Testissä Samsungin 27-tuumainen ja 360 Hz:n OLED G6 -pelinäyttö, joka on varustettu 1440p-resoluutiolla ja QD-OLED-paneelilla.

Olemme testanneet io-techissä tänä keväänä jo useamman Samsungin uuteen 3. sukupolven QD-OLED-paneeliin perustuvan pelinäytön ja nyt testiimme saapui Samsungin oma versio 27-tuumaisesta pelinäytöstä eli Odyssey OLED G6. Käytössä on täysin sama paneeli kuin toukokuussa testatussa MSI:n 27-tuumaisessa MSI MPG 271QRX QD-OLED -pelinäytössä, mutta eroa on muun muassa hinnassa ja kiinnipalamistakuussa. Tällä hetkellä Odyssey OLED G6 on hieman edullisempi kuin MSI:n näyttö, joten selvitimme mitä eroja niiden väliltä löytyy.

 

Näytön ominaisuudet, rakenne ja OSD-valikko

Samsung Odyssey OLED G6 on varustettu tasaisella 27-tuumaisella Samsungin 3. sukupolven QD-OLED-paneelilla, joka tukee QHD- eli 2560×1440-resoluutiota ja sen maksimivirkistystaajuus 360 hertsiä.

Näyttö on artikkelin julkaisuhetkellä listattu ensimmäisillä jälleenmyyjillä Suomessa noin 950 euron hinnalla, kun aiemmin testaamastamme MSI:n hinta on alkaen 1040 euroa.

 

Näytön ominaisuudet

  • Paneelin tyyppi: QD-OLED
  • Paneelin koko: 26,5″
  • Paneelin kaarevuus: –
  • Natiiviresoluutio: 2560×1440
  • Virkistystaajuus: 360 Hz
  • DisplayHDR: HDR10
  • Vasteaika: 0,03 ms (GtG)
  • Ulkomitat (ilman jalustaa): 61,2 x 35,4 x 4,9 cm
  • Paino (jalustalla): 6,9 kg
  • VESA-seinäkiinnitys: 100 x 100 mm
  • Virkistystaajuuden synkronointi: AMD FreeSync Premium Pro & VRR (HDMI 2.1)

 

G6 OLED on tyylikkään hopeisen värinen ja tuo mukavaa vaihtelua usein mustan värisiin pelinäyttöihin. Jalustan alaosa on metallia ja siinä on kuminen lenkki johtojen hallinnalle. Takaosan RGB-valot ovat oletuksena pois päältä, mutta ne on käyttäjän hallittavissa näytön valikoista.

Näyttöliittiminä on kaksi HDMI 2.1 -näyttöliitintä sekä yksi DisplayPort 1.4 -näyttöliitin, joiden lisäksi tarjolla on 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, kaksi USB Type-A 3.2 -liitintä, joista toinen on näytön firmwaren päivittämistä varten ja USB Type-B -liitin. Näyttöliittimet on sijoitettu näytön taakse osoittamaan pois päin näytöstä, joka ainakin testaajan näkökulmasta helpottaa johtojen kytkemistä sen sijaan, että ne osoittavat alaspäin. Näyttö käyttää ulkoista virtalähdettä, joka painaa noin 600 grammaa.

Jalustan säätömahdollisuuksiin kuuluu 27 asteen kallistuskulma (-2° ~ 25°), 30 asteen kääntökulma molempiin suuntiin ja 12 cm verran korkeussäätöä sekä pivot.

Näytön OSD-valikoissa liikutaan näytön takaosasta löytyvällä ohjaustikulla. OSD-valikot sisältävät kaiken pelinäytölle tyypilliksen säätömahdollisuuksineen, mutta valikoissa navigointi ja niiden yleinen selkeys jättää toivomisen varaa.

 

Mittaus- ja testitulokset

Näytön eri mittaukset suoritimme SpyderX Elite- ja Xrite i1 Display Pro -näytönkalibrointilaitteiden avulla. Kaikki muut mittaukset suoritettiin SpyderX Elitellä paitsi kontrastisuhde, kirkkaus ja mustan taso, joissa käytettiin i1 Display Prota ja DisplayCAL-ohjelmistoa tarkempien tuloksien saavuttamiseksi. Mittaukset ovat suoritettu kalibroimattomalle näytölle eli kuvastavat sitä mitä kuluttaja paketista saa.

