Olemme testanneet io-techissä tänä keväänä jo useamman Samsungin uuteen 3. sukupolven QD-OLED-paneeliin perustuvan pelinäytön ja nyt testiimme saapui Samsungin oma versio 27-tuumaisesta pelinäytöstä eli Odyssey OLED G6. Käytössä on täysin sama paneeli kuin toukokuussa testatussa MSI:n 27-tuumaisessa MSI MPG 271QRX QD-OLED -pelinäytössä, mutta eroa on muun muassa hinnassa ja kiinnipalamistakuussa. Tällä hetkellä Odyssey OLED G6 on hieman edullisempi kuin MSI:n näyttö, joten selvitimme mitä eroja niiden väliltä löytyy.
Näytön ominaisuudet, rakenne ja OSD-valikko
Samsung Odyssey OLED G6 on varustettu tasaisella 27-tuumaisella Samsungin 3. sukupolven QD-OLED-paneelilla, joka tukee QHD- eli 2560×1440-resoluutiota ja sen maksimivirkistystaajuus 360 hertsiä.
Näyttö on artikkelin julkaisuhetkellä listattu ensimmäisillä jälleenmyyjillä Suomessa noin 950 euron hinnalla, kun aiemmin testaamastamme MSI:n hinta on alkaen 1040 euroa.
Näytön ominaisuudet
- Paneelin tyyppi: QD-OLED
- Paneelin koko: 26,5″
- Paneelin kaarevuus: –
- Natiiviresoluutio: 2560×1440
- Virkistystaajuus: 360 Hz
- DisplayHDR: HDR10
- Vasteaika: 0,03 ms (GtG)
- Ulkomitat (ilman jalustaa): 61,2 x 35,4 x 4,9 cm
- Paino (jalustalla): 6,9 kg
- VESA-seinäkiinnitys: 100 x 100 mm
- Virkistystaajuuden synkronointi: AMD FreeSync Premium Pro & VRR (HDMI 2.1)
G6 OLED on tyylikkään hopeisen värinen ja tuo mukavaa vaihtelua usein mustan värisiin pelinäyttöihin. Jalustan alaosa on metallia ja siinä on kuminen lenkki johtojen hallinnalle. Takaosan RGB-valot ovat oletuksena pois päältä, mutta ne on käyttäjän hallittavissa näytön valikoista.
Näyttöliittiminä on kaksi HDMI 2.1 -näyttöliitintä sekä yksi DisplayPort 1.4 -näyttöliitin, joiden lisäksi tarjolla on 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, kaksi USB Type-A 3.2 -liitintä, joista toinen on näytön firmwaren päivittämistä varten ja USB Type-B -liitin. Näyttöliittimet on sijoitettu näytön taakse osoittamaan pois päin näytöstä, joka ainakin testaajan näkökulmasta helpottaa johtojen kytkemistä sen sijaan, että ne osoittavat alaspäin. Näyttö käyttää ulkoista virtalähdettä, joka painaa noin 600 grammaa.
Jalustan säätömahdollisuuksiin kuuluu 27 asteen kallistuskulma (-2° ~ 25°), 30 asteen kääntökulma molempiin suuntiin ja 12 cm verran korkeussäätöä sekä pivot.
Näytön OSD-valikoissa liikutaan näytön takaosasta löytyvällä ohjaustikulla. OSD-valikot sisältävät kaiken pelinäytölle tyypilliksen säätömahdollisuuksineen, mutta valikoissa navigointi ja niiden yleinen selkeys jättää toivomisen varaa.
Mittaus- ja testitulokset
Näytön eri mittaukset suoritimme SpyderX Elite- ja Xrite i1 Display Pro -näytönkalibrointilaitteiden avulla. Kaikki muut mittaukset suoritettiin SpyderX Elitellä paitsi kontrastisuhde, kirkkaus ja mustan taso, joissa käytettiin i1 Display Prota ja DisplayCAL-ohjelmistoa tarkempien tuloksien saavuttamiseksi. Mittaukset ovat suoritettu kalibroimattomalle näytölle eli kuvastavat sitä mitä kuluttaja paketista saa.
Testit on ajettu tuoreimmalla mahdollisella firmware-versiolla (1001.0)
OLED- ja QD-OLED-paneelien kohdalla mittasimme myös kirkkauksia eri kokoisilla valkoisilla ikkunoilla. Tähän mittaukseen käytimme NVIDIAn LDAT-työkalua.
