io-tech testasi Sonyn pikkulippulaivan - 6,1-tuumaisella näytöllä varustetun Xperia 5 II:n

Sonyn matkapuhelintoiminta on voittojen osalta ollut pitkään heikkenemään päin ja japanilaisjätin puhelinmyyntien prosenttiosuus maailman markkinoista onkin lähennellyt nollaa. Viime vuonna valmistaja yhdisti toimintojaan uuden Electronics Products & Solutions -yksikön alle ja uudisti mobiilipuoltaan esittelemällä uuden muotokielen sekä nimeämiskäytännön, jotka nyt vuonna 2020 ovat saaneet jatkoa. Mobiilipuolelle tehdyt uudistukset ovat Sonyn puolesta ainakin jollain tasolla myös onnistuneet, sillä vuoden 2020 kolmannen neljänneksen tulokset ovat Android Authorityn mukaan ensimmäiset sitten vuoden 2017, kun myynneissä ei ole tapahtunut laskua.

Uudesta vuoden 2020 älypuhelinmallistosta aiemmin io-techin testissä ovat keväällä käyneet uuden sukupolven versiot Sony Xperia 1 II (luetaan mark 2) -huippumallista ja keskihintaluokkaan sijoittuvasta Sony Xperia 10 II:sta, jotka julkaistiin alun perin jo helmikuussa. Syksyllä Sony julkaisi sarjaansa täydentävän Sony Xperia 5 II:n, joka nimensä mukaisesti toimii seuraajana vuoden takaiselle Xperia 5:lle. Edeltäjästään tuttuun malliin Xperia 5 II tuo Xperia 1 II:sta tuttuja lippulaivaluokan ominaisuuksia huomattavasti pienemmissä kuorissa ja edullisempaan hintaan.

Xperia 5 II saapui Suomessa myyntiin lokakuun 20. päivä 899 euron suositushintaan kolmessa värivaihtoehdossa – musta, harmaa ja sininen, joista ensimmäistä myös testikappaleemme edustaa. Hintaa on siis tullut edeltäjämalliin nähden 100 euroa lisää. Ennakkomyynnissä kaupan päälle laitteen mukana tarjottiin Sonyn WH-1000XM3-vastamelukuulokkeita, joiden suositushinta on 299 euroa, mutta artikkelin kirjoitushetkellä lokakuun lopussa tarjous on jo päättynyt. Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan puhelinta on saatavilla artikkelin kirjoitushetkellä suositushintaan.

Tässä artikkelissa tutustumme Sony Xperia 5 II:een hieman täysimittaista testirutiinia lyhyemmin reilun viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Sony Xperia 5 II toimitetaan valmistajalle tyypillisessä pelkistetyssä valkoisessa pahvipakkauksessa, jonka päällä komeilee vain Sonyn logo ja puhelimen mallinimi. Itse puhelimen lisäksi toimitussisältöön kuuluu USB Type-C -kaapeli, 18 watin verkkovirta-adapteri sekä käyttöohjeet ja takuutietolappuset. SIM-korttikelkan avaustyökalua pakettiin ei kuulu, sillä Xperia 5 II:n korttikelkka on avattavissa sormilla.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Sony Xperia 5 II on jo ensisilmäyksellä tuttu ilmestys Sonyn puhelimia viime aikoina nähneille. Sukunäkö tämän vuoden Xperia 1 II:een ja Xperia 10 II:een on selvä ja erityisesti keskihintaluokan pienempikokoinen Xperia 10 II on hyvin samannäköinen. Etupuolen Gorilla Glass 6:n takana sijaitsevan näytön ylä- ja alapäissä on tuttuun tapaan nykypäivälle suurehkot reunukset, joskin keskihintaluokan Xperia 10 II:een verrattuna Xperia 5 II:n reunukset vaikuttaisivat olevan pykälän kapeammat. Myös takaa puhelin on tutun näköinen tasaisine lasipintoineen ja vasemmassa yläkulmassa sijaitsevine kolmoiskameroineen.

Fyysiset mitat

  • Ulkomitat: 158 x 68 x 8 mm
  • Paino: 163 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 80,9 %
  • Rakenne: Gorilla Glass 6 edessä ja takana, alumiinikehys

Kooltaan Xperia 5 II on nykypäivän lippulaivapuhelimeksi pienikokoinen. 6,1-tuumainen näyttö ei puhtaasti lukujen valossa vaikuta niin pieneltä, kuin puhelin käytännössä kädessä tuntuu, sillä Sonyn käyttämä 21:9-kuvasuhde on hieman tavanomaista kapeampi. Tämän myötä kädessä Xperia 5 II onkin kapea, mutta kuitenkin kapeuteensa nähden myös huomattavan korkea. Puhelin sopii varsin hyvin yhdessä kädessä pidettäväksi, mutta valitettavasti näytöllä on kuitenkin sen verran korkeutta, että ylälaitaan yltäminen vaatii usein melkoista sormiakrobatiaa. Tilannetta pahentaa entisestään näytön ylä- ja alalaitojen paksuhkot reunukset.

