io-tech testasi Sonyn tuoreen alempaan keskihintaluokkaan sijoittuvan Xperia 10 II -älypuhelimen

Sony uudisti viime vuonna älypuhelintensa nimeämiskäytännön ja esitteli samalla (jälleen) uuden muotoilukielen poikkeuksellisen korkean 21:9-kuvasuhteen näyttöjen kera. Valmistaja luopui Xperia-nimeä seuraavista kirjaimista mallisarjan esittäjinä ja päätyi antamaan puhelimille vain mallinumerot. Tämä herätti jonkin verran kysymyksiä sen suhteen, miten tulevat mallit voitaisiin nimetä selvästi edeltäjiensä seuraajiksi.

Sony päätyi ottamaan käyttöön muun muassa kameroistaan ja kuulokkeistaan tutun nimeämiskäytännön, joka pohjautuu erillisiin ”mark X” -lisänimiin, eli käytännössä uusien mallisukupolvien merkkaamiseen numerolla sen mukaan, monesko revisio on menossa. Puhelimissa erillistä M-kirjainta tai mark-sanaa ei kuitenkaan ole mallinimessä, vaan revisio merkataan roomalaisilla numeroilla, kuten tällä kertaa testiimme saapuneessa Xperia 10 II:ssa, joka on siis viimevuotisen Xperia 10:n seuraaja.

Sony esitteli Xperia 10 II:n helmikuussa yhdessä lippulaivamallin Xperia 1 II:n kanssa. Kauppoihin Xperia 10 II saapui Suomessa 10. kesäkuuta 369 euron suositushintaan mustana ja valkoisena, joista ensin mainittua myös testiimme saapunut yksilö edustaa. Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan Xperia 10 II on saatavilla artikkelin kirjoitushetkellä kesäkuun puolivälissä suositushintaan.

Tässä artikkelissa tutustumme Sony Xperia 10 II:een hieman täysimittaista testirutiinia lyhyemmän noin viikon ympärivuorokautisen käyttökokemuksen pohjalta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Sony Xperia 10 II toimitetaan valkoisessa paketissa, jonka päällä lukee tummalla puhelimen mallinimi ja Sonyn logo. Paketissa toimitetaan puhelimen lisäksi USB Type-C -kaapeli, 7,5 watin verkkovirta-adapteri, perinteiset nappikuulokkeet sekä käyttöohjeet ja takuulappuset. Poikkeuksellisesti puhelimen mukana ei toimiteta korttikelkan avaustyökalua, sillä Xperia 10 II:n korttikelkka on avattavissa sormin.

Puhelimen mukana toimitettavat nappikuulokkeet ovat äänenlaadultaan niin sanottua peruskauraa. Nappirakenteen myötä ne eivät vaimenna taustameteliä käytännössä lainkaan, minkä seurauksena bassotoisto kärsii huomattavasti tulppamallisiin kuulokkeisiin verrattuna. Äänenlaadultaan ne ovat välttävät ja suhteellisen tasapainoiset, joskin bassopäältään heikot, ja siten kokonaisuudeltaan ohuet. Mitään poikkeuksellisen hienoa äänikokemusta niistä ei kannata odottaa.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Ulkoisesti Xperia 10 II on tunnistettavissa Sonyn puhelimeksi välittömästi. io-techin testissäkin käyneeseen edellisvuoden pienikokoiseen huippumalliin, Xperia 5:een, verrattuna puhelimessa on selvää sukunäköä, joskin näyttöä kiertävät reunukset ovat hieman viimevuoden huippumallia paksummat. Edeltäjäänsä Xperia 10:een verrattuna 10 II on muuttunut kuitenkin selvästi: epäsymmetrisesta muotoilusta näyttöä kiertävän ohuen alalaidan ja paksun ylälaidan välillä on luovuttu ja Sony on siirtynyt perinteisempään symmetriseen designiin. Myös takaa 10 II eroaa edeltäjästään huomattavasti muistuttaen paljon edellisvuoden Xperia 5:ttä pystyssä sijaitsevine kamera-asetelmineen.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 157 x 69 x 8,2 mm
  • Paino: 151 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 77,6 %

