io-tech testasi Sonyn uusimman huippumallin.

Sony on viime vuosina liukunut puhelinvalmistajien markkina-asemissa pikkuhiljaa listan häntäpäähän ja ennen varsin isona nimenä tunnettu yritys on joutunut kutistamaan ja järkeistämään omaa puhelinliiketoimintaansa. Viime maaliskuussa emoyhtiö päätti yhdistää kodin viihde-, valokuvaus- ja mobiililiiketoimintansa yhden yksikön (Sony Electronics Corporation) alaisuuteen. Viime vuonna Sony päätti ”järkeistää” omaa tuotekategoriaansa ja päätti muuttaa puhelinmallistonsa nimeämistä. Valmistaja luopui Xperia-nimeä seuraavista kirjaimista mallisarjan esittäjinä ja päätyi antamaan puhelimille vain mallinumerot, joka taas herätti kysymyksiä tulevien jatkomallien nimeämisestä.

Helmikuussa Sony esitteli ensimmäiset toisen sukupolven mallit Xperia 1- ja Xperia 10 -malleilleen ja nimeämiskäytäntö on nyt päätetty kopioida yhtiön kamerapuolen käytännöistä, joissa jatkomallit saavat mark X-lisäliitteen. Uusi lippulaivamalli sai siis nimekseen Xperia 1 II (luetaan ”mark II”).

Xperia 1 II:n esittelyn jälkeen Sonyllä kului vielä neljä kuukautta saada itse puhelin myyntiin ja virallinen myynninaloitus päivä osui kesäkuun loppupuolelle (22.6).  Edeltäjänsä tapaan puhelimen silmiinpistävin ominaisuus on sen 21:9-kuvasuhteella varustettu näyttö, jonka resoluutio on 4K-tasolla (1644 x 3840 pikseliä) ja uudistunut kamerajärjestelmä, joka on Sonyn mukaan kehitetty läheisessä yhteistyössä firman järjestelmäkamerapuolen kanssa.

Xperia 1 II:n ostajia saattaa karsia hinta, joka on hulppeat 1199 euroa. Ennakkotilaajille tarjottiin täkynä Sonyn vastamelutoiminnolla varustettuja WH-1000XM3 -huippukuulokkeita. Värivaihtoehtoina on musta sekä hieman erikoisempi violetti.

Xperia 1 II vieraili io-techin ympärivuorokautisessa testissä noin kahden viikon ajan ja käymme tässä artikkelissa sen pohjalta kattavasti läpi laitteen ominaisuuksia ja käyttökokemuksia.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Sony Xperia 1 II toimitetaan pelkistetyssä valkoisessa pahvipakkauksessa, jonka päällä komeilee Sonyn logo sekä puhelimen mallinimi. Paketissa toimitetaan puhelimen lisäksi USB Type-C -kaapeli, 18 watin pikalaturi, perinteiset nappikuulokkeet sekä käyttöohjeet ja takuulappuset. Mukana ei toimiteta SIM-korttikelkan avaustyökalua, koska Xperia 1 II:n SIM-korttikelkan luukku on avattavissa helposti sormilla.

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Edeltäjäänsä nähden Xperia 1 II:n muotoilussa ei ole tapahtunut kovin suuria muutoksia. Muotoilu on hieman muuttunut Xperia 1:n pyöreistä muodoista hieman kulmikkaampaan suuntaan. Ulkonäöltään laite on helppo yhdistää Sonyn puhelimeksi. Muotoilu muistuttaakin enemmän viime vuoden Xperia 5:sta kuin ensimmäisen sukupolven Xperia 1:stä.

Kokonaisuutena Xperia 1 II:n muotoilu on hyvin onnistunut, vaikka laite on hieman laatikkomainen. Puhelin kuitenkin istuu hyvin käteen ja käsituntumaa auttaa puhelimen käyttämä erittäin laaja näytön kuvasuhde (21:9), jonka takia laitteen mittasuhteet ovat hieman poikkeukselliset kilpaileviin puhelimiin verrattuna. Näyttö on kooltaan viime vuoden mallista tuttu 6,5 tuumaa ja resoluutio on kuvasuhteesta johtuen 1644 x 3840 pikseliä.

Fyysiset mitat (suluissa Xperia 1):

  • Ulkomitat: 165,1 x 71,1 x 7,6 mm (167 x 72 x 8,2 mm)
  • Paino: 181,4 grammaa (178 g)
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 84 % (82 %)

Xperia 1 II:n etupuolen valtaama näyttö on siis 6,5-tuumainen ja kuvasuhteeltaan 21:9. Laaja kuvasuhde tuokin laitteen ulkonäköön hieman erikoisemman elementin. Näytön isosta koosta huolimatta Xperia 1 II on tavallista kapeampi laite, jonka myötä se istuu käteen mukavasti. Kuvasuhteen johdosta laitteen käsittely esimerkiksi yhdellä kädellä onnistuu varsin hyvin, vaikka pientä sormiakrobatiaa on harrastettava.

Xperia 1 II:n käsituntumaa parantaa myös onnistunut painojakauma ja puhelin tuntuu kädessä varsin kevyeltä ja kokoisekseen varsin kompaktilta. Näytön ja ulkomittojen suhde on parantunut pienoisesti viime vuodesta, mutta muiden lippulaivapuhelimien tasolle ei edelleenkään päästä.

Saman hintaluokan kilpailijoista esimerkiksi S20 Ultra on melkein 2 milliä pidempi, yli 5 milliä leveämpi ja painoa Samsungilla on yli 40 grammaa enemmän. Pituuden osalta OnePlus 8 Pro on kokoluokassa varsin samankokoinen ollen vain muutaman millin kymmenyksen pidempi. Leveyttä OnePlus 8 Pro:lla on reilu 3 milliä enemmän ja paksuuttakin melkein milli enemmän. Etenkin leveyseron tuntee käsituntumassa nopeasti.

Valmistusmateriaalien osalta Sony jatkaa lasin ja alumiinin käyttämistä, kuten moni muukin laitevalmistaja nykypuhelimissa. Xperia 1 II:n runko on valmistettu alumiinista ja sen etu- sekä takalasi on Gorilla Glass 6 -suojalasia. Runko on myös viimeistelty kiiltäväksi ja se on myös varsin liukas, joka tuo käsittelyyn hieman haasteita. Viime vuoden Xperia 1 -mallissa olleet takakuoren reunojen pyöristykset loistavat poissaolollaan ja laitteen takakuori onkin tasainen.

