OnePlus Watch 3 on testikokemustemme perusteella erittäin varteenotettava täysälykello, kunhan käyttäjän vaatimuslistalla ei ole LTE-yhteyksiä, langatonta latausta tai yksityiskohtaisia urheiluominaisuuksia palautumisenseurantoineen. Jos näiden puutteiden kanssa on sinut, on markkinoilta hankala löytää pätevämpää täysälykelloa samaan rahaan.

Watch 3:n pahimmat kilpailijat löytyvät Samsungin Watch7-malleista sekä Googlen Pixel Watch 3 -malleista. OnePlussan etu niihin verrattuna on parempi akunkesto sekä laadukkaammat materiaalit. Mobiiliverkkoyhteyttä ja langatonta latausta kaipaavien kannattaa puolestaan kartoittaa kilpailijoiden tarjontaa ja älykello-ominaisuuksia kaipaamattomien puolestaan kevytälykelloja.

Plussaa:

  • Laadukkaan tuntuinen rakenne (teräs + safiirilasi)
  • Pyöritettävä kruunupainike helpottaa käyttöä
  • Sulavasti toimiva käyttöliittymä
  • Latausnopeus
  • Tarkan tuntuinen kaksitaajuus-GPS
  • Kasvanut akku ja erittäin hyvä akunkesto Wear OS -kelloksi
  • Toimii monipuolisesti myös virransäästötilassa

Miinusta:

  • Vaativammalle käyttäjälle toiminnoiltaan rajalliset urheiluominaisuudet
  • Ei langatonta latausta
  • Ei LTE-versiota saatavilla

Huomioitavaa:

  • Melko suurikokoinen, eikä pienempää kokovaihtoehtoa tarjolla
  • Ei toimi Applen puhelimien kanssa

OnePlus ravisteli vuosi sitten hieman älykellomarkkinaa julkaisemalla Watch 2 -mallinsa, joka oli neljän päivän akunkeston tarjoava Wear OS -täysälykello. Suoritus oli siinä valossa vaikuttava, että Applen ja Samsungin viimeaikaiset täysälykellot kykenivät tyypillisesti 1-2 päivän akunkestoihin. Uusi Watch 3 jatkaa pitkälti edeltäjänsä linjoilla, mutta valmistajan mukaan käyttäjäpalautetta on kuunneltu ja se näkyy uuden mallin parannuksissa.

Watch 3:n suositushinta on 349 euroa, eli hinta on noussut edeltäjämallista 20 eurolla. Värivaihtoehtoja on kaksi – testikappaleemme vihreällä rannekkeella varustettu Emerald Titanium sekä tummanharmaa Obsidian Titanium.

Tutustumme tässä artikkelissa Watch 3:een ja erityisesti sen tarjoamiin uudistuksiin useamman viikon ympärivuorokautisen käyttötestijakson pohjalta.

 

Pakkaus ja oheistarvikkeet

Watch 3:n tuotepakkaus on pysynyt käytännössä identtisenä edeltäjämallista – valkoisessa rasiassa on brändivärin mukaisia punaisia yksityiskohtia ja kannessa komeilee värikuva kellosta. Toimitussisältöön kuuluu kellon ohella USB-A – USB-C -kaapeli, lataussovitin sekä pikaohjeet ja käyttöturvatiedote.

 

Mitä uutta?

Watch 2 vasemmalla, Watch 3 oikealla

Watch 3:n uudistukset keskittyvät pienehköihin parannuksiin monellakin eri osa-alueella. Näyttö on hieman suurempi, selvästi kirkkaampi ja käyttää edistyneempää LTPO-paneelia. Akun koko on kasvanut ja sen myötä myös akunkesto. Sisällä ominaisuuksia on parannettu myös niin piiritekniikan kuin yhteyksienkin osalta.

Watch 3 tarjoaa Watch 2 -edeltäjämalliin nähden seuraavat muutokset:

  • Leveys on kasvanut 1,0 mm
  • Korkeus on pienentynyt 0,4 mm
  • Paksuus on pienentynyt 0,35 mm
  • Paino rannekkeen kanssa on noussut 1 grammalla
  • Kruunupainike tukee nyt myös pyörittämistä
  • Näytön läpimitta kasvanut 1,43”:sta 1,5”:aan
  • Näytön paneeli on nyt LTPO-tyyppiä mukautuvalla virkistystaajuudella
  • Näytön kirkkaus on kasvanut 1000 nitistä 2200 nitiin
  • Näytön safiirilasi ei yllä enää kellon reunoille
  • Näytön ympärillä titaanikehys
  • Uusi BES2800-piiri
  • Uudistetut syke- ja pulssioksimetrisensorit
  • Akun kapasiteetti kasvanut 500:sta 631 mAh:iin
  • Uusi Broadcomin GNSS-piiri
  • Wear OS 5 -versio suoraan pakkauksesta

 

