io-tech testasi Samsungin Galaxy S20 -malliston uusimman Fan Edition -mallin.

Alkuvuodesta hieman ennen Galaxy S20 -sarjan julkaisua Samsung päätyi julkaisemaan hieman ”karsitumman” Galaxy S10 Lite -mallin. Tänä vuonna tilanne on hieman toinen ja Samsungin 23. syyskuuta pitämässä Galaxy Unpacked for Every Fan -julkaisutapahtumassa yhtiö toi julki Galaxy S20 FE (Fan Edition) -mallin.

Samsungin mukaan Galaxy S20 FE:n on tarkoitus tarjota sarjan faneille lippulaivatason kokemuksia edullisempaan hintaan tekemällä kompromisseja puhelimen vähemmän tärkeinä pidettyjen ominaisuuksien osalta. S20 FE:tä voikin pitää seuraajana alkuvuoden S10 Lite -mallille.

Galaxy S20 FE on saapunut Suomessa myyntiin 2. lokakuuta kahtena eri versiona. 4G-mallin suositushinta on 679 euroa ja 5G-malli 128 Gt:n tallennustilalla 779 euroon. 5G-mallista on tulossa myös isompi 256 Gt:n malli myöhemmin. Värivaihtoehtoja puhelimille on useita (Cloud Red, Cloud Orange, Cloud Lavender, Cloud Mint, Cloud Navy ja Cloud White). Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan laitteen hintataso on artikkelin julkaisuhetkellä Black Friday -tarjousten myötä edullisimmillaan erittäin houkuttelevassa 499 ja 549 eurossa, mutta hinnat saattavat nousta Black Fridayn jälkeen.

Tässä artikkelissa tutustumme Galaxy S20 FE -malliston 5G-versioon noin kahden viikon käyttökokemusten pohjalta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Galaxy S20 FE toimitetaan hieman muista S20-sarjan puhelimista eroavassa pakkauksessa. Pakkaus on väriltään valkoinen (S20-mallistossa musta), jonka päällä on iso S20-mallimerkintä. Itse FE-merkintä löytyykin vain paketin sivuilta sekä pienellä fontilla kannen reunasta.

Myyntipakkauksen sisältöön on myös tullut pieniä muutoksia ja paketista löytyykin puhelimen lisäksi vain latausjohto (USB-A – USB-C), vanhanmallinen QuickCharge 2.0 -pikalatausta tukeva (15W max) pikalaturi, pikakäyttöohjeet ja korttikelkan irrotustyökalu. Kuulokkeita paketissa ei enää mukana toimiteta ja harmillisesti myös laturin osalta on päädytty käyttämään Samsungin vanhaa pikalaturia, eikä 25 watin pikalaturia kuten muissa tämän vuoden malleissa.

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Ensivaikutelmaltaan Galaxy S20 FE -malli on heti tunnistettavissa Samsungin tuotteeksi. Muotoilu ja ulkonäkö mukailee hyvin pitkälti keväällä julkaistuja S20-malleja. S20-mallien tapaan Samsung on luopunut aggressiivisesti reunoille kaartuvan näytön käyttämisestä, joka on varmasti monien käyttäjien mieleen.

Puhelimen takakuoresta löytyy S20- ja S20 FE -mallien suurin eroavuus ja S20 FE:n takakuoren materiaali on vaihtunut lasista muoviin. Aivan kuten kevään S20-mallistossa myös S20 FE:n osalta huomio takakuoressa kiinnittyy välittömästi vasemmassa yläkulmassa olevaan kookkaaseen kamerakohoumaan.

Erilaisia värivaihtoehtoja on useita ja testikappaleemme edustaa tummahkon sinistä Cloud Navy -värivaihtoehtoa.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 159,8 x 74,5 x 8,4 mm
  • Paino: 190 g
  • Näytön- ja ulkomittojen suhde: 84,8 %

Kevään S20-mallistoon verrattaessa S20 FE sijoittuu kooltaan 6,2-tuumaisen S20- ja 6,7-tuumaisen S20+ -mallin välimaastoon. Ainoastaan leveyden ja painon osalta S20 FE menee molempien S20-mallien ohi ja esimerkiksi S20+-malliin verrattaessa leveyttä on tullut yksi milli ja paksuutta reilu puoli milliä lisää. Myös painoa on neljä grammaa enemmän kuin S20+-mallilla.

6,5-tuumainen näyttö on myös tiputettu FullHD+-tarkkuuteen (1080 x 2400 pikseliä), mutta se käyttää samaa 20:9-kuvasuhdetta.

Galaxy S20 FE:n runko on alumiinia ja reunoja kiertävä kehysosa on viimeistelty kiiltäväksi. Aivan kuten muiden S20-mallien kohdalla, reunoja kiertävä metallikehys on kulmista leveä, mutta pitkiltä sivuilta kavennettu todella ohueksi, jonka takia esimerkiksi äänenvoimakkuus- ja virtapainikkeiden kohdalta kehyksessä on näkyvissä selkeä levennys.

Takakannen materiaaliksi on siis lasin sijasta valikoitunut muovi. Takakannen muovipinta on viimeistelty mattamaiseksi, joka tuntuu kädessä mukavalta, mutta samalla vähentää takakuoren pitoa. Positiivisena puolena muovinen takakansi kerää huomattavasti vähemmän näkyviä sormenjälkiä kuin lasipinta, mutta etenkin testikappaleemme Cloud Navy -värivaihtoehdossa sormenjäljet ovat varsin helposti havaittavissa valolähteen osuessa takakuoreen. Lisäksi muovin vahvuutena on pudotuskestävyys, joka on joustavampana ja pehmeämpänä materiaalina lähtökohtaisesti lasia parempi, mutta toisaalta se myös naarmuuntuu helpommin.

