Testasimme Razerin tärinämoottoreilla varustetut Kraken V3 Pro -pelikuulokkeet.

Kokonaisuudessaan Kraken V3 Pro -pelikuulokkeet ovat vajaan 200 euron hintaansa perusominaisuuksiltaan kilpailukykyiset, minkä lisäksi ne pitävät sisällään varsin mielenkiintoisena erikoisuutena bassotoistoa korostavat tärinämoottorit.

Tärinätoiminto toimii parhaimmillaan hyvin ja heikoimmillaan huonosti, mutta ilman tärinääkin kuulokkeet ovat hintaansa kohtalainen paketti.

Plussaa

  • Mikrofonin säätömahdollisuudet
  • Synapse-ohjelmiston 10-kanavainen taajuuskorjain
  • Irrotettava mikrofoni

Miinusta

  • Näkyy tietokoneelle vain yhtenä äänikorttina
  • Bluetoothin puute varauksin
  • Istuvuus varauksin

Huomioitavaa

  • Tärinätoiminto on parhaimmillaan viihdyttävä, mutta heikoimmillaan jopa häiritsevä

Razerin Kraken V3 Prot erottuvat markkinoiden tyypillisistä pelikuulokeista HyperSense-palautteen myötä. Suomeksi ilmaistuna kuulokkeissa on tärinämoottorit vahvistamaan ja elävöittämään kuulokkeiden bassotoistoa. Kyseessä ei ole valmistajan ensimmäiset tärinämoottoria käyttävät kuulokkeet, vaan valmistaja on tarjonnut tärinämoottorit nyt testiin päätyneiden langattomien mallien sekä edullisempien langallisten Kraken V3 Hypersense -mallien lisäksi myös vanhemmissa Nari Ultimate– sekä Kaira Pro -kuulokkeissaan.

Tärinää lukuun ottamatta Kraken V3 Prot ovat varsin tavanomaiset 209,99 euron suositushinnalla varustetut langattomat pelikuulokkeet, jotka sisältävät 50 mm:n kaiutinelementit ja lupaavat maksimissaan 44 tunnin akunkeston. Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan kuulokkeita sai arvostelun tekoaikaan edullisimmillaan 180 euroon, eli 30 euroa suositushintaansa edukkaammin.

Tässä artikkelissa tutustumme Razer Kraken V3 Pro -kuulokkeiden ominaisuuksiin, äänenlaatuun ja mikrofoniin tavanomaisten testirutiinin mukaisesti. Artikkeli pohjautuu io-techin YouTube-kanavalle tehtyyn videoon, jonka voit katsoa alta.

Testiä lukiessa on hyvä muistaa, että istuvuus ja äänenlaadulliset tekijät ovat osittain käyttäjäriippuvaisia subjektiivisia kokemuksia, sillä pään sekä korvien muoto voivat vaikuttaa käyttökokemukseen. Kuulokkeita onkin aina hyvä päästä kokeilemaan mahdollisuuksien mukaan myös itse ennen ostopäätöstä.

Rakenne ja istuvuus

Ulkoisesti Razer Kraken V3 Prot muistuttavat aiemmin io-techissa testattuja edullisia Kraken V3 X -malleja jakaen peruspiirteiltään yhtenevän muotoilun. Rakenne on pääosin muovia, mutta pääpannassa on metallivahvistukset ja kokonaisuudessaan kuulokkeet tuntuvat käsissä jämäköiltä, joskaan ei mitenkään poikkeuksellisen laadukkailta. Kuulokekupeissa on myös RGB-valaistut Razerin käärmelogot.

Istuvuudeltaan kuulokkeet ovat selvästi mukautuvammat kuin omaan päähäni varsin huonosti istuneet edulliset X-mallit, mutta kaikkein sopivimmista kuulokkeista ei edelleenkään ole kyse. Kuulokekupit eivät liiku käytännössä lainkaan sivuttaissuunnassa, minkä seurauksena kuulokkeet jäävät omassa päässäni ikään kuin hieman löysän tuntuisiksi, mutta toisaalta ne ovat silti mukavat pidempienkin jaksojen yli.

Korvakuppien muistivaahtopehmusteet ovat kohtalaisen paksut. Ulkokuoriltaan pehmusteet ovat keinonahkaa, mutta korvia vasten tulevat osat ovat kangaspintaiset, joten Kraken V3 Prot eivät hiosta korvia käytännössä lainkaan. Pääpannan pehmuste on huomattavan paksu ja ainakin omaan päähäni erittäin mukavan tuntuinen.

Vasempaan kuulokekuppiin Razer on sijoittanut mikrofonin mykistyspainikkeen, äänenvoimakkuusrullan, virtapainikkeen, 3,5 mm:n kuulokeliitännän sekä USB-C-liitännän lataamista varten. Lisäksi kupissa on myös irrotettavissa oleva mikrofoni.