Rakenne ja tekniset ominaisuudet

  • Mitat: 47 x 46,6 x 12,1 mm (ilman ranneketta)
  • Massa: 47,9 g ilman ranneketta, 81 g rannekkeella
  • Ranneke: 22 mm leveä fluorikumiranneke, 140-210 mm
  • Materiaalit: ruostumaton teräsrunko, titaaninen näytönkehys, muovikomposiittitakakuori
  • Suojaus: IP68, ATM 5 (ISO 22810:2010), MIL-STD-810H (matalapaine, -40 – +70 C lämpötilat, lämpötilashokki, auringonpaiste, sade, kosteus, 96 h suolasuihkutus, hiekka ja pöly, vesiupotus, värinä, iskut, lämpötila-kosteus-korkeus, kemikaalinkestävyys, hapan ympäristö, jää ja jäätävä sade)
  • Valmistajan kotimaa: Kiina
  • Valmistusmaa: Kiina

Muotoilun osalta Watch 3 on pysynyt hyvin samankaltaisena edeltäjänsä kanssa. Muotokieli on edelleen hyvin klassinen ja suurin visuaalinen ero löytyykin näytön reunoille lisätystä titaanikehyksestä. Watch 3 on edeltäjänsä tapaan varsin suurikokoinen ja melko painava kello, joka ei kokonsa puolesta ole välttämättä kaikkien käyttäjien mieleen.

Materiaalit ovat sinällään keskeisiltä osin tuttuja – runko on edelleen terästä ja näytön suojana on safiirilasi. Kuten mainittua, näytön kehyksessä on käytetty nyt titaania, jossa on pinnan naarmunkestävyyttä parantava PVD-pinnoite (Physical Vapour Deposition).

OnePlus mainostaa kellon olevan entistäkin kestävämpi, mutta ei varsinaisesti tarkenna miltä osin, sillä sekä materiaalit että suojauslukitukset ovat pysyneet käytännössä samoina kuin edeltäjämallissa. Kellolla on IP68- ja ATM5-vesisuojaukset sekä kaikkiaan 16 eri testiä kattava MIL-STD810H-luokitus. Valmistajan mukaan kello sopii makeanveden uimiseen, mutta sukeltamiseen, saunomiseen tai merivedessä uimiseen laitetta ei sen sijaan suositella.

Kellon takakuoren materiaali on aiempaan tapaan muovikomposiittia ja keskellä sensoreiden kohdalla sijaitseva alue lasia. Myös takakuoren keskellä sijaitsevaan kohoumaan sijoitetut sensorit ovat kokeneet uudistuksen.

Valmistajan mukaan kellossa on nyt uusi 8-kanavainen optinen sykesensori sekä 16-kanavainen optinen pulssioksimetri veren happikylläisyyden seuraamiseen. Lisäksi uutena ominaisuutena mukana on ranteen lämpötilaa mittaava sensori. OnePlussan mukaan uudet sensorit toimivat aiempia tarkemmin ja ottavat vähemmän häiriöitä ympäristöstä.

Kellon sisällä sijaitsevan akun kapasiteettia on kasvatettu entisestään 500 mAh:sta 631 mAh:iin. Lisäksi akku perustuu nyt pii-hiili-anoditekniikkaan, joka mahdollistaa aiempaa suuremman energiatiheyden, eli samaan tilaan saadaan mahdutettua enemmän kapasiteettia. Kasvaneen kapasiteetin myötä akunkeston luvataan kasvaneen normaalissa älykellotilassa viiteen päivään.

Lataaminen on toteutettu samalla USB-C-liitäntäisellä lataussovitteella, joka on identtinen edeltäjämallin mukana toimitetun kanssa. On hyvä, ettei OnePlus ole integroinut johtoa sovitteeseen, vaan siihen voi kytkeä minkä tahansa USB-C-kaapelin. Lataussovite kiinnittyy kellon takakuoreen magneetilla, mutta virta liikkuu neljän fyysisen kontaktipinnin välityksellä. Valmistaja ei ole kertonut maksimilataustehoa, mutta 10 minuutin latauksella luvataan latautuvan päivän verran lisää toiminta-aikaa.

Langattoman latauksen tuki puuttuu valitettavasti edelleen, joskin OnePlussalta löytyy ratkaisuun jonkinmoinen selitys. Yrityksen mukaan langattoman latauksen käytössä olisi pitänyt tehdä kompromissi sekä akun kapasiteetin, että myös kestoiän kanssa, sillä latauskäämit vievät tilaa kellon sisältä ja langattomassa latauksessa syntyy enemmän lämpöä, joka lyhentää akun elinikää.

Watch 3:n ranneke on molemmissa värivaihtoehdoissa fluorikumia ja muotoilultaan käytännössä identtinen edeltäjämallin kanssa. Vertailimme Watch 2:n ja Watch 3:n vakiorannekkeita keskenään, emmekä huomanneet niissä mitään muuta eroa kuin värisävyn, joka on Watch 2:ssa sinertävämmän vihreä. Toisin sanoen ranneke integroituu varsin sulavasti kellon runkoon ja on muotoiltu kaarevaksi alkuosastaan. Rannekkeen kiinnitys on siitä huolimatta 22 mm:n standardimallia ja varustettu pikalukituksella, joten halutessaan käyttäjän on helppo vaihtaa se mieluisempaan vaihtoehtoon. Itse koin OnePlussan fluorokumirannekkeen melko miellyttäväksi käyttää sekalaisessa urheilua sisältäneessä arjessa. Erityisen hienostunut se ei kuitenkaan ole esimerkiksi pukukäyttöä ajatellen.