Reunusten myötä puhelin ei käytännössä olekaan mitenkään poikkeuksellisen pieni. Toinen lippulaivamalliksi pienehkö älypuhelin on Samsungin Galaxy S20, jonka näyttö on 6,2-tuumainen, mutta kuvasuhteeltaan leveämpi 20:9. Sonyyn verrattuina Galaxy S20 on jopa 6,3 mm matalampi ja 0,1 mm ohuempi, mutta leveämmän kuvasuhteen myötä 1,1 mm leveämpi. Toinen nykypäivän mittapuulla poikkeuksellisen pienikokokoinen älypuhelin on Applen lokakuussa julkaisema iPhone 12 mini, joka on peräti 26,5 mm lyhyempi, 3,8 mm kapeampi ja 0,6 mm ohuempi sekä 28 grammaa kevyempi kuin Xperia 5 II.

Rakenteeltaan Sony Xperia 5 II on lippulaivapuhelimelta odotettavissa olevaan tapaan erittäin jämäkän tuntuinen. Etulasin lisäksi myös puhelimen takalasi on valmistettu Gorilla Glass 6:sta, minkä lisäksi puhelinta kiertävät kehykset ovat alumiiniset. Kiiltäväpintainen takakuori kerää sormenjälkiä suhteellisen helposti, mutta vastaavasti ne myös pyyhkiytyvät helposti pois, eivätkä ne ainakaan mustassa puhelimessa olleet erityisen selvästi näkyvät.

Puhelimen oikealla kyljellä sijaitsee perinteisten äänenvoimakkuuspainikkeen ja sormenjälkilukijan sisältävän virtapainikkeen lisäksi myös kaksi muuta painiketta – Google Assistantin aukaiseva painike ja erillinen kamerapainike. Fyysinen kamerapainike on toteutettu kaksiportaisesti, jolloin puoliväliin painamalla kamera tarkentaa ja kuvan ottaminen tapahtuu painamalla nappi pohjaan saakka. Perinteisillä kameroilla kuvaamiseen tottuneille painike on miellyttävä muistutus menneisyydestä ja käytännössäkin se helpottaa kuvaamista esimerkiksi hanskat kädessä. Jo pidemmän aikaan kosketusnäyttöpainikkeisiin tottuneille erillisen painikkeen hyöty voi kuitenkin olla vähäisempi, minkä lisäksi fyysisen painikkeen painaminen asettaa omat haasteensa puhelimen vakaana pitämiseen. Virtapainikkeessa sijaitseva sormenjälkilukija toimi testijaksolla nopeasti ja moitteetta.

Valitettavasti Xperia 5 II ottaa hieman takapakkia Xperia 1 II:n ominaisuuksiin, sillä lasisesta takakuoresta huolimatta puhelin ei tue langatonta latausta, mikä alkaa olla jo selkeä puute 900 euron hintaluokassa. IP-luokituksesta Sony ei kuitenkaan ole pihdannut, vaan puhelimella on IP65/68-luokitus, joten vesiroiskeita laitteen kanssa ei tarvitse pelätä.

Xperia 5 II:n päädyt ovat varsin pelkistetyt. Pohjan USB 3.1 -nopeuksia tukevan Type-C-liittimen vierestä löytyy ainoastaan toinen puhelimen mikrofoneista ja antennien raidat metallisessa kehyksessä. Yläpäädyssä puolestaan on toinen mikrofoni ja Xperia 1 II:sta tuttuun tapaan paluun tehnyt 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, joka viime vuoden malleista puuttui.

Kuulokeliitäntä onkin positiivinen suunta lippulaivatason puhelimessa erityisesti, kun se edeltävän vuoden mallissa loisti poissaolollaan. Äänenlaadultaan liitäntä on subjektiivisen testin perusteella hyvä ja se kykenee soittamaan suhteellisen vaikeasti ajettavia AKG K612 Pro -kuulokkeita kovallakin äänenvoimakkuudella.

Äänestä puheen ollen päätyjen ja näytön välissä Xperia 5 II:ssa on Sonyn puhelimelle tyypilliseen tapaan nykypäivän mittapuilla suurehkot reunukset. Pelkästään tasaista symmetriaa nämä reunat eivät ole tuomassa, vaan niihin on sijoitettu lasin ja metallireunuksen liitoskohtaan puhelimen stereokaiuttimet. Näytön yläpuolen kehykseen on sijoitettu kaiuttimen lisäksi myös nykypäivänä valitettavan harvinainen ilmoitusledi ja 8 megapikselin etukamera, joka kykenee suhteellisen alhaisesta resoluutiosta huolimatta varsin kelvolliseen kuvanlaatuun. Vain 1080p-resoluutioon 30 FPS:n nopeudella rajoittuva videokuva ei kuitenkaan enää lippulaivaluokassa ole erityisen hyvä suoritus.

