Testasimme OnePlussan sisarbrändin Realmen keskihintaisen GT Neo 2 -älypuhelimen.

Kokonaisuudessaan Realme GT Neo 2 on hintaluokassaan erittäin varteenotettava vaihtoehto, joka tarjoaa kohtalaisen kamerakokonaisuuden, laadukkaan AMOLED-näytön peräti 120 hertsin virkistystaajuudella ja erinomaisen suorituskyvyn. Puhelin on kuitenkin varustettu edelleen jo huomattavan vanhalla Android 11 -käyttöjärjestelmällä, minkä lisäksi valmistajan lupaus päivitystuen suhteen jää aavistuksen epämääräiseksi, sillä suuria päivityksiä ei ole ei ole kerrottu Android-versioiden mukaan ja tietoturvakorjauksistakaan ei ole tarkempaa tietoa. Jopa Toimituksen valinta -kunniamaininta voisi olla Realme GT Neo 2:lle mahdollinen, mutta hieman epämääräisen päivityslupauksen myötä kokonaisuus jää siitä hiuksen hienosti vajaaksi.

Täysin ilman kilpailuakaan Realme ei 400 euron hintaluokassa ole, vaan muun muassa nykyisin pykälän edullisempaan hintaan saatavilla oleva OnePlus Nord 2 on varsin varteenotettava kilpailija vain hieman heikommalla suorituskyvyllä. Toisaalta niin ikään pykälän edullisempi Samsung Galaxy A52s tarjoaa paremman päivitystuen, mutta tekee vastaavasti suuremman kompromissin suorituskyvyssä.

Plussaa

  • Erittäin nopea 65 watin pikalataus
  • Laadukas AMOLED-näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella
  • Snapdragon 870 -järjestelmäpiirin suorituskyky hintaluokassa
  • Wi-Fi 6
  • Akunkesto

Miinusta

  • Ultralaajakulmakameran video rajoittuu 1080p 30 FPS -tasolle
  • 2 megapikselin makrokameran kuvanlaatu
  • Heikkolaatuinen yökuvatila

Kiinalaisen BBK Electronicsin alaisuuteen kuuluva Realme rantautui vähän aikaa sitten myyntiin myös Suomen markkinoille. Alun perin laitteita alkoi ilman suurempaa kohua vain ilmestyä ainakin Verkkokauppa.comin, Multitronicin ja DNA:n valikoimiin, mutta helmikuun puolen välin jälkeen yritys virallisti saapumisensa Suomen markkinoille yhdessä Realme 9 Pron julkaisun kanssa.

BBK Electronicsin omistukseen kuuluvat Realmen lisäksi Suomen markkinoiden ulkopuolella ainakin toistaiseksi vielä pysyneet Oppo ja Vivo sekä Suomessa varsin tunnettu OnePlus. Realme on sijoittunut konsernin katalogissa yleensä varsin edulliseksi vaihtoehdoksi, eli Suomessakin puhelinten voinee odottaa tarjoavan pykälän OnePlussaa edullisempia hintoja.

io-techin testiin saapui ennen Realme 9 Pron julkaisua alun perin viime syksynä julkaistu Realme GT Neo 2, joka sisältää Snapdragon 870 -järjestelmäpiirin, 8 tai 12 Gt RAM-muistia, 128 tai 256 Gt tallennustilaa ja 120 hertsin nopeuteen yltävän AMOLED-näytön yhdessä 64 megapikselin pääkameraa hyödyntävän kolmoiskamerajärjestelmän kanssa. Puhelimen 5000 mAh:n akku latautuu OnePlussan puhelimista tutullaa 65 watin pikalatausnopeudella, joskin laturin nimi on Warp Chargen tai SUPERVOOCin sijaan SuperDart.

Puhelimesta on olemassa kolme värivaihtoehtoa – musta Neo Black, sininen Neo Blue sekä vihreä Neo Green. Hintaa puhelimella on Suomessa 8 / 128 Gt:n mallina 399 euroa ja 12 / 256 Gt:n mallina 449 euroa. Testiimme saapui vihreä yksilö 256 Gt:n tallennustilalla ja 12 Gt:n RAM-muistilla.