Rakenteeltaan Xperia 1 II vaikuttaa laadukkaalta ja tukevalta eikä siitä kuuli nitinöitä edes voimakkaasti väänneltäessä. Pieni miinus on kuitenkin yleisestä laatuvaikutelmasta annettava, nimittäin laitteen kamerarakennelma aiheuttaa pöydälle laskiessa varsin selkeän rahinan, joka tuo mielikuvan, että laitteen takakuori olisi muovia ja laitteen sisällä olisi jotain irtonaista. Rakenne on kuitenkin IP65/68-sertifioitu (eli suojattu vedeltä ja pölyltä), joka tämän hintaluokan laitteessa on jo perusoletus.

Sony on päätynyt tuomaan puhelimesta markkinoille vain kaksi värivaihtoehtoa, eli mustan sekä erikoisemman violetin. Testikappaleemme edustaa värivaihtoehdoista ensimmäistä ja kyseessä on peilimäinen ja kiiltäväpintainen viimeistely, jossa sormenjäljet ovat selkeästi nähtävissä välittömästi laitteen käsittelyn jälkeen.

Sony on aikaisemmissa Xperia-malleissaan käyttänyt todella sileää ja liukasta lasia, eikä Xperia 1 II ole tässäkään asiassa poikkeus. Lasin liukkaus aiheutti testijaksolla muutamia tippumisia mm. sohvalta ja shortsien taskusta. Puhelin kuitenkin pysyi ehjänä, joten rakenteen pudotuskestävyys on ainakin joltain osin kunnossa.

 

Tekniset ominaisuudet ja -yksityiskohdat

Teknisen toteutuksen osalta Xperia 1 II tarjoaa kärkipään kattauksen Android-markkinoilla saatavilla olevasta raudasta. Järjestelmäpiiriksi on valittu yllätyksettömästi Snapdragon 865, joka tarjoaa toistaiseksi Android-puhelimille parhaan suorituskyvyn, kunnes parannellulla Snapdragon 865 Plus -piirillä olevia puhelimia saapuu kohta markkinoille.

Snapdragon 865 on valmistettu 7 nanometrin tekniikalla ja se koostuu yhdestä 2,84 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 585 Prime -ytimestä, kolmesta alemmalla 2,42 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 585 Gold -ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n Kryo 585 Silver -ytimestä.

Graafisesta suorituskyvystä vastaa Adreno 650 -grafiikkapiiri. Grafiikkasuorittimen luvataan tarjoavan 25 % enemmän suorituskykyä ja 35 % paremman hyötysuhteen edellisen sukupolven Adreno 640 GPU:hun nähden. Järjestelmäpiirin parina toimii erillinen X55-modeemipiiri, joka mahdollistaa 5G-yhteydet. Puhelin tukee NSA- ja SA-verkkotekniikoita sekä alle 6 GHz:n taajuusaluetta.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri 
    • 1 x 2,84 GHz Kryo 585 Gold (ARM Cortex-A77), 512 kt L2
    • 3 x 2,44 GHz Kryo 585 Gold (Cortex-A77), 256 kt L2
    • 4 x 1,8 GHz Kryo 585 Silver (Cortex-A55), 128 kt L2
    • Adreno 650 GPU
    • Spectra 480 ISP
    • Hexagon 698 AIE DSP
  • 8 Gt RAM LPDDR4X RAM
  • 256 Gt UFS 3.0 -tallennustilaa (vapaana noin 230 gigatavua), micro-SD-muistikorttipaikka (max. 1 Tt)
  • Snapdragon X55 5G –modeemi, NSA & SA, Sub 6 Ghz, TDD, FDD, DSS, n1, n3, n28, n77, n78
  • LTE-A (6CA) Cat19/13 1600/150 Mbps
  • WiFi 6 2×2 MIMO, Bluetooth 5.1 (LDAC, Hi-res Audio Wireless, aptX HD)
  • NFC, GPS, GLONASS
  • 3,5 mm ääniliitäntä, stereokaiuttimet, Dolby Atmos, Dynamic Vibration System

Xperia 1 II:stä on tarjolla ainoastaan 8 & 256 Gt:n muistivariantti. Yli 1100 euroa maksavassa puhelimessa tämä on jo oletusarvoinen määrä, etenkin sisäisen tallennustilan osalta. Tallennustilaa voi vielä kasvattaa erillisellä muistikortilla. Huomionarvoisena seikkana on mainittava, että Xperia 1 II sisältää vain yhden nano-SIM-korttipaikan eli Suomessa myynnissä ei ole Dual SIM -vaihtoehtoa.

Laitteen alapäädyn asettelu on pelkistetty ja sieltä löytyykin ainoastaan reikä yhdelle mikrofonille sekä USB Type-C -tyypin latausliitäntä. Positiivisena puolena USB-liitäntä tukee uudempaa 3.1-standardia ja tukee DisplayPort-kuvaulostuloa.

Sony on aikaisemmissa Xperia-lippulaivoisssaan panostanut vahvasti puhelinten multimediaominaisuuksiin eikä Xperia 1 II ole tällä osa-alueella poikkeus. Puhelimen stereokaiuttimet sijaitsevat näytön ylä- ja alaosassa omissa pienissä lovissaan. Kaiuttimien tuottama äänenpaine on edelleen pidetty korkealla eikä ääni säröydy edes kovimmilla äänenvoimakkuuksilla.

Näytön ylä- ja alareunaan on Sonylle tyypillisesti jätetty pienet leuka- ja otsakaistaleet, jotka ovat kooltaan symmetriset kuten aiemmassa Xperia 1 -mallissa. Aikaisemmista malleista tuttu Sonyn dynaaminen värinätoteutus on myös mukana Xperia 1 II:ssa. Ominaisuuden avulla puhelin värinämoottori mukautuu näytöllä pyörivään materiaaliin ja pyrkii tehostamaan esimerkiksi elokuvien katseluelämystä. Valitettavasti ominaisuuden toiminnassa olisi huomattavasti parannettavaa ja se koettiin useimmissa käyttötilanteissa lähinnä häiritseväksi. Parhaiten värinätehoste sopinee pelikäyttöön.

Navigointipainikkeet sijaitsevat ohjelmistopohjaisina näytön alareunassa. Asetuksista on mahdollisuus ottaa myös käyttöön Googlen Android 10:n mukana tuomat hieman uudistetut pyyhkäisynavigointieleet.