Ulkomitoiltaan Xperia 10 II on nykypäivän mittapuilla näyttönsä kokoon nähden suhteellisen kookas. Näytön selvästi paksuhkojen ylä- ja alalaitojen lisäksi myös pitkien sivujen reunukset ovat yllättävänkin leveät, eikä näytön ja ulkomittojen välinen suhde yllä sen myötä kuin 77,6 prosenttiin, mikä on nykypäivänä varsin heikko tulos. Hieman yllättäen suhde on jopa heikompi kuin edellisvuoden Xperia 10:n 79,3 prosenttia.

Poikkeuksellisen korkeasta 21:9-kuvasuhteesta johtuen 6 tuuman näyttö on kuitenkin pienempi kuin pelkkien lukujen valossa voisi kuvitella. Kapea kuvasuhde on käytännössä yllättävän miellyttävä käyttää. Puhelin tuntuu kädessä huomattavan ohuelta ja hieman korkealta, mikä on kuitenkin päivittäisessä käytössä loppujen lopuksi toimiva kokonaisuus. Korkean näytön myötä erityisesti internetsivustojen selaaminen on miellyttävää, sillä näyttöön mahtuu korkeussuunnassa normaalia enemmän tavaraa. Kapeus puolestaan mahdollistaa helpon käytön yhdelläkin kädellä sormen yltäessä vaivatta vastakkaiseen laitaan. Ylälaitaan yltäminen on kuitenkin luonnollisesti hieman haastavampaa, kuin se matalamman kuvasuhteen näytöllä olisi.

Puhelimen kapeuden ymmärtää paremmin sitä yleisempään 20:9-kuvasuhteelliseen puhelimeen verratessa. Tänä vuonna julkaistu pykälän Sonya edullisempi Samsungin Galaxy A41 on varustettu halkaisijaltaan vain tuuman kymmenyksen suuremmalla näytöllä ja selvästi paremmasta 85,9 prosentin näytön ja ulkomittojen suhteesta huolimatta 0,8 mm leveämpi kuin Sony. Vastaavasti Sonyn korkeus ja suurehkot näytönreunat näkyvät selvästi korkeutta verratessa, sillä Sony on jopa 7,1 mm korkeampi. Paksuutta Sonylla on 0,3 mm enemmän ja painoa puolestaan 2 grammaa vähemmän. Xperia 10 II on myös kädessä huomattavan kevyen tuntuinen puhelin kokoisekseen.

Puhelin on jämäkän tuntuinen, eikä se vääntyile tai natise rasituksenkaan alla. Sekä näytön suojana oleva lasi, että takalasi ovat Sonyn mukaan Corningin uusimman sukupolven Gorilla Glass 6:stä tehtyjä. Puhelimen reunusten materiaalista ei löytynyt tietoja, mutta tuntumaltaa ne ovat miellyttävän mattapintaiset.

Puhelimen oikealla sivulla sijaitseva virtapainike sisältää Sonylle jo tuttuun tapaan myös sormenjälkilukijan, joka toimi testijakson aikana moitteettomasti. Vasemmasta kyljestä löytyvä korttikelkka on yleisestä massasta poikkeava, sillä se ei vaadi avaamiseen erillistä työkalua, vaan aukeaa sormin vetämällä. Sony on jo pitkään käyttänyt vastaavaa toteutusta puhelimissaan. Työkaluttomasta kelkasta huolimatta puhelimella on IP65/68-luokitus, joten vesiroiskeita ei tarvitse pelätä. Kyseinen ominaisuus on melko harvinainen tässä hintaluokassa.