Käsituntumaltaan S20 FE on joka tapauksessa varsin mukavan tuntuinen ja takakuoren sivujen pyöristykset helpottavat laitteen käsittelyä yhdellä kädellä. Hieman kasvanut leveys kuitenkin tuntuu välittömästi verrattuna aikaisempiin S20-malleihin.

Alkuvuoden S10 Lite -mallista puuttunut IP68-luokitus on tehnyt S20 FE:ssä paluun, tosin tässä hintaluokassa (etenkin 5G-mallin melkein 800 euron hinta) se on jo hyvin odotettavaa. Rakenteeltaan S20 FE on myös tukeva, eikä elämistä tai natinaa ole havaittavissa edes voimakkaammin väänneltäessä.

 

Tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

S20 FE -mallien sisuskalut eroavat toisistaan ja 4G-version tehoista vastaa Samsungin oma Exynos 990 -piiri, kun taas testikappaleemme 5G-version suorituskyvyn takaa hieman suorituskykyisempi Qualcommin Snapdragon 865 -piiri. Järjestelmäpiirin parina on Qualcommin X55 5G –modeemi ja puhelin tukee alle 6 GHz taajuusaluetta sekä SA- että NSA-tekniikoilla. Myös WiFi- ja Bluetooth-tuki ovat samat kuin edeltäjämallissa.

Muiden yhteyksien osalta mukana on tuki uusimmalle Wifi 6 -standardille ja Bluetooth on versiota 5.0. Galaxy S20 -puhelimet mahdollistavat kahden erillisen Bluetooth-äänilaitteen kytkennän samanaikaisesti.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri
    • 1 x 2,84 GHz Kryo 585 Gold (ARM Cortex-A77), 512 kt L2
    • 3 x 2,44 GHz Kryo 585 Gold (Cortex-A77), 256 kt L2
    • 4 x 1,8 GHz Kryo 585 Silver (Cortex-A55), 128 kt L2
    • Adreno 650 GPU
    • Spectra 480 ISP
    • Hexagon 698 AIE DSP
  • 6 tai 8 Gt LPDDR4X-RAM-muistia
  • 128 tai 256 Gt UFS 3.1 -tallennustilaa, microSDXC-korttipaikka
  • Snapdragon X55 5G –modeemi, NSA & SA, Sub 6 Ghz, TDD, FDD, DSS, n1, n3, n7, n28, n41, n78
  • LTE Cat.19 (1800/200 Mbit/s), 4×4-MIMO, 5CA, 2xnano-SIM
  • 11ax Wi‑Fi 6, 2×2 MIMO
  • Bluetooth 5.0 (aptX & LDAC & AAC), NFC
  • GPS, GLONASS, Galileo, Beidou, A-GPS
  • 4500 mAh akku, USB Type-C 3.2, 25W pikalataus, 15W langaton pikalataus, 4,5W käänteinen langaton lataus

RAM-muistia S20 FE 5G -malli sisältää kuusi gigatavua, joka on tällä hetkellä varsin tavanomainen määrä Android-puhelinten ylemmässä hintaluokassa. Tällä hetkellä Suomessa myytävässä 5G-mallissa tallennustilaa on 128 gigatavua ja keskusmuistia kuusi gigatavua, mutta 256 gigatavun tallennustilalla ja kahdeksan gigatavun RAM-muistilla varustettu versio on myös saatavilla noin 850 euron hintaan. 128 gigatavun tallennustilaa voi kasvattaa vielä erillisellä muistikortilla, joka tosin syö toisen sim-korttipaikan. Keskusmuistin määrä on tässä hintaluokassa hieman vähänlaisesti muihin kilpailijoihin verrattuna, mutta testijaksolla ei siitä havaittu ongelmaksi.

Alapäädyssä sijaitsee toinen stereokaiuttimista, USB 3.2 Gen 1 -nopeusluokan Type-C-liitäntä sekä yksi mikrofoneista. Käyttöliittymän navigointiin on tarjolla jo tutuksi tulleet Androidin navigointipainikkeet sekä vaihtoehtoiset pyyhkäisyeleet.

S20 FE -mallin stereokaiuttimet ovat äänenlaadun osalta hyvät, mutta eivät kuitenkaan yllä aivan terävimmän kärjen joukkoon. Kovilla äänenvoimakkuuksilla kaiuttimista on kuultavissa pientä äänen säröytymistä. Äänimaisemaltaan kaiuttimet ovat hyvin neutraalit eikä esimerkiksi bassoa ole lähdetty erityisemmin ylikorostamaan.

Galaxy S20 FE 5G:n näyttö on Samsungille tyypilliseen tapaan AMOLED-pohjainen, mutta S20-lippulaivapuhelimista poiketen se ei ole uudempaa Dynamic AMOLED -mallia. Näytön resoluutio on myös tiputettu QHD+-tasolta Full HD+-tasolle, mutta kuvasuhde on pidetty 20:9:ssä. Kooltaan näyttö on 6,5-tuumainen ja se tukee korkeaa 120 hertsin virkistystaajuutta.

