Testissä MSI:n uuden Suprim X -malliston GeForce RTX 3080 -näytönohjain.

MSI esitteli marraskuussa kokonaan uuden näytönohjainmalliston kun se lanseerasi GeForce RTX 30 -sarjan näytönohjaimista Suprim-mallit. Saatavilla on perus-Suprim sekä hieman korkeammalla grafiikkapiirin kellotaajuudella toimiva Suprim X -malli. Uuden malliston lanseeraus jäi kuitenkin massiivisten ja edelleen jatkuvien saatavuusongelmien ja näytönohjainten hintojen nousun varjoon.

Tutustumme tässä artikkelissa GeForce RTX 3080 Suprim X -näytönohjaimeen ja vertaamme sen suorituskykyä, tehonkulutusta, melutasoa ja grafiikkapiirin lämpötilaa yhtiön omaan Gaming X Trio -malliin sekä Asuksen TUF GeForce RTX 3080 Gaming OC -näytönohjaimeen, joka voitti syksyn testeissä io-techin toimituksen valinnan.

Ennen näytönohjaimen esittelyä ja testeihin siirtymistä on kuitenkin puhuttava saatavuudesta ja hinnasta. GeForce RTX 3080 Suprim X saapui Suomessa myyntiin marraskuun lopulla 949 euron hinnalla, jolloin se oli lähes yhtä kallis kuin Asuksen ROG Strix ja noin 50 euroa kalliimpi kuin Gaming X Trio ja Asuksen TUF OC.

Tällä hetkellä näytönohjain on listattu tanskalaisessa Proshopissa 1200 euron hinnalla ja suomalaisilla jälleenmyyjillä 1400 euron hinnalla.

Jimm’s on pystynyt toimittamaan kyseisiä näytönohjaimia joulukuusta alkaen 76 kappaletta ja neljä on vielä tulossa, mutta sen jälkeisistä toimituksista ei ole toistaiseksi mitään aikatauluarvioita. Myöskään Proshopilla ei ole tällä hetkellä tietoa tulossa olevista 3080 Suprim X -näytönohjaimista. Molemmilla on jonossa kymmeniä tilauksia.

Suprim on MSI:ltä kokonaan uusi näytönohjainmallisto, joka sijoittuu Gaming Trion rinnalle tai yläpuolelle, mutta rajumpaan ylikellottamiseen suunnattujen yksittäisten Lightning-mallien alapuolelle. Yhtiön omien sanojen mukaan Suprim on kehitysaskel pelaamisesta eteenpäin ja heijastaa suorituskykyistä elämäntyyliä.

SUperior gaming experience, our PRofound journey across decades took us to destinations previously thought IMpossible.

Kun markkinointiosaston ylistyspuheet on kahlattu läpi, on aika tarkastella, mistä Suprim X:ssä on oikeasti kyse. Piirilevy on täysin sama kuin Gaming X Triossa, mutta grafiikkapiirin virransyötössä on käytössä kaikki 16 vaihetta (vs 13 Gaming X Trio). Piirilevylle on lisäksi juotettu käyttöön BIOS-kytkin, jolla voi valita Gaming-tilan, jossa tuulettimet pyörii nopeammin ja äänekkäämmin ja grafiikkapiirin lämpötila saadaan laskettua alemmas. Jäähdytysrivasto on massiivisempi, näytönohjaimen takalevy on alumiinia ja muistipiireillä on aiempaa järeämpi ja lämpöputkella varustettu jäähdytyssiili. RGB-valaistusta on mukana aiempaa enemmän ja tuuletinkehikkoon on lisätty alumiinen koriste-elementti. Grafiikkapiirin kohdalle piirilevyn takapuolelle kolme SP-CAP-ohituskondensaattoria on vaihdettu MLCC-kondensaattoreiksi.

Suprim X -näytönohjaimen myyntipakkauksen mukana toimitetaan metallinen tunkkimainen säädettävä tukijalka ja hiirimatto.