Xperia 1 II:n näytön koko on säilynyt samana (6,5”) vuoden takaisesta Xperia 1 -mallista. Käytössä on edelleen Sonyn viime vuonna ensimmäisenä matkapuhelimissa käyttöönottama 21:9-kuvasuhde, joka on viime aikoina yleistynyt muutaman muunkin valmistajan laitteissa.

Xperia 1 II:n näyttö käyttää edelleen AMOLED-paneelia ja Sony markkinoi näyttöä 4K HDR -näyttönä. Näytön resoluutio on poikkeuksellisen korkea 3840 x 1644 pikseliä ja sen pikselitiheys on markkinoiden korkein yltäen 643 ppi:n lukemiin.

Perusasetuksilla näyttö tukee DCI-P3-väriavaruutta ja se on HDR-yhteensopiva. Suoratoistopalveluista ainakin Amazon ja Netflix tarjoavat materiaalia myös näytön natiivilla 21:9 kuvasuhteella.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,5-tuumainen OLED-näyttöpaneeli
  • 1644 x 3840 pikseliä, 21:9-kuvasuhde, 643 PPI
  • HDR10 tuki
  • Tuki DCI-P3-väriavaruudelle
  • Gorilla Glass 6 -lasi
  • Yötila, lukutila, always on display

Kuvanlaadultaan Sonyn näyttö on erittäin näyttävää katseltavaa. Näytöstä ei juuri pahaa sanottavaa löydy ja Sony on toteuttanut myös ohjelmistossa muutamia näytölle tarkoitettuja ominaisuuksia. Näytön maksimikirkkaudella pärjää myös aurinkoisimpina päivinä, mutta Androidin adaptiivinen näytönkirkkauden säätö tuntui testijaksolla reagoivan hitaasti muuttuviin valaistuksiin ja jättävän näytön kirkkauden hieman liian alhaiseksi kirkkaimmilla keleillä. Maksimikirkkaus on automaattitilassa hyvä, mutta ei pärjää markkinoiden parhaimmistolle.

Ohjelmistopuolelta näytölle löytyy pari kappaletta valmiita väriasetuksia – standardi ja erillinen Creator-tila. Standard-tila tarjoaa DCI-P3:n mukaisen väriavaruuden, kun taas Creator-tila tarjoaa Sonyn mukaan mahdollisimman tarkan väriavaruuden (ITU-R BT.2020) HDR-materiaalia toistettaessa. Valkotasapainoa voi lisäksi hienosäätää manuaalisesti. Puhelin pystyy lisäksi muuttamaan SDR-materiaalin HDR-materiaaliksi myös väriavaruuden osalta. Creator-tilan voi kytkeä olemaan päällä koko ajan tai automattisesti Standard-tilan ohella, silloin kun näytöllä pyöritetään soveltuvaa materiaalia esimerkiksi Netflixistä. Ohjelmistopuolella on ilmeisesti kuitenkin vielä yhteensopivuusongelmia suoratoistopalveluiden kanssa, sillä esimerkiksi Netflixin UHD-materiaali toistui puhelimella ainoastaan Full HD -tasolla (HDR-tuella).

Tämän vuoden trendeistä poiketen Sonyn näyttö ei tue korkeampia virkistystaajuuksia, vaan jatkaa 60 hertsin virkistystaajuuden käyttämistä. Sony kuitenkin mainostaa näytön tukevan yhtiön omaa Motion Blur Reduction -tekniikkaa, jonka tulisi ”imitoida” korkeamman virkistystaajuden näyttöjen toimintaa. Samalle tasolle kuin esimerkiksi 90 hertsin virkistystaajuutta tukevien puhelinten kanssa ei kuitenkaan päästä ja jos on tottunut jo käyttämään puhelinta, jossa näytön virkistystaajuus on korkeampi, on Xperia 1 II:n näytön heikompi virkistystaajuus selkeästi havaittavissa.

Sony ei ole tänäkään vuonna lähtenyt mukaan koko etuosan peittävien näyttöjen trendiin, vaan puhelimen näytön yläpuolelta löytyy paksuhko otsakaistale, johon on sijoitettu puhelimen ilmoitusledi, kahdeksan megapikselin etukamera (f2.0, 24 mm, 1/4″) sekä kuuloke. Rungon yläpäädystä taas löytyy paluun tekevä 3,5 mm kuulokeliitäntä sekä mikrofonireikä. Puhelimen SIM-korttikelkka löytyy vasemmasta kyljestä Sonylle tutuksi tulleen luukun takaa. Kelkkaan on mahdollista asentaa yksi nano-SIM-kortti sekä erillinen microSD-muistikortti.

Xperia 1 II:n painikevalikoima on sijoitettu laitteen oikeaan kylkeen ja se on kokenut hieman muutoksia. Erillinen virtanäppäin on nyt poistettu ja virtapainike on integroitu samaan painikkeeseen laitteen sormenjälkitunnistimen kanssa. Oikeasta kyljestä löytyy tämän lisäksi erillinen kameran suljinpainike sekä äänenvoimakkuuden säädin.

Sivulle sijoitetusta sormenjälkitunnistimessa on hyvät ja huonot puolensa, jotka lähinnä riippuvat siitä kummalla kädellä puhelinta on tottunut käyttämään. Normaalikokoisissa käsissä laitetta oikeassa kädessä pidettäessä sormenjälkitunnistin sijoittuu varsin luonnollisesti peukalon alle ja tunnistimen operoinnissa ei ole valittamista. Vasemmassa kädessä laitetta pidettäessä tunnistimelle ylettyminen on jo huomattavasti hankalampaa ja se onnistuu (käsistä riippuen) pienellä kurottelulla etu- tai keskisormella. Toimintavarmuudeltaan tunnistin ei pääse ihan kärkipaikoille ja sen kanssa havaittiin outoja ongelmia, joissa tunnistin ei tuntunut reagoivan sormenjälkeen millään tavalla. Ongelma luultavammin johtui siitä, kun puhelinta taskusta ulos ottaessa oli sormi osunut useamman kerran sormenjälkitunnistimelle eikä tunnistaminen ollut onnistunut, jolloin puhelin vaatii lukituksen avaamista suojakoodilla.