Xperia 10 II:n alapääty on erittäin pelkistetty. Pohjasta löytyy ainoastaan USB 2.0 -nopeuksia tukeva Type-C-liitäntä ja sen vasemmalla puolella sijaitseva yksi puhelimen mikrofoneista. Poikkeuksellisesti pohjassa siis ei ole ollenkaan kaiuttimen ritilää, sillä puhelimen monokaiutin on sijoitettu etupuolelle näyttölasin ja kehyksen saumaan. Kaiutin on laadultaan suhteellisen hyvä ja sijoitukseltaan ehdottomasti alapäätyä parempi, sillä sen peittäminen vahingossa puhelinta vaakatasossa pitäessä ei ole niin helppoa. Harmillisesti äänenvoimakkuudeltaan kaiutin jää suhteellisen hiljaiseksi.

Myös yläpääty luottaa pelkistettyyn designiin, sillä sieltä löytyy puhelimen toisen mikrofonin lisäksi ainoastaan 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, mikä on edelleen positiivinen yllätys huippumallien siirtyessä enenevissä määrin pois kyseisestä liitännästä. Nykymittapuulla suurikokoisessa näytön yläreunuksessa sijaitsee puhelimen 8 megapikselin etukamera ja puhelimen kuulokeritilä. Harmillisesti Xperia 10 II:ssa ei ole stereokaiuttimia, joten kuuloke on tarkoitettu vain puheluita varten. Positiivisena puolena yläreunasta löytyy myös ilmoitusledi, joka alkaa olla ”häviävä luonnonvara” nykypuhelimissa.

Kuulokeliitäntä on äänenlaadultaan ja tehoiltaan riittävä. Suhteellisen vaikeasti ajettavia AKG K612 Pro -kuulokkeita käyttäessä äänenvoimakkuuden saa laittaa huoletta täysille, jotta kuulokkeet saa soimaan edes suhteellisen kovalla äänenvoimakkuudella, joten parhaille tämän hintaluokan kuulokeulostuloille puhelin ei pärjää.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6” OLED-näyttö
  • 21:9-kuvasuhde
  • 1080 x 2540 pikseliä, 457 PPI

Xperia 10 II:n näyttö on siis edellisvuoden mallien tapaan varustettu poikkeuksellisen korkealla 21:9-kuvasuhteella, mutta paneelitekniikkaa on vaihdettu. Näyttö on varustettu tavanomaisella 1080p-resoluutiolla, jonka pystysuuntainen resoluutio on kuitenkin näytön korkeudesta johtuen peräti 2540 pikseliä, eli 16:9-kuvasuhteen QHD-tasoa.

Näytön kuvanlaatu ei jätä juuri valittamista – OLED-näyttö on tyypilliseen tapaan mustien tasoltaan täydellinen, minkä lisäksi värintoisto vaikuttaa subjektiivisen kokemuksen perusteella varsin hyvältä. Sony tarjoaa myös kattavaa valkotasapainon säätöä asetuksissaan, minkä myötä mahdollisen virheen valkotasapainossa voi korjata suhteellisen hyvin.

Vakioasetuksilla näytössä on päällä ”vakiotila”, joka kontrastoi kuvaa silminnähden liikaa, minkä lisäksi videoita katsoessa puhelin käyttää vakiona Sonyn videokuvan optimointia. Halutessaan värit voi kuitenkin asettaa ”alkuperäinen tila”-asetukselle, jolloin selvä kontrastin ylikorostuminen poistuu.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 665 -järjestelmäpiiri (4 x 2 GHz Kryo 260 Gold & 4 x 1,8 Ghz Kryo 260 Silver, Adreon 610 -GPU)
  • 4 Gt RAM
  • 128 Gt tallennustilaa (vapaana noin 106 Gt), muistikorttipaikka (Max. 512 Gt)
  • LTE Cat.11 -yhteydet (600 / 75 Mbit/s)
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac, dual-band, Bluetooth 5.0 (AptX HD, Hi-res Audio Wireless, LDAC), GPS, GLONASS, NFC
  • 3600mAh akku, USB Type-C (USB 2.0), 18 watin lataus, Quick Charge 3.0, USB PD

