Maailman suurimpiin älypuhelinvalmistajiin nykypäivänä lukeutuva kiinalainen Xiaomi on tehnyt viimeaikoina tuloaan myös Euroopan markkinoille ja yrityksen tuotteiden saatavuus Suomessa on kehittynyt kohtalaisen hyväksi.
Mobiiliala kiinnostui loppukesästä huhuista, joiden mukaan Xiaomi valmistelisi erittäin aggressiivisesti hinnoitellun Pocophone F1 –älypuhelimen julkaisua. Huhut osoittautuivat tosiksi ja positiivisena yllätyksenä laite saatiin myös Suomen markkinoille. Poco juontuu sanasta ”pieni”, mutta ei viittaa itse puhelimeen, vaan valmistajaan, joka ”aloittaa pienestä, mutta suunnittelee suuria”.
Pocophone F1 tuli Suomessa myyntiin syyskuussa, mutta alkuvaiheessa laitteen saatavuus on ollut paikoittain heikkoa suuren kysynnän vuoksi. Tämä ei ole ihme, sillä laitteen 64 Gt:n version lähtöhinta on asetettu erittäin aggressiivisesti 389 euroon. 128 Gt:n muistivaihtoehdon suositushinta on 439 euroa. Hinta.fi-hintavertailun mukaan 6 & 64 gigatavun versio irtoaa edullisimmillaan noin 350 eurolla ja 6 & 128 Gt versio noin 400 eurolla.
Perehdymme tässä artikkelissa Pocophone F1:een täysimittaista testiartikkelia hieman lyhyemmässä muodossa noin viikon testijakson pohjalta. Testilaitteen toimitti Jimm’s, jonka hyllystä löytyy laaja valikoima Xiaomin puhelimia.
Pakkaus ja oheistarvikkeet
Pocophone toimitetaan pirteässä kelta-mustassa tuotepakkauksessa. Musta ulkokuori on varustettu keltaisin tekstein ja sisältä löytyvä rasia on kirkkaan keltainen. Pakkauksen toimitussisältö on tavanomainen. Mukana on puhelimen ohella pikakäyttöohjeet, USB Type-C –kaapeli, 18 W verkkovirtalaturi, taipuisa harmaan läpikuultava silikonisuojakuori sekä korttikelkan irrotustyökalu.
Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat
Mennäänpä tällä kertaa suoraan useimpia kiinnostavaan asiaan, eli laitteen rakenteeseen. Pocophonen kuorirakenne on muovia, joka on nykypäivänä harvinaista jopa aivan edullisimpien hintaluokkien puhelimissa ylemmän keskiluokan laitteesta puhumattakaan. Muovisen takakuoren huomaa, mutta siihen ei kiinnitä negatiivisessa mielessä huomiota. Kokonaisvaikutelmaa kuvaa hyvin sanat käytännöllinen ja hillitty. Henkilökohtaisesti jopa pidin toteutuksesta jo ihan siitä syystä, että se poikkeaa vallalla olevasta lasikuorten muotivirtauksesta.
Pocophone ei tunnu kädessä halvalta tai heppoiselta, muttei toisaalta arvokkaalta ja hienostuneelta kuten kalliit high-end-puhelimet. Laitteen rakenne on muovista huolimatta jämäkkä ja varsin tukeva – nitinöitä ja natinoita ei ole havaittavissa ja osien istuvuus on hyvä. Pudotuksia joustavat muovikuoret kestävät luonnollisesti huomattavasti lasia paremmin. Vesi- tai pölysuojausta ei ole, kuten laitteen aggressiivisesta hinnoittelusta saattoi jo ennakkoon päätellä.
Muotoilultaan laite on melko tavanomainen ja käytännöllinen. Muovi jatkuu yhtenäisenä laitteen takaa kylkiin. Käsituntumassa ei ole valittamista ja puhelin istuu käteen hyvin. Muovi on kuorimateriaalina lämpimämpi kuin lasi tai metalli. Käsiteltävyydeltään laite on kohtalaisen hyvä ja yhden käden käyttöä helpottavat ohjelmistopuolen avustukset.
Fyysiset mitat:
- Ulkomitat: 155,5 x 75,2 x 8,8 mm
- Paino: 182 grammaa
- Näytön ja ulkomittojen suhde: 82,2 %
Ulkomitoiltaan 6,18-tuumaisella näytöllä varustettu Pocophone on aavistuksen suurempi kuin monet saman näyttökokoluokan kilpailijat, mutta erot ovat varsin pieniä. Näytön ja ulkomittojen välinen suhdeluku on siitä huolimatta hyvä, vaikkakaan ei aivan markkinoiden parhaimmistoa.
Vertailun vuoksi esimerkiksi OnePlus 6 on 0,2 mm pidempi, 0,1 mm leveämpi ja millin ohuempi, vaikka näytön läpimitta on tuuman kymmenyksen suurempi. Samankokoisella näytöllä varustettu Asus ZenFone 5Z on puolestaan 2,5 mm lyhyempi, 0,4 mm leveämpi ja 0,9 mm ohuempi. Toisaalta kuusituumaisella näytöllä varustettu Nokia 7 Plus on 2,9 mm pidempi, 0,3 mm leveämpi ja 0,8 mm ohuempi.
Laite painaa 180 grammaa, joka on varsin hyvässä tasapainossa koon kanssa.
Alle 400 euron hinnasta huolimatta F1 käyttää Qualcommin tämän vuoden lippulaivapiiriä, eli Snapdragon 845:ttä, joka on käytössä useimmissa tämän vuoden lippulaivapuhelimissa jopa 1000 euron hintaluokassa. Keskihintaluokan puhelimeksi Pocofonen rauta on siis todella suorituskykyistä. Jäähdytyksessä on käytetty lämpöputkitekniikkaa, joka siirtää lämpöä pois järjestelmäpiirin alueelta.
Ruudikkaan järjestelmäpiirin kaveriksi lisätyt muistimäärät eivät myöskään häpeä tuplasti kalliimmille puhelimille. RAM-muistia on kuusi gigatavua ja nopeaa UFS 2.1 -tallennustilaa 64 tai 128 Gt. Järjestelmäpiiriin integroidusta LTE-modeemista ulosmitataan 1024 Mbit/s latausnopeus ja 150 Mbit/s lähetysnopeus, jos mobiiliverkko sattuu niitä tukemaan.
