io-tech testasi Xiaomin tuoreen markkinoiden edullisimmaksi 5G-puhelimeksi tähtäävän Redmi Note 9T:n.

Kiinalaisen Xiaomin Redmi-sarjan älypuhelinten mallinimet ja mallistorakenne voivat olla erityisesti alaa vähemmän seuraaville suhteellisen haastavia. Redmi Note 8 Pron testiartikkeli oli io-techin luetuin juttu vuonna 2020. Kyseinen puhelin myös pärjäsi testijaksollaan hyvin. Laitteen sisällä sykki länsimaiden markkinoilla harvemmin nähty MediaTekin Helio G90T -järjestelmäpiiri, joka tarjosi hintaluokassaan erinomaista suorituskykyä. Vuoden 2019 lopulla io-techin testilaboratoriossa vieraili myös Redmi Note 8 Pron alapuolelle sijoittuva Redmi Note 8T, joka sekin pärjäsi luokassaan hyvin tarjoten Qualcommin Snapdargon 665-järjestelmäpiirin, mikä ei vielä tuolloin ollut 200 euron hintaluokassa mikään itsestäänselvyys.

Loppukesällä 2020 Redmi Note 8 Pro sai seuraajan: Redmi Note 9 Pron. Uutuus vaihtoi MediaTekin piirin Qualcommin Snapdragon 720G:hen ja oli suhteellisen hyvä seuraaja edeltäjälleen, muttei kuitenkaan onnistunut erottumaan erittäin kilpaillussa markkinassa kovinkaan vahvasti edukseen uusien 300–400 euron 5G-älypuhelinten tuoman uuden paineen alla.

Vuoden 2021 alussa Xiaomi julkaisi uudet Redmi 9T ja Redmi Note 9T –älypuhelimet, joista jälkimmäinen on nimen ja hintaluokan valossa seuraaja vuonna 2019 testatulle Xiaomi Redmi Note 8T:lle. Uutuusmalli kuitenkin luopui edeltäjästä löytyneestä Qualcommista ja sen sijaan laitteen sisällä sykkii MediaTekin Dimensity 800U -järjestelmäpiiri, joka tuo mukanaan tuen 5G-yhteyksille markkinoiden tämän hetken edullisimpaan hintaan. Järjestelmäpiirivaihdoksen myötä Redmi Note 9T huokuukin jossain määrin vuoden takaisen Redmi Note 8 Pron tunnelmaa.

Redmi Note 9T tuli Suomessa myyntiin tammikuun 25. päivä mustana ja purppurana värivaihtoehtona. Toimitukset ovat alkamassa helmikuun 1. päivä. MediaTekin uutuuspiirin ja 5G -yhteyksien lisäksi laite tarjoaa 4 Gt RAM-muistia sekä 5000 mAh:n akun. Tallennustilan osalta Suomeen tarjolle tuli vain pienempi 64 gigatavun malli. Puhelimen suositushinta on 249 euroa, mutta tammikuun viimeisen viikon ajan laite on ennakkomyynnissä 199 euron Early Bird -tarjoushintaan.

Tässä artikkelissa tutustumme Xiaomi Redmi Note 9T:hen hieman täysimittaista testirutiinia lyhyemmin reilun viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Xiaomi toimittaa Redmi Note 9T:n valkoisessa pahvipakkauksessa, jonka kanteen on painettu värillinen kuva itse puhelimesta, valmistajan logo ja mainos 5G-yhteyksistä. Puhelimen lisäksi toimitussisältöön kuuluu läpikuultava joustava suojakuori, 22,5 watin verkkovirta-adapteri, USB A -> Type-C -kaapeli, korttikelkan avaustyökalu ja perinteiset takuu- ja käyttöohjelappuset.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Ulkoisesti Redmi Note 9T muistuttaa huomattavasti pykälää kalliimpaa Xiaomin Mi 10T Liteä ja saman konsernin Poco X3:a. Selkein yhtäläisyys edellä mainittuihin puhelimiin ja samalla yleisestä massasta erottava tekijä on suurikokoinen pyöreä kamerakehys puhelimen takapuolella. Takakuoren materiaali erottuu kahdesta edellä mainitusta kuitenkin selvästi ollen Poco M3:n tapaan muovinen, mutta kiiltävän sijaan materiaali on mattapintaista ja hieman karheaa.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 161,2 x 77,3 x 9,1 mm
  • Paino: 199 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 84 %

Ulkomitoiltaan Redmi Note 9T on tavanomainen nykypäivän älypuhelin. Aiemmin mainittuihin Mi 10T Liteen ja Poco M3:een verrattuna kyseessä on kuitenkin aavistuksen pienempi laite 0,14 tuumaa pienemmän 6,53-tuumaisen näytön myötä. Mi 10T Liteen verrattuna Redmi Note 9T on 4,2 mm lyhyempi ja 14 grammaa kevyempi, mutta kuitenkin 0,5 mm leveämpi ja 0,1 mm paksumpi.