Näytönreunat ovat myös S20-sarjaan verrattuna hieman isommat ja ne ovat nyt kaikilla sivuilla lähes tasapaksut. Sormenjälkitunnistin on sijoitettu jälleen näytön alle, mutta se käyttää tekniikaltaan edullisempaa optista lukijaa ultraäänen sijaan. Testijakson perusteella sormenjälkitunnistin toimii pääosin luotettavasti, mutta joissain tilanteissa pientä hitautta on havaittavissa. Virheellisiä tunnistuksia esiintyi testijakson aikana satunnaisesti, mutta ei mitenkään häiritsevästi.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,5-tuumainen FullHD+ Super AMOLED -näyttöpaneeli
  • 1080 x 2400 pikseliä, 20:9-kuvasuhde, 407 ppi
  • 120 Hz virkistystaajuus, HDR10+
  • Herätys kaksoisnapauttamalla, yötila, yhden käden tila, kosketustunnistuksen herkkyys

Kuvanlaadullisesti Galaxy S20 FE:n Super AMOLED -paneeli on melko vertailukelpoinen muihin S20-sarjalaisten näyttöihin. Näytöntarkkuus on tiputettu QHD+ tasolta FullHD+-tasolle, mutta toisaalta muiden S20-mallien käyttäminen ei täydellä 120 hertsin virkistystaajuudella onnistu kuin FullHD+-tarkkuudella, joten näyttö on tältä osin verrattavissa muihin S20-sarjalaisiin. Maksimikirkkaus näytössä vaikuttaa olevan erittäin hyvällä tasolla ja sillä pärjää helposti myös kirkkaimmissakin olosuhteissa, vaikka tätä ei erityisen hyvin Suomen syksyisessä kelissä pystyttykään testaamaan. Väritoiston osalta näytönasetuksissa on kaksi erillistä tilaa – Vivahteikas ja Luonnollinen – joista ensimmäinen on vakiona päällä. Värien saturaatiota korostava tila on tyypillinen Samsungille, kun taas luonnollinen-tilassa näyttö on konfiguroitu sRGB-väriavaruuteen.

S20 FE -mallin etukamera on sijoitettu muiden S20-mallien tapaan sijoitettu reikään keskelle näytön yläosaa. Reikä on kooltaan melko pienikokoinen, mutta kamerareiän ympärillä on musta reunus, joka syö näyttöpinta-alaa vielä hieman lisää. Etukameran tarkkuus on 32 megapikseliä ja se on varustettu f2.2-aukkosuhteella ja 0,8 um pikselikoolla.

Puhelimen kuulokeaukko on piilotettu erittäin huomaamattomasti näyttölasin yläreunaan ja näytön alle on sijoitettu erillinen kaiutin. Valoisuus- ja etäisyyssensorit sijaitsevat kokonaisuudessaan näytön alla.

Itse yläpäädyssä sijaitsee ainoastaan SIM-korttipaikka sekä yksi mikrofoniaukko. Korttipaikassa on paikat kahdelle nano-SIM-kortille, joista toisen voi korvata micro-SD-kortilla. Lippulaivamalleista löytyvä eSIM-tuki on S20 FE-malleissa tiputettu pois.

Takakannen alle on sijoitettu 4500 mAh akku, joka tukee Samsungin 25 watin pikalatausta, mutta valitettavasti itse puhelimen mukana toimitetaan vanha 15 watin QuickCharge 2.0 -tekniikkaa käyttävä laturi.

S10 Litestä Samsung oli päättänyt poistaa langattoman latauksen, mutta positiivisena asiana S20 FE -mallistoon ominaisuus on tuotu takaisin. Langaton pikalataus on tuettuna aina 15 wattiin asti ja myös käänteinen lataus on mahdollista 4,5 watin teholla.

 

Kamera

Galaxy S20 FE -malliston takakuoren vasemmassa yläkulmassa sijaitseva kamerakohouma lainailee muotokielensä muista S20-malleista. Kamerakyhmy kohoaa takakuoren yläpuolelle selkeästi. Fyysisiä kameroita kohoumaan on sijoitettu kolme kappaletta LED-salaman kera.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin laajakulmakamera, 1/1,76” sensori, 1,8 µm pikselikoko, f1.8, Dual Pixel PDAF, OIS
  • 8 megapikselin telekamera, 1/4,5” sensori, 1,0 µm pikselikoko, f2.0, PDAF, OIS, 3x optinen zoom
  • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera, 1/3,0” sensori, 1,12 µm pikselikoko, f2.2, 123° kuvakulma
  • Videotallennus: 4K@30/60fps, 1080p@30/60fps

Kameroiden toteutus lainaa pääkameran S20-mallistosta, muut kaksi kameraa ovat tässä mallistossa ”uusia”. Kamerakoostumus onkin varsin erikoinen verrattaessa muihin ”edullisemman” hintaluokan ei-lippulaivamalleihin, joissa oikeasti hyödyllisiä kameroita on korvattu turhilla syvyys- ja makrokameroilla.

Samsung on kuitenkin päätynyt pitämään S20 FE -mallistossa laajakulmakameran, ultralaajakulman sekä telekameran, joka S20 FE -mallistossa tarjoaa kolminkertaisen optisen zoomin. Pääkamera sekä telekamera on nyt varustettu optisella kuvanvakaajalla.