Tekniset ominaisuudet:
- Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri
- 6 Gt LPDDR4X RAM
- 64 tai 128 Gt UFS 2.1 -tallennustilaa (vapaana noin 115 Gt), micro-SD-muistikorttipaikka (max. 256 Gt)
- LTE Cat.16 (1024/150 Mbit/s), 4CA, Dual SIM
- Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac 2,4 & 5 GHz, 2×2 MIMO, MU-MIMO
- Bluetooth 5.0 (aptX-HD, LDAC)
- GPS, GLONASS, Beidou
- 4000 mAh akku, Quick Charge 3.0 -pikalataus
Näytön alapuolelle jäävä reunakaistale on melko pieni, muttei kuitenkaan markkinoiden pienimpien toteutusten tasoa. Erikoisena ratkaisuna alakaistaleeseen on sijoitettu valkoinen ilmoitusvalo. Toteutus toimii kuitenkin hyvin, vaikka ledin toivoisikin olevan monivärinen.
Navigointipainikkeet sijaitsevat ohjelmistopohjaisina näytön alaosassa ja niiden järjestys on käyttäjän kustomoitavissa. Halutessa näppäimet voi korvata pyyhkäisyeleillä, jotka toimivat testiemme perusteella varsin hyvin.
Laitteen alapäädyssä sijaitsee USB Type-C 2.0 –liitäntä sekä toinen stereokaiuttimista. Alapäädyn kaiutin on kahdesta kaiuttimesta selvästi voimakasäänisempi. Äänenvoimakkuudeltaan Pocophonen kaiuttimet ovat io-techin testaamien parhaimmistoa 79 dBA äänenpaineella (30 cm päästä). Myös äänenlaatu on puhelimien mittapuulla kohtalaisen hyvää, mutta ei aivan parhaimmistoa.
Pocophonen yläpäädystä löytyvä 3,5 mm ääniliitäntä on edelleen monelle tervetullut ominaisuus. Vasemman kyljen yläosaan sijoitetussa korttikelkassa on paikat kahdelle nano-SIM-kortille, joista toisen voi halutessaan korvata micro-SD-muistikortilla.
Näytön yläpuolinen lovi on markkinoiden leveimmästä päästä ja sille on myös hyvä perustelu, sillä valmistaja on sijoittanut siihen infrapunatekniikkaa käyttävän kasvojentunnistuksen, joka on kamerapohjaista tunnistusta huomattavasti luotettavampi ja jonka sensorit vaativat oman lisätilansa. Jostain käsittämättömästä syystä ominaisuus ei kuitenkaan ole käytössä Suomen markkinoilla. Ominaisuus on aktivoitu joissain maissa päivitysten myötä, joten on mahdollista, että näin käy lähitulevaisuudessa myös Suomen osalta.
Kuulokkeen tiheä suojaritilä on metallia ja toteutettu niin, ettei se kerää juurikaan likaa tai pölyä. Kuulokkeen yhteydessä on myös toinen laitteen stereokaiuttimista. Sen ääni on kuitenkin selvästi hiljaisempi ja ohuempi kuin alapäädyn kaiuttimella.
Loveen sijoitetun etukameran tarkkuus on peräti 20 megapikseliä ja sen parina on f2.0-aukkosuhteen objektiivi. Hämäräolosuhteissa kameran kuvasensori tukee pikselien yhdistämistä, jossa neljä vierekkäistä pikseliä yhdistetään yhdeksi kahden mikrometrin isoksi pikseliksi. Etukameran kuvanlaatu on hyvässä valossa erittäin terävää ja luonnollista. Heikossa valossa pikselien binnauksesta ei näyttäisi olevan merkittävää etua, sillä jälki on pehmeää.
Pocophonen IPS-näyttö on kooltaan 6,18 tuumaa ja sen kuvasuhde on 18,7:9. Näyttöä peittää reunoista pyöristetty Gorilla Glass –suojalasi ja sen reunoilla kulkee musta muovikehys, joka tarjoaa mahdollisesti pientä lisäsuojaa iskuilta. Näytön reunukset ovat hieman leveämmät kuin useimmissa kilpailevissa puhelimissa ja näytön yläreuna on myös leveämpi kuin pitkät sivut. Näytön kulmissa on melko suuret ja loivasäteiset pyöristykset, jotka joku saattaa kokea häiritseviksi.
Näytön tekniset ominaisuudet:
- 6,18-tuumainen 18,7:9 IPS LCD –näyttöpaneeli
- RGB-alipikseliasettelu
- 1080 x 2246 pikseliä, 403 PPI
- Lukutila
Pocophonen näytön kuvanlaatu kokonaisuudessaan jopa yllättävän hyvää. Näytön maksimikirkkaus on hyvää keskitasoa ja tummat sävyt toistuvat IPS-näytöksi erittäin hyvin. Vakioasetuksilla näytön värintoisto on siniseen kallellaan, mutta erittäin luonnollinen värintoisto löytyy näytön kontrastiasetuksen Standardi-vaihtoehdolla. Myös katselukulmat sekä luettavuus auringonpaisteessa ovat hyvät.
Edellä näytön yläreunan loven todettiin jo olevan kooltaan leveämmästä päästä ja valitettavasti loven toteutus ohjelmistopuolella on myös markkinoiden heikoimmasta päästä.
Pocophone ei nimittäin jostain syystä näytä lainkaan ilmoituskuvakkeita loven kummallakaan puolella, jonka seurauksena käyttäjä ei tiedä katsomatta, onko ilmoitusvalikossa ilmoituksia odottamassa. Ongelma on sama, jonka totesimme myös Xiaomi Mi 8 –mallissa. Ongelmaa korostaa se, että puhelimen kanssa esiintyi ilmoitusten näkymisongelmia myös lukitusnäkymässä.
Videoita katsellessa sisältö ei onneksi laajene näyttöloven sivuille, emmekä havainneet testijaksolla ongelmia muidenkaan sovellusten toiminnassa loven suhteen.
Pienenä maininnan arvoisena kauneusvirheenä symmetrisyyttä arvostavien hermot saattavat kiristyä kun lovi piilotetaan asetuksista, sillä yläkulmien keinotekoisten pyöristysten säde on tiukempi kuin näytön alanurkissa.