Lisäksi mittasimme näytön viivettä OSRTT- eli Open Source Response Time Tool -mittalaitteella, jonka on kehittänyt Andrew McDonald TechTeamGB:stä.
Kirkkaus
Odyssey OLED G6 oli mittauksissamme SDR-tilassa hieman eli 35 cd/m² kirkkaampi kuin saman paneelin omaava MSI MPG 271QRX 283 cd/m² lukemalla.
SDR-tilan kirkkaus on lähes sama kaikilla ikkunan kooilla eli monista OLED-näytöistä tuttu kirkkauden tasaisena pitävä Uniform Brightness -tila on pysyvästi päällä eikä sitä saa kytkettyä pois käytöstä. Maksimikirkkaudeksi HDR-tilassa mittasimme 505 cd/m², kun ruudun koko oli 5 %.
Verrokkinäyttö MSI MPG 271QRX:ssä on HDR:lle kaksi eri tilaa, joista True Black 400 on samoissa kirkkauksissa Samsungin näytön kanssa, mutta MSI:n Peak 1000 nits tila nimensä mukaisesti yltää korkeampiin kirkkauksiin pienellä ikkunan koolla.
Värintoistoalue
Odyssey OLED G6 kattoi testeissämme 100 % sRGB-, 96 % AdobeRGB- ja 98 % DCI-P3-väriavaruudesta, ollen täysin sama MSI:n näytön kanssa.
Gammavastaavuus
Gamma-arvolla säädetään harmaasävy- ja RGB-arvot näytölle sopiviksi. Oikein säädettynä pienet sävyerot erottuvat toisistaan mahdollisimman hyvin. Yleensä PC-näyttöjen tehdasasetus on pyritty saamaan mahdollisimman lähelle arvoa 2,2.
Näytössä ei ole (ehkä jopa poikkeuksellisesti) valittavana eri gamma-arvoja näytön asetuksista. Mittasimme näytön gammaksi ihanteellisen 2,2, joka on täysin sama kuin MSI:n näyttössä.
Odyssey OLED G6 väritarkkuus oli mittauksissamme huippuluokkaa 0,86 Delta-E:n keskiarvolla. joka on marginaalisesti parempi muin MSI, mutta molemmat ovat kuitenkin tarkkuudessa samalla tasolla.
Valotasaisuus
Valotasaisuuden suurin poikkeama mitattiin paneelin alareunassa etenkin alemmilla kirkkauksilla, jolloin poikkeama oli enimmillään vain muutaman prosentin.
Tehonkulutus
Mittasimme tehonkulutusta seinästä Cotech EMT707CTL -mittarilla näytön täydellä kirkkaudella, kun taustana oli valkoinen taustakuva. Tehonkulutukseksi mitattiin 82 wattia eli 5 wattia vähemmän kuin MSI:llä.
Viive
OSRTT (Open Source Response Time Tool)
OSRTT eli Open Source Response Time Tool:n on kehittänyt ja käsin rakentanut Iso-Britannialainen Andrew McDonald TechTeamGB -sivustolta ja se on nykyisin käytössä monilla näyttötestaajilla. OSRTT:n avulla voidaan mitata näyttöpaneelin viivettä ja sen ohjelmisto tuottaa tuloksista helppolukuisia lämpökarttoja ja lisäksi myös tarkempi yksittäisten tulosten tarkastelu onnistuu interaktiivisessa graafissa.
Vasteajat olivat mittauksissa todella alhaiset ja mukailivat muiden OLED- ja QD-OLED-paneelien tasoa. Vasteajaksi mitattiin 360 hertsin virkistystaajuudella 1,2 millisekuntia. Alhaisemmilla virkistystaajuuksilla vasteajat nousivat hieman, mutta vain hieman.
Sisääntuloviiveeksi saimme mitattua myös erittäin alhaisen lukeman 1,4 millisekuntia, joka on toistaiseksi mittaamistamme näytöistä nopein lukema ja täysin sama kuin MSI:llä.
Kokonaisuudessaan viiveet olivat erittäin alhaiset ja lähes identtiset MSI:n näytön kanssa.
Käyttökokemukset
Testijakson aikana näyttöön ei ollut saatavilla uutta firmware versiota, mutta kun päivittämisen aika tulee, päivittäminen on toteutettu melko hankalasti. Käyttäjän on ensin ladattava Samsungin sivuilta omalle muistitikulleen oikea firmware-versio ja tämän jälkeen muistitikku laitetaan näytön takaa löytyvään USB-liittimeen ja navigoidaan OSD-valikoissa päivityskohtaan. Monissa näytöissä firmwaren päivittäminen hoituu nykypäivänä huomattavasti helpommin tietokoneelle asennettavan ohjelmiston kautta.