Tri Frozr 2S -jäähdytysratkaisu on yli kahden korttipaikan korkuinen eli se haukkaa emolevyltä kolme korttipaikkaa. Näytönohjaimen pituus on kasvanut Gaming X Trion massiivisesta 32 sentistä 33,6 cm:iin ja paino on noussut 1,56 kilosta jopa 1,88 kiloon. Käytössä on samat kolme 95 mm:n Torx Fan 4.0 tuuletinta, joissa kaksi vierekkäistä lapaa on yhdistetty ulkokehältä toisiinsa. Jäähdytysratkaisu on kyljistä avoin ja kaikki tuulettimien puhaltama lämmin ilma palaa takaisin kiertoon koteloon. Vakiona käytössä on Silent-tila, tuulettimet ovat lepotilassa pois päältä ja alkavat pyöriä, kun grafiikkapiirin lämpötila nousee yli 60 asteeseen.

Näyttöliittimien vieressä olevan tuuletin ei juurikaan pysty puhaltamaan lämmintä ilmaa myös ulos kotelosta. Näytönohjain on varustettu yhdellä HDMI 2.1 -liittimellä ja kolmella DisplayPort 1.4a -liittimellä.

Piirilevy on varustettu Gaming X Trion tavoin kolmella 8-pinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä. Näytönohjaimen vakio TDP-arvo on 370 wattia ja se on mahdollista nostaa 430 wattiin.

MSI on asettanut Suprim X:ssä GA102-grafiikkapiirin toimimaan vakiona 1440 MHz:n perustaajuudella ja 3D-rasituksessa 1905 MHz:n Boost-taajuudella. Todellisuudessa grafiikkapiirin kellotaajuus oli 3D-rasituksessa Battlefield V -pelissä 4k-resoluutiolla noin 1905 MHz. 1440p-resoluutiolla kellotaajuus oli noin 1935 MHz ja 1080p-resoluutiolla noin 1950 MHz.

Testikokoonpano

Vertailimme testeissä ensisijaisesti MSI:n uuden 3080 Suprim X:n ja aiemman 3080 Gaming X Trion eroja, mutta tuloksissa on mukana myös Asuksen TUF Gaming GeForce RTX 3080 OC -malli.

Näytönohjainten testikokoonpano on kasattu Cooler Masterin Cosmos C700P -kotelon sisälle, jonka etupaneelissa kaksi 140 mm:n kotelotuuletinta imee viileää ilmaa kotelon sisuksiin ja takapaneelissa yksi 140 mm:n tuuletin puhaltaa lämmintä ilmaa ulos. Testikokoonpanona toimi NZXT:n Kraken Z63 AIO -nestekierrolla jäähdytetty AMD:n 12-ytiminen Ryzen 9 5900X -prosessori asennettuna Asuksen ROG Crosshair VIII Hero -emolevylle ja 16 gigatavua DDR4-3600-nopeudella toimivaa keskusmuistia. Käyttöjärjestelmänä on käytössä 64-bittinen Windows 10 Pro asennettuna Corsairin 2 teratavun MP600 M.2 SSD:lle. Kokoonpanon virransyötöstä vastaa Corsairin 1000 watin HX-virtalähde.

  • AMD Ryzen 9 5900X (12/24 ydintä/säiettä, boost 4,8 GHz)
  • Asus ROG Crosshair VII Hero Wi-Fi (AMD X570)
  • 16 Gt G.Skill Trident Z 3600 MHz (16-18-18-36)
  • Corsair MP600 2 Tt M.2 SSD (PCI Express 4.0)
  • Cooler Master COSMOS C700P -kotelo
  • NZXT Kraken Z63 AIO -nestekierto
  • Corsair HX1000 (1000W)
  • Microsoft Windows 10 Pro 64-bit

 

Suorituskyky

MSI:n 3080 Gaming X Triossa ja Suprim X:ssä Gaming-tilassa grafiikkapiiri toimi Battlefield V:ssä 4k-resoluutiolla keskimäärin noin 1935 MHz:n kellotaajuudella. Silent-tilassa kellotaajuus tippui hieman ja Asuksen TUF OC:lla jäätiin alle 1900 MHz:iin.

4k-resoluutiolla Tomb Raiderissa erot eri mallien kesken jäivät 1-2 FPS:ään Gaming X Trion ollessa niukasti suorituskykyisin.

 

Tehonkulutus ja kellotaajuus

Tehonkulutusta mitattiin seinästä Etech PM-300 -mittarilla, joka kertoo koko kokoonpanon tehonkulutuksen ilman näyttöä. 3D-rasituksena käytettiin Battlefield V -peliä 4k-resoluutiolla.

