OnePlus esitteli ensimmäisen älykellonsa keväällä 2021 ja se edusti tuolloin ns. kevytälykellojen luokkaa, eli se ei tukenut kolmansien osapuolien sovelluksia tai laajempaa itsenäistä toimintaa. OnePlus Watch vieraili tuolloin myös io-techin testissä.
OnePlussan toisen sukupolven kelloa saatiin odottaa lähes kolme vuotta, sillä yrityksen Watch 2 näki päivänvalon MWC-messujen yhteydessä helmikuun lopulla. Uusi malli tekee merkittävän pesäeron edeltäjäänsä niin ominaisuuksiensa kuin hintansakin puolesta.
Uusi OnePlus Watch 2 on ns. täysiverinen älykello, sillä se perustuu Googlen Android-pohjaiseen Wear OS -käyttöjärjestelmään. Laitteen suositushinta on 329 euroa, eli lähes kaksinkertainen edeltäjään nähden, joka on kuitenkin muuttunut tuotekategoria huomioiden täysin ymmärrettävää. Kauppoihin Watch 2 saapui 4. maaliskuuta.
Tutustumme tässä artikkelissa Watch 2:een noin parin viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.
Pakkaus ja oheistarvikkeet
OnePlus toimittaa Watch 2:n valkoisessa jykevässä pahvirasiassa, jonka kannessa on kellon kuva ja yksi kylki on brändivärin mukaisesti punainen. Pakkauksen sisällä on kellon ohella pikaohje, käyttöturvatiedote, USB-A – USB-C -kaapeli sekä lataussovitin kellon takakuoreen.
Mitä uutta?
Ensimmäisen sukupolven OnePlus Watch oli täysin eri hintakategorian laite, joten niistä lähtökohdista suora vertailu ei ole kovin mielekästä, mutta Watch 2 tarjoaa Watch -edeltäjämalliin nähden seuraavat muutokset:
- Leveys on kasvanut 0,6 mm
- Korkeus on kasvanut 0,2 mm
- Paksuus on kasvanut 1,2 mm
- Paino rannekkeen kanssa on noussut 4 g
- Näytön läpimitta kasvanut 1,39”:sta 1,43”:aan
- Näytön resoluutio kasvanut 454 pikselistä 466 pikseliin läpimitalla
- Näytön suojana safiirilasi
- Järjestelmäpiiri
- Kasvaneet muistimäärät
- WiFi-tuki
- Wear OS -käyttöjärjestelmä
- Akun kapasiteetti kasvanut 402:sta 500 mAh:iin
- Kaksitaajuus-GPS
- Yhteysohjelma vaihtunut O Healthiin
Rakenne ja tekniset ominaisuudet
- Mitat: 47 x 46,6 x 12,1 mm (ilman ranneketta)
- Massa: 48 g ilman ranneketta, 80 g rannekkeella
- Ranneke: 22 mm leveä fluorikumiranneke, 140-210 mm
- Materiaalit: ruostumaton teräsrunko, polykarbonaatti-lasikuitutakakuori
- Suojaus: IP68, ATM 5 (ISO 22810:2010), MIL-STD-810H
- Valmistajan kotimaa: Kiina
- Valmistusmaa: Kiina
OnePlus on pysytellyt Watch 2:n muotoilussa siltä osin tutulla linjalla, että se on noudattanut muotoilussa varsin klassisia kellopiirteitä. Järeämpien sisuskalujen myötä ulkomitat ovat kuitenkin suuremmat etenkin paksuuden osalta ja Watch 2 onkin melko suurikokoinen kello, joka ei ehkä istu mukavasti pienempiin ranteisiin. Muotoilu on hieman edeltäjää kulmikkaampaa, vaikka kulmikkaasta kellosta ei voikaan puhua.
Kellon runkorakenne on harjattua terästä, näytön suojana on safiirilasi ja kellon tausta on muovikomposiittia. Viimeistely on hyvää ja kello tuntuu laadukkaalta. OnePlus myös mainostaa suunnitelleensa sen aktiivista elämää kestäväksi ja kellolla on IP68-suojaluokitus, 5 ATM upotusluokitus sekä MIL-STD-810H-kestävyysluokitus mm. korkeiden ja matalien lämpötilojen, hiekan, suolan, värinän, iskujen ja jään sekä jäätävän sateen osalta.
Tarjolla olevia värivaihtoehtoja ovat kokomusta Black Steel ja testikappaleemme teräksenvärisellä rungolla ja vihertävällä rannekkeella varustettu Radiant Steel.
Takakuori on polykarbonaattia ja lasikuitua yhdistävää muovikomposiittia ja sen keskellä on pieni pyöristetty kohouma, johon kellon ihmisen elintoimintoja seuraavat optiset sensorit on sijoitettu.
Kapasiteetiltaan sisäänrakennettu akku on älykellojen suurempaa päätä, 500 mAh. Valmistaja lupaa älykellotilassa jopa neljän päivän (100 tuntia) akunkeston normaalilla käytöllä ja jopa 12 päivän akunkeston virransäästötilassa, joka muistuttaa toiminnoiltaan pitkälti kevytälykelloja.