Kaiuttimet ovat äänenlaadultaan kokoonsa nähden hyvät, eikä niiden ääni rikkoonnu täydelläkään voimakkuudella. Näytön molemmin puolin sijoitetut kaiuttimet ansaitsevat erityiskehut sijoituksensa myötä. Nykyisin varsin yleistynyt stereokaiutinsijoittelu pohjaan ja kuulokeritilään on toki myös toimiva, mutta Sonyn ratkaisu estää käytännössä täysin kaiuttimen peittämisen vahingossa puhelinta vaakatasossa pitäessä.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,1” OLED-näyttö, HDR, 120 Hz
  • 21:9-kuvasuhde, 1080 x 2520 pikseliä, 449 PPI

Sonyn muiden tämän ja edellisvuoden puhelinten tapaan Xperia 5 II:n näyttö on siis varustettu suhteellisen korkealla 21:9-kuvasuhteella, joka kuitenkin on nykyään ehtinyt jossain määrin yleistyä myös muiden valmistajien puhelimissa. Tekniikkansa osalta näyttö luottaa Xperia 1 II:sta ja 10 II:sta tuttuun tapaan OLED-paneeliin, joka tukee myös HDR:ää. Pikaisen testin perusteella HDR toimii myös Netflix-sovelluksessa, mitä ei ole nykymarkkinoilla voinut pitää Netflixin kanssa taattuna.

OLED-paneelille tyypilliseen tapaan näytön kontrasti on erittäin hyvällä tasolla ja musta on todella mustaa. Valkotasapainoltaan näyttö vaikuttaisi olevan suoraan paketista otettuna kallellaan hieman viileään, mutta Sony tarjoaa asetuksissaan varsin kattavan valkotasapainon säätöön tarkoitetun työkalun, jolla värit saa asetettua helposti mieleisekseen.

Kevään Xperia 1 II:een nähden näyttö on resoluutioltaan tavanomaisempi ja suurikokoisemman sisaruksen 4K-näytöstä resoluutio on laskettu Full HD+-tasolle, mikä ei kuitenkaan 6,1-tuuman näytössä ole missään nimessä erityisen heikko lukema pikselitiheyden yltäessä 449 pikseliin tuumalla. Sony on myös vastapainoksi tuonut Xperia 5:een nykyisin lippulaivoissa yleistyneen korkeamman virkistystaajuuden. Xperia 5 II:n 6,1 tuuman Full HD -näyttö tukeekin 120 hertsin virkistystaajuutta. Valitettavasti asetuksista taajuuden voi asettaa vain 60 tai 120 hertsiin ja mahdollisesti akkua hieman säästävät välimuodot tai automaattisesti mukautuva tila puuttuvat kokonaan.

Kuten jo aluksi todettiin, asettuu Xperia 5 II teknisiltä ominaisuuksiltaan jämäkästi lippulaivaluokkaan. Sisällä hyrrää Xperia 1 II:sta tuttu Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri, jonka tukena on 8 gigatavua RAM-muistia ja 128 gigatavua tallennustilaa. Valitettavasti aivan uusinta tekniikkaa puhelin ei siis sisällä, sillä Sony ei ole päätynyt tuomaan puhelimeensa Qualcommin tuoreinta Snapdragon 865 Plus -järjestelmäpiiriä. 900 euron hintaluokassa 8 gigatavun RAM-muisti ja 128 gigatavun tallennustila eivät myöskään onnistu erottumaan erityisemmin edukseen, vaan ovat tässä hintaluokassa nykypäivän lähtötasoa. Mukavana lisänä lippulaivamalleista harmillisen usein puuttuvana ominaisuutena tallennustilaa on mahdollista kasvattaa maksimissaan 1 teratavun kokoisilla microSD-muistikorteilla.

Akun koon osalta Xperia 5 II ei ymmärrettävästi pienehkön fyysisen kokonsa myötä yllä markkinoiden huippuun, mutta Sony on onnistunut kasvattamaan kapasiteettia merkittävästi edeltäjämallin 3140 mAh:sta. 4000 mAh:n akku on alempaa keskitasoa, mutta erityisesti puhelimen pienehkö koko huomioiden hyvä suoritus. Latausnopeuksien osalta puhelin tukee maksimissaan 18 watin pikalatausta, mikä ei enää nykypäivänä ole lippulaivalle kovinkaan erikoinen suoritus. Kiitokset Sony kuitenkin ansaitsee USB Power Deliver -tuesta, jolla pikalataus itsessään on toteutettu ja mukana toimitettava verkkovirta-adapterikin on standardin mukainen.

Yhteysominaisuuksiltaan kattaus on huipputasoa. 5G-tuki ei Suomessa totuttuun tapaan tue mmWave-taajuuksia, joita ei Suomen mobiiliverkot itsessäänkään vielä tue, mutta alle 6 Ghz:n taajuudet sekä NSA- ja SA-verkkotuki laitteesta löytyvät. LTE-yhteyksien osalta puhelin tukee Cat.18-tasoa, mikä on hyvä suoritus, minkä lisäksi tuki löytyy myös Wi-Fi 6 -verkoille ja Bluetoothin tuoreimmalle 5.1-standardille.