Näytön tiedot:

  • 1,5” LTPO AMOLED-kosketusnäyttö
  • 466 pikseliä halkaisijalla
  • 2200 nit huippukirkkaus, 1-60 Hz virkistystaajuus
  • tasapintainen safiirilasi

OnePlus on päivittänyt Watch 3:n näyttöä pitkälti juuri niiltä osin, mitä jäimme toivomaan parannusta viime vuonna edeltäjämallilta.

Watch 3:n näyttö on kasvanut hieman läpimitaltaan, joka on tervetullut uudistus. Samalla näytön reunukset ovat kaventuneet hieman, sillä kellon ulkomitat ovat pysyneet lähes samoina. Näytön safiirilasi on tasainen eikä yllä enää kellon reunoille asti, vaan lasia kiertää titaaninen kehys. Maininnan arvoisena seikkana edeltäjän safiirilasissa oli pieni hopeanhohtoinen heijastus, joka Watch 3:sta näyttäisi puuttuvan. Näyttö herää napauttamalla tai kättä nostamalla. Haluttaessa päälle voi myös kytkeä aina päällä olevan näyttötilan (AOD), joka kuitenkin vaikuttaa merkittävästi akunkestoon.

Toisin kuin edeltäjämallissa, näyttö perustuu nyt LTPO-tyypin AMOLED-paneeliin, joka mahdollistaa adaptiivisen virkistystaajuuden sekä sen laskemisen aina 1 hertsiin asti. Tämä puolestaan mahdollistaa pienemmän virrankulutuksen mm. Always-on-display-ominaisuutta (AOD) käytettäessä.

Lisäksi näytön kirkkautta on kasvatettu ja huippukirkkaudeksi ilmoitetaan nyt yli tuplasti aiempaa suurempi 2200 nitiä, jonka pitäisi parantaa näytön luettavuutta etenkin ulkotiloissa. Lisänä kuitenkin mainittakoon, että kyseinen maksimikirkkaus saavutetaan vain OnePlussan treenitilassa kirkkaassa auringonpaisteessa. Suomen talvessa emme päässeet varsinaisesti koettelemaan tämän osa-alueen rajoja.

Kellon oikean kyljen fyysiset painikkeet – ylempänä ”kotipainike” ja alempana ”monitoimipainike” – näyttävät lähes identtisiltä edeltäjämallin kanssa, mutta niihin liittyy pari merkittävää uudistusta.

Ensinnäkin ylempänä sijaitsevaan kruunutyyppiseen kotipainikkeeseen on nyt lisätty pyöritysominaisuus, jota toivoimme jo edeltäjämallilta. Toisin sanoen nuppia pyörittämällä voi selata näytöllä esitettävää sisältöä, kuten valikoita, ilman että kosketusnäyttöön tarvitsee koskea ja näyttöä peittää. Metallinen nuppi on riittävän suurikokoinen ja siinä on miellyttävä karhennus, jonka myötä sen käyttö on miellyttävää. Pyöritystuntuma on pehmeän tasainen, mutta valikoita selatessa mukana on värinällä toteutetut ”pykälät”.

Toisena merkittävänä uudistuksena on alapainikkeeseen integroitu EKG-mittaussensori, eli kelloon lisättyä uutta EKG-analyysitoimintoa käyttäessä sormea täytyy pitää alapainikkeen päällä. Palaamme EKG:n mittaamiseen vielä myöhemmin.

Tuttuun tapaan painikkeisiin voi ohjelmoida lisätoimintoja erilaisille painalluksille. Kruunupainikkeeseen voi ohjelmoida toiminnot pitkälle painallukselle ja tuplapainallukselle, alapainikkeeseen puolestaan yhdelle ja kahdelle painallukselle, mutta ei pitkälle painallukselle.

Mikrofoni sijaitsee aiempaan tapaan kellon pohjaosan reunassa kruunupainikkeen alla ja kaiuttimen aukko vastaavasti päinvastaisella puolella kellon pohjaa. Kellossa on handsfree-toiminto, eli kellon kautta voi vastata ja soittaa puhelimen puheluita Bluetoothin välityksellä.

Tekniset tiedot:

  • Snapdragon W5 gen 1 -järjestelmäpiiri
  • BES2800BP-mikrokontrolleri
  • 2 Gt RAM-muistia
  • 32 Gt tallennustilaa + 4 Gt eMMC RTOS:lle
  • Akku:
    • 631 mAh
    • 7,5 W VOOC Fast Charging
  • WiFi 4 2,4 & 5 GHz, Bluetooth 5.2 (BLE), NFC
  • Dual-band GPS (L1+L5), Beidou, GPS, Galileo, GLONASS, QZSS (Synaptics SYN4778)
  • EKG, Ranteen lämpötila-anturi, Optinen sykeanturi, Optinen pulssioksimetrianturi, Geomagneettinen anturi, Valoanturi, Barometri, Kiihtyvyysanturi, Gyroskooppianturi
  • kaiutin ja mikrofoni
  • Wear OS 5 + RTOS

Watch 3:n järjestelmäpiiritoteutus on pysynyt idealtaan samana, eli se perustuu kahden piirin ratkaisuun, joita hyödynnetään eri tilanteissa energiatehokkuuden optimoimiseksi. Suorituskyvystä ja mm. Wear OS:n edistyneempien toimintojen ajamisesta huolehtii edelleen sama Snapdragon W5 -piiri, mutta kellon perustoiminnoista vastaava huomattavasti energiatehokkaampi mikrokontrolleri on päivittynyt uuteen BES2800BP-malliin, joka valmistetaan aiempaa modernimmalla 6 nanometrin tekniikalla. Sen kahteen Cortex-M55-ytimeen perustuvan prosessorisuorituskyvyn kerrotaan kaksinkertaistuneen edelliseen malliin nähden.