Suositushinnaltaan Redmi Note 9T:n Early Bird -hintaa vastaavaan OnePlus Nord N100:aan (6,52″) verrattuna Xiaomi on jopa 3,7 mm lyhyempi, mutta vastaavasti 2,3 mm leveämpi ja 0,6 mm paksumpi. Redmi Note 9T:n ulkomitoissa onkin nähtävissä aavistuksen nykyisin varsin yleistä 20:9:ää leveämpi 19,5:9-kuvasuhde.

Aavistuksen kilpailijoitaan leveämmän rakenteen myötä puhelimen käytettävyys yhdellä kädellä kärsii jossain määrin, muttei tee laitteesta kuitenkaan missään nimessä poikkeuksellisen hankalaa käytettävää.

Näytön reunoille asti yhtenäisenä jatkuva takakuori on muotoiltu pitkiltä sivuiltaan kaareutuvaksi vain lyhyeltä matkalta, mikä jossain määrin korostaa hieman leveää rakennetta entisestään. Materiaaliltaan se on kädessä mukavan karheaa, mikä parantaa pitoa ja sen myötä käytettävyyttä yhdellä kädellä. Pieni nypylämäinen karheus voi kuitenkin antaa osalle käyttäjistä omalla tavallaan hieman halvahkon vaikutelman, sillä vastaavaa materiaalia käytetään harvemmin muissa kuin edullisimmissa puhelimissa.

Rakenteeltaan puhelin on kuitenkin asiallinen. Täysin muovinen runko on toki miinus, mutta tässä hintaluokassa odotettavissa. Lisäksi laite tuntuu kädessä jämäkältä. Karhea mattapintainen materiaali ei kerää sormenjälkiä, minkä lisäksi pintaan tuntuu jäävän keskimääräistä muovikuorta vähemmän muutakaan roskaa.

Muovisen takakuoren laatuvaikutelmaa paikkaa jossain määrin näytön suojana käytetty Corningin Gorilla Glass 5, joka ei ole enää valmistajan tuorein tuoteversio, mutta kuitenkin tunnetun valmistajan lasina hyvä suoritus edulliselta puhelimelta.

Hintaluokalle ominaiseen tapaan virallista IP-luokitusta puhelimella ei ole, mutta valmistaja kehuu laitteen kuitenkin olevan roiskeenkestävä. Minkäänlainen vedenkestävyys ei ole tässä hintaluokassa missään nimessä liian yleinen ominaisuus, joten sen löytyminen Redmi Note 9T:stä on ehdottomasti plussaa, vaikkei virallista IP-luokitusta luvatakaan.

Päätyjen osalta Redmi Note 9T tarjoaa Xiaomin puhelimelle ominaisen erikoisuuden – ylälaidassa on toisen puhelimen mikrofoneista sisältävän reiän parina infrapunalähetin, joka mahdollistaa esimerkiksi puhelimen käyttämisen television kaukosäätimenä asianmukaisen sovelluksen avustuksella. Keskellä ylälaitaa olevan reiän tarkkaa merkitystä ei testijaksolla saatu selvitettyä, mutta todennäköisesti se tekee yhteistyötä kuulokeritilän taakse sijoitetun toisen stereokaiuttimen kanssa.

Toinen stereokaiuttimista on sijoitettu pohjaan USB 2.0 -nopeuksia tukevan USB Type-C -liittimen oikealle puolelle. Stereokaiuttimet ovatkin erityisesti 200 euron hintaluokassa ominaisuus, joka ei missään nimessä ole liian yleinen siihen nähden, kuinka paljon ne parantavat median kulutuskokemusta ilman kuulokkeita. Äänenlaadultaan stereokaiuttimet ovat riittävät, äänenlaatu kaiuttimien välillä on suht tasapainoinen ja ne kykenevät suhteellisen kovaankin äänenvoimakkuuteen.

USB-liitännän vasemmalla puolella toisen mikrofonireiän vieressä on 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, jonka äänenpainevarat osoittautuivat testijaksolla erittäin hyviksi. Suhteellisen vaikeasti ajettavia AKG K612 Pro -kuulokkeita Xiaomi kykeni ajamaan jopa hyvin kovalla äänenvoimakkuudella.