Tekniset ominaisuudet:

  • Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri (1 x 2,84 GHz Kryo 585 Gold, 3 x 2,44 GHz Kryo 585 Gold, 4 x 1,8 GHz Kryo 585 Silver CPU, Adreno 650 GPU)
  • 8 Gt LPDDR4x RAM
  • 128 Gt UFS 3.0 -tallennustilaa (vapaana n. 108 Gt), microSD-korttipaikka (max. 1 Tt)
  • 5G-tuki, SA & NSA, Sub 6 GHz (1, 3, 8, 28, 78)
  • LTE-A, Cat. 18 (1200/150 Mbps), Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6), Dual Band, Bluetooth 5.1, (A)GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo, QZSS, NFC
  • 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, stereokaiuttimet, Dynamic vibration system
  • 4000 mAh akku, USB Type-C (USB 3.1), 18 watin pikalataus (USB PD)

 

Kamera

Kamerajärjestelmä sijaitsee Sony Xperia 5 II:ssa valmistajan muista tämän vuoden malleista tuttuun tapaan vasemmassa yläkulmassa pitkän mallisessa kamerakehyksessä. Kehys nousee jonkin verran takakuoren pinnan yläpuolelle, mutta keikkuminen pöydällä käytettäessä on kuitenkin hyvin vähäistä. Kamerakehykseen on sijoitettu Zeiss T* -teksti mainostamaan kameroiden linssistä löytyvää Zeissin pinnoitetta.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin pääkamera (1/1,7”), f1.7, 24 mm, Dual Pixel PDAF -automaattitarkennus, OIS
  • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (1/2,55”), f2.2, 16 mm, Dual Pixel PDAF -automaattitarkennus
  • 12 megapikselin telekamera (1/3,4”), f2.4, 70 mm, PDAF-automaattitarkennus, OIS
  • 8 megapikselin etukamera (1,4”, 24 mm), f2.0
  • LED-salama, Zeiss T -pinnoite optiikassa
  • Videokuvaus: 4K 60 FPS, hidastusvideo: 4K 120 FPS

Kameravalikoimaltaan Xperia 5 II on hyvällä tavalla perinteinen. Valikoimasta ei löydy ollenkaan nykyisin yleistynyttä makrokameraa, joka varsinkin 2 megapikselin resoluutiolla on useimmiten suhteellisen turha, tai erillistä syvyystietokameraa. Sen sijaan Sony luottaa kolmen kameran ratkaisuun tarjoten perinteisen laajakulmaisen pääkameran 24 mm:n kuvakulmalla, ultralaajakulmakameran 16 mm:n kuvakulmalla ja telekameran 70 mm:n kuvakulmalla. Kaikki kameroista ovat resoluutioltaan 12 megapikseliä ja tarjoavat automaattitarkennuksen, mikä erityisesti ultralaajakulmakameroissa on usein ollut harmillisen harvinainen ominaisuus.

Pääkameran sensori on kooltaan megapikselimäärään suhteutettuna suurehko 1/1,7” ja sen objektiivin aukkosuhde on f1.7. Lisäksi pääkamerassa on myös optinen kuvanvakain (OIS). Ultralaajakulmakameran sensori on pykälän pienempi mutta silti hyvän kokoinen 1/2,55”, aukkosuhde f2.2, eikä siitä löydy optista kuvanvakainta. Telekamera puolestaan jää joukon pienimmäksi 1/3,44 tuuman koollaan ja se tarjoaa f2.4-aukkosuhteen. Pienen sensorin vastapainoksi Sony tarjoaa myös telekameralleen optisen kuvanvakaimen.

Videokuvauksen osalta pääkamera tukee 4K-resoluutiota 60 FPS:n nopeudella. Muut kamerat rajoittuvat 4K-resoluutiolla 30 FPS:n nopeudelle. Hidastusvideovalikoimasta Xperia 1 II:sta löytynyt 960 FPS:n tila on tippunut joukosta, eikä puhelin tue enää kuin korkeimmillaan 120 FPS:n nopeutta. Positiivisena puolena Xperia 5 II:lla voi kuitenkin kuvata 120 FPS-videota myös 4K-resoluutiolla.

Kamerasovellusvalikoima Sony Xperia 5 II:ssa eroaa massasta, sillä puhelimessa on esiasennettuna kolme kamerasovellusta – Kamera, Photo Pro ja Cinema Pro. Nimensä mukaisesti Photo Pro ja Cinema Pro ovat valokuvaukseen ja videokuvaukseen tarkoitetut sovellukset, jotka tarjoavat perussovellusta monipuolisemmat manuaaliasetukset. Sonyn järjestelmäkameroita käyttäneille pro-sovellukset ovat todennäköisesti suhteellisen helppokäyttöisiä, mutta kameroiden syvempiä kiemuroita välttelevät todennäköisesti päätyvät käyttämään perinteistä kamerasovellusta, jonka automatiikka hoitaa tehtävänsä samaan tapaan kuin pro-sovellukset automaattiasetuksilla.