Kuten jo puhelimen esittelyn alkajaisiksi kävi selväksi, Pocophonen takakuori on valmistettu muovista. Laitteesta on olemassa myös kevlar-takakuorella varustettu Armoured Edition –versio, mutta sitä ei ole valitettavasti saatavilla Suomessa. Muovikuoren päällä on satiinimatta maalattu pinta ja kuoren näyttölasiin rajautuvissa reunoissa on kiiltävä viimeistely. Valaistuksen suunnasta riippuen takakuoren pinnassa saattaa olla havaittavissa myös sinertäviä tai purppuranvärisiä sävyjä.
Takakuoren loivasti reunoja kohti kaareutuvassa muotoilussa ei ole valittamista. Kuivissa näpeissä kuoren pinta on hieman liukas, kosteammissa ei niinkään. Rasvaiset sormenjäljet näkyvät pinnassa, joskaan eivät erityisen häiritsevästi. Merkittävänä etuna lasikuoriin nähden joustava muovikuori ei luonnollisestikaan ole pudotessa lähellekään niin rikkoontumisaltis.
Sormenjälkitunnistin on sijoitettu kameroiden kanssa yhteiseen metallikehykseen kohtalaisen hyvälle paikalle. Tunnistimen pinta on selvästi upotettu, joten läheisestä sijainnista huolimatta kameroiden linssejä ei tule juurikaan tökittyä vahingossa sormella. Tunnistimen toiminta on varmaa ja melko nopeaa. Puhelimen oikeaan kylkeen sijoitellut painikkeet ovat metallia ja niiden tuntuma on terävän napakka.
Kamera
Pocophonen kaksoiskamera sijaitsee muutaman millin kymmenyksen kohollaan olevassa metallikehyksessä keskellä takakuoren yläosaa. Kameroiden oikealle puolelle on sijoitettu kaksois-LED-salama.
Kameran tekniset tiedot:
- 12 megapikselin IMX363-kuvasensori, 1,4 um pikselikoko, f1.9, Dual Pixel -tarkennus
- 5 megapikselin kuvasensori, 1,12 um pikselikoko, f2.0
- kaksois-LED-salama
- AI-kohteentunnistus
- Videokuvaus: 4K 30 FPS, 1080p 240 FPS hidastuskuvaus
Tekniseltä toteutukseltaan kamera perustuu 12 megapikselin pääsensoriin, jossa on suurehko 1,4 um pikselikoko sekä edistynyt Dual Pixel –tarkennus. Samaa kameraa käytetään mm. Xiaomin Mi 8 –mallissa. Laajakulmaobjektiivi ei ole valovoimaltaan aivan markkinoiden huippujen tasoa eikä siitä löydy optista vakainta. Viiden megapikselin toissijaista kameraa käytetään vain syvyystietojen määrittämiseen.
Pocophonen kamerasovellus on lähes identtinen Xiaomin viimeaikaisten huippumallien, kuten Mi 8:n kanssa. Testijaksolla oli käytössä kamerasovelluksen versio 3.0. Käyttöliittymän ilme on melko yksinkertainen ja selkeä. Sovellus käynnistyy suht nopeasti ja on heti kuvausvalmis. Tarkennus toimii melko nopeasti ja luotettavasti. Kuva tallentuu viiveettä suljinpainiketta painaessa.
Käyttöliittymässä kuvaustilan valinta on toteutettu pystysuunnassa selattavana listana suljinpainikkeen viereen. Erillistä kuvaustilavalikkoa ei ole. Kuvaustilasta toiseen siirtyminen tapahtuu kuvausnäkymää pystysuunnassa pyyhkäisemällä, joka ei ole erityisen näppärää, sillä yhdellä pyyhkäisyllä pääsee hyppäämään vain yhden kuvaustilan kerrallaan.
Vasemmassa reunassa on sarakkeellinen kuvaustilasta riippuvaisia pikakuvakkeita. Valikkoon pääsee vasemman ylänurkan ”hampurilaiskuvakkeesta”. Peruskuvaustilan pikakuvakkeisiin lukeutuvat mm. AI-tilan ja HDR-tilan pikavalinnat, joka on käytännöllinen ratkaisu.
Manuaalikuvaustila löytyy kuvaustilalistasta ylimmäisenä ja sen säädöt ovat nykymittapuulla hieman suppeat. Käyttäjä voi muuttaa valkotasapainoa, tarkennusta, suljinaikaa (1/1000 – 32 s) sekä herkkyyttä (ISO 100-3200). RAW-kuvausmahdollisuutta ei ole tarjolla.
Ärsyttävänä pienenä yksityiskohtana kamerasovelluksen asetuksista on oletuksena käytössä pienen vesileima-logon lisääminen kuvien vasempaan alareunaan. Allekirjoittanut huomasi asetuksen päälläolon vasta parin päivän kuvailun jälkeen, jonka myötä otetut kuvat olivat logon osalta ”pilalla”.
Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.
Hyvässä valaistuksessa Pocophonen kamera tekee erittäin mukavaa jälkeä. Kuvat ovat yksityiskohtaisia, väreiltään luonnollisen eläväisiä, kohinattomia ja dynamiikaltaan erinomaisia. Kuvista on vaikea keksiä juuri pahaa sanottavaa. AI-tila ylikorostaa jonkun verran kuvien värimaailmaa, joten kytkimme sen pois päältä.
Myös hämärässä kamera pärjää tiettyyn pisteeseen asti melko hyvin, mutta kuvanvakaimen puute ja objektiivin rajat tulevat vastaan siinä pisteessä, kun suljinaikaa pitäisi venyttää äärimmilleen. Pisimmillään suljinaika venyy 1/17 sekuntiin ja herkkyys jopa yli ISO 7000:n.
Yöolosuhteissa kuvan yksityiskohdat alkavat pehmentyä merkittävästi ja jälki muuttuu hieman maalausmaiseksi. Värejä kamera pystyy taltioimaan myös huonossa valossa kohtalaisesti. Toisin kuin markkinoiden parhaat puhelinkamerat, Pocophone ei pysty taikomaan yöolosuhteissa kuvista valoisampia, kuin miltä ne ihmissilmään näyttävät.
Korkeimmillaan Pocophonella on mahdollista tallentaa videota 4K-tarkkuudella 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella. Jostain syystä 60 FPS vaihtoehtoa ei ole tarjolla edes 1080p-tarkkuudella. Käyttäjä voi valita asetuksista pakataanko video H.264- vaiko H.265-koodekilla. Videot tallentuvat aina .MP4-kääreeseen. Tehokkaammalla H.265 (HEVC) –pakkauksella (Main@L5.1@Main) bittivirta on noin 38 Mbit/s luokkaa. H.264-koodekilla (Baseline@L5.1, 1 Ref Frames) bittivirta on vain vähäisesti korkeampi 42 Mbit/s. Ääni tallentuu aina hyvällä 192 kbit/s stereolaadulla.