Pääkameran virkaa hoitaa 12 megapikselin tarkkuudella varustettu sensori, jonka objektiivin aukkosuhde on f1.8. Sensorin pikselikoko on myös todella suuri (1,8um) ja itse sensorin fyysinen koko on myös samaa luokkaa kuin markkinoilta löytyvissä 64 megapikselin sensoreissa. Tarkennukseen käytetään Samsungin Dual Pixel PDAF -tekniikkaa. Pääkamera on ainoa, joka on yhtenäinen S20- ja S20+-mallien kanssa.

Toisena kamerana käytössä on myös 12 megapikselin ultralaajakulmakamera, joka tarjoaa laajan 123 asteen kuvakulman ja perustasoa hieman suuremman 1,12 um pikselikoon.

Kolmas kamera on kahdeksan megapikselin telekamera, joka tarjoaa kolminkertaisen optisen zoomin pääkameraan nähden. Aukkosuhde on telekameroille varsin tyypillinen f2.4 ja pikselikoko 1,0 um. Kuten sanottua, myös telekamerassa on optinen vakautus.

Galaxy S20 FE:n kamerasovellus ei tarjoa juuri mitään erikoisempaa verrattuna aikaisempiin Samsungin malleihin. Aikaisemmat Samsung-käyttäjät ovat siis täysin kotonaan kamerasovelluksen kanssa. Kamerasovellus avautuu ja toimii pääosin ripeästi, mutta testijaksolla huomasimme etenkin yö-tilaa käytettäessä kuvan oton jälkeen tapahtuva prosessointi kestää välillä useita sekunteja.

Kuvausnäkymässä kuvaustilat ovat listana suljinpainikkeen vieressä ja lisätoimintojen kuvakkeet vasemmassa reunassa. Kuvaustilaa pystyy vaihtamaan myös etsinnäkymästä pyyhkäisemällä tai suoraan sormella kuvaustilan nimeä napauttamalla. Kamerasovellus mahdollistaa myös kuvaustilojen järjestyksen ja esillä olevien tilojen muokkaamisen, mikä on erittäin positiivinen mahdollisuus.

Samsung Galaxy S20 FE tarjoaa kolme polttovälivaihtoehtoa, jotka ovat nähtävissä yllä. Muista S20-malleista poiketen S20 FE tarjoaa kolminkertaisen optisen zoomin telekameralla.

Ylle on liitetty S20 FE 5G -testipuhelimen pääkameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvässä valaistuksessa Galaxy S20 FE:n pääkameran kuvanlaatu vastaa varsin pitkälti Galaxy S20- ja S20+ -mallien kuvanlaatua. FE:n pääkameran dynamiikka ei aivan kaikissa tilanteissa riitä ja vaikuttaa, että vaikka kamerakomponentti teknisten tietojen osalta on sama kuin S20/S20+-malleissa on itse prosessoinnissa pieniä eroavaisuuksia. Myös värientoisto on luonnollista eikä Samsungille aiemmin tyypillistä värien runsasta ylikorostamista ole nähtävissä. Joka tapauksessa kuvat ovat tarkkoja ja terävyyttä ei ole ylikorostettu.

Hämärällä S20 FE:n kamera pärjää vielä hintatasoon nähden hyvin. Kamera pystyy tallentamaan kuviin hyvin valoa ja myös yksityiskohdat tallentuvat kuviin kohtalaisen hyvin. Suurimmat ongelmat esiintyvät ulkoisten valonlähteiden kanssa, jotka palavat helposti puhki. Pikselitasolla tarkasteltaessa kuvissa on havaittavissa myös selkeää kohinaa, joka ei kuitenkaan haittaa kokonaiskuvassa.

Myös ultralaajakulmakameran tuottama jälki hyvässä valaistuksessa on näyttävää ja laadukasta. Värientoisto pysyy laajakulmakameran kanssa kohtalaisen samanlaisena ja kamera luottaakin huomattavasti luonnollisempiin väreihin ylikorostamisen sijaan. Ultralaajakulmakameralla käytössä on myös vakiona reunojen vääristymän korjaus, joka vaikuttaa toimivan hyvin muiden S20-mallien tavoin.

Hämärällä ultralaajakulmakameran kuvanlaatu ei juuri tarjonnut yllätyksiä. Isoveljiensä tapaan kohinaa on havaittavissa kuvissa selkeästi, joka myös aiheuttaa yksityiskohtien pehmentymistä. Kuvien värimaailma on huomattavasti todellisuutta mukailevampaa vaikkakin hieman ylikorostamista kuvissa on huomattavissa. Lopputulos on, ylikorostamisesta huolimatta, varsin näyttävää ja eläväisempää.

Kahdeksan megapikselin telekamera on selkeä ”uutuus” S20-sarjassa, sillä lippulaivamalleissa hybridizoom toteutettiin korkearesoluutioiselta sensorilta rajaamalla. Mielenkiintoisen yksityiskohtana telekamera tuottaa 12 megapikselin kuvia, eli jostain syystä Samsung on päätynyt skaalaamaan lopullisen kuvan ylöspäin kahdeksasta megapikselistä kahteentoista.

Kuvanlaadullisesti S20 FE:n kolminkertainen zoomi tuottaa erittäin käyttökelpoisia kuvia. Kohinan määrä on saatu myös pidettyä telekamerassa kurissa eikä dynamiikassakaan ole telekameraksi valitettavaa.