Testit on ajettu tuoreimmalla mahdollisella firmware-versiolla (1001.0)

OLED- ja QD-OLED-paneelien kohdalla mittasimme myös kirkkauksia eri kokoisilla valkoisilla ikkunoilla. Tähän mittaukseen käytimme NVIDIAn LDAT-työkalua.

Lisäksi mittasimme näytön viivettä OSRTT- eli Open Source Response Time Tool -mittalaitteella, jonka on kehittänyt Andrew McDonald TechTeamGB:stä.

 

Kirkkaus

 

Odyssey OLED G6 oli mittauksissamme SDR-tilassa hieman eli 35 cd/m² kirkkaampi kuin saman paneelin omaava MSI MPG 271QRX 283 cd/m² lukemalla.

SDR-tilan kirkkaus on lähes sama kaikilla ikkunan kooilla eli monista OLED-näytöistä tuttu kirkkauden tasaisena pitävä Uniform Brightness -tila on pysyvästi päällä eikä sitä saa kytkettyä pois käytöstä. Maksimikirkkaudeksi HDR-tilassa mittasimme 505 cd/m², kun ruudun koko oli 5 %.

Verrokkinäyttö MSI MPG 271QRX:ssä on HDR:lle kaksi eri tilaa, joista True Black 400 on samoissa kirkkauksissa Samsungin näytön kanssa, mutta MSI:n Peak 1000 nits tila nimensä mukaisesti yltää korkeampiin kirkkauksiin pienellä ikkunan koolla.

 

Värintoistoalue

 

Odyssey OLED G6 kattoi testeissämme 100 % sRGB-, 96 % AdobeRGB- ja 98 % DCI-P3-väriavaruudesta, ollen täysin sama MSI:n näytön kanssa.

 

Gammavastaavuus

Gamma-arvolla säädetään harmaasävy- ja RGB-arvot näytölle sopiviksi. Oikein säädettynä pienet sävyerot erottuvat toisistaan mahdollisimman hyvin. Yleensä PC-näyttöjen tehdasasetus on pyritty saamaan mahdollisimman lähelle arvoa 2,2.

Näytössä ei ole (ehkä jopa poikkeuksellisesti) valittavana eri gamma-arvoja näytön asetuksista. Mittasimme näytön gammaksi ihanteellisen 2,2, joka on täysin sama kuin MSI:n näyttössä.

Väritarkkuus
Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E-arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 3, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti ja jälkituotannossa kalibroinnin tavoitteeksi otetaan 2 tai alle. Arvon ollessa yksi tai pienempi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa.

Odyssey OLED G6 väritarkkuus oli mittauksissamme huippuluokkaa 0,86 Delta-E:n keskiarvolla. joka on marginaalisesti parempi muin MSI, mutta molemmat ovat kuitenkin tarkkuudessa samalla tasolla.

Väritasaisuus
Myös väritasaisuus oli paneelissa kaikin puolin hyvällä tasolla. Suurimmat poikkeamat havaittiin paneelin keskiosassa täydellä kirkkaudella, jolloin poikkeama oli 0,8-1,4 Delta-E.

 

Valotasaisuus

Valotasaisuuden suurin poikkeama mitattiin paneelin alareunassa etenkin alemmilla kirkkauksilla, jolloin poikkeama oli enimmillään vain muutaman prosentin.

 

Tehonkulutus

Mittasimme tehonkulutusta seinästä Cotech EMT707CTL -mittarilla näytön täydellä kirkkaudella, kun taustana oli valkoinen taustakuva. Tehonkulutukseksi mitattiin 82 wattia eli 5 wattia vähemmän kuin MSI:llä.

 

Viive

OSRTT (Open Source Response Time Tool)

OSRTT eli Open Source Response Time Tool:n on kehittänyt ja käsin rakentanut Iso-Britannialainen Andrew McDonald TechTeamGB -sivustolta ja se on nykyisin käytössä monilla näyttötestaajilla. OSRTT:n avulla voidaan mitata näyttöpaneelin viivettä ja sen ohjelmisto tuottaa tuloksista helppolukuisia lämpökarttoja ja lisäksi myös tarkempi yksittäisten tulosten tarkastelu onnistuu interaktiivisessa graafissa.