Teknisiltä ominaisuuksiltaan Xperia 10 II on hieman ristiriitainen kokonaisuus. Verkkoyhteyksiensä osalta puhelin on suhteellisen hyvällä tasolla tarjoten kattavasti kaikki keskihintaluokan perusominaisuudet. Kuitenkin järjestelmäpiirinsä osalta puhelin jää hieman oman suositushintatasonsa alapuolelle tarjoten nykyisin jo jopa 200 euron hintaluokasta löytyvän Snapdragon 665 -järjestelmäpiirin, jonka tukena on perustasoa edustavat 4 Gt RAM-muistia ja 128 gigatavua tallennustilaa.

Toki muitakin näillä ominaisuuksilla varustettuja puhelimia löytyy myös noin 350 euron hintaluokasta, mutta toisaalta esimerkiksi vastaavalla suositushinnalla varustettu Motorola One Hyper tarjoaa pykälän suorituskykyisemmän Snapdragon 675 -järjestelmäpiirin, kun taas artikkelin kirjoitushetkellä jopa alle 250 euron hintaan saatavilla oleva Xiaomi Redmi Note 8 Pro käyttää huomattavasti suorituskykyisempää Mediatekin Helio G90T -piiriä.

Akun osalta Xperia 10 II onnistuu jossain määrin vakuuttamaan. 3600 mAh:n akku ei enää nykypäivänä ole missään nimessä poikkeuksellisen suuri, mutta ottaen huomioon Xperia 10 II:n suhteellisen pienet ulkomitat, on akku kohtalaisen kokoinen. Se tukee myös adaptiivista Xperia-latausta, joka osaa ottaa huomioon käyttäjän käyttötottumukset ja osaa esimerkiksi ajastaa yön latauksen aamun tunneille.

 

Kamera

Kamerajärjestelmä sijaitsee Xperia 10 II:ssa takakuoren vasemmassa yläkulmassa pitkän mallisessa kamerakehyksessä. Kehys nousee takakuoresta hieman koholle, mutta käytännössä puhelin keikkuu pöydällä käytettäessä vain vähän. LED-salama on sijoitettu kamerakehyksen yläpuolelle.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin pääkamera (1/2.8”), 26 mm:n polttoväli, f2.0, PDAF-automaattitarkennus
  • 8 megapikselin telekamera (1/4”), 52 mm:n polttoväli, f2.4
  • 8 megapikselin ultralaajakulmakamera (1/4”), 16 mm:n polttoväli, f2.2
  • 8 megapikselin etukamera (1/4”), 24 mm:n polttoväli, f2.2
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS, 1080p 60 FPS, 120 FPS 720p hidastusvideo

Kameravalikoima Xperia 10 II:ssa on miellyttävän kattava, ilman mitään ylimääräistä tai turhaa. Pääkamerana toimii 12 megapikselin sensori, joka on kuitenkin nykypäivän mittapuilla yllättävän pieni vain 1/2,8”:n koollaan. Myös aukon koko jää parhaimmistosta jälkeen. Pääkameran tukena on 8 megapikselin telekamera f2.4 aukolla ja 8 megapikselin ultralaajakulmakamera f2.2 aukolla. Myös nämä sensorit ovat suhteellisen pienikokoisia vielä huomattavasti pääkameraa pienemmällä 1/4”:n sensoreillaan. Harmillisesti useista edullisemman pään puhelimista tuttuun tapaan myöskään Xperia 10 II:n ultralaajakulmakamerassa ei ole automaattitarkennusta.

Videokuvaa puhelin ottaa korkeimmillaan 4K-resoluutiolla 30 FPS nopeudella tai vaihtoehtoisesti 1080p-resoluutiolla 60 FPS nopeudella.

