameraa tarjoavat siis kolme erilaista polttoväliä, joiden tarjoamat kuvakulmat näyttävät oheisten otosten mukaisilta. Ultralaajakulmakamera sopii laajojen maisemien sekä suurien rakennusten kuvaamiseen, pääkamera yleiskuvaukseen ja telekameralla pääsee hieman lähemmäs kohdetta.
Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen. Esimerkkikuvien suhteen on hyvä huomioida, että testilaitteen ohjelmisto oli vielä ei-virallinen versio.
OnePlus 7T:n pääkamera tuottaa hyvin samankaltaista jälkeä aiemmin testattujen OnePlus 7 –mallien kanssa, eikä ihme, sillä kaikki käyttävät samaa kamerasensoria. 7T:llä hyvässä valaistuksessa otetut kuvat näyttävät teräviltä ja ovat dynamiikaltaan sekä valkotasapainoltaan yleensä varsin onnistuneita. 12 megapikselin luokassa kuviin kerääntyy kohtalaisen hyvin yksityiskohtia, joskin viimeisin pikselitason yksityiskohtien terävyys jää useimmiten uupumaan pienen vesivärimäisyyden vuoksi.
Värintoisto on monissa kuvissa hieman ylikorostunutta, mikä on tosin varmasti etenkin peruskäyttäjien mieleen. Myös kontrastierot korostuvat joissain kuvaustilanteissa liiaksi, kuten esimerkiksi ensimmäisestä esimerkkikuvasta voi huomata.
Valon määrän heikentyessä 7T:n pääkamera pitää varsin hyvin pintansa. Peruskuvaustilassa otetuista kuvista ei tule merkittävästi todellista valoisamman näköisiä, vaan ne noudattavat melko hyvin näkymän todellista valoisuustasoa. Värit taltioituvat varsin hyvin, yksityiskohtia tallentuu melko mukavasti ja yleisilme säilyy terävänä. Myös kohina pysyy mukavasti kurissa.
Kameran automatiikka venyttää suljinajan tarvittaessa hyvinkin pitkäksi – jopa neljäsosasekuntiin – ilman että kuvat tärähtävät erityisen helposti. Tarvittaessa se ei myöskään kitsastele herkkyyden käytössä ja korkeimmillaan ISO-arvo nousi jopa 6400:aan.
7T:n tele-/normaalikamera mahdollistaa 51 mm:n kinovastaavan polttovälin myötä kaksinkertaisen optisen zoomauksen pääkameraan nähden. Tämä puolestaan mahdollistaa ainakin teoriassa pääsyn ”lähemmäs kohdetta” ilman kuvanlaadun heikkenemistä.
Automaattitilassa käyttäjällä ei ole mahdollisuutta vaikuttaa kameran ottamien kuvien resoluutioon, mutta manuaalitilassa käyttäjä voi valita sensorin täyden 48 megapikselin tarkkuuden. Toteutus on ehkäpä ihan järkevä konsepti, sillä peruskäyttäjät sitä tuskin osaavat kaivata ja edistyneemmät käyttäjät löytävät sen helposti manuaalitilan puolelta.
Oheisissa vertailukuvissa olemme ottaneet yhtäaikaisesti vertailtavaksi sekä 12 että 48 megapikselin kuvien tarkkuuden että telekameran kuvanlaadun 277 x 600 kokoisilla pikselitason rajauksilla samasta kohdasta kuvaa. 1x zoomilla otettujen kuvien rajaus on skaalattu ylöspäin samaan kokoon zoomatun kuvan rajauksen kanssa.
Kuten vertailukuvista voi huomata, pääkameran sensorin täyden 48 megapikselin tarkkuuden käytöstä saa jonkin verran etua kuvan yksityiskohtien tarkkuudessa, vaikka ero ei olekaan pikselimääräeron tasoinen. 48 megapikselin kuvien dynamiikka on hieman heikompaa kuin Quad Bayer –suodinta oikeaoppisesti hyödyntävissä 12 megapikselin kuvissa, mutta muutoin värimaailma on hyvin samankaltaista. 7T:n pääkameran käyttäytyminen on siltä osin monista kilpailijoiden vastaavista poikkeavaa, että 48 megapikselin kuvakoossa jälki vaikuttaisi olevan heikommassakin valossa tietyiltä osin parempaa. Kuvien valoisuus jää heikommaksi ja värit vähemmän kirkkaiksi, mutta vastaavasti kuviin taltioituu enemmän yksityiskohtia ja jälki jää terävämmäksi.
Telekameran 2x zoom toimii hyvässä valaistuksessa kuten pitääkin ja tuottaa varsin käyttökelpoista jälkeä. Värit ja kontrasti toistuvat jopa hieman maltillisemmin ja jopa luonnollisemmin kuin pääkameralla. Heikossa valossa sen todettiin sen sijaan toimivan varsin epäloogisesti – välillä kuvat taltioidaan oikeasti telekameralla ja välillä pääkameran kuvasta rajaamalla. Etsimessä on havaittavissa pieni räpsähdys ja värimaailman muutos, kun automatiikka vaihtaa näiden kahden vaihtoehdon välillä. Varsinaisella telekameralla otettujen kuvien laatu jää helposti todella pehmeäksi, hieman tärähtäneen näköiseksi ja tummaksi, kuten esimerkkikuva näyttää. Jos zoomaus otetaan pääkameralla, vaikuttaisi jälki olevan yleensä parempaa, joskaan ei silti digitaalista rajausta kummempaa. OnePlussan toivoisi kuitenkin tuovan tulevissa päivityksissä selkeyttä telekameran toimintaan hämärässä.