Näytön vasemman yläkulman reiässä sijaitseva 13 megapikselin etukamera tuottaa hintaluokassaan suhteellisen tyypillistä jälkeä. Kuvat ovat yksityiskohtaisia ja tarkkoja, mutta niihin muodostuu kohinaa helposti jo hiemankaan hämärässä ympäristössä. Kamera myös kontrastoi kuvia liikaa vahvistaen tummia alueita pahimmillaan tukkoon asti.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,53” IPS LCD -näyttö, 450 nit
  • 19,5:9-kuvasuhde, 1080 x 2340 pikseliä, 395 PPI
  • Gorilla Glass 5

Redmi Note 9T:n näyttö on 200–250 euron hintaluokassa hyvää perustasoa. Valkotasapaino vaikuttaisi suoraan pakasta otettuna olevan aavistuksen viileään kallellaan, mutta asetuksista väriprofiili standardiin asettamalla tilanne paranee jo huomattavasti. Muuten väritoistoltaan näyttö vaikuttaa silmämääräisen arvion perusteella suhteellisen hyvältä. Kontrasti on riittävää ja värit toistuvat suhteellisen hyvin, joskin tiettyjen sävyjen, kuten vihreän ja punaisen, ylikorostumista on selvästi havaittavissa.

250 euron suositushinnassa 60 Hz:iin jäävä virkistystaajuus alkaa nykypäivänä olla jopa pienimuotoinen miinus, mutta erityisesti 199 euron Eary Bird -hinta huomioiden kyseessä ei ole missään nimessä iso puute. 450 nitin tyypillinen kirkkaus osoittautui testijaksossa varsinkin talvisaikaan riittäväksi, eikä vastaan tullut tilannetta, jossa näytöstä ei olisi saanut selvää. Automaattiasetus kuitenkin laski näytön kirkkauden jostain syystä usein liian hämäräksi ja sitä joutui korjaamaan usein itse jälkikäteen korkeammaksi.

Katselukulmienkaan osalta näytössä ei ole suurempaa valituksen aihetta. Kuva on nähtävissä hyvin suuremmistakin kulmista, eikä kirkkaus heikkene. Värintoisto muuttuu kuitenkin kulmista tarkasteltuna ja muun muassa alakulmasta tarkasteltuna värit taittavat havaittavasti kellertävään.

Järjestelmäpiirinä Redmi Note 9T:ssä toimii tässä hintaluokassa erittäin moderniksi laskettavalla seitsemän nanometrin prosessilla valmistettava MediaTekin Dimensity 800U, jota ei ole Suomessa myynnissä olevissa laitteissa ennen tavattu. MediaTekin uutuuspiiri sijoittuu valmistajan keskihintaluokkaan ja tarjoaa mukanaan integroidun 5G-piirin. Suorituskyvyltään Dimensity 800U sijoittuu synteettisten testien valossa jonnekin Snapdragon 690:n ja 750G:n välimaastoon ollen kuitenkin lähempänä edellä mainittua. Erityisesti 200 euron Early Bird -hinta huomioiden kyseessä on siis suhteellisen hyvän suorituskyvyn tarjoava piiri.

Järjestelmäpiirin parina on 4 gigatavua RAM-muistia ja 64 gigatavua tallennustilaa. Maailmalla myynnissä on myös pykälän kalliimpi versio 128 gigatavun tallennustilalla, joka ei kuitenkaan näillä näkymin ole tulossa virallisesti myyntiin Suomessa. Virtaa puhelimelle tuo suurehko 5000 mAh:n akku, joka ei kuitenkaan enää nykypäivänä onnistu erityisemmin erottumaan joukosta kyseisen koon yleistyessä markkinoilla. Akku latautuu 18 watin pikalatauksella, jota tukeva verkkovirta-adapteri toimitetaan suoraan myyntipakkauksessa.

Yhteysominaisuuksista ensimmäisenä huomio kiinnittyy puhelimen tukemaan 5G:hen. Black Friday -tarjouksissa Motorolan Moto G 5G Plussaa oli saatavilla 199 euron hintaan, mutta kyseistä tarjousta lukuun ottamatta Redmi Note 9T on 199 euron Early Bird -hinnallaan selvästi markkinoiden edullisin 5G-puhelin. Viime kesänä 300–450 euron hintaan myyntiin tulleita 5G-puhelimia on kuitenkin nykyisin usein tarjouksissa 250–300 euroon, joten 249 euron suositushinnallaan Redmi Note 9T ei erotu joukosta enää aivan samoissa määrin. Melko harvinaisena ominaisuutena Note 9T tukee 5G:tä kahdella SIM-kortilla samanaikaisesti.