Xperia 10 II:n kamerasovellus on tuttu viimevuoden malleista. Yleisilmeeltään sovellus on helppokäyttöinen ja intuitiivinen. Suljinpainikkeen viereen on sijoitettu pikavalinnat videokuvauksen ja valokuvauksen välillä ja muut kuvaustilat on piilotettu oikealta alhaalta löytyvän ”tila”-painikkeen taakse.

Testijakson aikana kamerasovellus todettiin kuitenkin harmillisen hitaaksi. Sovelluspainikkeen painamisesta kameran aukaisemiseksi kuvanottamiseen kesti helposti useampi sekunti, minkä lisäksi vakioasetuksillaan käsin tarkennuspisteen valitseminen siirtää kameran samalla käsin valotuksen valintaan poistaen kameroiden valitsemiseen käytettävän zoom-kertoimen sisältävän painikkeen käytöstä. Käsivalotukseen siirtyminen usein myös huomioi liian tarkasti juuri tarkennetun kohteen tuottaen selvästi taustoiltaan puhki palaneita kuvia, jos tausta sattuu olemaan kuvattavaa kohdetta valoisampi.

Tämä onneksi poistui asettamalla valikoista objektin seuranta päälle. Kyseisen asetuksen myötä puhelin pyrkii tunnistamaan valitun kohteen ja seuraamaan sitä tarkennuksellaan, vaikka kohde vaihtaisi paikkaa. Tarkennus tuntui toimivan muutenkin paremmin kyseisen asetuksen ollessa päällä. Harmillisesti asetusta ei ole kuitenkaan valittavissa esimerkiksi yökuvaustilassa, jolloin on luotettava jälleen perinteiseen tarkennukseen.

Lisäksi kameran kanssa havaittiin muutenkin yllättävän paljon bugeja. Hämärässä kuvatessa kamera onnistui pariin otteeseen ottamaan kuvat väärällä kameralla. Kuvatessa peräjälkeen samaa kohdetta pääkameralla, telekameralla ja ultralaajakulmakameralla yökuvatilassa tallentuivat kuvat jostain syystä kolmeen kertaan pelkällä telekameralla. Tämän kaltainen toiminta voi pahimmassa tapauksessa hävittää kuvaustilanteessa onnistuneita kuvia, jos kuvaaja ei huomaa kuvan tallentuneen väärällä kameralla. Emme onnistuneet kuitenkaan toisintamaan bugia, joten sen yleisyyteen on mahdotonta ottaa kantaa.

Hyvässä valaistuksessa Xperia 10 II:n 12 megapikselin sensori kykenee hintaluokassaan suhteellisen hyvään jälkeen. Kuvien värintoisto ja yksityiskohtien määrä on hyvällä tasolla ja kuvat ovat yleisilmeeltään luonnollisia. Kuitenkin sensorin suhteellisen pieni koko näkyy jo päivänvalossa kuvatessa, sillä pikselitasolla zoomatessa kuvissa on havaittavissa kevyttä tasaväristä kohinaa jo hyvässäkin valaistuksessa. Kokonaisuudessaan hyvässä valaistuksessa pääkamera jättää kuitenkin ehdottomasti positiivisen vaikutelman.

Hämärässä sensorin koko pistää jo huomattavasti enemmän vastaan. Erityisesti hämärissä sisätiloissa otetuissa kuvissa kohinaa esiintyy jo huomattavat määrät, minkä lisäksi kohinanvaimennuksen puuttuessa alkaa kuvien yksityiskohdat kärsiä huomattavasti. Hämärässä dynamiikan rajat alkavat myös tulla vastaan ja suuret kontrastierot saavat usein kirkkaat alueet palamaan täysin puhki.