Aivan kuten muissakin moderneissa kamerapuhelimissa on jo parin viime vuoden aikana ollut mukana erillinen yökuvaustila, löytyy sellainen myös Samsungin uutuudesta. Tuttuun tapaan yötilaa käytettäessä kamera taltioi otosta useamman sekunnin ajan yhdistellen useampien eri kuvien kuvadataa.

Testijakson aikana huomasimme, että erityisesti yö-tilassa otettujen kuvien jälkeen tapahtuva jälkiprosessointi kestää S20 FE:llä useita sekunteja. Tämä näkyy kamerasovelluksessa kuvan ottamisen jälkeen galleriakuvakkeen yhteydessä näkyvässä pyörivässä ”prosessointianimaatiossa”.

S20 FE:n yötila toimii samalla tavalla aikaisempien Samsungin puhelinten kanssa. Samsungin yökuvaustila eroaa osasta muista markkinoilla olevista yökuvaustiloista toteutustavaltaan melkoisesti. Samsungin yö-tilaa voi suositella käytettäväksi lähinnä melkein pimeissä kuvaustilanteissa. Jos kuvaustilanteessa kohteelle on saatavissa ulkopuolisia valonlähteitä, on yö- ja normaalitalassa otettujen kuvien välillä vaikeaa löytää selkeitä eroavaisuuksia. Kuvien valaistut kohdat tallentuvat yö-tilassa hieman paremmin, etenkin jos niissä on valonlähteitä, jotka normaalitilassa otetuissa kuvissa palavat helposti puhki. Yökuvaustilaa on mahdollista hyödyntää myös tele- ja ultralaajakulmakameroilla ja se parantaa myös niiden yksityiskohtia ja valoisuutta.

Galaxy S20 FE tarjoaa videokuvaukseen maksimissaan 4K 60 FPS -kuvausta pääkameran osalta. Ultralaajakulmalla puhelin tarjoaa maksimissaan 4K 30 FPS -laatua. Video tallennetaan korkeahkolla 72 Mbit/s bittivirralla (High@L5.2, CABAC, 1 Ref Frames) ja ääniraita stereona 256 kbit/s bittivirralla. Kuvanlaadullisesti 4K-videon laatu ei pärjää parhaimmille lippulaivapuhelimille. 4K-videon yleisilme on laadukasta, mutta se ei ole terävyydeltään ja yksityiskohdiltaan pahimpien kilpakumppaniensa tasolla. Lisäksi kuvanvakautuksessa on havaittavissa pientä nykimistä.

 

 

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

Galaxy S20 FE käyttää sisarmalliensa tapaan One UI -käyttöliittymän uusinta 2.5-versiota, jonka alla pyörii Googlen Android 10 -käyttöjärjestelmä. One UI:n kakkosversiossa on Samsungin mukaan keskitytty selkeyteen ja oleellisten toimintojen ja sisällön näyttämiseen nopeammin. Uudistukset ovat varsin huomaamattomia ja tuttuja aikaisemmista Samsungin puhelimista.

Samsungin One UI -käyttöliittymä peittää Androidin vakioulkoasun varsin kattavasti alleen ja mukaan on lisäksi pakattu kattava määrä lisäominaisuuksia ja toimintoja, joita Androidin perusversiosta ei löydy. Samsung on pyrkinyt tuomaan käyttöliittymän sisällön peukalon ulottuville, joten monien vakiotoimintojen oletusnäkymässä näytön yläosaa hallitsee suuri otsikkoalue, jonka saa otettua hyötykäyttöön vierittämällä näkymää ylöspäin.

Lisäominaisuuksia One UI tarjoaa vaikka muille jaettavaksi ja se onkin yksi Android-puhelinten kattavimpia käyttöliittymiä lisäominaisuuksiensa osalta. Toisaalta mitään järisyttäviä uutuuksia ei tänä vuonna mukana ole, vaan mm. vanhat tutut Dex-työpöytä- ja tietokonetila, Knox-tietoturvaominaisuudet ja yhden käden käyttöä helpottavat ominaisuudet ovat edelleen läsnä.

Päivitysten osalta Samsung lupaa S20 FE:lle tietoturvakorjauksia sekä uutena ”ominaisuutena” kolme vuotta Android-versiopäivityksiä. Lupaus on Android-valmistajien joukossa yksi parhaimmista ja nostaa Samsungin kärkijoukkoon Googlen kanssa ja OnePlussan ohi. Päivitysnopeudessa Samsung ei ole ikinä ollut ykköspaikalla, jonka huomaa myös Android 11:n puuttumisesta toistaiseksi, mutta yritys on parantanut ja nopeuttanut uusin versiopäivitysten julkaisua aikaisempiin vuosiin nähden. Testijakson aikana suoraan paketista laitteelle oli tarjolla jo lokakuun tietoturvat ja marraskuun tietoturvat saapuivat laitteelle heti marraskuun alkupuolella, joten Samsungin päivityslupaus on paikkansapitävä.

 

Suorituskyky

Samsung Galaxy S20 FE 5G vietti io-techin käyttötestissä noin parin viikon ajan. Testijakson aikana puhelin toimi moitteettomasti eikä puhelimen kanssa havaittu kummoisempia ongelmia.

Peruskäytössä S20 FE toimii sulavasti eikä minkäänlaisia hidasteluita ollut havaittavissa edes raskaammallakaan käytöllä. Pelikäytössä FE toimi myös erinomaisesti ja se pyöritti mm. Asphalt 9:ää ja Call of Dutyä täysin sulavasti. Pidemmissä pelisessioissa laitteen takakuori lämpenee havaittavasti, mutta lämpö ei kuitenkaan nouse häiritseväksi tai käyttöä haittaavaksi.