MSI:n 3080 Suprim X:llä kokoonpanon tehonkulutukseksi mitattiin noin 580 wattia eli 40-50 wattia enemmän kuin Gaming X Triolla ja Asuksen TUF OC:lla.

Ero selittyy Suprim X:n vakiona tehonkulutusrajoituksella, joka on vakiona 370 wattia ja se on mahdollista nostaa 430 wattiin asti. Vertailun vuoksi Asuksen ROG Strix 3080 -mallilla yläraja on 450 wattia.

 

Grafiikkapiirin ja muistien lämpötila

Grafiikkapiirin lämpötila mitattiin MSI Afterburner- ja GDDR6X-muistien lämpötila HWiNFO64-ohjelmalla. 3D-rasituksena käytettiin Battlefield V -peliä 4k-resoluutiolla.

3080 Suprim X:n grafiikkapiiri toimi vakiona eli Silent-tilassa 79-asteisena eli 6 astetta lämpimämpänä kuin Gaming X Trio -malli ja 9 astetta lämpimämpänä kuin Asuksen TUF OC Silent-tilassa. Gaming-tilassa Suprim X:n grafiikkapiirin lämpötila laski 10 asteella 69 asteeseen, mutta se oli 6 astetta korkeampi kuin Asuksen TUF OC:lla Performance-tilassa.

GDDR6X-muistien lämpötila oli 3080 Suprim X:llä vakiona eli Silent-tilassa 96 astetta eli neljä astetta alhaisempi kuin Gaming X Triolla, jolla muistien lämpötila nousi 100 asteeseen. Gaming-tilassa Suprim X:llä muistien lämpötila laski 10 asteella 86 asteeseen eli kaksi astetta alhaisemmaksi kuin Asuksen TUF OC:lla Performance-tilassa.

Muistivalmistaja Micron on määritellyt GDDR6X-muistien toimintalämpötilaksi maksimissaan 95 astetta, mutta HWiNFO-ohjelman ilmoittama Tjunction-lämpötila on muistipiirin sisäinen lämpötila. NVIDIA on asettanut Tjunction-lämpötilan maksimiksi 110 astetta, jonka jälkeen muistien kellotaajuus throttlaa eli laskee automaattisesti.

 

Melutaso

A-painotuksella suoritetuissa melumittauksissa Velleman DVM805 -desibelimittari sijoitettiin 60 senttimetrin päähän kiinni olevan kotelon kyljestä. Ympäristön melutaso testikokoonpano pois päältä oli 33 desibeliä. 3D-rasituksena käytettiin Battlefield V -peliä. Virallisesti melua mitataan tiettyjen standardien mukaan, joten mittaukset ovat lähinnä suuntaa antavia.

3080 Suprim X oli Silent-tilassa testijoukon hiljaisin, mutta Gaming X Trio ja Asuksen TUF OC Silent-tilassa olivat käytännössä yhtä hiljaisia. Suprim X Gaming-tilassa oli puolestaan selvästi testijoukon äänekkäin.

 

Ylikellotustestit

Ylikellotustestissä MSI:n GeForce RTX 3080 Suprim X oli asennettuna suljetun Cooler Master Cosmos C700P -kotelon sisälle. Power- ja Temp Limit- eli tehonkulutuksen ja lämpötilan ylärajat nostettiin maksimiin. Tuulettimen kierrosnopeuden annettiin olla lämpötilan mukaan automaattisesti säätyvässä Auto-asennossa. Saavutetut kellotaajuudet ovat suuntaa antavia.

Power Limit -tehonkulutusrajoitus nostettiin 370 watista 430 wattiin ja näytönohjaimen BIOS-kytkimestä käytössä oli Gaming-tila.

Grafiikkapiiri ylikellottui +125 MHz eli 2030 MHz:n Boost-taajuudelle, jolloin todellinen kellotaajuus Battlefield V:ssä 4k-resoluutiolla vaihteli noin 2070-2085 MHz:n välimaastossa. GDDR6X-muistit venyivät vakaasti ilman ongelmia +750 MHz eli 20,5 Gbps:n nopeudelle.