Muilta yhteysominaisuuksilta tuettuna on hintaluokalle tyypilliseen tapaan Wi-Fi 5 ja NFC. Bluetooth tukee versiota 5.1 mikä on edullisessa hintaluokassa vielä suhteellisen harvinaista. LTE-yhteyksien nopeustietoja ei valitettavasti ollut saatavilla artikkelin kirjoitushetkellä.

Sormenjälkilukija Redmi Note 9T:ssä on sijoitettu oikean kyljen virtapainikkeeseen ja se toimi testijaksolla nopeasti ja moitteetta.

Tekniset ominaisuudet:

  • MediaTek Dimensity 800U 5G-järjestelmäpiiri (2 x 2,4 GHz Cortex A-76, 6 x 2,0 GHz Cortex A-55 CPU, Mali-G57 MC3 GPU)
  • 4 Gt LPDDR4X RAM
  • 64 gigatavua UFS2.1-tallennustilaa (testissä kävi 128 Gt:n malli, jossa vapaana n. 110 Gt), microSD-korttipaikka
  • 5G, Dual 5G standby, 2CC, 4×4 MIMO, NSA & SA, Sub 6 GHz (n1, n3, n5, n7, n8, n20, n28, n38, n41, n77, n78, n79)
  • LTE-A, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac (Wi-Fi 5), Dual Band, Bluetooth 5.1, (A)GPS, GLONASS, Galileo, NFC
  • Stereokaiuttimet, sormenjälkilukija, 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, infrapunalähetin
  • 5000 mAh akku, USB Type-C (USB 2.0), 18 watin pikalataus

 

Kamera

Kuten aiemmin mainittiin, Redmi Note 9T:n suurehko pyöreä kamerakehys muistuttaa saman konsernin Poco X3:n ja Xiaomi Mi 10T Liten kameraratkaisuja. Kehys on sijoitettu keskelle takakuoren ylälaitaa. Puhelimen kolme kameraa ja LED-salama on sijoitettu neliön muotoon kehyksen sisälle.

Kameran tekniset tiedot:

  • 48 megapikselin pääkamera (1/2”, 0,8 um pikselikoko), f1.79, automaattitarkennus
  • 2 megapikselin makrokamera (1,75 um pikselikoko), f2.4, kiinteä tarkennusetäisyys (4 cm)
  • 2 megapikselin syvyystietokamera (1,75 um pikselikoko), f2.4
  • 13 megapikselin etukamera, f2.25
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 4k 30 FPS, 1080p 60 FPS, hidastusvideo: 720p 120 FPS

Ulkonäöllisesti samankaltaisesta kamerakehyksestä huolimatta Redmi Note 9T on tehnyt selviä leikkauksia kamerajärjestelmään pykälän kalliimpiin sisaruksiinsa verrattuna. Kameraratkaisu muodostuukin vain kahdesta kuvauskelpoisesta kamerasta – 48 megapikselin pääkamerasta f1.79 aukkosuhteella ja 2 megapikselin makrokamerasta. Kolmas kamera on syvyystietomittaukseen käytettävä 2 megapikselin syvyystietokamera.

Pääkamera ottaa perustilassa totuttuun tapaan 12 megapikselin kuvia yhdistäen neljä pikseliä yhdeksi, mutta myös täyden sensorin 48 megapikselin lopputulosten kuvaaminen on mahdollista. 2 megapikselin makrokamera on edullisessa hintaluokassa varsin yleinen ja markkinoiden heikointa päätä, eikä se Redmi Note 9T:n tapauksessa tue myöskään automaattitarkennusta, minkä myötä kuvien ottaminen vaatii tarkkaa huomiota.

Erityisesti 249 euron suositushinnalla kameravalikoiman rajautuminen vain kahteen kameraan joista toinen on makrokamera alkaa olla jo heikkous useimpien kilpailijoiden tarjotessa lisäksi vähintään ultralaajakulmakameran. Edes 199 euron Early Bird -hinnalla kyseessä ei ole erityisen hyvä suoritus.

Videokuvausta puhelin tukee korkeimmillaan 4K-resoluutiolla 30 FPS:n nopeudella tai vaihtoehtoisesti 1080p-resoluutiolla 60 FPS:n nopeudella. Hidastusvideon osalta tuettuna on 720p 120 FPS.

Kamerasovellus Redmi Note 9T:ssä on tuttu konsernin muista puhelimista, kuten edellä mainituista Pocosta ja Xiaomista. Sovellus toimi testijaksolla sulavasti ja moitteetta. Kuvaustiloista suurin osa on sijoitettu etsinnäkymän oikealle puolelle, jossa valmiina pikavalintana on muutama loppujen ollessa ”Lisää”-painikkeen takana. Käyttäjä voi myös vapaasti itse muuttaa sitä, mitkä tilat ovat saatavilla pikavalinnoissa.