Lataaminen tapahtuu mukana toimitettavalla lataussovitteella, joka kiinnittyy kellon takakuoreen magneetilla ja lataaminen tapahtuu neljän pienen kontaktipinnin välityksellä. On hyvä, ettei OnePlus ole integroinut johtoa sovitteeseen, vaan siihen voi kytkeä minkä tahansa USB-C-kaapelin. Kello tukee 7,5 watin lataustehoa ja akun luvataan latautuvan tyhjästä täyteen tunnissa.
Langattomalle lataukselle ei valitettavasti ole tukea, mikä on pienoinen miinus tämän hintaluokan älykellossa. Esimerkiksi Samsung ja Huawei tarjoavat sen samassa hintaluokassa.
Watch 2 on saatavilla ainoastaan fluorikumisella rannekkeella, joka on väriltään joko musta tai vihreä. Rannekemateriaalit ovat pitkälti käyttäjäkohtainen makuasia, mutta ainakin itse koin napakan fluorikumisen rannekkeen sekalaisessa urheilua sisältäneessä käytössä melko miellyttäväksi ja käytännölliseksi. Nahka- tai metalliranneketta kaipaavat voivat kuitenkin vaihtaa rannekkeen vaivatta mieluisekseen, sillä kiinnitys on standardimallinen 22 mm leveydessä ja vakioranneke on varustettu pikalukituksella.
Näytön tiedot:
- 1,43” AMOLED-kosketusnäyttö
- 466 pikseliä halkaisijalla, 326 PPI
- 1000 nit HBM-maksimikirkkaus, 60 Hz virkistystaajuus
- reunoilta pyöristetty 2.5D safiirilasi
Watch 2:n näyttö perustuu 1,43-tuumaiseen AMOLED-paneeliin, jonka suojana on reunoiltaan pyöristetty safiirilasi. Safiirilasi on perinteistä iskunkestävää lasia naarmunkestävämpää, sillä sen kovuus on Mohsin asteikolla yli kahdeksan. Näytön reunat eivät olet nykymittapuulla erityisen kapeat, jonka myötä yleisilme ei ole erityisen moderni. Näihin ulkokuoriin olisi voinut mahduttaa suuremmankin näytön. Kyseessä ei myöskään ole LTPO-tyyppinen näyttö, eli näytön virkistystaajuus on kiinteä 60 hertsiä.
Näyttö herää kättä nostamalla ja haluttaessa päälle voi kytkeä myös Aina päällä -tilan, joka kuitenkin verottaa akunkestoa jonkin verran.
Näytön maksimikirkkaudeksi ilmoitetaan 1000 nitiä, joka on paperilla ihan hyvä lukema. Ulkotiloissa kirkkaammassa auringonpaisteessa näytön kirkkaus voisi kuitenkin olla parempikin, sillä näytön safiirilasiin tulee tietyissä olosuhteissa hieman hopeanhohtoinen heijastus, joka osaltaan heikentää hieman luettavuutta tietyistä kulmista katsottaessa.
Fyysiset painikkeet löytyvät kellon oikeasta kyljestä ja niitä on kaksi kappaletta. Kylkeen painikkeiden väliin on muotoiltu pieni kohouma, joka muuttaa hieman painikkeiden kulmaa. Painikkeista alempi on litteä ja pillerin muotoinen – valmistaja kutsuu sitä monitoimipainikkeeksi. Ylempää kutsutaan kotipainikkeeksi ja se on puolestaan pyöreä ja ulkoneva ja muistuttaa perinteisen kellon nuppia. Nuppi pyörii, mutta sitä ei valitettavasti voi hyödyntää zoomaamiseen ja valikoiden selaamiseen. Kotipainiketta painamalla kello palaa aloitusnäkymään ja aloitusnäkymässä sitä painamalla avautuu sovellusvalikko. Molempiin painikkeisiin voi ohjelmoida toiminnon yhdelle ja kahdelle painallukselle.
Mikrofonin aukko sijaitsee kotipainikkeen alapuolella ja kaiuttimen aukko puolestaan vastapuolella kelloa. Kello tukee handsfree-toimintoa, eli sitä voidaan käyttää puhelimen puheluiden vastaamiseen ja soittamiseen. Itsenäisesti kellolla ei voi soittaa, sillä siitä puuttuu matkapuhelinverkkoyhteys.
Tekniset tiedot:
- Snapdragon W5 gen 1 -järjestelmäpiiri
- BES2700BP-mikrokontrolleri
- 2 Gt RAM-muistia
- 32 Gt tallennustilaa + 4 Gt eMMC RTOS:lle
- Akku:
- 500 mAh
- 7,5 W VOOC Fast Charging
- ilmoitettu latausnopeus 0-100 % 60 min
- WiFi 4 2,4 & 5 GHz, Bluetooth 5.0 (BLE), NFC
- Dual-band GPS (L1+L5), Beidou, GPS, Galileo, GLONASS, QZSS
- kaiutin ja mikrofoni
- Kiihtyvyysmittari, gyroskooppi, optinen syketunnistin, optinen pulssioksimetri, geomagneettinen tunnistin, valon tunnistin, barometri
- Wear OS 4 + RTOS
Watch 2:n rautatoteutus on erittäin mielenkiintoinen, sillä sisällä tikittää sekä Snapdragon W5 gen 1 -järjestelmäpiiri että BES2700-mikrokontrolleri, jotka on suunniteltu toimimaa toisiaan täydentäen. BES2700 on aina toiminnassa ja se hoitaa taustatoimintoja sekä kevyempiä tehtäviä. Snapdragon W5 gen 1 herää puolestaan pyörittämään Wear OS:ää sekä joitain vaativampia tehtäviä. Akunkestoa huomattavasti pidetävässä virransäästötilassa BES2700 pystyy edelleen pyörittämään useimpia kellon perustoimintoja.