Lasisen takakuoren alle on sijoitettu puhelimen viime vuodesta reilusti kasvanut 4000 mAh:n akku (3300 mAh Xperia 1:ssä). Sonyn aikaisemmat puhelimet ovat saaneet moitteita jo ennakkoon alimitoitetun kuuloisista akuista, joten onneksi Sony on tänä vuonna hieman korjannut asiaa, joskin siitäkään huolimatta akun kapasiteetti ei pärjää useimmille kilpailijoista. Viime vuonna puuttunut langaton lataus on myös tuotu takaisin Xperia 1 II:n latausvaihtoehtoihin, joka on positiivinen ja suorastaan vaadittava asia tämän hintaluokan puhelimessa.

Sony jatkaa myös laturien osalta yleisten standardien tukemista ja puhelin käyttää sekä tukee USB Power Delivery -standardia aina 21 wattiin asti. Myyntipakkauksessa toimitetaan perinteinen 18 watin pikalaturi. Langattoman latauksen osalta tuetaan myös pikalatausta aina 11 watin tehoon asti.

 

Kamera

Viime vuonna julkaista Xperia 1 oli Sonyn ensimmäinen kolmoiskameran tarjoava puhelin, eikä Xperia 1 II:n osalta kameroiden määrässä ole tehty muutoksia. Tarjolla on normaalin laajakulmaisen kameran lisäksi superlaajakulmakamera sekä telekamera. Lisäksi varustukseen kuuluu 3D ToF -syvyystietokamera.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 MP laajakulmakamera, 1/1,7″ Sony Exmor RS -kuvasensori, 24 mm kinovastaava polttoväli, f1.7, Dual-PD AF -tarkennus, OIS
  • 12 MP ultralaajakulmakamera, 1/2,55″ sensori, 1,4 um pikselikoko, 16 mm kinovastaava polttoväli, f2.2, Dual-PD AF
  • 12 MP telekamera, 1/3,4″ sensori, 70 mm kinovastaava polttoväli, f2.4, PDAF, OIS
  • 3D iToF-sensori
  • 20 FPS Eye AF
  • 4K 60 FPS & HDR-videokuvaus, 960 FPS 1080p slow motion

Kameratoteutus ei päälukujen valossa ole juuri muuttunut viime vuoden Xperia 1 -puhelimesta, mutta teknisessä toteutuksessa on tapahtunut eroja. Kamerakokonaisuus on suunniteltu yhteistyössä Zeissin kanssa ja objektiiveissa on Zeissin T* -pinnoite. Pääkamera käyttää suurikokoista 1/1,7”:n sensoria, jonka parina on f1.7-aukkosuhteen objektiivi optisella vakautuksella. Ultralaajakulman pikselikoko ja aukko ovat kasvaneet ja se tukee nyt Dual Pixel -tarkennusta. Telekameran osalta kinovastaava polttoväli on kasvanut 70 mm:iin, eli noin kolmenkertaiseksi pääkameraan nähden.

Uutena ominaisuutena Sony mahdollistaa nyt ensimmäisenä puhelimena maailmassa 20 fps -sarjakuvauksen kohdetta seuraavalla automaattitarkennuksella ja valotuksen säädöllä.

Sony Xperia 1 II sisältää vakiona kaksi erillistä kamerasovellusta (Kamera ja Photo Pro -sovellukset) sekä erillisen Cinema Pro -videosovelluksen. Ulkonäöllisesti normaali kamerasovellus ei ole muuttunut ja se on tuttu Sonyn aiemmista malleista. Sovellus on helppokäyttöinen ja selkeä. Suljinpainikkeen viereen on sijoitettu pikavalinnat valokuvaukselle ja videokuvaukselle ja eri kameroiden välillä pääsee vaihtamaan vieressä olevista pikapainikkeista. Kamerasovellus avautuu vikkelästi ja kamera on sovelluksen avautumisen jälkeen heti käyttövalmiina.

Sonyn puhelimet ovat jo pitkään tarjonneet myös erillisen kameran suljinpainikkeen fyysisenä nappina laitteen oikeassa kyljessä. Kyseinen painike on toteutettu kaksiportaisesti, jolloin nappia puoliväliin painamalla kamera tarkentaa ja kuvanotto tapahtuu painamalla suljinpainike pohjaan. Fyysisenä toteutettu kamerapainike on edelleen monien mielestä erittäin tarpeellinen ja hyödyllinen ominaisuus, mutta jo pidempään kosketuksella toimivien suljinpainikkeiden jälkeen painikkeen hyödyllisyys jäi hieman vähäiseksi. Fyysisen painikkeen käyttäminen näin kevyessä ja pitkulaisessa puhelimessa asettaa omat haasteena esimerkiksi tärähdysten osalta.

Xperia 1 II:n kamerasovellusta vaivaa tosin sama ”ongelma”, jonka huomasimme Xperia 10 II:n arvostelussa eli perusasetuksilla tarkennuskohteen valitseminen siirtää kameran käyttämään käsin valotuksen valintaa poistaen samalla kameroiden valitsemiseen käytettävät pikavalinnat pois käytöstä. Ongelman saa onneksi helposti korjattua ottamalla kameran asetuksissa käyttöön objektin seuranta (laitettava päälle kaikilla kameroilla). Kyseisellä asetuksella puhelin pyrkii seuraamaan valittua kohdetta, vaikka kohde vaihtaisi paikkaa.

Peruskamerasovelluksen lisäksi Sony on tuonut puhelimeen oman Photo Pro -kamerasovelluksen, jonka on tarkoitus tarjota huomattavasti normaalia kattavammat manuaalisäädöt. Sovellus antaakin mahdollisuuden säätää oikeastaan kaikkea mahdollista ja käyttöliittymään on haettu selkeitä vaikutteita Sonyn järjestelmäkameroista, joiden käyttäjät ovat varmasti kuin kotonaan Photo Pro -sovelluksen kanssa. Myös videopuolelle on tuotu oma Cinema Pro -sovellus, joka tarjoaa kattavat säätömahdollisuudet videoille. Sovelluksen avulla on myös mahdollista kuvata 21:9-kuvasuhteen videoita sekä säätää manuaaliasetuksia myös videokuvauksessa.

Xperia 1 II tarjoaa monipuolisesti kolme eri polttoväliä, joiden ääripäiden erotus on noin 4,38-kertainen. Ylläolevat kuvat auttavat hahmottamaan eri kameroiden ja polttovälien kuvakulmien väliset erot.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvässä valaistuksessa Xperia 1 II:n pääkamera taltioi mukavan realistisia ja todellisuutta mukailevia kuvia. Kuvien värimaailma on luonnonmukaista ja yksityiskohtia 12 megapikselin kuviksi on erittäin runsaasti. Aikaisemmin Sonyn ongelmana ollut kohina on myös hyvin hallinnassa eikä pikselitason tarkastelussa kuvien yksityiskohdissa ollut juuri moittimista.