Tässä artikkelissa tutustumme Realme GT Neo 2:een noin viikon ympärivuorokautisen käyttöjakson pohjalta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Realme GT Neo 2 toimitetaan kohtalaisen kookkaassa mustassa pakkauksessa, jonka päällä komeilee niin valmistajan nimi kuin myös puhelimen mallinimi. Itse laitteen lisäksi toimitussisältöön kuuluu:

  • Ohjelappuset
  • Korttikelkan avaustyökalu
  • USB-A -> USB-C -kaapeli
  • 65 watin SuperDart-laturi
  • Tummanharmaa pehmyt muovinen suojakuori

65 watin latausteho on noin 400 euron puhelimelle erittäin hyvä nopeus ja tuttu myös OnePlussan viimeisimmistä Nord 2:sta sekä Nord CE 2:sta. Realmen lataus ei kuitenkaan ole nimeltään OnePlussan vanha Warp Charge tai uudempi Oppolta periytynyt SuperVOOC, vaan sen sijaan laturissa komeilee SuperDart-logo.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Realme GT Neo 2:n eniten huomiota kiinnittävä yksityiskohta on väistämättä ainakin vihreässä testiyksilössämme takakuori. Kirkkaan neonvihreän värityksen ohessa kuoressa on kaksi erillistä mustaa raitaa, joista toisessa lukee ”Dare to leap” useaan kertaan ja toisessa on Realmen logo. Varsin räväkän värityksen ohessa takakuoren puolelta paljastuu myös huomattavan paljon OnePlussan viimeisimpiä puhelimia muistuttava vasemman yläkulman kamerasaareke.

Fyysiset mitat

  • Ulkomitat: 162,9 x 75,8 x 8,6 mm
  • Paino: 200 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 85,7 %
  • Näytön suojana Gorilla Glass 5, lasinen takakuori, muovikehys

Ulkomitoiltaan Realme GT Neo 2 ei ole kovinkaan kompakti, kuten jo suurehkosta 6,62-tuumaisesta näytöstä voi päätellä, mutta poikkeuksellisen suurestakaan puhelimesta ei siitä huolimatta ole kyse. Aiemmin testattuun noin 0,2-tuumaa pienemmällä näytöllä varustettuun OnePlus Nord CE 2:een verrattuna Realme on 2,3 mm korkeampi,, 2,6 mm leveämpi ja 0,8 mm paksumpi.

Toisaalta esimerkiksi viime vuonna samalla Snapdragon 870 -järjestelmäpiirillä julkaistuun ja näytöltään vain 0,08 tuumaa suurempaan Moto g100:aan verrattuna GT Neo 2 on peräti 5,5 mm lyhyempi ja 1,1 mm oheumpi. Leveyttä Realmella on kuitenkin 1,8 mm enemmän.

Realme GT Neo 2:n takakuori kaareutuu loivasti pitkiä sivujaan kohden, minkä myötä puhelin istuu kohtalaisen hyvin käteen, mutta suurehkojen ulkomittojen myötä yhden käden käyttö ei missään nimessä ole siltikään helppoa.

Takakuori on lasia, jonka valmistajaa Realme ei ole tarkemmin määritellyt, joten ainakaan Corningin vahvikelasia se ei todennäköisesti ole. Aiemmin mainitut mustat osiot vaikuttavat niin ikään olevan lasia, mutta ne erottuvat selvästi takakuoren muusta pinnasta. Vihreä osio takakuoresta on mattapintaista, Realmen logon sisältävä osio kiiltävää ja Dare to leap -tekstien raita erottuu ikään kuin hieman karheana materiaalien välisenä saumakohtana.

Puhelimen kehys on mitä ilmeisemmin ulkonäöltään metallia jäljittelevää muovia, mutta valmistaja ei sitäkään ole tuotesivuillaan tarkalleen määritellyt. Materiaali itsessään on tyylikästä ja tuntuu jämäkältä. Näytön suojana puhelimessa on Gorilla Glass 5 -suojalasi.

Kokonaisuudessaan puhelin tuntuu 400 euron hintaansa nähden varsin hyvältä, mutta pienoisena miinuksena valmistaja ei lupaa laitteelle minkäänlaista vedenkestävyyttä, mikä ei kuitenkaan ole poikkeuksellista tässä hintaluokassa. Vedenkestävyysluokituksen puutteesta huolimatta SIM-korttikelkkaan on sijoitettu kumitiiviste.