Sisäistä tallennustilaa on älykellojen mittapuulla mukavasti – 32 gigatavua ja lisäksi vielä erilliset neljä gigatavua RTOS:ää varten. RAM-muistia on puolestaan Wear OS -laitteille varsin tyypilliset kaksi gigatavua.
Watch 2:n yhteysominaisuudet nojaavat hieman vanhahtaviin WiFi 4- ja Bluetooth 5.0 -tekniikoihin. WiFi-versiota rajoittaa järjestelmäpiiri, mutta Bluetooth voisi olla piirin puolesta kolme sukupolvea uudempaakin versiota. Matkapuhelinverkkoyhteyttä kelloon ei valitettavasti saa edes rahalla. Satelliittipaikannuksessa on nyt käytössä kaksi GPS-taajuutta omilla antenneillaan ja ratkaisun kerrotaan parantavan paikannuksen nopeutta ja tarkkuutta (jopa 30 cm) merkittävästi edeltäjämalliin nähden. NFC tuki löytyy mm. lähimaksuominaisuuksia varten.
Nordic Blue Edition
OnePlus esitteli Watch 2:sta huhtikuun lopulla uuden Nordic Blue Edition -erikoisvärin, jonka suositushinta on 379 euroa, eli 50 euroa muita värivaihtoehtoja enemmän. Erona mustaan ja vihreään värivaihtoehtoon on sininen ranneke, jonka ihoa vasten oleva puoli on fluorikumia ja ulkopinta autoa nahkaa. Huonona puolena valmistaja ilmoittaa tuotetiedoissa, ettei rannekkeen kanssa saa uida tai kylpeä ja että se suositellaan kuivattavaksi välittömästi kastumisen jälkeen, jotta nahka ei mene huonoksi. Kellonsa usein kastelevalle tai paljon urheillessa hikoavalle sininen rannekevaihtoehto ei siis vaikuta kovinkaan sopivalta. Itse kello-osassa on sinivalkoinen näytön koristekehä, jonka kerrotaan saaneen inspiraationsa laivojen GMT-kronometreistä. Ohjelmistopuolella kellossa on esiasennettuna yksi teemaan sopiva sinisävyinen kellotaulu. Muilta osin sininen versio on identtinen muiden värivaihtoehtojen kanssa.
Ohjelmisto
Watch 2 käyttää puhelimen yhteyssovelluksena Oppon O Health -sovellusta, joka ei ole siis sama kuin edeltäjämallissa, vaikka ulkoasu onkin hyvin samankaltainen aiemman OnePlus Healthin kanssa. Googlen oma Wear OS -sovellus ei ole enää käytössä nykypäivän Wear OS -kellojen parina. Sovellus on saatavilla vain Android-laitteille, eli Applen laitteet eivät ole tuettuna. Kellon käyttöönotto on varsin suoraviivainen prosessi, eikä puhelimeen tarvitse asentaa muita ohjelmistoja. Sovellukseen on mahdollista kirjautua omilla OnePlus-tunnuksilla, mutta se ei ole käytön kannalta pakollista.
Konserniemo Oppolta lainattu O Health -sovellus koostaa kellon hallintaominaisuudet sekä urheilu- ja terveysominaisuuksien tietojen tarkastelun yksiin ”kansiin”. Sovelluksen toiminnot on jaettu kolmeen välilehteen, jotka valitaan alhaalta.
Ensimmäisellä ”Terveys”-välilehdellä on koostenäkymä keskeisimmistä kellon taltioimista terveystiedoista. Keskimmäinen ”Kuntoilu”-välilehti on hieman erikoinen ja turhan oloinen, sillä sen kautta ei pääse tarkastelemaan urheilusuorituksia, vaan se tarjoaa ainoastaan juoksu- tai kävelysuorituksen käynnistämismahdollisuuden. Kolmannen ”Laite”-välilehden kautta hallinnoidaan laitteen asetuksia ja yhteysominaisuuksia. Sovelluksessa on jonkin verran pieniä käännöskukkasia ja lisäksi aloitusnäkymän ”Päivittäinen aktiviteetti” -näkymä ei skaalautunut ainakaan käyttämillämme puhelimilla oikein.
O Health tarjoaa yleisimmät terveydenseurantaominaisuudet, mutta valikoimaa ei voi älykellomarkkinan mittapuulla kutsua erityisen monipuoliseksi tai yksityiskohtaiseksi, eikä sovelluksen kautta näe merkittävästi enemmän tietoja kuin kellon näytöltä. Kilpailijoihin verrattuna ominaisuudet ja näkymät ovat melko yksinkertaiset ja suppeat. Esimerkiksi osasta kilpailijoiden kelloista löytyvää päivittäisten mitattujen tietojen yhteenvetoanalyysia ei O Health tarjoa.