Kuvan kiinnipalamisen ehkäisemiseksi näytössä on Samsung OLED Safeguard+ -ominaisuus, joka tarkoittaa näytön sisäistä lämpöputkiin perustuvaa Pulsating Heat Pipe -jäähdytysmenetelmää, joka on Samsungin mukaan perinteisesti käytettävää grafiittilevymenetelmää tehokkaampi.
Tähän mennessä testaamistamme OLED- ja QD-OLED pelinäytöistä Samsungissa on ”lepsuin” paneelinsuojaus. Näytöstä löytyy kyllä näytönsäästäjä ja logojen tunnistus, mutta esimerkiksi monissa näytöissä jopa harmaita hiuksia aiheuttava Pixel Refresh näyttäytyy vain valikoissa erikseen manuaalisesti ajettavana. Näytöstä ei siis löydy säätömahdollisuuksia sen automaattiseen ajoon tai ohjeistusta, kuinka usein se mahdollisesti pitäisi ajaa vai jääkö koko toiminnon käyttäminen käyttäjän harteille. Näytön takuuaika on 24 kuukautta ja se pitää sisällään kuvan kiinnipalamisen normaalissa käytössä.
Loppuyhteenveto
Samsung Odyssey OLED G6 perustuu samaan paneeliin kuin aiemmin testaamamme MSI MPG 271QRX. Tällä hetkellä Samsung on noin 950 euron hinnallaan noin 90 euroa MSI:tä edullisempi. MSI:n eduksi voidaan lukea sisäinen virtalähde, USB Type-C -liitin (90 W PD), mahdollisuus nostaa HDR-tilan maksimikirkkaus lähelle 1000 cd/m², siinä missä se Samsungilla jää maksimissaan 500 cd/m² ja kätevämmät ohjausvalikot. Samsungin etuja ovat hieman korkeampi maksimikirkkaus SDR-tilassa, laadukkaamman oloinen metallinen jalusta ja tyylikkäämpi ulkonäkö. Molemmissa näytöissä on takuu, joka kattaa kuvan kiinnipalamisen, mutta MSI:llä takuuaika on kahden vuoden sijaan kolme vuotta eli vuoden pidempi.
Hyvää
- Musta on mustaa, lähes ääretön kontrastisuhde
- Erittäin laadukas paneeli (väritarkkuus, väritasaisuus, valotasaisuus jne.)
- Erittäin alhaiset sisääntuloviiveet ja vasteajat
- Tekstinluku näytöltä selkeää
- Kattavat liitännät
- Hinta edullisimmasta päästä (OLED- & QD-OLED-näyttöjen kategoriassa)
Huonoa
- Ulkoinen virtalähde
- Kankeat valikot ja hankalahko firmwaren päivittäminen
Nimimerkillä nyt jo entinen Sony’n Bravia TV sekä Acerin näyttö sisältävän ulkoisen virtalähteen kun taas AOC:n (Sampsalta streamista reilusti ja lähes omilla reflekseillä voitettu) näyttö sisältää sisäisen virtalähteen.
Hyvä nähdä että samsung osaa tehdä suoralla panelilla olevia näyttöjä kun usein ostamisen arvoiset ovat olleet kaarevat.
Myös tässä mallissa on oikean kokoiset liittimet eikä noita mini versioita.
Näillä näppäimillä pitäisi saapua noudettavaksi Aorus FO27Q3 josta tiedän jo valmiiksi että tykkään enemmän.
15.7. tilasin sen joten hetken on saanut odotella
Kerro ihmeessä tarkemmin, mitä tarkoitat ettei design iske?
Allekirjoitan ensimmäisen kommentoijan mielipiteen, että ulkoinen virtalähde on huomattavasti parempi, kuin sisäinen. Right to repair -henkeen helpompi vaihtaa se ulkoinen, kun suurimmassa osassa tapauksista näyttö lentää SERriin sisäisen psu:n luovuttaessa.
Itse en ole muutenkaan tällaisista alhaisen resoluution minimonitoreista kiinnostunut, mutta tämä olisi deal breaker mille tahansa näytölle.