Telekameran kuvanlaatu jättää jo päivänvalossa hieman toivomisen varaa. Värintoisto ja kuvanjälki on pääkameran tavoin luonnollista ja suhteellisen miellyttävää, mutta pääkameraakin pienempi sensorikoko ja heikompi aukkosuhde näkyy kuvissa. Kohinaa on havaittavissa jo kirkkaassa päivänvalossa tasaisilla värialueilla huomattavan paljon. Esimerkiksi taivas on suurelta näytöltä tarkasteltuna usein huomattavan rakeinen. Telekamera ei onnistu keräämään myöskään merkittävästi pääkameraa enempää yksityiskohtia kuvaan pidemmästä polttovälistä huolimatta.

Hämärässä telekamera käyttäytyy hyvin samankaltaisesti kuin pääkamerakin lisäten erityisesti hämärissä sisätiloissa kohinaa häiritsevän paljon menettäen samalla myös yksityiskohtia.

Telekameran käytön kannalta suurimpana ongelmana havaitsimme testijakson aikana huomattavia vaikeuksia tarkennuksen kanssa. Kamera epäonnistui usein tarkentamaan oikeaan kohteeseen näyttöä painaessa, eikä kamerasovellus välttämättä suostunut kokeilemaan tarkennusta uudestaan ennen selvää kuvattavan kohteen vaihtamista kääntämällä kameraa poispäin.

Ultralaajakulmakamera kykenee ottamaan päivänvalossa suhteellisen hyviä kuvia. Värintoisto ei ole aivan yhtä luonnollista kuin telekamerassa ja pääkamerassa, vaan selvästi kallellaan kylmään ja hieman kontrastoituneempaa, mutta pääosin kuitenkin suhteellisen miellyttävää. Myös dynamiikka on pääosin riittävää, joskin tummat alueet jäävät selvästi muita kameroita tummemmiksi. Automaattitarkennusta ultralaajakulmakamerassa ei valitettavasti ole.

Hämärässä ultralaajakulmakamera jatkaa tutulla linjalla tuottaen huomattavan kohinaisia kuvia, joiden yksityiskohtien määrä on selvästi päivänvaloa heikompaa. Ultralaajakulmakamera kerää vielä pääkameraa ja telekameraakin huonommin valoa telekameraa paremmasta aukkosuhteesta huolimatta. Lopputulokset ovatkin hyvin tummia ja hämärämmiltä alueiltaan usein umpeen tummuneita.

Sony Xperia 10 II:n yötila pyrkii useiden edullisen pään puhelinten tapaan parantamaan kuvan dynamiikkaa selvän lisävalotuksen sijaan. Käytännössä tila tuottaa pääosin hyvää jälkeä palauttaen puhki palaneita kirkkaita alueita hyvin takaisin. Tila on käytettävissä kaikilla kolmella kameralla ja sen toiminta on hyvin vastaavaa jokaisella. Kuitenkin valon vähentyessä huomattavissa määrin voi yökuvatila pahimmillaan jopa heikentää kuvaa yrittämällä valottaa sitä liikaa ja lisäten huomattavat määrät kohinaa.

Videokuvan osalta Xperia 10 II kykenee tuottamaan 4K-videota kuvatessa varsin miellyttävää jälkeä. Värintoisto on hyvää ja kuvanvakautus tekee suhteellisen hyvää työtä. Harmillisesti kuvanvakautus tuntui toimivan hieman paremmin 1080p 30 FPS -tilassa, vaikka se käytössä molemmissa tiloissa onkin. 4K-video on kuitenkin laadultaan huomattavasti 1080p:tä parempaa. 4K-tilassa videokuvaus ei valitettavasti tue objektin seuranta -automaattitarkennusta.

1080p 60 FPS -tilan videon laatu on harmillisen heikkoa, sillä yksityiskohtien määrän lisäksi myös värintoisto heikkenee selvästi ja tummat alueet tummuvat kontrastin ylikorostuksen myötä tukkoon. 1080p 60 FPS -tilassa videokuvaus ei myöskään tue kuvanvakautusta, minkä seurauksena kuva on huomattavasti muita tiloja kiireisempää ylimääräisen tärinän myötä.