Myös tallennettujen urheilusuoritusten tiedot ovat monilta osin hyvin suppeat – perusmuotoisimmissa harjoituksissa on näkyvillä vain kesto, kalorit, sykekäyrä ja sykealueet. Esimerkiksi pyöräilysuorituksen raportissa ei ole tarjolla dataa korkeussijainnista tai kadenssista, eikä minkään urheilusuorituksen hetkellisiä datapisteitä ole mahdollista tarkastella lähemmin karttapohjasta tai kuvaajista. Totesin testijakson alkupuolella kellon myös arvioivan kalorikulutuksen poikkeuksellisen alhaiseksi, sillä Polarin Vantage M -urheilukelloon verrattuna Watch 2:n kaloriarviot vaikuttivat jäävän noin puoleen. Syy tähän löytyi kuitenkin jostain syystä oletusasetuksiin nollautuneista käyttäjän perustiedoista (ikä, paino, pituus), jotka muuttamalla todellisiin lukemiin kulutetut kalorit nousivat loogisemmalle tasolle.
Kellossa pyörii Googlen Wear OS:n tuorein 4-versio sekä reaaliaikainen käyttöjärjestelmä RTOS (Real Time Operating System). Kello vaihtaa saumattomasti niiden välillä sen mukaan, mitä käyttäjä kellolla tekee. RTOS:illa pyöritetään virtapihejä yksinkertaisempia tehtäviä, Wear OS:llä raskaampia tehtäviä kuten sovelluksia, puheluita ja monimutkaisempia kellotauluja.
Muiden älykellojen tapaan kotinäkymänä toimii kellotaulu, joita on valmiiksi esiasennettuna parikymmentä erilaista ja lisää voi ladata Play-kaupasta tai O Health -sovelluksesta. Osassa kellotauluista yksityiskohtia voi muokata mieleisekseen. Toteutus on tavanomainen, eikä tuo mitään uutta tai ihmeellistä kilpaileviin älykelloihin nähden. Sivusuunnassa pyyhkimällä liikutaan sovelluskorttien välillä, joiden määrä ja järjestys on mukautettavissa. Ylöspäinpyyhkäisyllä aukeaa ilmoitusnäkymä ja alaspäinpyyhkäisyllä pikatoimintovalikko. Sovellusvalikkoon pääsee nuppia painamalla.
Wear OS:n mukana tulee useita Googlen perussovelluksia, kuten kartat, Wallet, kalenteri ja Assistant. Kelloon on myös mahdollista asentaa laaja kirjo lisäsovelluksia niin Googlelta kuin kolmansilta osapuoliltakin. Esimerkiksi Google Karttojen ja Gmailin käyttö onnistuu tarvittaessa suoraan kellosta käsin. Kellossa on Play-kauppa, josta löytyy mm. Spotify, Whatsapp sekä useita kolmannen osapuolen vaihtoehtoisia liikuntasovelluksia kuten Strava. Kuten täysälykellon toimintaperiaatteeseen kuuluu, Watch 2 kykenee myös moniajoon, eli aktiivisen sovelluksen voi siirtää taustalle muiden toimenpiteiden ajaksi.
OnePlus ei ole rajoittanut kellon ominaisuuksia muiden kuin omien puhelimiensa kanssa käytettäessä (toisin kuin esimerkiksi Samsung), mutta OnePlussan omilla puhelimilla muutamat yksityiskohdat, kuten sää- ja herätyskello-sovellusten sisällöt synkronoituvat kelloon automaattisesti.
Maksamisen voi hoitaa kellolla Google Payn avulla ja sen todettiin toimivan moitteetta ainakin Osuuspankin korteilla.
OnePlus lupaa Watch 2:lle kahden vuoden päivitystuen, joka on hieman vähänpuoleisesti verrattuna vaikkapa Samsungin Watch6-mallien neljän vuoden päivitystukeen.
Käyttökokemukset ja akunkesto
Watch 2 vieraili io-techin ympärivuorokautisessa käyttötestissä runsaan parin viikon ajan ja kellosta saatiin varsin hyvä ja kattava kuva sen tyypillisimmissä käyttötilanteissa. Kelloa käytettiin yleisimpien älykellotoimintojen, kuten ilmoitusten vastaanottamisen, viesteihin vastaamisen, navigoinnin, Google Pay -maksujen sekä musiikin kontrolloinnin ohella terveyden seurantaan ja urheilusuoritusten, kuten pyöräilyn, salitreenien ja salibandytreenien tallentamiseen.
Kellon toiminnassa ei havaittu testijaksolla ongelmia, mutta miinuksena kellon vaihtaminen puhelimesta toiseen vaatii kellon nollaamisen, joka on harmillisen hankala toteutus etenkin näin puhelimia työkseen testaavan näkökulmasta.