Normaali kamerasovellus itsessään on tuttu Sonyn aiemmista malleista ja se onkin tuttuun tapaan helppokäyttöinen ja selkeä. Xperia 10 II:n ja 1 II:n arvosteluista tuttu ongelma vaivaa myös Xperia 5 II:n kamerasovellusta: tarkennuspisteen käsin valitseminen siirtää kamerasovelluksen valotuksen manuaaliseen tilaan. Ongelman saa onneksi helposti korjattua ottamalla kameran asetuksista käyttöön objektin seurannan. Kyseisen asetuksen ollessa päällä puhelin pyrkii seuraamaan valittua kohdetta, vaikka kohde itsessään vaihtaisikin paikkaa.

Xperia 1 II:sta tuttuun tapaan Xperia 5 II ei tue ollenkaan erillistä yökuvaustilaa, mikä on poikkeuksellisen harmillista ottaen huomioon sen, että edullisemmasta Xperia 10 II:sta tila löytyy. Useammasta kuvasta jälkikäsittelyllä hämärässä dynamiikkaa parantavan lopputuloksen tuottavan yökuvaustilan löytyminen on nykyisin lähes vakio-ominaisuus käytännössä hintaluokasta riippumatta, minkä myötä sen puuttuminen Sonysta on hämmentävää. Toisena hämmentävänä puutteena 4K 60 FPS -videon kuvaaminen ei ole mahdollista normaalilla kamerasovelluksella, vaan ainoastaan Pro Cinema -sovelluksen kautta. Peruskamerasovellus kuvaa maksimissaan 4K 30 FPS -videota. Myös hidastusvideo 4K 120 FPS -tasolla on rajoitettu Pro Cinemaan peruskameran tukiessa ainoastaan 720p-tarkkuutta.

Xperia 5 II:n pääkamera poikkeaa nykypuhelinten massasta suhteellisen alhaisella resoluutiollaan. Sony ei käytä pikkulippulaivassaan lainkaan Quad Bayer -suodinta, vaan luottaa suhteellisen suurikokoiseen 12 megapikselin sensoriin ja sen tuottamaan jälkeen itsessään.

Hyvässä valaistuksessa kuvat ovat laadukkaita. Värintoisto on luonnollista, eikä selvästi ylikorostuneita värejä juurikaan ole. Kuvissa on myös suhteellisen hyvin yksityiskohtia, vaikkakin 12 megapikselin rajat ovat nähtävissä varsin pian suuremmalla näytöllä lopputuloksia zoomaillessa. Käsittelyn jälki on värien ohessa myös terävöityksen ja kontrastin suhteen hyvää, eikä siitä ole juurikaan pahaa sanottavaa. Dynamiikankin osalta puhelin pärjää hyvin.

Hämärässä Sonyn suurehko sensori ja f1.7-aukkosuhde toimivat hyvin yhteen. Esimerkkikuvia tarkastellessa on otettava huomioon kuvien ottohetken erittäin sumuinen sää, joka on kameralle kuin kameralle haastava ympäristö. Tästä huolimatta kuvat ovat suhteellisen tarkkoja ja valovoimaisia. Värintoisto säilyy edelleen laadukkaana, varjoihinkin kerääntyy jonkin verran yksityiskohtia ja kuvien käsittely pysyy siedettävänä. Kuitenkin kirkkaat yksityiskohdat palavat puhelinkameralle luonnolliseen tapaan helposti puhki. Hämärässä sumussa kameralla oli toisinaan myös haasteita tarkentaa kuvia, mikä näkyy erityisesti sisäpihaa esittävässä kuvassa, jonka tarkennus on hieman sinne päin.

Erillisen yökuvaustilan puute on kuitenkin miinus hämärässä kuvaaville, sillä yökuvien yksityiskohtien määrä ei pärjää päivänvalossa kuvatuille ja jälkikäsittelyä hyödyntävä yökuvaustila voisi tuottaa suhteellisen hyvin muutenkin hämärässä pärjäävälle kameralle entistäkin parempia lopputuloksia.

Xperia 5 II:n ultralaajakulmakamera jatkaa pääkameran asettamalla polulla. Kuvien käsittelynjälki on luonnollista värintoiston ollessa hillittyä ja terävöityksen sopivaa. Kontrastia ultralaajakulmakameran kuviin kuitenkin tulee hieman korostuneesti, minkä myötä kuvien yleisilme on hieman tumma pääkameran kuviin verrattuna. Pääkameran tavoin myös ultralaajakulmakameran dynamiikka on valoisassa ympäristössä hyvällä tasolla. Vastaavasta resoluutiosta huolimatta ultralaajakulmakamera ei onnistu keräämään aivan yhtä hyvin yksityiskohtia, vaan kuvat jäävät suuremmalta näytöltä tarkasteltuna hieman pehmeämmiksi. Yleisilmeeltään kuvat ovat silti ehdottomasti hyvällä tasolla.