Oikeassa kuulokkeessa puolestaan on tarjolla vain tärinäpalautteen voimakuutta säätävä painike. Palautteen voimakkuuden voi painikkeesta valita kolmesta eri tasosta, minkä lisäksi sen voi asettaa kokonaan pois päältä.

Yhteyden tietokoneeseen Kraken V3 Prot muodostavat USB-tikuksi muotoillun vastaanottimen kautta, minkä lisäksi myös langallinen yhteys on mahdollista muodostaa 3,5 mm:n johdolla. Bluetooth-yhteyttä kuulokkeista ei löydy, mikä on vielä noin 200 euron hintaan kohtalaisen tavanomaista.

Kuulokkeiden akun Razer lupaa kestävän ilman valaistusta ja tärinää 44 tuntia, mikä on kohtalaisen hyvä lupaus. Mikäli sekä tärinät että valot asettaa päälle, tipahtaa akunkestolupaus varsin vähäiseen 11 tuntiin.

 

Ohjelmisto ja ominaisuudet

Tietokoneelle Kraken V3 Prot näkyvät vain yhtenä äänikorttina, mikä on 200 euron hintaluokassa pienoinen harmi. Sen myötä kuulokkeet eivät tarjoa valmista vaihtoehtoa esimerkiksi peli- ja keskusteluäänten suhteen määrittämiseen.

Kuulokkeiden hallintaan tarjolla on Razerin vanha tuttu Synapse-ohjelmisto, jonka kautta hallitaan muitakin valmistajan oheislaitteita. Kuulokkeille sovelluksessa on tarjolla 10-kanavainen taajuuskorjain, jossa on myös esiasennettuja profiileja, minkä lisäksi pelkistetympää säätöä kaipaaville löytyy erilliset basson tai puheäänten korostuskytkimet. Sound Normalizer -asetus puolestaan tasoittaa voimakkaiden ja hiljaisten äänten välisiä eroja.

Lisäksi myös mikrofonille löytyy 10-kanavainen taajuuskorjain, normalisointi, äänen kirkkauden korostus sekä taustaäänten vaimennus. Kokonaisuudessaan ohjelmisto tarjoaa hyvin säätövaraa, jolla käyttökokemuksesta voi tehdä mieleisensä. Kuulokkeiden valaistukselle löytyy myös kohtalaisen kattavat säätömahdollisuudet.

Tilaäänimallinnukseen Razer käyttää vanhemmista malleistaan tuttua THX Spatial Audiota, jossa on hieman kustomointimahdollisuuksia virtuaalisten kaiuttimien sijaintiin. Tilaäänimallinnus on luokassaan toimiva, mutta pelien ulkopuolella sitä ei juuri tee mieli käyttää, sillä äänestä tulee sen kanssa hieman etäisen kuuloinen.

 

Kuulokkeiden äänenlaatu

Huom. Taajuusvasteet ovat MiniDSP EARS-laitteistolla mitatut. Tulokset ovat suuntaa antavia ja niitä tulee käyttää vain sanallisen arvion ohessa visuaalisena tukena. Taajuusvastemittaus ei ole pääasiallinen testaustapa, vaan arvostelut pohjautuvat pääosin arvioijan omiin kuuntelukokemuksiin. Tuloksia ei voi verrata suoraan muiden sivustojen mittaustuloksiin. Kuppikuulokkeiden ja nappikuulokkeiden mittaustulokset eivät ole keskenään suoraan vertailukelpoisia.

Äänenlaadultaan Razer Kraken V3 Prot ovat luokassaan kohtalaisen hyvät. Kuulokkeissa on selvä bassokorostus, joka sijoittuu hieman korkealle eikä toisaalta onnistu täysin vahvistamaan enää syvimpiä bassoja, minkä myötä bassotoisto on hieman pehmeä täysin iskevän sijaan. Keskialue ja yläpää kuulokkeissa kuitenkin toistuu luokassaan hyvin ja musiikinkin kuuntelemiseen kuulokkeita voi käyttää.

Pelaamiseen bassokorostuksen sijoittuminen hieman korkealle ei juuri vaikuta, vaan aseissa ja räjähdyksissä on riittävästi potkua ja äänet ovat erottelevat.

Mikäli bassoa kaipaa lisää, on sitä mahdollista saada helposti tärinämoottorit käynnistämällä, sillä jo keveimmällä asetuksellaan tärinämoottorit korostavat kuulokkeiden bassotoistoa huomattavan paljon. Peleissä tärinät korvilla onnistuvat jopa vakuuttamaan ja kuulokkeiden käyttäminen räiskintäpeleissä on yllättävän hauskaa. Räjähdykset tuntuvat korvilla ja erityisesti kovimmalla tärinäasetuksella, jolloin koko kuulokkeet tuntuvat heiluvan päässä, tulee räiskintäpelien taistelutilanteisiin jopa kaoottinen tunnelma.