OnePlus mainostaa urheilutiloja olevan yli 100, mutta allekirjoittaneen ja joidenkin muidenkin suomalaisten käyttäjien näkökulmasta tarjonnassa on pieniä puutteita kilpaileviin äly- ja urheilukelloihin nähden. Esimerkkeinä perinteinen murtomaahiihto puuttuu kokonaan valikoimista, kuten myös salibandy, jonka harjoitteet päädyin itse taltioimaan ”maahockey”-tilan avulla. Myös esim. suosittu Padel sekä täkäläinen kansallislaji sauvakävely uupuvat valikoimista. Mainituista puutteista huolimatta valikoimaan kuuluu toisaalta sellaiset vaihtoehdot, kuten leijan lennätys, moottoriveneily ja rattikelkkailu. Halutessaan käyttäjä voi kuitenkin puhelimesta lisätä omia lajimuotoja, joihin voi valita mitattavat asiat kellon perusvalikoimasta.
Jos paikoin puutteellisesta urheilutilavalikoimasta pääsee yli, saattaa ainakin intohimoisempi treenaaja törmätä nopeasti treenitilojen taltioiman datan suppeuteen. Monien treenitilojen ollessa käynnissä kellon näytöllä näkyvä data on varsin rajallista ja tarjolla olevia tietonäkymiä on yleensä vain yksi tai kaksi. Datan suppeus tulee vastaan myös suoritusta jälkikäteen puhelimesta tarkastellessa, kuten jo O Health -sovelluksen käsittelyn yhteydessä todettiin.
Muutamaan lajiin, kuten juoksuun, sulkapalloon, tennikseen ja lasketteluun, urheilutilat tarjoavat lisädataa, kuten juoksussa maakosketusajan ja kilometrivauhdin, sulkapallossa ja tenniksessä pallorallien pituuden ja lyöntien määrän sekä tyypin ja laskettelussa laskujen määrän ja jyrkkyyden. Lisäksi näissä lajeissa on tarjolla myös opastus/valmennustoimintoja treenisuorituksen jälkeen. Näitä lisäominaisuuksia toivoisi kuitenkin olevan huomattavasti laajemmin eri lajeissa.
Miinusta kello saa myös palautumiseen liittyvistä toiminnoista, tai tarkemmin ottaen niiden puutteesta. Kello ei analysoi nimittäin mitenkään käyttäjän rasitustasoa tai palautumisen tarvetta. Treenisuoritteet ovat vain yksittäisiä tallennettuja tapahtumia, jotka eivät kerrytä minkäänlaista dataa käyttäjän yleiseen kokonaistilaan liittyen.
Sykkeen mittaus vaikutti optisen rannemittauksen mittapuulla melko tarkalta ja toimivalta. Toteutukselle tyypillisesti reagoinnissa sykkeen muutokseen oli havaittavissa paikoin hieman viivettä verrattuna Polarin erilliseen sykevyöhön, joka on varsin tyypillistä. Merkittäviä epäloogisuuksia tai heittoja sykkeen tasossa ei kuitenkaan havaittu ja Watch 2 pysytteli tyypillisesti maksimissaan viiden yksikön päässä Polarin sykevyön näyttämiin arvoihin, jota voi pitää ainakin harrastelija- ja kuntourheilijalle aivan riittävänä.
Kaksitaajuus-GPS:n toiminta vaikutti testijaksolla varsin hyvältä ja ongelmattomalta. Kello löysi satelliitit varsin nopeasti, eikä tallennetussa reitissä havaittu epäloogisia poikkeamia. Tallennettu reitti vaikutti varsin tarkalta myös siltä osin, että kartalta oli havaittavissa esimerkiksi tien puolen vaihtaminen pyörä- tai juoksulenkillä. Korkeampien rakennusten tai rakennusmassankaan keskellä ei paikannuksessa havaittu ongelmia, siinä määrin missä asiaa pystyttiin Tampereen alueella testaamaan.
Watch 2 tukee yleisimpiä terveyden ja hyvinvoinnin seurannan ominaisuuksia, kuten jatkuvaa sykkeen, veren happitason (SpO2), stressitason seurantaa sykevälivaihtelun perusteella sekä automaattisia unenseurantaominaisuuksia. Unipuolella on tarjolla mm. unen vaiheiden, laadun, hengityksen ja kuorsaamisen seurantaominaisuudet. Osasta kilpailevista kelloista löytyviä edistyneempiä terveysominaisuuksia, kuten ihon lämpötilan, EKG:n ja verenpaineen mittausta ei Watch 2:sta sen sijaan löydy. Myöskään kaatumisen tunnistus sekä kuukautiskierron seuranta ei ole tuettuna.
Käytännössä unenseurannan tuottamat tulokset vaikuttivat olevan isossa kuvassa linjassa vakiokäytössäni olevan Polarin urheilukellon kanssa. Nukahtamis- ja heräämisajankohdat kello vaikuttaisi tunnistavan automaattisesti pääosin hyvin. Kokemusteni mukaan kellojen univaiheanalyysit ovat aina ennemminkin suuntaa antavia, sillä yksityiskohtaisemmat univaihetiedot tuntuvat vaihtelevan kaikilla kelloilla enemmän tai vähemmän. Unenaikaisen hengityksen seuranta vaikuttaisi toimivan ainakin jollain tasolla, sillä yhdeltä yöltä, jolloin allekirjoittaneen nenä oli selvästi tukossa, kello raportoi matalasta hengitysongelmien riskistä, siinä missä muutoin ongelmia ei raportoitu havaitun. Jos kello havaitsee laajemmin hengitysongelmia, käyttäjä voi myös kytkeä päälle laajemman mikrofoneja hyödyntävän kuorsausanalysoinnin.