Hämärässä ultralaajakulmakameran pääkameraa pienempi sensorikoko, puuttuva optinen kuvanvakain ja optiikan heikompi valovoimaisuus ovat nähtävissä. Kuvat ovat selvästi pääkameran otoksia hämärämpiä, minkä lisäksi myös dynamiikka heikkenee ja kirkkaat alueet palavat herkemmin puhki. Värintoisto säilyy kuitenkin luonnollisena, eikä kuviin ultralaajakulmakamerallakaan muodostu liiallisesti kohinaa.

Telekamera on Xperia 5 II:n kamerakolmikosta sensoriltaan pienikokoisin. 70 mm:n kinovastaavalla polttovälillään se tarjoaa hieman vajaan 3x-zoomikertoimen pääkameraan verrattuna.

Kuvanlaadultaan se jatkaa hyvässä valaistuksessa kahden muun kameran kanssa vastaavilla linjoilla. Värintoisto muistuttaa enemmän pääkameraa ollen jälleen kontrastinkin osalta luonnollista, terävöitys ei ole liiallista ja dynamiikkakin on hyvällä tasolla. Yksityiskohtia kamera kerää suhteellisen hyvin, joskin tuttuun tapaan suuremmalla näytöllä zoomatessa 12 megapikselin rajat on nähtävissä.

Hämärässä telekamera onnistuu kenties hieman jopa yllättämään. Joukon pienimmästä sensorikoosta ja alhaisimmasta aukkosuhteesta huolimatta kuvat ovat tietyissä tilanteissa suhteellisen hyviä. Todennäköisesti telekameran tueksi tarjottu OIS hoitaakin tehtävänsä ja kamera onnistuu valottamaan sen myötä kuvia pykälän pidempään. Vaikeammissa olosuhteissa kuvat kuitenkin jäävät selvästi kolmikon hämärimmiksi. Dynamiikka on samalla tasolla ultralaajakulmakameran kansa ja kirkkaat kohdat palavat suhteellisen helposti puhki. Värintoisto säilyy kuitenkin myös telekamerassa hämärässäkin miellyttävänä. Kohinaa tasaisilla alueilla kuvissa on nähtävissä, mutta se säilyy kuitenkin suhteellisen yksisävyisenä ja huomaamattomana.

Xperia 5 II tukee videokuvauksen osalta korkeimmillaan 4K-resoluutiota 60 FPS:n nopeudella, mutta kyseinen tila on rajoitettu vain Cinema Pro -sovellukseen ja pääkameraan. Sonyn uutuus tukee peruskamerasovelluksella vain 4K 30 FPS -tasoa, joka on saavutettavissa kaikilla kameroilla. 8K-videotukea ei ole. Kuvanlaadun osalta Xperia 5 II:n video jatkaa valokuvien viitoittamalla tiellä. Kuva on värintoistoltaan ja yleiseltä käsittelyltään luonnollista ja suhteellisen hyvän näköistä kaikilla kolmella kameralla. Erot videokuvassa mukailevat valokuvienkin eroja ultralaajakulmakameran hävitessä yksityiskohdien määrässään hieman pääkameralle.

Valitettavasti videokuvan suurimmaksi ongelmaksi osoittautuu kuvanvakautus, vaikka puhelimesta optinen kuvanvakain löytyykin. Xperia 5 II ei onnistu tasoittamaan kävelyä erityisen hyvin, vaan kuva jää selvästi hyppiväksi.

 

Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto

Käyttöjärjestelmän osalta Sony on jo pitkään tarjonnut puhelimiinsa käytännössä vakiokuntoisen Androidin pienten omien lisien kera. Sonyn omat kustomoinnit näkyvät lähinnä lisäsovellusten, ylimääräisten asetusvaihtoehtojen ja pienten muutosten, kuten oikeaan laitaan ilmestyvän Side Sense -pikavalikon ja moniajotilan muodossa.

Lisäsovellusten osalta Xperia 5 II jättää ristiriitaisen vaikutelman. Googlen vakiokattauksen lisäksi puhelimeen ei ole esiasennettuna montaakaan sovellusta. Aiemmin mainittujen kamerasovellusten lisäksi laitteesta löytyy Facebook, Netflix, Tidal kolmen kuukauden ilmaisella kokeilulla ja kenties hämmentävimpänä Call of Duty Mobile -peli. Sovellusvalikoima ei siis ole missään nimessä liiallisen laaja, mutta valitettavasti Sony on estänyt näiden kolmannen osapuolten sovellusten poistamisen laitteesta, mikä on aina käyttäjän kannalta miinus.

Android-versio Sonyssa ei ole enää aivan uusinta uutta, vaan sisällä jyllää Android 10 elokuun tietoturvapäivityksillä, jotka nekään eivät aivan uusimmat siis enää ole, joskaan ei missään nimessä poikkeuksellisen vanhatkaan. Sony on kuitenkin luvannut laitteelle Android 11 -päivityksen. Sony on päivittänyt lippulaivamallejaan kahden vuoden ajan julkaisuhetkestään lähtien, mikä ei enää nykyään yllä aivan parhaimmistoon muun muassa OnePlussan ja Samsungin tarjotessa kolme suurta Android-päivitystä. Tietoturvapäivitysten osalta laitteelle ei valitettavasti ole olemassa erillistä lupausta.