Valitettavasti Xiaomi sijoittaa makrokuvaustilan edelleen muista kuvaustiloista poiketen vasemmalta löytyvän lisäasetusvalikon taakse, vaikka kyseessä on omaa kameraansa käyttävä erillinen kuvaustila.

Redmi Note 9T:n pääkamera tuottaa hyvässä valaistuksessa kohtuullista jälkeä. Kuvat ovat luokassaan yksityiskohtaisia ja värintoisto on luonnollista, mutta dynamiikassa olisi selvästi parantamisen varaa. Kuvista tulee yleisilmeeltään hieman tummia ja varjoisat alueet korostuvat kuvista huomattavasti. Toisinaan varjoisat alueet myös tummuvat umpeen, vaikkei kuvaustilanne suoranaisesti haastavalta vaikutakaan. Vastaavasti kirkkaat alueet, kuten taivas palavat helposti puhki niissä tilanteissa, joissa puhelin onnistuu valottamaan varjot oikein.

Hieman hämmentävästi tilanne jopa paranee valon määrän vähentyessä. Kirkkaan taivaan puuttuessa kuvista tulee huomattavasti tasapainoisempia. Kamera ei myöskään menetä yksityiskohtaisuuttaan tai suhteellisen laadukasta värintoistoaan hämärässäkään. Kuvat ovat luokassaan jopa hyvin valovoimaisia. Hyvä suorituskyky hämärässä voi viitata siihen, että pääkameran heikohko dynamiikka päivänvalossa johtuu luultavasti automatiikan ja prosessoinnin toiminnasta kameraraudan rajoitusten sijaan. Hämärässä kuviin alkaa muodostua kohinaa, muttei kuitenkaan häiritsevästi, eikä se ole juurikaan havaittavissa ennen kuin kuvaa tarkemmin zoomatessa.

Redmi Note 9T:n pääkamera tukee myös yökuvaustilaa. Tila on suhteellisen vaatimaton, eikä se muuta kuvien yleisilmettä erityisen radikaalisti. Yökuvaustilassa puhelin pyrkii lähinnä parantamaan kuvien dynamiikkaa, mikä näkyy palautuneina yksityiskohtina kirkkaissa alueissa kuten katuvaloissa. Dynamiikkaa tila parantaakin hyvin, mutta vastapainona joissain tilanteissa yökuvaustilan käsittely korostaa liikaa terävöitystä, minkä seurauksena kuvasta tulee aavistuksen epärealistinen.

Redmi Note 9T:n makrokamera on kahden megapikselin resoluutiollaan ja kiinteällä tarkennusetäisyydellään markkinoiden alimpaa kastia, mutta 200–250 euron hintaluokka huomioiden kyseessä ei ole poikkeuksellisen huono toteutus. On kuitenkin otettava huomioon, että viime kesänä testattuja 300–400 euron 5G-puhelimia voi nykyisin saada tarjouksista 250–300 euron hintaan ja muun muassa artikkelin kirjoitushetkellä 250 euron hintaan saatavilla ollut Motorolan Moto G 5G Plus sisältää 5 megapikselin makrokameran automaattitarkennuksella.

Speksien valossa heikosta makrokamerasta huolimatta Redmi Note 9T onnistuu yllättämään. 2 megapikselin rajat ovat ymmärrettävästi nähtävissä, mutta värintoistoltaan ja yleisilmeeltään kuvat ovat kuitenkin suhteellisen miellyttäviä. Kuviin syntyvä syvyysefekti on hieman rakeista, muttei kohina kuitenkaan missään nimessä ole erityisen pahaa ottaen huomioon tämän luokan makrokameroiden yleisen jäljen. Kontrastia kuviin muodostuu haastavammassa taustavalistussa tilanteessa pykälän liikaa, muttei senkään osalta kamera missään nimessä kuulu luokkansa heikoimpiin.

Videokuvauksen osalta Redmi Note 9T vastaa speksien valossa hyvin markkinoiden kilpailuun. Valitettavasti sekä 4K 30 FPS että 1080p 60 FPS -tilassa puhelin menettää videon vakautuksen kokonaan, minkä seurauksena kuvasta tulee hyvin kiikkerää erittäin helposti. 1080p 30 FPS-tilassa vakautus kuitenkin on käytössä ja tekee suhteellisen hyvää jälkeä, minkä myötä se useimmiten tuottaakin kokonaisuutena parhaimman kuvanlaadun.