OnePlus Watch 2 vietti ympärivuorokautisessa käyttötestissä yli kahden viikon ajan ja sitä käytettiin monipuolisesti niin päivittäisissä älykellon perustehtävissä kuin myös liikuntasuoritusten seuraamisessa sekä sisällä että ulkona. Testijaksolla kellon akunkesto mukaili melko hyvin valmistajan lupaamaa neljää vuorokautta. Tyypillisesti yhdellä latauksella päästiin neljään päivään, mutta hetkittäisellä raskaammalla käyttöjaksolla latausta saatettiin tarvita runsaan kolmen päivän jälkeen. Urheilusuorituksen tallennus kulutti testijaksolla akkua tyypillisesti noin 3-6 % tunnissa, riippuen oliko kyseessä sisä- vai ulkolaji.
Noin neljän päivän akunkesto tarkoittaa käytännössä sitä, että Watch 2 peittoaa käytännössä kaikki pahimmat täysälykellokilpailijansa ja tarjolla oleva toiminta-aika tuo huomattavaa lisävapautta kellon käyttöön verrattuna esimerkiksi parin päivän akunkestoon. Watch 2 selviää yhdellä latauksella vaivatta esimerkiksi koko viikonlopun yli ja jo varsin lyhyellä lisälatauksella kelloon saa päivän lisää toiminta-aikaa.
Kellon lataaminen tyhjästä täyteen sujuu valmistajan lupausten mukaisesti noin tunnissa. Latauksen alkuvaiheessa latausnopeus on suurempi ja ensimmäisen vartin aikana lähes tyhjään akkuun humahti lähes 45 prosenttiyksikköä varausta ja seuraavankin vartin aikana noin kolmisenkymmentä.
Tyypilliseen neljän päivän jaksoon kuului tavanomaista älykellon käyttöä, kuten ilmoitusten tarkastelemista, musiikkitoiston ohjaamista, puheluiden vastaanottamista, terveysominaisuuksien tarkastelua, sää- ja kalenteritietojen tarkastelua, Google Pay -maksujen tekemistä sekä urheilusuoritusten seuraamista keskimäärin noin tunnin päivää kohti.
Haluttaessa kellon voi myös vaihtaa lennosta 12 päivän akunkeston tarjoavaan virransäästötilaan, jolloin se vastaa ominaisuuksiltaan tyypillistä kevytälykelloa. Virransäästötilan aktivointi onnistuu näppärästi asetusvalikosta, mutta sen kytkeminen pois päältä käynnistää kellon uudelleen, joka ottaa parisenkymmentä sekuntia. Virransäästötilan hyvä puoli on, että valtaosa kellon toiminnoista pysyy edelleen käytössä ja esimerkiksi sovellusilmoituksia, Bluetooth-puheluita, terveysominaisuuksia sekä treenitiloja voi käyttää normaalisti.
Virransäästötilassa pois jäävät käytännössä Wear OS -sovellukset, kolmansien osapuolien kellotaulut lisäominaisuuksineen, aina päälläoleva näyttötila, Google Assistant, tekstikoon skaalausmahdollisuus sekä käyttöjärjestelmän helppokäyttöisyysasetukset.
Yhteenveto
OnePlus Watch 2 on mielenkiintoinen ja akunkestonsa osalta kaivattu uutuus täysveristen älykellojen markkinaan. Älykelloja on ollut tarjolla jo pitkälti toista kymmentä vuotta, mutta akunkesto ei ole parantunut vuosien varrella juurikaan, jos käyttäjä ei ole halunnut tyytyä ns. kevytälykellojen tarjontaan. Kaikilta osin täydellinen napakymppi ei kuitenkaan ole kyseessä.
Watch 2:n vahvuuksiin lukeutuu sen laadukkaista materiaaleista tehty tukevan oloinen rakenne, joka kestää vertailun kilpailijoihin. Käytössä Watch 2 on varsin mukavatoiminen– Wear OS toimii saumattomasti yhdessä virtaa säästävän RTOS-toteutuksen kanssa ja se mahdollistaa varsin monipuolisesti erilaisten sovellusten suorittamisen kellon näytöltä. Kahta taajuutta hyödyntävä satelliittipaikannus toimi testikokemustemme perusteella melko nopeasti ja tarkasti. Ehdoton myyntivaltti on luonnollisesti myös edellä mainittu akunkesto, jota voi lisäksi venyttää merkittävästi käyttökelpoisella virransäästötilalla. Myös akku latautuu varsin ripeästi etenkin alhaisemmilla varausasteilla.
Miinuspuolelle löytyy listattavaa sekä rauta- että softapuolelta. Rautapuolen suurimpia puutteita ovat langattoman latauksen uupuminen sekä LTE-version puuttuminen valikoimista. Joku saattaa myös jäädä kaipaamaan kapeampia näytön reunoja sekä adaptiivista virkistystaajuutta, jolla saataisiin pudotettua Always On Display -toiminnon virrankulutusta alemmas.