Automaattiasetuksilla kamera ei anna erikseen valita HDR-tilan käyttöä, vaan kamerasovellus tekee tämän valinnan itse. Päiväsaikaan ja näin kesäaikana kuvatessa huomasimme, että kamerasovellus on varsin nirso kytkemään HDR-tilaa päälle, aivan kuten viime vuoden Xperia 1:n kanssa. Etenkin hyvin kirkkailla keleillä kameran dynamiikasta puuttuu se viimeinen piiru ja tummat kohteet jäävät tukkoisiksi.

Hämärällä Xperia 1 II:n pääkameran tuottama kuvanlaatu on kilpailukykyistä muihin saman hintaluokan laitteisiin verrattuna. Kuvat ovat teräviä ja yksityiskohtaisia, myös kohina on saatu pidettyä kurissa ilman yksityiskohtien suttaantumista. Lisäksi kuvien värimaailma on päiväkuvien tapaan varsin luonnollista ja todellisuutta mukailevaa. Suurimpana ongelma voi pitää kontrastia, jonka johdosta esimerkiksi katulamput ja muut valonlähteet palavat pääsääntöisesti puhki. Sony ei jostain syystä ole Xperia 1 II:n kamerasovellukseen ole tuonut ollenkaan yökuvaustilaa, joka löytyy alemman hintaluokan Xperia 10 II:sta.

Xperia 1 II:n ultralaajakulmakamera on myös 12 megapikselin tarkkuudella varustettu ja sen tuottama jälki päiväsaikaan on varsin pääkameraa mukailevaa. Suurin ero tulee pikselitasolla tarkastellessa havaittavissa olevasta kohinasta, jota on laajakulmakameraa huomattavasti enemmän. Myös ylimalkainen kontrasti on ultralaajakulmakameran kuvissa läsnä. Myös hämärällä ultralaajakulma pystyy tuottamaan vielä näyttäviä kuvia, kunhan ulkopuolista valoa on tarjolla.

Sonyn telekamera on varustettu myös 12 megapikselin sensorilla, joka mahdollistaa kolmenkertaisen optisen zoomauksen. Valitettavasti Xperia 1 II:n kamerajärjestelmän heikkous löytyy sen telekamerasta. Väritoisto on muiden kameroiden tapaan luonnollista ja kuvajälki kokonaisuudessaan miellyttävää. Kuvanlaadullisesti kamera on kolmikosta selkäesti heikoin ja pääkameraakin pienempi sensorikoko ja heikompi aukkosuhde näkyvät kuvanlaadussa. Suurin ongelma on kuvien yleisilmeessä esiintyä rakeisuus ja pehmeys. Telekameralla otetuissa kuvissa esiintyy selkeästi havaittavaa rakeisuutta jo päiväolosuhteissa.

Sony mahdollistaa myös digitaalisen zoomauksen 5x- (135 mm) ja maksimissaan 8x (200 mm) -tasolle. Kuten yltä voi jo päätellä, niin kuvanlaadun ollessa jo heikompaa natiivilla 3x zoomilla, on 5x ja 8x kertoimilla laatu jo pitkälti käyttökelvotonta ja soveltuu lähinnä puhelimen näytöltä tarkasteltaviksi.

Hämärällä Sonylle voi antaa telekameran osalta pienet plussapisteet, koska Sony ei ole lähtenyt kikkailemaan telekameran kanssa edes hämärässä. Kamerasovellus käyttää valaistuksesta huolimatta aina natiivia telekameraa, eikä vaihda esim. pääkamerasta otettavaan digitaaliseen rajaukseen. Hämärässä kuvanlaatu on varsin pätevää telekameraksi ja jopa isoimmalla ISO1000 asetuksella kuvien kohina on pystytty pitämään kohtuullisesti kurissa ja värintoisto on edelleen luonnonmukaista.

Otimme myös muutaman vertailukuvan laajakulmakameralla sekä telekameralla. Koska pääkamerassa ei ole käytössä isoilla megapikseleillä varustettua sensoria, pystyy telekameran optinen zoomaus tuottamaan huomattavasti parempilaatuista jälkeä kuin pääkameralla toteutettava digitaalinen zoomaus. Tarpeeksi pimeällä kuvien yksityiskohdat tosin menevät molemmilla jo suttuiseksi pikselitasolla tarkastellessa.

 

Normaalilla kamerasovelluksella tarjolla on normaalit kuvaustilat 4K:lle ja 1080p:lle (30 ja 60 FPS). Videon osalta on valittavissa myös erillinen HDR10-tila. HDR-tilassa 4K videon ruudunpäivitys tippuu 24 FPS:ään. 4K HDR video tallentuu h.265-pakkauksella hyvällä 55 Mbit/s bittivirralla (Main 10@L5.2, HDR10) ja äänet tallennetaan stereona 156 kbit/s laadulla. Video on laadultaan erittäin hyvää, vaikka sitä vaivaa hienoinen yli menevä kontrasti, aivan kuten pääkameralla otetuissa kuvissa. Värientoisto on videolla myös luonnollista.

Vakautus toimii myös mallikkaasti kaikilla kameroilla ja Sony tarjoaa käyttöön optisen sekä ohjelmallisen vakautuksen yhdistelmän laajakulma- sekä telekameroilla. Ultralaajakulmalla joudutaan tyytymään Sonyn omaan elektroniseen SteadyShot vakautukseen.

Full HD -laatuinen video on myös erittäin laadukasta ja tallentuu 30 Mbit/s bittivirralla (High@L4.2, 1 Ref Frames) ja äänet tallennetaan stereona 156 kbit/s laadulla. 4K materiaaliin verrattuna videolla on havaittavissa pienoista yliterävöintiä.

Sony mahdollistaa myös 4K 60 FPS videoiden kuvaamisen, mutta tämä ei onnistu ollenkaan peruskamerasovelluksessa. Sony on tuonut puhelimeen jälleen oman Cinema Pro -sovelluksensa, joka tarjoaa kattavat manuaalisäädöt myös videokuvauksesta kiinnostuneille.