Muistimääriin ei ole tullut muutoksia. Yhteyspuolella OnePlus mainostaa ottaneensa käyttöön entistä tarkemman ja nopeamman kaksitaajuus-satelliittinavigointipiirin Synapticsin valikoimista. Myös Bluetooth-tukea on päivitetty paria kymmenystä tuoreempaan versioon. WiFi-versio on edelleen vanhahko . NFC löytyy edeltäjämallin tapaan mm. lähimaksuominaisuuksia varten. Sen sijaan LTE-tukea tai muutakaan kellon omaa mobiiliverkkoyhteyttä ei löydy edelleenkään valikoimista.

 

Ohjelmisto

Edeltäjämallin tapaan Watch 3:n yhteyssovelluksena Android-puhelimen päässä toimii Oppon ja OnePlussan yhteinen O Health -sovellus, joka on kokenut jonkin verran uudistuksia, vaikka perusilme ja -idea ovatkin pysyneet tuttuina. Sovellus on tarjolla edelleen vain Android-laitteille, eli Applen puhelimien kanssa Watch 3:a ei voi käyttää.

Aiempaan tapaan kellon käyttöönotto on varsin suoraviivainen prosessi, eikä puhelimeen tarvitse asentaa muita lisäsovelluksia tai plugineja, kuten esimerkiksi Samsungin tapauksessa. Sovellukseen voi kirjautua OnePlus-tunnuksilla, mutta se ei ole pakollista, joskin osa edistyneimmistä terveysominaisuuksista eivät toimi ilman sitä. Lisäksi mainintana käyttäjän tiedoille ei ole toistaiseksi tarjolla pilvisynkronointia, mutta puhelimesta toiseen tiedot on mahdollista siirtää asetusvalikosta löytyvän ”siirrä tiedot” toiminnon avulla.

Huomionarvoisena seikkana io-techin testissä oli käytössä O Healthin epävirallinen versio, jotta kelloa pystyttiin käyttämään ennen kellon julkaisua. Tästä syystä ohjelmistossa saattaa olla jotain eroa lopulliseen julkaisuversioon nähden.

O Health -sovelluksen sisältöä on uudistettu hieman, sillä alareunaan on ilmestynyt uusi neljäs Terveys-niminen välilehti.

Ensimmäisellä välilehdellä sijaitseva kotinäkymä koostuu edelleen tietuelaatikoista, jotka on jaoteltu osa-alueisiin. Jostain syystä laatikoiden järjestystä tai kokoa ei voi muuttaa, eikä itselleen turhia laatikoita myöskään poistaa näkyvistä, josta O Health ansaitsee pienen miinuksen.

Uusi Terveys-välilehti tarjoaa yleiskatsauksen käyttäjän terveyteen, joskin ainakin sen sisältö vaikuttaa varsin suppealta. Käytännössä näkymän yläosassa näkyi analyysi viime päivien unen keston muutoksesta ja sen alapuolella päivittäinen ”terveysmatka”, eli keskeisimmät päivän tapahtumat aikajanalle sijoitettuna. Näkymään olisi toivonut monipuolisempaa yhteenvetotietoa kerätyn terveysdatan trendeistä.

Kolmantena sijaitseva ”kuntoilu”-välilehti päivittyi parempaan suuntaan jo viime vuoden aikana ja se on nyt huomattavasti hyödyllisempi kuin edeltäjämalli Watch 2:n julkaisun aikaan. Sen kautta voi nyt tarkastella tallennettuja treenisuoritteita sekä tarkastella kuntoilun kokonaisdataa viikko-, kuukausi- ja vuositasolla. Tarjolla on myös treenikalenteri, josta näkee suoraan päivät, joina treenejä on tallennettu.

Neljännen ”Laite”-välilehden kautta hallinnoidaan aiempaan tapaan yhdistetyn kellon asetuksia ja yhteysominaisuuksia.

Terveysominaisuudet olivat yksi edeltäjämalli Watch 2:n heikompia osa-alueita ja niiden saralle OnePlus onkin tuonut nyt uusia ominaisuuksia, mutta siitäkään huolimatta kattaus ei ole markkinoiden monipuolisimmasta päästä. Puhelinsovelluksessa data on esitetty selkeästi, mutta sitä voisi edelleen olla tarjolla vielä enemmän ja monipuolisemmin myös ”valmiiksi pureskellussa” muodossa esimerkiksi edellisessä kappaleessa mainitulla Terveys-välilehdellä.

Uutena ominaisuutena mukana on nyt myös kaatumisentunnistus, joka on kytkettävä päälle O Health -sovelluksen laiteasetuksista. Kun kello tunnistaa kaatumisen, se soittaa automaattisesti hätänumeroon, jos käyttäjä ei kuittaa ilmoitusta minuutin kuluessa tunnistuksesta. Hätäpuhelun voi myös aktivoida manuaalisesti painamalla kruunupainiketta viisi kertaa peräkkäin.