Ohjelmistopuolella OnePlussalla olisi vielä parannettavaa etenkin omien terveys- ja urheilutoimintojensa osalta, sillä vaikka toteutus ei ole varsinaisesti huono, ei se pärjää monilta osin kilpailijoilleen. Puutteet eivät siis ole Wear OS:ssä, vaan ne löytyvät sen sijaan puhelimen O Health -yhteyssovelluksesta sekä terveys- ja urheilutoimintojen toteutuksesta. Kaikki nämä tarjoavat hieman yksinkertaistetun ja karsitun käyttökokemuksen moniin kilpailijoihin nähden. Terveys- ja urheiluominaisuudet ovat ikään kuin irtonaisia yksittäisiä tietueita, joiden dataa ei hyödynnetä keskenään monipuolisemman kokonaiskuvan muodostamiseksi käyttäjän terveydestä ja kunnosta. Pientä miinusta ansaitsee myös päivitystuki, joka on OnePlussalla puolet siitä mitä esimerkiksi Samsung lupaa.
Yhteenvetona OnePlus Watch 2 on tervetullut lisä älykellomarkkinaan, vaikka kyseessä ei olekaan kaikilta osin täydellinen laite ja kolmanteen sukupolveen jää edelleen parannettavaa. Watch 2 sopii erityisesti käyttäjille, jotka ovat kaivanneet täysiverisiin älykelloihin pidempää akunkestoa, mutta joille langattoman latauksen ja mobiiliverkkotuen puute sekä paikoin suppeat terveys- ja urheiluominaisuudet eivät ole kynnyskysymys. Jos niille on kuitenkin tarvetta, on edelleen tyydyttävä lyhyemmän akunkeston vaihtoehtoihin, joista esimerkiksi Galaxy Watch6 -mallisto tarjoaa erittäin kilpailukykyisen vaihtoehdon.
Jos Wear OS:n mukanaan tuomille älykello-ominaisuuksille ei ole tarvetta ja kaipaa vieläkin pidempää akunkestoa, kannattaa katse melkeinpä kääntää hieman karsitummilla älyominaisuuksilla varustettuihin kelloihin, joissa on myös tarjolla keskimäärin monipuolisempia terveys- ja liikuntaominaisuuksia.
Plussaa:
- Laadukkaan tuntuinen rakenne (teräs + safiirilasi)
- Sulavasti toimiva käyttöliittymä
- Hyvä akunkesto Wear OS -kelloksi
- Latausnopeus varauksin
- Tarkan tuntuinen kaksitaajuus-GPS
- Toimii monipuolisesti myös virransäästötilassa
Miinusta:
- Vaativammalle käyttäjälle toiminnoiltaan rajalliset urheilu- ja terveysominaisuudet
- Ei langatonta latausta
- Ei LTE-versiota saatavilla
- Päivitystuki varauksin
Huomioitavaa:
- Melko suurikokoinen, eikä pienempää kokovaihtoehtoa tarjolla
- Ei toimi Applen puhelimien kanssa
Hmm, tullut jo kello tilattua OnePlussan alesta. Toi treeni- ja terveysdatan ominaisuudet / puutteellisuus saattavat hiukan tulla häiritsemään itseä. Onkohan nämä päivityksillä korjattavissa, on varmaan vain ihan softasta kiinni? Nyt mulla ollut Huawein GT3 Pro, ja siitä saa kyllä ihan hyvää terveys- sekä urheiludataa irti.
Kauhean mohlon ovat tehneet akunkesto silmissä kiiluen että sitten on vähän kaikki muu unohtunut ympäriltä.
Softastahan tuo on kiinni, mutta en lähtisi itse ostamaan laitetta sillä olettamalla, että se tulevaisuudessa parantuu. Nykyisellään terveys ja liikuntaominaisuudet on huonommat kuin Huaweilla, jopa ihan selvästi.
Juu, tilasinkin sen lähinnä Wear OS:n takia. Hiukan kaivannut lisää älyominaisuuksia ja kolmansien osapuolien sovelluksia tätä Huaweita käyttäessä, ilman että akun kesto hirveästi kärsii. Tämä OnePlus kello tuntui olevan juuri siihen rakoon sopiva. Mutta, toivottavasti tosiaan en tule katumaan ostoa treeni- ja terveysominaisuuksien takia. Nekin ovat itselle tärkeitä. En siis laita ainakaan vielä Huaweita myyntiin
Lisäksi urheilutilojen välillä esiintyi erikoisia ristiriitaisuuksia, joista esimerkkinä kävelytilan tiedoista voi nähdä kadenssin/askeltiheyden, mutta pyöräilytila ei tätä tietoa tallenna, vaikka se olisi pyöräilyn kannalta paljon oleellisempi.
Syy siihen, että kävelystä kadenssi/askeltiheys löytyy mutta pyöräilystä ei, on siinä, että kävelystä se on jokseenkin triviaalia mitata riittävän tarkasti. Pyöräilystä sitä on käytännössä mahdotonta mitata ranteessa olevalla laitteella mitenkään luotettavasti, koska käsi pysyy paikallaan ja suurimmat heilunnat ja tärinät tulee ajoalustan epätasaisuudesta. Ranteesta mitattu kadenssi kertoisi todennäköisesti lähinnä kuinka tasainen tai epätasainen ajoalusta on.