Sonyn Cinema Pro -sovellus pyrkii tuomaan puhelimeen ammattikameroiden sisältämiä ominaisuuksia. Varustukseen kuuluu mm. päivitysnopeuden valinta ja sovellus mahdollistaa kuvauksen 24, 25, 30 tai 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella. Lisäksi sovellus antaa vaihtaa resoluutiota myös 2K tasolle. Sovellus mahdollistaa myös 21:9-kuvasuhteella kuvauksen. Kamera on myös mahdollista asettaa käyttämään manuaalitarkennusta.

Camera Pro -sovellus on tarkoitettu videokuvauksesta kiinnostuneille ja hieman enemmän ammattimaisempaan käyttöön, jota Sony myös markkinoinnissaan kamerasovelluksilla (Photo Pro ja Cinema Pro) pyrkii tuomaan esiin. On kuitenkin varsin harmillista, että peruskamerasovelluksessa ei esimerkiksi 4K:n osalta ole valittavissa kuvanpäivitysnopeutta ollenkaan.

Xperia 1 II:n superhidastusvideoihin käytettävä Super Slow motion -tila mahdollistaa 32-kertaisesti hidastettujen 960 FPS videoklippien tallentamisen 720p (0,2 s) sekä 1080p (0,1 s) tarkkuuksilla. Sonyn toteutuksessa käyttäjän tulee itse valita hidastettava tilanne videota kuvatessa, joka on ajoituksellisesti todella hankalaa, koska hidastettava aika on niin lyhyt. Samaan videoon voidaan sisällyttää useampia hidastettuja kohtia. 960 FPS videoiden osalta on hyvä muistaa, että valaistusolosuhteiden on oltava todella hyvät, sillä muutoin lopputulos tulee jäämään tummaksi ja todella rakeiseksi. Sisätiloissa superhidastusvideoita ei myöskään kannata yrittää kuvata, koska mm. loisteputket aiheuttavat videoon häiritsevää välkkymistä.

 

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmän osalta Sony jatkaa perinteisellä linjallaan lähes vakiokuntoisen Androidin muodossa. Sonyn omat kustomoinnit näkyvät lähinnä lisäsovellusten ja pienten muutosten, kuten 21:9 kuvasuhdetta hyödyntävä kahden sovelluksen moniajotilan muodossa.

Xperia 1 II on varustettu Android 10 -käyttöjärjestelmällä ja heti paketista ottaessa puhelimeen päivittyi Googlen kesäkuun tietoturvapäivitykset, joten tältä osin päivitykset ovat hyvin kunnossa. Heinäkuun tietoturvapäivityksiä tosin ei vielä kuun puoliväliin mennessä ollut saapunut.

Monista valmistajista poiketen Sony antaa laitteen alkuasennuksessa valita mitä ohjelmia käyttäjä haluaa Sonyn valikoimasta asentaa. Poistamalla kaikki mahdolliset valinnat ei puhelimeen asenneta kuin Netflixin ja Facebookin sovellukset, eikä näitä kumpaakaan valitettavasti ole mahdollista poistaa.

Jo Xperia 1:stä ja aiemmista Sonyn lippulaivamalleista löytyneitä lisäominaisuuksia ja Sonyn muokkauksia on mm. näytön reunaa tuplanapauttamalla avautuva Side Sense -pikavalikko, johon käyttäjä voi asettaa esimerkiksi suosituimpia sovelluksiaan. Testijakson aikana toiminnallisuutta ei juurikaan nähty tarpeelliseksi ja se tuntui myös aktivoituvan myös välillä hyvin herkästi perusasetuksilla (säädettävissä asetuksissa).

Sony on myös tehnyt pieniä muutoksia laitteen moniajoon ja puhelin osaa hyödyntää 21:9-kuvasuhteen näyttöä avaamalla rinnakkain (tai allekkain) kaksi sovellusikkunaa näytön molemmille ”puolikkaille”. Muita käyttöä helpottavia ominaisuuksia on yhden käden käyttötila.

Sony on luvannut päivittää lippulaivamallejaan kahden vuoden ajan julkaisuhetkestä lähtien. Tietoturvapäivitysten osalta lupauksia ei ole annettu. Testilaitteellemme sai testijaksolla yhden päivityksen, joka toi samalla laitteelle kesäkuun tietoturvapäivitykset.

 

Suorituskyky

Xperia 1 II vietti io-techin ympärivuorokautisessa käyttötestissä noin kahden viikon ajan eikä puhelimen toiminnassa esiintynyt mainittavia ongelmia.

Suorituskyvyltään Xperia 1 tarjoilee muiden lippulaivapuhelinten tasoista suorituskykyä. Heikommasta näytön virkistystaajuudesta johtuen käyttöliittymä ei vaikuttanut aivan yhtä sulavalta kuin kilpakumppaneilla, mutta minkäänlaista nykimistä tai hidastelua ei kuitenkaan tehojen puolesta ollut havaittavissa. Alle viikon käytön jälkeen korkeamman virkistystaajuuden puute ei enää haitannut tai näkynyt käytössä.

Snapdragon 865 on tämän hetken nopein järjestelmäpiiri Android-markkinoilla, mikä tarjoaa hyvän pohjan mobiilipelaamisesta ja muista raskaammista sovelluksista kiinnostuneille. Testasimme puhelimella raskaamman pään mobiilipelejä, kuten CoD Mobilea ja Asphalt 9:ää ja ne pyörivät Xperia 1 II:lla moitteettoman sulavasti myös korkeimmilla grafiikka-asetuksilla, kuten odottaa saattaa.

Puhelin lämpenee kovassa rasituksessa havaittavasti, mutta lämpö ei nouse missään vaiheessa häiritseväksi. CPU Throttling -rasitustestissä prosessorin suorituskyky laski 15 minuutin aikana vain noin 87 %:iin maksimista, mikä on varsin hyvä suoritus.

Synteettisissä suorituskykytesteissä Xperia 1 II suoriutuu kuten Snapdragon 865 -piirillisen puhelimen voi olettaa. Vertailukohdiksi otimme samassa hintaluokassa liikkuvat Xiaomin Mi 10:n, OnePlus 8 Pron sekä Huawei P40 Pro:n.

Pääosin tulokset ovat linjassa muiden Snapdragon 865 -puhelinten kanssa. Samaa piiriä käyttävät OnePlus 8 Pro ja Xiaomi Mi 10 ovat tuloksissa lähes tasavertaisia ja kaiken kaikkiaan tuloserot ovat niin olemattomia, ettei niitä käytössä huomaa.