Tässä voisi @Sampsa olla hyvä videon aihe samaan tapaan kuin Optimumtech on tehnyt. Eli vertailtas esim. tämän näytön ja MSI:n kiiltävän pinnoitteen eroa ja onko nykypäivänä oikeasti niin iso ero kuin monet kuvittelee. Pinnoitteet on kuitenkin kehittyneet melkolailla vuosien saatossa ja osa saattaa muistella niitä alkupään mattapintoja, jotka tosiaan oli melko surkeita. Toki silloin pikselitiheydetkin oli matalampia ja näytöt ylipäätään huonompia kuin nykyään.
Lyhyesti tuosta Optimumin videosta: Videolla vertaillaan LG:n mattapinnoitetta Asuksen kiiltävään. Ero ei hänen mukaansa ole mitenkään suuri vaan hyvinkin hienovarainen. Ei vaikuta ainakaan 32" 4K-näytöllä kuvan tarkkuuteen, vaan päin vastoin tekee siitä jopa miellyttävämmän, kun pinnoite aavistuksen pehmentää pikselien reunoja. Suosittelen katsomaan tuon videon, jos asia mietityttää (on hieman alle 7 min eli lyhyt ja ytimekäs).
katso liitettä 1380454
Ei huono hinta. Paljonkohan Samsung G80SD:lle jäisi hintaa, näemmä myös asiakasetuhintaan tarjolla.
Omasta mielestäni tuo on ehdottomasti plussa, eikä miinus jollaiseksi asia oli loppuyhteenvedossakin listattu. Näytön ominaisuuksien ei pidä olla millään tavoin riippuvainen käyttöjärjestelmästä. Tyypillisesti Linux-käyttäjille ei niitä "nykypäivän päivitysohjelmia" ole saatavilla, mutta Samsungin firmware on silti päivitettävissä. (Toki jos päivitysohjelmamahdollisuus tarjotaan plussana, niin silloin kaikki ovat tyytyväisiä eikä asiassa ole ongelmaa.)
Asiakasetuhinta on 1299€ (norm 1499€) eli -15% koodin kanssa 1104,15€
katso liitettä 1380462
Perhana, pitääkös se liittymä ostaa..
Tuo on vain yksi näkemys. Mattapinnan ongelmat tulevat pahiten esiin vaaleissa kuvissa, joita ei videolla tarkasteltu. Ei se varmaan pelatessa niin haittaakaan. Itseäni AG-pinnoite häiritsi LCD:eillä eniten, kun liikutti Windowsissa ikkunaa valkoisella taustalla.
Tässä toinen näkemys, videolla käydään läpi pinnoitteen ongelmia.
Tftcentral aihetta on tutkinut ja väitti, ettei pinnoite Samsungin QD-OLED-monitoreissa ole yhtä karmaiseva kuin WOLED-monitoripaneeleissa. Mä en usko mitään ennen kuin näen omilla silmilläin.
Glossy vs Matte – OLED Panel Coatings Compared, Including the Asus ROG Strix XG27AQDMG – TFTCentral
Ihan tuo hopea reuna ei omaan silmään iske, luulin ettei se haittaisi mutta toisin kävi.
En niiku ymmärä mitä ihmeellistä näissä on että hinta voi olla vieläkin noin korkea.
Halvemmalla pääsee ku ostaa alennuksesta oled tv:n (lg C-sarja) ehkä se on iso mutta on se käytännöllisempi jos ei pelaa fps pelejä.
Halvemmalla saa epäkäytönnöllisen liian ison näytön joka vain 120Hz. Maksaahan kalleimmat VA/IPS-paneeliset näytötkin tonnin, jos haluaa parasta niin saa olla valmis maksamaan.
Asmolan kommentin lisäksi tärkeä syy on pikselitiheys. Kuva on terävämpi ja tiheyden takia hankalampi valmistaa.
Jos jaksaa odottaa niin saa paljon edullisemmin, mitä itse olen seurannut Samsungin näyttöjen ja televisioiden tarjontaa niin julkaisuhinta on keväällä/kesällä tyyliin 1499€, sitten muutaman kuukauden päästä löytyy ~1349€ hintoja, reilun puolen vuoden päästä näkyy ensimmäiset <1000€ tarjoukset ja vuoden jälkeen ~899€ on jo standardihinta.
Laitteen myynnillä tietysti pitää kattaa itse laite tietenkin, mutta se suurempi kustannus on tuotekehitys jota on tehty kuukausien/vuosien ajan ennenkuin tuote saadaan myyntiin.
Ei pikselitiheydellä ole käytännön merkitystä. Monitorit ovat kalliita, koska R&D on kallista ja sitä tarvitaan paljon, koska tuotteet ovat uusia, ja monitoreja myydään vähemmän kuin televisioita, jolloin sen osuus laitetta kohden on muutenkin suurempi.