Kuvanlaadultaan 4K 30 FPS video on kohtalaisen hyvää– terävää, yksityiskohtaista ja dynamiikaltaan melko hyvää. Värintoisto saattaa olla hieman valaistuksesta riippuen hieman korostunutta. Toiston sulavuudessa luonnollisesti hävitään 60 FPS materiaalille. Elektroninen kuvanvakautus on valitettavasti toiminnassa vain 1080p-tarkkuudella, vaikka asetusvalikossa onkin mahdollista kytkeä ”EIS” päälle myös 4K-tarkkuuden ollessa valittuna. Testasimme tallennusta myös meluisassa keikkaympäristössä ja äänet tallentuivat sen suuremmin särkemättä, joskin ei aivan yhtä kirkkaasti kuin markkinoiden parhaissa ratkaisuissa.
Kamera tarjoaa mahdollisuuden tallentaa myös hidastettua videota parhaimmillaan 1080p 240 FPS –laadulla (8x hidastus).
Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä
F1 käyttää MIUI for Poco –käyttöliittymää, joka on kustomoitu ja kevennetty versio Xiaomin MIUI-käyttöliittymästä. Alla pyörii 8.1-versio Android Oreosta.
Ulkoisesti käyttöliittymä on edelleen varsin kattavasti kustomoitu vakio-Androidiin nähden, mutta suunta on silti normaalista MIUI:sta parempaan. Toisin kuin MIUI:ssa, esimerkiksi sovellusvalikko aukeaa kotinäkymän alareunasta ylös pyyhkäisemällä aivan kuin vakio-Androidissa. Allekirjoittaneen mielestä käyttöliittymän ulkoasu on valmistajien omien kustomointien parhaasta päästä – kuvakkeet ovat tyylikkäämpiä kuin esimerkiksi EMUI:ssa ja graafinen ulkoasu enemmän vakio-Androidin henkeä kunnioittava erilaisuudestaan huolimatta.
Kuten valmistajien omilla kustomoinneilla on tapana, MIUI for Poco tarjoaa mukava kattauksen käyttöä helpottavia lisäominaisuuksia ja –kustomointeja vakio-Androidiin nähden. Kaikki muutokset eivät tosin ole välttämättä pelkästään parempaan suuntaan, sillä esimerkiksi ilmoitusasetuksia sai kaivaa asetusvalikosta useammasta eri paikasta.
Päivitysten suhteen Pocophone F1:lle ei ole vielä annettu suoranaisia pidemmän aikavälin lupauksia, mutta Android Pie –päivityksen on kerrottu tulevan loppuvuoden aikana. Testijakson aikana F1:een saapui kaksi päivitystä (V9.6.22 ja 9.6.25), jotka toivat mukanaan bugikorjauksia, parannuksia sekä kasvojentunnistuksen tuen muutamaan maahan (ei Suomeen). Viimeisimmän päivityksen mukana tuli myös syyskuun tietoturvakorjaukset.
Suurin osa käyttöjärjestelmän perussovelluksista (puhelin, osoitekirja, viestit, kello, kalenteri) ovat Pocophonen/Xiaomin omaa käsialaa ja toteutuksessa ei ole juuri moittimista. Mukana on peruskattaus Googlen sovelluksia, joista moni (selain, musiikkisoitin, kuvat) menee päällekkäin valmistajan perussovellusten kanssa. Lisäksi esiasennettuna on viisi Microsoftin sovellusta (Office-sovellukset ja Skype) sekä Facebook, jotka saa onneksi halutessaan poistettua puhelimen muistista.
Vaikka MIUI for Poco toimi testijaksolla muuten varsin hyvin, törmättiin sovellusilmoitusten näyttämisessä suuriin ongelmiin. Sen lisäksi, ettei näytön yläreunaan ilmesty lainkaan ilmoituskuvakkeita, ei ilmoituksia tullut myöskään jostain syystä näkyviin lukitusnäytölle, vaikka kaikki asetukset vaikuttivat olevan kunnossa. Toisin sanoen ainoa mahdollisuus saada tieto saapuneista ilmoituksista, oli avata ilmoitusvalikko. Ilmoituksiin liittyviä asetuksia löytyy asetusvalikosta useammasta eri paikasta ja niitä hienosäädettiin useaan otteeseen tilanteen korjaamiseksi. Mikään asetus ei korjannut ongelmaa suoraan, mutta ilmoitukset alkoivat hiljalleen testijakson aikana näkyä useammin lukitusnäkymässä. Testijakson lopussa arviolta 3/4 ilmoituksista näkyi lukitusnäkymässä. Vastaavia ilmoitusongelmia on raportoitu myös muiden käyttäjien toimesta. Toivottavasti sekä ilmoituskuvakkeisiin että muihin ilmoitusongelmiin saadaan parannus päivitysten myötä, sillä kyse on merkittävästi käyttökokemusta heikentävästä ongelmasta.
Maininnan arvoinen ohjelmisto-/firmware-tason puute on myöskin Widevine L1 -tason tekijänoikeussuojakomponentin puuttuminen, joka aiheuttaa käytännössä sen, ettei Pocophonella voi katsoa HD-tasoista striimattava videosisältöä Netflixin kaltaisista suoratoistopalveluista. Ominaisuutta ei voi myöskään päivittää puhelimeen etänä jälkikäteen, vaan päivitys on tehtävä huollossa, kuten OnePlus joutui tekemään 5T-mallinsa kanssa.
Käyttökokemukset ja suorituskyky
Pocophone F1 vietti io-techin käyttötestissä hieman tavallista lyhyemmän runsaan viikon ajan. Puhelimen toiminnassa ei havaittu edellä mainittujen ilmoitusongelmien ohella muita ongelmia, mikä on hyvä, sillä ilmoitustenkin kanssa ehti palaa hermot muutamaan otteeseen.
Peruskäytössä F1:n toiminta on erittäin ripeää ja sulavaa. Vertailimme laitetta rinnakkain markkinoiden nopeimpiin lukeutuvan OnePlus 6:n kanssa ja totesimme nopeuserot käyttöliittymän siirtymissä, sovellusten avausajoissa sekä sovellusten välillä liikkumisessa todella pieniksi. OnePlus 6 oli aavistuksen nopeampi lähinnä auki olevien sovellusten välillä siirtymisessä. Erittäin vakuuttava suoritus keskihintaluokan puhelimelta.