Edeltäjämallin osalta kritisoin puhelinsovelluksessa tarkasteltavissa olevan urheilusuoritusten aikana tallennetun datan suppeutta, eikä sen määrä ole parantunut merkittävästi tähänkään sukupolveen, vaikka pieniä parannuksia onkin tapahtunut. Korkeusdata on nyt tarjolla ja kuvaajissa on tarjolla automaattiset huippuhetket, eli käytännössä tarkasteltavan tietueen (esim. syke) suurimman nousun ja laskun kohdat sekä huippukohta. Kartalta suorituksen datapisteitä kulloisestakin kohdasta ei kuitenkaan voi edelleenkään tarkastella.

Watch 3:n käyttöjärjestelmätoteutus perustuu kaksoisratkaisuun, eli Googlen uusimpiaan Wear OS 5 -käyttöjärjestelmään sekä sen rinnalla ajettavaan reaaliaikaiseen RTOS-käyttöjärjestelmään (Real Time Operating System). Kello vaihtaa saumattomasti niiden välillä sen mukaan, mitä käyttäjä kellolla tekee ja käyttökokemustemme perusteella tämä toimii Watch 3:ssa erittäin hyvin. RTOS:illa pyöritetään virtapihejä yksinkertaisempia tehtäviä, Wear OS:llä raskaampia älykellotehtäviä, kuten sovelluksia, puheluita ja monimutkaisempia kellotauluja. Käyttökokemus on sulava ja tökkimätön.

Muiden älykellojen tapaan kotinäkymänä toimii kellotaulu, joita on valmiiksi esiasennettuna parikymmentä erilaista ja lisää voi ladata Play-kaupasta tai O Health -sovelluksesta. Vakiokellotauluista osa on uusia. Wear OS 5:n myötä kellotaulujen kustomoitavuus on myös hieman monipuolistunut Watch Face Format 2:n myötä.

Käyttöliittymän toteutus on pysynyt entisellään, eikä tuo mitään merkittäviä muutoksia edeltäjämalliin nähden. Sivusuunnassa pyyhkimällä liikutaan sovelluskorttien/widgettien välillä, joiden määrä ja järjestys on mukautettavissa. Ylöspäin pyyhkäisyllä aukeaa ilmoitusnäkymä ja alaspäin pyyhkäisyllä pikatoimintovalikko. Sovellusvalikkoon pääsee nuppia painamalla, tuplapainalluksella aukeaa viimeksi käytetty sovellus.

Vaikka käyttöliittymässä ei ole tapahtunut visuaalisesti merkittäviä muutoksia edeltäjämalliin nähden, Googlen mukaan Wear OS 5 -versio tarjoaa akunkesto-, suorituskyky- ja tietoturvaparannuksia. Googlen mukaan myös Health Services -ominaisuuksiin on tehty päivityksiä, jonka pitäisi mahdollistaa tarkemman terveys- ja liikuntadatan seurannan. Käyttöjärjestelmäversion mukanaan tuoma uusi ominaisuus on myös mahdollisuus valita mediatoistolaite, eli toistetaanko ääni esimerkiksi kellon kaiuttimesta vaiko siihen yhdistetyistä Bluetooth-kuulokkeista.

Käyttöjärjestelmäversion mahdollistamiin uusiin ominaisuuksiin lukeutuu mm. videokellotaulu, jossa tarkoitukseen pyhitetyn kellotaulun taustalla voi pyörittää lyhyttä videota. Sovellusvalikon asetteluksi voi nyt valita myös selattavan ruudukkoasettelun.

OnePlus Watch 3:ssa Wear OS:n sovelluskattaus sinällään tuttu, eli mukana tulee Googlen perussovellukset sekä joitakin OnePlussan lisäsovelluksia, jotka keskittyvät pääosin terveys- ja urheiluominaisuuksiin, eli esimerkiksi EKG:n mittaamiseen ja treeniominaisuuksiin. Suoraan kellosta käsin löytyvästä Play-kaupasta voi lisäksi asentaa suuren valikoiman kolmansien osapuolien sovelluksia, kuten Spotifyn, Whatsappin ja Stravan kaltaisia kolmannen sukupolven liikuntasovelluksia. Älykellolle ominaiseen tapaan Watch 3 kykenee moniajoon, eli aktiivisen sovelluksen voi siirtää taustalle muiden toimenpiteiden ajaksi ja siihen voi palata näppärästi viimeisimpien sovellusten listan kautta.

OnePlus ei ole rajoittanut kellon ominaisuuksia muiden kuin omien puhelimiensa kanssa käytettäessä (toisin kuin esimerkiksi Samsung), mutta OnePlussan omilla puhelimilla muutamat yksityiskohdat, kuten herätyskello-sovelluksen sisältö synkronoituu kelloon automaattisesti.

OnePlussan omien puhelimien kanssa on lisäksi tarjolla pari erikoissovellusta, joita ovat etäohjaustoiminto kameralle sekä TikTokin ja YouTube Shortsien videotoistoon. Kameran etäohjaus vaikutti sinällään toimivalta ja etsinnäkymää voi tarkastella kellon näytöltä. Lyhytvideoiden kauko-ohjaus puolestaan mahdollistaa seuraavaan videoon siirtymisen kellon näyttöä pyyhkäisemällä.