Hyvässä valaistuksessa 16 megapikselin ultralaajakulmakamera on kaikin puolin varsin käyttökelpoinen, joskin 7 Pron tapaan etenkin dynamiikka on selvästi pääkameraa heikompaa ja värintoistokin kömpelömpää. Plussaa kamera ansaitsee automaattitarkennuksesta, joka puuttuu osasta kilpailijoiden toteutuksista. Ultralaajakulmakameraa hyödynnetään myös kamerasta löytyvän makrotilan yhteydessä, jolloin tarkennus onnistuu 2,5-8 cm:n päästä.
Heikossa valossa ultralaajakulmakamera kärsi testeissämme melko pahoista tarkennusongelmista, eikä kuvaa meinannut saada tietyissä tilanteissa millään teräväksi. Kun tarkennus onnistui, jäivät otokset yleensä varsin pimeiksi. Kameran asetuksista löytyy oletuksena käytössä oleva toiminto superlaajakulmakameran otosten reunavääristymisen korjaamiseen, joka toimii kohtalaisen hyvin. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kuvakulma kapenee hieman korjauksen myötä.
OnePlussan Nightscape-yökuvaustila kuuluu myös 7T:n varustukseen ja kamera osaa ehdottaa sitä riittävän heikoissa valaistusolosuhteissa. Kilpailijoiden tavoin myös OnePlussan toteutus yhdistää kuvadataa useasta erillisestä peräkkäin otetusta otoksesta paremman lopputuloksen saamiseksi. Yökuvan ottaminen kestää yleensä 2-3 sekuntia ja sitä ottaessa riittää, että puhelinta pitää kohtalaisen hyvin paikallaan.
Käyttökokemusten perusteella 7T:n yökuvaustila ei pysty luomaan heikosti valaistusta tilanteesta yhtä ”ylivalaistua” otosta kuin edistyneimmät kilpailijat, mutta jälki on keskimäärin kohtalaisen luonnollista ja se pystyy onkimaan esiin tummissa kohdissa olevia yksityiskohtia sekä enemmän värejä. Lisäksi kuvien dynamiikka on parempaa ja yksityiskohdat selkeämmin näkyvissä. Kokonaisuutena 7T:n yökuvaus ei ole lainkaan hassumpi toteutus ja sitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää heikossa valaistuksessa.
Uutena ominaisuutena 7T tarjoaa makrokuvaustilan, jonka saa aktivoitua peruskuvaustilan vasemman reunan pikakuvakkeesta. Makrotila hyödyntää pääkameran sijaan laajakulmakameraa ja mahdollistaa tarkentamisen jopa 2,5 cm:n päässä kohteesta. Makrotilassa kuvauskohdetta pääsee lähemmäksi, mutta kuvanlaatu ei ole aivan pääkameran tasolla, sillä värintoisto on usein epärealistisempaa, tarkennus kömpelömpää ja kontrasti heikompaa. Lisäksi pääkameralla otettuihin kuviin muodostuu näyttävämpi luonnollinen taustasumennus. Käyttökokemusten perusteella makrotilaa kannattaakin käyttää lähinnä tilanteissa, joissa pääsy mahdollisimman lähelle kuvauskohdetta on ensisijaista.
Nykypäivän high-end-puhelimille tyypilliseen tapaan 7T taltioi videokuvaa parhaimmillaan 4K 60 FPS –laadulla ja melko korkealla 160 Mbit/s kuvavirralla. Pakkausvaihtoehtona on ainoastaan perinteinen H.264, eli HEVC-tuen puutteesta tulee pieni miinus. 4K-videossa on edelleen pituusrajoitukset – 30 FPS ruudunpäivityksellä se on 10 minuuttia ja 60 FPS –asetuksella viisi minuuttia. Äänet taltioituvat stereona kohtalaisen hyvällä 156 tai 192 kbit/s bittivirralla.
Video tallentuu eri tarkkuuksilla ja ruudunpäivitysnopeuksilla seuraavasti:
- 1080p 30 FPS H.264 20 Mbit/s High@L4, CABAC / 2 Ref Frames
- 1080p 60 FPS H.264 40 Mbit/s High@L4.2, CABAC / 2 Ref Frames
- 4K 30 FPS H.264 42 Mbit/s High@L5.1, CABAC / 1 Ref Frames
- 4K 60 FPS H.264 160 Mbit/s, High@L5.2, CABAC / 1 Ref Frames
OnePlus 7T:llä tallennetun videon laatu on lähes kaikilla mittareilla arvioituna varsin laadukasta ja hyvännäköistä. Jälki on terävää ja yksityiskohtaista, ruudunpäivitys sulavaa, dynamiikka kohtalaisen hyvää ja värit eläväisiä. Telekameran kuvanlaatu ei pärjää pääkameralle ja sitä käyttäessä kannattaa huomioida optisen vakaimen puutteen vaikutus kuvan tärähtelyyn. Ultralaajakulmavideon tallentaminen onnistuu vain 1080p 30 FPS –laadulla, mutta 4K 30 FPS -tuki pitäisi olla luvassa markkinoilletulon yhteydessä jaettavan päivityksen mukana.
Kamera tukee optisen ja elektronisen yhdistävää hybridivakautusta pääkameraa käytettäessä. Kuten oheisen videon lopusta näkyy, vakautus toimii kohtalaisen hyvin, mutta 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella se toimii vielä tehokkaammin. Ultravakautus-tilassa video tallentuu 1080p 30 FPS –asetuksilla ja vaikka se vaikuttaisi vakauttavan kuvaa varsin tehokkaasti, havaitsimme kuvan keskellä epärealistisen näköistä aaltoilua, joka saattaa olla kuvauskohteesta riippuen varsin häiritsevää. Toivottavasti asiaan saadaan päivityksen myötä korjaus.
Testasimme videotallennusta myös meluisassa keikkaympäristössä ja vaikka itse kuvanlaatu osoittautui varsin hyväksi, eivät mikrofonit soveltuneet erityisen hyvin kovien äänien tallentamiseen, sillä kuten videolta voi havaita, aiheutui kovemmista äänenpaineista ääneen varsin herkästi häiritsevää särkemistä.
Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä
Ohjelmistopuolella OnePlus 7T tarjoilee uuden Android 10 –pohjaisen OxygenOS 10.0 –käyttöliittymän, joka on jo saatavilla päivityksenä myös OnePlus 7 –malleihin. OxygenOS:n perusidea on pysynyt tuttuna – OnePlus ei ole lähtenyt muuttamaan Androidin ulkoasua tai käyttöliittymää suuremmin, vaan on lähinnä täydentänyt sitä erilaisilla lisäominaisuuksilla. Erot Android 9 –pohjaiseen OxygenOS 9.5:een ovat ulkoisesti hyvin pieniä. Mukana ovat luonnollisesti Android 10:n mukanaan tuomat uudistukset, kuten ilmoitusten tärkeysasetukset, tarkemmat paikkatietojen käyttöluvat, elenavigointipalkki, keskittymistila, koko käyttöliittymän laajuinen tumma tila ja näyttövideon tallennus.
Oxygen OS 10:n sovellusvalikoima koostuu aiempaan tapaan pitkälti Googlen perussovelluksista, OnePlussan omina sovelluksia mukana ovat Community, Switch-puhelimenvaihtosovellus, Tiedostonhallinta ja Sää. Kolmannen osapuolen sovelluksen esiasennettuna on Netflix, joka ei ole valitettavasti käyttäjän kokonaan poistettavissa.
Testikappaleessamme oli asennettuna Googlen tuoreimmat syyskuun tietoturvakorjaukset. OnePlus on luvannut tarjota puhelimilleen ohjelmistopäivityksiä vähintään kahden vuoden ja tietoturvakorjauksia kolmen vuoden ajan. Yritys on viime aikoina pitänyt lupauksistaan hyvin kiinni.
OnePlus on jatkanut vakio-Androidin päälle leipomiensa lisäominaisuuksien hiomista ja lisäämistä. Galleriasovellusta on päivitetty kuvien piilottamismahdollisuudella ja automaattisella sisällön tunnistuksella. Keväällä julkaistuun puhelimesta hetkellisen irtautumisen tarjoavaan Zen-tilaan on lisätty uusia aikavaihtoehtoja. Käyttöliittymän kustomointiominaisuudet löytyvät nyt samasta paikasta omasta asetusten alavalikosta.
Pelioptimointien kaveriksi on lisätty uusi Pelitila-valikko, johon puhelin keskittää kaikki asennetut pelit sekä pelaamiseen liittyvät asetukset. Always On Display –näyttö on saanut uuden älynäyttö-ominaisuuden, joka näyttää ajan, paikan ja tilanteen mukaan mukautettua sisältöä. WiFi-salasanan jakamista on helpotettu QR-koodin avulla. Viestisovellukseen on lisätty mahdollisuus poistaa roskapostia haluttujen avainsanojen mukaan. Yrityksen puhelimista jo aiemmin löytynyt lukutila on nyt saanut lisäyksenä vaihtoehtoisen haalean väritilan.
Suorituskyky
OnePlus 7T vietti io-techin ympärivuorokautisessa käyttötestissä parin viikon ajan (artikkelin ensimmäisen version julkaisuhetkellä takana on noin viikko), eikä sen toiminnassa havaittu testijaksolla mitään ongelmia. Puhelin sai testijaksolla yhden ohjelmistopäivityksen (10.0.0.1).
Käyttökokemuksien ja vertailutestien perusteella OnePlus 7T:n käytännön suorituskyky on markkinoiden terävintä huippua – sen toiminta on todella salamannopeaa, viiveetöntä ja sulavaa. Vertasimme 7T:tä edeltäjämalli 7:ään, kalliimpaan 7 Prohon, Honor 20 Prohon sekä ZenFone 6:een sovellusten käyttöliittymän siirtymissä, sovellusten avautumisnopeudessa sekä sovellusten välillä siirtymisessä. Asuksen ja Honorin malleihin nähden 7T oli nopeampi, joskin erot vaikuttivat tulevan lähinnä käyttöliittymäanimaatioista. Kevään OnePlus 7 –malleihin nähden erot olivat olemattoman pieniä – Android 10:een päivitetty 7 Pro vaikutti tismalleen yhtä nopealta ja Android 9:llä varustettu OnePlus 7 paikoin pikkiriikkisen hitaammalta.
Testasimme OnePlus 7T:llä markkinoiden raskaimpiin kuuluvia mobiilipelejä, kuten PUBG Mobilea, Asphalt 9:ää ja Shadowgun Legendsiä, joista viimeksi mainittu tukee näytön täyttä ruudunpäivitysnopeutta. 7T pyöritti niistä kaikkia sulavasti ja moitteettomasti, kiitos Android-markkinoiden tämän hetken suorituskykyisimmän järjestelmäpiirin ja näytön Full HD –tarkkuuden. Pidemmän pelisession aikana puhelin lämpeni yläosastaan hieman, mutta ei häiritsevästi.
Suorituskykytesteihin otimme verrokiksi saman hintaluokan kilpailijoista Honor 20 Pron (Kirin 980) sekä Asus ZenFone 6:n (Snapdragon 855) ja edeltäjämalli OnePlus 7:n (Snapdragon 855).
7T:n uusi Snapdragon 855+ -järjestelmäpiiri tarjoaa tämän hetken Android-puhelinmarkkinoiden parasta suorituskykyä kautta linjan. Prosessorisuorituskyky on kasvanut varsin vähäisesti, mutta grafiikkasuorituskyvyssä on havaittavissa selkeää kehitystä, kuten Qualcomm lupaileekin. Kokonaisuutena tarkastellen OnePlus 7T on suorituskykyisin Android-älypuhelin, jonka olemme tähän mennessä io-techissä testanneet. Parempaa suorituskykyä ei ole tällä hetkellä tarjolla, vaikka latoisi kaupan tiskille tuplamäärän tuohta.