Pelikäytössä Pocophone suoriutuu juuri niin hyvin kuin Snapdragon 845 –piirilliseltä puhelimelta voi odottaa. Raskaimmatkin pelit pyörivät juuri niin hyvin, kuin älypuhelimella on tällä hetkellä mahdollista. Pidemmässä rasituksessa puhelin lämpenee jonkin verran, muttei häiritsevän paljon. Rasituksessa lämpenemisestä johtuvaa prosessorin hidastumista testaava CPU Throttling test –sovellus osoitti suorituskyvyn laskevan noin 70 %:iin noin vartin rasitusjaksolla, joka on kohtalaisen hyvä tulos testaamiemme high-end-puhelimien keskuudessa.
Synteettisissä suorituskykytesteissä verrokkina käytettiin Snapdragon 845 –piirillistä OnePlus 6:tta, Kirin 970 –piirillistä Huawei Nova 3:a sekä Snapdragon 660 –piirillistä Nokia 7 Plussaa. Nokia on Pocophonen kanssa samaa hintaluokkaa, Huawei ja OnePlus noin 50–150 euroa kalliimpia.
Pocophonen suorituskyky synteettisissä testeissä ei tarjonnut yllätyksiä ja on hintaisekseen puhelimeksi huippuluokkaa. Muutamat testaamamme Snapdragon 845 –puhelimet (OnePlus 6 mukaan lukien) saa useimmista testeistä hieman parempia tuloksia, mutta käytännön tasolla erot ovat varsin marginaalisia. Alle 400 euron hintaluokasta ei löydy yhtään puhelinta lähelläkään Pocophonen suorituskykyluokkaa.
Anandtech-sivuston tekemän tuoreen testihuijauspaljastuksen vuoksi Nova 3:lla ajetut synteettisten testisovellusten tulokset kannattaa ottaa varauksella, sillä ainakin yrityksen muut Kirin 970 –piiriä käyttävien puhelimien on todettu nostavan järjestelmäpiirin käyttöjännitettä ja toimintarajoja epätavallisen korkealle yleisimpien testisovellusten kohdalla. Mahdollisista testihuijauksista huolimatta Kirin 970:n käytännön suorituskyky on käyttökokemuksien perusteella hintaluokassaan hyvää.
Akunkesto
Pocophone F1 vietti testissämme hieman tavallista lyhyemmän aikaa, joten kokemukset akunkestosta eivät ole aivan niin kattavat kuin laajempien johtopäätösten kannalta olisi toivottavaa. Lisäksi havaitsimme, että Pocophonen ilmoittamat näytön päälläoloajat eivät vastaa muita Android-puhelimia, vaan olivat selvästi korkeampia, joten laite mittaa ajan ilmeisesti eri tavalla.
Kokonaisuudessaan Pocophonen akunkestosta jäi käyttöjakson perusteella varsin hyvä kuva. Kevyellä käytöllä akun varaus saattaa laskea päivän aikana vain 70–80 %:iin ja keskiraskaallakin käytöllä varausta oli päivän päätteeksi vielä noin puolet jäljellä. Kertaalleen puhelinta käytettiin päivän aikana erittäin paljon, eikä virta loppunut silloinkaan kesken päivän. Näytön virrankulutus oli tyypillisesti noin 25–30 % laitteen koko virrankulutuksesta. Kahden tai kolmen päivän ylitystä ei päästy testijaksolla kokeilemaan, mutta niistäkin laite kokemuksien perusteella selviäisi vaivatta keskitasoisella ja kevyellä käytöllä.
Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen käyttöä, nettiselailua, muutamia puheluita, satunnaista lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.
Pocophonen mukana toimitettavasta 18 watin pikalaturista huolimatta akun latautumisnopeus ei ole parhaimmasta päästä. Puolessa tunnissa akku täyttyy tyhjästä hieman yli kolmanneksen ja täyteen akku tulee noin parissa tunnissa. Langatonta latausta puhelimessa ei muovisesta takakuoresta huolimatta ole, mutta se on ymmärrettävää aggressiivinen hinnoittelu huomioiden.
Yhteenveto
Lippulaivatason raudalla varustettujen puhelimien ryöppyä alle 500 euron hintaluokkaan on ollut erittäin mukava seurata tänä vuonna ja Pocophone jatkaa tätä suuntausta erittäin aggressiivisesti hinnoitellulla F1-mallillaan. Pocophonesta tulee väkisinkin mieleen OnePlus alkutaipaleellaan neljä vuotta sitten.
Fyysisesti Pocophone poikkeaa massasta muovisella kuorirakenteellaan, joka on varsin käytännöllinen ja vaatimaton lähestymistapa. Jos ulkonäkö, näyttävä design ja arvokas käsituntuma ovat tärkeitä, ei Pocophone ole varmasti mieleen, mutta jos käyttäjä arvostaa enemmän kestävyyttä ja käytännöllisyyttä, on muovikuori varsin toimiva ratkaisu. Laatuvaikutelmassa ei ole valittamista ja puhelin istuu hyvin kouraan. Vesi- ja pölysuojaus puuttuu, joka on kuitenkin varsin ymmärrettävää tässä hintaluokassa.
Rautaominaisuudet ovat alle 400 euron hintaluokassa todella vakuuttavat. Näyttö on hyvä, eikä siinä ole suurempaa kritisoitavaa kookasta näyttölovea lukuun ottamatta. F1:n suorituskyky on käytännössä samalla tasolla tuhannen euron Android-puhelimien kanssa kiitos Snapdragon 845 –järjestelmäpiirin. 64 Gt:n tallennustila on tässä hintaluokassa täysin hyväksyttävä ja kapasiteetin tuplaus onnistuu muutaman kympin lisäpanostuksella. Akunkesto vaikutti testijakson perusteella hyvältä, vaikkei viikon perusteella pystynytkään vielä muodostamaan asiasta täysin kokonaisvaltaista kuvaa.