  • Alapääty:
    • SIM-korttikelkka
    • Mikrofoni
    • USB-C (2.0) -liitäntä
    • toinen puhelimen stereokaiuttimista
  • Yläpääty:
    • mikrofoni
    • kuulokeritilään sijoitettu toinen puhelimen stereokaiuttimista
  • 16 megapikselin etukamera (1/3,09”, 1 um pikselikoko), f2.5, 78° kuvakulma

Realme GT Neo 2:n 16 megapikselin etukamera tuottaa hyvässä valaistuksessa erittäin hyvää jälkeä. Kuvat ovat värimaailmaltaan luonnollisia ja miellyttävän teräviä olematta kuitenkaan yliterävöitettyjä. Hämärässä kuvaan syntyy jo hieman kohinaa, minkä lisäksi jälki pehmenee ja värit haalistuvat, mutta lopputulokset pysyvät kuitenkin käyttökelpoisina.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,62” AMOLED-näyttö
  • 20:9-kuvasuhde, 2400 x 1080 pikseliä, 397 PPI
  • 120 Hz, HDR10+, 1300 cd/m2

6,62-tuumainen näyttö ei Realmessa jätä luokassaan juuri toivomisen varaa. 120 hertsin virkistystaajuus yltää markkinoiden kärkeen ja ainakin talvisissa Oulun maisemissa myös kirkkaus oli poikkeuksetta riittävällä tasolla. Valmistajan omien lupausten mukaan puhelin yltää peräti 1300 nitin maksimikirkkauteen, mutta kyseessä on pistemäinen maksimi, eikä näytön yleiskirkkaus muilta osin sentään aivan lippulaivaluokassa kilpaile, vaikka hyvällä tasolla onkin.

Realmen käyttämän AMOLED-paneelin värintoisto on vakiona hieman liiankin iskevää, mutta asetuksista väritilan Elävästä Lempeään asettamalla ulkonäkö muuttuu realistisemmaksi.

Tekniset ominaisuudet:

  • Snapdragon 870 -järjestelmäpiiri (1 x 3m2 GHz Kryo 585 + 3 x 2,42 GHz Kryo 585 + 4 x 1,8 GHz Kryo 585 CPU, Adreno 650 GPU)
  • 8 tai 12 Gt RAM-muistia
  • 128 tai 256 Gt UFS 3.1 -tallennustilaa (256 Gt:n mallissa vapaana noin 236 Gt)
  • 5G NSA & SA, Sub6, (n1, n3, n5, n7, n8, n20, n28, n66, n77, n78, n38, n40, n41)
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6), Bluetooth 5.2, (A)GPS, GLONASS, Galileo, BDS, QZSS, NavlC, NFC
  • Sormenjälkilukija näytön alla
  • 5000 mAh akku, USB Type-C (2.0), 65 watin SuperDart-pikalataus

Puhelimen suorituskyvystä huolehtiva Snapdragon 870 -järjestelmäpiiri julkaistiin alun perin jo reilu vuosi sitten ja kyseessä on uudelleenlämmitelty versio parin vuoden takaisesta Snapdragon 865 -lippulaivapiiristä. Aivan tuoretta rautaa puhelin ei siis sisällä, mutta suorituskyvyltään se yltää siitä huolimatta hintaluokkansa parhaimmistoon. Snapragon 870:tä parempaa suorituskykyä tarjoavat toistaiseksi käytännössä vain sitä tuoreemmat lippulaivapiirit kuten viime vuoden Snapdragon 888 sekä uusin Snapdragon 8 Gen 1.

Piirin parina on 8 tai 12 Gt RAM-muistia ja joko 128 tai 256 Gt tallennustilaa, eli myös niiltä osin Realme tarjoaa hintaluokkaansa kovaa rautaa. Suoranaisen ylivoimaiseksi puhelinta ei kuitenkaan voi kutsua, sillä noin 450 euroon saatavilla olevassa Motorolan Moto g100:ssa on käytössä sama piiri. Toisaalta nykyisin noin 350 euron hintaan myytävän OnePlus Nord 2:n Dimensity 1200 AI -järjestelmäpiirikään ei ainakaan puhtaasti lukujen valossa jää kovinkaan pahasti Snapdragonin jälkeen.