Vasteajat olivat mittauksissa todella alhaiset ja mukailivat muiden OLED- ja QD-OLED-paneelien tasoa. Vasteajaksi mitattiin 360 hertsin virkistystaajuudella 1,2 millisekuntia. Alhaisemmilla virkistystaajuuksilla vasteajat nousivat hieman, mutta vain hieman.

Sisääntuloviiveeksi saimme mitattua myös erittäin alhaisen lukeman 1,4 millisekuntia, joka on toistaiseksi mittaamistamme näytöistä nopein lukema ja täysin sama kuin MSI:llä.

Kokonaisuudessaan viiveet olivat erittäin alhaiset ja lähes identtiset MSI:n näytön kanssa.

 

Käyttökokemukset

Testijakson aikana näyttöön ei ollut saatavilla uutta firmware versiota, mutta kun päivittämisen aika tulee, päivittäminen on toteutettu melko hankalasti. Käyttäjän on ensin ladattava Samsungin sivuilta omalle muistitikulleen oikea firmware-versio ja tämän jälkeen muistitikku laitetaan näytön takaa löytyvään USB-liittimeen ja navigoidaan OSD-valikoissa päivityskohtaan. Monissa näytöissä firmwaren päivittäminen hoituu nykypäivänä huomattavasti helpommin tietokoneelle asennettavan ohjelmiston kautta.

Kuvan kiinnipalamisen ehkäisemiseksi näytössä on Samsung OLED Safeguard+ -ominaisuus, joka tarkoittaa näytön sisäistä lämpöputkiin perustuvaa Pulsating Heat Pipe -jäähdytysmenetelmää, joka on Samsungin mukaan perinteisesti käytettävää grafiittilevymenetelmää tehokkaampi.

Tähän mennessä testaamistamme OLED- ja QD-OLED pelinäytöistä Samsungissa on ”lepsuin” paneelinsuojaus. Näytöstä löytyy kyllä näytönsäästäjä ja logojen tunnistus, mutta esimerkiksi monissa näytöissä jopa harmaita hiuksia aiheuttava Pixel Refresh näyttäytyy vain valikoissa erikseen manuaalisesti ajettavana. Näytöstä ei siis löydy säätömahdollisuuksia sen automaattiseen ajoon tai ohjeistusta, kuinka usein se mahdollisesti pitäisi ajaa vai jääkö koko toiminnon käyttäminen käyttäjän harteille. Näytön takuuaika on 24 kuukautta ja se pitää sisällään kuvan kiinnipalamisen normaalissa käytössä.

 

Loppuyhteenveto

Samsung Odyssey OLED G6 perustuu samaan paneeliin kuin aiemmin testaamamme MSI MPG 271QRX. Tällä hetkellä Samsung on noin 950 euron hinnallaan noin 90 euroa MSI:tä edullisempi. MSI:n eduksi voidaan lukea sisäinen virtalähde, USB Type-C -liitin (90 W PD), mahdollisuus nostaa HDR-tilan maksimikirkkaus lähelle 1000 cd/m², siinä missä se Samsungilla jää maksimissaan 500 cd/m² ja kätevämmät ohjausvalikot. Samsungin etuja ovat hieman korkeampi maksimikirkkaus SDR-tilassa, laadukkaamman oloinen metallinen jalusta ja tyylikkäämpi ulkonäkö. Molemmissa näytöissä on takuu, joka kattaa kuvan kiinnipalamisen, mutta MSI:llä takuuaika on kahden vuoden sijaan kolme vuotta eli vuoden pidempi.

 

Hyvää

  • Musta on mustaa, lähes ääretön kontrastisuhde
  • Erittäin laadukas paneeli (väritarkkuus, väritasaisuus, valotasaisuus jne.)
  • Erittäin alhaiset sisääntuloviiveet ja vasteajat
  • Tekstinluku näytöltä selkeää
  • Kattavat liitännät
  • Hinta edullisimmasta päästä (OLED- & QD-OLED-näyttöjen kategoriassa)

 

Huonoa

  • Ulkoinen virtalähde
  • Kankeat valikot ja hankalahko firmwaren päivittäminen

 

 

This site uses XenWord.
;