Yleisilmeeltään 1080p-video mukailee pääkameran kuvanlaatua. Yksityiskohtaisuus on luonnollisesti nykypäivän mittapuilla suhteellisen vähäistä alhaisen resoluution myötä. Värintoisto on kuitenkin miellyttävän luonnollista. Valitettavasti valokuvien tavoin myös videokuva korostaa tummia alueita kontrastoiden ne usein selvästi tukkoon, minkä myötä dynamiikan osalta videokuvassa olisi paljon parannettavaa.

Myös 4K 30 FPS -tilassa dynamiikan ongelmat säilyvät, mutta yksityiskohtien määrä nousee resoluution myötä selvästi paremmaksi. Valitettavasti vakauttamaton kuva on todella hektistä ja kuvaajan liikkuessa lähes käyttökelvotonta.

 

Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto

Käyttöjärjestelmänä Redmi Note 9T:ssä toimii reilusti yli vuoden vanha Android 10, jonka päällä pyörii valmistajan oma MIUI-käyttöliittymä. Testijaksolla MIUI:n versionumero oli 12.0.1 ja Androidin tietoturvapäivitykset olivat marraskuun tasolla. Käytännössä puhelimessa ei siis ole aivan tuoreimpiä päivityksiä, mutta tietoturvakorjauksien päiväys on vielä hyväksyttävän rajoilla. Vanhan Android 10:n toimittaminen vielä vuoden 2021 puhelimissa on käyttäjän näkökannalta harmillinen asia, joka valitettavasti vaikuttaisi olevan alan käytäntö vielä pykälän kalliimmissakin puhelimissa.

Redmi Note 9T:lle ei Xiaomille tuttuun tapaan ole luvattu minkäänlaisia päivityslupauksia, joten tarkkaa tietoa tulevista päivitysaikatauluista tai päivitystuen kestosta ei ole. Viime vuoden Redmi Note 8T:tä ei kuitenkaan ainakaan vielä ole unohdettu, vaan se sai loppuvuodesta MIUI 12 -päivityksen. Myös kaksi vuotta sitten julkaistu Redmi Note 7 sai viime kesänä Android 10 -päivityksen MIUI 12:lla, joten historian perusteella uutuusmallillekin voinee odottaa tulevaisuudessa jonkinlaista rakkautta valmistajalta.

Totuttuun tapaan MIUI 12 sisältää varsin mittavan määrän valmistajan omia esiasennettuja sovelluksia, jotka menevät osin päällekkäin Googlen vakiokattauksen kanssa. Xiaomin omia perussovelluksia kuten tiedostonhallintaa tai muistiinpanosovellusta ei ole mahdollista poistaa itse, mutta kolmannen osapuolen lisäsovellukset ovat käyttäjän itse poistettavissa. Kolmannen osapuolen sovelluksia puhelimeen on esiasennettuna jopa yllättävän paljon. Mukana on Xiaomin muista laitteista tuttujen AliExpressin, Amazonin, WPS Officen, LinkedInin ja Facebookin lisäksi myös pelejä, joista kuusi on esiasennettuna ja yhdeksän pikakuvakkeiksi aloitusnäytölle tuotuja latauslinkkejä. Positiivisena puolena kaikki kolmannen osapuolen sovellukset on käyttäjän itse poistettavissa. Vielä parempi olisi, jos käyttäjä voisi jättää ylimääräiset sovellukset asentamatta jo käyttöönoton yhteydessä.

Miinusta käyttöliittymälle on myös annettava sen sisään upotetuista mainoksista – jokaisen asennetun sovelluksen yhteydessä käyttöliittymä käyttää omaa asentajaansa, joka samalla tarkistaa sovelluksen ja esittää mainoksia. Mainokset saa toki pois päältä asetuksista, muttei käyttöliittymän sisäisiä mainoksia voi pitää siitä huolimatta hyvänä suuntauksena. Kehujakin MIUI 12 ansaitsee, sillä kuten aiemmissa konsernin puhelinten arvosteluissa on mainittu, tarjoaa käyttöliittymä suhteellisen monipuoliset mahdollisuudet ulkonäön mukauttamiseen mieluisaksi. Myös värienhallintaan tarjotut asetukset ovat Xiaomilla hyvät – yleisen värimaailman valitsevan asetuksen lisäksi näytön värilämpötila on säädettävissä esiasetusten lisäksi vapaasti väriympyrästä.