Kaikilla kolmella kameralla videon kuvaaminen on mahdollista, mutta valitettavasti ultralaajakulmakameran video rajoittuu 1080p 30 FPS -tasolle.

 

Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto

Käyttöjärjestelmän osalta Sony jatkaa perinteisellä linjallaan lähes vakiokuntoisen Androidin muodossa. Sonyn omat kustomoinnit näkyvät lähinnä lisäsovellusten ja pienten muutosten, kuten esimerkiksi moniajotilan, muodossa.

Xperia 10 II on varustettu Android 10 -käyttöjärjestelmällä ja testijakson aikana sisällä olivat toukokuun tietoturvapäivitykset, joten puhelin on selvästi suhteellisen hyvin ajan tasalla. Valmistajan omien sovellusten suhteen Sony antaa positiivisena yllätyksenä ensiasennuksella valinnanvaraa sen suhteen, mitä laitteeseen asennetaan. Jos käyttäjä kieltäytyy kaikesta esiasennettavasta alkuasennuksessa ei puhelimesta löydy mitään ylimääräistä esiasennettuna Facebookia ja Netflixiä lukuunottamatta. Harmillisesti näitä kahta sovellusta ei kuitenkaan ole mahdollista myöskään poistaa omatoimisesti laitteesta ilman suurempaa kikkailua.

Sonyn omaa lisää käyttöjärjestelmässä selkeimmin edustaa oikeasta laidasta löytyvä palkki, jota tuplaklikkaamalla ja ylös tai alas vetämällä voi asetuksista asettaa tapahtumaan erilaisia toimintoja. Kyseessä on Sonyn ”sivutunnistus”, jonka kautta voidaan muun muassa avata sovelluksia tai käynnistää taskulamppu. Käytännössä testijakson aikana sen kautta yhden käden tilan avaaminen todettiin erittäin toimivaksi ratkaisuksi. Vakio-asetuksillaan sen kautta avataan myös Sonyn moniajovalikko, jonka kautta on mahdollista asettaa kaksi sovellusta päällekkäin puhelimen korkean kuvasuhteen näytölle. Tämä mahdollistaa esimerkiksi internetselaamisen ja yhtäaikaisen YouTube-videon katsomisen.

Suorituskyvyn osalta Sony osoittautui toimivaksi. Peruskäytössä puhelin on sulava eikä silmiin pistäviä hidasteluja havaittu käyttöjärjestelmän sisällä liikkuessa tai internettiä selatessa, mutta kuitenkin, kuten aiemmin tuli ilmi, osoittautui kameran käyttäminen puhelimen kanssa pahimmillaan jopa tuskastuttavan hitaaksi. Pelaamiseen puhelin soveltui suhteellisen hyvin Snapdragon 665:lle tuttuun tapaan. Muun muassa Call of Duty Mobile pyöri suhteellisen sulavasti esiasetetuilla high-tason kuvanlaatuasetuksilla.

Akunkeston osalta Sony osoittautui lyhyen testijakson aikana hyväksi. Kahden päivän ylitys oli mahdollista yli kolmen tunnin käyttöajoilla suhteellisen helposti. Viikon aikana puhelimen akku kuitenkin tyhjeni pariin kertaan jopa alle tunnin käyttöajoilla yhdessä päivässä, mutta tilanne korjaantui takaisin normaaliksi uudelleenkäynnistyksellä.

Vaikka Xperia 10 II tukeekin 18 watin pikalatausta, Sony toimittaa mukana harmillisesti vain 7,5 watin laturin, jolla puhelimen lataaminen tyhjästä täyteen kestää testiemme mukaan jopa 2,5 tuntia. Viimeiset 30 minuuttia kului varsin tyypillisesti viimeisen 10 prosentin lataamiseen, eli jos täydelle varaukselle ei ole tarvetta, latautuu puhelin 90 prosenttiin noin kahdessa tunnissa. Siitä huolimatta nykypäivänä yli 300 euron puhelimen mukana pitäisi toimittaa ripeämpi laturi.