Huomionarvoisena seikkana tallennustilan luku- ja kirjoitusnopeutta mittaavaan Androbench 5 –testin tulokset on ajettu mukautetuilla, paremmin tosielämän käyttöä vastaavilla asetuksilla (1 thread, 300 Mt file size, 256 kt buffer size), joita on käyttänyt mm. Anandtech-sivusto testeissään. Androbenchin tulokset ovat täten suhteessa alhaisempia kuin aiempina vuosina io-techin artikkeleissa.
Akunkesto ja latautumisnopeus
Ennakko-odotukset OnePlus 7T:n akunkeston suhteen olivat melko varovaiset, sillä akun kapasiteetti on kasvanut vain maltillisesti edeltäjämallista, jonka akunkesto oli vain keskitasoa ja näyttö toimi alhaisemmalla päivitysnopeudella. Käytännössä akunkesto osoittautui testijaksolla odotettua paremmaksi ja kokonaisuudessaan keskitasoiseksi, muttei häikäiseväksi.
Tyypillisenä käyttötestipäivänä (noin 16 h) näytön päälläoloaika (SOT) liikkui noin 1-2 tunnin haarukassa, jolloin akun varaus laski täydestä noin 60–80 %:iin. Yhdellä latauksella selvittiin pariin kertaan ongelmitta myös kahden päivän yli, jolloin näytön päälläoloaika liikkui yleensä yhtensä 3-4 tunnin välimaastossa. Yli kahden tunnin päivittäisellä näytön päälläoloajalla kahden päivän ylitys ei kokemuksiemme mukaan kuitenkaan onnistu.
Testijakson kokeilujen perusteella näytön ruudunpäivitysnopeuden laskeminen 60 Hz:iin parantaa akunkestoa karkeasti ottaen noin 5-10 %. Yleisesti näyttöä käytettiin testijaksolla oletuksena päällä olevassa 90 Hz:n tilassa.
Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.
Ajoimme OnePlus 7T:llä myös io-techin puhelinartikkeleissa yleisesti käytetyt virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat, suoraan laitteiden kesken vertailukelpoiset perustestit. Verrokeiksi valittiin ZenFone 6, Honor 20 Pro sekä Xiaomi Mi 9 – OnePlus 7:stä ei ollut saatavilla akkutestituloksia.
YouTube-testissä videota pyöritettiin WiFi:n tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella langallisten kuulokkeiden ollessa kytkettynä. Tässä testissä akun varaus väheni noin kahdeksan prosenttia tunnissa, joka on tavanomainen keskitason tulos io-techissä testattujen puhelimien keskuudessa. Se tarkoittaa laskennallisesti noin 12,5 tunnin toistoaikaa. Tuloksissa kannattaa ottaa huomioon ainakin noin prosenttiyksikön mittausvirheen mahdollisuus.
Raskaampaa grafiikkaintensiivistä käyttöä (pelaamista) simuloivassa GFXBench Manhattan -akkutestiä OnePlus 7T ei läpäissyt yrityksistä huolimatta. Syynä tähän oli puhelimen ylikuumeneminen, josta johtuen puhelin sammutti sovelluksen ja esitti näytöllä ylikuumenemisesta kertovan ilmoituksen. Havainto oli varsin harvinainen, sillä viimeksi io-techin testeissä vastaavaa on havaittu Honor 10 -puhelimen kohdalla viime vuonna. Tässä testissä keskeisessä roolissa on järjestelmäpiirin virranhallinta, eli mitä aggressiivisemmin se rajoittaa piirin suorituskykyä, sitä todennäköisemmin puhelimen akku kestää pidempään. Paremman suorituskyvyn kääntöpuolena on luonnollisesti suurempi virrankulutus. OnePlus 7T:n tapauksessa virranhallinta vaikuttaisi sallivan järjestelmäpiirin toimia liiankin korkeilla kellotaajuuksilla, jonka seurauksena on lämpötilojen nouseminen raja-arvon yli. Puhelimen käyttäytyminen GFXBenchin akkutestissä oli siltäkin osin hieman erikoinen, ettei ylikuumenemista havaittu esim. normaalissa pelikäytössä. Tämä kertoo osaltaan testin raskaudesta ja toisaalta siitä, että 7T:n järjestelmäpiirin ohjauksessa voisi olla vielä hieman viilattavaa.
Sekalaista yleiskäyttöä varsin hyvin simuloivassa PCMarkin akkutestissä OnePlus 7T saavutti toistuvasti noin 8 tunnin tuloksen, joka on alempaa keskitasoa tänä vuonna testaamiemme saman hintaluokan kilpailijoiden joukossa.
Käytimme testijaksolla OnePlus7T:n uutta Warp Charge 30T –pikalatausta ja se osoittautui vähintäänkin valmistajan lupauksien mukaiseksi, eli puolessa tunnissa akkuun latautuu peräti yli 70 % varauksesta ja täysi lataus saavutetaan hieman yli tunnissa. Vartin latauksella akkuun latautuu yli kolmannes kokonaiskapasiteetista. Viimeisten 10 prosentin lataaminen sujuu tuttuun tapaan hitaasti – siihen suttautuu lähemmäs puoli tuntia. Laturi on sama kuin 7 Prossa, mutta OnePlus kertoo optimoineensa latausalgoritmeja ja akun rakennetta käytännön latausnopeuden parantamiseksi. Puhelin lämpenee ladatessa vain hyvin vähän – sama koskee laturia. Valmistajan mukaan puhelimen täysi suorituskyky säilyy latauksen aikana.
Yhteenveto
OnePlus 7 osoittautui viime keväänä pieneksi pettymykseksi, mutta testikokemusten perusteella voidaan onneksi todeta, että uusi 7T-malli paikkaa suurimman osan edeltäjämallin puutteista. OnePlussalla on jopa käsissään uusi ongelma – 7T alkaa olla ominaisuuksiltaan varsin lähellä kalliimpaa Pro-mallia.