Suorituskyvyn osalta Xperia 5 II pärjää odotetusti hyvin. Snapdragon 865 on edelleen syksyllä julkaistusta plus-mallista huolimatta selvästi Android-markkinoiden parhaimmistoon kuuluva järjestelmäpiiri, joka kantaa puhelimen päivittäisistä askareista leikiten. 120 hertsin näyttö uutuudessa on Sonyn ensimmäinen ja se on omiaan lisäämään puhelimen käyttöliittymästä saatavaa jouhevuuden tunnetta animaatioiden ollessa erittäin sulavia. Myös pelaamiseen järjestelmäpiiri riittää totuttuun tapaan ja esiasennettu Call of Duty Mobile toimi korkeimmillakin grafiikka-asetuksilla ongelmitta.

Xperia 5 II päivitti akun kokoa edeltäjäänsä nähden varsin reilusti 860 mAh:lla. Uutuuden 4000 mAh:n akku ei missään nimessä ole nykymarkkinoiden suurimmasta päästä, mutta puhelimen varsin maltilliset ulkomitat huomioiden koko antoi odottaa suhteellisen hyvää akunkestoa. Testijaksolla puhelin täyttikin nuo odotukset hyvin ja jaksoi poikkeuksetta vähintään kaksi kokonaista vuorokautta. Kahden päivän käytön jälkeen akkua oli jäljellä useimmiten noin 30 prosenttia näytön päälläoloaikojen pyöriessä 3–4 tunnin välimaastossa. Kolmekin päivää puhelimella onnistuttiin kertaalleen ylittämään vähäisemmällä käytöllä.

Testijaksolla puhelin toimi jatkuvasti 5G-tilassa, joskaan testiympäristössä verkot eivät olleet erityisen kattavat, joten pääosan ajasta puhelin oli yhdistettynä 4G-verkkoihin. 5G-verkossa ajettujen pikaisten testien mukaan puhelin toimi niissä odotetun nopeasti yltäen useimmiten käytännössä tuplasti 4G:tä nopeampiin latausnopeuksiin 600 Mbit/s tasolle. Edullisisten 5G-puhelinten testeistä poiketen Xperia 5 II:n lähetysnopeudetkin olivat 5G-verkossa viikon aikana 4G-verkkoja nopeampia.

Akun lataustarpeen iskiessä onnistuu se USB Power Deliver -standardia tukevilla latureilla 18 watin teholla. Mukana toimitettava 18 watin verkkovirta-adapteri latasi puhelimen tyhjästä täyteen hieman vajaassa kahdessa tunnissa (1h 55 min), joka ei ole high-end-puhelimelle erityisen kummoinen suoritus. Puolessa tunnissa latausta kertyi 47 prosenttia, tunnissa 78 prosenttia ja 90 prosenttia saavutettiin noin puolessatoista tunnissa.

 

Yhteenveto

Kokonaisuutena Sony Xperia 5 II on hyvä puhelin, jolla on kuitenkin 900 euron hintaluokassa vastassaan myös erittäin kovia vastustajia. Samassa hintaluokassa vastassa on muun muassa OnePlus 8 Pro, joka tarjoaa vastaavaan hintaan osin kehittyneempiä ominaisuuksia, kuten nopeamman pikalatauksen ja tuen langattomalle lataukselle. Xperia 5 II on kuitenkin kokonsa puolesta positiivinen poikkeus lippulaivamallien pääosin kehittyessä yhä vain suurempiin kokoluokkiin. Vastaavassa kokoluokassa kilpailevatkin lähinnä Applen puhelimet ja Samsungin Galaxy S20 -perusmalli, joka asettuu hinnallaan noin satasen kalliimmaksi.

Suorituskykynsä osalta Xperia 5 II ei jätä suuremmin toivomisen varaa – toki järjestelmäpiiri voisi aina olla pykälän tuoreempi Plus-malli, mutta käytännössä Qualcommin Snapdragon 865 tarjoaa edelleen markkinoiden huippuun yltävää suorituskykyä. Sama piiri löytyy myös vastaavassa hintaluokassa kilpailevasta OnePlus 8 Prosta. Samsung Galaxy S20:n käyttämä Exynos 990 puolestaan jää aavistuksen Snapdragonin jälkeen. 8 gigatavun RAM-muisti ja 128 gigatavun tallennustila edustavat hintaluokassa hyvin perustasoa ja etenkin tallennustilaa voisi olla enemmänkin, mutta Sonyn tarjoama muistikorttipaikka erottuu edukseen OnePlussaan verratessa.