Kamerapuolella Pocophone tarjoaa perushyvän, mutta ei huippuluokan kokonaisuuden. Hyväksi todettuun Sonyn sensoriin perustuva takakamera tekee hyvässä valossa hyvää jälkeä, mutta ei yllä hämärässä aivan yhtä hyvään suoritukseen. Varustukseen ei myöskään kuulu joistain keskihintaluokan puhelimista löytyvää optista zoomausta. Videokuvauksen osalta tarjolla on nykymittapuulla peruskattaus – kuvanvakautus 4K-tilassa sekä 60 FPS:n tallennusmahdollisuus puuttuu, mutta kuvanlaatu on sinällään kohtalaisen hyvää.
Pocophonen suurimmat heikkoudet löytyvät ohjelmistopuolelta. Sinällään MIUI for Poco –käyttöliittymä on miellyttävä ja nopea käyttää sekä yleisesti parannus Xiaomin muissa puhelimissa käytettävään MIUI:in verrattuna, mutta sekaan on lipsahtanut muutamia häiritseviä puutteita. Niistä suurin liittyy sovellusilmoituksiin, tai tarkemmin ottaen niiden puuttumiseen. Toivottavasti ohjelmistopäivitykset tuovat korjauksen asiaan. Myös näyttöloven huomioimista voisi parantaa softatasolla. Pienempiä puutteita ovat mm. Widevine L1 -tuen puuttuminen ja kasvojentunnistuksen toimimattomuus Suomessa.
Yhteenvetona Pocophone F1 on erittäin mielenkiintoinen ja tervetullut uutuus Suomen markkinoille. Vastaavaa hinta-suorituskykysuhdetta ei ole ollut tarjolla sitten ensimmäisten OnePlus-sukupolvien. Maksimaalista suorituskykyä mahdollisimman edulliseen hintaan etsivälle Pocophone saattaa olla kultakimpale, mutta täysin varauksetta ei laitetta voi kaikille suositella. Syynä tähän ovat harmilliset, pahimmillaan käyttöä merkittävästi haittaavat softapuolen heikkoudet.
Plussaa
- Erittäin kilpailukykyinen hinta
- Hyvin käteen istuva muotoilu
- Muovikuori kestää pudotuksia lasirakennetta paremmin
- Snapdragon 845 –piirin suorituskyky
- Hyvä akunkesto (varauksin lyhyesti testijaksosta johtuen)
- MIUI for Poco -kustomoinnin hyödylliset lisäominaisuudet
Miinusta
- Näyttöloven koko ja toteutus käyttöliittymässä
- Suuret ongelmat sovellusilmoitusten kanssa
- Kasvojentunnistus ei toimi Suomen markkinoilla, vaikka tekniikka löytyy puhelimesta
- Videokuvauksessa ei 60 FPS kuvausmahdollisuutta
- Ei Widevine L1- tukea (ei tue HD-tason videostriimausta)
- Ei NFC:tä
Kiitos @Juha Kokkonen hyvästä artikkelista, erityiskiitos tuosta Huawein huijauksen mainitsemisesta. Jos ei luo painetta valmistajien suuntaan niin pakko ihmetellä, että mikä sitten luo.
Tuo sama maininta Huawein testihuijauksista on nyt kaikissa uusissa artikkeleissa, joissa Kirin 970 -piirillinen puhelin on verrokkina. Widevine L1:n puuttumisen käytännön vaikutuksesta unohtui kirjoittaa, nyt löytyy maininta käyttöjärjestelmä-osiosta :tup:
Kiitos arvostelusta, erittäin mielenkiintoinen puhelin hintaan nähden.
Hyvä artikkeli
Tähän kävi vaihto mielessä nykyisestä luurista.
harmi että MIUI pilaa nämä Xiaomin puhelimet, custom ROM:eja odotelemaan kuin kuuta nousevaa :tup:
MIUI 10 ilmeisesti tulossa ensi viikolla. Mahdollisesti korjaa joitain artikkelissa mainittuja ongelmia.
Official Announcement for Latest Feedbacks About POCO F1! – POCO F1 – Xiaomi MIUI Official Forum
Jos puhelin selviää popedan konsertista, selviää se mistä tahansa.
Hieno artikkeli kyllä, eikä isosti yllätä. Kokkoselle kyllä helvetin iso hatunnosto täältäpäin, kun melkeen järjestään löytyy jotain keikkamateriaalivideota. Itselle se on yks tärkeimmistä ominaisuuksista mitä puhelimiin tulee, ja sitä kaipailin aiemmin artikkeleihin. Hieno osoitus kyllä siitä, että tämä sivusto kuuntelee lukijoita! Jatkakaa samaan malliin 🙂
Hyvä ja mielenkiintoinen artikkeli. Kokkoselle isot peukutukset tästä, mukavaa luettavaa!
Puhelin vaikuttaa melkoisen hyvältä hintaluokkaansa ja jos päivitykset tulevat nopeasti niin +++++
Täytyy kyllä nyt rehellisesti myöntää, että viime aikoina on sattunut lähinnä osumaan kohdalle enemmän tilanteita, joissa keikkamatsua on voinut kuvata. Ja toisaalta jos vain mahdollista, olen pyrkinyt kuvaamaan samalta keikalta useammalla testissä olevalla/tulevalla puhelimella samalla kertaa. Eli parhaan mukaan pyrin toteuttamaan, aina ei valitettavasti keikkapätkät onnistu :geek:
Erittäin ymmärrettävää kun sullakin tuntuu noita laitteita olevan testissä jatkuvasti valtava määrä. Suomenkielisellä medialla tietty aika rajalliset mahdollisuudet vaikuttaa valmistajiin, mutta olis kyllä kansainvälisesti tärkeää, että muualla otettaisiin myös mallia. Ei ole tänä päivänä kyllä kovin kummoinen lisäsijoitus valmistajalta laittaa sellaiset mikit, että kestää meteliä. Sietäisi olla itsestään selvyys siinä missä esim 4k videokuvaus alkaa olla.
Varmasti hyvä puhelin tämäkin, jos vaan saisi säädyllisen kokoisena. Puhelin trendi liikkuu taasen kohti niitä salkkumallisia puhelimia. Mikä ihmisiä oikein vaivaa…
Kunhan Pocophone/puhelin mahtuu vielä hyvin taskuun, niin kaikki hyvin. 🙂 Pocohan ei juuri eroa kooltaan vanhemmasta 5.5" puhelimesta. Ja onhan se isompi näyttö sitten mukavampi katsella. Mutta toivottavasti koko ei enää enempää suurenisi tuosta Pocophonesta?
0.8mm kapeampi kuin 5.5" näytöllä oleva Note 4.