Maksaminen kellolla onnistuu tuttuun tapaan Google Walletiin lisättyjen korttien avulla ja maksaminen onnistuu myös vaikka kello ei olisi maksuhetkellä yhteydessä puhelimeen tai nettiin.

OnePlus on parantanut hieman päivitystuen osalta, sillä se lupaa Watch 3:lle kahden vuoden käyttöjärjestelmäpäivitystuen sekä kolmen vuoden neljännesvuosittaisen tietoturvakorjausten tuen, joka on kuitenkin heikompi verrattuna esimerkiksi Samsungin Galaxy Watch 7 -mallistoon tarjolla olevaan neljään vuoteen. Toisaalta päivitystilanteessa älykellojen saralla olisi vielä yleisestikin parannettavaa puhelimiin verrattuna, sillä esimerkiksi Googlen uusimpiin Pixel Watch 3 -kelloihinkaan ei ole tarjolla kuin kolmen vuoden päivitystuki.

 

Käyttökokemukset ja akunkesto

Watch 3 vieraili io-techin ympärivuorokautisessa käyttötestissä useamman viikon ajan ja kellosta saatiin varsin hyvä ja kattava kuva sen tyypillisimmissä käyttötilanteissa. Kelloa käytettiin yleisimpien älykellotoimintojen, kuten ilmoitusten vastaanottamisen, viesteihin vastaamisen, navigoinnin, Google Pay -maksujen sekä musiikin kontrolloinnin ohella terveyden seurantaan ja urheilusuoritusten, kuten pyöräilyn, salitreenien ja salibandytreenien tallentamiseen.

Urheilutoimintojen saralle Watch 3 ei tuo mitään mullistavaa uutta ja niin tarjolla olevien treenitilojen määrä kuin toimintaperiaatekin ovat pysyneet hyvin samanlaisina. Muutamia maininnan arvoisia ja suomalaisille tuttuja kellosta puuttuvia treenitiloja ovat salibandy, padel, frisbeegolf, murtomaahiihto ja sauvakävely. Puuttuvan tilan voi onneksi luoda myös itse mukautettuna uutena treenitilana. Myöskään esimerkiksi osasta kilpailevista kelloista löytyvää triathlontreenaamiseen sopivaa tilaa ei Watch 3:sta löydy.

11 lajiin on tarjolla monipuolisempaa dataa, kuten sulkapalloon lyönteihin liittyvää tietoa, juoksuun askeltasapainoon liittyvää tietoa ja lasketteluun kaltevuuksiin liittyvää tietoa. Uutta on lisäksi juoksun rasvanpolttoalueiden seuranta ja siihen erityisesti tarkoitettu tila.

Suurin puute on edelleen itse treenisuoritusten ulkopuoliset ominaisuudet, eli käyttäjän rasitustason kokonaisseurannan puuttuminen. Kello siis kyllä taltioi treenisuoritukset ja huomioi niiden sisältämät askeleet, kalorit ja aktiivisuuden, mutta ei osaa kertoa käyttäjälle mitään mm. palautumisaikoihin ja treenin yleiseen kehittävyyteen tai kuormituksen painotuksiin liittyen. Samoja puutteita löytyy myös muista älykelloista, joten OnePlus ei ole asian kanssa sinällään yksin. Tämä osa-alue hoituu luonnollisesti paremmin erityisesti urheiluun tarkoitetuilla kelloilla, mutta tehtävä ei ole tekemätön myöskään älykelloilla, jos valmistaja niin haluaa.

Kello tukee treenin automaattista tunnistusta juoksun, kävelyn, soutulaitteen, stepperin, pyöräilyn ja uinnin osalta, jos tunnistus on kytketty asetuksista päälle. Kello osaa myös tauottaa treenin, jos esimerkiksi pyöräillessä pysähtyy toviksi paikalleen vaikkapa puhumaan puhelimessa.

Sykkeen mittauksen tarkkuudessa ei ollut testijaksolla mainittavaa kritisoitavaa, kun vertasimme sitä kilpaileviin kelloihin sekä Polarin H10 -sykevyöhön. Sykevyöhön verrattuna kellon optinen rannemittaus toki reagoi sykevaihteluihin pienellä viiveellä, mutta treenien minimi-, keski- ja maksimisykkeet pysyivät muutaman BPM:n sisään samoissa lukemissa.

Watch 3:n uudistettu kaksitaajuus-satelliittipaikannus toimi testijakson tallennetuissa ulkotreeneissä ongelmitta. Se löytää satelliitit parissa sekunnissa ja treenitallenteiden karttatietojen perusteella tallentaa reitin myös melko tarkasti ilman havaittavia häiriöitä. Esimerkiksi pyörälenkillä näkyvät tien puolen vaihdot ja muut ajolinjat näkyvät tarkasti kartalla. Korkeamman tiheästi rakennetun rakennusmassan keskellä paikannuksen toimintaa ei valitettavasti päästy testaamaan.

Terveysominaisuudet olivat yksi edeltäjämalli Watch 2:n heikompia osa-alueita ja niiden saralle OnePlus onkin tuonut Watch 3:een uusia ominaisuuksia.