Grafiikkapiirin lämpötila nousi ylikellotettuna 69 asteesta kolmella asteella 72 asteeseen, GDDR6X-muistien lämpötila 86 asteesta kahdella asteella 88 asteeseen ja kokoonpanon tehonkulutus 582 watista 53 watilla 635 wattiin. Kokoonpanon melutaso nousi Gaming-tilassa jo melko äänekkäästä 39,5 desibelistä ylikellotettuna 40,5 desibeliin (tuulettimet 2060 -> 2275 RPM).

MSI:n 3080 Suprim X oli ylikellotettuna 4k-resoluutiolla Tomb Raiderssa noin 7 % suorituskykyisempi kuin vakiona.

 

Loppuyhteenveto

Näytönohjainten saatavuus on tällä hetkellä niin heikko ja hinnat ovat nousseet niin korkealle, että tämän testin loppuyhteenvedossa ei keskitytä hinta-laatu-suhteeseen vaan puhtaasti testituloksiin. MSI:n GeForce RTX 3080 Suprim X saapui marraskuussa markkinoille 949 euron hintaan, mutta nyt sen hinta on noussut 1400 euroon.

MSI:n uuden Suprim -malliston lanseeraus osui valitettavan huonoon rakoon ja uutuusarvon sijaan huomio näytönohjainmarkkinoilla on keskittynyt lähes ainoastaan eri mallien saatavuuteen ja hintaan. GeForce RTX 3080:n lisäksi Suprim- ja Suprim X -mallit on saatavilla myös 3090- ja 3070-näytönohjaimista.

Ensimmäisenä uuteen mallistoon julkaistu 3080 Suprim X tuo mukanaan muutamia uudistuksia ja parannuksia verrattuna 3080 Gaming  X Trio -malliin, kuten parannellun muistijäähdytyksen, vieläkin massiivisemman jäähdytysrivaston, BIOS-kytkimen myötä Silent- ja Gaming-tilat, alumiinisen takalevyn jäähdytyksen parantamiseksi, näyttävämmän RGB-valaistuksen sekä alumiinikoristeet tuuletinkehikossa.

Uudistuksia on kuitenkin hankala varauksetta kehua sillä ne enemmänkin alleviivaavat yhtiön oman aiemman mallin heikkouksia ja puutteita. Sen sijaan, että yhtiö olisi keskittynyt niiden korjaamiseen, se julkaisi markkinoille kokonaan uuden ja kalliimman mallin. Lisäksi testitulosten valossa vakiona Silent-tilassa grafiikkapiirin lämpötila nousee melko korkealle 79 asteeseen, kun Asuksen TUF OC:lla Silent-tilassa lämpötila on 9 astetta alhaisempi, vaikka melutaso on samalla tasolla.

Suprim X:n BIOS-kytkimen myötä vaihtoehtoinen Gaming-tila tiputtaa grafiikkapiirin lämpötila 69 asteeseen ja GDDR6X-muistien lämpötila 12 asteella 96 asteesta 86 asteeseen, mutta samalla melutaso nousee 3 desibeliä äänekkäämmäksi 39,5 desibeliin. Asuksen TUF OC:n Performance-tilaan verrattuna Suprim X:n Gaming-tilan grafiikkapiirin lämpötila on 6 astetta korkeampi, muistien 2 astetta viileämpi ja melutaso 1,5 desibeliä äänekkäämpi.

Ylikellotukseen 3080 Suprim X soveltuu korkean 430 watin Power Limit -tehonkulutusrajoituksen myötä hyvin ja on samassa kategoriassa Asuksen ROG Strix -mallin kanssa. Grafiikkapiiri saatiin toimimaan vakaasti 2070-2085 MHz:n kellotaajuudella ja suorituskyky parani ylikellotettuna noin 7 %.

Nähtäväksi jää, tuoko MSI tulevissa Suprim-malleissaan mukanaan radikaalimpia uudistuksia, jolla se pystyisi kasvattamaan Gaming X Trion ja Suprim X:n välistä eroa positiivisessa mielessä selkeämmäksi ja merkittävämmäksi, kuten Asuksen TUF Gaming- ja ROG Strix -mallistot.

Lisäksi on mielenkiintoista nähdä, miten yhtiö reagoi Suprim X -testien myötä Gaming X Trio -mallissa havaittuihin selkeisiin ongelmiin ja puutteisiin, joka sekin sijoittuu Suprim X:n vanavedessä hintahaitarin yläpäähän.

This site uses XenWord.
;