Compare POCOPHONE F1 vs Xiaomi Redmi Note 4: Price, Specs, Review | Gadgets Now
On kyllä mielenkiintoinen luuri, jahka vanhat Honor 6, Note 3 ja Note 4 ensin hajoaa 🙂 Honorissa on jo akku pullistunut ja toivottavasti uusi akku tulisi jo pian. Xiaomin plussana myös aika hyvä custom rom valikoima. Ja vanhaan Note 3 malliinkin sai Android 9 version (kuten myös Note 4 malliin), joka toimiikin erittäin hyvin ja nopeastikin. Puhelinhan ei mikään äly nopea ole koskaan ollutkaan, vaan suht edullinen ja riittävän nopea. Pocophone taas hyvällä raudalla varustettu, mutta edullinen.
Taas kiinnostavaa luettavaa. "Pocon" kamerassa imx363 on kyllä potentiaalia, mutta vakaimen poisjättö on kyllä virhe. Eron huomaa jopa päiväkuvissa, kun vertaa Kokkosen testikuvia:
https://www.io-tech.fi/wp-content/uploads/2018/10/pocophone-f1-kamera-kuva-1.jpg
https://www.io-tech.fi/wp-content/uploads/2018/07/asus-zenfone-5z-kamera-kuva-1.jpg
Hyvä artikkeli ja mielenkiintoinen puhelin. Ajanmukaista rautaa halvemmalla on lähestymistapa, jonka soisin yleistyvän, vaikka sitten ulkokuoren kustannuksella. Näyttäähän se lasinen puhelin hienolta, mutta ei muovikuoretkaan välttämättä tunnu halvoilta tai lelumaisilta.
Mitäs näitä nyt olikaan? Xiaomi Mi 8 (lunttasin) ja Asus Zenfone 5Z? Varmaan joku unohtui.
Näyttölovi on kyllä aika roisin näköinen.
Jääkö siis vaikka videota katsoessa osa kuvasta tuonne pyöristysten alle piiloon?
Custom romit ei ole vaihtoehto mihinkään puhelimeen, romeissa yleensä satoja bugia ja ylläpitäjän mielenkiinto loppuu kun se pyörii jotenki.
Ainoa vaihtoehto on Lineagen viralliset versiot ne kun oikein allekirjoitettuja ja ilman rottausta, joten kaikki Androidille suunnitellut ohjelmat pyörii sillä.
Höpöp höpö. Jatkossa kannattaa edes hiukan perehtyä aiheeseen. Custom ROM puolella löytyy paljon parempaa kuin Lineage, ja.myös sellaisia joita tuetaan vuodesta toiseen.
Lineage Ei ole tässä millään tavoin se "paras" mahdollinen. Sellaista ei olekaan vaan käyttäjän tarpeet sen määrittää.
Tämäkään ei pidä paikkaansa. Se että se pohjautuu vanhempaan Androidin ei tarkoita että se olisi epäturvallinen. Tärkeämpää on se kuinka hyvin tietoturvapöovitykset on hoidettu ja miten syvälle korjaukset on tehty.
Sama pätee Oneplussaan
Puolitoista viikkoa ollut itselläni käytössä ja tykännyt paljon. Jotain pikkuärsyttävyyksiä on, mutta niiden kanssa tulee toimeen ja varmaankin juuri korjataan tulevissa päivityksissä. Ostin lähinnä kilpailukykyisen hinnan ja suuren akun takia ja sain juuri sitä mitä halusinkin. Akku on kestänyt helposti koko päivän kovaakin käyttöä.
Nopealla testauksella perus 16:9 videot ei jää, ellet zoomaa. 18:9 jää, mutta itseäni ei ainakaan haittaa tuo yhtään.
Kiitos Juha kattavasta artikkelista. Mukavaa että saitte kyseisen puhelimen testattavaksi, koska on mielenkiintoinen tuulahdus tuohon hintaluokkaan.
Toimiiko ilmoitus-led normaalisti? Vai koskeeko bugit sitäkin?
Mielestäni toimi normaalisti.
Äänenvoimakkuudeltaan Pocophonen kaiuttimet ovat io-techin testaamien parhaimmistoa 79 dBA äänenpaineella (30 cm päästä).
Kun päivittäinen melualtistus ylittää 80 dB(A), työantajan tulee hankkia kuulonsuojaimet työntekijän käyttöön.
Aika kova ääni on tuolla mittapuulla.
Nooh, päivittäinen melualtistus ja 30 cm päästä mitattu äänenpaine on kuitenkin vielä kaksi aika eri asiaa:geek:
Asus ZenFone 5z testistä lainattua:
Netflix HD support FINALLY coming to the Pocophone F1
Widevine L1 DRM tuki on tulossa, betaversio yritetään saada valmiiksi vielä tämän vuoden puolella. Ei ole vielä tiedossa onnistuuko päivitys OTA.
Hyvä jos tulee, mutta mielenkiintoista nähdä miten tuon toteuttavat, koska OnePlus 5T:n aikaan oli ainakin puhetta, että tuota ei voisi OTA-päivityksenä jakaa.
Ilmeisesti Android Pie tuo tuen tuolle, että olisi mahdollisuus saada OTA:na.
”We’ve spoken to a source who claims that changes in Android Pie make it possible to enable Widevine L1 support via an OTA update, but we can’t verify this claim nor how it would work.” Lainaus alla olevasta linkistä.
https://www.xda-developers.com/miui-10-global-stable-next-week-xiaomi-poco-f1/
Saattaa olla etteivät jakele etänä ettei varmasti onnistu takaisinmallinnus/reverse engineering.
Toivottavasti muotimerkitkin alkaisivat ottaa uudestään käytännöllisyyden huomioon suunnittelussa yhtä hyvin.
(antaen assteetikoille tuuman piikeille olevalla piikkarista takalistoon)
Tuo suojakotelokin olisi tuhat kertaa hyödyllisempi varuste kuin se lasinen takakansi.
Ja voisi veikata että tuskin ainakaan on kalliimpi valmistettava.
On kyllä loistavaa, että on alkanut tippua näitä ihan asiallisia luurejakin, alemmassa hintaluokassa.
Jokaisessa vaan on joitain kompromisseja, joita ei pysty sulattamaan
Ja se itselle mieluisin vaihtoehto (Honor Note 10) ei taida virallisesti tulla kotomaahamme ikuna
Kyllä puhelimessa pitää olla iso näyttö, kun alkaa iän puolesta olemaan jo puolisokea
Tuo silikonisuoja on muuten pirun hyvä, tuli myös Redmi Note 4:n mukana ja ollut käytössä.