Täysin uusia terveysominaisuuksia ovat EKG:n mittaus, joka tapahtuu kellon alempaa kylkipainiketta noin puolisen minuuttia koskettamalla. Ominaisuus on varsin helppokäyttöinen, eli sormen asennon kanssa ei ole niin tarkkaa. Kuluttajakelloihin EKG:n mittaus tulee saataville päivityksenä toisella vuosineljänneksellä, kunhan EU:n CE MDR -sertifiointiprosessi on saatu valmiiksi.

Toinen uusi ominaisuus on samaa mittaustekniikkaa hyödyntävä verisuonien jäykkyyden mittaus, joka tapahtuu samaan tapaan EKG:n kanssa. Vastaava ominaisuus on nähty aiemmin myös Huawein kelloissa. Itse sain mittauksesta hieman vaihtelevia tuloksia, sillä pariin kertaan mittaus antoi tulokseksi ikäluokkaa jäykemmät verisuonet, kun kaikilla muilla kerroilla tulokseksi tuli ”normaali”.

Keskeisimpiä OnePlussan mainostamia uusia ominaisuuksia on 60 sekunnin terveystarkastus, joka on hieman vastaava mitä Huawein kelloissa on nähty jo aiemmin. Käytännössä kellolla mitataan EKG, verisuonten jäykkyys, syke, veren happipitoisuus, sykevälivaihtelu ja ranteen lämpötila sekä hyödynnetään myös viimeaikaisia unitietoja ja stressitietoja. Näiden pohjalta ominaisuus muodostaa yhteenvedon, jossa todetaan ovatko osa-alueet kunnossa.

Uutta on myös Hyvinvointi-ominaisuus, joka osaltaan korvaa aiemman stressitasoa arvioivan ominaisuuden. OnePlussan mukaan Hyvinvointi-ominaisuuden antama arvosana huomioi sykevälivaihtelun ohella myös mm. viime yön unen ollen siten aiempaa kokonaisvaltaisempi. Ominaisuus antaa myös lyhyen sanamuotoisen analyysin, mutta ainakin itselläni se vaikutti olevan lähes aina käytännössä sama ”opettele rentoutumaan, stressi on vain väliaikaista”, josta ei juuri hyötyä ollut. Itselläni hyvinvointipisteytykseen tuli myös ajoittaisia aukkoja, jolloin päivältä saattoi olla useamman tunnin pätkä ilman mitään pistetietoja, vaikka kello oli ollut kädessä ihan normaalisti. Lisäksi arvosanojen värikoodaus on varsin erikoinen, sillä parhaat tulokset ovat koodattu oranssiksi ja huonoimmat punaiseksi.

Uusi terveydenseurannan apuväline on myös ranteen lämpötila seuranta. Ominaisuuden tarkoituksena ei ole näyttää käyttäjän ruumiinlämpöä numeroarvona, vaan se seuraa keskimääräistä ranteen lämpötilaa ja informoi käyttäjää keskiarvoon nähden tapahtuvista poikkeamista. Itse koin testijaksolla eräänä iltana olevani tulossa kipeäksi, mutta sain olon menemään ohi yön aikana ennakoivalla lääkityksellä. Jälkikäteen lämpötilatietoja tarkastellessani huomasin, että ihon lämpö oli ollut tuona iltana selvästi normaalista tasosta koholla.

Uusien ominaisuuksien ohella mukana on luonnollisesti myös sama peruskattaus jo edeltäjämallista löytyneitä terveydenseurantaominaisuuksia, kuten jatkuva aktiivisuuden, sykkeen ja veren happitason (SpO2) seuranta sekä automaattisesti toimiva unenseuranta. Kuukautiskierron seurantaominaisuutta ei Watch 3:sta puolestaan edelleenkään löydy.

Unenseuranta tukee unen vaiheiden tunnistamista, sykevälivaihtelun seurantaa, yhtenäisyyden ja laadun arviointia, hengitysongelmien tunnistamista sekä kuorsauksen seurantaominaisuuden ääniseurannan avulla. Testijakson kokemusten perusteella unenseuranta vaikuttaisi toimivan Watch 3:lla melko hyvin isoa kuvaa tarkasteltaessa, vaikkakin yleisarvosana unesta oli omiin tuntemuksiin verrattuna ajoittain hieman turhan positiivinen. Tallennettuja tietoja ei toki kannata tutkia liian tiuhalla kammalla sillä kellolla mitatussa unidatassa on yleisestikin puutteensa, mutta kello vaikuttaisi tunnistavan nukahtamis- ja heräämisajankohdat melko hyvin ja huomioivan onnistuneesti, vaikka unen seassa olisi pidempiäkin hereilläolojaksoja (tämä tuli testattua pienen lapsen yöherätysten yhteydessä). Kellolla onnistuu myös päivätorkkujen tunnistaminen.

Watch 3 vietti ympärivuorokautisessa käyttötestissä noin parin viikon ajan ja sillä käytettiin monipuolisesti tyypillisiä älykellon perustehtäviä sekä lisäksi sitä hyödynnettiin erilaisten urheilusuoritusten seuraamiseen sekä ulko- että sisätiloissa.