Ulkoisesti 7T on muuttunut havaittavasti edeltäjäänsä nähden, mutta sukunäkö on kamerakehyksen muotoa lukuun ottamatta selvästi havaittavissa. 7T on muotoilultaan miellyttävän tuntuinen kädessä, mutta näytön koko alkaa olla yhden käden käytön kannalta haastava. Laadultaan rakenteessa ei ole valittamista. Laitteessa ei ole virallista IP-suojausta, mutta valmistaja on selvästi suojannut laitetta veden varalta, mikä on positiivista.
Rautapuolen kattaus on 7T:ssä hintaluokka huomioiden rautainen. Uusi Snapdragon 855+ -järjestelmäpiiri tarjoaa Android-markkinoiden tämän hetken parasta suorituskykyä, RAM-muistia on riittävästi ja tallennustila on uusinta UFS 3.0 –tyyppiä. Pieni miinus tulee tallennustilan varattuna olevasta määrästä, joka on varsin korkea. Uusi 6,55-tuumainen näyttö on hintaluokan ehdotonta huippua ja sen 90 hertsin ruudunpäivitysnopeus on tässä hintapisteessä harvinaista herkkua. Akunkesto on hyvällä tasolla, vaikkei ylläkään markkinoiden parhaiden tasolle. Miinusta ropisee muistikorttipaikan, kuulokeliitännän ja ilmoitusvalon uupumisesta.
Takakameratoteutus on 7T:n suurin parannus edeltäjämalliin nähden. Aiemman yhden sijaan kuvaamiseen kelpaavia käyttökelpoisia kameroita on nyt kolme, joka tekee kuvaamismahdollisuuksista erittäin monipuolisia. Kameratoteutus on kokonaisuudessaan varsin tasapainoinen, vaikka pieniä puutteita löytyykin seasta. Suurin osa niistä on korjattavissa ohjelmistopäivityksillä, jos valmistaja niin tahtoo.
Softapuolella OxygenOS 10 jatkaa samalla vahvalla polulla aiempien versioiden kanssa. Kyseessä on sopiva coctail vakio-Androidia sekä OnePlussan omia lisäyksiä. Myös päivitysasioiden pitäisi olla kunnossa – 7T on yksi markkinoiden ensimmäisistä Android 10 –puhelimista ja päivityslupaus on Android-markkinoiden parhaimmistoa.
Kokonaisuudessaan OnePlus 7T on hintaluokassaan varsin kovan luokan laite. Hinta onkin 7T:n kohdalla avainsana, sillä se nousi varsin ronskisti edeltäjämalliin nähden ja saattaa kolkutella jo joidenkin käyttäjien kipukynnystä. Joka tapauksessa 7T on edelleen 600 euron hintapisteessä yksi parhaita ja monipuolisimpia älypuhelimia, mitä rahalla saa.
Plussaa:
- Laadukas ja kookas HDR10+ AMOLED-näyttö
- Laadukkaan tuntuinen ja miellyttävästi muotoiltu rakenne
- Suorituskykyinen Snapdragon 855+ -järjestelmäpiiri
- Nopea uusimman sukupolven UFS 3.0 -tallennustila
- Nopea 30 watin pikalataus
- Monipuolinen kolmoistakakamera
- Hyvät stereokaiuttimet
- Oxygen OS –käyttöliittymä on hyvä kompromissi vakio-Androidin ja lisäominaisuuksien välillä
- Käyttöjärjestelmän huippunopea käytännön suorituskyky
- Parantunut värinämoottori
- Hinta varauksin
Miinusta:
- Ei virallista IP-luokitusta
- Ei muistikorttipaikkaa
- Ei 3,5 mm ääniliitäntää eikä adapteria pakkauksessa
- Ei ilmoituslediä
- Ei langatonta latausta
- Järjestelmätiedostojen rajusti kasvanut tilantarve
Huomionarvoista:
- Lasirakenne herkkä iskuille ja tiputuksille
- Rakenteessa käytetty suojaavia tiivisteitä IP-sertifioinnin puuttumisesta huolimatta
- Suurikokoinen näyttö ei parhaimmillaan yhden käden käytössä
- OnePlussan ohjelmistopäivitystuki on Android-markkinoiden parhaimmistoa
Onko yhtään mitään veikkausta miksi nuo järjestelmätiedostot vie noin paljon tilaa? Onko kyseessä Android 10:n kasvaminen vai tuon Oxygen Os:n kasvaminen? Jos Android 10 vie vakionakin noin paljon tilaa, niin eihän sitä voi asentaa yhteenkään alle 64GB muistilla varustettuun puhelimeen.
Näytön ja ulkomittojen suhde: xxx %
86.5% on näytön suhde
En ole tarkemmin perehtynyt, mutta olisiko Androdiin tulossa jonkin sortin tupla käyttis mahdollisuus jolloin voi testata uutta tuhoamatta vanhempaa.Jos OnePlus on tehnyt jo valmiuden siihen?
"OEM releases a phone with Android 10 and starts a beta program for Android 11. You’re interested in trying out this beta to see the new features, but you don’t want to risk the stability of your current daily driver. Instead of flashing the beta update and then hoping it’s perfectly stable, why not temporarily install it through the DSU flow? If you don’t like it, just reboot and your setup will return to normal. If you do like it, you can “commit” to the update."
Android 10 DSUs may let you try OTA updates without committing
Ei kai kukaan täysjärkinen käytäkään ton kokoluokan puhelinta ilman suojakoteloa/wallet casea? :confused:
Käyttää yllävän monikin.
Artikkelissa mainitaan 13mm ja 28mm kinovastaavat polttovälit, mutta tuohon linssiin on kuitenkin merkattu 17mm ja 26mm kinovastaavat poltovälit. :confused:
Voiko äänenvoimakkuusnapeilla säätää soittoäänen voimakkuutta uudessa OxygenOS:ssä?