5000 mAh:n akku Realmessa on luokassaan varsin hyvän kokoinen, ja latausnopeus on OnePlussan laitteista tutut ja edelleen keskihintaluokassa markkinoiden kärkeen yltävät 65 wattia. OnePlussan Warp Charge- tai SUPERVOOC-brändin sijaan laturissa lukee kuitenkin Realmen oma SuperDart.

Yritysten taustalla toimiva yhteinen emoyhtiö näkyy kuitenkin testiemme valossa puhelinten latausteknologiassa, sillä poikkeavista nimistään huolimatta laturit vaikuttaisivat olevan vähintään keskenään yhteensopivia, ellei peräti täysin identtisiä. Realmen puhelin latautuu 65 watin teholla niin omalla laturillaan kuin myös Warp Charge- ja SuperVOOC-latureilla, mutta puhelimen näyttöön latausteknologiaksi rekisteröityy aina poikkeuksetta SuperDart. Vastaavasti täydellä teholla toimivat myös OnePlussan puhelimet, joista Nord CE 2 tunnisti SuperDart-laturin SuperVOOC-lataukseksi ja OnePlus 9 puolestaan Warp Charge -lataukseksi.

 

Kamera

Takakuoren vasemman yläkulman kamerakohouma nousee takalasin pinnasta vain hieman, mutta sen lisäksi myös kameralinssit nousevat vielä erikseen pykälän korkeammalle. Sen myötä puhelin heiluu kohtalaisen selvästi sitä pöydällä käytettäessä.

Kameran tekniset tiedot:

  • 64 megapikselin pääkamera (1/1,73”, 0,8 um pikselikoko), f1.8, 78,6° kuvakulma, 26 mm, PDAF
  • 8 megapikselin ultralaajakulmakamera (1/4”, 1,12 um pikselikoko), f2.3, 119° kuvakulma, 15,7 mm, kiinteä tarkennus
  • 2 megapikselin makrokamera, f2.4, 21,88 mm, kiinteä tarkennus 4 cm päähän
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 60 FPS

Paperilla Realmen kamerajärjestelmä ei juuri erotu markkinoiden massasta. Pääkameran resoluutio on 64 megapikseliä ja sen parina on 8 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä 2 megapikselin makrokamera. Videokuvausta puhelin tukee korkeimmillaan 4K 60 FPS -resoluutiolla.

Kamerasovellus Realmessa on käytännössä tuttu viime kesän OnePlus Nord 2:sta. Vasemmassa laidassa on omat pikapainikkeensa AI-tilalle, erilaisille filttereille, salamalle sekä HDR-tilalle. Tarkemmat kameran asetukset on sijoitettu pienen vasemmalta vedettävän valikon taakse, mikä jää kohtalaisen helposti huomaamatta, mikäli siitä ei ole valmiiksi tietoinen. Sovellus itsessään toimi testijaksolla sulavasti.

GT Neo 2:n pääkameran kuvanlaatu on päivänvalossa luokassaan hyvällä tasolla. Kuviin kertyy mukavasti yksityiskohtia ja värit toistuvat luonnollisesti. Kuviin zoomatessa niissä on nähtävissä selvää terävöitystä, mutta sitä ei ole kuitenkaan niin paljoa, että se heikentäisi kuvanlaatua. Pienenä miinuksena kuviin syntyy kuitenkin toisinaan hieman liikaa kontrastia, minkä myötä varjoisat alueet voivat tummua hieman liikaa.

Hämärässä kuvista putoaa huomattavat määrät yksityiskohtia, mutta värintoisto säilyy kuitenkin miellyttävänä ja kuviin kertyy kohtalaisesti valoa. Kohinanvaimennus hoitaa tehtävänsä suhteellisen mallikkaasti, mutta tarkempaa zoomaamista se ei kestä, vaan objektien ääriviivat paljastuvat tarkemmin katsellessa huomattavan rosoisiksi ja kohinaisiksi. Dynamiikaltaan kamera on hyvä, eivätkä kirkkaat alueet pala kovinkaan pahasti puhki.