4000 mAh:n akulla Xperia 5 II ei yllä numeroissa markkinoiden kärkeen, mutta käytännön suorituskyvyssä se osoittautui reilun viikon testijaksolla täysin riittäväksi. Poikkeuksetta kahden päivän yli kestävänä puhelin sijoittuikin luokassaan parempaan päähän. Parhaimpien joukkoon puhelin yltää myös rakenteensa osalta, sillä Gorilla Glass 6:sta ja alumiinista rakentuvana laite on kädessä erittäin jämäkän tuntuinen, minkä lisäksi puhelimesta löytyy nykyisin lippulaivapuhelimissa käytännössä vaatimukseksi nousseet IP-luokitukset.

Keväällä julkaistua kalliimpaa sisarustaan, Xperia 1 II:sta, paremmaksi Xperia 5 II nousee näyttönsä osalta. Resoluutio on toki laskenut ja puhelin sijoittuu Full HD -tasollaan keskimääräistä huippumallia alemmaksi myös omassa hintatasossaan, mutta 6,1-tuumaisella näytöllä pikselitiheys ei kuitenkaan ole missään nimessä huono. Xperia 1:stä poiketen uutuus tarjoaa 120 hertsin näytön, jollainen myös OnePlussasta ja Samsungista löytyy.

Valitettavasti edullisemman hinnan mukana Xperia 5 II:sta on leikattu resoluution lisäksi myös tuki langattomalle lataukselle. Kilpailijoista sekä OnePlus että Samsung tarjoavat tuen myös langattomalle lataukselle, joten Sonylle sen puute on ehdottomasti miinus. Myös langallisten latausnopeuksien osalta puhelin häviää kilpailijoilleen tyytyen Xperia 1 II:n tavoin 18 wattiin. Positiivisena puolena nuo 18 wattia ovat kuitenkin USB PD -standardin mukaiset sekä puhelimen että laturin osalta, minkä myötä puhelin latautuu nopeasti muillakin latureilla ja myös muita kyseistä standardia tukevia laitteita voi ladata Sonyn verkkovirta-adapterilla.

Kamerajärjestelmä Xperia 5 II:ssa ansaitsee kehut. Kolmoiskamerajärjestelmä on monipuolinen tarjoten ultralaajakulman, laajakulman ja telekameran, eikä mukaan ole mahtunut yhtäkään niin sanotusti turhaa kameraa. Kuvanlaatukin kameroissa on kohdillaan, minkä lisäksi esiasennetut Pro-sovellukset tarjoavat monipuoliset manuaalisäädöt niitä kaipaaville. Valitettavasti automatiikan puolella puhelimesta puuttuu erillinen yökuvaustila ja osa videotiloista on rajoitettu hämmentävästi pelkästään Pro-sovelluksen kautta käytettäväksi.

Käyttöjärjestelmän osalta Sony tarjoaa toimivan paketin. Käyttöliittymä on lähes kustomoimaton Android muutamilla valmistajan omilla lisäyksillä. Miinusta on kuitenkin annettava esiasennettujen sovelluksen poistamisen estämisestä, joten muun muassa Call of Duty Mobile on puhelimessa jäädäkseen. Sony on perinteisesti tukenut lippulaivamallejaan kaksi vuotta julkaisusta eteenpäin, joten todennäköisesti päivitystuki tulee jäämään kilpailijoidensa taakse sekä Samsungin, että OnePlussan luvatessa päivitykset kolmeksi vuodeksi.

Sony Xperia 5 II on kilpailukykyinen älypuhelin lippulaivapuhelinten markkinoilla. 900 euron hintaluokassaan se onnistuu tarjoamaan lähes kaikki tarpeelliset ominaisuudet hyvin toimivassa paketissa, jossa on kuitenkin pienet puutteensa. Puhelimen suurimmat plussat ovatkin sen koko pienempää puhelinta kaipaaville ja toimiva kolmoiskamerajärjestelmä. Kamerasovellusten outojen rajoitteiden ja puuttuvan langattoman latauksen myötä puhelin ei kuitenkaan ole hintaluokkansa ehdoton Toimituksen valinta. Jos puhelimen pienehkö koko ei ole tarpeen, voi muun muassa OnePlus 8 Pro osoittautua tasapainoisemmaksi kokonaisuudeksi.

Plussaa

  • Laadukkaan tuntuinen ja jämäkkä rakenne
  • Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin tarjoama suorituskyky
  • 120 hertsin OLED-näyttö
  • Monipuolinen kameravalikoima
  • Kameroiden kuvanlaatu
  • Suoraan käyttäjään suunnatut stereokaiuttimet
  • Fyysinen kamerapainike
  • USB Power Delivery -standardia tukeva laturi

Miinusta

  • Ei langatonta latausta
  • Tallennustilan koko niukanpuoleinen
  • Pikalatauksen nopeus kilpailijoihin nähden
  • Kamerassa ei ole yökuvaustilaa
  • 4K 60 FPS -videokuvaus & 4K 120 FPS -hidastusvideo ovat saatavilla ainoastaan Cinema Pro -sovelluksen kautta

Huomionarvoista:

  • Puhelimessa on 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
  • Puhelin on nykymarkkinoilla pienikokoinen, mutta 21:9-näytön ja suurehkojen ylä- ja alapäätyjen myötä se on suhteellisen pitkä

 

This site uses XenWord.
;