Testasimme järjestelmäpiirin virranhallinnan ja jäähdytyksen toimintaa sekä suorituskyvyn laskua pidemmässä rasituksessa CPU Throttling- sovelluksen avulla. 15 minuutin prosessorirasituksessa suorituskyky pysyi melko tasaisena ja laski 90 %:iin maksimista, mikä on varsin hyvä suoritus.

Synteettisissä suorituskykytesteissä otimme verrokiksi samasta hintaluokasta eri valmistajien lippulaivamalleja. Kilpakumppaneiksi valikoitui samalla Snapdragon 865 -piirillä varustetut OnePlus 8 Pro sekä Zenfone 7 Pro sekä Samsungin oma lippulaivamalli Exynos 990 -piirillä eli S20 Ultra.

Kuten testituloksista näkee, tarjoilee Galaxy S20 FE -malli varsin tyypillistä suorituskykyä Snapdragon 865 -piirillisten puhelinten joukossa. Samalla se jättää hieman ironisesti Samsungin omaa Exynos-piiriä käyttävän S20 Ultra -huippumallin taakseen melkein jokaisessa testissä.

Huomionarvoisena seikkana tallennustilan luku- ja kirjoitusnopeutta mittaavan Androbench 5 -testin tulokset on ajettu mukautetuilla, paremmin tosielämän käyttöä vastaavilla asetuksilla (1 thread, 300 Mt file size, 256 kt buffer size), joita on käyttänyt mm. Anandtech-sivusto testeissään. Androbenchin tulokset ovat täten suhteessa alhaisempia kuin vakioasetuksilla ajetuissa testeissä.

Kokeilimme myös laitteen 5G-kyvykkyyksiä testijakson aikana pikaisesti ja omalla alueellani, jonne DNA on juuri rakentanut varsin tuoreen 5G-verkon. Latausnopeudet liikkuivat 700 – 900 Mbit/s välillä (DNA:n 1000 Mbit/s liittymällä) ja lähetysnopeus verkkoon noin 40 – 60 Mbit/s:n välimaastossa.

 

Akkukesto

Akkukeston osalta ennakko-odotukset olivat positiivisen odottavaiset. Kevään S20-malliston Exynos versioiden tarjoama akkukesto ei juuri yllättänyt positiivisesti, joten Snapdragon-järjestelmäpiirin odotettiin tuovan parannusta asiaan.

Yllä olevan kuvan siniset pisteet kuvaavat 5G aktivoituna saavutettuja käyttöaikoja. Vihreät pisteet ovat tuloksia ilman 5G-yhteyksiä ja punaisella merkatut ovat kahden päivän käytöllä saavutettuja aikoja ilman 5G:tä.

Noin parin viikon testijaksolla laitetta käytettiin jokapäiväisessä käytössä 120 hertsin virkistystaajuudella sekä ensin 5G päällä ja erikseen vielä 5G poistettuna käytöstä.

Testijakson normaalin päivän (noin klo 7 – 23) päätteeksi akun varausprosentit liikkuivat 70 – 80 % välimaastossa ja näytön päälläoloajat keskimäärin 1,5 – 2,5 tunnin välimaastossa. Raskaammalla käytöllä akun varaus tippui 50 – 60 % välimaastoon ja näytön päälläoloaika liikkui 3 – 3,5 tunnin välimaastossa.

Puhelimella olisi selvitty useaan otteeseen myös toisen päivän yli ja testiksi otimme myös muutaman kahden päivän käyttöajan mukaan. Kahden päivän käytön jälkeen puhelimessa oli raskaammalla käytöllä jäljellä noin 40 % akkua jäljellä ja näytön päälläoloaika oli tällöin noin 5,5 tuntia. Hieman kevyemmällä käytöllä toisen päivän jälkeen jäljellä oli hieman alle 60 % ja näyttö oli tällöin ollut päällä hieman yli 2,5 tuntia. Puhelimella olisi tällöin selvitty luultavasti vielä kolmaskin päivä kevyempää käyttöä.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin selailua, sähköpostien lukemista, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Käyttöjärjestelmän teema oli asetettu suurimman osan ajasta tummaksi.

Ajoimme S20 FE:llä myös io-techin kattavammissa puhelinartikkeleissa yleisesti käytetyt virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat, suoraan laitteiden kesken vertailukelpoiset perustestit. Verrokeiksi valittiin samat puhelimet kuin suorituskykytesteissä.

YouTube-testissä videota striimattiin WiFi:n kautta tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja näytön 50 % kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella kuulokkeiden ollessa kytkettynä. Testissä akun varaus väheni vain 6 %, joka tarkoittaa laskennallisesti 16,5 tunnin tulosta.

Grafiikkarasitusta simuloivassa GFXBench Battery Testissä S20 FE saavutti noin 215 minuutin tuloksen, joka vastaa hyvin OnePlus 8 Pro:n tulosta samalla piirillä. Tulos kuitenkin jää esim. Samsungin lippulaivan (S20 Ultran) tuloksesta reilusti. Toisaalta maininnan arvoisena seikkana S20 FE:n suorituskyky heikkenee rasituksessa kilpailijoita vähemmän, joka vaikuttaa osaltaan tulokseen negatiivisesti, sillä suorituskyvyn pysyessä korkeampana virtaa kuluu myös enemmän.