Realmen ultralaajakulmakameran kuvat ovat värintoistoltaan usein pääkamerasta selvästi poikkeavia pykälän lämpimämmällä valkotasapainollaan. Värintoisto on muuten kohtalaisen samankaltaista ollen luonnollista mutta tummia alueita pykälän liikaa korostavaa. Yksityiskohtia ultralaajakulmakameran kuviin kertyy luokassaan kohtalaisesti, mutta erityisesti kasvillisuus muuttuu helposti puuroiseksi, eivätkä kuvat kestä juurikaan zoomaamista. Ultralaajakulmakameran tarkennusetäisyys on kiinteä, joten tarkkoja lähikuvia sillä ei ole mahdollista ottaa.

Hämärässä kameran rajat tulevat vastaan selvästi pääkameraa pahemmin ja lopputuloksista tulee huomattavan pehmeitä, minkä lisäksi kohinaa on nähtävissä jo ilman tarkempaa kuviin zoomaamista. Myös dynamiikassa olisi parannettavaa, sillä kirkkaat alueet palavat selvästi jo puhki.

Kahden megapikselin resoluutiollaan Realmen makrokamera kuuluu markkinoiden epätarkimpien joukkoon ja se näkyy myös lopputuloksissa. Kuviin muodostuva syvyysterävyysefekti on huomattavan rakeinen, minkä lisäksi myös kuvattavien kohteiden ääriviivat jäävät hieman epäselviksi. Värintoistokaan ei suoranaisesti laadullaan hurmaa, vaan kuvat jäävät harmahtaviksi verrattuna muiden kameroiden jälkeen. Ultralaajakulmakameran tavoin myös makrokameran tarkennusetäisyys on kiinteä, minkä myötä tarkkojen kuvien ottaminen vaatii oikean etäisyyden kohteeseen.

2x-tila hyödyntää kuvaukseen pääkameraa tuottaen lopputulokset suoraan sensorilta tehtävästä rajauksesta, minkä myötä kuviin muodostuu pykälän 1x-tilassa otettuja kuvia enemmän yksityiskohtia. Yleisilmeeltään kuvat mukailevat pääkameran kuvia ja ovat kokonaisuudessaan luokassaan suhteellisen laadukkaita.

Hämärässäkin jälki on kohtalaista, mutta pääkameran kuviin verrattuna lopputulokset jäävät aavistuksen tummemmiksi, minkä lisäksi niihin syntyy myös pykälän enemmän kohinaa.

Realmen yökuvatila mahdollistaa kuvaamisen niin pääkameralla ja sen 2x-tilalla kuin myös ultralaajakulmakameralla. Valitettavasti tila itsessään ei yllä markkinoiden kärkikahinoihin, vaan lopputulokset jättävät kohtalaisen paljon toivomisen varaa. Pääkameralla kuviin kertyy kyllä yleisesti enemmän valoa, mutta valitettavasti tila myös lisää terävöitystä ja korostaa kontrastia, minkä myötä lopputulokset jäävät hyvin keinotekoisen näköisiksi ja tummilta alueiltaan toisinaan jopa umpeen tummuneiksi. Lisäksi yökuvatilan kuvat tärähtävät kohtalaisen herkästi.

Ultralaajakulmakameran hämäräkuvien pehmeyttä tila onnistuu jonkin verran korjaamaan, mutta järin teräviksi lopputuloksia ei yökuvatilassakaan voi väittää. Lisäksi myös ultralaajakulmakameran yökuvatilaa vaivaa sama liiallinen kontrasti kuin pääkameraakin.

Videokuvausta Realme tukee pääkamerallaan korkeintaan 4K 60 FPS -tasolla, mutta valitettavasti tuolloin digitaalinen kuvanvakain poistuu käytöstä, minkä myötä kuvasta tulee hyvin kiikkerää. 4K 30 FPS -tilassa vakain on käytössä ja tuottaa varsin käyttökelpoista jälkeä. Kuvanlaadultaan video on hyvää, mutta videosta on nähtävissä jonkin verran digitaalista terävöitystä.

Ultralaajakulmakameran video rajoittuu vain 1080p 30 FPS -tasolle, mikä on väistämättä harmillinen miinus.