Pyöräilyssä kadenssin mittaus vaatii siis erillisen kampiin asennettavan sensorin, jolla se saadaan mitattua riittävän tarkasti. Pikaisella googlauksella en löytänyt yhtään sporttikelloakaan, joka yrittäisi pyöräilyn kadenssia mitata ilman sensoria.
Kiitoksia, kyllähän tuo käy järkeen kun sen noin muotoilee. Harvemmin vaan kellot myöskään ovat muistaakseni kadenssia antaneet kävellessä, joten siitä tuo ajatus sitten virkosi, että miksei pyöräilyssä sitten ole.
Onhan se toki totta, että peruskäyttäjä ei varmaankaan ole kävelyn askeltiheydestä kiinnostunut ja epäilemättä monesta kellosta sen takia jätetty pois. Itsellä on Polarin urheilukello käytössä ja luonnollisesti se mittaa askeltiheyttä kävellessäkin, niin en hoksannut ajatella että jotkin kellot eivät sitä mittaisi
Voisin kuvitella, että lähinnä kilpakävelijälle askeltiheydestä on jotain hyötyä, jos haluaa just kävelytilassa tallentaa treeninsä.
Itselläkin ollut Polar jo vuosia omassa käytössä, näemmä sekin tosiaan askeltiheyden mainitsee. Ei vaan ole tullut juuri koskaan sillä kävelysuoritteita tallennettua, niin en ole kiinnittänyt asiaan huomiota. Pyöräily on ollut itselle se ilmiselvä laji, jossa kadenssilla on merkitystä.
Täytynee poistaa tuo maininta artikkelista, koska näiltä pohjin se on lopulta hieman turha ja merkityksetön huomio.
Huawei GT3 Pro:ssa myös askeltiheys + muutakin kävelydataa kun tallentaa kövelysuoritusta, mutta pyöräilyssä ei ole. Siellä on vain nopeus ja korkeus, tietysti perus reitinpituuden, ajan, sykkeen ja kaloreiden lisäksi. Kävelydata siis monipuolisempaa.
GT2 Pro ei ole ns. "oikea älykello" vaan noita "kevytversioita" joten ei ole verrannollinen.
Kuten tuossa yllä jo todettiinkin, GT2 on ihan eri kategorian tuote, koska on kevytälykellosta kyse.
Veikkaisin kellon olevan hankalampi tunnistaa polkemisen kadenssia. Itse saan tiedon erillisestä shimanon apista.
Mulla on tällä hetkellä GT3 Pro. Jonka kyllä, ainakin alustavasti, vaihdan kohta tohon OP:n kelloon. Mutta joo, tässä GT3 Prossakin kestää akku hyvin pitkään, varmaan parhaimmillaan se 2 viikkoa, jos ei tee urheilusuorituksia ja näyttö pois päältä suurimman osan aikaa. Jos sit taas näyttö on aina päällä, käyt muutaman kerran viikossa mittaamassa urheilua ja näyttö päällä siinäkin ja kaikki muut päällä, niin äkkiä se 2 viikkoa kutistuu ihan muutamaksi päiväksi. Ja siinä kohtaa puhutaankin jo kohtuu pienistä eroista tähän OnePlus 2:seen, ja OP kello kuitenkin aika lailla täysverinen älykello, jota Huawei ei ole. Ei sillä, erittäin hyvä kello tämäkin.
”Lataaminen tapahtuu mukana toimitettavalla lataussovitteella, joka kiinnittyy puhelimen takakuoreen magneetilla ja lataaminen tapahtuu neljän pienen kontaktipinnin välityksellä.”
Jäin jumittamaan hetkeksi että voiko tuota kelloa ladata puhelimen avulla mutta ilmeisesti ei 🙂
Ajatusvirhehän sinne oli eksynyt – puhelin tulee niin selkärangasta, kun niitä niin paljon testaa. Nyt on kummatkin korjattu.
Kelloahan voi kyllä itseasiassa ladata puhelimesta, kunhan on vain USB-C-kaapeli ja käänteistä latausta tukeva puhelin
OnePlus mainostaa sivuillaan, että lajeina löytyy myös hiihto:
”Hiihto ulkona
Seuraa rinteessä maksiminopeuttasi, enimmäiskaltevuuskulmaa ja paljon muuta.”
Tuo taitaa tarkoittaa enemmän laskettelua, kun teidän arvostelussa moitittiin murtomaahiihdon puuttumista lajeista. Hiihdon lisäksi maastopyöräily taitaa puuttua. Nuo ovat juuri tärkeimmät lajit itselleni.
Juu ulkomailla "skiing" tarkottaa laskettelua kun taas meidän suomalaisten hiihto on siellä "cross-country skiing".
Jep, tuo on laskettelutila, joka on suomennettu väärin.
Kiitos tästä ohjaan automaattisahaa töissä ja pölyä on kaikkialla
Kiitos artikkelista. Hyvää asiaa itselle, menee harkintaan.