Kesti helposti mm. yläkerrasta alakertaan putoamisen, rappusissa pomppien. Ei mitään jälkeä puhelimessa, silikoniin tuli vähnä naarmua.
Eikä näytä kamalan pahalta, olen aika allerginen aina ollut kaikkia suojakoteloita kohtaan mutta tuosta pidän.
Mitähän kohtaa noissa pitäisi vertailla? Ainakin liikennemerkki kaukana pihalla näyttää aika samansuttuiselta molemmissa. Ainoa mitä noissa näkyy erona on että toinen otettu harmaana syyspäivänä ja toinen auringonpaisteessa keskellä kesää. Melkoisen älytöntä lähteä vertaamaan noin erilaisissa valaisuolosuhteissa otettuja valokuvia.
Mitä olen huomannut ainakin Skypen tulevista viesteistä suuri osa on jäänyt merkkivalo vilkkumatta. Messengerissä hieman paremmin. Whatsappissa mielestäni kutakuinkin kaikki toimineet, samoin kuin tekstiviesteissä ja sähköposteissa.
Ärsyttävä bugi sinällään, kun ei aina näytön yläreunan ilmoitusalueellekaan tule skypeviestistä ilmoitusta, vain merkki sovellusvalikossa kuvakkeen kohdalla, että jotain on tapahtunut. Muissa ohjelmissa ollut niin harvinainen ettei ole ärsyynnystä ennättänyt aiheuttaa.
Jos joku haluaa hakea Riihimäeltä pari näytönsuojaa ja kotelon tähän luuriin (käyttämättömät ilmaiseksi) niin voi laittaa yv:tä. Myin omani pois ennen kuin nuo ehti tulla eikä viitsisi roskiin heittää.
https://www.ebay.com/itm/Poco-F1-Cover-For-Xiaomi-pocophone-F1-Slim-Fiber-Carbon-Silicone-Rugged-case/123343584600?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&var=423739958531&_trksid=p2060353.m2749.l2649
https://www.ebay.com/itm/For-Xiaomi-Pocophone-F1-Tempered-Glass-Screen-Protector-For-Xiaomi-Poco-F1/153158793890?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2060353.m2749.l2649
No, yleensähän vakaimen edut näkyy selvimmin hämäräkuvissa, mutta vaikka Pocofonessa ja Zenfone 5Z:ssa on samat kameramodulit, tulee eroa jopa päiväkuvissa. Lisäksi Kokkosella oli heinäkuun alkupuolen kamerasofta, joka on neljän päivityksen jälkeen muuttunut todella hyväksi – skarppi, dynamiikka ja värit paremmiksi. Jos kameraan saa pienellä lisähinnalla vakaimen, se kannattaa kokemukseni mukaan ottaa.
katso liitettä 152914 katso liitettä 152916
Eipä noita kuvia voi tosiaan eri valaistusolosuhteista otettuna oikein mitenkään järkevästi vertailla. Vaikka valon määräkin olisi suht vakio, vaikuttaa mm. auringonpaisteen tulosuunta aika rajusti siihen, miltä yksityiskohdat näyttää kuvassa.
Xiaomi on luvannut päivittää Pocophonen vähintään Android Q versioon. Ei kummoinen lupaus ottaen huomioon, että Android Pie on jo julkaistu, mutta tyhjää parempi.
Jos noin paljon heittelee pihakuvien olosuhteet, kannattaisiko IO-Techin laadukkaita testejä standardoida esim tähän tapaan: Pocophone F1 im Kamera-Test
Myös muutama muukin saksalaissivusto käyttää standardia.
Ehdotinkin jo aiemmin, että kameran ohjelmistoversionumero voisi olla myös hyvä testissä mainita.
Pihakuvan ei ole tarkoituskaan olla mikään vertailukuva, vaan se on lähinnä näkymä, joka sopii hyvin kameratesteihin ja on tuossa aina käsillä. Vertailut on sitten mainittu aina erikseen ja niissä on tarjolla rajauksia eri laitteiden kuvista rinnatusten.
Vertailukelpoinen studiokuvauskohde on kyllä suunnitteilla, mutta ei ole vielä ehditty toteuttamaan moista.
Kameran versionumero on ollut tarkoituksena lisätä juttuihin. Pienen ongelman sen suhteen tekee se, että testin aikana saattaa tulla päivityksiä ja kamerasovelluksen versionumero saattaa muuttua. Lisäksi lienee mahdollista, että valmistaja päivittää pelkkää kameran firmwarea päivittämättä itse kamerasovelluksen versiota. EDIT: Nyt on lisätty Pocophone F1 -artikkeliin kamerasovelluksen versio.
Vielä kun olisi amoled niin se olisi siinä, nyt ei voi edes harkita sen takia.
IPS kantautuva valo miksikälie kutsutaan on sietämätön (ips glow tms)
Sampan halvoissakin lureissa Amoled niin en näe syytä miksi se olisi niin vaikea saada tälläisiin puhelimiin.
En kyllä havainnut tämän, enkä monien muidenkaan laadukkaiden IPS-näyttöjen, kanssa mitään valovuotoa, jos sitä meinaat. Toki jos on joku totaalinen kultasilmä, niin kai sitä jotain negatiivista pystyy löytämään, mutta sanoisin että puhelinnäytön tapauksessa siinä on sitten kyse jo ihan itselleen aiheutetusta ongelmasta :think:
Samsung valmistaa AMOLED-näyttönsä itse, joten siksi pystyy käyttämään niitä edullisemmissakin malleissa. Muilla valmistajilla on aika harvassa OLED-näytöt edullisemmissa malleissa. Tässä Pocophonessakin on kovaa rautaa pakattu todella edulliseen hintaan, joten jossain on tehtävä kompromisseja.
Se glow efekti puskee läpi väreistä ja yleisesti kun vähänkin liikuttaa näyttöä mutta samaa ei ole Amoled näytöissä,matkapuhelinfoorumilla oli muitakin joilla sama huomio/"ongelma"
Onko sitten sivuoire liiallisesta Amoled näytön käytöstä kun olen käyttänyt niitä siitä lähtien kun ovat ilmestyneet,eikä varmaan auta asiaa kun TV myös samaa tekniikkaa.