Huomionarvoisena seikkana tallennustilan luku- ja kirjoitusnopeutta mittaavaan Androbench 5 –testin tulokset on ajettu mukautetuilla, paremmin tosielämän käyttöä vastaavilla asetuksilla (1 thread, 300 Mt file size, 256 kt buffer size), joita on käyttänyt mm. Anandtech-sivusto testeissään. Androbenchin tulokset ovat täten alhaisempia kuin io-techin aiempien vuosien artikkeleissa.

 

Akunkesto

Akunkeston suhteen Xperia 1 II:n osalta ei ollut testijaksolle lähdettäessä erityisempiä odotuksia. Viime vuoden Xperia 1 -puhelimen akkukesto osoittautui jo ennakkotietojen pohjalta vain tyydyttäväksi ja tänä vuonna laitteen akun koko on kasvanut 1000 mAh:lla, joten odotukset olivat hieman positiivisemmat kuin vuosi sitten.

Myös tänä vuonna Xperia 1 II saapui testiin juuri lomakauden aluksi, joka myös heijastui hieman akunkulutukseen, kun käytössä ei ollut yhtä useasti WiFi-verkkoja. Testijaksolle tyypillisenä käyttöpäivänä (noin klo 8 – 23) akun varaus putosi päivän lopuksi noin 60 – 70 % välimaastoon, kun näytön päälläoloaika liikkui kahden tunnin tietämissä.

Hieman aktiivisempina päivinä akunvaraus tippui 30 – 50 % haarukkaan ja näytön päälläolo näytti noin kolmea tuntia. Parhaimmillaan näytön päälläoloajaksi saatiin kellotettua noin kuusi tuntia ja akun varaus oli tällöin tippunut jo lähelle 10 %:ia. Kahden päivän käyttöaikoja ei tällä testijaksolla ”uskallettu” lähteä yrittämään päivien epäsäännöllisyyden takia, vaikka se normaalitilanteissa olisikin ollut varmasti mahdollista.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovellusten käyttöä navigaattorina, nettiselailua, muutamia puheluita, satunnaista lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.  Puhelimeen oli myös kytkettynä Bluetooth-yhteydellä toimiva älykello.

Suoritimme Xperia 1 II:lla myös io-techin puhelintesteissä yleisesti käytetyt virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat, suoraan vertailukelpoiset perustestit. Verrokeiksi valittiin samat puhelimet kuin suorituskykytesteissä.

YouTube-testissä videota pyöritettiin WiFi:n välityksellä tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella kuulokkeiden ollessa kytkettynä. Tunnin aikana akun varaus laski kahdeksan prosenttia, joka tarkoittaa laskennallisesti noin reilun 12,5 tunnin toistoaikaa. Tuloksissa kannattaa ottaa huomioon ainakin noin prosenttiyksikön mittausvirheen mahdollisuus.

Raskaampaa grafiikkaintensiivistä käyttöä (pelaamista) simuloivassa GFXBench Manhattan -akkutestissä Xperia 1 II saavutti toistuvasti vajaan 213 minuutin tuloksen, joka on akun koon näkökannalta yllättäen hyvin lähellä OnePlus 8 Pro:n tulosta.

Sekalaista yleiskäyttöä hyvin simuloivassa PCMarkin akkutestissä Xperia 1 II saavutti tulokseksi 11,5 tuntia, joka on hyvä tulos ja peittoaa mm. OnePlus 8 Pro:n tuloksen, mutta jää Xiaomi Mi 10:n tuloksesta melkein kolme tuntia.

Kokonaisuutena Xperia 1 II:n akkukesto on kohtalaista, mutta kärkipaikoille sillä ei vielä ole täysin asiaa. Puhelimella kuitenkin selviää varsin helposti myös aktiivisempien päivien läpi ja kevyellä käytöllä kahden päivän käyttöajat ovat myös mahdollisia.

Puhelimen mukana toimitetavalla 18 watin USB Power Delivery -pikalaturilla tyhjään akkuun latautuu puolessa tunnissa hieman vajaa 50 % varaus. Koko akun täyteen lataaminen ottaa melkein kaksi tuntia. Sony ei siis kilpaile latausnopeudessa kilpakumppaniensa kanssa läheskään samoilla linjoilla, mutta positiivisena seikkana Sony tukee yleistä USB-PD latausstandardia, joten sille ei tarvitse hankkia omaa standardia käyttävää pikalaturia. Myös langaton lataus on mahdollista jälleen kerran Sonyn lippulaivamalleilla.

Akun lataamisen Sony toi jo viime vuoden Xperia 1 -mallissa oman ohjelmistopohjaisen Battery Care -latauksensa. Ominaisuus opetteelee käyttäjän lataustapoja ja pyrkii näitä hyödynteän latamaan akkua säästeliäästi ja automaattisesti niin, että akku on täynnä juuri hetki ennen uuden käyttöpäivän alkua. Testijaksolla puhelimen latauksen aloitusajat pyrittiin pitämään mahdollisimman yhteneväisinä, jotta ominaisuuden toimintaa pystyttiin seuraamaan. Muutaman lataussyklin jälkeen puhelin osasikin ilmoittaa lataukseen laiton yhteydessä, koska akku olisi täynnä ja testijakson perusteella ominaisuus vaikuttaisi toimivan varsin hyvin. Ominaisuuden kokonaishyötyjä tosin on mahdotonta näin lyhyen testijakson perusteella arvioida, vaan mahdolliset hyödyt näkyvät vasta pidemmän käyttöajan jälkeen (oletettavasti noin 1 – 2 vuotta).

 

Yhteenveto

Sonyn taival ei ole ollut kovin ruusuista mobiilimarkkinoilla muutaman viimeisen vuoden aikana, eikä tilanne näytä edelleenkään erityisen ruusuiselta lähitulevaisuuden osalta. Sonyn aikaisempina vuosina harrastama puolivuosittainen julkaisusykli on ollut yhtiölle pieni murheenkryyni, mutta viime vuonna yhtiö kuitenkin muutti strategiaansa ja julkaisi syksyllä ainoastaan hieman pienemmän Xperia 5 -sarjan kompaktimman lippulaivamallin ja samaa strategiaa toivottavasti noudatetaan myös tänä vuonna Xperia 5 II -mallin muodossa.