Toisaalta vastapainona tärinäominaisuudessa on myös omat selvät miinuspuolensa. Efekti voi olla pahimmillaan käyttökokemusta haittaava, mikäli tavoitteena on pärjätä kilpailullisessa pelissä mahdollisimman hyvin, sillä vaikka Razer mainostaa tärinän toimivan korvakohtaisesti, katosi ainakin minun suuntavaistoni täysin tärinää käyttäessä. Lisäksi kovemmilla asetuksilla tärinämoottorit myös käynnistyvät hieman liiankin helposti ja esimerkiksi pelikaverien puhe saattoi täristä korville ja sen seurauksena korvat saivat lähes jatkuvaa hierontaa, mikä lopulta jopa puuduttaa.

Lisäksi peliäänten miksaus vaikuttaa myös tärinäkokemukseen ja esimerkiksi PUBG: Battlegrounds -pelissä osa aseista on ääneltään sen verran teräviä, etteivät kuulokkeet reagoi niihin kuin kaikkein tehokkaimmalla asetuksellaan. Toisaalta esimerkiksi Battlefieldin äänimaisema tärisyttää kuulokkeita huomattavasti tehokkaammin.

Pelien ulkopuolellakin tärinän voi asettaa päälle, mutta esimerkiksi musiikkiin se ei käytännössä onnistu bassoon potkua lisäämään, vaan tärinä tapahtuu liian korkeilla taajuuksilla ja lopputulos muistuttaa vanhojen tietokonekaiutinkokonaisuuksien pieniä subwoofereita, jotka potkivat tempoa lähinnä alempiin keskitaajuuksiin ja aivan ylimpiin bassoihin.

 

Mikrofonin äänenlaatu

Mikrofonin äänenlaatua voit kuunnella alla olevasta YouTube-videosta.

Mikrofoni Kraken V3 Prossa on edullisesta V3 X:stä tuttuun tapaan luokassaan laadukas. Äänen sävy on kohtalaisen luonnollinen eikä siinä ole havaittavissa liiallista kompressointia tai muutakaan käsittelyä, minkä lisäksi ääntä voi halutessaan myös käsitellä jonkin verran Synapse-ohjelmiston kautta. Miinuspuolena mikrofonissa on havaittavissa taustakohinaa aina puhuessa, mutta se on kuitenkin kohtalaisen hiljaista eikä se sotke puheääntä.

 

Yhteenveto

Razer Kraken V3 Prot ovat luokassaan varsin mielenkiintoiset pelikuulokkeet. Ne tarjoavat 200 euron hintaan kohtalaisen hyvän, joskaan ei suoranaisesti joukosta erottuvan äänenlaadun ja langattomien pelikuulokkeiden luokassa kohtalaisen laadukkaan mikrofonin, mutta eivät rakenteensa ja istuvuutensa osalta ainakaan minun päässäni yllä aivan luokkansa kovimpien kilpailijoiden tasolle. Istuvuus on kuitenkin aina käyttäjäkohtaista, joten kokemukset voivat vaihdella.

Mielenkiintoisin ominaisuus kuulokkeissa on niiden tärinätoiminto bassoa korostamaan. Toiminto on parhaimmillaan erittäin viihdyttävä lisä peleihin, joissa kilpailusuorituskyky ei välttämättä ole tärkäe, mutta toisaalta sillä on myös selvät miinuspuolensa, sillä kaikkien äänimaisemien kanssa se ei toimi erityisen hyvin.

Kokonaisuudessaan Kraken V3 Prot ovat kuitenkin vajaan 200 euron hintaansa kilpailukykyiset kuulokkeet mielenkiintoisella erikoisominaisuudella. Samaan hintaluokkaan voi kuitenkin saada tärinästä luopuessa kokonaisuudessaan hieman tasapainoisempia paketteja kuten HyperX Cloud Alpha Wirelessit, mutta Razerien ostamistakaan ei rahojen hukkaan heittämisenä voi pitää, vaikka tärinään kyllästyisikin.

Plussaa

  • Mikrofonin säätömahdollisuudet
  • Synapse-ohjelmiston 10-kanavainen taajuuskorjain
  • Irrotettava mikrofoni

Miinusta

  • Näkyy tietokoneelle vain yhtenä äänikorttina
  • Bluetoothin puute varauksin
  • Istuvuus varauksin

Huomioitavaa

  • Tärinätoiminto on parhaimmillaan viihdyttävä, mutta heikoimmillaan jopa häiritsevä
This site uses XenWord.
;