Ihmeen pieneksi kieltämättä jättävät tuon 7T:n ja 7T Pro:n eron.. Menee aika vaikeaksi hinnoitella nuo fiksusti, kun perusmallissa ei ole järkeä jos hintaero on pieni ja Prossa ei ole järkeä, jos hintaero on nykyisen generaation kaltainen. Eikös noissa enää ainoana merkittävämpänä erona ole notch ja näytön resoluutio?
OnePlus 7T vaikuttaa oikein tasapainoiselta puhelimelta. OnePlus on aika hyvin raksinut eroja pois OP7 Pro malliin nähden, joten hinta tulee varmaankin olemaan lähempänä Pro:ta kuin edeltäjää. Veikkaan, että hinta asettuu jonnekkin 650€:n tienoille. OnePlus myy omilla verkkosivuillaan 7 Pro mallin 6/128Gt varianttia 709€:n hintaan.
Peruskäyttäjiä ajatellen on ihan hyvä ominaisuus, että puhelin osaa ohjata käyttäjää käyttämään kameroita monipuolisemmik kuvaustilanteiden mukaan. Kun kamerapuoleen on panostettu, niin tulee useammalla myös hyödynnetyä kameroita tehokkaasti.
Onkohan mitään mahdollisuutta, että hinta jäisi Suomessa 599 euroon (Jenkeissä tulee maksamaan tietojeni mukaan 599$)… Alkaa nimittäin menemään oneplussat aika kalliiksi jos hinta menee jo lähelle 700 euroa "perusmallillakin", vaikkakin esim. 650 eurollakin tuo olisi aika kilpailukykyinen paketti kilpailijoihin verrattuna.
Jenkkilän tilanne voi olla jännä, tuossa juuri eräät tekniikka-arvostelijat Twitterissä mietti, että kuka ostaa 7T:n 599$:lla kun iPhone 11 on vain satasen kalliimpi (150$ vastaavalla 128GB muistilla). Suomessa iphone on toki kalliimpi, alkaen 829€ 64GB mallina a 879€ 128GB mallina, joten jos 7T on Suomessa vaikka 650€ niin on sillä hintaetua edelleenkin aika paljon.
No, jää nähtäväksi.
Tosin on tuo sen verran pieni pävitys verrattuna seiskaan ettei ole kyllä pelkoa ostohousujen menemisestä jalkaan ainakaan omalla kohdalla. Eiköhän tämän seiskan kanssa mennä mukavasti pari vuotta ennen päivitystä.
Tää mini notch on vielä typerämmän näköinen kuin iso.
Itku tulee jos ilmoitusledikin on otettu pois… Kovaa vauhtia menettää kilpailuetujansa tämäkin merkki
Sehän tippui pois jo OnePlus 7 kohdalla. Asus otti tästä kehityssuunnasta kopin ja sisällytti paljon sellaisia ominaisuuksia (mm. ilmoitusvalo, 3.5mm kuulokeliitäntä) Zenfone 6 malliin, joista OnePlus on luopunut.
En osaa kyllä sanoa. Kysyin asiaa valmistajalta, mutta en ole saanut vielä vastausta.
Tämä tieto puuttui aiemmin, se on nyt lisätty artikkeliin.
Tuossa oli virhe, nyt korjattu.
Äänenvoimakkuuspainikkeilla säätyy median äänenvoimakkuus. Avautuvasta valikosta voi säätää myös soittoäänen voimakkuutta.
Merkittävimpiä eroja ovat näytön koko, kaarevat reunat ja resoluutio, etukameran toteutus, akun koko, muistimäärävaihtoehdot ja telekameran toteutus.
Jenkkien hinta taitaa olla veroton, eli tuohon 599 dollariin tulee päälle alv jos sen haluaa kääntää Suomen hinnaksi. Olen samaa mieltä kanssasi, että jos hinta menee yli 600 euron niin Pro-malli alkaa olla kaikin puolin vähän turhan lähellä.
Taitaa olla vähän omista painotuksista riippuvainen asia tuo "pieni päivitys" – omasta mielestäni tämä on varsin suuri päivitys etenkin OnePlussan mittapuulla. Näyttö parantunut, järjestelmäpiiri parantunut, enemmän RAM-muistia, takakamera huomattavasti monipuolisempi, akku kasvanut, latausnopeus kasvanut, LTE-yhteyksien maksiminopeus kavanut.
Ilmoitusledi puuttui jo keväällä julkaistuista 7 ja 7 Pro -malleista.
Seiskan julkaisua en seurannut. Mutta hyvä tietää, onneksi tällä kutosella pääsee vielä vuoden-kaksi eteenpäin 😉
Niinhän se on. Parempaa näyttöä en ole osannut kaivata (tiedä sitten tuoko tuo 90Hz jotain wow-faktoria), järjestelmäpiirin rajat ei ole vielä tullut koskaan vastaan, RAM ei ole kertaakaan loppunut kesken tai edes ollut lähellekään täynnä, seiskankin kameran laatu jaksaa edelleen hämmästyttää erinomaisuudellaan kun laadukasta kuvaa saa mistä tahansa tilanteesta, akku kestää nykyisellään mulla kaksi päivää ja latautuu täyteen ennen kuin lähden aamulla töihin, eikä LTE-verkko koskaan anna lähellekään edes nykyisen liittymän maksiminopeutta, vaan nopeudet pyörii jossain 40-60 megan tuntumassa 😀
Onkohan muuten jo bad for business kun tekee niin hyvä puhelimia ettei näe tarvetta päivittää :btooth:
En varmaan viitsis itse edes kutosesta päivittää tuohon, sekin täytti mun tarpeeni täydellisesti, vaan jäisin varmaan odottelemaan kasia. Nykyinen seiska ainakin olis jäänyt väliin ellei olis sattunu arvonnasta voittamaan. Tässä on kyllä parempi kamera kuin kutosessa, joten kutosesta 7T päivitys vois jo poltella kameran takia…
Siis suojakuorta? Jos ostatte uuden auton, niin vedättekö siihenkin vaahtomuovia, ettei tule kiven hakkaumia? Luulin että vain venäläisillä on sellanen muoviräppänä konepellissä. Uuden auton ja puhelimen arvo tippuu ensimmäisenä vuotena jo niin paljon, että ei kannata mitään suojaa siinä käyttää. Autossa suoja ei ole kuin esteettinen, mutta eihän siinä ole mitään järkeä, että valmistaja pitää akut pienenä säästäen paksuudessa 0,5mm ja joku neropatti lataa siihen yli millin kortsun.