Sonyn toinen ongelma on ollut laitteiden lanseerauksen ja myyntiintulon järkyttävän pitkä väli, eikä Xperia 1 II ole säästynyt myöskään tältä ongelmalta. Jo julkaisun aikana puhelimen todettiin tulevan myyntiin kesällä ja koronaepidemia on varmasti vielä hieman myöhästyttänyt myyntiintuloa. Samaan suppuun voidaan todeta laitteen suositushinnan olevan liian korkea, kuten jo muutamana aikaisempanakin vuonna. Yli 1100 euron lähtöhinta asettaa Sonyn kilpakumppaneiksi sellaiset laitteet kuten Galaxy S20 Ultra ja OnePlus 8 Pro, joista etenkin jälkimmäisen yli Sonyn Xperia 1 II:sta on kovin vaikea suositella.

Laitteen Xperia 1 II:n ongelmat ovatkin jossain aivan muualla kuin itse laitteessa tai sen ominaisuuksissa. Ulkoisesti puhelin erottuu massasta varsin hyvin pitkulaisen näyttönsä ansiosta, mutta muuten ulkonäkö on hyvin ”hiottua” ja jopa ehkä vähän liian tylsää. Samalla tosin voidaan todeta, että Sony on nyt jo muutaman iteraation pitänyt laitteiden muotoilun yhteneväisenä ja jatkuvasti kulmikkaan ja pyöreän muotoilun välillä vaihtelusta on päästy eroon.

Teknisesti Xperia 1 II:sta on vaikea löytää suurempia moitteita. Puhelin pitää sisällään tällä hetkellä parhaimman järjestelmäpiirin, joka Android-valmistajille on tarjolla ja suorituskyky on juuri sitä mitä puhelimelta osattiin odottaa. Lisäksi Xperia 1 II toi takaisin myös aikaisemmasta mallista poistuneen 3,5 mm:n ääniliitännän. Akun kapasiteettia on tänä vuonna ymmärretty kasvattaa ja isompi akku tarjoaakin hieman parempaa käyttöaikaa aikaisempaan verrattuna, joskaan ei edelleenkään lukeudu markkinoiden parhaimmistoon ja mahdollinen 5G-käyttö nipistää oman lisänsä akunkestosta.

Sonyn 21:9-kuvasuhteen 4K AMOLED -näyttöpaneeli on myös laadukas eikä se kalpene muiden kilpakumppanien näytöille kuvanlaadussa. Näytön tarkkuus on markkinoiden huippua, mutta sen hyödynnettävyys on rajattua. Suurin puutos on korkeamman virkistystaajuuden puuttuminen, eikä Sonyn ohjelmistopohjainen Blur Motion Reduction -ominaisuus juuri käytännössä vaikuta mihinkään. Viime vuonna esitelty 21:9-kuvasuhde ei enää tänä vuonna ole samanlainen erikoisuus kuin viime vuoden Xperia 1:ssä ja samaa kuvasuhdetta onkin jo nähty mm. Lenovon Moto-puhelimissa. Positiivisena seikkana Netflix ja Amazon Video -palvelut tarjoavat jo monia sarjoja ja elokuvia 21:9 kuvasuhteella ja kunhan ohjelmistot lisäävät puhelimella tuen käyttöön saa vielä 4K HDR -laadun. Elokuvat ja sarjat ovat näytöltä näyttävää katseltavaa, mutta henkilökohtaisesti videoiden katsominen puhelimen pienehköltä näytöltä ei ole omaan mieleen, joten tässä suhteessa yksi Xperia 1 II:n erikoisuuksista jäisi omalta osalta käyttämättä.

Sonyn ”uusittu” kolmoiskamera on myös pieni kehitysaskel puhelimen kameroiden kanssa kamppailleelle Sonylle. Viime vuoden Xperia 1 näytti jo pieniä positiivisia merkkejä huomattavasti parantuneella kuvaprosessoinnilla ja Xperia 1 II oikeastaan jatkaa siitä mihin Sony viime vuonna jäi. Kameratoimintoihin on haettu apua oman firman järjestelmäkamera puolelta ja tulokset ovatkin pääosin varsin hyviä. Telekameran osalta Sony tosin saa vielä jatkaa kehitystyötä ja telekamera onkin puhelimen kameran heikoin osa-alue. Ammattimaisempaan käyttöön ohjelmistopuolelta löytyy Sonyn Photo Pro ja Cinema Pro -sovellukset, joiden avulla osaava käyttäjä pystyy kontrolloimaan kameran manuaalisäätöjä huomattavasti kattavammin kuin perinteisellä kamerasovelluksen manuaalitilalla. Sony tarjoaa mahdollisuuden myös ainoana valmistajana videopuolelle.

Kuten jo aikaisemmin ja myös viime vuonna totesimme, Xperia 1 II:n ongelmat ovat suurimmilta osin itse puhelimeen liittymättömiä, eikä kyseessä ole missään nimessä huono puhelin. Sony on myös vaikeassa tilanteessa, jossa sen markkinatilanne pakottaa sen tuottamaan puhelimia, joiden suositushinnat nousevat monien kilpailijoiden yläpuolelle. Suositushinnallaan Xperia 1 II:sta onkin mahdotonta suositella varauksettomasti, kun puhelimesta ei suoraan löydy riittävästi sellaisia kilpailijoista merkittävästi erottuvia ominaisuuksia, joilla korkean hinnan voisi perustella. Xperia 1 II:ta voikin suositella varauksella lähinnä käyttäjille, jotka ovat kiinnostuneita äänen ja videon kuluttamisesta, videokuvaamisesta tai järjestelmäkameramaisemmasta puhelinkamerasta.

Plussaa:

  • Laadukkaan tuntuinen ja jämäkkä rakenne
  • Suorituskykyinen Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri
  • Huipputarkka 4K HDR AMOLED -näyttöpaneeli
  • Lähes puhdas Android 10 -käyttöjärjestelmä
  • Monipuolinen kolmoiskamera optisella kuvanvakaimella
  • Kameroiden kuvanlaatu varauksin
  • Eteenpäin suunnatut kaiuttimet hyvällä äänenlaadulla
  • Fyysinen kamerapainike

Miinusta:

  • Hinta
  • Erittäin liukas lasirakenne
  • Ei Dual SIM -tukea
  • Näytössä ei korkean virkistystaajuuden tukea
  • Pikalatauksen nopeus kilpailijoihin nähden
  • Sormenjälkitunnistimen hieman epävarma toiminta varauksin
  • 4K 60 FPS videokuvaus saatavilla ainoastaan Cinema Pro -sovelluksen kautta

Huomioitavaa:

  • IP65/68-suojattu
  • 5G-yhteydet eivät tue mmWave-taajuusaluetta
  • 3,5 mm kuulokeliitäntä

 

 

This site uses XenWord.
;