Suorituskyvyn osalta MediaTekin Dimensity 800U vaikutti puhtaasti lukujen valossa lupaavalta. Käytännössä testijaksolla järjestelmäpiiri ei kuitenkaan onnistunut aivan täysin vakuuttamaan. Kyseessä on todennäköisesti käyttöliittymän ja järjestelmäpiirin optimointiin liittyvät ongelmat. Yleinen liikkuminen käyttöliittymän sisällä ja kevyt käyttö kuten internetselaus on pääasiassa sulavaa, mutta testijakson aikana vastaan tuli useita tilanteita, jolloin puhelin hidasteli laitteen teoreettinen suorituskyky huomioiden yllättävän paljon. On mahdollista, että tilanne saattaa kuitenkin parantua ohjelmistopäivitysten myötä, jos valmistaja haluaa kiinnittää asiaan huomiota.

Myös pelaamisessa harvinaisemman järjestelmäpiirin rajoitteet optimoinnissa olivat nähtävissä. Pelitesteissä vakiintunut Call of Duty Mobile esimerkiksi ei antanut edes valita medium-tasoa korkeampia grafiikka-asetuksia, vaikka raakaa suorituskykyä järjestelmäpiirissä todennäköisesti olisi riittävästi. Medium-asetuksilla peli pyöri täysin sulavasti.

Akunkeston osalta Redmi Note 9T ei jättänyt lyhyehkön testijakson perusteella valittamisen aihetta. Puhelin kesti yhdellä latauksella kevyehkössä käytössä neljä kokonaista päivää näytön päälläoloaikojen yltäessä yhteensä vajaaseen neljään tuntiin. Tuolloin akkua jäi jäljelle vielä 18 prosenttia. Käyttö oli siis suhteellisen vähäistä, mutta näytön päälläoloajoissa näkymätöntä käyttöä mukaan kuului Spotifysta musiikin kuuntelemisen muodossa. 5000 mAh:n akku latautui 18 watin nopeudella tyhjästä täyteen hieman reilussa kahdessa tunnissa (2h 7 min). Vartissa varaustasoa kertyi 12, puolessa tunnissa 27 ja tunnissa 57 prosenttia. 90 prosenttia saavutettiin reilussa puolessatoista tunnissa (1h 37 min).

Testijakson aikana puhelimen 5G-yhteydet pidettiin päällä jatkuvasti. Oulun keskustassa DNA:n liittymällä tehtyjen testien perusteella 5G ylsi parhaimmillaan peräti yli 900 Mb/s latausnopeuksiin ja yli 90 Mb/s lähetysnopeuksiin. Testien yhteydessä 4G-verkko oli todennäköisesti suhteellisen ruuhkautunut sillä siinä niin lähetys kuin latausnopeudet jäivät vain reiluun 30 Mb/s.

 

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan Xiaomin Redmi Note 9T on erityisesti Early Bird -hinnallaan mielenkiintoinen uutuus. Valitettavasti ainakin aluksi tarjoushinta on saatavilla vain tammikuun loppuun, minkä jälkeen puhelin on saatavilla 249 euron suositushinnalla, mikä vaikuttaa välittömästi myös puhelimen hintalaatusuhteeseen.

Yleisilmeeltään Redmi Note 9T muistuttaa huomattavan paljon pykälän kalliimpaa Mi 10T Liteä ja lähes samassa hinnassa ilman 5G:tä kilpailevaa Poco X3:a. Takakuoren materiaali on mattapintainen ja karhea, mikä lisää pitoa kädessä mukavasti, mutta toisaalta ei ulkonäöllisesti ole erityisen arvokkaan tai laadukkaan näköinen. Käsituntumaltaan laite on täysin muovisesta rakenteesta huolimatta kuitenkin jämäkkä ja ainakin allekirjoittaneelle suhteellisen hyvän pidon tarjoava ja sormenjäljet peittävä takakuoren materiaali on positiivinen asia. Laaduntuntua on osaltaan nostamassa näytön suojana oleva Gorilla Glass 5.

Näyttö itsessään Redmi Note 9T:ssä on hyvää perustasoa, mutta ei suoranaisesti loista millään osa-alueella. Nykyisin jossain määrin edullisemmissakin puhelimissa yleistynyttä 60 hertsiä korkeampaa virkistystaajuutta se ei tue. Näytön ylälaitaan ja laitteen alapäätyyn sijoitetut stereokaiuttimet ansaitsevat kuitenkin kehut – ne tarjoavat hyvää äänenpainetta ja kahteen paikkaan sijoitettuna niiden peittäminen vahingossa esimerkiksi videoita katsellessa on epätodennäköistä.