Testijaksolla akunkesto noudatti melko tarkalleen valmistajan antamaa viiden päivän lupausta, kun treenisuoritusten tallennuksia tuli keskimäärin noin tunti päivään. Toisin sanoen, vaikka kello ladattiin perjantaiaamuna, ei sillä ollut mitään ongelmia selvitä vaivatta viikonlopun yli lataamatta. Jos näyttö asetettiin aina päällä olevaan tilaan, akunkesto laski jonnekin kolmen vuorokauden tietämille. Tunnin sisätreenin (ei GPS:ää) aikana akun varauksesta kului tyypillisesti 1–2 % ja ulkotreenin (GPS käytössä) vastaavasti noin 3-4 %.

Testeissämme akun lataaminen tyhjästä täyteen otti noin 50 minuuttia, joka on älykellojen mittapuulla erinomainen suoritus, ottaen erityisesti huomioon akun suurehkon kapasiteetin ja kuinka pitkälle yhdellä latauksella selviää.

Tyypilliseen testijakson käyttöön kuului tavanomaista älykellon käyttöä, kuten ilmoitusten tarkastelemista, musiikkitoiston ohjaamista, puheluiden vastaanottamista, terveysominaisuuksien tarkastelua, sää- ja kalenteritietojen tarkastelua, Google Pay -maksujen tekemistä sekä urheilusuoritusten seuraamista keskimäärin noin tunnin päivää kohti.

Edeltäjämallin tapaan tarjolla on myös erillinen virransäästötila, jossa akunkestoksi luvataan jopa 16 vuorokautta. Virransäästötila on asetusvalikossa heti ensimmäisenä kohtana ja sen aktivointi käynnistää kellon uudelleen. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään täysin rampautettu pihistelytila, vaan useimmat kellon perustoiminnot, kuten sovellusilmoitukset, terveysominaisuudet ja treenienseuranta pysyvät edelleen toiminnassa ja lähinnä Wear OS:ään liittyvät edistyneemmät älykellotoiminnot karsiutuvat pois. Virransäästötilan käyttöönotto tapahtuu muutamassa sekunnissa, mutta takaisin älytilaan palaaminen vaatii kellon uudelleenkäynnistyksen, joka ottaa noin minuutin.

 

Yhteenveto

Kokonaisuutena Watch 3 on varsin samankaltainen tuote kuin edeltäjänsä, mutta sen monet hyvät puolet ovat parantuneet entistäkin paremmiksi.

Vahvuuksia ovat täysälykellojen mittapuulla hyvä akunkesto, laadukkaat materiaalit, sujuvasti toimiva käyttöliittymä, nopea lataus ja nopean ja tarkan oloisesti toimiva GPS. Terveysominaisuudet ovat monipuolisemmat kuin edeltäjässä niin ohjelmisto- kuin anturipuolellakin.

Watch 3:n heikkoudet ovat pysyneet lähestulkoon tismalleen samoina kuin edeltäjämallissa, eli LTE-versiota ei ole edelleenkään tarjolla, kuten ei myöskään langatonta latausta. Urheilupuolelle toivoisi treenitilojen oheen lisää lihaa luiden ympärille mm. palautumis- ja treenivalmiusominaisuuksien muodossa. Myös päivitystuessa olisi vielä parannettavaa, kun sitä verrataan esimerkiksi Samsungin Galaxy Watch7-malliston neljän vuoden lupaukseen. Osa käyttäjistä pitää myös Watch 3:a todennäköisesti liian suurikokoisena, eikä OnePlussalla ole tarjota kellosta eri kokovaihtoehtoja.

OnePlus Watch 3 on testikokemustemme perusteella erittäin varteenotettava täysälykello, kunhan käyttäjän vaatimuslistalla ei ole LTE-yhteyksiä, langatonta latausta tai yksityiskohtaisia urheiluominaisuuksia palautumisenseurantoineen. Jos näiden puutteiden kanssa on sinut, on markkinoilta hankala löytää pätevämpää täysälykelloa samaan rahaan.

Watch 3:n pahimmat kilpailijat löytyvät Samsungin Watch7-malleista sekä Googlen Pixel Watch 3 -malleista. OnePlussan etu niihin verrattuna on parempi akunkesto sekä laadukkaammat materiaalit. Mobiiliverkkoyhteyttä ja langatonta latausta kaipaavien kannattaa puolestaan kartoittaa kilpailijoiden tarjontaa ja älykello-ominaisuuksia kaipaamattomien puolestaan kevytälykelloja.

Plussaa:

  • Laadukkaan tuntuinen rakenne (teräs + safiirilasi)
  • Pyöritettävä kruunupainike helpottaa käyttöä
  • Sulavasti toimiva käyttöliittymä
  • Latausnopeus
  • Tarkan tuntuinen kaksitaajuus-GPS
  • Kasvanut akku ja erittäin hyvä akunkesto Wear OS -kelloksi
  • Toimii monipuolisesti myös virransäästötilassa

Miinusta:

  • Vaativammalle käyttäjälle toiminnoiltaan rajalliset urheiluominaisuudet
  • Ei langatonta latausta
  • Ei LTE-versiota saatavilla

Huomioitavaa:

  • Melko suurikokoinen, eikä pienempää kokovaihtoehtoa tarjolla
  • Ei toimi Applen puhelimien kanssa