Käänsit asian jonka jo sanoin vähän toisesta suunnasta katsottuna?
Näyttö vaatii tiheämmin pikseleitä ja uuden paneelityypin, vaatii R&D + uusi tuotantolinja, joka näkyy hinnassa toki. Jos telkkarin pikselitiheys olisi ok monitoriin, niitä näyttöjä varmasti saisi halvemmalla maintsemastasi syystä. Eli pikselitiheydellä on käytännön merkitys…
42-tuumaisilla OLED-televisioilla on sama pikselitiheys kuin 27" OLED-monitoreilla.
Joo, itse asiassa sotkin vähän 32" 4k näytöt tähän joissa on korkeampi ppi ja ovat myös 3rd generaation. Tää 27" paneeli on varmaan sit myös TV käytössä myös, en nyt tarkastanut asiaa.
RTingsin arvostelussa Samsungissa tekstin luettavuus parempaa kuin noissa glossy-pintaisissa, eli jotain plussaakin ja ilmeisesti pinnoitteet kehittyneet vuosien aikana. Tuli tilattua 32" 4K versio tästä testin näytöstä, tuskinpa mattapinta haittaa koska siirryn tuohon mattapintaisesta Samsung G7-näytöstä.
Tämä pitää paikkansa, kun odottaa tarvittaessa sen vuoden tai muutaman ja on asettanut itselleen hinnan millä hankkii tavaraa niin joko se määre täyttyy (esim. 5800X3D halvimmillaan alle 290€, julkaisussa noin 500-510€) tai sitten aikaa kuluu sen verran pitkään että hankkii jonkun muun laitteen tilalle missä ehkä parempi & uudempi teknologia ja hinta on sen mitä on valmis maksamaan.
The 5 Best Gaming Monitors – Summer 2024: Reviews
http://www.rtings.com
Tuossa sitä pari tuntia testailin yhteensä 3 näytön setupilla. Toinen Lg C2 ja monitorina myös Sampan G7A 144hz. Ihan sama mihin näistä näytöistä tein muutoksia tai edes käynnistin uudelleen, tuli se "banneri" näytölle ja esim kuva-asetuksia et voinut hyväksyä ennen kuin tuon oli kuitannut joka kerta pois näytöltä.
Lisäksi en viitsinyt käyttää G6sta sekuntiakaan pidempää kuin mitä testeihin tsrvitsin, sillä se lähtee huomenna takaisin verkkikselle ja n. 500e halvempi sama malli tulee huomenna sen tilalle.
Mulle aika perus tuuria että tilaan tuon. Ja seuraavana päivänä sen saa halvemmalla osarilla ilman kuluja tms, paikasta josta olin sitä katsellut eikä ollut tilaushetkellä valikoimissa
Mikäs ja missä noin halvalla saa, jos siis hinta noin tonni ja nyt sama ruutu 500€???
Siis otin verkkiksestä osarilla ja seuraavana päivänä tuli Elisan asiakkaille ilman mitään kuluja, niin kokonaishinta jäi n. 500€ halvemmaksi. Itse näytöstä lähti valmiiksi se -150€ + osamaksu kulut 0e. G8 taas -200e ja en muista mitä olis ollut verkkiksestä 36kk osarilla, mutta sekin paljon halvempi
Jos satut valmiiksi omistamaan enemmän, kuin yhden näytön ja suunnitelet multimonitori setuppia, niin tervetuloa helvettiin Varsinkin jos yksi näytöistä käyttää vain hdmi ja sen myöden dp kombo (rtx 3000 lähtien ollut tiedossa bugi) temppuilee aika huolella. Ja kun hdmi tuli puheeksi, niin masiina kertoo sen max versioksi 2.0 missä nuoli ylöspäin? Samsung G7A 4k näytössä on joko 2.0 tai 2.1, ei mitään siitä väliltä.
No itse näyttöhän on herkkua ja silmäkarkkia, mutta kun vielä tulisi firmis joka korjailisi pikku bugit, kuten näytölle pomppivat bannerit turhasta paskasta, joka ei katoa edes hyväksymällä… Niin näyttö saa siinä kohtaa molemmat peukut pystyyn.
Ps: Ja emon vga valo on palanut näytön hommaamisesta asti?
Plussaksi laskisin myös että Etelä-Korealaisen firman tuote eikä kiinalaisen kuten verrokissa.