Sisällä jylläävä Dimensity 800U -järjestelmäpiiri tarjoaa paperilla hyvää suorituskykyä, mutta valitettavasti testijaksolla piiri ei onnistunut aivan vakuuttamaan. Käyttöjärjestelmän sisällä oli havaittavissa toisinaan selvää hidastelua, minkä lisäksi kaikki pelit eivät tue harvinaisempaa piiriä täydellisesti – esimerkiksi testattu Call of Duty Mobile rajoitti grafiikkasetukset medium-tasolle useiden edullisempienkin puhelinten tukiessa high-tason asetuksia. 4 Gt:n RAM-muisti on alle 250 euron puhelimelle täysin hyväksyttävä, samoin kuin 64 gigatavun tallennustilakin, mutta kumpikaan ei erityisemmin erotu massasta. 5000 mAh:n akkukaan ei enää nykyään ole poikkeuksellisen suuri, mutta se on kuitenkin hyvä koko ja riittää kantamaan Redmi Note 9T:n kiitettäviin toiminta-aikoihin myös 5G:n ollessa jatkuvassa käytössä.

Nimelliseen edeltäjään, Redmi Note 8T:hen verrattuna uutuus tekee kuitenkin harmillisen heikennyksen. Kolmesta kuvauskelpoisesta kamerasta on karsittu vain kahteen, joista toinen on 2 megapikselin makrokamera. Makrokamera tarjoaa kuitenkin positiivisena puolena luokassaan kohtalaisen hyvää kuvanlaatua. Pääkamerakin tuottaa hyvää jälkeä hämärässä, mutta valitettavasti päivänvalossa kuvien varjoisilla alueilla on taipumusta tummua tukkoon heikentäen dynaamista aluetta huomattavasti. Videokuvausominaisuudet ovat perustasoa.

MIUI 12 -käyttöliittymä puolestaan on tuttua kauraa valmistajan aiemmista puhelimista. Se jakanee ulkonäöllään ihmisten mielipiteet, mutta käytännön toimivuuden osalta se on pätevä, minkä lisäksi se on suhteellisen hyvin kustomoitavissa. Vakiokuntoisen Android-käyttöliittymän se peittää kattavasti alleen. Valitettavasti Xiaomi ei edelleenkään tarjoa virallista päivityslupausta puhelimilleen, mikä on aina miinus. Historiaan peilaten päivitystukea pitäisi kuitenkin olla luvassa vähintään kohtalaisesti.

Xiaomi Redmi Note 9T on Early Bird hinnallaan selvästi Suomen markkinoiden edullisin 5G-puhelin, mutta 249 euron suositushintaan se ei onnistu erottumaan samoissa määrin. Artikkelin kirjoitushetkellä tammikuun lopussa vastaavaan 250 euron hintaan on tarjolla muun muassa Motorolan Moto G 5G Plus, joka tarjoaa vastaavan RAM-muistin ja tallennustilan, mutta tehokkaamman järjestelmäpiirin, nopeamman näytön, monipuolisemman kamerajärjestelmän ja Android Enterprise Recommended -sertifikaatin tarjoaman yhden suuren päivityksen ja kahden vuoden tietoturvapäivitykset kattavan päivityslupauksen.

Redmi Note 9T:n suurimmat heikkoudet ovat sen suhteellisen rajallinen kameravalikoima ja testijaksollakin vastaan tulleet suorituskykyongelmat nimellisesti tehokkaasta järjestelmäpiiristä huolimatta. Suositushinnallaan se ei myöskään onnistu erityisen selvästi nousemaan miltään osin edukseen. 199 euron Early Bird -hinnallaan kyseessä on kuitenkin hyvä ja tasapainoinen paketti, joka tarjoaa 200 euron hintaluokkaan hyvää suorituskykyä, 5G-yhteydet, hyvän akunkeston ja suhteellisen hyvän pääkameran erityisesti hämärässä.

Plussaa

  • Hyvä akunkesto
  • Stereokaiuttimet
  • Järjestelmäpiirin suorituskyky paperilla
  • Tuki muistikortille myös kahta SIM-korttia käytettäessä
  • Dual SIM 5G-tuki
  • Valmistaja lupaa laitteen olevan roiskeenkestävä (ei IP-luokitusta)

Miinusta

  • Puhelimen satunnaiset hidastelut
  • Ei ultralaajakulmakameraa
  • Digitaalinen kuvanvakain ei ole käytettävissä 4K 30 FPS tai 1080p 60 FPS -videotiloissa
  • Suurehko esiasennettujen sovellusten määrä
  • Mainokset sovellusasentajassa
  • Xiaomi ei anna puhelimelle minkäänlaista päivityslupausta

Huomionarvoista:

  • MIUI-käyttöliittymä peittää vakiomuotoisen Androidin kattavasti alleen

 

This site uses XenWord.
;