 

Käyttöjärjestelmä ja akunkesto

Käyttöjärjestelmänä Realme GT Neo 2:ssa toimii Android 11 yhdessä valmistajan Realme UI 2.0 -käyttöliittymän kanssa. Kyseessä on osin vakiokuntoista Androidia muistuttava kokonaisuus, joka erottuu ulkoisesti lähinnä tiettyjen käyttöliittymän kuvakkeiden ja asetusten muotoilun osalta. Tilanne on sinänsä tuttu OnePlussan OxygenOS-käyttliittymästä, mutta Realme erottuu kuitenkin siitäkin erilaisen muotoilunsa myötä.

Android 11 on nykypäivänä jo väistämättä vanhahtava käyttöjärjestelmä, sillä se julkaisiin jo lähes puolitoista vuotta sitten. Puhelin on kuitenkin alun perin julkaistu viime vuoden puolella, joten sen vertaaminen muihin viime aikoina julkaistuihin laitteisiin ei olisi täysin reilua ja vanha käyttöjärjestelmä on aavistuksen ymmärrettävämpi alkuperäinen julkaisuaikataulu huomioiden. Toisaalta valmistaja ei ole myöskään antanut lupausta siitä, milloin Android 12 tullaan puhelimessa näkemään. Päivityslupauksen osalta yleisesti Realme lupaa GT Neo 2:lle kolmen vuoden ohjelmistotuen ja kaksi suurta Realme UI 2.0 -päivitystä.

Ainakin aiemmin Realme UI 2-version mukana valmistaja toi mukana myös suuren Android-päivityksen, joten GT Neo 2:n voi teoriassa odottaa parhaimmillaan saavan päivityksiä Android 13:een saakka. Toisaalta täysin kiveen hakattuna Android-päivitysten mukana tulemista ei voi nykyisellä lupauksella pitää, minkä lisäksi ohjelmistotuen lupaaminenkaan ei suoranaisesti kuulosta vakuutukselta tietoturvapäivitysten saapumisesta.

Kuluttajan kannalta optimitilanteessa Realmen päivityslupaus olisi siis hyvää keskitasoa, mutta markkinoiden parhaimmistoon se ei kuitenkaan yllä, sillä esimerkiksi Samsung tarjoaa Galaxy A52s -malliinsa peräti kolme suurta päivitystä ja neljän vuoden tietoturvakorjaukset.

Realme toimittaa puhelimeen esiasennettuna Googlen ohjelmistojen lisäksi omat perussovelluksensa kuten kompassin, nauhurin, laskimen ja sään, joita ei voi poistaa, minkä lisäksi mukana on ”Näytön lukitus” ja ”Kloonaa puhelin” -ohjelmistot, jotka ovat käyttäjän poistettavissa. Kolmannen osapuolen sovelluksia puhelimessa on Amazon Music, Amazon Shopping, Booking.com, AliExpress, Facebook, LinkedIn, Netflix, Prime Video ja PUBG Mobile Gift Box. Sovelluksia on siis varsin reilusti, mutta positiivisena puolena niistä kaikki paitsi Netflix on käyttäjän poistettavissa.

Päivittäisessä käytössä Realme GT Neo 2 on, kuten Snapdragon 870 -järjestelmäpiiristä voi jo olettaakin, todella sulava. Yhdessä 120 hertsin näytön kanssa puhelin tuntuu hyvältä käyttää, eikä normaalissa käytössä tullut vastaan minkäänlaisia merkittäviä hidasteluita. Hyvää suorituskykyä tukee myös puhelimen akunkesto, joka pärjäsi helposti läpi kahden kokonaisen päivän. Kolmenkin päivän ylitys yhdellä latauksella osoittautui testijaksolla mahdolliseksi.

Akun latausnopeus GT Neo 2:ssa on odotetulla tasolla, eli käytännössä lähes vastaava kuin OnePlussankin 65 watin latausnopeudella varustetuissa puhelimissa, ja siten luokassaan erinomainen. Mielenkiintoisesti Nord CE 2:n akkua 500 mAh:a suuremmasta koostaan huolimatta Realmen akku latautui tyhjästä täyteen käytännössä vastaavassa ajassa noin 40 minuutissa.

Akun latausnopeus:

  • 15 min – 48 %
  • 30 min – 90 %
  • 37 min – 100 %

 

Yhteenveto

Realme GT Neo 2 on mielenkiintoinen uutuuspuhelin kotimaamme markkinoille. OnePlussan kanssa jaetusta perimästään ja osin yhteisistä ominaisuuksistaankin huolimatta puhelin tuntuu päivittäisessä käytössä silti aivan omalta laitteeltaan.