Sekalaista yleiskäyttöä simuloivan PCMark Work -akkutestin tulokseksi saatiin lähes 10,5 tuntia, joka on noin 30 minuuttia vähemmän kuin S20 Ultralla, mutta samaan aikaan melkein tunnin enemmän kuin OnePlus 8 Pro:lla. Zenfone 7 Pro:n huipputulokseen eroa tulee yli viisi tuntia.

Galaxy S20 FE -mallin mukana toimitettava ”pikalaturi” ei ole muista Galaxy S20 -malleista tuttu 25 watin malli, vaan FE-mallien mukana toimitetaan aikaisempien vuosien mallien pakkauksista tuttu 15 watin teholla lataava QuickCharge 2.0 -tyypin laturi. On harmillista, että Samsung on joutunut tällaisessa pienessä asiassa tekemään muutoksia laitteen hintaluokka huomioiden. Itse puhelin kuitenkin tukee uudempaa 25 watin pikalatausta, laturin kuluttaja vain joutuu ostamaan erikseen.

Tyhjästä täyteen 15 watin laturi lataa puhelimen reilussa 1,5 tunnissa. Puolessa tunnissa päästään 35 %:iin ja 50 % lataukseen tarvitaan reilu 40 minuuttia. Näiltä osin ei siis olla lähelläkään markkinoiden kärjen, kuten OnePlus 8T:n vauhtia. Puhelin tukee myös USB Power Delivery 3.0 -standardia.

Samsung on myös tuonut S20 FE -malliin S10 Litestä puuttuneen langattoman latauksen. Langaton lataus onnistuu maksimissaan 15 watin teholla. Lisäksi mukana on vielä käänteinen langaton lataus 4,5 watin teholla.

 

Yhteenveto

Galaxy S20 FE ei ole täydellinen puhelin ja sen hintaluokka asettaa sen varsin kilpailtuun hintasegmenttiin. Etenkin kalliimman 5G-version yli 700 euron hinta vaatii hieman pureskelua, vaikka kyseessä onkin suositushinnaltaan Galaxy S20 -malliston selvästi edullisin vaihtoehto.

Fyysiseltä toteutukseltaan puhelin on laadukas, mutta suurin ”miinus” voidaan antaa laitteen muovisesta takakuoresta. Muovi on varmasti osalle käyttäjäkunnasta epämieluisampi materiaali lasiin verrattuna, mutta siitä huolimatta rakenne on tukeva ja istuu käteen varsin mukavasti. Mattapintaiseksi viimeistelty takakuoren muovi saattaa kuivemmissa käsissä tuntua liukkaalta. Koostaan huolimatta laitteen käyttö yhdellä kädellä onnistuu vielä varsin hyvin.

S20 FE:n näyttö on Samsungille tyypillisen laadukas ja erittäin pätevä. Näyttöpaneeli tukee myös korkeampaa 120 hertsin virkistystaajuutta. Hinnan alentamiseksi tehty resoluution tiputusta QHD+-tasolta FullHD+-tasolle ei juuri ulkoisesti näy käyttäjälle, eikä Samsung ole QHD+-puhelimissaan mahdollistanut toistaiseksi täyden QHD-tarkkuuden käyttämistä korkeammilla virkistystaajuuksilla. Moni myös varmasti arvostaa S20 FE:n tasaista näyttöä reunoille kaartuvan näytön sijaan.

Rautapuoli onkin S20 FE:n mielenkiintoisin puoli ja Samsungin puhelimia Euroopassa hallinnut, valmistajan oma Exynos-järjestelmäpiiri on FE:ssä, aivan kuten S10 Lite -mallissa alkuvuonna, korvattu Qualcommin tämän hetken lippulaivapiirillä. S20 FE:n sisuksissa sykkivä Snapdragon 865 -piiri on tällä hetkellä ehdotonta kärkeä mitä Android-puhelimiin on tarjolla niin prosessori- kuin grafiikkasuorituskyvyn osalta ja kykenee myös Samsungin omaa piiriä parempaan virrankulutukseen. Halvemman S20 FE -version 128 gigatavun tallennustilaa voi pitää vielä hyväksyttävänä, mutta 5G-malliin olisi ehkä toivonut jo lähtökohtaisesti 256 gigatavun tallennustilan. Positiivisena puolena tallennustilaa voi kuitenkin kasvattaa erillisellä muistikortilla, jos Dual SIM -toiminnallisuudelle ei ole käyttöä. Yhteyspuolella tarjolla on niin Bluetoothin (5.0) kuin WiFi:n (WiFi 6) osalta uusimmat tekniikat.

Myös akkukesto on S20 FE:n osalta kunnossa ja puhelimella selviää kahden päivän käyttöaikoihin jopa hieman raskaammallakin käytöllä ja kevyellä käytöllä on mahdollista päästä kolmen päivän käyttöaikoihin. Vanhanmallisesta pikalaturista annetaan pientä miinusta, mutta positiivisena puolena tuki kuitenkin löytyy korkeammalle 25 wattiin asti. Uudenmallisen pikalaturin olisi kuitenkin toivonut sisältyvän myyntipakkaukseen. Langattoman latauksen (max. 15W) mukana olo on positiivinen asia, joka ei edelleenkään tässä hintaluokassa ole aivan kaikkien kilpailijoiden vakio-ominaisuus.