Minulle puhelin (note9) on työkalu, eikä mikään tamagotchi mitä hoivailen. En tiedä miten voitte saada puhelimenne rikki, jos itse ryömin konteissa, kärryissä ja ahtaissa väleissa. Taskuissa aina mattoveitsi mitta kahvikolikot avaimet ja muuta sontaa. Eikä edes ole kuin 1 vetoketjullinen tasku. Noita paskahommia tekemällä ei edes rikastu sen vertaa, että olisi varaa ostaa puhelinta uutena tai niihin jotain suojalaseja tai koteloita, ei kyllä olisi taskuissa tilaakaan ilman aikamoista epämukavuutta ja sitä kyllä riittää muutenkin.
No oli monella nokian 1611 sellaisessa vaakatason vyökotelossa aivan priimakunnossa. Niiden pojat ja tytöt ostelee otterboxeja, eihän se omena kauas…. Suomi kyllä on jönnien luvattu maa. Eikö se puhelin ole siellä vyölaukussanne tarpeeksi suojassa?
Kyllä minulla on tapana laittaa autoon suojaava nanopinnoitte heti uutena. Kiveniskuille ei voi mitään. Niitä tulee tuolla moottoriteillä niin, että lasit paukkuu kerran kuussa, kun asennetoverisi ”auto on vain väline paikasta a paikkaan b” -henkilö kurvaa sentin päästä eteen kivet ja nastat ropisten. Mitä tulee tuohon puhelimeen, niin kyllä se 600€ per näytön vaihto sen verran ottaa päähän, että mieluummin suojakuori, kuin alati paskottu näyttö ja korjaus omasta pussista. Luulisi paskahommissa tienatun puhelimen olevan vielä arvokkaampi?
Voi olla aika pirun haastava toteuttaa, mutta sellainen kuva, missä näkyisi mahdollisimman monta saman valmistajan puhelinta ja arvosteltava samassa kuvassa olisi huippu juttu. Monesti mietin kokoeroja ja vaikka ne milleissä kerrotaan on niitä aika vaikea käsittää. Monet varmaan vaihtavat 5t->7t tai pari geneä vanhemmasta. Nykyään koko kasvaa lähes poikkeuksetta, niin olisi hyvä niille vähän pidempää samaa luuria käyttäville joku kuva mistä huomata kokoerot. Ehkä näkisi vähän näytön reunojenki kavennukset paremmin. Parhaitenhan sen fiiliksen saa kävelemällä giganttii ja ottamalla testiin pariksi viikoksi. Tuntuu vaan nykyään koko olevan aina äärirajoilla, isompaa en osta ja viimeistään vuoden kuluttua on melkeen tuuman isompi näyttö. joo joo kuvasuhteet, mutta isontunut on
PhoneArenalla on ihan näppärä työkalu tähän hommaan:
TheVergen artikkelissa oli muuten todettu, että OP7T:ssä on aggressiivinen muistinhallinta ja sovelluksia suljetaan taustalta. Kuulemma Android Messagen kautta ei välillä lähde viestit välillä liikkeelle. OP3:ssa oli joskus samaa ongelmaa mutta se korjattiin päivityksellä aikanaan.
Kyllähän sitä uuteen autoonkin on joka kerta tullut laitettua liikkeen toimesta ennen luovutusta aina pinnoite, että helpompi puhdistaa ja lika ei pinty niin lujaan. Samoin puhelimeen tulee laitettua heti uutena valmistajan oma suojakuori, sekä suojalasi. Autoa tulee pidettyä se 2-3v ja sitten uutta tilalle, puhelinta se vuosi ja molemmissa tapauksissa jälleenmyyntihintaan vaikuttaa aika helkkaristi se, että laite on kuntonsa puolesta, kun pakasta vedetty, sekä helpottaa kovasti jälleenmyyntiä.
Aina ollut suojakuori(ohut läpinäkyvä) vaikka en missään ryömikkään ja on siistiä sisätyötä jne.
Puhelimen käsittely huomattavasti helpompaa kun pito/käsiteltävyys suojakuoren vuoksi parempi verrattuna alumiini reunaan ja takakuoren lasiin, eikä reunatkaan tunnu niin ohkaisilta.
Vai että vyölaukku :rofl: Vedänkö pukupäällä ja vyölaukulla johonkin kokoukseen.
Ei paljoa eroa kokouksessa olevista naisista joilla käsilaukut paitsi että minulla se laukku olisi silloin vyötärönympärillä, juu ei kiitos.
Mieluummin vaikka se Otterbox sitten.
Ehkä annetaan nyt kuitenkin jokaisen käyttää sitä suojauskeinoa jota kukin haluaa, vaikka kuinka se oma tapa tuntuisi siltä että olisi ainut ja oikea.
OnePlus työstää parhaillaan päivitystä, joka mahdollistaa ultralaajakulmavideokuvauksen 4K @30FPS
Juu, selvisikin tuossa viikonloppuna toista kautta, että tässä testilaitteen softassa tuota ei vielä ollut, mutta lopulliseen "julkaisupäivitykseen" sen pitäisi jo sisältyä. Tuo päivitetty artikkeliin plus muutamia muita juttuja sekä mallikuvia makrotilasta.