Ulkoisesti puhelin on varsin räväkkä ja testissä käynyt vihreä väriyksilö jakanee mielipiteitä, mutta saatavilla on kuitenkin myös hillitympiä värivaihtoehtoja, joskin pienenä miinuksena ne ovat tarjolla vain pienemmillä muistivarianteilla. Rakenne itsessään tuntuu jämäkältä ja laadukkaalta, mutta puhelimella ei ole minkäänlaista IP-luokitusta, mikä on kuitenkin tässä hintaluokassa varsin tyypillistä.

Sisällä sykkivä rauta puolestaan on noin 400 euron hintaluokkaan erinomaista. Snapdragon 870 -järjestelmäpiiri edustaa väistämättä luokkansa parhaimmistoa, minkä lisäksi sen parina on pohjamallissakin peräti 8 Gt RAM-muistia. Laitteelle virtaa syöttävä 5000 mAh:n akkukin jaksoi poikkeuksetta yli kahden päivän käytön ja latautui mukavan nopeasti 65 watin pikalatauksella. Mukana toimitettava SuperDart-laturi hämmentää helposti nimensä myötä, mutta käytännössä kyseessä vaikuttaisi olevan OnePlussalta tuttu Warp Charge tai nykyisin SUPERVOOC-teknologia, tai ainakin kyseiset teknologiat meidän testeissämme näyttivät toimivan keskenään ristiin.

Kameroiden osalta Realme on luokassaan kohtalainen. Pääkamera kykenee hyvään jälkeen ja ultralaajakulmakamera hintaluokalle tyypilliseen keskinkertaiseen jälkeen. Valitettavasti 2 megapikselin makrokameraa ei voi kuitenkaan enää 400 euron luokassa pitää missään nimessä hyvänä ratkaisuna.

Päivitystuen osalta Realme tarjoaa OnePlussan Nord -sarjasta tutun peruslupauksen kahden suuren päivitysten tuesta ja kolmen vuoden ohjelmistotuesta, mutta OnePlussasta poiketen Realme ei puhu suoraan Android-versiopäivityksistä tai tietoturvakorjauksista vaan omista Realme UI -päivityksistään sekä yleisesti ohjelmistotuesta. Tuki itsessään on luokassaan kohtuullinen, joskaan ei parhaimmistoa, mutta sen muotoilu mahdollistaa valitettavasti myös odotettua heikomman kokonaistuen. Lisäksi puhelimen sisällä yhä pyörivä Android 11 on väistämättä nykyään jo vanha.

Kokonaisuudessaan Realme GT Neo 2 on hintaluokassaan erittäin varteenotettava vaihtoehto, joka tarjoaa kohtalaisen kamerakokonaisuuden, laadukkaan AMOLED-näytön peräti 120 hertsin virkistystaajuudella ja erinomaisen suorituskyvyn. Jopa Toimituksen valinta -kunniamaininta voisi olla Realme GT Neo 2:lle mahdollinen, mutta hieman epämääräisen päivityslupauksen myötä kokonaisuus jää siitä hiuksen hienosti vajaaksi.

Täysin ilman kilpailua Realme ei kuitenkaan 400 euron hintaluokassa ole, vaan muun muassa nykyisin pykälän edullisempaan hintaan saatavilla oleva OnePlus Nord 2 voi olla varteen otettava vaihtoehto vain hieman heikommalla suorituskyvyllä. Toisaalta niin ikään pykälän edullisempi Samsung Galaxy A52s tarjoaa paremman päivitystuen, mutta tekee vastaavasti suuremman kompromissin suorituskyvyssä.

  • Erittäin nopea 65 watin pikalataus
  • Laadukas AMOLED-näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella
  • Snapdragon 870 -järjestelmäpiirin suorituskyky hintaluokassa
  • Wi-Fi 6
  • Akunkesto

Miinusta

  • Ultralaajakulmakameran video rajoittuu 1080p 30 FPS -tasolle
  • 2 megapikselin makrokameran kuvanlaatu
  • Heikkolaatuinen yökuvatila
This site uses XenWord.
;