 

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan Sony Xperia 10 II on mielenkiintoinen puhelin, jolla on muutamia harmillisia heikkouksia. Puhelin on positiivinen tuulahdus markkinoilla pienehkön kokonsa myötä. 6 tuuman OLED-näyttö kapealla 21:9-kuvasuhteella mahdollistaa helpon käytön yhdelläkin kädellä, minkä lisäksi suhteellisen heikoista näytön ja ulkomittojen välisestä suhteesta huolimatta puhelin on pienehkön ja kevyen tuntoinen kädessä. Puhelimella on myös IP65/68-luokitus, mikä on aina hyvä asia ja ehdoton kilpailuvaltti tässä hintaluokassa.

Sony ei pääse tekniseltä toteutukseltaan hintaluokkansa parhaimmistoon, sillä Snapdragon 665 -järjestelmäpiiriä 4 Gt RAM-muistin ja 128 Gt tallennustilan kera esiintyy nykyisin jo 200 euron hintaluokassa. Suorituskyky ei kuitenkaan ole heikkoa ja puhelin pärjää peruskäytössä varsin hyvin. Xperia 10 II:ta edullisemmalla hinnalla on kuitenkin saatavilla muun muassa Motorola One Hyper Snapdragon 675 -järjestelmäpiirillä tai Xiaomin Redmi Note 8 Pro Mediatekin Helio G90T -piirillä.

Yhdeksi puhelimen eduista on mainittava akunkesto. Raudalle virtaa syöttää 3600 mAh akku, joka ei missään nimessä ole markkinoiden suurin, mutta varsin hyvä puhelimen kokoluokka huomioiden. Lisäksi lyhyehkön testijakson aikana akunkesto osoittautui hyväksi kestäen suhteellisen helposti kaksi kokonaista päivää. Myös Android on Xperia 10 II:ssä hyvin ajan tasalla, minkä lisäksi Sonyn tekemät muokkaukset ovat pääosin toimivia ja suhteellisen huomaamattomia.

Kamerakokemus on kuitenkin mainittava Xperia 10 II:lla ehdottomasti miinukseksi. Kamerasovelluksen hitaus ja havaitut bugit yksistään riittävät heikentämään kokemusta merkittävästi, mutta harmillisesti erityisesti hämärässä myös kuvanlaatu jättää toivomisen varaa, vaikka päivänvalossa erityisesti pääkamera suhteellisen miellyttävään jälkeen pystyykin. Lisäksi telekameran kanssa havaitut tarkennusongelmat heikensivät kokemusta huomattavasti.

Sony Xperia 10 II on puhelin, jonka suurimmat vahvuudet ovat sen pieni koko ja luokassaan laadukas OLED-näyttö. Virallisen IP-luokituksen myötä pientä kosteuttakaan ei tarvitse pelätä. Päivittäinen käyttö puhelimella onkin pääasiassa miellyttävää. Kuitenkin kameran ongelmat tuovat erityisesti paljon puhelimella kuvaamista harrastavalle vastaan selkeitä miinuksia, minkä lisäksi edellä mainittuja seikkoja lukuun ottamatta Sony ei tuo mukanaan hintaluokassaan mitään erityisen selvästi edukseen poikkeavaa.

Plussaa

  • Laadukas OLED-näyttö luokassaan
  • Akunkesto
  • Kilpailuun nähden suhteellisen pienet ulkomitat
  • IP65/68-luokitus
  • 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
  • Ilmoitusledi

Miinusta

  • Huonohko näytön ja ulkomittojen välinen suhde
  • Suorituskyky varauksin hintaluokassa
  • Kamerasovelluksen hidastelu
  • Telekameran tarkennusongelmat
  • Kamerasovelluksen bugit
  • Ultralaajakulmakameran kiinteä tarkennusetäisyys
  • Kameran kuvanlaatu hämärässä
  • Mukana vain 7,5 watin laturi

 

This site uses XenWord.
;