OP kolmonen tähän päivään asti on kestänyt ilman suojakumeja ynnä muita härpäkkeitä, saas nähdä kestääkö seiskatee vai onko huonopaa tekoa. Osto päätöstä odotellessa, suurin prioriteetti on tietenkin hinta.
Yksi suuri ero niissä on ainakin se, että kolmonen on alumiinikuorella ja 7T lasisella. Lasiset menee mun kokemuksen mukaan helpommin sököksi kuin alumiiniset…
Itsellä on 7 Pro, mahdoton käyttää ilman suojakuoria, ihan vaan sen takia kun on niin liukas kapula kourassa.
Kokkonen puurtaa näiden älypuhelinarvostelujen kanssa ansiokkaasti ja lienee ihan mahdoton ehdotus toivoa, että kameran kuvia vertailtaisiin kilpailijoiden kuviin ja videoihin. Nimittäin youtubevideoista olen pannut merkille, että OnePlussan 7-sarjan kuvat ja videot ovat kovasti punavoittoisia muihin verrattuna. Näistä Juhan kuvista sitä ei nyt niinkään huomaa; kun ei ole vartailukuvaa/-videota.
Ja näyttää siltä ettei tämä 7T malli ole parempi kuin 7 Pro. Liekkö tulossa sitten 7T Pro malli ennen 8:aa.
Tilanteen ja mahdollisuuksien mukaan joskus laitan vertailukuvia. Tämä 7T on mukana tulevassa kameravertailussa, joten en nyt laittanut vertailukuvia erikseen tähän artikkeliin.
Mites se Toimituksen valinta? Telialla ainakin ennakkomyyntihinnat näköjään tulleet: 8+128 609 euroa,
Olen työreissulla, ei ole vielä ehtinyt pohdiskella lopputulosta. Ehkä se viikonlopunaikana täydentyy.
Onko sormenjälkitunnistimen toimintaa testattu lasikalvon kanssa? Samsung Galaxy A50 lukija toimi ihan ok kunnes laittoi lasikalvon, jolloin ei toimi lähestulkoon ollenkaan.
Ei ole testattu. Lähtökohtaisesti nuo näytön alaiset tunnistimet toimivat huonosti lasikalvojen kanssa, jos tarvikevalmistaja ei ole ottanut asiaa erikseen huomioon. OnePlussalta löytyy oma lasikalvo, jonka luulisi toimivan sormenjälkitunnistimen kanssa: OnePlus 7T 3D Tempered Glass Screen Protector – OnePlus (Suomi)
Latausnopeuskuvaaja sekä päivitetty virrankulutuskuvaaja lisätty artikkeliin:
Mitenkäs tuo toimituksen valinta? Hintahan tuolla basic (8gt/128gt) versiolla näyttäisi olevan 609€. Artikkelissa tosiaan lopussa on maininta tuosta hinnan ja toimituksen valita suhteesta edelleen?
Testikappaleessa ei toimi tällä hetkellä kaikki suorituskykytestit ohjelmistoversiosta johtuen. Esimerkiksi grafiikkarasitus ei onnistu tällä hetkellä GFXBenchin toimimattomuudesta johtuen. Päivitän yhteenvedon, kunhan saan kaikki testit ajettua puhelimella ja artikkelin "valmiiksi".
Ainakin 7 pro sormenjälkitunnistin toimii lasikalvonkin kanssa hyvin, olettaisin saman olevan totta tälle.
Akkutestien tulokset olivat unohtuneet myös tästä artikkelista ja ne on nyt lisätty mukaan:
Kiitos artikkelista. Mukavaa, että sait mukaan myös tuon otteen live-keikastakin. Kohtuu hyvin näytti kamera selviävän tuollaisessa vaikeassa valaistuksessa.
Kuten totesitkin äänet menivät pahasti särölle. Olisi pitänyt pudottaa äänityksen tasoa paljon alemmas. Onkos tuossa mahdollista säätää äänityksen tasoa manuaalisesti esim -40dB?
Ei taida olla mahdollisuutta vaikuttaa äänen tasoon.
Harmillista, etteivät tuota huomioineet. Keikkojen kuvaus on aika yleistä (tosin kauempaa kuvatessa ongelma yleensä on pienempi jos ollenkaan), onkos missää testaamassasi puhelimessa manuaalista äänitystason säätöä?
Äkkiseltään en muista nähneeni moista muissa, kuin LG:n huippumalleissa, eikä niitäkään nyt ole enää Suomessa myynnissä.
Toki paras tapa on laittaa siihen laitteeseen niin hyvät mikit, etteivät ole kummissaan kovastakaan musiikista.
Sony Xperia 1 ja 5 Cinema Pro -sovelluksella ainakin antaa säätää tallennuksen volaa.
Kuinka paljon dB:nä tuolla voi ääntä pudottaa? Joskus nuo PA-kaapit on lavan vieressä niin järkyttävän kovalla, ettei niitä pysty hyvilläkään mikeillä ilman reipasta tason pudotusta säröttä tallentamaan.
En tiedä, siinä on vain jokin asteikko 0-10, jossa oletuksena 5.
Pro max ei mennyt ainakaan särölle vaikka basarin vieressä kuvaili.
Onkos siinä joku tasomittari, joka menee punaiselle?
Tuossa menee kullekin kanavalle (L+R) tasomittari, jossa viimeinen "palkki" on punainen. Toivottavasti tuosta kuvasta käsittää toimintatavan:
katso liitettä 320672
Ja tasosäädin tuossa:
katso liitettä 320674
En ole käytännössä kokeillut, vaikuttaako mitenkä tallennukseen. Eipä tule ollut oltua hälyisissä paikoissa.