S20 FE:n takakameran toteutus on hieman muista S20-sarjan puhelimista poikkeava. Mukaan on onneksi ängetty kolme käytännöllistä kameraa, eikä kameratoteutuksessa ole lähdetty hassuttelemaan enemmän tai vähemmän turhien makro- tai syvyyskameroiden kanssa. Myös kameran laatu jokaisen kameran osalta on varsin miellyttävää, vaikka ei aivan markkinoiden huipputoteutuksille pärjääkään. Pieni miinus kameran toimintaan tulee yökuvan ottamisen jälkeisesti ”tallennuksen” hitaudesta, mutta muutoin kamera ja kamerasovellus toimivat kuten pitääkin.

Ohjelmistopuolella One UI on tuttua ja turvallista tavaraa edellisistä Samsung puhelimista. Vakio-Androidin alleen peittävä ”raskas” käyttöliittymä ei varmasti ole kaikkien käyttäjien mieleen, mutta mukaan on pakattu monia käytännöllisiä ominaisuuksia, joista osa on Samsungille uniikkeja. Puhelinten päivityslupaus on myös parantunut ja Samsung lupaileekin nyt kolmea vuotta tietoturva- sekä myös Android-versiopäivityksiä, joka on Android-puhelinten kärkiluokkaa. Android 11:n tosin olisi jo toivonut löytyvän tämän hintaluokan puhelimesta OnePlus 8T:n tapaan, mutta onneksi se on tulossa lähiaikoina päivityksen muodossa.

S20 FE joutuu taistelemaan kuluttajien rahoista kovassa tuotesegmentissä mm. hieman edullisempien OnePlus 8T:n ja Xiaomi Mi 10T Pron kanssa. Toisaalta S20 FE tarjoaa hieman kyseisiä kilpailijoitaan paremmat ominaisuudet mm. langattoman latauksen, aidon telekameran ja IP68-suojauksen muodossa. GS20 FE:n 4G-version melkein 700 euron suositushinta olisi huomattavasti helpompi sulattaa, jos myös 4G-versio pitäisi sisällään Qualcommin järjestelmäpiirin, mutta tämä on jätetty jostain syystä pelkästään 100 euroa kalliimman 5G-version yksinoikeudeksi. Lisähaasteita myyntiin tuo valmistajan omien lippulaivapuhelinten viimeaikaiset alennukset, kun S20- ja S20+-malleja on saanut 500 – 600 euron hintaluokkaan tarjouksissa. Juuri tämän artikkelin julkaisuhetkellä myös Galaxy S20 FE -mallit ovat hyvissä Black Week -tarjouksissa, mutta aika näyttää nouseeko hintataso takaisin suositushintojen tuntumaan alennusviikon jälkeen. Muiden Galaxy S20 -mallien hinnan laskiessa voisi odottaa myös FE:n hinnan laskevan samassa suhteessa. Yleisesti ottaen on positiivista, että tänä vuonna käynnistynyt 5G-puhelinten esiinmarssi aiheutti alkuvuodesta huiman hyppäyksen high-end-puhelinten hintoihin, mutta vuoden lähentyessä loppuaan on hintatasoa saatu myös painettua selkeästi alemmas, eikä huippusuorituskykyä tarjoavasta puhelimesta tarvitse enää maksaa tuhatta euroa.

Vaikka Galaxy S20 FE ei aivan kalliimmille lippulaivakilpakumppaneilleen kaikilta osin pärjääkään, on se kokonaisuutena varsin pienillä ja pääosin hyväksyttävissä olevilla puutteilla varustettu ”lippulaivapuhelin”. Jos muovinen takakuori ei lannista tai on jopa positiivinen asia, eikä Samsungin oma One UI -käyttöliittymä ole poistyöntävä asia, voi Galaxy S20 FE 5G:tä suositella hyvin mielin. Värivaihtoehdoista löytyy myös mukavasti valinnanvaraa ja useat värivaihtoehdot ovat hyvin pirteitä ja erottuvat hienosti massasta. Kokonaisuus on sen verran hyvin kasassa, että annamme Galaxy S20 FE 5G:lle io-techin Toimituksen valinta -kunniamaininnan. Se on erittäin harkinnan arvoinen vaihtoehto hintaluokassaan ja samalla ehkäpä Galaxy S20 -malliston paras puhelin hintaan suhteutettuna.

Plussaa

  • Laadukas AMOLED-näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella
  • Tukeva rakenne muovisesta takakuoresta huolimatta
  • Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin suorituskyky
  • Kameraohjelmiston käytettävyys
  • Kameroiden toiminta eri tilanteissa
  • Hyvä akunkesto
  • Hyvä päivitystuki ja ajan tasalla olevat tietoturvakorjaukset
  • IP68-luokitus
  • Muistikorttipaikka

Miinusta

  • Myyntipaketissa toimitettava vanhanmallinen pikalaturi
  • Kamerasovelluksen pieni hidastelu kuvia tallennettaessa/prosessoidessa
  • Vanha Android-versio ja raskaasti kustomoitu One UI -käyttöliittymä varauksin
  • Vain kuusi gigatavua keskusmuistia varauksin

Huomioitavaa

  • Ei 3,5 mm:n ääniliitäntää
  • Muovinen takakuori naarmuuntuu lasikuorta helpommin

 

This site uses XenWord.
;